kapustą - 19268 przepisów (strona:168/1285)

Surówka colesław jak z KFC 81

może stanowić jako super dodatek do obiadów lub np. grilla. Bardzo prosty i sprawdzony przepis. Wystarczy kilka zwykłych ogólnodostępnych składników, by zachwycić się wyjątkowym smakiem. Oryginalna wersja to obowiązkowo kapusta,marchew i przyprawy.Cały sekret smaku tej surówki tkwi w przygotowanym sosie, dlatego zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka colesław- składniki: około 1 kg kapusty (najlepiej młodej(...)pieprz do smaku 1,5 winnego octu ( jabłkowego ) 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru (najlepiej pudru ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka colesław – sposób przygotowania: Ściągamy z kapusty pierwsze liście. Zdrowe liście drobno szatkujemy. Do tego używamy noża lub maszynki do szatkowania. Cebulę również obieramy i kroimy na drobniutko. Dodajemy do kapusty. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce

Olcia gotuje!
Tajska sałatka z kurczakiem 86

zrobi wcześniej to czeka gotowa w lodówce. I wszyscy zadowoleni. W tej sałatce najbardziej zachwyca mnie dressing – kremowy, pełny różnych aromatów. Do tego świeże i chrupiące warzywa jak kapusta, sałata, marchew czy papryka. Kurczak jest tym dodatkiem, który ma sprawić, że po zjedzeniu nie będziemy zaraz głodni. Można upiec piersi w marynacie, ale dobrze też sprawdzi się ugotowany kurczak(...)został nam z obiadu, wtedy najlepiej jednak jest zjeść sałatkę od razu. Składniki (na 4 porcje): 2 piersi z kurczaka 1/2 małej sałaty lodowej,pekińskiej lub białej kapusty 1/2 małej fioletowej kapusty 2 średnie marchewki 1 papryka około 2 łyżki siekanej dymki – posiekałam na większe kawałki, na skos około 1/2 szklanki siekanych orzechów ziemnych około łyżki siekanej świeżej bazylii

Smaczna Strona
Łazanki z młodą kapustą, mięsem mielonym i boczkiem 99

mnie zawsze sprawdza się duet mięso wieprzowe – może być z szynki czy łopatki, ale też koniecznie boczek, mielony, przesmażamy. Jego smak jest nie do podrobienia. Do tego kapusta młoda – w sezonie, kiszona – zimą. Jeśli chcecie spróbować jak smakują moje łazanki, zapraszam do przepisu lub do mnie na obiad. Składniki (na 4 duże porcje): mała, młoda kapusta 500g(...)liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżka suszonego majeranku 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju dużo siekanego koperku sól i pieprz do smaku   Zaczynamy od ugotowania kapusty – młodą kapustę obieramy z tych wierzchnich, brzydszych liści. Środek myjemy i kroimy na drobno. Przekładamy do duże garnka, zalewamy wodą do około 1/2 wysokości kapusty – młoda ma dużo wody

Smaczna Strona
Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą 93

Młoda kapusta przygotowana w wersji z marchewką, kiełbasą i boczkiem. Bez zagęszczania mąką!   Składniki: główka młodej kapusty, średniej wielkości cebula, 2 średnie marchewki, 120 g kiełbasy, 100 g boczku w plastrach (w mnie surowy) łyżka masła,  sól, pieprz, 3-4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego Przygotowanie: Kapustę kroimy na pół, usuwamy twardą część głąbu kapusty, a następnie(...)patelni podsmażamy (najlepiej już bez tłuszczu lub na bardzo niewielkiej ilości), drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz w paski boczek - przez około 5 minut. Następnie dodajemy do kapusty, wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy do miękkości kapusty

Lena Gotuje
Makaron z młodą kapustą i kiełbasą salsiccia 109

Mamy sezon na młodą kapustę (mniam!😋) więc byłoby grzechem nie skorzystać i nie zrobić z niej czegoś dobrego do jedzenia😉. A najlepsze potrawy, jak wiadomo są oparte na makaronie, nieprawdaż? Tak więc oto przed Wami zaproszenie na makaron z kapustą we włoskim stylu… Poziom trudności : bardzo łatwe Czas przygotowania : ok 15 minut Czas wykonania : ok. 20 minut Składniki(...)osoby 👱👱👱): 300g pasty, jakiegoś krótkiego typu (u mnie akurat trofie ) 2 włoskie kiełbaski salsiccia  pół główki -  ok. 400g młodej kapusty (mniam😘) 1 cebula 1 kieliszek białego wytrawnego wina (tego składnika nie warto pomijać!) oliwa (najlepsza jaką mamy) sól i pieprz do smaku Uwaga : kiełbasę salsiccia można dostać w sklepach z włoskimi artykułami ale w ostateczności można też użyć

Pasta Po Polsku
Surówka z młodej kapusty z koperkiem i jabłkiem 93

Surówka z młodej kapusty z koperkiem i jabłkiem Dziś mam dla Was przepis na kolejną prostą i szybką surówkę do obiadu. Pyszna surówka z młodej kapusty z koperkiem i jabłkiem, to idealny dodatek do drugiego dania. Najlepiej smakuje w towarzystwie mięsnych sosów i ziemniaków. Ja często ją przygotowuję, gdy zostanie mi kawałek młodej kapusty z innego dania. Nic się(...)marnuje Składniki: kawałek młodej kapusty (około 1/3 małej główki) 1 jabłko 1 łyżka majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu kilka kropli soku z cytryny sól czarny mielony pieprz szczypta granulowanego czosnku mała szczypta majeranku łyżka posiekanego koperku Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy. Przekładamy do miski. Dodajemy posiekany koperek, jogurt, majonez, starte na tarce jabłko i kilka kropki soku z cytryny (najpierw warto

Słodkie okruszki
Łazanki 92

ukraińskiego ЛАЗАНКИ. Na zakończenie mojej, bardzo krótkiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z włosko – polsko-ukraińskimi ЛАЗАНКИ 🇺🇦 Przede wszystkim musimy przygotować składniki Makaron do… Lasagne, takie zaskoczenie 😉 Kiszona kapusta Suszone pomidory Oliwki zielone Bekon wędzony Kiełbasa wieprzowa surowa typu włoskiego Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Proszek kaparowy *Nie podaje ilość, gdyż dopasujesz je pod siebie(...)wytapia, kiełbasę pokrój na wielkość kęsa i dorzuć do bekonu, mieszaj i grzej, aż wszystko się podsmaży. W międzyczasie w zależności od tego jak bardzo lubisz kwaśne jedzenie 😉 przeplukaj kapustę kiszona pod wodą lub nie. Po trzecie wlej kilka łyżek zalewy z suszonych pomidorów na patelnię i wrzuć kiszona kapustę, wymieszaj dobrze i grzej dość mocno, by kapusta dobrze odparowała

RafalCook
Bigos z kurczakiem i pieczarkami + film 90

przygotowaniu zamiennik tradycyjnego bigosu. Jest to pożywne danie dla całej rodziny, idealne na obiad. Podane z pieczywem smakuje wyśmienicie.     składniki na 6 porcji 500 g kiszonej kapusty 500 g białej kapusty 500 g kiełbasy z kurczaka 500 g piersi z kurczaka 500 g pieczarek 2 cebule olej do smażenia 3-4 łyżki koncentartu pomidorowego 3 liście laurowe(...)Kiełbasę kroimy w sporą kostkę. Pierś z kurczaka kroimy na niezbyt małe kawałki, takie na jedn kęs. Obraną cebulę drobno siekamy. Umyte i oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki. Białą kapustę szatkujemy. Kapustę kiszoną jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie dość drobno siekamy. Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy pokrojoną kiełbasę oraz pierś z kurczaka i wszystko

Smakowite Dania
Pieczone pierożki z kapustą i grzybami 916

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami to idealny dodatek do barszczu, lub samodzielna przekąska którą fajnie złapać w rękę i zjeść ze smakiem. Możecie je przygotować zarówno na święta jak i w każdy inny dzień w roku. Sprawdzą się w każdej sytuacji. Pieczone pierogi z kapustą i grzybami są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Na pewno posmakują wszystkim Waszym(...)bliskim. PIECZONE PIEROŻKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI – PRZEPIS Składniki Ciasto: 500 g mąki 3 żółtka 100 g rozpuszczonego masła szklanka ciepłego mleka 7 g drożdży instant łyżeczka soli łyżeczka cukru Farsz: 300 g kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 1 mała cebula sól pieprz Dodatkowo: 1 jajko i odrobina mleka do posmarowania pierogów suszone oregano Przygotowanie 1. Grzyby moczymy

Alle Dobre!
Czerwona kapusta kiszona 121

moja wersja kiszonej kapusty czerwonej. Składniki : 2 kg poszatkowanej kapusty 1 duża marchew 2 średnie buraki sól - 40 g ( 20 g na 1 kg ) kilka cebulek szalotek Przygotowanie: Kapustę, obraną marchew oraz obrany burak przepuściłam przez maszynkę (mam takie różne przystawki w maszynce do mielenia i jedną z nich tu wykorzystałam)  Warzywa umieściłam w dużej misce, posypałam solą, dobrze(...)wymieszałam i trochę ugniotłam- cebulki również umieściłam w kapuście Przełożyłam do słoja, dokładnie kapustę ucisnęłam, na wierzch położyłam talerzyk- obciążyłam słoiczkiem z wodą- może być kamień Przykryłam ściereczką i postawiłam na 2 -3 dni na szafce w kuchni Na drugi dzień przebiłam ją drewnianym patykiem, odeszły gazy Przykryłam ponownie i   zostawiłam do dnia następnego jeszcze w kuchni

Proste Potrawy