kapustą - 19268 przepisów (strona:176/1285)

Kimchi – post dr Dąbrowskiej 116

Kimchi – post dr Dąbrowskiej Kimchi – rodzaj kiszonki z kapusty pekińskiej, ostrej, bardzo charakterystycznej w smaku pochodzącej z Korei. To nie będzie tradycyjny przepis na kimchi, ale jego wersja dostosowana do reguł postu warzywno – owocowego dr Dąbrowskiej. Pikantna, aromatyczna kiszonka świetnie się sprawdza, szczególnie teraz zimą. Dostarczamy sobie dobrych bakterii probiotycznych ale też rozgrzewamy ciało imbirem, ostrą papryczką. Warto(...)wypróbować przepis bo to wspaniały dodatek do warzyw na ciepło czy surówek. PRZEPIS KIMCHI POST DR DĄBROWSKIEJ Składniki kimchi post dr Dąbrowskiej: ok 1 kg kapusty pekińskiej 1 marchewka 2 cebule dymki 5 cm korzenia imbiru 4 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól do przetworów niejodowana np Kłodawska Jak zrobić kimchi post

Dorota Smakuje
Sałatka z kapusty pekińskiej z ciecierzycą i pomidorkami koktajlowymi 113

Prosta i szybka sałatka z kapusty pekińskiej, ciecierzycy i pomidorków koktajlowych to pomysł na drugie śniadanie do pracy lub kolację. Kapusta pekińska to jedna z najlepszych baz do tworzenia prostych, szybkich i pysznych sałatek. Mogą one stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do obiadu. Niezaprzeczalną zaletą sałatek z kapustą pekińską jest to, że dłużej utrzymują świeżość. Można zrobić ich większą(...)ilość i trzymać w lodówce nawet 3-4 dni. Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej z ciecierzycą i pomidorkami koktajlowymi Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 duża puszka gotowanej ciecierzycy (ok.400 g) 200 g pomidorków koktajlowych 1 średnia czerwona cebula mały pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka szczypiorku z dymki Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej z ciecierzycą i pomidorkami - krok

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa Zarzutka z pęczakiem 98

rozgrzewająca zupa zimowa. Jej podstawą jest włoszczyzna i zeszklona cebulka z których gotujemy aromatyczny wywar. Potem dochodzą ziemniaki i pęczak by zupę zagęścić, by stała się treściwa. Na koniec kapusta kiszona, delikatnie podsmażona na maśle – ten proces odróżnia zarzutkę od popularnego kapuśniaku. Sezon na przeziębienia w pełni, więc kapusta kiszona na piedestale – tania i jaka zdrowa! Wypróbujcie też moje(...)inne przepisy na Kapuśniak z białą kiełbasą , kapuśniak z kurczakiem , Kapuśniak dieta dr Dąbrowskiej , zupa z kiszonej kapusty . PRZEPIS ZUPA ZARZUTKA Z PĘCZAKIEM Składniki zupa zarzutka z pęczakiem: 500g ziemniaków 3 łyżki kaszy pęczak suchej 100g boczku wędzonego 1 cebula 3 łyżki oleju 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 300-500g kiszonej kapusty (ilość w zależności od kwaśności) 2 łyżki

Dorota Smakuje
Parzybroda z szybkowaru 115

Parzybroda z szybkowaru Prosta, tania i smaczna zupa Parzybroda z kapusty i ziemniaków, doprawiona czosnkiem i majerankiem. Jej nazwa wywodzi od tego, że kapustę do tego przepisu kroimy w bardzo duże kawałki, które potem przy jedzeniu zupy zbyt gorącej mogą poparzyć brodę Przygotowując to danie w szybkowarze, oszczędzimy czas i w ekspresowym tempie otrzymamy smaczne danie. Szybkowar sprawi, że kapusta(...)wypróbowania przepisu na klasyczna Zupę Parzybroda oraz do przepisów na dania z szybkowaru . PRZEPIS NA PARZYBRODA Z SZYBKOWARU Składniki na parzybroda z szybkowaru: 1 główka ok 1,5kg kapusty białej 1 cebula 150g wędzonki np kiełbasy lub boczku 4 ząbki czosnku liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól pieprz olej Jak zrobić parzybroda z szybkowaru: Zaczynamy

Dorota Smakuje
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem 239

Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem to bardzo smaczny dodatek do obiadu. Oprócz powyższych składników, dodaję do surówki odrobinę białej części z pora, aby całość była bardziej wyrazista – por nadaje ostrzejszego posmaku. Moją surówkę z kapusty pekińskiej doprawiam także 2 łyżkami majonezu, jednak możecie zrezygnować z niego i zastąpić majonez jogurtem. Zapraszam także po inne przepisy: Surówka(...)marchewką i jabłkiem Botwinka w śmietanie do obiadu Glazurowane pieczarki do obiadu Warzywa z piekarnika – do obiadu Surówka z sałaty rzymskiej i rzodkiewki Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 15 minut Składniki pół główki kapusty pekińskiej duża marchewka pół białej części pora jabłko 2 łyżki soku z cytryny

Kuchnia Bazylii
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami 91

Cześć! Nieodłącznym daniem podczas świąt Bożego Narodzenia są łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami duszone  na swojskim oleju rzepakowym. Zamiast pieczarek można oczywiście jak najbardziej dodać grzyby. Jednak z racji, że na moim świątecznym stole jest kapusta z grzybami, kulebiak z kapustą i grzybami albo nawet grzybki w barszczyku czerwonym, do łazanek dodaję pieczarki. Robię je zawsze kiedy tylko(...)kuchni mam swojski olej rzepakowy. On nadaje dużo smaku potrawie. Składniki: * 400 g makaronu łazanki  * 500 g kapusty kiszonej * 400 g pieczarek * 1 duża cebula * 1/5 szklanki oleju rzepakowego * sól, pieprz czarny Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju rzepakowym. Następnie dodałam pokrojone pieczarki i zarumieniłam. Kapustę kiszoną odcisnęłam z nadmiaru soku

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi z kapustą i grzybami mojej babci (pszenne lub orkiszowe) 76

Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z moich ulubionych potraw wigilijnych (zaraz po barszczu z uszkami!). Przepis stworzony przez moją babcię, a spisany i opublikowany przeze mnie. Te ze zdjęcia robiłyśmy wspólnie. Gdy tylko jestem w domu zawsze przy nich pomagam, chociaż przeważnie robimy ruskie. Spróbujcie tego przepisu - dzięki niemu stworzycie pierogi idealne. Składniki na ok. 70 sztuk pierogów(...)Farsz: 1 kg kapusty kiszonej (jeżeli jest bardzo kwaśna to należy ją delikatnie opłukać) 400 g pieczarek (super jest dodać kilka innych grzybów dla lepszego smaku) 1 duża lub 2 małe cebule Olej rzepakowy do smażenia Kapustę gotujemy aż będzie miękka. Dajemy na sitko (możemy na całą noc). Następnie kapustę dobrze odciskamy np. przez lniana ściereczkę lub gazę. Pieczarki

Czarnawisienka
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 97

Kochani dziś częstuję Was pasztecikami z kapustą i pieczarkami. Na moim stole wigilijnym goszczą co roku. Najlepsze z kubkiem gorącego barszczu. Miękkie, puszyste bułeczki nadziane farszem z kapusty kiszonej i pieczarek to pyszna przekąska nie tylko na święta, ale i na każdą inną okazję. Zapraszam :) Składniki na ciasto drożdżowe: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź(...)ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąkę. Ciasto jest gotowe. Składniki na farsz: * pół kg kapusty kiszonej (użyłam kapusty kwaszonej z marchewką  Orzech ) * 250 g pieczarek * 1 nie duża cebula * 3 liście laurowe (użyłam  Skworcu ) * 4-5 ziarenek ziela angielskiego (użyłam  Skworcu ) * sól

Zrób to smacznie
Pierogi z kapusty mieszanej 103

propozycja bezmięsnego obiadu. Takie pierożki świetnie będą też smakować przy wigilijnym stole. Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 jajko 2 łyżki oleju sól Farsz: 500 g kiszonej kapusty 500 g białej kapusty 200 g pieczarek kila suszonych grzybków (wcześniej należy je namoczyć) 2 cebule sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Należy zacząć od farszu. Kapustę białą poszatkować, zalać wodą(...)lekko posolić i gotować do miękkości. 2. Kapustę kiszoną zalać wodą, zagotować, odlać wodę i nalać świeżej. Gotować do miękkości. 3. Z obu kapust odlać wodę, wydusić z nadmiaru wody, trochę przestudzić. Obie kapusty można drobniej pokroić, łatwiej będzie nadziewać wtedy pierogi farszem. 4. Pieczarki drobno pokroić. Cebulę posiekać. Suszone wcześniej namoczone grzyby drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać

Kuchnia domowa Ani
Surówka z kiszonej kapusty 75

Każdy z nas ma swój przepis na surówkę z kiszonej kapusty. Ja do niej dodaję do niej głównie cebulę i marchew. Doprawiam pieprzem, cukrem, polewam olejem i gotowe! Surówka ta jest smaczna, prosta i zdrowa, ponieważ kiszona kapusta zawiera dużo witamin. Jest też tania, a po zrobieniu może poleżeć w lodówce kilka dni. Także jest świetnym dodatkiem do drugiego dania(...)pasuje zarówno do mięs pieczonych czy smażonych, jak i do ryb. Moja propozycja na obiad to właśnie smażone filety rybne z surówką z kiszonej kapusty i z dodatkiem duszonych (tłuczonych) ziemniaków. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300g kiszonej kapusty 1 mała cebula 1 marchewka 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju świeżo zmielony czarny pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kapustę

Danka Pichci
Wigilia: Pierogi z kapustą i boczniakami 122

bloga Cooking with May Linn Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki pełnoziarnistej lub chlebowej (380 g) 11/4 szklanki ciepłej wody (300 ml) ½ łyżeczki soli Farsz 0,5 kg kiszonej kapusty 200 g boczniaków 1 mała cebula 1 listek laurowy 3 łyżki oleju ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki tymianku Sól i pieprz do smaku   Przygotowanie: Krok 1 Zacznij od ciasta. Przesyp mąkę(...)minut. Mieszaj od czasu do czasu, żeby cebula nie przypaliła się, ale ładnie udusiła. Krok 3 Pokrój boczniaki w drobne kawałki. Dodaj do cebuli. Smaż 4 minuty. Krok 4 Kapustę przełóż na sito i przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Przełóż na deskę do krojenia i drobno posiekaj. Dodaj do cebuli o boczniaków. Wymieszaj i smaż 2-3 minuty

Niedzielny kucharz
Drożdżowe babeczki z kiełbasą i kapustą 181

danie z kiełbasą nam się kojarzy, to pierwsze jesienią, zimą o grillowanej marzy, potem bigos, żurek tak tradycyjnie wspominamy, albo na myśli jajecznice na kiełbasie mamy. Ja jednak kiszoną kapustę z cebulką podsmażyłam, do niej kiełbasy, kminku dołożyłam, ciasto drożdżowe z curry, zieloną pietruszką przygotowałam, do którego duża ilość pieprzu dodałam i wszystkie składniki ze sobą zmieszałam. Takim ciastem(...)kiełbasą i kapustą foremki na babeczki wypełniłam, i na chwilę do wyrośnięcia pozostawiłam.  Kiedy się upiekły w piekarniku, to się okazało, że chociaż ich było dużo, ale tak naprawdę mało, bo babeczki szybko poznikały, tak wszystkim  smakowały. Można je na ciepło podawać, na zimno zjadać, bo i tak rozgrzewają, gdyż ostrość fajną w sobie mają. Taką babeczką można

Moniki Smakołyki
Pasztet zapiekany z kapustą i pieczarkami w cieście ryba 144

Chrupiąca ryba ale z ciasta drożdżowego nadziewana pasztetem.Do farszu dodałam gotowy pasztet, grzyby pieczarki i kapustę. Skraca to czas przygotowania a nadzienie jest pyszne. Pasztet można podać także w cieście i zapewniam was że jest pyszny. składniki na ciasto: 2 dkg drożdży 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 150 g masła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki wody letniej(...)farsz: 200 g pasztetu  pieczonego 40 dkg pieczarek 20 dkg kapusty kiszonej 2 ziela angielskie 1 liść laurowy sól, pieprz masło do posmarowania: 1 żółtko 1 łyżka mleka 2 oliwki czarne Składniki na ciasto: Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, letnią wodę, łyżkę mąki, mieszam i odstawiam zaczyn na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

wesoła kuchnia
Domowe gołąbki z ryżem i mięsem. 141

mięsa wieprzowego ( łopatka, karkówka ) 1 kg kiełbasy 1 kg podgardla lub surowego tłustego boczku 3 duże cebule smalec 1/2 szklanki oleju sól pieprz czarny mielony 3 średnie główki kapusty  Sposób wykonania :   N ajpierw gotujemy ryż. Do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem wlewamy wodę , garnek stawiamy na ogniu. Do wody dajemy trochę soli oraz łyżkę smalcu(...)wodę , mieszamy przez chwilę. Gotujemy pod przykryciem, aż ryż będzie miękki pamiętajmy, aby od czasu do czasu zamieszać drewnianą łyżką. Ugotowany ryż zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem. Kapustę oczyszczamy z ewentualnych zanieczyszczeń oraz liści, które nie nadają się na gołąbki, płuczemy pod zimną bieżącą wodą. Do dużego garnka wlewamy wodę do wysokości około 2/3, solimy, garnek przykrywamy pokrywką

Przepisy i porady kulinarne