kapustą - 19268 przepisów (strona:181/1285)

Kapusta z grochem 129

Znacie ten moment kiedy w domu w Wigilię pachnie kiszoną kapustą, majerankiem, zielem angielskim i listkami laurowymi? To znak, że w kuchni tworzy się jedno z najbardziej znanych i tradycyjnych świątecznych potraw, czyli kapusta z grochem. W moim domu kapusta ta przygotowywana była własnie z jego dodatkiem ale jeśli podacie ja np. z grzybami będzie na pewno równie pyszna. Składniki(...)kapusty kiszonej 400 g grochu żółtego 2 duże cebule 4 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek, pieprz czarny, sól Przygotowanie: 1. Groch wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak aby całkowicie go przykryła. Zostawiamy go na całą noc by namoknął. Następnego dnia jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody i gotujemy go do miękkości. Ugotowany przekładamy do dużej miski

Życie ze smakiem
Wigilijna kapusta z grzybami 127

Tradycyjna wigilijna kapusta z grzybami to obowiązkowa potrawa na moim  świątecznym stole. Nie wyobrażam sobie, że mogło by jej wtedy zabraknąć.  Taka kapusta będzie również doskonałym dodatkiem jako farsz  do pierogów,  uszek czy krokietów.  Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 70 g suszonych grzybów 1 cebula masło kminek 3 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela(...)angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zalać wodą, odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie grzyby ugotować w wodzie w której się moczyły. Kapustę pokroić, przełożyć do garnka, dodać liść laurowy, ziele angielskie, kminek, wlać wywar z ugotowanych grzybów i dolać wody tyle by przykryła kapustę. Gotować na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby dolewać wody. Cebulę pokroić

magiczna kuchnia Kasi
Kapuśniaczki - paszteciki z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami. Paszteciki wigilijne. Najłatwiejsze i najsmaczniejsze. 2212

chciałabym pokazać Wam w tym roku trochę przepisów na Wigilię, a nie tylko ciasta (choć te też będą). Dziś zatem kapuśniaczki lub jak ktoś woli - paszteciki wigilijne z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami , a w kolejnym wpisie będzie barszcz czerwony, które idealnie komponuje się z dzisiejszym przepisem  :-)  Te paszteciki, to przepis uproszczony. Bo zazwyczaj znaleźć można taki, gdzie(...)mięciutkie w środku. Dobrze też się kroją, dzięki kruchości. A gdy zostaje mi ciasta, piekę rogale z owocami dla moich chłopców. Przepis jest bardzo uniwersalny :-) Kapuśniaczki - paszteciki z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami. Paszteciki wigilijne. Najłatwiejsze i najsmaczniejsze. Duża porcja - wystarczy, by zrobić około 70 pasztecików o szerokości 4 cm. Składniki na ciasto: 1 kg maki pszennej tortowej

Poezja Smaków - blog kulinarny
Makaron z mięsem mielonym i kapustą 162

Makaron z kapustą i mięsem mielonym to moja dzisiejsza propozycja na  pyszny obiad. Przepis jest banalnie łatwy i szybki do zrobienia,  a danie smaczne i bardzo sycące. Polecam :)  Składniki: mała główka białej kapusty 600 g mięsa mielonego 300 g makaronu 2 cebule 3 ząbki czosnku olej do smażenia kminek mielony sól, pieprz Wykonanie: Kapustę umyć(...)poszatkować. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić kapustę, podsmażyć. Następnie podlać wodą, dusić aż kapusta będzie miękka.   Na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, następnie dodać mięso mielone. Całość razem smażymy, aż mięso nabierze ładnego brązowego koloru. W miedzy czasie ugotować makaron al dente w  lekko osolonej wodzie, odcedzić. Do kapusty przełożyć  mięso oraz makaron

magiczna kuchnia Kasi
Kapusta wigilijna z chrzanem 149

Moim ulubionym świątecznym daniem jest kapusta wigilijna, czyli takie postny bigos wigilijny. Zwykle przygotowuję jej cały gar, bo im dłużej stoi tym jest lepsza i można ją zamrozić, żeby mieć przez całą zimę. Nadmiar takiej kapusty można też przerobić na nadzienie do pierogów na Wigilię albo na pyszne włoskie danie z makaronem gryczanym pizzocheri. Dziś będzie mniej hurtowa ilość(...)chrzanem. Chrzan bardziej kojarzy się z Wielkanocą, ale doskonale podkręca smak kiszonej kapusty. Niby tradycyjne danie, ale w nowoczesnej odsłonie. Tradycyjny bigos robi się przez wiele dni, ale to jest przepis dla tych, którzy nie mają tyle czasu. Jest też pyszny z soczewicą tak jak w tym przepisie na bigos. Lubięten przepis też dla tego, że do gotowania używa się

Ugotowane pozamiatane
Gołąbki z grzybami, mięsem i sosem curry 317

gołąbki z grzybami i sosem curry. Mam w domu prawdziwego smakosza gołąbków. Dzisiaj zaskoczyłam go nadzieniem i sosem curry. Nie wiem jak Wy ale ja lubię gołąbki z włoskiej kapusty. Przyznacie, że jest o wiele łatwiej obgotować i oderwać liście z włoskiej kapusty niż z białej. Mimo wszystko dzisiejsze gołąbki z grzybami i mięsem aż tak bardzo nie różnią się(...)tradycyjnych gołąbków z pomidorowym sosem. Lubię je przyrządzać na różne sposoby. Oczywiście głównie skupiam się na nadzieniu. Gotowałam gołąbki z rybą jak i gołąbki z młodej kapusty . Lubię wersję wegańską . Zamieniam ryż na couscous lub bulgur …Naprawdę tradycyjne gołąbki mogą przejść niesamowitą metamorfozę. Jeśli nie chce Wam się parzyć kapusty to proponuję szwedzki kålpuddning . Przygotowałam nadzienie z kasztanowych pieczarek

codojedzenia
Gołąbki z ziemniakami 135

Gołąbki przygotowane z kapusty włoskiej oraz farszu z ziemniaków i twarogu z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw. Wspaniałe bezmięsne danie, które podaję z sosem powstałym podczas gotowania gołąbków połączonym ze śmietaną (lub jogurtem), dodatkiem chrzanu (nadaje charakteru daniu) oraz przyprawami, czasem koperkiem. Świetnie pasuje także sos śmietanowy z chili lub sos pomidorowy z koperkiem. Gołąbki (wyjątkowo wege!) dla mojego Męża(...)Składniki: 1 główka kapusty (u mnie włoska) 1 kg ziemniaków 250 g twarogu półtłustego, może być tofu 3 cebule opcjonalnie: 4 pieczarki 4 duże ząbki czosnku majeranek, suszona ostra papryka, sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz i lubczyk do smaku 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego masło lub olej Przygotowanie: Na maśle lub oleju przesmażam obraną i drobno posiekaną cebulę

Zasmakuj Kuchni
Fuczki z prawdziwkami 172

Fuczki to potrawa ukraińska, które w Bieszczadach dobrze są znane, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty przygotowywane, dobrze doprawione na tłuszczu wysmażone.  Ja jednak je zmodyfikowałam i prawdziwków do ciasta, dodatkowo dodałam.  Grzyby pierwsze z cebulką wysmażyłam, z dużą ilością przypraw i w bulionie je udusiłam. Kapusty do nich dodałam i z ciastem całość zmieszałam.  Powiem(...)jajko, ·        1 żółtko, ·        1 płaska łyżeczka soli (do smaku), grzyby z kapustą: ·        200 g świeżych prawdziwków, ·        ok. 200 g odciśniętej kapusty kiszonej (bez marchewki), ·        1 łyżka masła

Moniki Smakołyki
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 174

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Składniki na 8 sztuk: 300 g kaszy gryczanej 350 g pieczarek 1 cebula 20 g masła klarowanego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki liście kapusty sól, pieprz do smaku Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy cebulę, siekamy czas 10 s/obr.5 . Dodajemy pieczarki i ponownie siekamy czas 1o s/obr.4 Pieczarki doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia Thermomix(...)naczynia Thermomix (nie musimy go myć) wlewamy 600 g wody. Wsadzamy koszyczek i wsypujemy kaszę gryczaną. Naczynie zamykamy i na pokrywę dajemy przystawkę Varoma i kładziemy na nią liście kapusty. Kaszę gryczaną i liście kapusty gotujemy czas 25 min/Varoma/obr.1 . Po ok 10-15 minutach sprawdźmy czy liście kapusty są miękkie. Jeżeli tak to odstawiamy przystawkę Varoma i gotujemy kaszę

Themo przepisy
Zupa "bigos" 264

smakowała. Będę do niej często wracała. Niestety wolnymi krokami nadchodzi już jesień więc warto wypróbować rozgrzewające przepisy.     Na 3 porcje potrzebujemy   400 g białej kapusty 150 g kiszonej kapusty 2 kostki bulion wołowy 2-3 sztuki kiełbasy śląskiej lub innej 2 łyżki koncentratu pomidorowego garść suszonych grzybów 1 łyżka miodu 2 liście laurowe kilka ziaren(...)ziela angielskiego pieprz olej do smażenia   Kapustę poszatkować, włożyć do garnka zalać 3/4 litrem wody i gotować do miękkości wraz z kostkami wołowymi, suszonymi grzybami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.   Kapustę kiszoną ugotować w osobnym garnku w 0,5 litra wody. Wody po ugotowaniu nie wylewać!   Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju.   Do ugotowanej

Jadło i czytadło
Surowy chlebek z cebulą/nasionami chia - PuraVida 119

Firma: PuraVida Skład: Chlebek z cebulą: Cebula 70%, kiełkująca gryka 15%, mielone siemię lniane 10%, zimno tłoczona oliwa extra virgin 5%, szara sól celtycka 0,4%. Chlebek z chia: kapusta 65%, kiełkująca gryka 15%, mielone siemię lniane 10%, nasiona chia 5%, zimno tłoczona oliwa wxtra virgin 5%, szara sól celtycka 0,4%. Masa netto: 200g (5 kromek po 40g) Wartości(...)struktura znacznie utrudnia ich spożycie (szczęka boli już po dwóch kromkach). Zjadłyśmy je jako dodatek do warzywnej sałatki ale trochę się przy nich męczyłyśmy. Chlebek z chia i kapustą  (drugie podejście): Pełne obaw podchodziłyśmy do nich jak do jeża :P Jednak po otwarciu okazało się, że kromki mimo podobnego wyglądu są mniej twarde oraz mniej pofalowane (jakby słabiej wysuszone

Candy Pandas
Młoda kapusta kiszona w solance z miodem 212

Kiedy myślimy o kapuście kiszonej to mamy na myśli kapustę szatkowaną w cienkie paseczki. Zwykle kisi się ją dopiero na zimę, ale młoda kjapusta też się do tego nadaje. W niektórych rejonach kisi się też całe liście a nawet całe główki kapusty, ale do tego potrzebna jest już mniejsza lub większa beczka. W blokowych warunkach mam miejsce tylko na słoiki(...)więc kapustę kiszę krojąc ją na cząstki. Próbowałeś już kiszonej kalerosse? Taka kapusta kiszona w kawałkach jest dobrym dodatkiem dań obiadowych, tak jak ogórki kiszone. Z pieczonymi żeberkami smakuje świetnie. Liści można używać do kanapek czy sałatek. Jest jędrna i chrupiąca, ale jednocześnie delikatniejsza i mniej kwaśna niż taka kapusta kiszona w soku własnym. Ale jednocześnie jest bardzo zdrowa

Smaczna Pyza
MŁODA KAPUSTA duszona z cukinią, ziemniakami i koperkiem 250

Podczas lata w kuchni pojawiają się świeże owoce oraz warzywa. Pomysł na ten obiad idealny jest na letni czas, kiedy do dyspozycji mamy młodą kapustę, cukinię oraz świeży koperek. Do młodej kapusty zawsze dodaję wodę z kiszonych ogórków. Danie jest niezwykle proste, zapraszam Kochani do zapoznania się z przepisem Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 cukinia 5 ziemniaków 1 mała(...)wody z kiszonych ogórków 1 łyżka mąki ziemniaczanej koperek (świeży lub mrożony) przyprawy i zioła – sól , pieprz , curry , kminek, majeranek oliwa Sposób przygotowania: Kapustę kroimy na mniejsze części i gotujemy. Cebulę wraz z czosnkiem podsmażamy na oliwie. Do cebuli dodajemy pokrojoną cukinię oraz startą na dużych oczkach marchewkę. Warzywa zalewamy wodą oraz wodą z kiszonych ogórków. Ugotowaną kapustę lekko

Via Gusto
Kurczak z młodą kapustą 134

Lubie kurczaka takiego chrupiącego dobrze usmażonego. W wersji z młodą kapustą robię pierwszy raz i jestem bardzo zadowolona z efektu.Doskonałe danie i praktycznie samo się robi. Składniki: młoda kapusta pół główki pałki z kurczaka 3 szt szklanka rosołu drobiowego papryka mielona słodka pieprz ziołowy mielony sól do smaku ziemniaki młode 1 kg koperek do posypania ziemniaczków Wykonanie: Kapustę kroimy(...)pół i myjemy listki, kroimy drobno. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pokrojoną kapustę i zalewamy ją rosołem. Pałki z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Sól,pieprz i paprykę łącze i nacieram pałki z kurczaka z obu stron.Przygotowane mięsko kładę na kapustę i wstawiam do piekarnika. Piekę w 200 stopniach , gdy mięsko się zarumieni to przekręcam je  na druga stronę

Różowa kuchnia
Surówka z kapusty włoskiej i czerwonej 157

Dzisiaj propozycja na kolorową sałatkę do obiadu. Kompozycja dwóch rodzajów kapust z dodatkiem pestek. Pysznie i zdrowo. Spróbujcie koniecznie. Surówka z kapusty włoskiej i czerwonej Składniki: 1/4 główki kapusty włoskiej około 1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty 1 marchewka pół pęczku natki pietruszki garść pistacji garść pestek dyni garść pestek słonecznika 1 łyżka nasion sezamu Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek(...)lekko podprażamy na suchej patelce (najlepiej zrobić to partiami każde pestki osobno, wtedy będziemy mieli pewność, że nic nam się nie spali). Odstawiamy do wystudzenia. Pistacje obieramy z łupinek. Kapustę włoską i czerwoną siekamy w cienkie paseczki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki siekamy, połowę dodajemy do warzyw, a drugą zostawiamy do dekoracji. Warzywa mieszamy

PatiGotuje