Lubie kurczaka takiego chrupiącego dobrze usmażonego. W wersji z młodą kapustą robię pierwszy raz i jestem bardzo zadowolona z efektu.Doskonałe danie i praktycznie samo się robi. Składniki: młoda kapusta pół główki pałki z kurczaka 3 szt szklanka rosołu drobiowego papryka mielona słodka pieprz ziołowy mielony sól do smaku ziemniaki młode 1 kg koperek do posypania ziemniaczków Wykonanie: Kapustę kroimy(...)pół i myjemy listki, kroimy drobno. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pokrojoną kapustę i zalewamy ją rosołem. Pałki z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Sól,pieprz i paprykę łącze i nacieram pałki z kurczaka z obu stron.Przygotowane mięsko kładę na kapustę i wstawiam do piekarnika. Piekę w 200 stopniach , gdy mięsko się zarumieni to przekręcam je na druga stronę
Różowa kuchniaDzisiaj propozycja na kolorową sałatkę do obiadu. Kompozycja dwóch rodzajów kapust z dodatkiem pestek. Pysznie i zdrowo. Spróbujcie koniecznie. Surówka z kapusty włoskiej i czerwonej Składniki: 1/4 główki kapusty włoskiej około 1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty 1 marchewka pół pęczku natki pietruszki garść pistacji garść pestek dyni garść pestek słonecznika 1 łyżka nasion sezamu Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek(...)lekko podprażamy na suchej patelce (najlepiej zrobić to partiami każde pestki osobno, wtedy będziemy mieli pewność, że nic nam się nie spali). Odstawiamy do wystudzenia. Pistacje obieramy z łupinek. Kapustę włoską i czerwoną siekamy w cienkie paseczki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki siekamy, połowę dodajemy do warzyw, a drugą zostawiamy do dekoracji. Warzywa mieszamy
PatiGotujeMłoda kapusta, młode ziemniaczki, koperek i do tego kotlecik mielony :) Takie połączenie odpowiada nam najbardziej, a wy jak lubicie jadać młoda kapustkę, z jakimi dodatkami ? Składniki na 4-5 osób: 1 główka młodej kapusty pół pętka kiełbasy 1/2 główki cebuli zeszklonej na oleju 1/2 pęczka koperku 4 ziarnka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1/2 łyżki warzywka bez soli(...)domowego sól, pieprz do smaku olej do smażenia 1. Kiełbaskę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. 2. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście. Kapustę przekrawamy na pół i siekamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą do 1/3 wysokości kapusty, dodajemy liście, kulki, warzywko i wstępnie solimy, włączamy gaz i zaczynamy gotowanie. Kapusta podczas gotowania zmniejszy swą objętości będzie można swobodnie
Gotowanie...to proste !można zrobić pyszny obiad w pół godziny? Pewnie, że tak. Takim daniem właśnie jest ten bigos z młodej kapusty z dwoma rodzajami kiełbasy. Wystarczy podać świeże bułeczki lub chleb i domownicy będą palce oblizywać. Składniki: 1 większa główka młodej kapusty 2 łyżki oleju kokosowego lub smalcu 1 średnia cebula 300 g kiełbasa wiejska tradycyjna Hańderek 300 g kiełbasy śląskiej(...)łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki przyprawy do bigosu i kapusty 2 łyżeczki suszonych pomidorów około 2 szkl bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu Przygotowanie: Kapustę grubo poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasy w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej lekko podsmażyć cebulę dodać kiełbasy i podsmażać do momentu aż kiełbasa lekko się zrumieni uważając by nie spalić cebuli
Ala piecze i gotujeNajlepsze gołąbki pamiętam z kapusty włoskiej i mięsa wołowego z dodatkiem wieprzowiny jakie robiła moja Babcia. Dziś od wielu lat przygotowuję gołąbki z różnymi farszami, i nie tylko z kapusty włoskiej, ale także białej. Wcześniej ją obgotowuję i wykrawam stwardniałe części z głąba. Gołąbki można po zwinięciu spiąć wykałaczką dzięki czemu będą się trzymały. Można jednak tego(...)garnku (mamy pewność, że nikt nie trafi na wykałaczkę w daniu, która może pojawić się w najmniej oczekiwanym momencie..). Na dnie garnka zazwyczaj układam zewnętrzne liście kapusty, niezależnie jaka jest to kapusta. Gołąbki nie przypalą się, przejdą także dodatkowo pięknym aromatem kapusty. Dziś mięsne gołąbki z dodatkiem pysznej i zdrowej kaszy jaglanej. Takie gołąbki zawsze podaję z sosem
Zasmakuj Kuchnimaju, kiedy tylko pierwsze, zielone, chrupiące młode główki kapusty pojawią się w sklepie jestem w siódmym niebie 💗 Kapusta pojawia się u mnie wtedy dosłownie co drugi dzień w różnej postaci: na gęsto - na słodko-kwaśno, tak jadało się u mnie w domu, pod postacią zupy, bigosu, gołąbków czy innych "wariacji" 😊 Staram się też w tym czasie robić jak najwięcej surówek(...)kapusta biała nigdy później nie jest już taka smaczna jak wiosną. Dziś zapraszam na surówkę z dodatkiem wiosennej, chrupiącej kalarepy i obowiązkowo dużej ilości posiekanego koperku, który jest dla mnie obowiązkowym dodatkiem do młodej kapusty 😊 Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 2 łyżki posiekanego koperku 1 kalarepa szczypta soli kilka kropli soku z cytryny płaska łyżeczka cukru łyżka oleju
Walijskie PichcenieSpecjalnie dla Was wybrałam najlepsze przepisy z nowalijkami, które znajdziecie na blogu. Chrupiące rozdkiewki, świeża sałata i młoda kapusta, szczypiorek, pomidorki, to tylko z ulubionych nowlaijek. Nie zabrakło przepisów z ogórkami zielonymi, są i małosolne, moje ulubione. Zapraszam do wiosennego gotowania! Które przepisy zrobicie w pierwszej kolejności? Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Ogórki małosolne z czarnuszką(...)pomarańczowy z sałatą Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Koktajl marchwiowo - bananowy z zieloną sałatą Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode
Moja smaczna kuchniaodpowiada, ale jeśli boicie się że zupa nie trafi w Wasz gust – zamieńcie cykorię (jej połowę lub dwie trzecie podanej w składnikach ilości) na inne warzywa kapustne – idealnie pasuje kapusta bok choy lub bardzo zdrowa i wartościowa sałata rzymska. Od biedy można użyć kapusty pekińskiej, ale dla mnie jest ona prawie bez smaku. Możecie użyć też młodej, świeżej wiosennej kapusty(...)oczkach tarki ścieramy imbir, zachowująca cały cenny sok i pozbywając się włókien. Podgrzewamy prawie do zagotowania rosół. Jeśli używacie do zupy cykorii smak będzie zdecydowanie inny d zupy z kapustą – cykoria jest gorzka i ten smak mocno przekaże do płynu. Można go złagodzić, wycinając głąby cykorii przed jej krojeniem. Czy to cykoria, czy bok choy, czy sałata rzymska czy kapusta
Karo in the KitchenSezon na młoda kapustę zbliża się , warto ją przygotować z różnymi dodatkami. Sama w sobie jest pyszna. Czekamy na nią zawsze niecierpliwie. Dzisiaj proponujemy z dodatkiem pomidorów. Jak dodaliśmy do części kiełbasę, to powstał prawie bigosik. Składniki 1 młoda kapusta ( 800 g ) 2 małe marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 malinowe pomidory 1 liść laurowy(...)ziarna ziela angielskiego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki słodkiej papryki Zasmażka : 3 łyżeczki mąki 2 szklanki wody sól pieprz Przygotowanie Kapustę pokroiłem dość grubo, opłukałem. Włożyłem do garnka, dodałem liść laurowy i ziele angielskie. Na patelni rozgrzałem olej, dodałem pokrojoną w plasterki marchewkę i seler naciowy. Smażyłem ok. 5 minut. Przykryłem, poddusiłem jeszcze
R'n'G KitchenFajna, chrupiąca i rześka alternatywa dla tradycyjnej surówki z gotowanej czerwonej kapusty. Dobrze smakuje od razu po wykonaniu jak i dnia następnego. Prosta i szybka w wykonaniu. No i nie trzeba jej gotować 😊 Składniki (porcja na 4 osoby): 1/4 główki czerwonej kapusty 1 duże, kwaskowate jabłko biała cześć pora garść rodzynek 2-3 łyżki oleju lub oliwy(...)oliwek Zaprawa: 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki cukru, sól, pieprz Kapustę poszatkować - im cieniej tym lepiej. Posolić, ugnieść i odstawić na ok 30 minut do puszczenia soku. Wygnieść i odlać sok. Zalać wrzątkiem na 5 minut, odcedzić i wystudzić. Zimną kapustę potraktować zalewą, przemieszaną wcześniej w oddzielnym naczyniu. Kapusta powinna zyskać ładny kolorek. Jabłko pokroić a małe słupki
Ze smakiem bez glutenuNastał czas młodej kapusty i szparagów. No, może nie tak całkiem nastał, ale można już i młodą kapustę i szpargle kupić. Postanowiłam je połączyć. Wyszła bardzo smaczna, delikatna jarzynka. Bardzo polecam! składniki główka białej, młodej kapusty 1 cebula 500 g zielonych szparagów łyżka masła sól, pieprz 1/2 szklanki bulionu - do podlania przygotowanie Cebulę pokroić w kostkę, czosnek(...)posiekać. Z kapusty usunąć zewnętrzne liście, przekroić na 4 części, usunąć głąb. Pokroić w cienkie paski, opłukać, osączyć z wody. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki (wyrzucić), opłukać, odkroić łebki, pozostałą część pokroić w plasterki. W głębokiej, dużej patelni rozgrzać oliwę. Cebulę poddusić na patelni ok 3 minut, następnie dodać masło, kapustę, sól, pieprz. Podlać bulionem (częścią). Dusić
Stare Garyzapomniałam pstryknąć fotkę z ugotowanych gołąbków.. Chyba pierwszy raz robiłam gołąbki z kapusty włoskiej [ kiedyś robiłam faszerowaną kapustę - klik ]..moje ze względu na brak czasu gotowały się w wolnowarze,ale można ugotować je tradycyjnie w garnku.Ja gołąbki zrobiłam późnym wieczorem, a w nocy się gotowały , rano przestawiłam wolnowar na podgrzewanie, poszłam do pracy, a mąż miał obiadek praktycznie gotowy(...)główka kapusty włoskiej 50 dkg mięsa mielonego 10 dkg ryżu 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka papryka, wegeta koncentrat pomidorowy listek, ziele marchewka ,kawałek pora śmietana Z kapusty wyciąć głąb, oddzielić liści, ściąć zgrubienia i sparzyć.Ryż ugotować.Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną cebulkę ,ryż, przyprawy [ ja dodałam jeszcze troszkę posiekanej kapusty]i wymieszać.Na liście kapusty nakładać
Moje domowe kucharzenieodpowiada, ale jeśli boicie się że zupa nie trafi w Wasz gust – zamieńcie cykorię (jej połowę lub dwie trzecie podanej w składnikach ilości) na inne warzywa kapustne – idealnie pasuje kapusta bok choy lub bardzo zdrowa i wartościowa sałata rzymska. Od biedy można użyć kapusty pekińskiej, ale dla mnie jest ona prawie bez smaku. Możecie użyć też młodej, świeżej wiosennej kapusty(...)oczkach tarki ścieramy imbir, zachowująca cały cenny sok i pozbywając się włókien. Podgrzewamy prawie do zagotowania rosół. Jeśli używacie do zupy cykorii smak będzie zdecydowanie inny d zupy z kapustą – cykoria jest gorzka i ten smak mocno przekaże do płynu. Można go złagodzić, wycinając głąby cykorii przed jej krojeniem. Czy to cykoria, czy bok choy, czy sałata rzymska czy kapusta
Karo in the Kitchenpewnością znacie i lubicie surówkę z białej kapusty "jak u chińczyka". Ja pokusiłam się również na zrobienie tej surówki z czerwonej kapusty i powiem wam, że jestem pozytywnie zaskoczona. Smakuje rewelacyjnie ale jest trochę bardziej chrupiąca od białej. Jednak mi to nie przeszkadzało. Proponuję kapustę bardzo drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Zapraszam na surówkę z białej(...)kapusty klik. Składniki: 1 kg czerwonej kapusty Zalewa: 1 szkl wody mineralnej gazowanej 0,5 szkl cukru 0,5 szkl oleju 1/4 szkl octu 10% 1 łyżka soli morskiej ewentualnie trochę pieprzu Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach i przełożyć do miski. Składniki zalewy dokładnie wymieszać. Wlać do kapusty, wymieszać i odłożyć
Ala piecze i gotuje