wina. U mnie w domu nigdy nie dodawano takich rzeczy do bigosu, więc ja też nie dodaję. Może kiedyś spróbuję urozmaicić w ten sposób. Składniki: Pół główki białej małej kapusty 0,5kg kiszonej kapusty 2 małe cebule (może być jedna duża) 300 g szynki wieprzowej - może być łopatka wieprzowa 1 duża pętelka kiełbasy plastry szynki (jaka tam wam zostanie(...)pomidorowy (wg uznania) papryka słodka/ostra (kto jak lubi) sól pieprz wg uznania przypawa do bigosu (wg uznania- doprawiam kiedy coś mi nie wychodzi ;)) Na samym początku szatkuję białą kapustę (radzę sobie samym nożem, nie dorobiłam się jeszcze szatkownicy ;)), wrzucam do dużego garnka, zalewam wodą, solę- gotuję do miękkości. Kapustę kiszoną lekko odsączam z wody, kroję na mniejsze części, wrzucam
Justa próbuje gotowaćZielone kluski śląskie szpinakowe z kapustą pekińską.Kluski podaję z boczkiem. Kapusta pekińska jest bardzo delikatna i nie trzeba jej długo gotować. Dla miłośników klusek i nie tylko. Takie kluseczki można zrobić dzieciom ze szpinakiem. 80 dkg ziemniaków 80 dkg szpinaku świeżego mąka ziemniaczana 2 łyżki czubate mąki pszennej sól kapusta: 1/2 kapusty pekińskiej 20 dkg boczku wędzonego 1 marchewka(...)mąkę pszenną, sól. Zagniatam ciasto. Formuję niewielkie kulki które spłaszczam i robię w nich dziurkę. Kluski wrzucam do gotującej się wody i gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Kapustę drobno kroję. Marchewkę obieram i ścieram na tarce jarzynowej drobnej.Kapustę z marchewką wrzucam do niewielkiej ilości wrzącej wody i gotuję dwie minuty, następnie odcedzam. Boczek pokrojony przesmażam
wesoła kuchniaKolejna wersja surówki z czerwonej kapusty. Tym razem w wersji lekko zblanszowanej nad parą, z dodatkiem jabłka, marchewki i jogurtu. Inny przepis na surówkę z czerwonej kapusty możecie znaleźć tutaj . 1/2 główki czerwonej kapusty 1 duże jabłko 1/2 małej cebuli 1 mała marchewka 4 łyżeczki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki octu winnego sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżka oleju(...)Kapustę drobno posiekać. W dużym garnku zagotować wodę. Kapustę wrzucić na durszlak i umieścić nad gotującą się wodą. Przykryć pokrywką. Trzymać nad parą ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Kapustę przełożyć do miski. Dodać sól, olej i odstawić do ostygnięcia. Marchewkę i jabłko obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę bardzo drobno posiekać. Do ostudzonej kapusty dodać
BullioKapusta zazwyczaj wykorzystywana jest jako dodatek do obiadu. Dlaczego by nie przygotować z niej dania głównego – kotlecików? Ważne by całość dobrze doprawić przez co unikniemy nadmiernego wydzielania gazów:-) Kapusta ogólnie jest trochę niedoceniana jako warzywo (pewnie dlatego, że zazwyczaj dodajemy do niej boczek, smażoną cebulkę z zasmażką) a tak naprawdę zawiera przeciwutleniacze, przyspiesza przemianę estrogenów, uważana jest za pomocną(...)hamowaniu postępu raka sutka, czy wzrostu polipów jelita grubego. W niektórych badaniach wykazano, że jedzenie kapusty częściej niż raz w tygodniu zmniejsza ryzyko raka jelita grubego o 66%, zaś spożywanie dwóch łyżek gotowanej kapusty dziennie miało zabezpieczać przed zachorowaniem na raka żołądka. Pamiętajmy jednak, że obróbka cieplna niestety może zmniejszyć ilość właściwości odżywczych oraz substancji aktywnych i najlepiej ją spożywać
wysmienityjest pyszna to również jest bardzo zdrowa. Taki dodatek do dania głównego uzupełni nasz posiłek w witaminę C, B12 oraz E. Dlaczego warto jeść kiszon ą kapustę? Otóż kiszona kapusta wzmacnia mięśnie i układ odpornościowy, poprawia wygląd skóry i paznokci, pomaga w budowie tkanki kostnej, obniża poziom cholesterolu, chroni przed wolnymi rodnikami oraz działa odmładzająco. Zalet jest wiele, także(...)zabieramy się za przygotowanie surówki :) Jedn ą z moich ulubionych wersji jest połączenie kiszonej kapusty z marchwią, jabłkiem i cebulk ą . Do tego oliwa, przyprawy i gotowe! Możemy zajadać 😊 Składniki: kiszona kapusta 400g cebula 1 szt, marchew 1 szt, jabłko 1 szt, oliwa z oliwek 6 łyżek, sok z cytryny do smaku, s ó l i pieprz do smaku
kulinarne odsłony patibulionu z kostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową) 1/4 szklanki zimnej wody łyżka mąki ok. 2 czubate łyżki śmietany 18% Gołąbki z Sosem P ieczarkowym - Sposób przygotowania: Usuwamy wierzchnie liście kapusty i wycinamy głąb. Kapustę umieszczamy w dużym garnku (tak aby przykrywał kapustę) z wrzącą wodą i gotujemy do momentu aż liście same będą odchodzić i zmiękną. Kolejno, wyciągamy odchodzące liście(...)gotującej się kapusty do momentu aż pozostanie sam środek. Trwa to dość długo, liście powinny być miękkie, ale nie rozpadające. Farsz: Cebulę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy zmielone mięso i chwilę podsmażamy do momentu zrumienienia (rozdrabniamy je widelcem). Doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy. Ryż oraz kasze przepłukujemy, a następnie gotujemy przez ok. 15 minut w osolonym wrzątku. Ryż oraz
Słodka Stronaząbki czosnku duża cebula ok. 6 łyżek oleju bazylia suszona oregano suszone słodka papryka sól pieprz Gołąbki z Sosem Pomidorowym - Sposób przygotowania: Usuwamy wierzchnie liście kapusty i wycinamy głąb. Kapustę umieszczamy w dużym garnku (tak aby przykrywał kapustę) z wrzącą wodą i gotujemy do momentu aż liście same będą odchodzić i zmiękną. Kolejno, wyciągamy odchodzące liście(...)gotującej się kapusty do momentu aż pozostanie sam środek. Trwa to dość długo, liście powinny być miękkie, ale nie rozpadające. Farsz: Cebulę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy zmielone mięso i chwilę podsmażamy do momentu zrumienienia (rozdrabniamy je widelcem). Doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy. Ryż oraz kasze przepłukujemy, a następnie gotujemy przez ok. 15 minut w osolonym wrzątku. Ryż oraz
Słodka StronaZauważyłam, że często szukacie przepisów na surówkę do obiadu. Dużym zainteresowaniem cieszą się przepisy na surówkę z kapusty pekińskiej oraz coleslaw . Postanowiłam zaprezentować kolejną obiadową klasykę – surówkę z czerwonej kapusty 1/2 główki średniej wielkości czerwonej kapusty 1 mała cebula 1 średnia marchewka 1 jabłko 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ostrej musztardy (użyłam dijon) 1 łyżka(...)oleju 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Kapustę drobno poszatkować. Zostawić głąb. Do kapusty dodać sól i olej, wymieszać i zostawić na ok. 15 minut. Obrane jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jogurt wymieszać z majonezem, octem, musztardą, miodem i pieprzem. Kapustę wymieszać z jabłkiem, cebulą
Bulliookoło 17 dużych gołąbków, czyli obiad na dwa dni z głowy :) Osobiście podaje je z sosem pomidorowym i ziemniakami, ale wybór należy tutaj do was :) Składniki: * 2 duże kapusty * 1.5kg mięsa mielonego (750g wołowego i 750g wieprzowego) * woda * wegeta, pieprz * cebula * 2 szklanki ryżu Kapustę myjemy, zdejmujemy pierwsze brzydkie liście i odkrajamy jej głąb. Staramy się tak wykroić(...)ponacinać za bardzo liści (zdjęcie powyżej). Tak przygotowaną kapustę wkładamy do wysokiego garnka w której gotuje się 1/4 lub 1/2 pojemności garnka woda. Obgotowujemy przez około 10 minut aż twarde końcówki liści będą nieco miękkie. Wyjmujemy po jednym liściu: te liście które są z wierzchu wyjmujemy jako pierwsze, delikatnie odcinając je od pozostałości głąba, które podtrzymują liście. Staramy się wyjąć
Klasyka GotowaniaPyszne danie, kapusta nadaje lekko kwaskowatego smaku. W połączeniu z mięsem to poezja. Ja to naprawdę bardzo bardzo lubię. Polecam Karkówkę pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą, pieprzem i obsypać majerankiem. Na patelni rozgrzać olej i położyć doprawione kawałki karkówki. Obsmażyć je na złoty kolor z dwóch stron. Zdjąć obsmażone mięso z patelni. Jeśli macie naczynie elektryczne(...)samą patelnię na której smażyło się mięso obsmażyć cebulę. Musi się lekko zeszklić, następnie dodać pieczarki pokrojone na cztery części. Doprawić solą i pieprzem i lekko podsmażyć. Dodać odcedzoną kapustę kiszoną i smażyć tak długo aż kapusta zmieni kolor. Kapusta musi stracić kolor surowizny, dodać grzyby suszone, listki laurowe, ziele angielskie i smażyć chwilkę. Wlać wodę, zagotować i zamieszać
Kuchnia PokoleńKapuśniak z kiszonej kapusty kiedyś był kultową zupą w naszym domu. Babcia gotowała cały wielki gar, wstawiała go do pieca, a podawała z tłuczonymi ziemniakami. Zajadałam się nim bez opamiętania:) Dopiero niedawno dowiedziałam się, że ten babciny kapuśniak ma wszelakie prawa, by nazywać się kwaśnicą. Dlaczego? Otóż babcia gotowała zupę na wywarze mięsnym z żeberek, dodając kiszoną kapustę z sokiem(...)uczta! Składniki: 1 kg żeberek wędzonych (można na pół ze świeżymi) 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego gałązka lubczyku (dałam suszony) 1 pietruszka 1 marchew 1 kg kiszonej kapusty pieprz świeżo mielony 1 cebula 1 łyżka smalcu gęsiego 1 łyżka majeranku opcjonalnie - 2 ziemniaki Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, zalać wodą, żeby całe były przykryte, zagotować. Jeśli pojawi się
Obiad gotowyZachciało mi się gołąbków, chodziły wręcz za mną dobry tydzień. Nie było wyjścia: ruszyłam po mięso i kapustę. Po powrocie do domu zorientowałam się jednak, że nie kupiłam ryżu. W szafce znalazłam tylko opakowanie ryżu do paelli. Nie było wyjścia: albo użyć tego ryżu, albo zasuwać znowu do sklepu. Potrzeba matką wynalazków, postanowiłam więc sprawdzić, jak ten (większy i bardziej(...)jednak nie są twarde i zbite. Są dość lekkie, delikatne i wcale nie smakują samym ryżem 😊 Po zapieczeniu z sosem nabierają cudownego smaku i zapachu. Składniki: 1 niewielka kapusta 1 kg mięsa mielonego (najlepsze jest mieszane) 300 g ryżu do paelli 1 duża czerwona cebula 3 łyżki oleju 500 ml gorącego bulionu (rosołu lob ewentualnie wody) 1 jajko sól
Codzienna kuchnia niecodziennaŁazanki z kapustą i pieczarkami 2017-01-14 15:31:27 Porcje 5 Przez jednych znienawidzone jako kulinarna zmora kojarząca się z przaśnym jedzeniem peerelowskich stołówek. Dla drugich są smakiem dzieciństwa: polskim comfort foodem, może niezbyt lekkim, ale nostalgicznym, sycącym i smacznym. Uważa się, że nazwa kwadratowego makaronu pochodzi od włoskiego lasagne. Frazeologiczne podobieństwo jest oczywiste. Łazanki można przygotować(...)wiele sposobów zarówno z kapusty słodkiej jak i kiszonej. Z dodatkiem boczku, kiełbasy czy grzybów. Ja wybrałam dziś wariant z kapustą kiszoną i pieczarkami. Zapraszam Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 40 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 40 min Ingredients 500 g makaronu łazanki
Wędrówki po kuchnizagościć również i u mnie. Tym bardziej, że do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie 3 składników. Do przygotowania porcji dla 6 osób będziemy potrzebować: - 1 kg karkówki - 1 kg kiszonej kapusty (moja była z dodatkiem marchewki) - 1 puszkę ananasów w plastrach - sól i pieprz - odrobinę oleju do smażenia 1. Karkówkę kroimy w niewielkie plastry. Jeśli kupicie już mięso w plastrach(...)przygotowaną karkówkę oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem i obsmażamy na patelni, tak by mięso z wierzchu nie było surowe. 3. Na tej samej patelni podsmażamy odciśniętą kapustę (przez ok. 5-10 min). 4. Dno naczynia żaroodpornego natłuszczamy olejem, a następnie na przemian układamy porcję kapusty, mięsa i pokrojonego w kostkę ananasa. Na wierzchu powinna znajdować się kapusta
Bez Cebulikiszki ziemniaczanej Gzella ( 5 szt. kiszki), 150 g chudego boczku wędzonego, 1 duża biała cebula, 2 płaskie łyżeczki pieprzu (ma być ostre), sól do smaku, pozostałe składniki: 1 duża kapusta włoska, sól, 1 płaska łyżeczka cukru, masło klarowane, główka czosnku. Przygotowanie: Rada: kapustę i farsz przygotowujemy równocześnie. Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce lub ścieramy w sokowirówce. Ziemniaki tarte(...)rozgniatamy za pomocą widelca. Do tartych ziemniaków dodajemy cebulę, boczek, kiszkę ziemniaczaną i mieszamy ręką rozdrabniając dodatkowo kiszkę. Doprawiamy pieprzem, solą do smaku, całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Kapusta: W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście z wierzchu można delikatnie ściągnąć, a te które
Moniki Smakołyki