Specjalnie dla Was wybrałam najlepsze przepisy z nowalijkami, które znajdziecie na blogu. Chrupiące rozdkiewki, świeża sałata i młoda kapusta, szczypiorek, pomidorki, to tylko z ulubionych nowlaijek. Nie zabrakło przepisów z ogórkami zielonymi, są i małosolne, moje ulubione. Zapraszam do wiosennego gotowania! Które przepisy zrobicie w pierwszej kolejności? Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Ogórki małosolne z czarnuszką(...)pomarańczowy z sałatą Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Koktajl marchwiowo - bananowy z zieloną sałatą Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode
Moja smaczna kuchniaodpowiada, ale jeśli boicie się że zupa nie trafi w Wasz gust – zamieńcie cykorię (jej połowę lub dwie trzecie podanej w składnikach ilości) na inne warzywa kapustne – idealnie pasuje kapusta bok choy lub bardzo zdrowa i wartościowa sałata rzymska. Od biedy można użyć kapusty pekińskiej, ale dla mnie jest ona prawie bez smaku. Możecie użyć też młodej, świeżej wiosennej kapusty(...)oczkach tarki ścieramy imbir, zachowująca cały cenny sok i pozbywając się włókien. Podgrzewamy prawie do zagotowania rosół. Jeśli używacie do zupy cykorii smak będzie zdecydowanie inny d zupy z kapustą – cykoria jest gorzka i ten smak mocno przekaże do płynu. Można go złagodzić, wycinając głąby cykorii przed jej krojeniem. Czy to cykoria, czy bok choy, czy sałata rzymska czy kapusta
Karo in the KitchenSezon na młoda kapustę zbliża się , warto ją przygotować z różnymi dodatkami. Sama w sobie jest pyszna. Czekamy na nią zawsze niecierpliwie. Dzisiaj proponujemy z dodatkiem pomidorów. Jak dodaliśmy do części kiełbasę, to powstał prawie bigosik. Składniki 1 młoda kapusta ( 800 g ) 2 małe marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 malinowe pomidory 1 liść laurowy(...)ziarna ziela angielskiego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki słodkiej papryki Zasmażka : 3 łyżeczki mąki 2 szklanki wody sól pieprz Przygotowanie Kapustę pokroiłem dość grubo, opłukałem. Włożyłem do garnka, dodałem liść laurowy i ziele angielskie. Na patelni rozgrzałem olej, dodałem pokrojoną w plasterki marchewkę i seler naciowy. Smażyłem ok. 5 minut. Przykryłem, poddusiłem jeszcze
R'n'G KitchenFajna, chrupiąca i rześka alternatywa dla tradycyjnej surówki z gotowanej czerwonej kapusty. Dobrze smakuje od razu po wykonaniu jak i dnia następnego. Prosta i szybka w wykonaniu. No i nie trzeba jej gotować 😊 Składniki (porcja na 4 osoby): 1/4 główki czerwonej kapusty 1 duże, kwaskowate jabłko biała cześć pora garść rodzynek 2-3 łyżki oleju lub oliwy(...)oliwek Zaprawa: 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki cukru, sól, pieprz Kapustę poszatkować - im cieniej tym lepiej. Posolić, ugnieść i odstawić na ok 30 minut do puszczenia soku. Wygnieść i odlać sok. Zalać wrzątkiem na 5 minut, odcedzić i wystudzić. Zimną kapustę potraktować zalewą, przemieszaną wcześniej w oddzielnym naczyniu. Kapusta powinna zyskać ładny kolorek. Jabłko pokroić a małe słupki
Ze smakiem bez glutenuNastał czas młodej kapusty i szparagów. No, może nie tak całkiem nastał, ale można już i młodą kapustę i szpargle kupić. Postanowiłam je połączyć. Wyszła bardzo smaczna, delikatna jarzynka. Bardzo polecam! składniki główka białej, młodej kapusty 1 cebula 500 g zielonych szparagów łyżka masła sól, pieprz 1/2 szklanki bulionu - do podlania przygotowanie Cebulę pokroić w kostkę, czosnek(...)posiekać. Z kapusty usunąć zewnętrzne liście, przekroić na 4 części, usunąć głąb. Pokroić w cienkie paski, opłukać, osączyć z wody. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki (wyrzucić), opłukać, odkroić łebki, pozostałą część pokroić w plasterki. W głębokiej, dużej patelni rozgrzać oliwę. Cebulę poddusić na patelni ok 3 minut, następnie dodać masło, kapustę, sól, pieprz. Podlać bulionem (częścią). Dusić
Stare Garyzapomniałam pstryknąć fotkę z ugotowanych gołąbków.. Chyba pierwszy raz robiłam gołąbki z kapusty włoskiej [ kiedyś robiłam faszerowaną kapustę - klik ]..moje ze względu na brak czasu gotowały się w wolnowarze,ale można ugotować je tradycyjnie w garnku.Ja gołąbki zrobiłam późnym wieczorem, a w nocy się gotowały , rano przestawiłam wolnowar na podgrzewanie, poszłam do pracy, a mąż miał obiadek praktycznie gotowy(...)główka kapusty włoskiej 50 dkg mięsa mielonego 10 dkg ryżu 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka papryka, wegeta koncentrat pomidorowy listek, ziele marchewka ,kawałek pora śmietana Z kapusty wyciąć głąb, oddzielić liści, ściąć zgrubienia i sparzyć.Ryż ugotować.Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną cebulkę ,ryż, przyprawy [ ja dodałam jeszcze troszkę posiekanej kapusty]i wymieszać.Na liście kapusty nakładać
Moje domowe kucharzenieodpowiada, ale jeśli boicie się że zupa nie trafi w Wasz gust – zamieńcie cykorię (jej połowę lub dwie trzecie podanej w składnikach ilości) na inne warzywa kapustne – idealnie pasuje kapusta bok choy lub bardzo zdrowa i wartościowa sałata rzymska. Od biedy można użyć kapusty pekińskiej, ale dla mnie jest ona prawie bez smaku. Możecie użyć też młodej, świeżej wiosennej kapusty(...)oczkach tarki ścieramy imbir, zachowująca cały cenny sok i pozbywając się włókien. Podgrzewamy prawie do zagotowania rosół. Jeśli używacie do zupy cykorii smak będzie zdecydowanie inny d zupy z kapustą – cykoria jest gorzka i ten smak mocno przekaże do płynu. Można go złagodzić, wycinając głąby cykorii przed jej krojeniem. Czy to cykoria, czy bok choy, czy sałata rzymska czy kapusta
Karo in the Kitchenpewnością znacie i lubicie surówkę z białej kapusty "jak u chińczyka". Ja pokusiłam się również na zrobienie tej surówki z czerwonej kapusty i powiem wam, że jestem pozytywnie zaskoczona. Smakuje rewelacyjnie ale jest trochę bardziej chrupiąca od białej. Jednak mi to nie przeszkadzało. Proponuję kapustę bardzo drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Zapraszam na surówkę z białej(...)kapusty klik. Składniki: 1 kg czerwonej kapusty Zalewa: 1 szkl wody mineralnej gazowanej 0,5 szkl cukru 0,5 szkl oleju 1/4 szkl octu 10% 1 łyżka soli morskiej ewentualnie trochę pieprzu Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach i przełożyć do miski. Składniki zalewy dokładnie wymieszać. Wlać do kapusty, wymieszać i odłożyć
Ala piecze i gotujewina. U mnie w domu nigdy nie dodawano takich rzeczy do bigosu, więc ja też nie dodaję. Może kiedyś spróbuję urozmaicić w ten sposób. Składniki: Pół główki białej małej kapusty 0,5kg kiszonej kapusty 2 małe cebule (może być jedna duża) 300 g szynki wieprzowej - może być łopatka wieprzowa 1 duża pętelka kiełbasy plastry szynki (jaka tam wam zostanie(...)pomidorowy (wg uznania) papryka słodka/ostra (kto jak lubi) sól pieprz wg uznania przypawa do bigosu (wg uznania- doprawiam kiedy coś mi nie wychodzi ;)) Na samym początku szatkuję białą kapustę (radzę sobie samym nożem, nie dorobiłam się jeszcze szatkownicy ;)), wrzucam do dużego garnka, zalewam wodą, solę- gotuję do miękkości. Kapustę kiszoną lekko odsączam z wody, kroję na mniejsze części, wrzucam
Justa próbuje gotowaćZielone kluski śląskie szpinakowe z kapustą pekińską.Kluski podaję z boczkiem. Kapusta pekińska jest bardzo delikatna i nie trzeba jej długo gotować. Dla miłośników klusek i nie tylko. Takie kluseczki można zrobić dzieciom ze szpinakiem. 80 dkg ziemniaków 80 dkg szpinaku świeżego mąka ziemniaczana 2 łyżki czubate mąki pszennej sól kapusta: 1/2 kapusty pekińskiej 20 dkg boczku wędzonego 1 marchewka(...)mąkę pszenną, sól. Zagniatam ciasto. Formuję niewielkie kulki które spłaszczam i robię w nich dziurkę. Kluski wrzucam do gotującej się wody i gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Kapustę drobno kroję. Marchewkę obieram i ścieram na tarce jarzynowej drobnej.Kapustę z marchewką wrzucam do niewielkiej ilości wrzącej wody i gotuję dwie minuty, następnie odcedzam. Boczek pokrojony przesmażam
wesoła kuchniaKolejna wersja surówki z czerwonej kapusty. Tym razem w wersji lekko zblanszowanej nad parą, z dodatkiem jabłka, marchewki i jogurtu. Inny przepis na surówkę z czerwonej kapusty możecie znaleźć tutaj . 1/2 główki czerwonej kapusty 1 duże jabłko 1/2 małej cebuli 1 mała marchewka 4 łyżeczki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki octu winnego sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżka oleju(...)Kapustę drobno posiekać. W dużym garnku zagotować wodę. Kapustę wrzucić na durszlak i umieścić nad gotującą się wodą. Przykryć pokrywką. Trzymać nad parą ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Kapustę przełożyć do miski. Dodać sól, olej i odstawić do ostygnięcia. Marchewkę i jabłko obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę bardzo drobno posiekać. Do ostudzonej kapusty dodać
BullioKapusta zazwyczaj wykorzystywana jest jako dodatek do obiadu. Dlaczego by nie przygotować z niej dania głównego – kotlecików? Ważne by całość dobrze doprawić przez co unikniemy nadmiernego wydzielania gazów:-) Kapusta ogólnie jest trochę niedoceniana jako warzywo (pewnie dlatego, że zazwyczaj dodajemy do niej boczek, smażoną cebulkę z zasmażką) a tak naprawdę zawiera przeciwutleniacze, przyspiesza przemianę estrogenów, uważana jest za pomocną(...)hamowaniu postępu raka sutka, czy wzrostu polipów jelita grubego. W niektórych badaniach wykazano, że jedzenie kapusty częściej niż raz w tygodniu zmniejsza ryzyko raka jelita grubego o 66%, zaś spożywanie dwóch łyżek gotowanej kapusty dziennie miało zabezpieczać przed zachorowaniem na raka żołądka. Pamiętajmy jednak, że obróbka cieplna niestety może zmniejszyć ilość właściwości odżywczych oraz substancji aktywnych i najlepiej ją spożywać
wysmienityjest pyszna to również jest bardzo zdrowa. Taki dodatek do dania głównego uzupełni nasz posiłek w witaminę C, B12 oraz E. Dlaczego warto jeść kiszon ą kapustę? Otóż kiszona kapusta wzmacnia mięśnie i układ odpornościowy, poprawia wygląd skóry i paznokci, pomaga w budowie tkanki kostnej, obniża poziom cholesterolu, chroni przed wolnymi rodnikami oraz działa odmładzająco. Zalet jest wiele, także(...)zabieramy się za przygotowanie surówki :) Jedn ą z moich ulubionych wersji jest połączenie kiszonej kapusty z marchwią, jabłkiem i cebulk ą . Do tego oliwa, przyprawy i gotowe! Możemy zajadać 😊 Składniki: kiszona kapusta 400g cebula 1 szt, marchew 1 szt, jabłko 1 szt, oliwa z oliwek 6 łyżek, sok z cytryny do smaku, s ó l i pieprz do smaku
kulinarne odsłony patibulionu z kostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową) 1/4 szklanki zimnej wody łyżka mąki ok. 2 czubate łyżki śmietany 18% Gołąbki z Sosem P ieczarkowym - Sposób przygotowania: Usuwamy wierzchnie liście kapusty i wycinamy głąb. Kapustę umieszczamy w dużym garnku (tak aby przykrywał kapustę) z wrzącą wodą i gotujemy do momentu aż liście same będą odchodzić i zmiękną. Kolejno, wyciągamy odchodzące liście(...)gotującej się kapusty do momentu aż pozostanie sam środek. Trwa to dość długo, liście powinny być miękkie, ale nie rozpadające. Farsz: Cebulę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy zmielone mięso i chwilę podsmażamy do momentu zrumienienia (rozdrabniamy je widelcem). Doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy. Ryż oraz kasze przepłukujemy, a następnie gotujemy przez ok. 15 minut w osolonym wrzątku. Ryż oraz
Słodka Strona