kapustą - 19268 przepisów (strona:173/1285)

Czerwona kapusta Stir Frying Faceta w Kuchni 99

potrawom przygotowanym przy użyciu tej metody. Należy pamiętać, że nie jest to łatwa metoda gotowania, mała ilość oleju, powoduje, że trzeba uważać, by nie spalić dania. Zapraszam na czerwoną kapustę z Woka. 👥 – ❌ ⏰ – 30 minut 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki ✅ 3-5 łyżek oliwy z oliwek ✅ 1 cebula pokrojona w talarki ✅ 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego ✅ Czerwona kapusta ✅ 1 marchewka starta(...)łyżeczki curry ✅ Świeża kolendra ✅ Sól ✅ Pieprz świeżo zmielony ✅ Orzechy nerkowca mocno prażone ✅ Limonka 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Rozgrzej dość mocno wok, wlej oliwę i wrzuć cebulę, chwilę podsmaż. 🛠️ Dodaj czosnek, kapustę i marchewkę, często mieszając, smaż całość, aż kapusta będzie miękka, ale nie rozgotowana. 🛠️ W międzyczasie wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, curry, dopraw solą i pieprzem. 🛠️ Wlej mieszankę do kapusty, wymieszaj, gotuj

RafalCook
Krokiety z kapustą i pieczarkami – sposób na resztki z gotowania bulionu 72

smaku), których szkoda było wyrzucać. Postanowiłam je wykorzystać i wymyśliłam, że zrobię z nich z krokiety . W arzywa z gotowania bulionu są dość słodkie, więc aby słodycz zbilansować wybrałam kapustę kiszoną. Do kapusty świetnie pasują pieczarki, które również były w bulionie. Aby ożywić trochę smak, dodałam listki świeżego tymianku i tak o to powstał przepis na moje Krokiety z kapustą(...)pieczarkami , czyli mój sposób na wykorzystanie resztek z gotowania bulionu warzywnego. Krokiety z kapustą i pieczarkami świetnie się sprawdzą również na wigilijnym stole, a bulion warzywny z pieczarkami wg tego przepisu wykorzystajcie jako bazę np. do wigilijnej zupy grzybowej lub barszczu. Czytaj więcej: Krokiety z kapustą i pieczarkami – sposób na resztki z gotowania bulionu The post Krokiety z kapustą

Moja Delicja
Polędwica wieprzowa nadziana kapustą, pieczarkami i serem 95

Bardzo lubię polędwicę wieprzową. Pierwszy raz nafaszerowałam polędwicę kapustą z grzybami i wyszło bardzo smacznie. Spróbujcie Składniki: – 1 polędwica wieprzowa (ok 450g) – 1 cebula czerwona (mała) – 300g kapusty – 200g pieczarek – 100g twardej mozarelli – 2 łyżki musztardy (u mnie rosyjska) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, papryka słodka wędzona, sól, pieprz, czubryca(...)drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną tłuszczu, dodać pieczarki starte na tarce na dużych oczkach i smażyć przez około 5-7 minut. Następnie dodać cienko posiekaną kapustę i smażyć przez około 10-12 minut, aż kapusta całkowicie zmięknie. Gotowe nadzienie zdjąć z ognia, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Nadzienie wystudzić, dodać ser starty na tarce

Smaki Armine
Pierożki z kapustą 76

moje i Smakosza ulubione pierożki z kwaśnym farszem z kapusty kiszonej. Nie będę ściemniać, że to danie w kilka chwil, bo lepienie pierogów zawsze zajmuje więcej niż "kilka chwil", zwłaszcza jeśli masz małych pomocników, którzy zlepiają kółka bez farszu albo z kółek robią kulki albo zwyczajnie dosypią Ci dodatkowy kilogram mąki do ciasta...  Ten przepis ma już dobrych parę(...)roku, ale te pierożki są tak pyszne, że można jeść je w każdym czasie). Stanowią doskonały dodatek do czerwonego barszczyku, ale także jako samodzielną przekąskę.  Drożdżowe pierożki z kapustą Składniki: Ciasto: 1)       3 szklanki mąki pszennej 2)       3/4 dużej śmietany

Na kulinarnym poligonie
Żeberka w kapuście 88

ochotę na zjedzenie czegoś konkretnego. Byle do wiosny, a tymczasem na blogu danie jednogarnowe, które pewnie znacie, a jeśli nie zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Żeberka w kapuście Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 2 godz Łączny czas 2 godz 20 min Składniki 1 kg kapusty kiszonej 1 kg chudych żeberek 2 cebule sól pieprz 4 ziarenka ziela(...)wody Instrukcje Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, nacieramy solą, pieprzem i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż się ładnie zrumienią. Cebulę kroimy w półplasterki, rumienimy na patelni. Kapustę dość mocno odciskamy, część wkładamy na dno garnka (najlepiej takiego w którym się nic nie przypala) na to warstwę cebuli i obsmażone żeberka. Dodajemy ziele, liść i całość przykrywamy resztą kapusty

To co lubię - gotuję i polecam
Kotlety z kapustą i ryżem a la gołąbki 167

Kotlety z młodą kapustą i ryżem a la gołąbki Moja rodzina uwielbia takie kotlety. Niektórzy nazywają je również gołąbkami bez zawijania lub leniwymi gołąbkami. Bez względu na nazwę, tak przygotowane kotlety z mięsem mielonym, młodą kapustą i ryżem są naprawdę pyszne. Można je podać same lub w towarzystwie zestawu surówek, ziemniaków itd. Świetna odmiana od tradycyjnych mielonych kotletów. Moja rodzina(...)mąż Spróbujcie i Wy, bo przygotowanie takich kotletów a la gołąbki jest naprawdę proste. Składniki: około 500-600 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki) 0,5 główki młodej kapusty lub 3/4 jeśli macie mniejszą kapustę jak ja około 6 czubatych łyżek ugotowanego ryżu (miałam z dnia poprzedniego, jeśli gotujecie świeży starczy ugotować 80-100 g ryżu) 1 jajko sól

Słodkie okruszki
Gołąbki z mięsem i grzybami 146

klasyka obiadowa gotowa! Dodatkowym plusem jest to, że zazwyczaj starczają na 2-3 obiady 😄 Ja lubię w kuchni kombinować. Robiłam już gołąbki z kaszanką , robiłam też gołąbki z kapusty pekińskiej . Nie oznacza to jednak, że u mnie na stole nie gości klasyka - wprost przeciwnie, nie stronię o klasycznych przepisów i dlatego dziś na obiad przygotowałam właśnie klasyczne gołąbki z wołowiną(...)grzybami. Gołąbki z mięsem i grzybami - przepis na 10-12 sztuk Do przygotowania gołąbków będziesz potrzebować: 400g mielonej wołowiny, szklankę ryżu, główkę kapusty, 250g pieczarek, cebulę, łyżkę oleju rzepakowego, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, pół łyżeczki papryki, sól i pieprz do smaku. 1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. 2. Sparz liście kapusty - wytnij głąb ze środka kapusty, włóż ją do dużego

Z notatnika dietetyka
Zupa z młodej kapusty z klopsikami 73

votes ) Zupa z młodej kapusty z klopsikami Zupa z młodej kapusty z klopsikami to latem wybawienie. Obiad wiadomo jakiś trzeba zjeść, a ta zupa nie dość, że lekka to jeszcze wcale nie musi być serwowana gorąca. Wystarczy jeśli jest ciepła. Moi chłopcy nie są jakimiś wielkimi zwolennikami zup. Najczęściej jak podam zupę to słyszę ” no dobra, a gdzie obiad(...)ugotowanego ryżu 3 łyżki bulionu cielęcego (może być z kostki, jeśli nie ma innego) 1 jajko 1 łyżeczka otartego majeranku sól, czarny pieprz do smaku zupa: 1 główka młodej kapusty średniej wielkości 1-2 młode marchewki 1 korzeń pietruszki 1 cebula 3 litry bulionu na cielęcinie (można użyć z kostki, jak nie ma innego) 1 łyżeczka otartego, suszonego majeranku sól

Ogrodnik w podróży
Gołąbki z młodej kapusty z kaszą 101

Młoda kapusta to jedno z warzyw, na które mam zawsze tyle pomysłów, że nie nadążam z ich realizacją:) Tym razem przygotowałam gołąbki nadziewane kaszą gryczaną z suszonymi pomidorami i boczkiem. W wersji wegetariańskiej wystarczy pominąć boczek:) Wyszło pysznie, lekko i niebanalnie. Jeśli główki kapusty są małe, polecam wykorzystać 2 sztuki, żeby mieć większe liście. Z reszty kapusty można ugotować(...)bigos albo kapuśniak. Inne przepisy na gołąbki na blogu: Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym Gołąbki z ziemniakami Gołąbki z kaszą i fetą Gołąbki z mięsem i ryżem Leniwe gołąbki Gołąbki z młodej kapusty z kaszą Składniki (na 8 sztuk): 1 główka młodej kapusty 200g kaszy gryczanej 100g wędzonego boczku (opcjonalnie

Obiad gotowy
Surówka z Świeżej Białej Kapusty – Idealna do Obiadu 72

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z świeżej, białej kapusty to idealny dodatek do każdego obiadu. Poniżej znajdziecie prosty przepis na pyszną i domową surówkę, która z pewnością Wam posmakuje. Składniki: 1/2 główki kapusty 1 cebula 2 pomidory śmietana 12% szczypiorek pieprz sól Przygotowanie: Kapustę szatkujemy na szatkownicy, dodajemy pokrojoną cebulę i szczypiorek a następnie zasypujemy sola, aby kapusta puściła wodę. (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Po kilkunastu minutach odciskamy kapustę z nadmiaru wody i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy pokrojonego pomidora oraz kilka łyżek śmietany. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Surówka z Świeżej Białej Kapusty – Idealna do Obiadu pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Łazanki z młodą kapustą. 418

Dziś zapraszam na wiosenne łazanki z dodatkiem młodej kapusty, boczku, kiełbasy i pieczarek. Danie bardzo proste w wykonaniu a przy tym sycące i smaczne. Nie wymaga wiele zachodu. Ja swoje łazanki przygotowałam na dużej głębokiej patelni, poszło szybko i sprawnie. Polecam :) Składniki ( dla 3 osób ) - 15 dag makaronu typu łazanki - 10 dag boczku wędzonego - 20 dag cienkiej kiełbasy - 6 średnich(...)pieczarek - 1 cebula - pół główki młodej kapusty - koperek - pół łyżeczki kminku mielonego - pół łyżeczki otartego majeranku - sól, pieprz do smaku Wykonanie Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu, odcedzam. Boczek kroję w paseczki, kiełbasę i pieczarki w półplasterki, cebulkę w kostkę, kapustę szatkuję, koperek siekam. W dużej, głębokiej patelni podsmażam boczek, do wytopionego dodaję kiełbasę, kolejno pieczarki i cebulę. Kiedy całość

Kuchnia z widokiem na ogród
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY 93

Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszna surówkę. Iście wiosenna surówka z młodej delikatnej białej kapusty. Zdrowa, pełna smaku i aromatu nadaje się rewelacyjnie jako dodatek do dan obiadowych lub jako lekka surówka na lunch. SKŁADNIKI: MAŁA GŁÓWKA MŁODEJ KAPUSTY LUB 1/2 WIĘKSZEJ. KILKA GAŁĄZEK SZCZYPIORKU 1/2 OGÓRKA WĘŻOWEGO 1 JABŁKO 1/2 MALEJ PUSZKI KUKURYDZY GARŚĆ KOPERKU 1/2 ŁYŻECZKI SOLI DRESSING(...)ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY 1 ZĄBEK CZOSNKU 1 ŁYŻECZKA MIODU LUB CUKRU SZCZYPTA SOLI PIEPRZ DO SMAKU SZCZYPTA PIEPRZU KAJEŃSKIEGO ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: KAPUSTĘ UMYĆ OCZYŚCIĆ, WYCIĄĆ GŁĄB I POSZATKOWAĆ. POSZATKOWANA KAPUSTĘ PRZEŁOŻYĆ DO MISKI I ZASYPAĆ 1/2 ŁYŻECZKI SOLI. DOBRZE WYMIESZAĆ. OGÓREK POKROIĆ W SŁUPKI LUB KOSTKĘ. KOPEREK POSIEKAĆ. Z UMYTEGO JABŁKA USUNĄĆ

Pani M - kuchnia smakowita
Musisz spróbować w Czerwcu! Sałatka z młodej kapusty pekińskiej 107

Sałatka z młodej kapusty pekińskiej ależ to jest pyszne! Ostatnio pokazywałam Wam jak zrobić kiszone rzodkiewki . Brzmi dziwnie? Może trochę, ale zapewniam że kiszenie to stary jak świat sposób przetwarzania żywności: warzyw, owoców, ziół by przetrwały dłużej, by można było zrobić z nich zapasy. Ja lubię kisić rzodkiewkę w kawałkiem buraka – nadaje on jej potem również fajny kolor. Taka rzodkiewka(...)naprawdę super sprawdza się w sałatkach wnosząc do kompozycji kwaśną nutę. Prezentuje się również ciekawie. Zaczął się sezon na młoda kapustę. Warto szczególnie teraz zjadać jej delikatne, miękkie liście bo jest wspaniałym materiałem na sałatki i ma mnóstwo witamin. Smakuje wybornie! Jak dołączycie do tego inne wiosenno letnie smakołyki – młodą marchewkę, rzodkiewki – będzie bardzo ładna i smaczna kompozycja

Dorota Smakuje
Bazyliowa pierś z kaczki podana ze swieżą kapustą i młodymi ziemniakami. 71

Jutro niedziela i kolejny problem... a mianowicie co smacznego przygotować jutro na obiad?! już pędzę z pomocą. Zapraszam na pierś z kaczki ze świeżą kapustą i młodymi ziemniakami.  Zapraszam!  S kładniki; 3 piersi z kaczki sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonej bazylii  Skworcu Kapusta; 1 mała główka średniej kapusty 2 parówki 1 cebula(...)drugą stronę, smażymy kilka minut. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego mięso. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C i pieczemy około 15 min.  Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości. Kapustę kroimy drobno. Wrzucamy do garnka. Podlewamy odrobiną wody. Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoto. Dodajemy do kapusty. Parówki kroimy w plastry, smażymy i też dorzucamy do kapusty

Radość kipiąca uśmiechem.
Młoda kapusta z koperkiem - wegetariańska 120

Przyszła wiosna więc czas na wiosenne standardy. Młoda kapusta z koperkiem jako dodatek do młodych ziemniaków i sosu z polędwiczki sprawdza się idealnie. Debiut w mojej kuchni, ale raczej nie ostatnie wykonanie w tym sezonie.  Potrzebujemy: 1 średnią główkę młodej kapusty (600-800g) 1 pęczek koperku 70 g masła 82% 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki soku(...)cytryny lub 1 łyżka octu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 0,5 łyżeczki pieprzu Pozbywamy się z kapusty ciemnozielonych, grubych liści z wierzchu. Kroimy kapustę na ćwiartki, a następnie szatkujemy i wrzucamy do dużego garnka. Całość zalewamy wodą. Gotujemy kapustę pod przykryciem do momentu zagotowania wody. Mama mówi, że dzięki temu pozbędziemy się goryczy kapusty. Odcedzamy całość i dolewamy

Emskie Smaki