kapustą - 19268 przepisów (strona:175/1285)

Surówka z białej kapusty 71

domowych hamburgerów przygotowałam pyszną surówkę z kapusty białej. Teraz jest nowa kapusta, koniecznie przygotujcie, bo jest pyszna! Surówka z białej kapusty Składniki: 1/2 małej główki białej kapusty 1 marchew 1/2 cebuli 1 łyżeczka musztardy 3-4 łyżki śmietany 18% 1/2 pęczka natki z pietruszki 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę cienko szatkujemy, dodajemy do miski. Marchew obieramy(...)ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do kapusty. Obraną cebulę drobno kroimy, podobnie natkę z pietruszki. dodajemy do pozostałych składników. Śmietanę mieszamy z musztardą, cukrem, oraz solą i pieprzem, dodajemy do kapusty, mieszamy. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut

Moja smaczna kuchnia
Gołąbki 62

moim rodzinnym domu z małym dodatkiem mojego własnego wkładu. Nie byłabym bowiem sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie. Zapraszam:) Gołąbki - 70dkg mięsa mielonego - wieprzowego - 2kg białej, włoskiej kapusty - 1- 2 woreczki ryżu ugotowanego - średni słoiczek przecieru pomidorowego - duża biała cebula - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona ( u mnie do smaczku wędzona), suszone pomidory, bazylia - 2 łyżki(...)mąki  na sos - ok. litra wody na sos Kapustę pozbawiamy głąba bez przekrajania jej. Wsadzamy do dużego garnka napełnionego mniej więcej do połowy wodą i zagotowujemy a raczej sparzamy kapustę. Kiedy liście będą się robić miękkie zdejmujemy ostrożnie po jednym i odkładamy do miski. Delikatnie ścinamy twarde końcówki każdego liścia tak aby nie uszkodzić żadnego. Mięso mieszamy z ryżem

Kuchnia Pełna Emocji
Surówka z młodej kapusty z kukurydzą i papryką 95

Surówka z młodej kapusty z kukurydzą i papryką Soczysta, kolorowa i przepyszna surówka, która idealnie uzupełni nasz wiosenny obiad lub danie z grilla. Polecam!     Składniki: pół główki młodej kapusty 2 marchewki 5-6 rzodkiewek pół pęczka koperku pół szklanki kukurydzy konserwowej pół czerwonej papryki sól i pieprz – do smaku Sos do surówki: 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy(...)oliwek 2 łyżki soku z cytryny     *** Kapustę drobno szatkujemy *** *** Kapustę przekładamy do miski, wsypujemy łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy *** *** Marchew i rzodkiewki ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Paprykę kroimy w małą kosteczkę, a koperek drobno siekamy *** *** Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy wraz z koperkiem, papryką, rzodkiewką i marchewką do kapusty *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Przygotowujemy

Blog z Apetytem
Domowy obiad na sobotę 116

Mogą to być krewetki, wołowina lub wieprzowina. Bardzo lubimy chińszczyznę z kawałkami soczystego kurczaka. Wybór warzyw jest dowolny. Zazwyczaj dodaję większość zielonych warzyw jak brokuły, groszek cukrowy, dymkę czy kapustę. Latem zastępuję białą kapustę młodą kapustą. Jeśli jeszcze nie próbowaliście woka młodą kapustę to bardzo polecam. Kapusta niedługo pokaże się w sklepach, więc zapamiętajcie ten przepis. W oczekiwaniu na wiosenne(...)nowalijki proponuję zastąpić kapustę pak choi. Uwielbiam pak choi. To chińska kapusta nieco delikatniejsza w smaku od naszej rodzimej. Często używam pak choi w mojej kuchni. Pak choi z rybą jest przepyszny. Dodaję go również do chow mein krewetkowego . Oczywiście noodles trzeba jeść bambusowymi pałeczkami. Nie musicie się jednak torturować i zwykły widelec wystarczy aby to danie ogarnąć. Mówiąc szczerze

codojedzenia
Wiosenny Coleslaw – przepis i film 96

Wiosenny Coleslaw – to moja propozycja na świeżą, chrupiącą, pełna witamin surówkę do obiadu. Jest bardzo prosta do przygotowania, co możecie zobaczyć na poniższym filmiku. Kapusta to wspaniałe warzywo – pełne witamin i minerałów a przy tym można ją przechowywać przez długi, długi czas. Sześć tygodni temu kupiłam pięć główek kapusty na ten trudny czas izolacji i #zostańwdomu i dwie(...)kozieradki a także mikrolistki rzeżuchy to moja własna uprawa , która bardzo Wam polecam. Zielone listki są bardzo zdrowe a tak proste do uprawy. PRZEPIS WIOSENNY COLESLAW Składniki: ćwierć główki kapusty białej 1 ogórek zielony pół szklanki kukurydzy konserwowej garść kiełków np lucerny, kozieradki garstka rzeżuchy sól himalajska 3 łyżki dobrego oleju tłoczonego na zimno – u mnie olej migdałowy

Dorota Smakuje
Młoda kapusta na gęsto z koperkiem 79

Czyż proste sprawdzone przepisy nie są najlepsze ?  Składniki:     główka młodej kapusty   2 spore cebule   1 pęczek koperku   100 g masła klarowanego   czubata łyżki mąki pszennej   sól   czarny pieprz   3 listki laurowych   kilka ziaren ziela angielskiego   1 kg młodych ziemniaków   Omlet :3 jajka   100 g białego sera(...)koziego   sól   pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkowałem niezbyt drobno, ugniotłem w garnku. Dodałem pociętą w kostkę usmażoną na złoto cebulę, ziele, listki, sól, pieprz, zalałem niewielką ilości wody. Kapustę przykryłem, gotowałem na małym ogniu przez około 15-20 minut. Powinna być bardzo miękka. Wtedy na patelni rozpuściłem masło, dosypałem mąkę i podsmażyłem zasmażę. Gdy się zrumieniła dodałem

R'n'G Kitchen
Surówka z czerwonej kapusty. Pyszny dodatek do obiadu. PRZEPIS 178

Idealnie sprawdza się jako dodatek obiadowy, szczególnie dobrze pasuje do dań mięsnych. Dzięki odrobinie chrzanu jest bardzo wyrazista, dlatego ta surówka z czerwonej kapusty posmakuje nawet tym, którzy zwykle kręcą nosem na dodatki warzywne. Przepis na surówkę z czerwonej kapusty Składniki: mała główka kapusty czerwonej, mała cebula, 2 średnie marchewki, 1 jabłko, 2 łyżki dobrego majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżki octu (najlepiej winnego), łyżeczka tartego chrzanu, płaska łyżeczka cukru, sól, pieprz. Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty? Z główki zdejmik pierwsze liście, przekrój ją na cztery części, następnie każdą zetrzyj na grubych oczkach. Kapustę możesz też poszatkować, jednak tarta jest dużo lepsza. Zetrzyj też obraną cebulę, marchewki i jabłko. Wszystko przełóż do miski, dodaj majonez, jogurt, ocet, cukier, dopraw

Kulinarna Polska
Czerwone kimchi z kapusty pekińskiej i buraczków 91

Buraczane kimchi – czerwona koreańska kiszonka Tradycyjna  koreańska kiszonka składa się zazwyczaj z kapusty pekińskiej, rzepy, gochugaru i kilku innych dodatków.  W Korei istnieje ponad 200 rodzajów kimchi i każdy ma swój rodzinny, najlepszy przepis. Dlatego  nie bójmy się eksperymentować , mieszajmy, kiśmy i odkrywajmy nowe smaki.   Czerwone kimchi w mojej wersji, to nic innego, jak klasyczne(...)Czerwony burak poprawia walory smakowe kiszonek oraz nadaje im pięknej rubinowej barwy. W wersji wegańskiej pomijamy sos rybny i dodajemy dodatkową łyżkę sosu sojowego. Składniki KIMCHI 2 kg kapusty pekińskiej 2 – 3 l wody 3 łyżki soli 500 g czerwonych buraczków 150 g marchewki pęczek dymki 100 g białej rzodkwi PASTA KIMCHI 200 ml wody 2 łyżki mąki ryżowej

Tajemnice Smaku
Kurczak pieczony w rękawie 117

pewność, że będzie niezwykle soczyste i doskonale doprawione, bowiem jest szczelnie zamknięte i przez cały czas nabiera odpowiedniego smaku. Kurczaka podamy wraz z domowymi frytkami i pyszna surówką z kapusty pekińskiej. Nie pozostaje Wam nic innego jak sprawdzić nasz pomysł na obiad :) Sprawdź również: Minerały, witaminy i odżywki Składniki na kurczaka 10 „pałek” z kurczaka 1 łyżeczka bazylii(...)łyżeczka oregano rękaw do pieczenia szczypta soli szczypta pieprzu ziołowego odrobina czosnku suszonego Składniki na surówkę 1/3 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżki majonezu Przeczytaj również: Tajska zupa z kurczakiem Dodatkowo frytki (tak, tak gotowe ze sklepu :D) Kurczak pieczony w rękawie – przepis „Pałki” z kurczaka wkładamy do rękawa. Następnie wsypujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Coleslaw 105

Bardzo lubię klasyczną surówkę z białej kapusty, zwaną też coleslaw . Sekret jej doskonałości leży nie tylko w świetnym sosie, ale przede wszystkim w sposobie przygotowania kapusty, którym podzieliła się ze mną moja Koleżanka z pracy. Otóż powiedziała ona, że kapusta w surówce coleslaw będzie miękka i chrupiąca, jeśli przed zmieszaniem jej z sosem posolimy ją odrobinę i dobrze ugnieciemy(...)nawet ubijemy tłuczkiem. Sprawdziłam osobiście i od tej pory inaczej już nie robimy. Składniki na coleslaw 500 g kapusty białej 2 średnie marchewki 4 łyżki majonezu 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kapustę obrać z zewnętrznych liści, poszatkować

niecodziennikpary
Meksykańskie gołąbki w kapuście 77

Meksykańskie gołąbki w kapuście Ciekawy pomysł na pyszny i niecodzienny obiad dla całej rodziny!     Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 8-10 dużych liści kapusty 1 woreczek białego ryżu – 100g 1 jajko 1 marchew 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1 papryczka chilli Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek 2 łyżki posiekanej natki(...)pietruszki 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 300ml bulionu lub rosołu 2 łyżki masła       *** Kapustę wkładamy do dużego garnka z wodą i gotujemy kilka minut, aż liście zaczną łatwo odchodzić. Nacinamy głąb i zdejmujemy pojedyncze liście *** *** Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i odkładamy do przestudzenia. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i szklimy na niej pokrojoną

Blog z Apetytem
Gołąbki 520

Składniki (na 5 porcji – 10 gołąbków) - 200 g ryżu białego, - kapusta włoska (ok. 1,5 kg) - duża cebula (ok. 250 g), - 2 łyżki oleju rzepakowego (ok. 20 g), - mięso mielone z szynki wieprzowej (ok. 500 g), - 3 ząbki czosnku, - 5 łyżek natki pietruszki (ok. 20 g), - 1,5 l wywaru warzywnego np. z domowej kostki rosołowej, - 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)przyprawy: majeranek, sól i pieprz, cukier. Sposób przygotowania 1. Ryż gotujemy al dente. 2. Odrywamy kilka zewnętrznych liści z kapusty i wycinamy głąb. 3. Główkę kapusty wkładamy do posolonego wrzątku i stopniowo wyjmujemy zewnętrzne liście. 4. Z podgotowanych liści wycinamy gruby nerw. 5. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju. 6. Łączymy przestudzony ryż z mięsem, podsmażoną cebulą, wyciśniętym przez praskę

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Uszka wigilijne 68

wycinane szklanką. Spora dowolność panuje także w przypadku farszu. Z mojego doświadczenia wynika, że w większości domów pojawiają się uszka z grzybami . Ale istnieje też sporo wariacji np. z kapustą i grzybami, jakie prezentuję Wam dziś. Jedliście kiedyś uszka z bardziej niecodziennym farszem? Bardzo intrygują mnie te z nadzieniem rybnym. Słyszałam też o uszkach z nadzieniem z wędzonych śliwek(...)barszczu i wpada na moją listę do zrobienia. A może macie jeszcze jakieś pomysły? Przepis na uszka wigilijne Składniki na uszka wigilijne Farsz na uszka wigilijne 200 g kiszonej kapusty 2 liście laurowe kilkanaście ziarenek kminku 2 kulki ziela angielskiego 80 g suszonych grzybów (np. podgrzybków) 1 duża cebula Sól, pieprz Olej do smażenia Ciasto na uszka Przepis na ciasto

okolicepalnika.pl
Surówka z kiszonej kapusty(wersja 1) 99

Jest to bardzo prosty przepis na klasyczną surówkę z kiszonej kapusty Smaczna …łatwa …błyskawiczna do przygotowania …a do do tego pełna wartościowych witamin! Pasuje do pieczonych mięs lub ryb, kotletów, gulaszy, krokietów oraz klusek (np. pyz, klusek śląskich) .   Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty   Składniki(...)porcji: 400-500 g kiszonej kapusty 2 duże marchewki duże słodkie jabłko 7-8 łyżek oleju 1-2 płaskie łyżeczki cukru sól i pieprz   Kiszoną kapustę odciśnij z soku i dowolnie pokrój (nie płucz jej wcześniej). Jabłko i marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj kapustę, olej i przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Gotową surówkę możesz

Kulinarny S.O.S.
Surówka z kiszonej kapusty(wersja 1) 99

Jest to bardzo prosty przepis na klasyczną surówkę z kiszonej kapusty Smaczna …łatwa …błyskawiczna do przygotowania …a do do tego pełna wartościowych witamin! Pasuje do pieczonych mięs lub ryb, kotletów, gulaszy, krokietów oraz klusek (np. pyz, klusek śląskich) .   Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty   Składniki(...)porcji: 400-500 g kiszonej kapusty 2 duże marchewki duże słodkie jabłko 7-8 łyżek oleju 1-2 płaskie łyżeczki cukru sól i pieprz   Kiszoną kapustę odciśnij z soku i dowolnie pokrój (nie płucz jej wcześniej). Jabłko i marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj kapustę, olej i przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Gotową surówkę możesz

Kulinarne S.O.S.