kapustą - 19268 przepisów (strona:177/1285)

Schab chłopski w kapuście – pycha 1190

Wspaniale smakuje. Polecam!!! Składniki: 400 g schabu bez kości 300 g główki kapusty lub kapusty kiszonej 150 g pieczarek 1 marchew 1 por Olej rzepakowy 4 plastry sera lub starty ser (ok.100 g) Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, czerwona słodka papryka mielona, kurkuma mielona, czosnek niedźwiedzi cięty, liść laurowy Zalewa: 4 czubate łyżki koncentratu, 700 ml letniej wody i wyżej(...)wymienione przyprawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Schab podzielić na trzy kawałki. Aby schab był bardziej kruchy można go trochę rozbić tłuczkiem do kotletów. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać przyprawami. Kapustę poszatkować. Ułożyć na schabie. Jak mam kapustę kiszoną to daję ją wraz z sokiem. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i opłukać. Zostawić na sitku, aby obciekły. Marchew obrać i zetrzeć

Przepisy Babci
Bigos z kiszonej kapusty z żeberkami, grzybami i żurawiną 102

tylko pojawia się świeżo ukiszona kapusta nie mogę sobie odmówić zrobienia bigosu. Tym razem będzie z żeberkami, żurawiną i grzybami. Co potrzeba: 1,5 kg kiszonej kapusty, 1,5 kg surowych żeberek, 2 długie kiełbasy Podwawelskie, 2 garści suszonych grzybów, 5 średnich cebul, 6 łyżek oleju rzepakowego, 2 pełne łyżki suszonej żurawiny, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego(...)płaska łyżeczka pieprzu, sól Wykonanie: Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy, odcedzamy, ponownie wlewamy zimną wodę, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy i odcedzamy. Zostawiamy do wystudzenia. Jeśli macie bardzo kwaśną kapustę, zróbcie to trzeci raz. W ten sposób pozbawiamy kiszoną kapustę nadmiaru kwasu i soli. Do naczynia żaroodpornego dajemy grzyby, zalewamy je wrzątkiem, przykrywamy, zostawiamy

Bułka z Chlebem
Danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą i grzybami 74

dania jednogarnkowe robię przegląd lodówki i szafek i działam – dorzucam warzywa, które już trzeba wykorzystać bo lekko więdną, resztki sosów, przetworów, okrawki wędlin. Dzisiaj danie jednogarnkowe z kiszona kapustą i grzybami, z ziemniakami, marchewką, fasolą – bardzo smaczne – polecam szczególnie dla fanów bigosu. Porcje tego dania świetnie się mrożą. PRZEPIS NA DANIE JEDNOGARNKOWE Z KISZONĄ KAPUSTA I GRZYBAMI(...)Składniki na danie jednogarnkowe z kiszona kapustą: 1 cebula 2 marchewki 3 łyżki masła 3 łyżki oliwy 300g grzybów leśnych lub pieczarek 500g kapusty kiszonej 4 ziemniaki 1 puszka fasoli czerwonej 2 łodygi selera naciowego sól pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1łyżeczka czosnku granulowanego 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 2 suszone owoce jałowca Jak zrobić danie jednogarnkowe

Dorota Smakuje
Polędwiczki nadziewane w młodej kapustce 124

Polędwiczki nadziewane w młodej kapustce Wszystko co z młodą kapustą jest smaczne. Składniki: ·        1 polędwiczka wieprzowa ·        Cebula ·        Olej do smażenia ·        ½ główki kapusty młodej ·          3 Marchewki(...)prużymy na rozgrzanym oleju. 13.                     Do cebuli dodajemy poszatkowana kapustę. 14.                     Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach, przekładamy do kapusty

Kulinarna Chwila
Surówka z kiszonej kapusty z czosnkiem , szybkie ,pyszne ,zdrowe 89

Surówka z kiszonej kapusty z czosnkiem , szybkie ,pyszne , zdrowe Wiem ,że teraz czas na nowalijki , ale zostało mi kilka słoików domowej kiszonej kapusty więc szkoda by było jej nie użyć . Tym bardziej że własna kiszonka jest po prostu boska w porównaniu do sklepowych octowców To zdrowa propozycja , pozytywna zarówno dla odporności naszych organizmów jak i flory bakteryjnej żołądka . Tylko powiedzcie(...)takiego wyrobu .. cóż .. Może kiedyś Generalnie ja bardzo ją lubię , wręcz uwielbiam , doskonała jako przystawka do na przykład odsmażanych kopytek czy wątróbki . Polecam składniki : 0,5 litrowy słoik kiszonej kapusty z marchewką , opcjonalnie domowej 1 mała cebula 4-5 ząbków czosnku 1 łyża cukru 2 łyżki oleju rzepakowego pieprz do smaku pietruszka do dekoracji Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku

Ogrodnik w podróży
Krokiety z farszm ze świeżej kapusty i jajek 158

Krokiety są moim zdaniem dobrym pomysłem na kolację albo szybki obiad. Dzisiaj propozycja z farszem ze świeżej kapusty i jajek. Sam farsz sprawdzi się też jako farsz do pierogów. Spróbujcie koniecznie,polecam. KROKIETY Z FARSZEM ZE ŚWIEŻEJ KAPUSTY I JAJEK Składniki: ciasto naleśnikowe: 2 jajka 1 szkl mleka 1 szkl mąki 3 łyżki oleju szczypta soli farsz: 1/2 główki małej(...)kapusty 3-4 jajka ugotowane na twardo sól i pieprz do smaku dodatkowo: 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: naleśniki: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, następnie dodajemy olej oraz mąkę i sól. Jeśłi ciasto jest za rzadkie dodajemy trochę mąki. Z ciasta smażymy naleśniki. farsz: Kapustę kroimy w drobną kostkę i gotujemy aż będzie miękka. Ugotowaną kapustę studzimy

Bon appetit mon amie
Gołąbki ziemniaczane podane ze skwarkami 171

Chociaż gołąbki robię czasami, to uwielbiam te z ziemniakami, takie nasze tradycyjne, regionalne, które są proste w przygotowaniu, ale w smaku niepowtarzalne. Ziemniaki, kapusta razem połączone, dobrze doprawione, z słoninką pieczone, ze skwarkami ze smakiem zjedzone.  Składniki: 1 biała kapusta (najlepsza włoska lub specjalna na gołąbki), 2,5 kg mączystych ziemniaków, 3 białe cebule, średniej wielkości, 5 łyżek oleju(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę, którą podsmażamy na oleju, z dodatkiem soli i cukru. Cebulę mieszamy z ziemniakami doprawiamy solą, ok. 2 płaskie łyżeczki i pieprzem na ostro. Kapusta: W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Kapustę sparzamy i przekładamy na cedzak. Z każdego liścia

Moniki Smakołyki
Łazanki z kiszoną kapusta i pieczarkami 166

Łazanki z kiszoną kapusta i pieczarkami Łazanki z kiszoną kapusta i pieczarkami Składniki: 500 g dowolnego makaronu (ja użyłam gwiazdki) 400 g kiszonej kapusty z marchewką (jeżeli mamy kapustę bez marchewki, to można dodać jedną mała marchewkę starta na tarce o grubych oczkach) ziele angielskie, liście laurowe (można jeszcze dodać jałowiec, mielony kminek) ½ kg pieczarek 2 łyżki masła 1 cebula(...)kiełbasy śląskie 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kiszoną kapustę, należy ugotować w niewielkiej ilości wody z przyprawami. Ugotowaną kapustę odcedzić i posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w małe plasterki, podsmażyć na maśle. Osobno obsmażyć drobno pokrojoną cebule aby była szklista. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą

Pomysłowa kuchnia
Bigos z kiszonej kapusty 116

znana w każdym domu. Zawsze obecny na stołach świątecznych, ale też jest doskonałym i bardzo  powszechnie lubianym daniem  na codzienny obiad, imprezę czy do kolacji. -- Skład: kapusta kiszona 2 kg, wieprzowina 1/2 kg, wołowina 1/2 kg, kiełbasa śląska 1/2 kg,  wędzonka 1/2 kg, grzyby suszone 1 szklanka, liść laurowy 6 szt., ziele angielskie 6 szt.,  śliwki(...)suszone 1 szklanka lub dżem/powidła śliwkowe 1 słoiczek, przyprawa do mięsa 1 łyżka.  Kapustę odciskamy z kwasu // który zostawiamy, bo może się przydać na koniec żeby dodać  gdy będzie brakowało nam kwaśności // i kroimy, potem wkładamy do dużego garnka i  zalewamy około 2 litrami wody, wstawiamy na ogień i gotujemy pod przykryciem,  Jak się

chleba naszego
Gołąbki z kaszy kuskus, cukinii z dodatkiem koperku i szczypiorku, duszone w bulionie 113

zdrowie zamieniony. Gotowanie sprawiło mi wiele radości, zjadanie gołąbków wiele przyjemności, spacer relaksu i efekt kalorii spalania,   a warzywa pomysły na nowe dania. Składniki: 1 główka młodej kapusty, 2 szt. średniej wielkości białej cebuli, 1 niewielka, młoda cukinia, pęczek szczypiorku, 250 g kaszy kuskus, 3 łyżki suszonego koperku (może być świeży), sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony(...)przepisu na bulionie drobiowym Winiary, 2 płaskie łyżki masła klarowanego, 50 ml słodkiej śmietanki 30%, ponadto: sól do gotowania, cukru na czubek łyżeczki, koperek do posypania, szczypiorek. Przygotowanie: Kapusta: W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Z kapusty wycinamy głąb, sparzamy kilka min tak żeby liście były miękkie, pilnujemy żeby się nie rozpadły, przekładamy na cedzak. Rada: pilnujemy

Moniki Smakołyki
Wigilijna kapusta z grzybami 116

Wigilią i przechowuję w lodówce,aby smaki się idealnie połączyły.Zajadamy ją  na kolację wigilijną  jak i w pozostałe dni świąt jako dodatek do obiadu. 1 kg. kapusty kiszonej 20/30 gram grzybów suszonych 5/6 ziaren jałowca lub ziela angielskiego 4 duże liście laurowe 2 łyżki masła 1 mała cebula sól i pieprz do smaku Opcjonalnie kilka kropel magi(...)dzień wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości wody,następnie w tej samej wodzie ugotować do miękkości.Przecedzić przez sito, Pokroić drobniej  lub pozostawić większe kawałki. według uznania.Wodę pozostawiamy. Kapusty w zasadzie nie powinno się płukać,ale jeżeli jest mocno kwaśna jednak przepłukuję, nie chcę aby kwas  kapusty zdominował smak grzybów,dodaję wodę od gotowania grzybów, jałowiec lub ziele

Andzia Pichci
Najlepszy bigos z młodej kapusty 123

wiosna to czas na najlepszy bigos z młodej kapusty! Kilka składników, 30 minut na przygotowanie oraz gotowanie i gotowe! Można podawać z młodymi ziemniakami, można z pieczywem… Smacznego! Taki bigos kojarzy mi się z dzieciństwem, z pyszną domową kuchnią, do której wykorzystywało się dary z przydomowego ogródka. Teraz te sezonowe skarby bez problemu możemy kupić na miejskich targowiskach(...)samemu wyczarować w domu taki prosty obiad dla najbliższych. Pomysły na inne dania obiadowe znajdziecie TUTAJ . Najlepszy bigos z młodej kapusty – Składniki: 1 mała młoda kapusta 300 g wiejskiej kiełbasy 100 g wędzonego boczku 1 marchewka 1 cebula 1/2 pęczka koperku 1,5 szklanki bulionu 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1,5 łyżki mąki pszennej 3 łyżki

Pasja Smaku
Młoda kapusta wg. Pani Jadzi 101

Jadzia to cudowna, serdeczna osoba która dba żebym zjadła coś ciepłego wieczorem i nie wyszła rano bez śniadania. Jestem Jej  za to szalenie wdzięczna :).  Przepis na młodą kapustę na maśle to smak sam w sobie. Jest genialna!. A Panią Jadzię ściskam serdecznie :). Czas przygotowania 30-40 minut. Ilość porcji: 3. Składniki: - 1 główka młodej kapusty - 2 duże cebule(...)śmietany (opcjonalnie, bo ja wolę tylko z masłem) 1. Na patelni rozgrzewamy masło i blanszujemy cebulę pokrojoną w kostkę.  2. Gdy cebula się zeszkli dokładamy na patelnię poszatkowaną kapustę, dodajemy trochę soli i mieszamy. Nie podlewamy kapusty w ogóle wodą, bo gdy puści soki płynu będzie wystarczająco dużo.  Mieszamy, dodajemy koper drobno krojony. Dusimy przez

Apetyczna babeczka
Kokosowe curry z kapusty 122

lodówce ulubioną pastę curry a w spiżarni puszkę mleka kokosowego. Curry podaje my z ryżem, ale smaczne jest tez w towarzystwie kaszy czy pieczywa. PRZEPIS NA KOKOSOWE CURRY Z KAPUSTY Składniki na kokosowe curry z kapusty: 1 kg kapusty włoskiej 2 cebule 1 marchew 100g orzechów nerkowca 2 łyżeczki pasty curry żółtej 1 puszka mleka kokosowego sól pieprz chili(...)ząbki czosnku olej świeża natka kolendry lub pietruszki Jak zrobić kokosowe curry z kapusty: Przygotowujemy garnek z grubym dnem. W garnku, na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w półplasterki cebulę, po dwóch minutach dodajemy pastę curry i przesmażamy chwilkę. Kapustę włoską obieramy z zewnętrznych liści, kroimy na pół, pozbywamy się głąba. Tak przygotowaną kapustę kroimy w spore, nieregularne kawałki, dodajemy

Dorota Smakuje
Lekka i aromatyczna zupa z kurczaka z kapustą pak choi 95

cytryny i odrobiny imbiru. Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, a akurat pod ręką będą poniższe składniki, to ugotujcie tę pyszną zupę. Składniki: 1 większa pierś z kurczaka 2 kapusty pak choi 2 średnie marchewki około 10 cm białej części pora 3 ząbki czosnku około 5-7 cm świeżego imbiru 2 łyżki soku z cytryny sos sojowy do smaku(...)Czosnek obrać, imbir oskrobać - jedno i drugie zetrzeć na średniej jarzynowej tarce lub bardzo drobno posiekać. Por dokładnie wypłukać i osuszyć, pokroić w średniej grubości plasterki lub półplasterki. Kapustę dokładnie opłukać pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć. Pokroić w średniej grubości paseczki. W garnku rozgrzać olej. Na większym ogniu podsmażyć mięso na złoty kolor. Dodać por, wymieszać i smażyć przez około

Codzienna kuchnia niecodzienna