Klopski duszone w kapuście to doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Potrawę bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. Można ją podać z ziemniakami lub pieczywem. SKŁADNIKI: 500g mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1/2 główki kapusty, 1 cebula, 1 marchewka, 2 łyżki masła, 1/2 pęczka koperku, 1/2 łyżki przyprawy warzywnej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela(...)mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładanie wyrabiam masę. Z masy mięsnej formuję małe klopsiki. Smażę je na rumiano na rozgrzanym oleju. 2. Kapustę szatkuję i przekładam do garnka. Zalewam wodą, solę i gotuję 5 minut. Wodę odcedzam. Do garnka dodaję masło i pokrojoną w kostkę cebulę. Szklę na rumiano. Dodaję obgotowaną kapustę. Smażę około
Tradycyjna kuchnia KasiTrwa sezon na kapustę i borówki.. więc po raz kolejny postanowiłam je połączyć ze sobą i zamknąć szczelnie w słoikach (pamiętacie przepis na kapustę czerwoną z borówkami ? ) Tym razem jednak zdecydowałam się na kapustę włoską, która ma lekko ostrzejszy i gorzkawy posmak. Efekt również pyszny! Składniki: 1 kg kapusty włoskiej 30 dag borówek 1/3 szklanki octu(...)łyżki soli 3 łyżki cukru pieprz ziarnisty imbir mielony do smaku olej Wykonanie: Kapustę oczyścić, poszatkować, przelać na sicie wrzątkiem. Następnie borówki połączyć z kapustą. Ocet zagotować z 1 szklanką wody, solą, cukrem i przyprawami do smaku. Kapustę przełożyć do wyparzonych słoików, dopełnić zalewą, wlać do każdego słoika po 1 łyżce oleju, szczelnie zamknąć. Pasteryzować przez 25 minut
Tradycyjna KuchniaMłoda kapusta zazwyczaj kończy jako bigos lub zupa - nie mamy nic do tego, ale dla odmiany dzisiaj proponujemy kapuśniakowe kotlety, idealne na lato :) Kotlety z młodej kapusty Przepis na ok. 17-20 sztuk Potrzebujemy: 1/2 główki młodej kapusty 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 1/2 czerwonej papryki 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 5 łyżek mąki Przyprawy(...)łyżeczka wędzonej papryki 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Odrobinę solimy i gotujemy ok 30 min, aż będzie miękka. Po ugotowaniu odcedzamy i czekamy aż ostygnie. Następnie odciskamy nadmiar wody w rękach i wkładamy do miski, w której będziemy robić kotlety. W tym czasie wstawiamy też
Bananowe Polepierwszy kisiłam młodą białą kapustę ale z pewnością nie ostatni. Ta surówka jest przepyszna. My wyjadaliśmy bezpośrednio ze słoika ale można ją też podać z dodatkiem oliwy. Ja zrobiłam z połowy ale nie warto, bo znikała bardzo szybko i musiałam robić drugi raz. Składniki: 1,5 kg młodej białej kapusty 250 g marchewki 30 g soli morskiej 2 łyżki posiekanego(...)koperku 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, czosnek drobno pokroić, koperek posiekać. Warzywa przełożyć do miski wsypać sól i wymieszać. Po godzinie ponownie wymieszać, wygnieść i pozostawić na kolejne dwie godziny aż kapusta puści sok i zmięknie. Kapustę przełożyć do kamiennego garnka, ugnieść, położyć talerzyk i obciążyć kamieniem. Pozostawić w temperaturze pokojowej
Ala piecze i gotujeporze coś wspaniałego! Pasuje też świetnie jako pożywny dodatek do mięsa z grilla, więc także do sezonu grillowego jak najbardziej. U nas w domu uwielbiamy młodą aromatyczną kapustę. Zawsze robię jej cały duży gar, każdego dnia im więcej odgrzewana jest lepsza. A i zapas jest duży, można jeść ją na kilka sposobów. Do ziemniaków, do różnego mięsa, czy samą(...)świeżą bagietką. Możecie dodać do niej trochę passaty lub nie. Ale na pewno nie pożałujcie jej ziół!;) Składniki: 2 średnie główki młodej kapusty 1 duże pęto dobrej jakościowo kiełbasy, tzn. dobrze mięsnej :) 2 średnie cebule sól, pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta natur, majeranek, koper 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego olej do smażenia 1 - 1,5 szklanki passaty
Zasmakuj Kuchniodmieniają obiad. Wczoraj nasmażyłam dość dużą ilość kotletów, co bardzo cieszy mojego męża, który za niemi wprost przepada. Dziś dla urozmaicenia nowe surówki. Na targowisku zobaczyłam piękną czerwoną kapustę, marchewkę… nie mogłam się oprzeć by nie przygotować z tych składników dodatku do obiadu. I tak w kilka chwil powstała pyszna surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi(...)mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook zdjęcie. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem) Składniki: 1/2 główki mniejszej czerwonej kapusty 1 marchewka 1 soczyste jabłko 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 mała czerwona cebula (lub 1/2 większej) 3-31/2 łyżki majonezu 11/2 łyżki octu winnego
Słodkie okruszkiKiepsko ostatnio u mnie z apetytem. Miewam jednak przebłyski geniuszu i weny twórczej i wówczas do garna trafiają smakołyki. W niedzielne popołudnie zachciało mi się kapusty :) oczywiście miałam ją w planach tygodniowych i zgrabna główeczka czekała w lodówce. Kapusta w ten sposób przygotowana jest smaczna zarówno solo jak i jako dodatek. My jedliśmy ja po prostu w towarzystwie młodych(...)ziemniaków z koperkiem. Młoda kapusta z boczkiem 1 główka młodej, białej kapusty 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 plasterków wędzonego boczku sól, pieprz 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka sosu worcestershire listek laurowy 2 ziela angielskie garść posiekanego koperku Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Boczek kroimy w paseczki. Kapustę szatkujemy dość drobno. W rondlu podsmażamy na łyżeczce oliwy
Dzieje kuchennej Wiewiórypewno w garnku ich robić nie będę :) W smaku przepyszne- wystarczy tylko ułożyć na blaszce, zalać sosem i piec 1,5 godziny :) Polecam też moje gołąbki bez zawijania- z kapustą w środku Składniki: 1,4 kg mięsa mielonego, 2 woreczki ryżu (po 100g), 1 młoda kapusta, 2 jajka, 1 duża cebula, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz(...)pomidorowy Passata 500g- kupiony tutaj w Biogo.pl , 1-2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 2-3 ziela angielskie, sól, pieprz. Przygotowanie: Z kapusty młodej wycinamy ostrym nożem głąb. Główkę kapusty wkładamy do garnka z wodą i obgotowujemy, przekręcając- tak by liście ładnie odchodziły. Ściągamy po kolei liście z kapusty. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ryż
Aga w kuchniBardzo lubię młodą kapustę kiszoną z marchewką i koprem, zupełnie inaczej smakuje niż kapusta kiszona jesienną porą. Uwielbiam z niej robić surówki i farsze do naleśników lub pierogów. Składniki: 3 kilogramy młodej kapusty 1 duża młoda marchewka Pęczek kopru 3 łyżki soli kamiennej do przetworów o`Sole Sposób przygotowania: Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy na szatkownicy(...)kroimy nożem. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, umyty koperek drobno siekamy. Wszystko przekładamy do dużej miski, zasypujemy sola i dokładnie mieszamy, odstawiamy do momentu aż kapusta puści sok. Przekładamy do naczynia glinianego lub słoików, lekko ubijamy dłonią. Kapusta po tygodniu jest już gotowa do spożycia, po ukiszeniu najlepiej przechowywać ją w chłodnym miejscu
Bajeczna KuchniaWracamy po dość długiej przerwie. Tym razem chcemy was zachęcić do wypróbowania klopsów, czy jak to woli kotletów mielonych zapiekanych na włoskiej kapuście z sosem podobnym do beszamelowego. Mielone klopsy na pewno każdy z was robi bardzo często, a niewielki dodatek sprawi, że po pierwsze będziecie mieli surówkę z głowy, kapusta nadaje się wyśmienicie, a po drugie zupełnie odmienicie swoje(...)mięsa mielonego 2 cebule bułka tarta 2 jajka sól, pieprz wegeta 100 g masła 2 łyżki mąki 400 ml bulionu ważywnego 150 g gęstej śmietany 800 g włoskiej kapusty garść posiekanej pietruszki Przygotowanie: Przygotowujemy mielone kotlety, napiszemy raz jeszcze, na wypadek jakby ktoś nie czytał nagłówka, że najlepiej zrobić je po swojemu, tak jak robimy na co dzień i ominąć
KasiaiKrzysiu.plkapustką ze śmietanką i zdrową oliwą na pewno nie zaszkodzisz swojej diecie.... no pod warunkiem, że nie będzie to poczwórna porcja. SKŁADNIKI na 2-4 porcje: 1 mała młoda kapusta 1 średnia cebula 1 żabek czosnku (zmiażdżony) 1 łyżka oliwy lub oleju do podsmażenia kilka gałązek koperku 1 marchewka 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego(...)gęstej śmietany 12% 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę obrać. przekroić na pół, a każdą połówkę przekroić na 3-4 części Kapustę poszatkować w dość grube paseczki Rozgrzać w rondlu oliwę lub olej do podsmażenia, dodać kumin i wrzucić na niego pokrojoną w kawałki cebulę, przemieszać i lekko przeszklić aby nabrała lekko bursztynowego koloru. Dodać czosnek
Sztuka gotowania w/g Samirystraganach pełno młodej kapustki więc koniecznie trzeba zrobić gołąbki bo z młodej kapusty są najlepsze. Liście szybko się parzą i nie trzeba długo dusić gotowych gołąbków. składniki: 10 sparzonych dużych liści młodej kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 g kaszy jęczmiennej lub orkiszowej (1 woreczek) sól,pieprz 1,5 łyżki majeranku ok 0,5 l wody sos pomidorowy(...)ugotować na półtwardo, osączyć i wystudzić. Dodać mięso mielone oraz przyprawy i dokładnie wyrobić masę. Ze sparzonych liści ściąć zgrubienia. Z mięsnej masy formować kulki i zawijać w liście kapusty. Z podanych składników wyszło mi 8 gołąbków. W rondlu na dnie ułożyć pozostałe dwa liście kapusty. Na kapuście ułożyć gołąbki. Zalać je wodą, odrobinę posolić i zagotować. Przykryć pokrywką
Monia miesza i gotujeKiedy nadchodzą początki lata i pojawiają się coraz nowsze i wyczekane owoce i warzywa, kuchnia robi się tak przyjemnie świeżo zielona, czerwona, wielobarwna. Jak tu się nie cieszyć? Młoda kapusta pasuje nam wszystkim, więc nie mogło jej zabraknąć w wiosennym menu. Kapustę jedli już starożytni, jest zdrowa nie tylko z powodu zawartości witamin i mikroelementów, ma też pozytywny wpływ(...)układ trawienny. Starożytni żuli liście kapusty przed ucztami w przekonaniu, że ułatwia radzenie sobie z alkoholem. Może stąd ta popularność bigosu na dawnych weselach? :) Oczywiście jak wiadomo najlepiej jeść surowe warzywa, ale i na ciepło są także wystarczająco wartościowe. Oto wersja obiadowa naszej młodej kapustki, taki rodzaj szybkiego bigosiku. Potrzeba: - 1 główkę młodej kapusty - 3 laski dobrej
I tu będę miała takie tedziś propozycja dania obiadowego! W roli głównej Aga obsadziła tu Pannę Kapustę;) Panna Kapusta - młoda, o pięknym zielonym kolorze, zawiera wiele wartości odżywczych. Najlepiej czuje się w towarzystwie młodych i smukłych, ale jakże barwnych Marchewek , które całemu przedsięwzięciu nadają nieznośnej lekkości bytu. No i nie może zabraknąć wyciskacza łez - Panny Cebuli , uroczej jak zawsze. A zatem do całego spektaklu potrzebne(...)Prus W rolach głównych: 1 kapusta młoda 5 młodych marchewek 1 cebula W rolach pozostałych: 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka soli trochę masła do podsmażenia cebulki pieprz Uwieńczenie spektaklu: koperek Scenariusz: Akt I: Kapustę szatkujemy. Wrzucamy do garnka, w którym gotuje się woda - ok. 2 szklanki + 1 łyżeczka soli. Reżyserka i producentka zaleca gotowanie całości 10-15 minut
Kuchnia smakówJeśli mamy maj, to oznacza, że w sklepach pojawia się piękna jasnozielona młoda kapusta. A co za tym idzie, jest to najodpowiedniejszy moment na to, żeby przygotować z niej jarzynkę, jak to mawiały nasze babcie. Koniecznie z dużą ilością koperku ! Później to danie nie będzie nam tak bosko smakowało, jak właśnie w maju. Młoda(...)kapusta z koperkiem Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 2 główki młodej kapusty 2 cebule pęczek koperku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru sól pieprz sok z cytryny, ew. kwasek cytrynowy olej do smażenia Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy. Wkładamy ją do garnka i zalewamy szklanką wody. Garnek przykrywamy i gotujemy kapustę przez około 30 minut. W międzyczasie
Kulinarne przygody Gatity