kapustą - 19268 przepisów (strona:185/1285)

Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 199

warzyw nie była tutaj przypadkowa, gdyż gospodarz imprezy Bejo Zaden Poland ( www.bejo.pl ) to przedstawicielstwo holenderskiej firmy, która zajmuje się produkcją nasion właśnie warzyw. Nie tylko tych podstawowych jak cebula, kapusta czy marchew, ale także mnóstwo mniej popularnych gatunków czy odmian, które mieliśmy okazję podziwiać na polu pokazowym. Nie mogłam się nacieszyć widząc te piękne okazy i strasznie żałowałam(...)botwinki – 500 gramów malin – pęczek kolendry KOKTAJL SZPINAK I SELER NACIOWY Składniki: – 1 l soku jabłkowego – 4 łodygi selera naciowego – 500 gramów szpinaku – 4 soczyste brzoskwinie KOKTAJL MARCHEW I KAPUSTA Składniki: – 0,5 l świeżego soku z marchwi – 0,5 l soku jabłkowego – 4 liście kapusty – 4 jabłka WYKONANIE: Wszystkie składniki należy dokładnie opłukać, pokroić na mniejsze części i zmiksować

karmelowy
Zupa-kapuśniak na golonce 144

ViolaPasssion Uwielbiam "KAPUŚNIAK" ODSŁON TEJ POWSZECHNIE ZNANEJ ZUPY W POLSCE JEST WIELE. Ja jednak lubię z kapusty kiszonej zapalaną gotowaną na golonce. Jak już wspominałam przy przepisie na "golonkę pieczoną" zostawiłam wywar. Ale również możecie ugotować taką zupę na kurczaku. Sładniki: Wywar około 3 litrów 1 kg kapusty kiszonej 2 marchwie 6 ziemniaków średniej wielkości 3 listki laurowe sól, pieprz(...)uznania ja lubię dużo kilka łyżek mąki 2 łyżki smalcu, lub 5 oleju kostka rosołowa 4 sztuki Sposób: Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Marchew tarkujemy na drobnych oczkach. Kapustę wyciskamy z soku i kroimy drobno. Zostawiamy kwas z kapusty bo może nam się przyda do redukcji zupy dodając jej więcej kwasowości. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna radzę przepłukać ciepłą

Viola cooks with passion
Drohiczyn - Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski 149

makowiec lubartowski i paszteciki z grzybami również wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Firma Kiszenie z Tradycją 1950r Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej, 25 km za Białymstokiem. Znana jest z kapusty z beczki kiszonaej w główkach, kapusty kiszonej, ogórków kiszonych, soku z kiszonych buraków. Kapusta kiszona w główkach jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Na dnie beczki kładzie się główki kapusty(...)wierzchu układa się poszatkowaną białą kapustę przetartą z solą, powstaje sok, w którym kiszą się główki kapusty. Z liści kapusty kiszonej w główkach można zrobić na przykład gołąbki . Oranżada z Kąkolewnicy – produkowana od 1957 roku, w niezmienionym smaku i w niezmienionej recepturze. Tak jak dawniej gości na stołach mieszkańców Kąkolewnicy i okolic. Kiedyś nie obyła się bez niej żadna uroczystość

królestwo garów
gołąbki z ziemniakami 126

smaku. Korzystając więc z przepisu z tegoż programu telewizyjnego (z nieznacznymi zmianami) zrobiłam je wreszcie. Zaintrygował mnie sposób duszenia gołąbków w bulionie ze śmietaną i sokiem z kiszonej kapusty, całe danie przechodzi nieco tym właśnie kapuścianym smaczkiem. Podałam je ze świeżym jogurtem greckim, posypane szczypiorem. Gołąbki pachniały apetycznie, były bardzo sycące, ale jak dla mnie nieco zbyt mdłe i mało(...)mnie, jeszcze zeszłorocznych ziemniaków??) Mój A. wysunął myśl, żeby do farszu dodać podsmażonego boczku - jeżeli jeszcze kiedyś będę robić takie gołąbki, z pewnością właśnie tak postąpię:) składniki: spora główka kapusty 1 kg ziemniaków duża cebula 2 łyżki kaszy manny jajko sól, pieprz do smaku łyżka smalcu sos: 3/4 szkl bulionu (u mnie woda z gotowania kapusty) 1/2 szkl śmietany (jogurtu

6niebo
Mięsne klopsiki duszone w kapuście 158

Klopski duszone w kapuście to doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Potrawę bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. Można ją podać z ziemniakami lub pieczywem.  SKŁADNIKI: 500g mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1/2 główki kapusty, 1 cebula, 1 marchewka, 2 łyżki masła, 1/2 pęczka koperku, 1/2 łyżki przyprawy warzywnej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela(...)mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładanie wyrabiam masę. Z masy mięsnej formuję małe klopsiki. Smażę je na rumiano na rozgrzanym oleju. 2. Kapustę szatkuję i przekładam do garnka. Zalewam wodą, solę i gotuję 5 minut. Wodę odcedzam. Do garnka dodaję masło i pokrojoną w kostkę cebulę. Szklę na rumiano. Dodaję obgotowaną kapustę. Smażę około

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kapusta włoska z borówkami do słoików na zimę 151

Trwa sezon na kapustę i borówki.. więc po raz kolejny postanowiłam je połączyć ze sobą i zamknąć szczelnie w słoikach (pamiętacie  przepis na kapustę czerwoną z borówkami ? ) Tym razem jednak zdecydowałam się na kapustę włoską, która ma lekko ostrzejszy i gorzkawy posmak. Efekt również pyszny!  Składniki: 1 kg kapusty włoskiej 30 dag borówek 1/3 szklanki octu(...)łyżki soli 3 łyżki cukru pieprz ziarnisty imbir mielony do smaku olej Wykonanie: Kapustę oczyścić, poszatkować, przelać na sicie wrzątkiem. Następnie borówki połączyć z kapustą. Ocet zagotować z 1 szklanką wody, solą, cukrem i przyprawami do smaku. Kapustę przełożyć do wyparzonych słoików, dopełnić zalewą, wlać do każdego słoika po 1 łyżce oleju, szczelnie zamknąć. Pasteryzować przez 25 minut

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety z młodej kapusty 219

Młoda kapusta zazwyczaj kończy jako bigos lub  zupa - nie mamy nic do tego, ale dla odmiany dzisiaj proponujemy kapuśniakowe kotlety, idealne na lato :) Kotlety z młodej kapusty Przepis na ok. 17-20 sztuk Potrzebujemy: 1/2 główki młodej kapusty 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 1/2 czerwonej papryki 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 5 łyżek mąki Przyprawy(...)łyżeczka wędzonej papryki 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Odrobinę solimy i gotujemy ok 30 min, aż będzie miękka. Po ugotowaniu odcedzamy i czekamy aż ostygnie. Następnie odciskamy nadmiar wody w rękach i wkładamy do miski, w której będziemy robić kotlety. W tym czasie wstawiamy też

Bananowe Pole
Młoda kapusta kiszona na surówki 211

pierwszy kisiłam młodą białą kapustę ale z pewnością nie ostatni. Ta surówka jest przepyszna. My wyjadaliśmy bezpośrednio ze słoika ale można ją też podać z dodatkiem oliwy. Ja zrobiłam z połowy ale nie warto, bo znikała bardzo szybko i musiałam robić drugi raz. Składniki: 1,5 kg młodej białej kapusty 250 g marchewki 30 g soli morskiej 2 łyżki posiekanego(...)koperku 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, czosnek drobno pokroić, koperek posiekać. Warzywa przełożyć do miski wsypać sól i wymieszać. Po godzinie ponownie wymieszać, wygnieść i pozostawić na kolejne dwie godziny aż kapusta puści sok i zmięknie.  Kapustę przełożyć do kamiennego garnka, ugnieść, położyć talerzyk i obciążyć kamieniem. Pozostawić w temperaturze pokojowej

Ala piecze i gotuje
Młoda kapusta z kiełbasą 121

porze coś wspaniałego! Pasuje też świetnie jako pożywny dodatek do mięsa z grilla, więc także do sezonu grillowego jak najbardziej. U nas w domu uwielbiamy młodą aromatyczną kapustę. Zawsze robię jej cały duży gar, każdego dnia im więcej odgrzewana jest lepsza. A i zapas jest duży, można jeść ją na kilka sposobów. Do ziemniaków, do różnego mięsa, czy samą(...)świeżą bagietką. Możecie dodać do niej trochę passaty lub nie. Ale na pewno nie pożałujcie jej ziół!;) Składniki: 2 średnie główki młodej kapusty 1 duże pęto dobrej jakościowo kiełbasy, tzn. dobrze mięsnej :) 2 średnie cebule sól, pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta natur, majeranek, koper 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego olej do smażenia 1 - 1,5 szklanki passaty

Zasmakuj Kuchni
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi dodatkami 517

odmieniają obiad. Wczoraj nasmażyłam dość dużą ilość kotletów, co bardzo cieszy mojego męża, który za niemi wprost przepada. Dziś dla urozmaicenia nowe surówki. Na targowisku zobaczyłam piękną czerwoną kapustę, marchewkę… nie mogłam się oprzeć by nie przygotować z tych składników dodatku do obiadu. I tak w kilka chwil powstała pyszna surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi(...)mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook zdjęcie. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem) Składniki: 1/2 główki mniejszej czerwonej kapusty 1 marchewka 1 soczyste jabłko 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 mała czerwona cebula (lub 1/2 większej) 3-31/2 łyżki majonezu 11/2 łyżki octu winnego

Słodkie okruszki
Mloda kapusta z boczkiem 152

Kiepsko ostatnio u mnie z apetytem. Miewam jednak przebłyski geniuszu i weny twórczej i wówczas do garna trafiają smakołyki. W niedzielne popołudnie zachciało mi się kapusty :) oczywiście miałam ją w planach tygodniowych i zgrabna główeczka czekała w lodówce.  Kapusta w ten sposób przygotowana jest smaczna zarówno solo jak i jako dodatek. My jedliśmy ja po prostu w towarzystwie młodych(...)ziemniaków z koperkiem. Młoda kapusta z boczkiem 1 główka młodej, białej kapusty 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 plasterków wędzonego boczku sól, pieprz 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka sosu worcestershire listek laurowy 2 ziela angielskie garść posiekanego koperku Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Boczek kroimy w paseczki. Kapustę szatkujemy dość drobno. W rondlu podsmażamy na łyżeczce oliwy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gołąbki pieczone w piekarniku 259

pewno w garnku ich robić nie będę :) W smaku przepyszne- wystarczy tylko ułożyć na blaszce, zalać sosem i piec 1,5 godziny :) Polecam też moje gołąbki bez zawijania- z kapustą w środku Składniki: 1,4 kg mięsa mielonego, 2 woreczki ryżu (po 100g), 1 młoda kapusta, 2 jajka, 1 duża cebula, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz(...)pomidorowy Passata 500g- kupiony tutaj w Biogo.pl , 1-2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 2-3 ziela angielskie, sól, pieprz.  Przygotowanie:  Z kapusty młodej wycinamy ostrym nożem głąb. Główkę kapusty wkładamy do garnka z wodą i obgotowujemy, przekręcając- tak by liście ładnie odchodziły. Ściągamy po kolei liście z kapusty. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ryż

Aga w kuchni
Młoda kapusta kiszona 129

Bardzo lubię młodą kapustę kiszoną z marchewką i koprem, zupełnie inaczej smakuje niż kapusta kiszona jesienną porą. Uwielbiam z niej robić surówki i farsze do naleśników lub pierogów. Składniki: 3 kilogramy młodej kapusty 1 duża młoda marchewka Pęczek kopru 3 łyżki soli kamiennej do przetworów o`Sole Sposób przygotowania: Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy na szatkownicy(...)kroimy nożem. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, umyty koperek drobno siekamy. Wszystko przekładamy do dużej miski, zasypujemy sola i dokładnie mieszamy, odstawiamy do momentu aż kapusta puści sok. Przekładamy do naczynia glinianego lub słoików, lekko ubijamy dłonią. Kapusta po tygodniu jest już gotowa do spożycia, po ukiszeniu najlepiej przechowywać ją w chłodnym miejscu

Bajeczna Kuchnia
Klopsy mielone na włoskiej kapuście z sosem a’la beszamelowym. 145

Wracamy po dość długiej przerwie. Tym razem chcemy was zachęcić do wypróbowania klopsów, czy jak to woli kotletów mielonych zapiekanych na włoskiej kapuście z sosem podobnym do beszamelowego. Mielone klopsy na pewno każdy z was robi bardzo często, a niewielki dodatek sprawi, że po pierwsze będziecie mieli surówkę z głowy, kapusta nadaje się wyśmienicie, a po drugie zupełnie odmienicie swoje(...)mięsa mielonego 2 cebule bułka tarta 2 jajka sól, pieprz wegeta 100 g masła 2 łyżki mąki 400 ml bulionu ważywnego 150 g gęstej śmietany 800 g włoskiej kapusty garść posiekanej pietruszki Przygotowanie: Przygotowujemy mielone kotlety, napiszemy raz jeszcze, na wypadek jakby ktoś nie czytał nagłówka, że najlepiej zrobić je po swojemu, tak jak robimy na co dzień i ominąć

KasiaiKrzysiu.pl
Młoda zasmażana kapusta w śmietanie a jednak dietetycznia 126

kapustką ze śmietanką i zdrową oliwą na pewno nie zaszkodzisz swojej diecie.... no pod warunkiem, że nie będzie to poczwórna porcja. SKŁADNIKI na 2-4 porcje: 1 mała młoda kapusta 1 średnia cebula 1 żabek czosnku (zmiażdżony) 1 łyżka oliwy lub oleju do podsmażenia kilka gałązek koperku 1 marchewka 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego(...)gęstej śmietany 12% 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę obrać. przekroić na pół, a każdą połówkę przekroić na 3-4 części Kapustę poszatkować w dość grube paseczki Rozgrzać w rondlu oliwę lub olej do podsmażenia, dodać kumin i wrzucić na niego pokrojoną w kawałki cebulę, przemieszać i lekko przeszklić aby nabrała lekko bursztynowego koloru. Dodać czosnek

Sztuka gotowania w/g Samiry