słowa, od artykuły do artykułu, zaczynam powoli układać sobie w głowie plan gotowania mojemu mężowi. To będzie przynajmniej półroczna „zabawa”, potrwa może nawet rok. Placki z kiszonej kapusty z mąką orkiszową, o których dziś powinna być mowa są potrawą, na którą można sobie pozwolić od czasu do czasu przy diecie przeciwgrzybiczej. Orkisz jest dozwolony, ale nie można(...)już próbowałam. Nie oczekujcie jednak od nich, że będą dobrze wyglądać i genialnie smakować. Dobra, przechodzę do samego przepisu, bo się za bardzo rozgadałam. Składniki: 400 g odciśniętej kiszonej kapusty 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej (typ 1850) 300 ml wody 2 jajka pieprz sól (opcjonalnie) olej rzepakowy (przepis na około 15 placków) Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej
KardamonovyPaszteciki z dodatkiem kapusty i suszonych grzybów to bardzo smaczna przekąska. Zazwyczaj pojawiają się one na świątecznym stole, a z nimi barszcz czerwony do picia , który idealnie podkreśla ich cudowny smak. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki to świąteczna przekąska, ale nie oznacza to, że można je przygotować tylko w święta. Możemy je zaserwować podczas domowych imprez, rodzinnych spotkań, czy innych okazji(...)możemy także nadziać innym ulubionym farszem, na przykład mięsnym. Na blogu znajdziecie przepis na paszteciki z mięsem , które Wam również polecam. Poniżej zaprezentuje Wam przepis na pyszne paszteciki z kapustą i grzybami. Idealna przekąska na święta i nie tylko. Jestem pewna, że posmakują każdemu z Was. PRZEPIS NA PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki CIASTO 500 g mąki pszennej
Przepiski.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapuśniaczki drożdżowe Przepis na pyszne kapuśniaczki drożdżowe z kiszoną kapustą i grzybami leśnymi, doskonałe jako przekąska na przyjęcia, lub imprezy rodzinne a oprócz tego obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole. farsz skryty w pysznym, puszystym i delikatnym cieście drożdżowym po prostu palce lizać. Kapuśniaczki drożdżowe Składniki na około 25szt. kapuśniaczków: Farsz(...)300g kapusty kiszonej 20g suszonych grzybów leśnych 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego majeranku szklanka wody 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Ciasto: 200ml mleka 550g mąki pszennej 20g drożdży 2 jajka (1 całe + 1 żółtko) 40g masła 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo 1rozmącone jajko
Księga-SmakuPrzepisów na paszteciki jest wybór ogromny- od pieczonych zwykłych drożdżowych, po te z ciasta francuskiego, półfrancuskiecgo, półkruchego i wiele, wiele modyfikacji. Dziś upiekłam pyszne, z kapustą i grzybami - trochę pachnące już świętami Bożego Narodzenia:) Ciasto półkruche - dobrze się wyrabia i formuje. Polecam! SKŁADNIKI: farsz: 1 kg kapusty kiszonej 2 garście suszonych grzybów 2 średnie cebulki 1 liść laurowy(...)kulki ziela ang. Kapustę ugotować do miękkości dodając do gotowania liść laurowy i ziele ang. Grzyby namoszyć w wodzie przez ok 0,5 godz, wodę odlać, grzyby przepłukać, włożyć do garnuszka, nalać świeżej wody, osolić i ugotować do miękkości - ok 30-40 min. Grzyby odcedzić i drobno posiekać. Kapustę odcedzić i mocno odcisnąć , pokroić na drobniejsze kawałki , włożyć
Z MarcepanemBardzo lubię przygotowywać łazanki, bo to prosta potrawa, która zawsze wychodzi pyszna. Możliwości jest wiele. Można przygotować łazanki z kapustą kiszoną, można wykorzystać młodą kapustę, boczek, kiełbasę, grzyby, czy też ograniczyć się tylko do samej kapusty i kwaśnej śmietany. Dobrze doprawione zawsze wychodzą rewelacyjne. U mnie tym razem z grillowaną białą kiełbasą i to nie byle jaką. Kupiłam oryginalne niemieckie(...)kiełbaski ;-) Do tego kiszona kapusta, cebula i kwaśna śmietana. Zapewniam, że rewelacyjne w smaku. Całej rodzinie bardzo smakowało. Najbardziej zaskoczył mnie mój 5 letni syn. Raczej nie jada on takich potraw, a od łazanek nie mógł się oderwać ;-) SKŁADNIKI 400 g makaronu łazanki 300 g cienkich białych kiełbasek 3 cebule olej rzepakowy 500 g kiszonej kapusty (waga po odsączeniu
Passions hobbies lifeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Kapusta pak choi pierwszy raz gościła w naszej kuchni, ale nieskromnie przyznamy, że wyszła nam pyszna! Przepis na stek i kapustę pak choi SKŁADNIKI: - 300g steku wołowego - kapusta pak choi - około 6 sztuk - 3 ząbki czosnku - 4 papryczki pepperoni - 1 łyżka miodu - 1 łyżka oleju(...)został jedynie przez nas oczyszczony, usmażony na rozgrzanym oleju (6 minut na każdej stronie) i posolony do smaku. Sam w sobie był bardzo smaczny! PRZEPIS NA KAPUSTĘ PAK CHOI KROK 1. Czosnek rozgniatamy, papryczki siekamy i razem z sosem sojowym oraz miodem zaczynamy podgrzewać na patelni. KROK 2. Kapustę przekrajamy na pół, wrzucamy na patelnię
Związek na patelniZnajoma wzięła od swojej teściowej przepis na bardzo smaczną surówkę z kapusty pekińskiej, która wyróżnia się tym, że jest delikatnie doprawiona chrzanem. Świetnie pasuje niemal do każdego obiadu. Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej “smaczek teściowej” Składniki: Mała główka kapusty pekińskiej , 3 średnie marchewki, pęczek szczypiorku, 2 łyżki majonezu , 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki tartego chrzanu, sól(...)pieprz. Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej? Kapustę drobno poszatkuj, marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach, szczypiorek posiekaj, wszystko przełóż do dużej miski. Dodaj majonez, śmietanę i chrzan, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Artykuł Surówka “smaczek teściowej” z kapusty pekińskiej. Doprawiona chrzanem, super do obiadu. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie
Kulinarna PolskaSkładniki: łopatka z tłuszczem bez kości 1,3 kg, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 1 litr kapusta młoda 4 sztuki średnie, sól 2 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, czosnek granulowany 2 łyżeczki, przyprawa w płynie 2 łyżeczki, koperek 1 pęczek, mąka pszenna 4 łyżki(...)wielu potraw ), dodać kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, wlać wodę i gotować 50 minut, wystudzoną łopatkę pokroić drobno, wywar wlać do dużego garnka i dodać pokrojoną młodą kapustę. Gotować na średnim ogniu z 10 minut, zamieszać. Pomidory bardzo miękkie pokroić na kosteczkę i razem z mięsem dodać do kapusty, doprawić solą, papryką ostrą, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym, czosnkiem granulowanym
W Mojej Kuchni LubięDziś przychodzę do Was z łatwym i lekkim daniem na lato. Zasmażana młoda kapusta jest przepyszna gdy wrzucicie do niej sporo koperku. Do tego młode ziemniaczki i jakies warzywo, np. pomidory w śmietanie. Smakowity wege obiadek gotowy! Składniki (2 porcje): 1 mała młoda kapusta 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła 2-3 łyżki posiekanego koperku 150 ml. wody(...)łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz Kapustę posiekaj, ale niezbyt drobno. Na dużej patelni rozgrzej olej i masło. Wrzuć poszatkowana kapustę i podsmażaj na mocniejszym ogniu 2-3 minuty. Gdy część kapusty będzie już zrumieniona, wlej 100 ml. wody, przypraw odrobiną soli, przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu 10 minut
Delicious PlaceLato pewnie kojarzy wam się z wieloma kolorowymi warzywami i owocami. I dobrze! Postarajcie się wykorzystać sezon w pełni i próbujcie nowych dań. Mnie w tym roku prześladuje młoda kapusta ;) Ciągle spotykam na nią promocje, zawsze zauważę na stoisku. Nic dziwnego, że pierwsza myśl jaka mi się nasunęła to bigos. Już 2 razy wypróbowałam przepis Kwestii Smaku(...)racji, że wychodzi coraz pyszniejszy dzielę się nim z Wami też tutaj. Warto sobie go gdzieś zapisać i korzystać systematycznie ;) Składniki: pół główki młodej kapusty ok. 3 średnie śląskie kiełbasy (300g) cebula 3 łyżki oleju 1/2 szklanki rosołu/bulionu 1-2 listki laurowe kminek pieprz i sól 3 łyżeczki mąki świeży koperek ugotowane ziemniaki lub pieczywo Kapustę szatkujemy (tniemy
W kuchni bez szafekKlopsiki z młodą kapustą i pieczarkami Soczyste i rumiane klopsiki, duszone z pieczarkami oraz młodymi warzywami, to świetny pomysł na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Danie możemy podać z ziemniaczkami, świeżym pieczywem albo z ryżem. Polecam! Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej przyprawy do mięsa(...)pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda kapusta 1 cebula (u mnie czerwona) 30dkg pieczarek 2-3 marchewki sól, pieprz pęczek koperku pół szklanki bulionu warzywnego lub rosołu pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia Zasmażka: 1 łyżka masła 1-2 łyżki mąki *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą
Blog z ApetytemPyszna duszona kapusta z marchewką, pietruszką i koperkiem, na maśle i odrobinie śmietany. Pachnąca i delikatna w smaku. Dodatek do drugiego dania lub do podania z pieczywem. Trwa właśnie sezon na młodą kapustę, więc bardzo polecam. Potrzebujemy: 1 główka młodej białej kapusty ( około 1 kg ) 2 marchewki 1 pietruszka 1 łyżka masła lub margaryny koperek świeży według uznania(...)łyżki śmietany 18 % sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Wykonanie pysznej duszonej kapusty: 1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, następnie drobno siekamy, płuczemy. Marchewki i pietruszkę obieramy, płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Miękkie warzywa dokładnie odcedzamy. 2. Dodajemy masło lub margarynę
Izabelawkuchni