kapustą - 19268 przepisów (strona:194/1285)

Gołąbki z ziemniakami i kaszą jęczmienną – kuchnia podkarpacka 61

zdjęciach, gołąbki są dość płaskie. Wynika to ze specyficznego sposobu składania ich w pakieciki. Gołąbki z ziemniakami zwykle mają dość luźny farsz i nie zawija się ich w liść kapusty w taki sposób, jak gołąbki z ryżu, czy kaszy. Farsz ziemniaczany rozsmarowuje się grubo przez środek liścia, zakłada się boki liścia do środka i składa się pakiecik. Dzięki temu farsz(...)Krowickiej, który opublikowano w książce pt. „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej” wydanej przez Powiat Lubaczowski. Gołąbki z ziemniakami i kaszą jęczmienną – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 główka kapusty 1,5 kg surowych ziemniaków 5 większych ziemniaków ugotowanych 150 g surowego lub wędzonego boczku 2 cebule 100 g kaszy jęczmiennej (może być np. krakowska) sól, pieprz W kapuście wycinamy

Trzeci talerz
Kotlety z mięsa i kapusty. Oszczędny przepis, wychodzą bardzo smaczne 59

nich aż 9 dużych, a przede wszystkim bardzo smacznych kotletów. Przepis idealny na obecne czasy, gdy oszczędna kuchnia znów wraca do łask. Przepis na kotlety z mięsa i kapusty Składniki: Pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego, Pół średniej główki białej kapusty , 2 duże cebule, 1 jajko, 4 kopiaste łyżki bułki tartej plus bułka do obtoczenia, olej, sól, pieprz. Jak zrobić kotlety(...)mięsa i kapusty? Cebulę posiekaj, zrumień na głębokiej patelni niewielkiej ilości oleju. Kapustę drobno posiekaj, dodaj do zrumienionej cebuli, wlej pół szklanki wody, duś przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając, aż kapusta będzie zupełnie miękka, następnie przestudź i przełóż do miski. Dodaj mięso mielone, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, dodaj sól oraz pieprz, wyrób dłońmi na jednolitą masę

Kulinarna Polska
Prosta sałatka warstwowa z serem feta i kapustą pekińską 116

którą przepis znajdziesz poniżej, składa się z następujących składników: tofu lub kurczak podsmażony z przyprawą do gyrosa, świeże ogórki, czerwona cebula, ser feta, pomidory, kukurydza, sos czosnkowy oraz kapusta pekińska. Prosta sałatka warstwowa – przepis krok po kroku Sałatka warstwowa z serem feta i kapustą pekińską Via Gusto Prosta sałatka warstwowa, którą możesz zrobić w wersji z tofu(...)pomidory 1 puszka kukurydzy konserwowej (około 180 g po odsączeniu z zalewy) 150 g majonezu 150 g jogurtu greckiego (lub naturalnego) ½ łyżeczki soli 2-3 ząbki czosnku 5 liści kapusty pekińskiej (około 150 g) przygotowanie Tofu lub pierś z kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z przyprawą do gyrosa i usmaż na rozgrzanym oleju. Odstaw do wystudzenia. Ogórki obierz i pokrój

Via Gusto
Surówka grillowa 58

Surówka grillowa to świetny dodatek do dań i przekąsek z grilla i nie tylko. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do obiadu. Surówka w swoim składzie zawiera młodą kapustę, marchewkę, jabłko, cebulkę oraz selera. W połączeniu z odrobiną majonezu i jogurtu naturalnego smakuje naprawdę rewelacyjnie. Z pewnością podkręci smak każdego dania. Niestety surówkę możemy przygotować głównie w sezonie(...)wiosenno-letnim, kiedy mamy dostęp do młodej kapusty. Owszem z tej starszej kapusty również można ją przygotować, ale moim zdaniem młoda kapusta smakuje dużo lepiej. Jest delikatniejsza w smaku, miększa i po prostu smaczniejsza. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszną surówkę grillową, którą zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie. Skosztujcie, bo naprawdę warto. Zapraszam na przepis. SURÓWKA GRILLOWA

Alle Dobre!
Zupa gołąbkowa najlepsza 58

jest idealna dla tych, którzy nie potrafią zawijać gołąbków lub nie chcą tracić czasu na ich zwijanie, a chcą delektować się ich smakiem, a na ten smak składa się: kapusta, mięso mielone, ryż, koncentrat pomidorowy lub przecier. Moja zupa gołąbkowa jest gęsta, pożywna i bardzo sycąca. Będzie Wam smakować o każdej porze roku. Jest w niej mięso mielone, kapusta, koncentrat(...)wiele razy i zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Polecam też przepisy na ulubione zupy polskie i nie tylko. Zupa gołąbkowa, składniki: 250 g mielonego mięsa wieprzowego 1 mała kapusta pekińska lub włoska (ok. 200 g) 1 ½ litra bulionu 50 g ryżu, u mnie długoziarnisty 2 małe pory 1 marchewka 3 łyżki oleju 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z młodej kapusty pyszna i zdrowa 105

Witam serdecznie i zapraszam na pyszną i zdrową surówkę z młodej kapusty. Polecam wypróbować przepis, bo surówka jest pyszna. Do przygotowania surówki będziemy potrzebowali: mała główka młodej kapusty 1 marchewka 2 ogórki gruntowe lub 1 ogórek sałatkowy (nie za duży) pęczek koperku około 5 łyżek oliwy lub oleju do sałatek do smaku sól ksylitol lub cukier – który możemy pominąć(...)dodać jedną marchewkę więcej Link do filmiku z przepisem na: Surówkę z młodej kapusty Przygotowanie: Kapustę obieram z wierzchnich liści, szatkuję i przekładam do miski. Marchewkę ścieram na tarce o średnich oczkach, koperek siekam, ogórki obieram i kroję na mniejsze kawałki, wszystkie składniki dodaję do kapusty. Doprawiam solą, ksylitolem, dodaję oliwę, sok z cytryny, dokładnie mieszam i odstawiam na kilkanaście

Uwaga Babcia Gotuje
MŁODA KAPUSTA NA CIEPŁO Z KOPERKIEM + FILMIK 272

Młoda kapusta na ciepło to pyszny dodatek obiadowy, w okresie wiosennym warto ją przygotować. Polecam przepis.  SKŁADNIKI :  2 główki młodej kapusty 1 mały pęczek koperku  sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka jarzynki  2 szklanki wody ( szklanka ma pojemność(...)ZASMAŻKA :  2 łyżki masła 2-3 łyżki mąki pszennej  3 łyżki octu jabłkowego lub 2 łyżki octu 10 %  PRZYGOTOWANIE :  Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, solimy i dodajemy jarzynkę. Wlewamy wode i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.  Kapustę mieszamy i doprawiamy do smaku, jeszcze chwilkę gotujemy i pozwalamy aby trochę płyny odparowały

Kulinarne Fantazje Marioli
Młoda kapusta zasmażana 47

Młoda kapusta to warzywo które w okresie wiosenno-letnim nigdy mi się nie znudzi. Przepyszna w różnych odsłonach. Tym razem podaję mój ulubiony przepis na kapustę zasmażaną. 1 mała główka młodej zielonej kapusty około 100 gramów słoniny lub boczku wędzonego 4 kulki ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2 łyżki octu 1 łyżka cukru sól pieprz drobno posiekany koperek łyżka(...)wędzony kroimy w drobną kosteczkę następnie przekładamy na suchą dużą patelnię i smażymy na średnim ogniu aż wytopi się tłuszcz a skwarki się lekko przyrumienią. Następnie dodajemy poszatkowaną młodą kapustę przyprawiamy solą i pieprzem. Całość krótko podsmażamy ciągle mieszając. Następnie do patelni wlewamy około pół szklanki wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Kapustę gotujemy do momentu aż woda

Andzia Pichci
Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem + film 47

Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem z dodatkiem jabłka, cebuli i szczypiorku to świetny dodatek do dań obiadowych. Jest to cennym źródłem witamin i składników mineralnych a do tego jest prosta w przygotowaniu i wybornie smakuje.     składniki na 4 porcje 1 główka czerwonej kapusty ( 1kg ) sok z 1 cytryny 1 jabłko 1 cebula 1 pęczek szczypiorku(...)jogurtu naturalnego 4 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka 2 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Oczyszczoną i podzieloną na mniejsze kawałki czerwoną kapustę ścieramy na tarce o dużych otworach. Startą kapustę przekładamy do dużej miski, skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Obrane ze skórki jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Opłukany szczypiorek

Smakowite Dania
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 49

Święta już za kilka dni więc najwyższy czas na wielkie gotowanie. Dziś tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Dla mnie to smak Wigilii. Pikantne, grzybowe, podsmażone z cebulką zawsze szybko znikają z talerzy. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej suszone grzyby 3 duże cebule masło mąka woda oliwa sól, pieprz, cukier Ciasto na pierogi Do przygotowanie dobrego ciasta na pierogi niezbędna(...)podlewamy wodą. Ciasto nie powinno sie lepić do stolnicy ani do rąk, nie kruszyć się. Ma stanowić gładka zbitą kulkę. Farsz do pierogów Na farsz zużyłam 2 kg kapusty kiszonej (wyszło 100 pierogów), litrowy słoik grzybów suszonych i 3 duże cebule. Grzyby należy przepłukać i zagotować a potem gotować na wolnym ogniu ok 45 min ( do mię kkości). Cebulę kroimy

Kulinarna Patilogia
z blendera szare kluski z surowych ziemniaków z kapustą zasmażaną... 56

Składniki: kiszona kapusta 1kg, kminek 2 łyżeczki, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kostka rosołowa 2 sztuki, cukier 2 łyżki, olej rzepakowy 3 łyżki boczek świeży 15 dag, boczek wędzony 15 dag, olej rzepakowy 2 łyżki, cebula 1 sztuka większa, ząbki czosnku 3 sztuki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka ziemniaki 1,2 kg + woda 2 szklanki(...)blendera, mąka pszenna 12-15 łyżek, kminek 2 łyżeczki, jajko 1 sztuka "M" woda do gotowania 3 litry, olej rzepakowy 3 łyżki, sól 1 łyżka Kiszoną kapustę nie za kwaśną drobniej pokroić, w garnku zalać wodą do przykrycia kapusty, wsypać kminek, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, wlać olej (kapusta szybciej będzie miękka) i gotować bez przykrycia (woda odparuje

W Mojej Kuchni Lubię
Ukraińska sałatka Dniestr 61

tradycyjną ukraińską sałatkę Dniestr. Sałatka z zielonym groszkiem i kiełbasą, bardzo smaczna. Sałatka ukraińska. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 puszka zielonego groszku 4 pętka kiełbasy (np. śląskiej) 1 niewielka kapusta pekińska 1 czerwona cebula 1 pęczek natki pietruszki 4 łyżki majonezu sól i pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Groszek odsącz z zalewy. Kiełbasę pokrój w cienkie, dłuższe paski. Kapustę(...)/salatka-dniestrowa-480x270.jpg"],"description":"Przepis na tradycyjn\u0105 ukrai\u0144sk\u0105 sa\u0142atk\u0119 Dniestr. Sa\u0142atka z zielonym groszkiem i kie\u0142bas\u0105, bardzo smaczna. Sa\u0142atka ukrai\u0144ska.","keywords":["kapusta peki\u0144ska","kie\u0142basa","natka pietruszki","zielony groszek","sa\u0142atka dniestrowa","sa\u0142atka dniestr","sa\u0142atka ukrai\u0144ska","przepisy ukrai\u0144skie","sa\u0142atka wielkanocna","sa\u0142atka z kie\u0142bas\u0105

ProstePesto.pl
Zapiekanka makaronowa ze słodką kapustą – zapiekanka łazankowa 38

Chyba prościej się nie da… Obiad z minimum składników. Dla jednych to będą łazanki, dla drugich makaronowa zapiekanka. Choć łazanki kojarzą się częściej z dodatkiem kwaśnej kapusty, to danie to właśnie je przypomina. Prosty i szybki obiad. Można przygotować go także z różnymi dodatkami. Do faszu kapuścianego można z powodzeniem dodać suszone grzyby, w wersji mięsnej – boczek(...)przyprawienia. Z pomocą przyjdzie mielony kminek, czarny pieprz oraz sól. Szczypta majeranku też mile widziana. To jak? Wpisane w tygodniowe menu? Składniki 2/3 opakowania makaronu łazanek 1/3 główki słodkiej kapusty 80 g masła 1 duża cebula opcjonalnie – boczek, kiełbasa lub suszone grzyby sól himalajska, pieprz czarny, kimek mielony (wg uznania)   Wykonanie Kapustę kroimy na mniejsze części, gotujemy

Raj dla Podniebienia