Młoda kapusta to warzywo które w okresie wiosenno-letnim nigdy mi się nie znudzi. Przepyszna w różnych odsłonach. Tym razem podaję mój ulubiony przepis na kapustę zasmażaną. 1 mała główka młodej zielonej kapusty około 100 gramów słoniny lub boczku wędzonego 4 kulki ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2 łyżki octu 1 łyżka cukru sól pieprz drobno posiekany koperek łyżka(...)wędzony kroimy w drobną kosteczkę następnie przekładamy na suchą dużą patelnię i smażymy na średnim ogniu aż wytopi się tłuszcz a skwarki się lekko przyrumienią. Następnie dodajemy poszatkowaną młodą kapustę przyprawiamy solą i pieprzem. Całość krótko podsmażamy ciągle mieszając. Następnie do patelni wlewamy około pół szklanki wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Kapustę gotujemy do momentu aż woda
Andzia PichciSurówka z czerwonej kapusty z chrzanem z dodatkiem jabłka, cebuli i szczypiorku to świetny dodatek do dań obiadowych. Jest to cennym źródłem witamin i składników mineralnych a do tego jest prosta w przygotowaniu i wybornie smakuje. składniki na 4 porcje 1 główka czerwonej kapusty ( 1kg ) sok z 1 cytryny 1 jabłko 1 cebula 1 pęczek szczypiorku(...)jogurtu naturalnego 4 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka 2 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Oczyszczoną i podzieloną na mniejsze kawałki czerwoną kapustę ścieramy na tarce o dużych otworach. Startą kapustę przekładamy do dużej miski, skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Obrane ze skórki jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Opłukany szczypiorek
Smakowite DaniaŚwięta już za kilka dni więc najwyższy czas na wielkie gotowanie. Dziś tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Dla mnie to smak Wigilii. Pikantne, grzybowe, podsmażone z cebulką zawsze szybko znikają z talerzy. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej suszone grzyby 3 duże cebule masło mąka woda oliwa sól, pieprz, cukier Ciasto na pierogi Do przygotowanie dobrego ciasta na pierogi niezbędna(...)podlewamy wodą. Ciasto nie powinno sie lepić do stolnicy ani do rąk, nie kruszyć się. Ma stanowić gładka zbitą kulkę. Farsz do pierogów Na farsz zużyłam 2 kg kapusty kiszonej (wyszło 100 pierogów), litrowy słoik grzybów suszonych i 3 duże cebule. Grzyby należy przepłukać i zagotować a potem gotować na wolnym ogniu ok 45 min ( do mię kkości). Cebulę kroimy
Kulinarna PatilogiaSkładniki: kiszona kapusta 1kg, kminek 2 łyżeczki, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kostka rosołowa 2 sztuki, cukier 2 łyżki, olej rzepakowy 3 łyżki boczek świeży 15 dag, boczek wędzony 15 dag, olej rzepakowy 2 łyżki, cebula 1 sztuka większa, ząbki czosnku 3 sztuki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka ziemniaki 1,2 kg + woda 2 szklanki(...)blendera, mąka pszenna 12-15 łyżek, kminek 2 łyżeczki, jajko 1 sztuka "M" woda do gotowania 3 litry, olej rzepakowy 3 łyżki, sól 1 łyżka Kiszoną kapustę nie za kwaśną drobniej pokroić, w garnku zalać wodą do przykrycia kapusty, wsypać kminek, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, wlać olej (kapusta szybciej będzie miękka) i gotować bez przykrycia (woda odparuje
W Mojej Kuchni Lubiętradycyjną ukraińską sałatkę Dniestr. Sałatka z zielonym groszkiem i kiełbasą, bardzo smaczna. Sałatka ukraińska. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 puszka zielonego groszku 4 pętka kiełbasy (np. śląskiej) 1 niewielka kapusta pekińska 1 czerwona cebula 1 pęczek natki pietruszki 4 łyżki majonezu sól i pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Groszek odsącz z zalewy. Kiełbasę pokrój w cienkie, dłuższe paski. Kapustę(...)/salatka-dniestrowa-480x270.jpg"],"description":"Przepis na tradycyjn\u0105 ukrai\u0144sk\u0105 sa\u0142atk\u0119 Dniestr. Sa\u0142atka z zielonym groszkiem i kie\u0142bas\u0105, bardzo smaczna. Sa\u0142atka ukrai\u0144ska.","keywords":["kapusta peki\u0144ska","kie\u0142basa","natka pietruszki","zielony groszek","sa\u0142atka dniestrowa","sa\u0142atka dniestr","sa\u0142atka ukrai\u0144ska","przepisy ukrai\u0144skie","sa\u0142atka wielkanocna","sa\u0142atka z kie\u0142bas\u0105
ProstePesto.plChyba prościej się nie da… Obiad z minimum składników. Dla jednych to będą łazanki, dla drugich makaronowa zapiekanka. Choć łazanki kojarzą się częściej z dodatkiem kwaśnej kapusty, to danie to właśnie je przypomina. Prosty i szybki obiad. Można przygotować go także z różnymi dodatkami. Do faszu kapuścianego można z powodzeniem dodać suszone grzyby, w wersji mięsnej – boczek(...)przyprawienia. Z pomocą przyjdzie mielony kminek, czarny pieprz oraz sól. Szczypta majeranku też mile widziana. To jak? Wpisane w tygodniowe menu? Składniki 2/3 opakowania makaronu łazanek 1/3 główki słodkiej kapusty 80 g masła 1 duża cebula opcjonalnie – boczek, kiełbasa lub suszone grzyby sól himalajska, pieprz czarny, kimek mielony (wg uznania) Wykonanie Kapustę kroimy na mniejsze części, gotujemy
Raj dla Podniebieniasłowa, od artykuły do artykułu, zaczynam powoli układać sobie w głowie plan gotowania mojemu mężowi. To będzie przynajmniej półroczna „zabawa”, potrwa może nawet rok. Placki z kiszonej kapusty z mąką orkiszową, o których dziś powinna być mowa są potrawą, na którą można sobie pozwolić od czasu do czasu przy diecie przeciwgrzybiczej. Orkisz jest dozwolony, ale nie można(...)już próbowałam. Nie oczekujcie jednak od nich, że będą dobrze wyglądać i genialnie smakować. Dobra, przechodzę do samego przepisu, bo się za bardzo rozgadałam. Składniki: 400 g odciśniętej kiszonej kapusty 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej (typ 1850) 300 ml wody 2 jajka pieprz sól (opcjonalnie) olej rzepakowy (przepis na około 15 placków) Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej
KardamonovyPaszteciki z dodatkiem kapusty i suszonych grzybów to bardzo smaczna przekąska. Zazwyczaj pojawiają się one na świątecznym stole, a z nimi barszcz czerwony do picia , który idealnie podkreśla ich cudowny smak. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki to świąteczna przekąska, ale nie oznacza to, że można je przygotować tylko w święta. Możemy je zaserwować podczas domowych imprez, rodzinnych spotkań, czy innych okazji(...)możemy także nadziać innym ulubionym farszem, na przykład mięsnym. Na blogu znajdziecie przepis na paszteciki z mięsem , które Wam również polecam. Poniżej zaprezentuje Wam przepis na pyszne paszteciki z kapustą i grzybami. Idealna przekąska na święta i nie tylko. Jestem pewna, że posmakują każdemu z Was. PRZEPIS NA PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki CIASTO 500 g mąki pszennej
Przepiski.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapuśniaczki drożdżowe Przepis na pyszne kapuśniaczki drożdżowe z kiszoną kapustą i grzybami leśnymi, doskonałe jako przekąska na przyjęcia, lub imprezy rodzinne a oprócz tego obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole. farsz skryty w pysznym, puszystym i delikatnym cieście drożdżowym po prostu palce lizać. Kapuśniaczki drożdżowe Składniki na około 25szt. kapuśniaczków: Farsz(...)300g kapusty kiszonej 20g suszonych grzybów leśnych 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego majeranku szklanka wody 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Ciasto: 200ml mleka 550g mąki pszennej 20g drożdży 2 jajka (1 całe + 1 żółtko) 40g masła 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo 1rozmącone jajko
Księga-Smaku