Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i pomidorami. Fantastyczna w smaku, szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu. Idealna jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami i kotletem schabowym. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 30 g masła 140 g parzonego lub wędzonego boczku w plastrach 1 cebula 1 duża lub 2 małe marchewki 1 pietruszka gruby(...)plaster selera 1 główka młodej, zielonej kapusty 1 szklanka bulionu lub wody 2 duże pomidory malinowe lub 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka mąki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawy: 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy
cool and mintyDziś propozycja na dodatek do obiadu Korzystając z bogactwa i smaku świeżych warzyw w tym okresie przygotowałam surówkę. Surówka z kapusty w stylu indyjskim jest najsmaczniejsza właśnie w tym okresie, kiedy w sklepach pojawia się młoda kapusta, marchewka, świeże i soczyste pomidory. Całość dopełnia smak świeżej mięty, która jest jednym z najpopularniejszych ziół w kuchni hinduskiej. Surówka z kapusty(...)stylu indyjskim Składniki: połowa małej kapusty 1 duża marchewka 3-4 ogórki gruntowe 2 pomidory malinowe puszka białej fasoli (najlepiej małej) Dressing: garść drobno posiekanej świeżej mięty kawałek imbiru (drobno posiekany lub starty, ale można go pominąć) 3-4 łyżki oliwy łyżka octy winnego łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru lub miodu pieprz sól Kapustę szatkujemy. Dodajemy do niej
PatiGotujeWitam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu surówkę z młodej kapusty z koperkiem. Surówka jest bardzo smaczna i zdrowa, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania surówki będziemy potrzebowali: 1/2 główki młodej kapusty (około 600 g) pęczek koperku 4 cebulki dymki na sos: 1 łyżka soku z cytryny około 4 łyżek oliwy lub oleju do sałatek(...)szczypta cukru do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Surówka z młodej kapusty Przygotowanie: Kapustę obieram z wierzchnich liści, szatkuję i przekładam do miski. Wypłukaną i osuszoną zieleninę drobno kroję i dodaję do kapusty. Przygotowanie sosu: Do oliwy dodaję sok z cytryny, cukier, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Tak przygotowanym
Uwaga Babcia GotujeMłoda kapusta z czerwoną fasolą Młoda kapusta , świetne warzywo , co już niejednokrotnie podkreślałam , a do tego zdrowe i niskokaloryczne Sezon w pełni , tak więc trzeba korzystać z jego dobrodziejstw. Przepis jest prosty ale znakomity. Dzięki dodatkowi czerwonej fasolki , taki posiłek staje się bardziej sycący i dłużej trzyma nasz żołądek w ryzach Smaczne, proste , polecam , lepiej zrobić i zjeść , niż się(...)zastanawiać , czy warto . Składniki : 1 puszka czerwonej fasolki 1 kawałek wędzonego na zimno boczku ( około 0,2 – 0,3 kg ) 1 marchewka ,słusznej wielkości 1 główka młodej kapusty – mała 50 ml słodkiej śmietanki kremówki 1 cebula , dość duża 2 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonego kminku 1 łyżka miodu sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapustę szatkujemy
Ogrodnik w podróżyZabielana zupa z młodej kapusty Zupa , jest nieodłącznym elementem, letnich obiadów , szczególnie w tygodniu i w upały . Oczywiście królują te warzywne , sezonowe jak : szczawiowa , koperkowa, pomidorowa, owocowa i właśnie ta z młodej kapusty . Inne nie przejdą ,zbyt ciężkie na lato Zabielana zupa z kapusty to nic innego, jak lekki kapuśniaczek , delikatny w smaku. Gotowany na kościach drobiowych ,jest też chudy(...)bardzo aromatyczny . Zupę tą, można serwować ciepłą , nie koniecznie gorącą , co latem bywa istotne Prościutki , zwyczajny przepis na nadzwyczaj smaczną zupę , polecam Składniki : 1 główka młodej kapusty , raczej mała 1 marchewka 1 pasternak 1 cebula 2 korpusy z kurczaka ( tak zwana porcja rosołowa ) świeży koperek do posypania 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 2 – 3 ząbki czosnku sól , pieprz
Ogrodnik w podróżyGołąbki z młodą kapustą (wersja bez zawijania). Moja rodzina uwielbia takie obiady. Gołąbki z młodą kapustą w wersji bez zawijania są naprawdę proste w przygotowaniu, smaczne i sycące. U nas lubi się je o wiele bardziej od tradycyjnej wersji gołąbków. Kilka prostych składników i możecie przygotować pyszny obiad dla całej rodziny. Polecam. Spróbujcie. Składniki: 0,460 kg mięsa mielonego(...)mnie wieprzowo-wołowe) 100 g białego ryżu 1 młoda kapusta 1/2 dużej cebuli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki olej do podsmażenia Przygotowanie: Cebulę siekam i podsmażam na oleju. Z młodej kapusty odrywam większe liście. Kapustę drobno szatkuję lub trę na tarce na dużych oczkach (tak robię
Słodkie okruszkiŻeberka z paprykami i cydrem to klasyczne połączenie duszonych żeberek z polskim cydrem i kolorowymi paprykami. Cydr nada temu daniu głębi i spowoduje, ze sos będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Surówka z kapusty pekińskiej Smaczny, zdrowy i kolorowy dodatek do obiadu. Chrupiąca i soczysta surówka, która zasmakuje całej rodzinie. Idealna zarówno do obiadu jak i do dań z grilla. Polecam! Składniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 5 rzodkiewek pół pęczka zielonej pietruszki 1 łyżeczka cukru 2 łyżki soku(...)cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz *** Kapustę drobno kroimy i przekładamy do dużej miski *** *** Papryki i rzodkiewki kroimy w paseczki *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki łączymy razem, mieszamy, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, oliwą i solą oraz pieprzem do smaku *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SURÓWKA
Blog z Apetytemkolejny, i na pewno nie ostatni, zachęcam Was do kiszenia w warunkach domowych . Kiszenie kapusty czy innych warzyw to nic trudnego i można kisić nawet mieszkając w bloku. Kapusta kiszona z żurawiną to kolejny mój kapuściany eksperyment. Bardzo udany. Żurawinę miałam jesienną, schowaną w zamrażalniku, bo tak się świetnie przechowuje i mrożenie jej służy. Przemrożone owoce żurawiny są słodsze, niska(...)świeżą czy mrożoną. Suszona żurawina jest słodka, bo moczy się ją w syropie cukrowym. Zawiera nawet 40% cukru dodatkowego. Ma też inną konsystencję, ale kombinujcie jeśli chcecie. Taką kapustę z żurawiną lubię jeść samą. Dla męża była trochę zbyt kwaśna, bo rzeczywiście kulki żurawiny są mocno kwaskowe. Ale można też wykorzystać ją do przygotowania jakiegoś dobrego dania np. mięsa duszonego
Smaczna Pyzawięc mielone to naprawdę swojski obiad . Domowe mielone, ziemniaczane puree i brązowy sos…Oczywiście nie może zabraknąć marynowanych buraczków. Ja dzisiaj nawet miałam ochotę na smażoną kwaśną kapustę, więc dla mnie obiad wypas. Za nim się dobrałam do kapusty to już prawie połowę zjadłam…he, he…Czyżby brak witaminy C… Przepis na mielone Składniki(...)mięsa mieszanego, wołowo-wieprzowe 50/50 1 jajko 200 ml śmietanki 2 cebule średniej wielkości 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki sól i czarny pieprz do smaku masło do smażenia Smażona kapusta 4 plastry boczku 300 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka majeranku sól i czarny pieprz do smaku Brązowy sos 1 mała cebula 2 łyżki masła 250 ml wywaru z mięsa
codojedzeniatylko napotkam w sklepie chińską kapustę pak choi (zwaną też bok choy) to kupuję większy zapas. Później rozkoszujemy się nią przyrządzoną w ostrym słono-słodkim koreańskim sosie, który dzięki prażonym ziarnom sezamu ma lekko orzechowy posmak. Proste i pyszne danie Polecam! Składniki: 2 sztuki kapusty pak choi (zwanej też bok choy) (około 500 g) 1 ząbek czosnku 1 cebulka dymka(...)mała cebula) 2 łyżki pasty sojowej doenjang 1 łyżeczka pasty sojowo-paprykowej gochujang szczypta cukru 1/4 szklanki wody 1 łyżka oleju sezamowego prażone ziarna sezamu (my lubimy dużo ) Wykonanie: Kapustę dzielimy na liście, usuwamy twarde końcówki i myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy na niezbyt małe kawałki np. poprzecznie na połowę albo trzy części w zależności od wielkości liści. Umytą kapustę
Lamarida.plWiosenna surówka a’la Coleslaw Kolorowa surówka na bazie białej kapusty z dodatkiem warzyw i sosu typowego dla bardzo znanej i lubianej surówki Coleslaw. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania lub do grilla. Jest pyszna i chrupiąca, a do tego łatwa oraz w miarę szybka w przygotowaniu. Polecam! Składniki: Pół główki kapusty 1 niewielka cebula(...)koperku 2 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki mleka 3 łyżki majonezu 1,5 łyżki octu winnego 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu *** Kapustę drobno kroimy i przekładamy do dużej miski *** *** Do kapusty dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę oraz drobno posiekaną cebulkę *** *** Paprykę kroimy w kosteczkę, koperek drobno siekamy a kukurydzę odsączamy
Blog z Apetytemdaje się zabawkę. I gdy rodzice pozwalali mi czasem zamówić pizzę, to obowiązkowo robiłam to w zestawie z surówką Coleslaw. Tak jak w serialach. Może dlatego surówka z taniej kapusty do dziś ma dla mnie coś “z luksusu”. Także do dziś jest dla mnie nierozłączynym elementem fast foodu – jednak teraz zdecydowanie tego domowego. I nadal ją uwielbiam(...)Coleslaw (czyt. kolslou, choć częściej spotkać ją można pod spolszoczoną nazwą: kolesław) to jedna z najprostszych surówek z kapusty. W Polscę furorę zrobiła, gdy pojawiły się pierwsze KFC. Była obowiązkową pozycją baru sałatkowego. Jest tania, wychodzi jej mnóstwo i co najważniejsze – jest po prostu smaczna. Idealna do dań typu fast food, a także codziennego obiadu. Moim zdaniem najlepiej spisuje
Poezja smakuPomysłów na surówki nigdy za wiele, dlatego podrzucam kolejny pomysł z czerwoną kapustą w roli głównej. Kapustę sparzyłam wcześniej wrzątkiem dlatego jest mięciutka, a dzięki dodatkowi pomarańczy bardzo soczysta i winna. Pestki granatu dodatkowo zwiększaja jej walory zdrowotne i przyjemnie chrupią między zębami. Czerwona kapusta na bogato! Zapraszam do przepisu! Składniki: 1/4 czerwonej kapusty 1 duża pomarańcza 1/2 szklanki pestek(...)granatu 2-3 łyżki oleju 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu akacjowego sól, pieprz Wykonanie: kapustę cienko poszatkować. Wyłożyć na durszlak i przelać wrzątkiem. Pozostawić do przestudzenia z pomarańczy ściąć piętki, następnie skroić nożem skórę razem z białym albedo. Spomiędzy białych błonek powycinać ostrym nożem fileciki z pomarańczy. Najlepiej robić to nad naczyńkiem, by złapać sok. Posłuży
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mogłam go przygotować z pyszną kiełbasą ze Wsi, serdecznie polecam. Składniki: 1 laska kiełbasy ze wsi HAŃDEREK 350-400g 1 kg karczku b/k 1 kg kiszonej kapusty 500 g kapusty słodkiej 2 łyżki domowego smalcu solidna garść suszonych podgrzygków 5 suszonych śliwek 5 suszonych moreli 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 1 łyżeczka przyprawy(...)łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku opcjonalnie 1 łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Na dnie garnka położyć mięso, dodać kiszoną kapustą, zalać wodą, tak aby mięso było przykryte.Gotować przez 30-40 minut. Zdjąć z ognia, mięso przestudzić i pokroić w grubą kostkę, dorzucić do kapusty. Na patelni rozgrzać smalec i usmażyć
Gosia gotuje