kapustą - 19268 przepisów (strona:208/1285)

Łazanki z kapustą i grzybami 156

Jedno z ulubionych dań wigilijnych mojej rodziny. Kiszona kapusta i suszone leśne grzyby to smak naszej tradycji od wielu lat. op. makaronu łazanki 1/2 kg kapusty kiszonej 3 pieczarki kilka suszonych grzybów leśnych 1/2 cebuli 2 łyżki masła liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz Kapustę odcisnąć i drobno posiekać. Zalać niewielką ilością wody i zagotować, odcedzić. Ponownie podlać(...)szkl wody, dodać ziele ang. i liść laurowy, doprawić do smaku i gotować na małym ogniu. Grzyby zalać niewielką ilością wody i gotować ok 15 minut. Wlać do kapusty i gotować do miękkości i odparowania płynu. W rondelku rozpuścić masło i zeszklić drobno posiekaną cebulkę, dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem, smażyć aż do odparowania płynu. Usmażone

Smakołyki Asi
Tarteletki z kapustą z grzybami 120

Kapusta z grzybami to sztandarowe danie bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Jeśli znudziła nam się wersja tradycyjna polecam wypróbować to smaczne danie w formie tarteletki. Taki sposób podania będzie też atrakcyjną odmianą jeśli po świętach zostanie nam kapusta z grzybami na którą w podstawowej formie nie mamy ochoty. Składniki: Ciasto: 200g maki pszennej 75g masła 2 łyżki smalcu(...)skwarek czubata łyżka jogurtu greckiego sól Farsz: 0,5kg kapusty kiszonej z marchewką (lub bez) łyżka masła klarowanego biała cebula łyżka mąki pszennej 20dag grzybów leśnych (borowiki, prawdziwki itp) sól, czarny pieprz, majeranek płatki papryki Sposób przygotowania: Ciasto: Składniki na ciasto siekamy nożem a następnie szybko wyrabiamy ręką. Formujemy kulę i owijamy w folie spożywczą. Chłodzimy w lodówce przez

Pyry na Gaz
Kimchi, czyli kiszenie po azjatycku 182

Kiszona kapusta to domena nie tylko Polaków. Taki sposób przygotowywania warzy pokochali także mieszkańcy krajów azjatyckich. Kapusta pekińska 2 pęczki jarmużu 2 marchewki 2 pęczki dymki 2 łyżki soli 2 papryczki chili Główka czosnku Imbir 6 łyżek sosu sojowego 6 łyżek wody Kiszona kapusta to bardzo popularny dodatek do polskiego obiadu. Kapustę kiszą jednak nie tylko Polacy. Kimchi to popularne(...)wschodzie kiszone warzywa – nie tylko kapusta. Przygotowując kimchi ogranicza nas właściwie tylko wyobraźnia i zawartość spiżarni. Kapustę i jarmuż myjemy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy i ucieramy na tarce. Dymkę wraz ze szczypiorkiem siekamy. Wszystkie warzywa ugniatamy w misce dodając soli do momentu, aż puszczą soki. Odstawiamy pod przykryciem na jakiś czas, aż warzywa dokładnie zmiękną. W tym czasie

MarcinChef
Krokiety z kapustą i czerwony barszczyk 195

często na Wigilię lub Sylwestra ze znajomymi jako jedno z dań gorących. Polecam :) Naleśniki: 500ml mleka 400g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Farsz: 1kg kapusty kiszonej sopra garść suszonych grzybów leśnych 3 pieczarki cebula sól, pieprz kilka ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe łyżeczka przyprawy do dań z kapusty 2 łyżki masła Panierka: 2 jajka bułka(...)wszystkie składniki dokładnie zmiksować, dodając tyle mąki aby ciasto nie było za rzadkie. Ciasto odstawić na pół godziny. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni. Powinno wyjść ok 15 naleśników. Farsz: Kapustę odcisnąć, poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić. Dolac niewielką ilość wody, dodać liście laurowe, ziele ang, przyprawę do kapusty i gotować na nieduzym ogniu. Grzyby zalać niewielką ilościa wody, gotować

Smakołyki Asi
BIGOS Z POMIDORAMI 168

Składniki: 1,2 kg kapusty kwaszonej 90 dkg kapusty białej 50 dkg wieprzowiny z kością (łopatki) lub  45 dkg wieprzowiny bez kości (okrawków) 40 dkg kiełbasy 6 dkg tłuszczu 5 dkg boczku wędzonego 1duża cebula 2 łyżeczki czubate mąki 5 łyżek płaskich  koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka soli 2 łyżeczki czubate cukru 1,5 ząbka czosnku 2 łyżeczki(...)płaskie papryki mielonej pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Sposób przygotowania: Kapustę kwaszoną ugotować. Kapustę białą pokroić w gruby makaron, ugotować z dodatkiem wody, soli i cukru. Obie kapusty połączyć. Z łopatki wyjąć kości, mięso obsmażyć na części tłuszczu, dodać drobno pokrojoną cebulę, podlać wodą, udusić, miękkie pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać

Przepisy kulinarne babci Antoniny
ŻEBERKA W KISZONEJ KAPUŚCIE (keto, LCHF, optymalne, paleo, katogeniczne) 330

szybkie w przygotowaniu a do tego niezwykle aromatyczne, rozgrzewające i sycące, więc znakomicie sprawdzi się w jesienne i zimowe dni Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 3 cebule (ok 250 g) 1 główka czosnku (ok 40 g) 1 łyżeczka kminku mielonego 1,5 łyżki majeranku 1 łyżka cząbru 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 3 liście laurowe(...)zostawiam na całą noc, dzięki czemu mięso jest idealne. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zamarynowane mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Odciśniętą z nadmiaru wody kapustę podzielić na 2 równe części i wymieszać. Połowę wyłożyć na dnie gęsiarki lub naczynia żaroodpornego i posypać oprószyć zmielonym kminkiem. Na kapuście ułożyć żeberka z tłuszczem, cebulę ziele angielskie, liście

Ola la LCHF
KETO PIEROGI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu i laktozy) 2157

zapraszam po przepis na keto pierogi, który był dla mnie prawdziwym testem cierpliwości i kreatywności Spędziłam nad nim 2 dni a w międzyczasie powstały niechcący keto łazanki, omlet z kapustą i grzybami ale przede wszystkim kilka koszmarnych niewypałów Na szczęście metodą prób i błędów powstał w końcu ten przepis a pierogi są idealne! Składniki na ok 20 pierogów(...)keto, LCHF, paleo, DO lub masło klarowane – keto, lCHF, DO) 10g (ok 2 łyżeczek) gumy guar (zamiennik glutenu) 1,5 łyżeczki soli Składniki na farsz: 200 g kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 1 cebula (ok 70g) 30 g masła klarowanego lub innego tłuszczu (paleo, bez laktozy) sól i pieprz do smaku Grzyby moczyć w wodzie przez cała

Ola la LCHF
Pierożki wigilijne w kruchym cieście z Podlasia 106

kapusty kiszonej 20 g grzybów suszonych sól pieprz 1/4 cebuli 3-5 łyżek oleju ciemnego rzepakowego 1 łyżka bułki tartej ciasto; 2 szkl mąki tortowej Młynomag 3/4 kostki masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka cukru Grzyby suszone należy je wcześniej namoczyć i ugotować, wywar zlać, grzybki odcedzić i drobno posiekać. Kapustę wypłukać 2 razy w ciepłej wodzie(...)garnku drobniej pokroić, na oleju podsmażyć cebulkę, dodać kapustę i posiekane grzyby, podlać wywarem z grzybów, dusić na wolnym ogniu ... można w razie czego podlać odrobinę wody żeby nie przypalić, na koniec odparować dobrze kapustę. doprawić do smaku solą i pieprzem wystudzić do zimnej kapusty dodać tartą bułkę, wymieszać Z podanych składników zagnieść szybko ciasto siekając najpierw nożem . Ciasto , wałkować

Gotowanie jest łatwe
Wigilijna kapusta z grochem 138

Bożego Narodzenia został już mniej niż  miesiąc więc czas najwyższy pomyśleć o świątecznym menu. Na wigilijnym stole w mojej rodzinie nigdy nie może zabraknąć kapusty z grochem. Jest to nieodzowna i zawsze z chęcią zjadana potrawa, nie ma takiej opcji że jej nie będzie ;) Składniki: 600g kiszonej kapusty (najlepiej mocno ukiszonej) 250g grochu niełuskanego 2 średnie cebule 100g masła(...)łyżki mąki pszennej sól, pieprz, kminek Sposób wykonania: Groch namoczyć dzień wcześniej w letniej wodzie. Kapustę posiekać i ugotować w niewielkiej ilości wody. Jeśli dysponujemy woda z kapusty można ugotować kapustę w niej. W osobnym garnku ugotować groch tak aby pozostał lekko twardawy i zachował formę kulek. Cebulkę posiekana w kostkę przesmażyć na maśle do zeszklenia a następnie dodać mąkę

Pyry na Gaz
Bigos staropolski 108

Bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i suszonych śliwek. Składniki: • 3 kg kapusty kiszonej • 1 główka kapusty białej ok. 3 kg • 1 kg kiełbasy wiejskiej pachnącej • 1 kg żeberek • 5 udek z kurczaka • 1/2 kg boczku wędzonego • garść grzybów suszonych ok. 2 dkg • 3 mrożone prawdziwki • 300 g śliwek(...)suszonych • 8 liści laurowych • po ok 15 sztuk ziaren jałowca, pieprzu i ziela angielskiego • 3 torebki gotowej przyprawy do bigosu • 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego Wykonanie: • Kapustę kiszoną wypłukać i gotować w wodzie do miękkości ok. 40 minut. • Kapustę białą poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce i gotować w osolonej wodzie

To co kocham
Krokiety mięsne z kapustą i pieczarkami 85

Takie właśnie krokiety ze słodkiej kapusty z dodatkiem pieczarek i mięsa drobiowego robi moja mama i robiła babcia. Smak kapusty jest praktycznie niewyczuwalny, ale farsz dzięki niej staje się bardziej puszysty. Niektórzy robią je z kapustą kiszoną, ja jednak znam inne smaki kapuściane – smaki Podkarpacia , i nie zmienię swoich receptur. Ostatnio młody(...)wigilijnej, wtedy należy pominąć mięso. U mnie stały punkt w wigilijnym menu. Składniki: • 1 porcja naleśników z przepisu na  naleśniki z serem • 1 mała kapusta biała • 2 nogi kurczaka • 500 g pieczarek • 1 duża cebula • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka majeranku • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich • 2 liście laurowe • 5 sztuk ziela angielskiego Panierka

To co kocham
Kotlety mięsne z kapustą a’la gołąbki 117

Różnie nazywane są te kotlety, często wystepują jako a’la gołąbki, takie bez skórki. No bo skład w sumie ten sam – kapusta, mięso mielone, ryż. Tylko wygląd trochę inny. Monika uwielbia te kotlety gołąbkowe, zresztą nie tylko ona, bo smakowały wszystkim domownikom. Klasyczne gołąbki wymagają uciążliwego gotowania liści kapusty i zawijania, te natomiast są dużo prostsze(...)przygotowaniu bo mieszamy tylko wszystkie składniki, bez gotowania kapusty i ryżu. W oryginalnym przepisie  zamiast kaszy jaglanej jest kasza manna, ale chciałam, aby były bezglutenowe. Składniki: • 500 g kapusty • 700 g mięsa mielonego z wieprzowej karkówki • 4 jajka • 7 łyżek ryżu • 7 łyżek kaszy jaglanej lekko zmielonej • 1 marchewka • 1 cebula • 1 łyżka płaska soli

To co kocham
Łazanki z młodą kapustą 119

Młoda kapusta leżała sobie na straganie i prosiła się o kupno. No więc kupiłam i pierwsza myśl, jaka mi przyszła do głowy, to łazanki z kapustą, moje ulubione danie z dzieciństwa. Jest jarskie, ale dodatek podsmażonego boczku podkręci tylko smak łazanek. No i mamy prosty w przygotowaniu(...)tego pyszny, sycący i pachnący wiosną obiad. Składniki: • 400 g makaronu łazanki • 1 mała młoda kapusta • 1 marchewka • 1 cebula • 2 łyżki sosu sojowego • 5 łyżek oliwy • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka majeranku Wykonanie: • Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. • Kapustę drobno pokroić, cebulę obrać i posiekać, marchewkę obrać

To co kocham
Coleslaw i "Prawie siostry" 150

Jesienią uwielbiam wszelkiego rodzaju surówki na bazie kapusty. Coleslaw to ta, którą opycham się najczęściej. Bardzo dobrze sprawdza się jako surówka do obiadu, ale też jako samodzielna przekąska np. do pracy. Najważniejszy jest w niej sos, który każdy może robić według własnego gustu. Pewne jest jedno - ma być go dużo, by kapusta nie była sucha. Składniki : pół białej kapusty marchew(...)duży (400 g) kubek dobrego jogurtu naturalnego lub greckiego 2 łyżki chrzanu łyżeczka soku z cytryny sól  Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Startą kapustę posypać łyżeczką soli i odstawić na kwadrans. Do kapusty zetrzeć marchew. Jogurt wymieszać z chrzanem i sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i podawać 😋 Gdy zobaczyłam okładkę książki Marii Ulatowskiej pt. "Prawie siostry

Weekendy w domu i ogrodzie