kapustą - 19268 przepisów (strona:214/1285)

Kaszanka smażona z cebulą 28

roku znowu zrobiłam ich za mało, staram się więc nimi nie szastać na lewo i prawo. Na szczęście za jakieś 3 tygodnie będę szczęśliwą posiadaczką tony kiszonej kapusty (która też świetnie by pasowała do tytułowej potrawy). Nie wiem gdzie ją pochowam. Wiem natomiast, że będę ją ładowała gdzie się da. I jak się coś uda, na pewno opublikuję(...)dobrej jakości. I mimo, że to naprawdę nie są moje kulinarne klimaty, jak tylko uda mi się znowu dostać dobrą kaszankę, ponownie ją usmażę. Może tym razem z kiszoną kapustą? No może. Jakiś czas temu piekłam i grillowałam kaszanki z kiszoną kapusta i to było naprawdę świetne połączenie. Jak macie ochotę zobaczyć jak je zrobiłam, pod dzisiejszym przepisem macie linki

Kardamonovy
Bigos z młodej kapusty 48

Składniki na bigos z młodej kapusty: 1000 g poszatkowanej młodej kapusty 1 cebula 300 g kiełbasy 20 g mąki pszennej 15 g oleju 150 g sosu pomidorowego (dałam domowy) 1 listek laurowy 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki kminku mielonego szczypta kurkumy koperek Wykonanie: Do naczynia Thermomix daję cebule pokrojoną na 4 części. Rozdrabniam czas 15s/obr.4 . Dodaję olej(...)pokrojoną kiełbasę. Dusimy czas 10 min/120 stopni/obroty wsteczne SOFT Dodajemy mąkę i mieszamy czas 20 s/obroty wsteczne 1. W tym czasie kapustę kroimy na paski. Wkładamy kapustę do naczynia Thermomix . Dodajemy przyprawy, sos pomidorowy i gotujemy czas 30 min/100 stopni/obroty wsteczne SOFT . W trakcie gotowania mieszamy bigos kopystką. Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucamy koperek. Bigos podajemy z gotowanymi

Themo przepisy
Jaki zrobić obiad na lato? 20 PRZEPISÓW 49

czasu w kuchni. Zrób sobie przerwę od ciężkich dań i pozwól sobie na lekkie i warzywne posiłki! Poniżej znajdziesz przepisy m.in. na: lekkie dania z warzyw łazanki z młodej kapusty przepisy z ziemniakami lekkie warzywne kotlety Zobacz również 15 przepisów na sałatki i przekąski na grilla – https://viagusto.pl/salatki-do-grilla-i-przekaski-na-grilla-15-przepisow/ PRZEPISY – obiad na lato Młode ziemniaki pieczone z parmezanem(...)fasolką szparagową Przepis na leczo warzywne z fasolką szparagową to pomysł nie tylko na pyszny obiad bez mięsa, ale również na ciepłą… ZOBACZ PRZEPIS Łazanki z młodej kapusty z pieczarkami – prosty przepis Przepis na łazanki z młodej kapusty z pieczarkami to pomysł na lekki i dość szybki w przygotowaniu obiad. Łazanki zrobione… ZOBACZ PRZEPIS Ziemniaki zapiekane

Via Gusto
Surówka z kapusty pekińskiej 31

Surówka z kapusty pekińskiej mogę jeść o każdej porze dnia i nocy, solo lub jako dodatek. Uwielbiam ją, to taki mój smak z dzieciństwa, tylko, że mama robiła taką z młodej kapusty - też super! Surówka z kapusty pekińskiej / 4-6 porcji Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 3 marchewki jogurt naturalny 400 g 2 - 4 łyżeczki cukru sól do smaku(...)Przygotowanie: Kapustę kroimy, ale nie za drobno, aby były wyczuwalne kawałki. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Warzywa przekładamy do miski. Jogurt mieszamy z cukrem i solą, dodajemy do miski z kapustą i marchewką. Wkładamy do lodówki, co najmniej na 15 minut

Moja smaczna kuchnia
Przepis na pieczoną karkówkę na kiszonej kapuście 42

Karkówka w kiszonej kapuście     Pamiętam czasy gdy wchodziły do sklepów zestawy przypraw do mięsa. Potem robiło się marynaty... Teraz Aga robi podwójną opcję przyprawy. Po pierwsze jest to marynata i dodatkowo karkówka przechodzi smakiem kiszonej kapusty i nie tylko.  👉Jak zrobić karkówkę na kiszonej kapuście❓     Same przyrządzenie nie jest trudne. Mając taki film(...)ukryty na marynatę do karkówki.     Taką marynatę można wykorzystać do innych dań mięsnych pieczonych i grillowanych.     Zapraszamy na przepis na karkówkę w kiszonej kapuście z piekarnika.       Mariusz i Agnieszka   Link do filmu z przepisem Pyszna karkówka na kiszonej kapuście - Jak zrobić marynatę do mięsa - Przepis na obiad keto

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zupa gołąbkowa 637

Smaczna, sycąca, rozgrzewająca zupa gołąbkowa zrobiona jest z białej kapusty, mięsa mielonego, ryżu i passaty pomidorowej, czyli takich samych składników, jakich używamy do przygotowania tradycyjnych gołąbków. Zupa gołąbkowa nie jest wielce trudnym daniem do ugotowania i każdy powinien sobie z nim poradzić. A kiedy nie mamy czasu na zawijanie gołąbków to taka zupa może w pewnym stopniu zastąpić ich smak(...)zupy gołąbkowej , podobnie jak i do gołąbków możemy wykorzystać kapustę zarówno włoską, jak i białą. Poza tym, jak do większości zup, dodajemy tu również marchew, pietruszkę, pora i seler. Zupa gołąbkowa to dobry pomysł na smaczny, sycący obiad, który możemy przygotować sobie o każdej porze roku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Zupę gołąbkową: 1 główka młodej kapusty (około

Danka Pichci
Kapuśniak z kiszonej kapusty 54

Nasza ulubiona zupka, wyrazista w smaku, bardzo smaczna i sycąca. Serdecznie polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 1 kg żeberek wieprzowych 150 g surowego boczku wędzonego około 600 g kapusty kiszonej po odsączeniu soku 1 szklanka soku z odciśniętej kapusty około 2,5 litra zimnej wody 3 małe liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu kawałek selera(...)godzinę. Całość z mięsem i warzywami gotujemy około 10 minut. Ziemniaki pokrojone w kostkę dorzucamy do garnka i gotujemy dalej około 20-25 minut, aż ziemniaczki będą miękkie. Kiszoną kapustę odciśniętą z soku szatkujemy na mniejsze kawałeczki. Kapustę trochę podsmażamy na tej samej patelni, co smażyły się warzywa i boczek. Smażymy ją około 3 minuty i przekładamy ją do wywaru

Olcia gotuje!
Orientalny coleslaw z czerwonej kapusty. 71

Dzisiaj polecam Wam przepis na odmienną wersje klasycznej surówki coleslaw z czerwonej kapusty. Chrupiąca i pyszna surówka z orientalną nutką smakową. Tak jak i jej klasyczna wersja będzie świetnym dodatkiem do dan obiadowych, lub wkładką do hamburgerów, lub domowego kebaba. Składniki: Surówka: 1/2 średniej główki czerwonej kapusty 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula garść rodzynek Marynata: 60 ml octu jabłkowego(...)łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu sol i pieprz do smaku 1 czubata łyżeczka przyprawy curry Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: Kapustę cienko poszatkować i przełożyć do miski. Do kapusty dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w paseczki cebulę. Całość dobrze wymieszać. Rodzynki namoczyć przez 5 minut w gorącej wodzie, następnie odcedzić

Pani M - kuchnia smakowita
Surówka z kapusty 54

Kapusta, ach! kapusta! No, może tak to nie leciało, a moja twarz nie brzmi znajomo, ale w kółko kapusta mi po głowie 'latała'! Taka na świeżo, z koperkiem i fajnym dressingiem, pasującym do wszystkiego. Taka, drobno poszatkowana to i do kotletów, i do jakiegoś gulaszu przypasi. A i samą można podjadać. Z ptasim mleczkiem też nieźle smakuje. Wiem, bo próbowałem(...)jest na spalanie, więc chrzanu wtedy nie żałujcie. Ja wracam do garów, a Was zostawiam z przepisem.         Składniki:         300 g białej kapusty 1 marchewka 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka majonezu 1 łyżka chrzanu 3 łyżki koperku sól, pieprz       Przygotowanie:       Kapustę szatkujemy, oprószamy  solą, gnieciemy

R'n'G Kitchen
Orientalny coleslaw z czerwonej kapusty. 100

Dzisiaj polecam Wam przepis na odmienną wersje klasycznej surówki coleslaw z czerwonej kapusty. Chrupiąca i pyszna surówka z orientalną nutką smakową. Tak jak i jej klasyczna wersja będzie świetnym dodatkiem do dan obiadowych, lub wkładką do hamburgerów, lub domowego kebaba. Składniki: Surówka: 1/2 średniej główki czerwonej kapusty 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula garść rodzynek Marynata: 60 ml octu jabłkowego(...)łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu sol i pieprz do smaku 1 czubata łyżeczka przyprawy curry Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: Kapustę cienko poszatkować i przełożyć do miski. Do kapusty dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w paseczki cebulę. Całość dobrze wymieszać. Rodzynki namoczyć przez 5 minut w gorącej wodzie, następnie odcedzić

Pani M - kuchnia smakowita
Gołąbki 60

dzieciństwa. Przepis krok po kroku. Czas przygotowania: 2 godziny Ilość porcji: 3-6 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 1kg mielonej łopatki wieprzowej 200g ryżu 1 cebula 1 biała kapusta 2 litry bulionu lub rosołu 200g przecieru pomidorowego 2 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżka oleju 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka posiekanego(...)wcześniej ugotowany ryż i podsmażoną cebulę. Dodajemy bułkę tartą, sól oraz pieprz. Całość mieszamy. 2. Do dużego garnka wlewamy wodę do 1/3 jego wysokości i doprowadzamy do wrzenia. Z kapusty wycinamy głąb. Wkładamy wyciętym otworem na gotującą się wodę. Gotujemy na małym ogniu 10 minut i przewracamy kapustę na drugą stronę gotując jeszcze 5 minut. Liście powinny delikatnie odchodzić

karolgotuje
Kapusta z grzybami i łazankami 50

więta i po świętach. A po świętach resztki. Kopusta z grzybami świetnie smakuje ze swieżo ugotowanymi łazankami. Przygotowanie: 700 g kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 2 cebule liść laurowy ziele angielskie kilka pieprz całe ziarenka kilka  olej Przygotowanie: Namoczyć grzyby w zimnej wodzie. Miękkie obgotować w niewielkiej ilości wody. Przed przyrządzenie sprwdzić czy kapusta nie jest za kwaśna(...)wodzie i odcedzić. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić z przyprawami na patelni, dodać posiekane i obgotowane  grzyby (wodę z gotowania grzybów zostawić). Dodać posiekaną ( jeśli trzeba) kiszoną kapustę. Wlać wodę z gotowania grzybów.  Wymieszac i wstawić do piekarnika na godzinę lub gotować ok. godziny do miękkości kapusty. Ugotować łazanki. Odcedzić i dodać do kapusty. Wymieszać Łazanki przygotowałam

AZgotuj!
Kapuśniaczki 61

Kapuśniaczki, czyli małe paszteciki z kapustą kiszoną i pieczarkami to najlepszy dodatek do barszczu. Zazwyczaj robię je z ciasta drożdżowego, ale tym razem postanowiłam coś zmienić i kapuśniaczki zrobiłam z ciasta z dodatkiem piwa. Ciasto to jest bardzo proste, a do jego zrobienia potrzebujemy tylko 4 składników. Kapuśniaczki upieczone z ciasta piwnego są kruche i delikatne. To ciasto przypomina swoją(...)stanie, jeżeli pozostawimy je na całą noc. Do farszu, którym nadziewamy kapuśniaczki możemy też dodać grzyby suszone, wówczas będą one bardziej wyraziste w smaku. Kapuśniaczki z farszem z kapusty kiszonej i grzybów możemy przygotować nie tylko z okazji świąt Bożego Narodzenia, ale będą one też świetną przekąską podczas każdej imprezy. Paszteciki te są nie tylko smaczne, a ich zrobienie jest

Danka Pichci
Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami 57

Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami Wraz z barszczem smakują obłędnie w czasie świątecznej kolacji. Spokojnie można przygotować je wcześniej i zamrozić, potem rozmrozić w dniu serwowania i podgrzać chwilę w piekarniku przed samym podaniem, będą smakować jak świeżo upieczone. Polecam!     Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 50g świeżych drożdży 125g(...)zimnego masła 4 żółtka jaj 2 całe jajka 1 jajko + 2 łyżki mleka – do posmarowania pasztecików 2 łyżki sezamu do posypania Farsz: ok 500g pieczarek ok 500g kapusty kiszonej 1 cebula 1-2 łyżki masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie       *** Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plasterki

Blog z Apetytem
Pierogi z kapustą i grzybami 55

Pierogi z kapustą i grzybami bez których nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Możemy je przygotować dużo wcześniej i zamrozić. Przyznam że to moje ulubione pierogi nie tylko od święta.   Ciasto 500 g mąki pszennej używam tortowej 1 małe jajko lub samo żółtko duża szczypta soli 3-4 łyżki roztopionego masła ew. oleju około 300 ml. gorącej(...)wrzącej wody Farsz 500 g kapusty kiszonej 50-60 g suszonych grzybków  pół malej cebulki łyżka masła sól pieprz Opcjonalnie maggi  Grzyby leśne zalać zimną wodą odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc, następnie ugotować. Ugotowane grzyby odcedzić (pozostawiając wodę) drobno posiekać lub zmielić. Kapustę kiszoną drobno pokroić zalać wodą z gotowania grzybów ewentualnie dolać jeszcze wody

Andzia Pichci