kapustą - 19268 przepisów (strona:213/1285)

Bigos tradycyjny 459

Bigos to niezwykle pracochłonne danie, dlatego zawsze przygotowuję go z większej ilości składników i mrożę. Na obiad na ostatnią chwilę albo kolację na ciepło jak znalazł. 3 kg kapusty kiszonej 1 kg poszatkowanej kapusty świeżej 2 duże laski kiełbasy (np. podwawelskiej)  2 niewielkie, ugotowane i obrane chude żeberka 15 dag boczku wędzonego 15 dag grzybów suszonych kilka śliwek wędzonych(...)Dzień wcześniej, min. kilka godzin wcześniej zamoczyć  grzyby w zimnej wodzie. Odlać wodę z grzybów do garnka, w którym będziemy dusić. Grzyby odsączyć, ewentualnie pokroić. Do garnka dodać kapustę kiszoną, odsączoną. Dodać ziele angielskie, listek laurowy, jałowiec, pieprz. Gotować na małym ogniu około 1h. Dodać grzyby i poszatkowaną świeżą  kapustę. W tym samym czasie obgotować i obrać żeberka

Humanistka w kuchni
Gołąbki z mięsem i kaszą 150

również  bardzo lubię ale czasami robię też inne, choćby te z grzybami i kuskusem , czy takie jak dzisiaj. Polecam, a już wkrótce na blogu gołąbki z młodej kapusty z ziemniakami. Składniki: 1 duża główka kapusty  200 g kaszy jęczmiennej grubej 600 g mielonej łopatki 100 g masła 200 g miniaturowych marchewek 1 cebula 1 nieduży por 4 duże(...)pieczarki 2 pomidory kilka listków pietruszki 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą, sparzyć i delikatnie porozdzielać liście. Kaszę ugotować al dente ( dojdzie podczas duszenia gołąbków ), przełożyć do miski, dodać mięso zmielone przez maszynkę na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, rozgrzać patelnię, wrzucić łyżkę masła i zeszklić

Gosia gotuje
Kapusta duszona z parówkami i lubczykiem 105

Kolejna kapusta na blogu, dzisiaj w wersji samodzielnego dania. Idealna na obiad lub ciepłą kolację. Pasuje zarówno do tłuczonych ziemniaków jak i wszelkiego pieczywa. Zapraszam też na : kapustę z papryką i białą kiełbasą                                kapustę z koperkiem do obiadu(...)kapustę z biała kiełbasą, jabłkiem i grzybami Składniki: 1 główka białej kapusty ( moja nie była bardzo zbita) 500 g parówek wieprzowych krótkich 2 dojrzałe pomidory kilka gałązek lubczyku 1 pęczek szczyoiorku 2 zabki czosnku 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę umyć i drobno pokroić, wrzucić do garnka,  zalać wodą, dodać soli, pieprzu i dusić

Gosia gotuje
Kapuśniak na żeberkach 191

Moja dzisiejsza propozycja na obiad to kapuśniak. Najlepszy wychodzi z własnoręcznie ukiszonej kapusty (przepis niebawem pojawi się na blogu) i żeberek. Jego przygotowanie jest czasochłonne, nie należy on do szybkich zup- to prawda, jednak dla jego smaku warto poświęcić jedną chwilę dłużej w kuchni;) Jestem pewna, że Wam posmakuje. Spróbujcie bo naprawdę warto;)  Składniki: 0,8 kg żeberek(...)wody  10 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 0,8 kg kiszonej kapusty 2 cebule 1 marchew pół pietruszki 0,7 kg ziemniaków 0,8 kg kiełbasy  2 łyżeczki kminku mielonego 2 łyżeczki majeranku  pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę ugotować w osolonej wodzie. Żeberka wymyć, pokroić na mniejsze kawałki i zalać wodą, dodać

Krakowskie smaki Ani
Lane kluski z boczkiem i gotowaną kiszoną kapustą z kminkiem 233

Potrawa z mojego dzieciństwa, którą przygotowywała moja babcia. Lane kluski podawała ze zrumienionym boczkiem i gotowaną kapustą kiszoną z odrobiną smalcu i kminku. Proste danie i bardzo smaczne. Boczek usmażyłam jeszcze z dodatkiem cebulki, bo… lubię Składniki: Kapusta: 500 g kapusty kiszonej (mało kwaśnej) 1,5 – 2 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki kminku 1 łyżka smalcu cukier sól(...)kluski: 1 jajko 2 i 1/4 szklanki mąki 1 i 1/3 szklanki wody sól Dodatkowo: 1 mała cebulka 3 plasterki boczku 1 łyżka oleju plasterek masła sól pieprz Przygotowanie: Kapusta: Kapustę lekko pociąć, przełożyć do garnka (jeśli jest za kwaśna, przepłukać wodą), nalać wodę, wsypać kminek i łyżeczkę cukru. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem, ewentualnie

Oryginalny smak
Łazanki z kapustą i mięsem 190

składniki * 2 udka z kurczaka lub 500 g mięsa wieprzowego (tym razem kurczak) * 500 g kapusty białej * 1 marchewka * sól, pieprz, vegeta * pieprz ziołowy * papryka słodka mielona * tymianek * przyprawa do zup w płynie * kminek mielony * 1/2 opakowania makaronu łazanki (250 g) Sposób wykonania Udka, marchewkę i kapustę włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać łyżeczkę vegety, nieco soli i pieprzu(...)ugotować do miękkości, wyjąć  z wywaru i ostudzić. Mięso oddzielić od kości i zmielić maszynką do mięsa, również kapustę i marchewkę zmielić, ale osobno. Do garnka o grubym dnie wlać nieco oleju, do średnio rozgrzanego wrzucić mięso i lekko podsmażyć, następnie dodać kapustę, wymieszać z mięsem, podlać odrobiną wywaru, dodać 1/2 łyżeczki tymianku, 1/4 łyżeczki kminku mielonego, 2 łyżeczki

Mix smaku
Surówka z białej kapusty 170

wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Tylko ona ma zdolności do regulowana ciepłoty ciała, kiedy jest ona za wysoka, potrafi ją obniżyć, a kiedy na niska – podwyższyć. Chodzi oczywiście o kapustę. Znamy wiele jej gatunków – białą, czerwoną, pekińską, włoską, jarmuż, brukselkę… Każdy ma swoją ulubioną, choć naprawdę, wszystkie na to zasługują. Najzdrowsza jest na surowo, więc tym razem – surówka(...)białej kapusty.   Składniki : - ½ główki kapusty - pęczek koperku - kilka ząbków czosnku - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz - ocet winny (do smaku) - wino ryżowe Mirin (do smaku) - ok. 2-3 łyżki oleju sezamowego   Umytą kapustę cienko szatkujemy. Najlepiej użyć do tego szatkownicy. Lekko solimy i wygniatamy. Sok odlewamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet winny, wino ryżowe, olej sezamowy, pieprz

mojewypiekiinietylko
Surówka z kiszonej kapusty z pomarańczą 172

Witajcie po świątecznej przerwie!Zostało Wam trochę kiszonej kapusty? Macie może nadmiar pomarańczy? Pewnie niejedna osoba odpowiedziała twierdząco. A więc do roboty :) Zapraszam na super surówkę. Smak kiszonej kapusty został w tej surówce fajnie przełamany słodkimi pomarańczami. Polecam - bardzo nam smakowała! Przepis znalazłam u Danusi :)Składniki:1/2 kg kapusty1 duża pomarańcza1 mała cebulka1 marchewkakilka łyżek oleju2 łyżeczki miodupieprzSposób wykonania(...)Kapustę wypłukać, odcisnąć i drobno pokroić.2. Cebulkę drobno posiekać.3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.4. Obraną pomarańczę pokroić w kostkę.5. Wszystko wymieszać, dodać pozostałe składniki i doprawić do smaku.Smacznego!!!Źródło: Co mi w duszy gra Na blogu możecie znaleźć surówkę z kiszonej w wersji tradycyjnej i z rodzynkami. Obie pyszne! Polecam!Surówka z kiszonej kapustySurówka z kiszonej

Kuchnia domowa Ani
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem 189

Niedawno robiłam pierwsze w tym roku gołąbki z młodej kapusty. Tym razem do farszu zamiast ryżu użyłam kaszy gryczanej. Wyszły pyszne! Polecam!Składniki:1 duża główka młodej kapustyFarsz:2 szklanki kaszy gryczanej2,5-3 szklanki wody + sól + 2 łyżki masła500-600 g mięsa mielonego (u mnie od łopatki)2 cebulesól, pieprzmajeranekprzyprawa do gołąbkówSposób wykonania:1. Kaszę płuczemy, zalewamy wodą, solimy(...)solą. Mięso dodajemy do kaszy.3. Cebulę siekamy, rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do kaszy.4. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy majerankiem, przyprawą do gołąbków, pieprzem i ewentualnie solą.5. Z kapusty ściągamy liście wierzchnie, odkładamy. Wycinamy głąb kapusty.6. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu. Wkładamy kapustę i kolejno ściągamy sparzone liście kapusty.7. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część, nakładamy

Kuchnia domowa Ani
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 188

idealna.Skladniki na 20 golabkow:1 dosc luzna glowka kapusty1 kg miesa mielonego (kupuje juz przyprawione bez czosnku)1 cebulaolej1 przecier pomidorowy-300g1 lyzka makismietana kwasna-100gsol,pieprz,bulion warzywnyWYKONANIE:Kapusta powinna byc luzna,aby liscie daly sie latwo zdejmowac .Zewnetrzne liscie kapusty usunac.Po wycieciu ostrym nozem glaba wlozyc kapuste do duzego garnka,zalac wrzaca woda posolic,przykryc i kilka minut(...)soli dodac 1 lyzeczke przyprawy warzywnej.Cebule drobno pokroic i lekko zezlocic.Mieso mielone wymieszac z dodatkiem podsmazonej cebuli i ryzu,doprawic do smaku sola i pieprzem.Porcje nadzienia klasc na lisciach kapusty,zawijajac boki do srodka,a nastepnie zwinac w rulon.Dno garnka wylozyc polowa pozostalych lisci,ulozyc na nich ciasno golabki w dwoch warstwach,zlozeniem do dolu,przykryc pozostalymi liscimi,zalac woda

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z boczkiem i z kapustą włoską 119

Niestety miałam tylko makaron penne. Ale jakiś czas później jeszcze raz go zrobiłam ze świderkami i smakował tak samo wybornie… Oto przepis na makaron z boczkiem i włoską kapustą. Zapraszam Makaron z boczkiem i włoską kapustąSkładniki:pół główki kapusty włoskiejok. 500g makaronuok. 200g boczku (najlepiej wędzonego)1 cebula2 ząbki czosnku1-2 papryczki chili6 łyżek startego świeżego parmezanu plus odrobinę(...)smażę dalszych 5 min aż cebula zmięknie.W międzyczasie gotuję makaron w osolonej wodzie żeby był al dente i 5 min przed końcem dorzucam do makaronu pokrojoną w paski kapustę.Odcedzam makaron i kapustę i dodaję do boczku doprawiając solą, pieprzem i parmezanem.Smacznego Źródło: Silvana Franco, „Family”Post Makaron z boczkiem i z kapustą włoską pojawił się poraz

UgotujmyTo.pl
Kapuśniaczki w Cieście Francuskim 198

Ciasto francuskie z farszem z gotowanej kapusty, aromatem suszonych grzybów posypane charakterystycznym w smaku kminkiem to moja ulubiona wersja kapuśniaczków. Najlepszy przepis, który zdecydowanie polecam. Kapuśniaczki w Cieście Francuskim - Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego mała główka kapusty (ok. 1 kg)  ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików) 3 nieduże cebulę masło do smażenia sól  pieprz(...)mleko  kminek Kapuśniaczki w Cieście Francuskim - Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc. Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h) Grzyby dusimy w tej samej wodzie co się moczyły przez ok. godzinę. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle. Odcedzoną kapustę dodajemy

Słodka Strona
Coleslaw 362

Surówka coleslaw ( w spolszczonej wersji językowej po prostu "kolesław") znana większości z nas jako prosta surówka z białej kapusty, swoją popularność zawdzięcza też wprowadzeniu do menu sieciowej "restauracji" KFC. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna, doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs, frytek, "grilla". Smakuje wyśmienicie niezależnie od pory roku, bo jej składniki są dostępne przez cały rok. Sekretem(...)surówki są bardzo drobno posiekane warzywa. Istnieje wiele różnych przepisów na sałatkę (surówkę) coleslaw. Najprostsza wersja składa się wyłącznie z szatkowanej, gniecionej kapusty z dodatkiem soli, pieprzu, cukru oraz oliwy lub sosu winegret. W mojej wersji surówki coleslaw poza kapustą znalazła się też marchewka i cebula oraz odchudzony sos majonezowy (z jogurtem naturalnym) zamiast winegret. Spotkałam się też z przepisami

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta farmerska 162

Tarta farmerska... Złocisty spód z kruchego ciasta. Farsz z kapusty, podsmażonej kiełbasy i cebuli. Całość zalana mieszanką śmietanowo-jajeczną. A na wierzchu cienkie plasterki ziemniaków. Pycha!   Składniki: Ciasto: 120 g mąki pszennej; 60 g margaryny; 1 żółtko jaja; 1 łyżka zimnej wody; Szczypta soli. Farsz: 300 g białej kapusty; 250 g dobrej jakości kiełbasy; 1 cebula; 1 ząbek czosnku(...)łyżki oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Z mąki, żółtka jaja, margaryny, wody i soli zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Kapustę drobno posztkować, wrzucić do gorącego, osolonego wrzątku i gotować przez 10 minut. Odcedzić. Wystudzić. Ziemniaki w skórkach również wrzucić do gorącego, osolnego wrzątku i gotować przez 10 minut (ja gotowałam

Gospodyni Miejska
Trochę zapomniany już smak gołąbków 218

temu zaczęło mi się chcieć właśnie gołąbków. Taka moja mała zachcianka. No i cóż miałam zrobić? Gołąbki oczywiście :D Niestety skutecznie zniechęcał mnie proces gotowania całej główki białej kapusty i kombinowałam co by tu zrobić, żeby gołąbki jednak zjeść, a się nie narobić ;) Olśniło mnie na targu, kiedy oglądałam dorodne główki w różnych rozmiarach i kolorach. Włoska kapusta! Oczywiście(...)wiedziałam wtedy jeszcze, że nie ja pierwsza wpadłam na ten genialny pomysł, ale ciii, co tam, kto by się wdawał w takie szczegóły ;) Zadowolona z siebie przytachałam kapustę oraz parę innych sprawunków do domu i wzięłam się do dzieła. Wiedziałam na pewno jakiego efektu nie chcę uzyskać. Wiedziałam też, że sos musi mieć bardziej intensywny i zdecydowany smak

Ratunku obiad