kapustą - 19268 przepisów (strona:221/1285)

Surówka z czerwonej kapusty ze szczypiorem 62

Czerwona kapusta jest mniej popularna w polskich kuchniach niż biała, a przygotowane z niej surówki stosunkowo rzadko goszczą na naszych stołach. A szkoda, bo nie dość, że jest bogata w witaminy i składniki mineralne (m.in. wit. A, B1, B2, B6, C, cynk, fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo), zawiera także sporo przeciwutleniaczy oraz antocyjanów. W czerwonej kapuście znajdziemy również sulforafan - substancję(...)działającą antynowotworowo. Poza tym intensywny kolor może wprowadzić trochę życia na nasze talerze 😉 Surówka z czerwonej kapusty ze szczypiorem - przepis na 3 porcje Do przygotowania surówki będziesz potrzebować: 1/4 główki czerwonej kapusty, 2 garście posiekanego szczypioru, 3 łyżki oliwy, łyżeczkę octu winnego, 2 łyżeczki musztardy, sól i pieprz do smaku.   1. Kapustę drobno posiekaj. 2. Resztę składników połącz

Z notatnika dietetyka
SURÓWKA Z KAPUSTY CZERWONEJ DO OBIADU 99

Surówka z kapusty do obiadu, rzadko tu dodaje takie przepisy, a chyba szkoda, bo surówki i sałatki obiadowe to nasza codzienność. Wyszła taka pyszna, że muszę ją dodać na bloga i już. PRZEPIS NA SURÓWKĘ DO OBIADU Z KAPUSTY CZERWONEJ - 1/2 główki małej czerwonej kapusty - 3 -4 garście dobrej jakości kapusty kiszonej - 3 duże słodkie i bardzo soczyste jabłka - sól(...)pieprz świeżo mielony - olej rzepakowy, - ocet jabłkowy bio - 1/2 łyżeczki cukru lub łyżka miodu (u mnie miód) WYKONANIE : Kapustę czerwoną poszatkuj cieniutko na mandolinie. Przełóż do misy zalej wrzątkiem, dodaj 3 łyżki octu jabłkowego i odstaw na 10 minut. Bardzo dokładnie odciśnij w dłoniach. Przełóż do nowej misy, dodaj posiekaną kapustę kiszoną, starte i obrane ze skórki jabłko. Dopraw solą

SMYKWKUCHNI
Lepenice 64

Dziś chcę wam zaproponować przepis na lepenice. Super pomysł na szybki obiadek. Lepenice to tłuczone ziemniaczki z kapustą wzbogacone smażoną cebulką i boczkiem. Smaczne danie kuchni czeskiej. Bardzo smakuje jako osobne danie, ale również można podawać jako dodatek do mięs. Serdecznie zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); lepenice- składniki: 400 g kiszonej kapusty 350 g boczku parzonego 3 średnie cebule(...)śmietany kwaśnej 1 szklanka wody sól i pieprz do smaku szczypiorek olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); lepenice- sposób przygotowania: Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie gotujemy do miękkości. Kapustę lekko odsączamy i kroimy. Kapustę zalewamy szklanką wody i gotujemy około 20 minut w lekko osolonej wodzie. Boczek i cebulkę kroimy w kosteczkę o boku około

Olcia gotuje!
ZAPIEKANKA GOŁĄBKOWA 57

spędzić zbyt wiele czasu w kuchni. Taki obiad na pewno zachwyci wszystkich wielbicieli gołąbków :) Idealna propozycja również do podania jako ciepłe danie imprezowe :) Składniki: * 1 nie duża główka białej kapusty * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 125 g ryżu (waga przed gotowaniem) * 1 ząbek czosnku * sól, pieprz do smaku * 1 jajko Na sos: * 300 ml passaty pomidorowej * sól, pieprz(...)smaku * pół łyżeczki bazylii suszonej Wykonanie: Kapustę w całości obgotować w garnku z wodą. Wystudzić, następnie delikatnie ściągnąć z niej liście, odciąć nożem twarde zgrubienia z kapusty. W garnku z osoloną wodą ugotować ryż al dente, odcedzić. W misce wymieszać mięso mielone z całym jajkiem, ryżem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Passatę pomidorową wymieszać z solą, pieprzem

Zrób to smacznie
Domowy zakwas buraczany do barszczu i do picia 79

zakwasu buraczanego w sezonie przeziębieniowym. Zakwaszony sok z buraków wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na pracę jelit, upiększa cerę i włosy. Jeśli jesteś fanką soku z kiszonej kapusty i innych kiszonek, zakwas z buraków przypadnie Ci do gusty także smakiem. Ma wyrazisty smak i krwistoczerwony odcień. Kwaszony sok z buraków posłuży do ugotowania najlepszego, prawdziwego barszczu. Podstawa tradycyjnego wigilijnego barszczu, który(...)buraków najlepiej podłużnych kształtem 2 litry wody przegotowanej i ostudzonej 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 3 ząbki czosnku ekologicznego 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przygotuj duży słój lub kamionkę (pod żadnym pozorem nie przygotowuj zakwasu w plastikowym naczyniu, gdyż plastik wchodzi w reakcję chemiczną z kwasem

ProstePesto.pl
Żeberka duszone w kiszonej kapuście 138

Żeberka w kapuście to naprawdę fajny pomysł na obiad. Jest prosty do przyrządzenia i bardzo smaczny. Minimum składników maksimum smaku ;-) Składniki: ok 1 kg żeberek wieprzowych 1/2 kg kapusty kiszonej 2 cebule dowolna mieszanka przypraw własnych lub gotowych do żeberek liść laurowy ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Żeberka opłukać, osuszyć, pokroić na porcje. Oprószyć przyprawami i zamieszać. 2. Cebulę posiekać(...)kostkę. 3. Patelnię dobrze rozgrzać, włożyć żeberka i mocno zrumienić z obu stron. Pod koniec smażenia dodać posiekaną cebulę i całość jeszcze chwilę smażyć. 4. Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, jeśli jest taka potrzeba, to można ją przepłukać. Drobniej pokroić. Do garnka włożyć połowę kapusty, dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, na to wy.ożyć żeberka z cebulą

Kuchnia domowa Ani
Obiad gaździny dla całej rodziny 175

Placek ziemniaczany, kotlet schabowy oraz kapusta zasmażana to pyszne trójwarstwowe danie, czyli obiad gaździny dla całej rodziny. Klasyczne składniki w nietuzinkowym zestawieniu, tworzą bez wątpienia wyjątkowo swojskie połączenie smaków. Zestaw jest bardzo prosty i elastyczny, ponieważ schab możesz zastąpić np. piersią z kurczaka lub innym ulubionym mięsem. Podstawą są placki ziemniaczane oraz przesmażona kapusta z grzybami. Jest to bez wątpienia(...)kalorii OBIAD GAŹDZINY DLA CAŁEJ RODZINY Składniki na 4 porcje Placki ziemniaczane: ziemniaki: 0,5 kg cebula: 1 szt. jajko: 1 szt. sól: 1/3 łyżeczki czarny pieprz: 1/4 łyżeczki Kapusta zasmażana: kapusta: mała główka pieczarki: 150 g słonina: 150 g marchew: 1 szt. cebula: 1 szt. mąka: 1 łyżka ulubione przyprawy Kotlety schabowe: schab: 4 kotlety bułka tarta mąka jajka

Kuchnia Na Wypasie
PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ + FILMIK 76

Pierogi z mięsem i kapustą są rewelacyjne, smaczne i na każdą okazję. Kapusty dałam tyle co mięsa, więc farsz wyszedł bardziej mięsny.  Nadmiar możemy zamrozić i ugotować przed podaniem. Polecam przepis.  SKŁADNIK :   1 kg łopatki wieprzowej 2 marchewki, kawałek selera,1 pietruszka, 2 cebule 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu  jarzynka do smaku(...)sól, pieprz do smaku  2 ząbki czosnku magii do smaku ( niekoniecznie )  1 kg, lub trochę więcej kapusty kiszonej - ugotowanej (wyciśniętej )                                                                          CIASTO

Kulinarne Fantazje Marioli
Francuski kurczak z 40 ząbkami czosnku oraz jesienna surówka 84

pomidorów. Latem kocham kupować nasze polskie pomidory malinowe i ogórki gruntowe i przygotowywać z nich sałatkę grecką, ale gdy tylko nadchodzi jesień przestawiam się na surówki na bazie kapusty czy marchewki lub z pieczonych warzyw korzeniowych . Bardzo chętnie sięgam też teraz po naszą polską paprykę, na którą sezon trwa jeszcze do listopada. Wybierając polskie produkty macie pewność, że otrzymujecie(...)zgodnie z zaleceniami dietetyków powinny stanowić ponad połowę objętości każdego posiłku, zgodnie z zasadą „pól talerza”. Dlatego do kurczaka przygotowałam pyszną, jesienną surówkę z naszych polskich warzyw - białej kapusty, marchewki oraz kolorowej papryki.  Francuski kurczak z 40 ząbkami czosnku - Przepis  czas przygotowania: 50 minut  Składniki / na 8 porcji: 40 ząbków Czosnku Galicyjskiego (mniej więcej 3 główki czosnku

Chilli Czosnek i Oliwa
Młoda kapusta duszona z koperkiem 50

Młoda kapusta duszona z koperkiem i natką pietruszki . Idealna jako dodatek do obiadu, ale również jako samodzielne danie z kromką chrupiącego, świeżego pieczywa. Bardzo prosta do przygotowania. W garnku o grubym dnie należy zeszklić cebulę z czosnkiem bez rumienia, następnie dodać posiekaną młodą kapustę i pod przykryciem gotować 10 minut. Następnie dodać odrobinę białego wina, przecier pomidorowy i świeże pęczki(...)natki pietruszki i koperku. Wszystko udusić do miękkości. Po około 15 minutach mamy gotową młodą duszoną kapustę, czekającą na zjedzenie 🙂 Czytaj więcej: Młoda kapusta duszona z koperkiem The post Młoda kapusta duszona z koperkiem appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Ukraińskie gołąbki z surowymi ziemniakami i mięsem. 99

pyszne gołąbki to idealna alternatywa, do naszych tradycyjnych gołąbków z mięsem i ryżem. Podane z sosem pieczarkowym smakują rewelacyjnie. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Pyszne i tanie. SKŁADNIKI: GŁÓWKA BIAŁEJ KAPUSTY 1/2 KG ZIEMNIAKÓW 200 G BOCZKU WĘDZONEGO 200 MIELONEGO MIĘSA WIEPRZOWEGO 2 CEBULE 2 ZĄBKI CZOSNKU 1 ŻÓŁTKO SZKLANKA BULIONU 1 MARCHEWKA Z BULIONU SOL I PIEPRZ DO SMAKU(...)ŁYŻKA MAJERANKU 2 ŁYŻECZKI SŁODKIEJ PAPRYKI 1 ŁYŻECZKA SUSZONEJ KOLENDRY 2 ŁYŻECZKI SUSZONEGO KOPERKU ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU. WYKONANIE: Z KAPUSTY USUNĄĆ USZKODZONE LIŚCIE I WYCIĄĆ GŁĄB. DOBRZE WYPŁUKAĆ. KAPUSTĘ WŁOŻYĆ DO DUŻEGO GARNKA I ZALAĆ OSOLONYM WRZĄTKIEM. PRZYKRYĆ POKRYWKA I PARZYĆ PRZEZ OKOŁO 15 MINUT. BOCZEK I CEBULĘ POKROIĆ W KOSTKĘ. NA GORĄCEJ PATELNI PODSMAŻYĆ BOCZEK I DODAĆ

Pani M - kuchnia smakowita
Mielone z kapuście 143

Mielone z kapuście Bardzo lubię kapustę za pewne większość z Was również, proponuje wykorzystać kotlety mielone i zatopić je w kapuście. Składniki: ·        ½ kg mięsa mielonego ·        3 jajka ·        1 Cebula ·        1 marchew(...)Papryka ostra ·        1 łyżeczka majeranku ·        Olej do smażenia ·        Mała główka kapusty ·        2 łyżki bułki tartej ·        1 marchew ·        ½ łyżeczki octu

Kulinarna Chwila
KASZANKA Z KAPUSTĄ KISZONĄ Z GRILLA 88

Kaszanka z kapustą kiszoną zrobiła u mnie furorę na grillu, więc od tamtego czasu przygotowuję ją dość często w taki sposób. Można ją upiec zarówno na grillu jak i w piekarniku, choć przyznam, że wersja z grilla bardziej mi smakuje. Kwaskowata kapusta kiszona doskonale komponuje się z kaszanką. Więc jeśli lubicie jedno i drugie to polecam spróbować jej przygotowanie(...)właśnie sposób. Składniki: * 3 kaszanki/ krupnioki * 300 g kapusty kiszonej (użyłam kapusty z marchewką  Orzech ) * pieprz do smaku * odrobina przyprawy do mięs i innych potraw * odrobina oleju * folia aluminiowa Wykonanie: Kaszanki nakłuć widelcem w kilku miejscach. Kapustę kiszoną drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kiełbasę z dodatkiem pieprzu i przyprawy około 5 minut.  Na kawałki folii aluminiowej

Zrób to smacznie
Faszerowana cukinia na okrągło 104

farszu można komponować w/g własnego uznania i wyobraźni. Tym razem główne składniki nadzienia to mięso mielone, kasza jaglana i koncentrat pomidorowy.Wpadłam na pomysł wykładania naczynia do zapiekania liśćmi kapusty, zamiast smarowania naczynia do zapiekania oliwą, czy wykładania go papierem do pieczenia. To w przypadku zapiekania warzyw w całości lub nawet kawałków mięsa. Można wykładać samo dno jak i boki(...)naczynia. Te ułożone na dnie naczynia, szczególnie liście jasne i przy pieczeniu mięsa  są bardzo smakowite. Nie musimy kupować całej kapusty. Na warzywniaku dostaniemy za darmo świeże liście zdjęte z kapusty, które dość często zostawiają kupujący. Możemy również użyć kapusty pekińskiej albo liści chrzanu, jeśli macie do nich dostęp.   Faszerowana cukinia na okrągło Potrzebujemy 300g łopatki

Leśny Zakątek