votes) „Mandaryńska” surówka z czerwonej kapusty z dynią Surówki to u moich chłopaków ciężki temat. Nie zawsze dobrze wchodzą, zdecydowanie są zwolennikami gotowanych, smażonych lub pieczonych warzyw Tak więc żeby zechcieli uraczyć się surówką do obiadu muszę się nieźle nagimnastykować . Surówka „Mandaryńska” z czerwonej kapusty i dyni jest jedną z niewielu które dość chętnie zjadają(...)pieczonej kaczki czy kurczaka. A jeśli podasz ją z plackami mandaryńskimi to już pełen odlot Lekko korzenna, delikatnie kwaskowata. Pyszna i bardzo prosta. składniki: 1/2 średniej główki czerwonej kapusty kawałek dyni o wyrazistym smaku ( Hokkaido lub Butternut), wielkość około 10 x10cm 1 mała czerwona cebula 1/2 małej czerwonej, słodkiej papryki sok z jednej limonki (ewentualnie z cytryny ale smak już
Ogrodnik w podróżyparą . Zdradzę Wam moje dwa przepisy na świąteczne dania : rybę po grecku z pomarańczą i gałką muszkatołową - tutaj w roli głównej dorsz i przepyszne krokiety z grzybami i kiszoną kapustą . Same dania przygotowuje się na prawdę szybko i wcale nie są trudne do zrobienia wtedy, kiedy mamy w kuchni pomocnika! Od pół roku używam blendera Braun z serii MultiQuick9 , urządzenie(...)dusić przez 2-3 minuty ( nie dłużej bo wtedy ją "przeciągniesz" i będzie sucha), lub w stawić do gorącego piekarnika i zapiec przez 5 minut. KROKIETY Z GRZYBAMI I KAPUSTĄ Wytrawne naleśniki: - 2 szklanki mąki - 3 szklanki wody gazowanej - 1 szklanka kefiru - 1/2 łyżeczki soli - 50 ml oleju rzepakowego - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - 3 żółtka lub 2 całe jaja
SMYKWKUCHNIŻeberka pieczone w kapuście to moja dzisiejsza propozycja na pyszny obiad. P yszne, mięciutkie , rozpływające się w ustach, takie właśnie były. A następnego dnia były jeszcze lepsze, polecam. Składniki: 1 kg żeberek 1,2 kg kapusty kiszonej smalec do smażenia 3 cebule 3-4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela(...)angielskiego 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej czerwonej wędzonej papryki sól, pieprz Wykonanie: Kapustę lekko odciskam, kroję na mniejsze kawałki. Mięso myję, osuszam i kroje na mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprószam pieprzem ,papryka i solą. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam na dużym ogniu mięso z każdej strony, ściągam z patelni. Cebulę kroję w półksiężyce
magiczna kuchnia Kasiwyruszam w sentymentalną podróż w czasie. Dziś w taką podróż chcę zabrać Was. Cofniemy się do lat 90-tych by zrobić przepis na pierwszą surówkę z kapusty pekińskiej jaką miałem okazje zjeść. A wszystko dla tego, że bardzo lubię surówkę z kapusty pekińskiej! A Wy też lubicie? Link do filmu z przepisem 212 - SAŁATKA(...)KAPUSTY PEKIŃSKIEJ - Prosty i szybki PRZEPIS FIT! Składniki: Kapusta pekińska 1/2 Majonez 4 łyżki sól pieprz + dobry humor Przygotowanie: Kapustę pekińską myjemy z wierzchu i jeśli są brzydkie liście, to wyrzucamy. Kapustę kroimy w cienkie paski tak ok 5-6 mm. Wykładamy do salaterki z lat 90-tych, solimy pierzymy i dokładamy majonez
Dieta Rozdzielna i Zdrowieskładniki zupa, pochodząca z Ziemi Lubaczowskiej. Choć pozornie jej bazowym składnikiem są czerwone buraczki, to w rzeczywistości rzecz jest nieco bardziej skomplikowana, ponieważ zupa zakwaszana jest kwasem z kapusty kiszonej lub z kiszonych ogórków, a nie kwasem buraczanym. W dodatku treść zupie nadają nie tyle buraczki, co ugotowana fasola i ziemniaki. Smaki wzbogacają suszone grzyby, włoska kapusta, świeży koperek(...)Kwas antonicki – kuchnia podkarpacka Składniki: 2 l wywaru z wędzonych kości 4 średnie buraki ćwikłowe 2-3 ziemniaki 2 marchewki 1 kawałek selera 1 garść fasoli Jaś 200 g kapusty włoskiej 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka suszonych grzybów 1/2 szklanki kwasy z kiszonej kapusty (lub z kiszonych ogórków) 4 łyżki śmietany 2 łyżki mąki pszennej 2 ząbki czosnku majeranek sól
Trzeci talerzroku znowu zrobiłam ich za mało, staram się więc nimi nie szastać na lewo i prawo. Na szczęście za jakieś 3 tygodnie będę szczęśliwą posiadaczką tony kiszonej kapusty (która też świetnie by pasowała do tytułowej potrawy). Nie wiem gdzie ją pochowam. Wiem natomiast, że będę ją ładowała gdzie się da. I jak się coś uda, na pewno opublikuję(...)dobrej jakości. I mimo, że to naprawdę nie są moje kulinarne klimaty, jak tylko uda mi się znowu dostać dobrą kaszankę, ponownie ją usmażę. Może tym razem z kiszoną kapustą? No może. Jakiś czas temu piekłam i grillowałam kaszanki z kiszoną kapusta i to było naprawdę świetne połączenie. Jak macie ochotę zobaczyć jak je zrobiłam, pod dzisiejszym przepisem macie linki
KardamonovySpróbujcie. Składniki (na ok. 12 sztuk) Na gołąbki: • 400 g mięsa mielonego z łopatki lub pomieszanego łopatka +szynka (mięso nie może być zbyt chude) • 480 g kapusty białej • 1 duża cebula • olej • 1 duże jajko • 1 torebka ryżu • garść koperku • sól, pieprz Na sos pomidorowy(...)bulionu • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego • 1 łyżka mąki krupczatki • ½ szklanka passaty pomidorowej Sposób przygotowania: 1. Mielone mięso przełożyć do dużej miski. 2. Kapustę odważyć, oczyścić i drobniutko posiekać. Nie może jej być więcej niż mięsa. Ja pokroiłam swoją kapustę w paski, a później rozdrobniłam ją w thermomixie na małe kawałeczki. Można zrobić to ręcznie
W mojej kuchniDziś mam dla Was przepis na kapustę. Tak przygotowana sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale też jako samodzielne danie. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. Podobnie robiła kiedyś moja babcia z tym, że nie dodawała papryki. Mogę powiedzieć, że to smak mojego dzieciństwa. Składniki: 1 główka kapusty (moja w całości ważyła 1600 g.) 1 duża cebula(...)łyżeczka soli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej na czubku łyżeczki pieprzu na czubku łyżeczki papryki ostrej 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki posiekanego koperku świeżego 1 łyżka octu Wykonanie: Kapustę przekroić na cztery części. Wyciąć głąb i drobno pokroić. Marchewkę pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w pióra. Podsmażyć na niewielkiej
Agusiowe smakołykioctu winnego natka pietruszki sos tzatziki: 3 łyżki gęstego jogurtu (grecki) ½ ogórka zielonego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku pęczek koperku cytryna Inne dodatki: marchew duża bułka kapusta pekińska czerwona cebula Jak przygotować domowego tureckiego kebaba? do mięsa mielonego dodać 4 łyżki jogurtu naturalnego dolać mleka przyprawić mięso przyprawami (oregano, chilli, bazylia) dodać do mięsa 2 starte ząbki czosnku dodać(...)włożyć mięso do zamrażarki na około 4 godziny drobno pokroić ogórka, pomidory, papryczkę oraz natkę pietruszki pokrojone warzywa wsypać do miski doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem winnym pokroić kapustę czerwoną doprawić kapustę octem winnym i solą pokroić kapustę pekińską zetrzeć marchewkę pokroić drobno drugą połowę ogórka włożyć do niewielkiej miski odsączyć ogórka z wody dodać greckiego jogurtu dodać majonezu
ale Pyszniewęgierska to kolejna moja propozycja na przetwory na zimę. Tym razem jest to kolorowa sałatka wielowarzywna do przygotowania której wykorzystałam niektóre warzywa z własnego ogrodu, a są to ogórki, kapusta i cebula, natomiast papryka ze sklepu. Jak to zwykle z sałatkami bywa – wszystkie warzywa trzeba pokroić, jednak w tym przypadku nie musimy obierać ogórków, dzięki czemu sałatka węgierska(...)smaczna i wielowarzywna sałatka węgierska do słoików to niezastąpiony dodatek do dań obiadowych, a także do kanapek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Sałatkę węgierską do słoików: 1 główka białej kapusty (około 1 kg) 1 kg niedużych ogórków gruntowych 2 papryki czerwone 1 papryka żółta 1/2 kg białej cebuli 1 i 1/2 łyżki soli 2-3 łyżki cukru (w zależności
Danka PichciSmaczna surówka z młodej kapusty i marchewki. Robi się ją bardzo szybko i zapewniam, ze z dodatkiem takiej przystawki obiadek będzie jeszcze większą pokusą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 300 g liści młodej kapusty (pół główki, bez głąba) 2 średnie marchewki 2 czubate łyżki majonezu sok z cytryny do smaku 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku sól i pieprz do smaku(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Młodą kapustę poszatkować dość drobno. Odstawić na około 15 minut , aby trochę zmiękła. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Gdy kapusta trochę zmięknie dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku. Szczypiorek posiekać. Dodać do kapusty. Wszystko razem wymieszać, a następnie skropić cytryną do smaku. Na koniec dodać jeszcze wg. uznania sól i pieprz
Olcia gotuje!