Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej. Gotuje się go głównie z kapusty kiszonej z dużą ilością różnego gatunku mięs i wędlin. Dzisiaj jednak mam dla was przepis na bigos w nieco innym wydaniu, bo z młodej kapusty. Jego przygotowanie zajęło mi niecałą godzinę, a smakuje wyśmienicie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 główka młodej kapusty (około 1 kg) 300 g boczku(...)liście laurowe 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku garść posiekanego koperku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, poszatkować niezbyt drobno. Przełożyć do garnka. 2. Boczek pokroić w kostkę lub plasterki. 3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. 4. Boczek przełożyć na suchą, rozgrzaną patelnię i smażyć
Danka PichciDziś przepis na farsz idealny do pierogów, krokietów czy pasztecików. Kapusta kiszona z pieczarkami, bo o niej mowa jest doskonała nie tylko jako farsz, ale również jako samodzielne danie. Nie wyobrażam sobie świąt bez barszczu, a do niego obowiązkowo muszą być krokiety i paszteciki. Co roku korzystam z tego przepisu, dlatego też postanowiłam podzielić się nim także z Wami. Zapraszam(...)Składniki: * pół kg kapusty kiszonej (użyłam kapusty kwaszonej z marchewką Orzech ) * 250 g pieczarek * 1 nie duża cebula * 3 liście laurowe (użyłam Skworcu ) * 4-5 ziarenek ziela angielskiego (użyłam Skworcu ) * sól i pieprz do smaku * pół łyżeczki kminku (użyłam Skworcu ) * 1 łyżka masła Wykonanie: Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, drobno pokroić, przełożyć do garnka. Całość zalać
Zrób to smaczniebigosem to pomysł na przystawkę na świąteczne i przedświąteczne przyjęcia. Można je podawać na ciepło, podgrzewając tuż przed podaniem, ale sprawdzą się też jako przystawka na zimno. Bez świątecznej kapusty z grzybami czy domowego bigosu trudno sobie wyobrazić święta, ale nie zawsze musi to być tradycyjnie podane danie. A jeśli chodzi o serwowanie świątecznych dań chciałabym polecić Wam stronę ambition.pl(...)której znajdziecie mnóstwo przedświątecznych (choć nie tylko) inspiracji. TARTALETKI BIGOSOWE Składniki: tartaletki: 400 g mąki 3 żółtka 200 g margaryny 1/2 łyżeczki soli bigos/kapusta: 500 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 marchew 30 g suszonych grzybów 1 szkl. bulionu 1/2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki sosu sojowego 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego
Bon appetit mon amiejest Laponia, czyli północy region Finlandii. Skończyło się na tym, że ruszyliśmy w kulinarną podróż dookoła świata. Spróbujcie przepisów na pięć niecodziennych obiadów na ten tydzień. Fińska zapiekanka z kapusty i mięsa, farncuska tarta an ziemniaczanym spodzie, kurczak tikki masala – emblematyczne danie kuchbni hinduskiej, kurczak yangchow, czyli chiński klasyk ze smażonego ryżu i wreszcie wegetariańska lasagnia, jako reprezentantka kuchni(...)tradycyjna kuchnia fińska nie jest specjalne bogata, czemu trudno się dziwić, bo historycznej kraj to był biedny i w surowym klimacie północy trudno było coś wyhodować poza reniferami. I kapustą. Finowie uwielbiają dania z kapusty, a kaalilaatikko, czyli zapiekanka z kapustą, mięsem i ryżem, jest tym czym dla Włocha spaghetti. Włączyliśmy je do menu na ten tydzień, bo zapiekanka jest
Niedzielny kucharzprzed świętami, oczywiście najlepsze są zawsze prawdziwki, borowik szlachetny. Ale jeśli chcecie ograniczyć koszty możecie sięgnąć po podgrzybki lub wymieszać prawdziwki i podgrzybki. Też będzie pysznie. Mój farsz i kapusta musi być kwaskowata, taką lubię najbardziej, nie zabijam więc jej smaku nadmiernym wyciskaniem czy płukaniem. Polecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami(...)macie w czajniku opcji ugotowania wody o tej temperaturze ugotujcie tradycyjnie do 100 st C i przestudźcie przez 3-4 minuty) Składniki farsz: – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty kiszonej – ½ cebuli – sól – pieprz Przygotowanie : Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj olej i sól. Partiami dolewaj wodę, miksując ciasto mikserem ze spiralną końcówką, do momentu kiedy ciasto będzie jednolite
nietylkopasta.plKapusta z grochem kojarzy mi się z babcią, domem obitym trzciną i wigilią. Z sentymentem zawsze przygotowuję to danie. Jest proste i jak tradycja wigilijna nakazuje postne. Użyłam tu oleju rzepakowego swojskiego tłoczenia. Można taki kupić na każdym zieleniaku, targu. Najlepszy jest taki kupiony prosto od gospodarzy. Olej ten ma piękny zapach i kolor. Jak byłam dzieckiem tata jeździł(...)rzepakiem na sprzedaż a wracał z buteleczkami tego oleju. Smarowaliśmy chleb takim olejem, kładliśmy cebulę i soliliśmy. Takie kanapki były pyszne! To właśnie moje dzieciństwo :) Składniki: * 0,5 kg kapusty kiszonej * niepełna szklanka grochu "połówki" * 1 cebula * 1/3 szklanki oleju rzepakowego * 5 kulek ziela angielskiego * 3 liście laurowe * majeranek * sól * pieprz Kapustę przelałam woda i odcisnęłam. Przełożyłam do garnka, zalałam
Pieprzyć z FantazjąSałatka z kapusty włoskiej 1 kapusta włoska 2 szklanki bulionu warzywnego 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 cebula 1 por 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 5 łyżek oleju oliwa z oliwek Kapustę włoską pokroić, dodać sól i lekko ugnieść. Odstawić na chwilę. Następnie wygnieść wodę, przełożyć do garnka i zalać dwoma szklankami bulionu. Dodać ziele angielskie(...)liść laurowy. Chwilę pogotować. Na patelnię wylać troszkę oliwy, wkroić do tego drobno cebulę, przetarty przez praskę czosnek, delikatnie podsmażyć i dodać pokrojoną porę. Podsmażyć przez chwilę. Dodać do kapusty. Wymieszać. Z mąki i oleju zrobić zasmażkę, dodać do kapusty. Wymieszać i przyprawić. Polecam jako dodatek do ziemniaków
Gotuję Testujęwkładać do środka różne składniki bo do ziemniaków wszystko pasuje. Domowe, kojące gotowanie, naprawdę jest coś specjalnego w zapieczonym ziemniaku. Moja dzisiejsza zapiekanka oprócz ziemniaków ma też boczek, kapustę i ser pleśniowy. To po prostu nie może nie smakować dobrze:) Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem, kapustą i serem pleśniowym Ok 1 i ½ kg ziemniaków 300 g boczku wędzonego ¼ główki(...)włoskiej kapusty 150 g sera z niebieską pleśnią masło do smażenia sól, pieprz Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Układać je na ścierce od obsuszenia. Kapustę posiekać i przesmażyć ok 25 minut na patelni na maśle, mieszając, żeby się nie przypaliła. Posolić o odstawić. Boczek posiekać w kostkę i usmażyć na chrupko na patelni. Boczek przełożyć na talerz
Smaczny zeszytpotrzeba: 1,4 – 1,5 kg łopatki wieprzowej bardziej okrągłej, 1 duża marchewka, ¼ główki młodej kapusty, sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra mielona papryka, tymianek, olej do smażenia, Wykonanie: Łopatkę kroimy w plastry 1 – 1,5 cm, posypujemy obficie przyprawami z dwóch stron, a następnie mięso dzielimy na trzy porcje. Obsmażamy pierwszą porcję na patelni z 4 łyżkami oleju na dość(...)talerz. Wlewamy ponownie 4 łyżki oleju i smażymy drugą porcję, a potem trzecią, ponownie dolewając 4 łyżki oleju. Za każdym razem obsmażamy tylko po 1 minucie z każdej strony. Kapustę kroimy w bardzo drobne paseczki, marchewkę w plasterki, a szerszy koniec w półplasterki. Na rozgrzany tłuszcz pozostały na patelni przekładamy marchewkę i kapustę. Smażymy 10 minut na średnim płomieniu cały
Bułka z ChlebemSurówka węgierska z kiszonej kapusty Pikantna, delikatnie słodka za sprawą jabłka oraz lekko kwaśna od kapusty. Taka surówka to pyszny dodatek do ryby, do kotletów czy klopsów, a także do burgerów. Smaki świetnie się ze sobą komponują, jeżeli jednak chcemy uzyskać mniej pikantny efekt możemy zmniejszyć ilość papryczki chilli lub zastąpić ją całkowicie czerwoną papryką. Składniki(...)kapusty kiszonej z marchewką 1 jabłko 1 papryczka chilli 1/2 pęczka zielonej pietruszki 2 łyżki oliwy pieprz mielony *** Kapustę kiszoną kroimy na drobniejsze kawałki *** *** Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Pietruszkę i papryczkę chilli drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy oliwę, mieszamy i przyprawiamy do smaku mielonym pieprzem *** *** Ponownie mieszamy i odkładamy na około
Blog z ApetytemKlopsiki z kapustą w sosie serowo-porowym Mięciutkie i soczyste klopsiki wieprzowe zanurzone w kremowym i aromatycznym sosie serowo-porowym. Pyszny, szybki i łatwy w wykonaniu obiad dla całej rodziny. Dodatek kapusty nadaje mięsu miękkości i soczystości. Klopsiki możemy podać z ryżem, makaronem lub ziemniakami z wody. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki(...)bułki tartej 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1/4 małej główki kapusty lub kawałek większej pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 1 mały por (lub pół większego) 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 1 łyżka sera gorgonzola 1 łyżka serka śmietankowego (typu almette, turek, itp.) 50ml śmietanki
Blog z ApetytemPyszne i zdrowe frytki warzywne z marchewki, pietruszki, selera i batata. Do tego równie zdrowa i smaczna klasyczna surówka z kapusty, która świetnie komponuje się ze słodkimi frytkami. Czas : 45 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2-3 Przyzwyczailiśmy się, że jeśli frytki to muszą być: smażone z ziemniaków Tymczasem frytki można robić z różnych warzyw i najlepiej jest(...)przyprawy, to panuje tu absolutna dowolność. My lubimy dodatek wyrazistego tyminaku i rozmarynu, które lekko wyostrzają smak frytek. Jako dodatek do frytek super sprawdzi się klasyczna surówka z kapusty, której delikatna kwaskowość stanowi przyjemny kontrapunkt dla słodkich frytek. Składniki: Nuggetsy 500 g polędwiczek z indyka lub kurczaka 2 szklanki migdałów 1 duże jajko lub dwa małe Sól Pieprz Frytki
Niedzielny kucharzProsty przepis z młodą kapustą w roli głównej, z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy, podaną z makaronem. Kiełbaskę i boczek uwędziliśmy własnoręcznie :) Szybko, nieskomplikowanie a jak pysznie :) Składniki: 250 g makaronu (waga przed ugotowaniem) 200 g boczku wędzonego 250 g kiełbasy wędzonej 1 cebula 1/2 główki młodej kapusty 0,5 szklanki wody lub bulionu 1 listek laurowy sól i pieprz(...)koperek Przygotowanie: Boczek pokroić w kosteczkę lub paseczki. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Młodą kapustę drobno poszatkować. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Szeroki rondel z grubym dnem postawić na palniku i dobrze rozgrzać. Przełożyć do rondla boczek i podsmażyć. Gdy wytopi się już troszkę tłuszczu a boczek lekko podsmaży dodać pokrojoną kiełbasę i cebulę, całość przesmażyć
Kocham..lubię..gotuję..Kiedy nie mam ochoty na zawijanie gołąbków w liściach kapusty robię takie nieco oszukane. Po za tym to dobry sposób na zużycie resztek kapusty. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} kawałek kapusty włoskiej lub zwykłej białej (ok.250g) 500 g mięsa mielonego z łopatki 100 g ryżu 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 jajko sól świeżo mielony pieprz
Kolorowa kuchnia Elki