przed świętami, oczywiście najlepsze są zawsze prawdziwki, borowik szlachetny. Ale jeśli chcecie ograniczyć koszty możecie sięgnąć po podgrzybki lub wymieszać prawdziwki i podgrzybki. Też będzie pysznie. Mój farsz i kapusta musi być kwaskowata, taką lubię najbardziej, nie zabijam więc jej smaku nadmiernym wyciskaniem czy płukaniem. Polecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami(...)macie w czajniku opcji ugotowania wody o tej temperaturze ugotujcie tradycyjnie do 100 st C i przestudźcie przez 3-4 minuty) Składniki farsz: – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty kiszonej – ½ cebuli – sól – pieprz Przygotowanie : Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj olej i sól. Partiami dolewaj wodę, miksując ciasto mikserem ze spiralną końcówką, do momentu kiedy ciasto będzie jednolite
nietylkopasta.plKapusta z grochem kojarzy mi się z babcią, domem obitym trzciną i wigilią. Z sentymentem zawsze przygotowuję to danie. Jest proste i jak tradycja wigilijna nakazuje postne. Użyłam tu oleju rzepakowego swojskiego tłoczenia. Można taki kupić na każdym zieleniaku, targu. Najlepszy jest taki kupiony prosto od gospodarzy. Olej ten ma piękny zapach i kolor. Jak byłam dzieckiem tata jeździł(...)rzepakiem na sprzedaż a wracał z buteleczkami tego oleju. Smarowaliśmy chleb takim olejem, kładliśmy cebulę i soliliśmy. Takie kanapki były pyszne! To właśnie moje dzieciństwo :) Składniki: * 0,5 kg kapusty kiszonej * niepełna szklanka grochu "połówki" * 1 cebula * 1/3 szklanki oleju rzepakowego * 5 kulek ziela angielskiego * 3 liście laurowe * majeranek * sól * pieprz Kapustę przelałam woda i odcisnęłam. Przełożyłam do garnka, zalałam
Pieprzyć z FantazjąSałatka z kapusty włoskiej 1 kapusta włoska 2 szklanki bulionu warzywnego 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 cebula 1 por 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 5 łyżek oleju oliwa z oliwek Kapustę włoską pokroić, dodać sól i lekko ugnieść. Odstawić na chwilę. Następnie wygnieść wodę, przełożyć do garnka i zalać dwoma szklankami bulionu. Dodać ziele angielskie(...)liść laurowy. Chwilę pogotować. Na patelnię wylać troszkę oliwy, wkroić do tego drobno cebulę, przetarty przez praskę czosnek, delikatnie podsmażyć i dodać pokrojoną porę. Podsmażyć przez chwilę. Dodać do kapusty. Wymieszać. Z mąki i oleju zrobić zasmażkę, dodać do kapusty. Wymieszać i przyprawić. Polecam jako dodatek do ziemniaków
Gotuję Testujęwkładać do środka różne składniki bo do ziemniaków wszystko pasuje. Domowe, kojące gotowanie, naprawdę jest coś specjalnego w zapieczonym ziemniaku. Moja dzisiejsza zapiekanka oprócz ziemniaków ma też boczek, kapustę i ser pleśniowy. To po prostu nie może nie smakować dobrze:) Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem, kapustą i serem pleśniowym Ok 1 i ½ kg ziemniaków 300 g boczku wędzonego ¼ główki(...)włoskiej kapusty 150 g sera z niebieską pleśnią masło do smażenia sól, pieprz Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Układać je na ścierce od obsuszenia. Kapustę posiekać i przesmażyć ok 25 minut na patelni na maśle, mieszając, żeby się nie przypaliła. Posolić o odstawić. Boczek posiekać w kostkę i usmażyć na chrupko na patelni. Boczek przełożyć na talerz
Smaczny zeszytpotrzeba: 1,4 – 1,5 kg łopatki wieprzowej bardziej okrągłej, 1 duża marchewka, ¼ główki młodej kapusty, sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra mielona papryka, tymianek, olej do smażenia, Wykonanie: Łopatkę kroimy w plastry 1 – 1,5 cm, posypujemy obficie przyprawami z dwóch stron, a następnie mięso dzielimy na trzy porcje. Obsmażamy pierwszą porcję na patelni z 4 łyżkami oleju na dość(...)talerz. Wlewamy ponownie 4 łyżki oleju i smażymy drugą porcję, a potem trzecią, ponownie dolewając 4 łyżki oleju. Za każdym razem obsmażamy tylko po 1 minucie z każdej strony. Kapustę kroimy w bardzo drobne paseczki, marchewkę w plasterki, a szerszy koniec w półplasterki. Na rozgrzany tłuszcz pozostały na patelni przekładamy marchewkę i kapustę. Smażymy 10 minut na średnim płomieniu cały
Bułka z ChlebemSurówka węgierska z kiszonej kapusty Pikantna, delikatnie słodka za sprawą jabłka oraz lekko kwaśna od kapusty. Taka surówka to pyszny dodatek do ryby, do kotletów czy klopsów, a także do burgerów. Smaki świetnie się ze sobą komponują, jeżeli jednak chcemy uzyskać mniej pikantny efekt możemy zmniejszyć ilość papryczki chilli lub zastąpić ją całkowicie czerwoną papryką. Składniki(...)kapusty kiszonej z marchewką 1 jabłko 1 papryczka chilli 1/2 pęczka zielonej pietruszki 2 łyżki oliwy pieprz mielony *** Kapustę kiszoną kroimy na drobniejsze kawałki *** *** Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Pietruszkę i papryczkę chilli drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy oliwę, mieszamy i przyprawiamy do smaku mielonym pieprzem *** *** Ponownie mieszamy i odkładamy na około
Blog z ApetytemKlopsiki z kapustą w sosie serowo-porowym Mięciutkie i soczyste klopsiki wieprzowe zanurzone w kremowym i aromatycznym sosie serowo-porowym. Pyszny, szybki i łatwy w wykonaniu obiad dla całej rodziny. Dodatek kapusty nadaje mięsu miękkości i soczystości. Klopsiki możemy podać z ryżem, makaronem lub ziemniakami z wody. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki(...)bułki tartej 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1/4 małej główki kapusty lub kawałek większej pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 1 mały por (lub pół większego) 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 1 łyżka sera gorgonzola 1 łyżka serka śmietankowego (typu almette, turek, itp.) 50ml śmietanki
Blog z ApetytemPyszne i zdrowe frytki warzywne z marchewki, pietruszki, selera i batata. Do tego równie zdrowa i smaczna klasyczna surówka z kapusty, która świetnie komponuje się ze słodkimi frytkami. Czas : 45 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2-3 Przyzwyczailiśmy się, że jeśli frytki to muszą być: smażone z ziemniaków Tymczasem frytki można robić z różnych warzyw i najlepiej jest(...)przyprawy, to panuje tu absolutna dowolność. My lubimy dodatek wyrazistego tyminaku i rozmarynu, które lekko wyostrzają smak frytek. Jako dodatek do frytek super sprawdzi się klasyczna surówka z kapusty, której delikatna kwaskowość stanowi przyjemny kontrapunkt dla słodkich frytek. Składniki: Nuggetsy 500 g polędwiczek z indyka lub kurczaka 2 szklanki migdałów 1 duże jajko lub dwa małe Sól Pieprz Frytki
Niedzielny kucharzProsty przepis z młodą kapustą w roli głównej, z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy, podaną z makaronem. Kiełbaskę i boczek uwędziliśmy własnoręcznie :) Szybko, nieskomplikowanie a jak pysznie :) Składniki: 250 g makaronu (waga przed ugotowaniem) 200 g boczku wędzonego 250 g kiełbasy wędzonej 1 cebula 1/2 główki młodej kapusty 0,5 szklanki wody lub bulionu 1 listek laurowy sól i pieprz(...)koperek Przygotowanie: Boczek pokroić w kosteczkę lub paseczki. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Młodą kapustę drobno poszatkować. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Szeroki rondel z grubym dnem postawić na palniku i dobrze rozgrzać. Przełożyć do rondla boczek i podsmażyć. Gdy wytopi się już troszkę tłuszczu a boczek lekko podsmaży dodać pokrojoną kiełbasę i cebulę, całość przesmażyć
Kocham..lubię..gotuję..Kiedy nie mam ochoty na zawijanie gołąbków w liściach kapusty robię takie nieco oszukane. Po za tym to dobry sposób na zużycie resztek kapusty. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} kawałek kapusty włoskiej lub zwykłej białej (ok.250g) 500 g mięsa mielonego z łopatki 100 g ryżu 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 jajko sól świeżo mielony pieprz
Kolorowa kuchnia Elkiproduktów. Od teraz będzie prościej, taniej, etyczniej i jeszcze zdrowiej. Dziękuję ❤ Składniki : Sałatka : 4 pomidory, 3 ogórki (uważam, że szkodliwość połączenia pomidora z ogórkiem to mit😋), Szklanka poszatkowanej kapusty, 5 liście jarmużu, Olej lniany lub oliwa - trochę, Sól, pieprz, czosnek - do smaku. Wywar buraczany z ziemniakami: 4 buraki, 1, 5 l wody, 1/2 - 1 kg ziemniaków, Sól, pieprz(...)czosnek, majeranek - do smaku. Duszona dynia z kapustą: 1 mała dynia hokkaido 1/4 główki kapusty białej, Sól, pieprz, koperek - do smaku. I tyle!!! Wykonanie : Sałatka : Jarmuż szarpiemy na kawałki, a następnie umieszczamy na sicie i przelewamy wrzątkiem. Umieszczamy w misce. Dodajemy pokrojone pomidory, ogórki, poszatkowaną kapustę. Przyprawiamy i skrapiamy oliwą lub olejem. Wywar z buraczków: Buraki szorujemy
Jeść, by żyć w zdrowiuNajszybsza surówka do obiadu z możliwych, chociaż w smaku nie jest taka oczywista. Surówka składa się tylko z kapusty pekińskiej i szalotki oraz przypraw, które w połączeniu z sosem sojowym, nadają jej ciekawego smaku. Czasami smaczne pomysły wpadają do głowy z potrzeby chwili, tak też powstała ta surówka. Obiad praktycznie był już przygotowany, tylko brakowało czegoś chrupiącego i soczystego(...)mięsa, a że w lodówce z zieleniny była tylko kapusta pekińska, więc dużego wyboru nie miałam i improwizowałam. Połączyłam ją z szalotką i dodałam sosu sojowego i powiem Wam, że wyszło pysznie, idealnie pasowało do pieczonego kurczaka i ryżu. Składniki: (2 - 3 porcje) 1/2 kapusty pekińskiej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka suszonej natki kolendry (ze świeżą będzie jeszcze
Gotuj w domuJakoś brakowało mi pomysłu na obiad ostatnio. W sklepie akurat wpadła i w oko promocja na karkówkę, dobrałam do tego kapustę kiszoną i już był obiadek gotowy. Do tego ziemniaczki i jest całkiem pysznie ;) Karkówka duszona w kapuście kiszonej składniki: 700 g karkówki pokrojonej w plastry 250 g kapusty kiszonej 300 ml bulionu 4 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu(...)worcester 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka skrobi kukurydzianej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówka duszona w kapuście kiszonej wykonania: Karkówkę marynujemy w 2 łyżeczkach papryki słodkie, 1 papryki ostrej i imbiru. Doprawiamy pieprzem i solą, skrapiamy oliwą z oliwek i zostawiamy na pół godziny. Następnie smażymy z obu stron na rumiany kolor. Układamy w naczyniu żaroodpornym przekładając kapustą kiszoną. Wierzch
Delusional Trine