Kiedy w sklepach dostępna jest młoda kapusta od razu kupuję i robię do obiadu szybką surówkę z winegretem. Dzisiaj przepis na młodą kapustę zasmażaną z dodatkiem boczku, śmietany i ziół. Podałam ją do bitek wołowych z prawdziwkami i kaszy gryczanej. Składniki: 1 główka młodej kapusty, niezbyt zwartej 200 g wędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka kminku(...)świeżo mielony czarny pieprz Cebulę obrać, pokroić w kostkę razem z boczkiem. W dużym płaskim garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i boczek i smażyć kilka minut na małym ogniu. Kapustę umyć, poszatkować. Wrzucić do garnka, wlać 2/3 szklanki wody i dodać nieco przyprawy warzywnej, kminek i majeranek. Dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie kapustę oprószać mąką, mieszając. Dodać kwaśną
Czerwień i błękitCiekawa propozycja na smaczny obiad lub domową kolację. Potrzebujemy kapustę, ziemniaki, cebulę, kiełbasę, sól, pieprz i trochę czasu :) Ziemniaki gotujemy, cebulę podsmażamy, kiełbasę kroimy w kostkę. Obieramy liście z kapusty potrzebne do zawijania, pozostałą kapustę ucieramy, będzie dodana do farszu razem z kiełbasą. Ziemniaki z cebulą ugniatamy. Liście kapusty po umyciu w zimnej wodzie sparzamy(...)wrzątku. Ziemniaki, kiełbasę, cebulę, utartą kapustę, sól i pieprz łączymy razem. Jak już mamy farsz i liście to zawijamy gołąbki. Potem możemy podsmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku. Zapiekamy w 200 st. 15-20 min. Podajemy na gorąco albo na drugi dzień na zimno. Smacznego
chleba naszegoCzerwona kapusta z rodzynkami Już kilka warzywnych dodatków obiadowych pojawiło się na blogu. Zarówno surówka z selera , jak i surówka z marchewki były na zimno i nadszedł czas zrobić coś, co zarówno mnie jak i Was rozgrzeje. Czerwona kapusta z rodzynkami to kolejny nostalgiczny przepis. W domu mama często robiła ją dla mnie do mięsa, a sama pałaszowała solo prosto(...)gara. Teraz, gdy sam nie jem mięsa, jest to dla mnie świetny dodatek do kotlecików lub nawet samych ziemniaczków. Szczerze powiedziawszy to czerwona kapusta z rodzynkami w roli dodatku do obiadu, to mój debiut z nią. Bardzo dużo ciekawych rzeczy można z dodatkiem czerwonej kapusty zrobić. Za mną teraz chodzi sok z czerwonej kapusty, granatu i winogron… brzmi intrygująco
BlendmanProsty i smaczny obiad z ugotowanych ziemniaków i kapusty kiszonej. Skład: ziemniaki 1 kg, kapusta 1/2 kg, smalec 1/2 kostki, mąka kilka łyżek, cebula, jajko, przyprawy. Ziemniaki mielimy/rozgniatamy lub miksujemy. Kapustę odciskamy z soku i kroimy razem z obraną cebulą. Potem na patelni dusimy kapustę z cebulą około 10-15 min. podlewając wodą. Do ziemniaków dodajemy 3 łyżki mąki, jajko(...)łyżeczkę płaską pieprzu, łyżkę majeranku, trochę soli. Wszystko dokładnie mieszamy do czasu połączenia się produktów. Kapustę studzimy i dodajemy do ziemniaków. Następnie robimy małe kotlety i smażymy. Można otoczyć lekko mąką przed smażeniem. Chwilę podsmażamy żeby nabrały koloru i już, serwujemy na gorąco. Smacznego
chleba naszegopowiecie na gołąbki w formie zapiekanki?Taka wersja jest równie pyszna co tradycyjne gołąbki zawijane. SKŁADNIKI 1 mała biała kapusta 800 g mięsa mielonego 2 szklanki ryżu sól majeranek sos pomidorowy 2 puszki pomidorów krojonych sól,cukier do smaku WYKONANIE Do garnka przełożyć pomidory i zmiksować blenderem na gładki krem. Zmiksowane pomidory zagotować, doprawić(...)smaku solą i cukrem. Gotowy sos odstawić do wystudzenia. Kapustę przygotowujemy jak do gołąbków,ale nie trzeba się starać żeby liście były w jednym kawałku :).Ja przekroiłam kapustę na pół powycinałam liście i gotowałam je w wodzie ok.10-15 min. Ryż gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie i zostawiamy do przestygnięcia. Do mięsa mielonego dodajemy ryż i doprawiamy dobrze solą
Mała w garnku mieszaSurówkę z czerwonej kapusty można robić w kilku wersjach. Ja lubię tę, gdzie kapusta jest prawie miękka a całość jest lekko kwaśna i orzeźwiająca. Świetnie pasuje do wszelkich mięs z sosami. Składniki: ok. 1/4 średniej główki czerwonej kapusty 1 duże jabłko - najlepiej lekko winne 1 mała cebulka sól, cukier, pieprz ocet jabłkowy olej W sporym garnku zagotować wodę z łyżką(...)cukru, płaską łyżeczką soli i łyżką octu jabłkowego. Kapustę poszatkować i wrzucić na gotującą się wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu aż kapusta będzie prawie zupełnie miękka. Powinna zostać lekko chrupiąca. Zajmie to ok. 5-10 minut. Trzeba próbować i sprawdzać miękkość w trakcie gotowania. Po ugotowaniu odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić. Do wystudzonej kapusty dodać starte
Ze smakiem bez glutenuWykwintne danie, doskonałe jako dodatek do mięsa. Kapusta jest lekko słodka, lekko kwaśna i ma lekki posmak wina. Idealnie sprawdza się ze zwykłym schabowym i wszelkimi mięsami pieczonymi lub smażonymi bez sosu. Przepis jest prosty w wykonaniu a jego wykonanie zajmuje około 30 minut. Składniki: ok. 1 kg czerwonej kapusty 1 duża szalotka lub czerwona cebula 1 szkl(...)pieprz 1 łyżka oleju ewentualnie odrobina cukru - w zależności od słodkości porzeczek Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzać olej. Wrzucić cebulkę pokrojoną w piórka i zeszklić. Dodać poszatkowaną kapustę - im cieniej poszatkowana tym krócej będzie się dusiła. Podsmażyć 5 minut. Dodać wino i konfiturę. Dusić pod przykryciem ok 30 minut co momentu aż kapusta zyska odpowiednią miękkość
Ze smakiem bez glutenuDzisiaj mamy dla Was pyszną alternatywę dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Aromatyczne i miękkie, z dodatkiem podgotowanej kapusty włoskiej oraz mąki orkiszowej. Całość uzupełnia aromatyczny sos czosnkowo-roszponkowy na serku mascarpone oraz wędzony łosoś. Szybki i dość łatwy przepis. Polecamy! Placki ziemniaczane z kapustą i wędzonym łososiem Składniki: 1/2 kg ziemniaków cebula dymka (pęczek) 200 g kapusty włoskiej 1 łyżka(...)czosnku 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, ostrej 100 g mascarpone sok z połówki cytryny skóra z cytryny Przygotowanie: Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy przez około 15 min, pokrojoną kapustę włoską wrzucamy na ostatnie 5 min gotowania. Ugotowaną kapustę odsączamy, ziemniaki pozostawiamy do odparowania. W osobnym garnku podsmażamy przez około 5 min drobno pokrojoną dymkę, następnie mieszamy z ugotowanymi
Moja Mama Gotujesama procedura, ten sam, uzależniający, odświętny smak, za którym wszyscy tęsknimy i którym, co ciekawe, bez trudu zaraziłam moich zagranicznych przyjaciół :) Potrzebne składniki to: 6 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule 50 g suszonych grzybów 150 g śliwek suszonych pół szklanki wytrawnego czerwonego wina sól i pieprz woda smalec ok. 3,5 kg różnych mies: 0,5 kg żeberek(...)kiełbasy, najlepiej wiejskiej wędzonej, mogą być różne gatunki 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg boczku surowego 700 g wołowiny Grzyby namaczamy w zimnej wodzie. Kapustę kiszoną zalewamy wodą, czekamy kilka minut, odlewamy wodę. Zalewamy świeżą wodą i zagotowujemy- odlewamy wodę. Ponownie zalewamy wodą i zaczynamy właściwy proces gotowania. Korzystałam z domowej, o tej porze roku już mocno ukiśniętej
PichceniomaniaUSZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Takie małe pierożki zwinięte w kształt ucha. Absolutnie cudowne i pyszne. W moim domu barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowa pozycja :) Te są znakomite i o to mi chodzi! Moi Kochani, polecam Wam przepis :) Inne przepisy na potrawy wigilijne znajdziecie tutaj>> SKŁADNIKI: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka szczypta(...)soli 3/4 szklanki ciepłej wody sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów Na farsz: około 0,5 litra kwaszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty 3 kapelusze suszonych borowików szklanka mleka cebula olej sól pieprz liść laurowy 1/3 łyżeczki nasion kminku kilka ziaren pieprzu zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów * farsz można przyprawić również łyżeczką
Moja Książka KucharskaSAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY DO SŁOIKÓW A wię, przepis na tą sałatkę dostałam wiele lat temu od pewnej mojej znajomej, a tak naprawdę od jej mamy, której sałatka wg. tego właśnie przepisu baaardzo mi posmakowała. I tak przez kilka kolejnych lat, przepis leżał sobie zapomniany w szufladzie i czekał.... do teraz... :) Moi Mili, oto przekazuję Wam ten właśnie przepis(...)wydaje mi się, że sałatka będzie dobra, a jeszcze sobie postoi, więc mam nadzieję, że będzie jeszcze lepsza. Jestem bardzo ciekawa jakie Wy macie receptury na czerwoną kapustę. Jeżeli macie chwilę to napiszcie w komentarzu lub na facebooku. Chętnie wypróbuję :) Pozdrawiam wszystkich serdecznie KK :) SKŁADNIKI: Na około 3 litry zalewy szatkujemy 3 główki kapusty czerwonej
Moja Książka Kucharskakroku ------------------------------------------- Liczba porcji : 8 Czas przygotowania : min. 4 godziny ------------------------------------------- *aby bigos uzyskał najlepszy smak, wszystkie jego składniki smakowe powinny dokładnie się połączyć. Ponieważ przygotowujemy go z kiszonej kapusty, nie jest poddatny na szybkie psucie, dlatego najlepiej jeżeli będziemy gotowali tą potrawę przez kilka dni - wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży. SKŁADNIKI: 2-2,5kg kiszonej(...)kapusty 1/2 główki świe ż ej kapusty - poszatkowana kilka kapel uszy suszonych grzybów 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 4 duże cebule 60g słoniny niepełna szklanka czerwonego, słodkiego (ważne!) wina np.: porto 3 liście laurowe po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzuczarnego utłuczonego w moździerzu 6 jagód jałowca 1/3 łyżeczki kminku całego 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób
Moja Książka Kucharskachoć coraz cieplejsze, a noce jeszcze zdarzają się być z przymrozkami- tak jak dzisiaj, na obiad warto przygotować jeszcze coś konkretnego. Taka karkówka zapieczona z dodatkiem kiszonej kapusty zasmakuje każdemu wielbicielowi tego mięsa. Składniki: 6 plastrów karkówki przyprawa do karkówki pół kg kiszonej kapusty 1 cebula 2 marchewki pieprz, listek laurowy, ziele ang łyżka cukru 2 szklanki(...)bulionu warzywnego Wykonanie: Karkówkę rozbijamy, oprószamy przyprawą, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kapustę odciskamy, dodajemy do niej starta marchewkę i posiekana cebulę. Wrzucamy na rozgrzany olej wraz z listkiem laurowym, kilkoma ziarnami ziela ang, podsmażamy kilka minut, doprawiając pieprzem i cukrem. Można nie podsmażać można od razu dac do zapiekania, ja jednak obsmażam i podczas obsmażania na ciepło
Z Majeczką w kuchniUwielbiam dania jednogarnkowe, gdzie w jednym naczyniu mogę upiec lub ugotować cały obiad: mięso, ziemniaki, warzywa. Takim daniem są właśnie żeberka w kapuście kiszonej. Mój przepis to połączenie kilku innych przepisów, kilku prób i mojej kulinarnej intuicji. Ostatecznie powstało pyszne danie godne polecenia i koniecznie wypróbowania. Żeberka są słodkie od miodu a kapusta niezwykle aromatyczna, niczym najlepszy bigos(...)osób 0,5 kg żeberek 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 3 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu worcester 2 kostki rosołowe sól, pieprz, mąka do obtaczania olej do smażenia Żeberka pokroić na dwie kostki. Posolić i popieprzyć ale bardzo mało, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju na złoty kolor
Jadło i czytadłozrobiłam : Składniki: 60 dag w miarę nietłustych żeberek wieprzowych z kostką 30 dag boczku wędzonego surowego 2 – 3 marchewki 1-2 pietruszki Kawałeczek selera 500 g kiszonej kapusty – ja użyłam kapusty charsznickiej Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren pieprzu czarnego sól/dodatkowa porcja pieprzu mielonego do smaku 1-2 łyżeczki lubczyku 1-2 łyżeczki kminku (właściwie(...)uznania – wiem, że nie wszyscy za nim przepadają) 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Dodatkowa porcja soku z kiszonej kapusty (opcjonalnie) 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę Koperek do posypania Przygotowanie: Ponieważ na kapuśniak naszło mnie podczas pobytu na mojej „Wsi”, to postanowiłam do jego ugotowania wykorzystać wszystkie tamtejsze dobrodziejstwa. I tak gotowanie rozpoczęłam od opieczenia mięsa nad ogniem. Następnie
Kate's Kitchen