Składniki: 3 kg kiszonej kapusty (z marchewką) 3 cebule 50 g suszonych grzybów (borowików) 2 szklanki suszonych śliwek 100 ml półwytrawnego czerwonego wina 1 łyżka oleju roślinnego po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jałowca Sposób wykonania: Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na kilka godzin (np. na noc). Kapustę odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki(...)grzybów i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy do kapusty. Gdy kapusta zmięknie, wrzucamy grzyby, śliwki i przyprawy. Wlewamy wino. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu aż kapusta mocno zmięknie i nabierze jasno brązowego koloru
Qchnia po prostufont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą gryczaną Składniki – ciasto na pierogi: 1 kg mąki pszennej 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki - farsz: Kapusta kiszona – 1kg Suszone grzyby – 2 szklanki Cebula(...)wymieszać z żółtkami, oliwą i solą. Stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto, aż będzie elastyczne. Wykonanie – farsz: Grzyby namoczyć w wodzie przez 5-6h (najlepiej na noc). Kapustę zalać wodą, dodać grzyby i gotować przez 1 godzinę. Do kapusty można dolać wodę z suszonych grzybów. Gdy kapusta będzie miękką, należy odcisnąć ją z nadmiaru wody. Cebulę drobno posiekać
Kuchnia Bon Appetitdawno nie było na moim blogu dania mięsnego. Dzisiaj mam dla Was pyszną, soczystą karkówkę pieczoną w słodkiej kapuście z pieczarkami. Rewelacyjny smak. Nie wymaga zbyt wiele pracy. Całość podałam z ziemniakami puree. Jeśli macie ochotę na inne dania mięsne, to przepisy i pomysły znajdziecie w zakładce MIĘSA Składniki 500 g karkówki bez kości 1 mała główka kapusty(...)pieczarek 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 1 cebula sól pieprz kmin rzymski słodka papryka 2 łyżki smalcu Kapustę drobno poszatkować, włożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kmin rzymski, sól, pieprz, paprykę słodką. Wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem około 15 minut. Karkówkę pokroić na plastry o grubości 0,5 cm i lekko rozbić. Każdy kotlet
O kuchni z uczuciemCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Karp smażony podany z kapustą kiszoną Składniki – 4 porcje: Karp – 1kg Kapusta kiszona – 250g Suszone grzyby – 10 sztuk Śliwka suszona – 4 sztuki Cebula – 1 sztuka Olej – 2 łyżki + do smażenia karpia Liść laurowy, ziele angielskie(...)cytryny Mąka Pestki dyni Wykonanie: Grzyby zalać wodą i namoczyć przez 3-4 godziny. Po tym czasie gotować je przez 30 minut z liściem laurowym i zielem angielskim. Kapustę kiszoną posiekać i podsmażyć na oleju z drobno pokrojoną cebulką. Do kapusty dodać pokrojone grzyby i zalać całość wywarem z ugotowanych grzybów. Gotować na małym ogniu mieszając. Pod koniec gotowania dodać
Kuchnia Bon AppetitDelikatne roladki z kapustą i kurkami mogą być fajną propozycją na świąteczny obiad. Są pyszne i zapewniam że każdemu będą smakować. 1 pierś z kurczaka duża 30 dkg kapusty kiszonej 1 cebula 20 dkg kurek mrożonych sól, pieprz 2 liście laurowe 2 ziela angielskie masło klarowane Kapustę przekładam do garnka, dolewam 1/2 litra wody, dodaję liście laurowe, ziele angielskie(...)gotuję do miękkości kapusty. Odcedzam wodę. Cebule obieram i drobno kroję. Przesmażam na maśle i dodaję do kapusty. Jak przestygnie kroję w miarę drobno.Kurki wcześniej odmrażam przekładam na patelnię, i dosłownie chwilę przesmażam doprawiam solą, pieprzem. Pierś z kurczaka kroję na pól , wyjdą dwie rolady i rozbijam.Doprawiam solą, pieprzem, układam kapustę, na nią kurki i zwijam w roladę. Związuję nitką
wesoła kuchniafarsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masełkiem z cebulką. składniki na farsz: 500 g kapusty kiszonej 300 g grzybów 100 g cebuli 50 g masła 3 ząbki czosnku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy sól, pieprz dodatkowo: ok. 50 g cebuli na okrasę(...)której się moczyły (na dnie może być piasek) Przekładamy do małego garnka zalewamy wodą, w której się moczyły, dodajemy czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok. 60 min. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę drobno kroimy. Grzyby również drobno kroimy i dodajemy do kapusty. Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy do kapusty
Domowy Smak JedzeniaŁazanki z kapustą i grzybami to bardzo proste świąteczne danie, które zasmakuje chyba każdemu :) Makaron łazanki możecie podawać w takiej wersji z kapustą i pieczarkami jak podałam poniżej lub użyć dwóch innych kapuścianych dodatków, na które przepisy znajdziecie tutaj: Kapusta z suszonymi grzybami wigilijna lub Wigilijna kapusta z grzybami i żurawiną. Łazanki z kapustą […] The post Łazanki z kapustą
Kulinarne PrzebojeMłoda kapusta która polecam na obiad, z ziemniakami młodymi. Uwielbiam kapustę młodą i mogłabym ją jadać prawie codziennie na obiad w rożnej postaci. Wersja z okrasą idealna dla mężczyzn mięsożernych i nie tylko. 1/2 główki młodej kapusty 1 marchew 1 cebula 1 jabłko kwaśne 1 kiełbasa podwędzana 20 dkg boczku wędzonego 2 ziela angielskie masło klarowane sól, pieprz koper świeży(...)Kapustę szatkuję na kawałki, marchew ścieram na tarce jarzynowej. Przekładam do garnka, wlewam wodę około dwie szklanki, dodaję ziele angielskie i gotuję aż kapusta z marchewką będzie miękka. Cebulę przesmażam na maśle klarowanym, przekładam na talerz. Na tej samej palni smażę boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę, obrane i pokrojone jabłko, i dalej smażę. Na końcu dodaję kapustę, cebulę. Doprawiam
wesoła kuchniamięs i ziemniaków. Ostatnio na moim stole królują buraczki . Jednak przychodzi też czas, że mam ochotę na coś lekkiego. Wtedy przygotowuję surówkę z pora . Tym razem jednak postawiłam na kapustę pekińską. Można z niej zrobić naprawdę kulinarne cuda. Używam jej do potrawki z kurczaka , nie raz wykorzystałam też kapustę pekińską do zupy . Surówkę z kapusty pekińskiej polecam każdemu(...)lubi połączenia warzyw i owców. Wyszło pysznie, lekko i przede wszystkim słodko. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 garście rodzynek puszka ananasa 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki soku z ananasa 2 łyżeczki curry sól, pieprz Sposób przygotowania : Rodzynki zaparzamy wrzątkiem. Kapustę drobno siekamy. Ananasa kroimy w kostkę. Jogurt łączymy z sokiem z ananasa, curry. Solimy i pieprzymy do smaku. Kapustę
Pobite gary Barbaryosoby. Dlaczego 5? Zaraz wyjaśniam.... w kaczej skórze jest sporo tłuszczu, więc postanowiłam zrobić kaczy smalec na sposób francuski z mięsem. Przepis na nogi kacze w kapuście i smalec poniżej. Nogi z kaczki po góralsku 5 kaczych nóżek 1/2 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 1/2 szklanki wytrawnego wina 1 łyżeczka majeranku 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki(...)wstaw na ogień. Przesmaż mięso ze wszystkich stron i wytop jak najwięcej tłuszczu. Zlej nadmiar tłuszczu, podlej winem. Gdy alkohol odparuje oprósz mięso solą, pieprzem i majerankiem. Przykryj mięso kapustą kiszoną i duś mięso na niewielkim ogniu do miękkości podlewają wodą jeśli trzeba. Wyjmij nogi z kapusty. Na patelni na łyżce wytopionego tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Oprósz ją maką
Gotuj Sam!Czosnek niedźwiedzi trzeba zrywać wiosną, gdy liście sa młode. Można je zamrozić lub posiekać drobno i przechować zalane olejem lub oliwą. Eksperyment dodania czosnku do młodej kapusty powiódł się znakomicie - wszystkim smakowała, więc podaję przepis. Młoda kapusta z niedźwiedzią nutą. 1 młoda kapusta pęczek czosnku niedźwiedziego 1 łyżka syropu mniszkowego z imbirem 1 cebula 1 łyżka masła sklarowanego(...)łyżeczka tymianku sok z cytryny do smaku sól i pieprz do smaku Obierz cebulę i kapustę z zewnetrznych liści. Pokrój kapustę w centymetrową kostkę. Posiekaj cebulę drobnoi zeszklij ją na masle po czym dodaj kapustę. lekko ją posól i duś kilka minut, Gdy zmieknie dodaj tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz do smaku. Na małym ogniu duś jeszcze kolejne kilka
Gotuj Sam!pewnie na ten temat bardzo ugruntowane przekonania, ale prawda jest taka, że potrawa ta na przestrzeni wieków bardzo się zmieniała. Np. do połowy XIX w nie było w bigosie kapusty! Kto by pomyślał? Były w nim oczywiście przeróżne mięsa i jakieś kwaśne dodatki - często jabłka. W moim daniu jabłka są również, więc wszystko (no, może nie wszystko, ale coś) się(...)moją żoną. Zdzwoniła do mnie z pytaniem jakiej porcji potrzebuję do fotografii, bo zaraz zje wszystko! Czy muszę jeszcze jakoś inaczej reklamować danie? Nie? Dziękuję! ;) Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 średnia cukinia 2 cebule 3 jabłka 3 duże pieczarki portobello 1 garść suszonych żurawin 1 garść suszonych prawdziwków 2 bulionetki do duszenia warzyw 3 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka
zadanie-gotowanieNajlepszy bigos to właśnie z młodej kapusty, który uzupełniają dodatki takie jak kiełbasa czy boczek. Jednak można też bez dodatków. Ja przygotowałam bigos z kiełbasą z dodatkiem cytryny i powideł śliwkowych. Te dodatki nadają wyjątkowy smak. Jest świetny ! Idealny dodatek do obiadu, do młodych ziemniaków. Ja lubię jeść z samym chlebem. Taki bigos to także fajne danie(...)imprezy za równo domowe jak i te na dworze przy grillu. Składniki : młoda kapusta 1 i 1/2 główki przecier 2 łyżki powidła śliwkowe 2 łyżki sok z cytryny 2 łyzki sól, pieprz do smaku kostka rosołowa 2 szt. kiełbasa zwyczajna lub inna np. śląska 2 pętka woda 2 szkl. + 1 szkl. przyprawa do bigosu do smaku koperek
Kuchnia PaulettesLubicie sałatki na słodko? To ta sałatka jest stworzona dla Was. Jest to mój pomysł na urozmaicenie sałatek z kapusty. Sałatka zawiera same dobre wartości. Zawiera orzechy włoskie, rodzynki dla słodyczy i bardzo smaczny sos ze śmietany o kwaskowo- słodkim smaku. Aby ładnie się zaprezentowała utworzyłam warstwy. Jest to idealna sałatka na imprezy, spotkania, domówki, wesela i inne okoliczności. Jest(...)bardzo smaczna, zdrowa i każda warstwa do siebie pasuje smakowo. SKŁADNIKI: kapusta biała 1 mała główka ( ok. 600 g. ) filety z kurczaka 2 szt. rodzynki 200 g. śmietana kwaśna gęsta 400 g. sok z połowy limonki miód płynny 2 łyżki kurkuma 1/2 łyżeczki sól 1/4 łyżeczki pieprz 1 szczypta przyprawa do kurczaka 1/2 łyżeczki orzechy włoskie 1/2 kubka olej
Kuchnia PaulettesPaszteciki to jedno z dań, które kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Może dlatego, że zapach kapusty i pieczarek rozchodzi się po kuchni, a kapustę kiszoną niezwłocznie łączę ze świętami. Jest to jedno z 12 potraw, które znajduje się na naszym stole wigilijnym. Paszteciki są z ciasta drożdżowego, można je jeść na ciepło jak i na zimno. Najlepiej(...)sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżka suche drożdże 1 op. (8-10 g.) masło roztopione, ostudzone 100 g. mleko letnie 1/2 szkl. Farsz: pieczarki 500 g. kapusta kiszona 800 g. sól, pieprz do smaku cebula 2 szt. olej do smażenia woda 3/4 szkl. Dodatkowo: jajko 1 szt. sezam lub mak do posypania METODA: Ciasto
Kuchnia Paulettes