kapustą - 19268 przepisów (strona:236/1285)

Bigos z kapusty pekińskiej. 375

macie pomysłu na dodatek do obiadu ? polecam pyszny bigosik z kapusty pekińskiej. Pyszny i delikatny. Przepis dodaję do akcji  Błyskawiczny Piątek . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1/2 dużej kapusty pekińskiej 2 marchewki 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 czerwonej papryki 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii Wykonanie : Kapustę(...)myjemy i szatkujemy. Marchewkę, cebulę obieramy i myjemy. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę kroimy w piórka. W głębokim rondlu rozpuszczamy masło, przekładamy, cebulę, marchew i kapustę, oprószamy solą, pieprzem, bazylią i mieszamy. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 10 minut, następnie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i przecier pomidorowy. Wszystko mieszamy i dusimy aż kapusta będzie miękka

Sama słodycz i szczypta chili
kapuśniaczki 90

Jeżeli lubicie kiszona kapustę, to upieczcie takie małe bułki z kapustą :) Prosto, szybko, zdrowo i smacznie :) a upieczone można zabrać ze sobą i zjeść wszędzie :) Potrzebujemy trochę ciasta drożdżowego jak na bułki i kiszoną kapustę :) Kapustę można poddusić, dodać grzyby... przesmażyć,  ja dałem po prostu kapustę :) Ciasto z kapustą zawijamy... Układamy na blachę... Smarujemy rozbitym jajkiem

chleba naszego
Placek gryczany z kapustą i pstrągiem 110

już niektórzy wiedzą, lubię, gdy obiad robi się sam. Jak robi się smaczny i zdrowy, to lubię jeszcze bardziej. Zupełnym przypadkiem poczyniłam placek z mąki gryczanej z kapustą kiszoną i rybą. Ja użyłam pstrąga, ale każda inna ryba będzie równie dobrze smakowała w towarzystwie kapusty. ok. szklanka mąki gryczanej 1 jajko 2-4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)garści kiszonej kapusty większy filet pstrąga przyprawy: sól i pieprz Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko i tyle wody, aby uzyskać elastyczne ciasto o dość zwartej konsystencji. Ciasto wykładamy na dnie formy – ok. 20×20. Z kapusty odciskamy nadmiar płynu. Połowę wykładamy na ciasto. Na kapustę wykładamy rybę pokrojoną w kostkę. Przykrywamy pozostałą częścią kapusty. Pieczemy

Kucharzyca
Roladki schabowe w kapuście pekińskiej 146

Zanim zaczęłam robić to danie zastanawiałam się czy kapusta pekińska podczas obróbki termicznej rozpadnie się. Używałam ją tylko do surówek. Jak najbardziej nadaje się również do gotowania. Samo przygotowanie i składniki proste a jednak danie zupełnie inne. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: Schab Kapusta pekińska Pieczarki Szynka szwarcwaldzka Sól Pieprz Pomidory krojone z puszki Masło klarowane Wykonanie: Liście kapusty pekińskiej rozdzielamy ( tyle(...)kotletów ) i zanurzamy ( na kilka minut ) w gorącej wodzie aby stały się elastyczne. Schab kroimy na kotlety, rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy kotleta na niego układamy kapustę pekińską ( przed ułożeniem kapusty warto ściąć część twardą kapusty ). Zwijamy w rulonik. Na koniec obwijamy szynką szwarcwaldzką i spinamy wykałaczkami. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na klarowanym maśle. Do pieczarek

Smaki Ewy
Rozgrzewajacy kapuśniak 189

dawno gotowałam bigos i został mi wywar z kapusty kiszonej, bardzo kwaśnej, który odlałam. Szkoda wylewać takie pyszności, wiec go zachowałam w lodówce. No i przydał się do pysznego kapuśniaku ze słodkiej kapusty ☺ Składniki: -pół główki kapusty słodkiej -750 ml wywaru z kapusty kiszonej -300 g kiełbasy swojskiej -200 g wędzonego boczku -1 cebula -1 mała marchewka -4 ziemniaki(...)liście laurowe -2 ziela angielskie -sól, pieprz do smaku Kapustę poszatkować, włożyć do garnka i zalać zimną wodą tak, aby tylko ją przykryć. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na tarce marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy warzywa będą miękkie dodać obraną i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Zalać wywarem z kapusty, chwilę razem gotować. Boczek i cebulę pokroić

Kulinarne przemyslenia
Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą i kiełbasą. 482

Zdaję sobie sprawę z tego, że przepisów na zapiekanki ziemniaczane jest mnóstwo. Wiem, że całkiem sporo z nich to wersja z kiszoną kapustą. A jak z kapustą, to najczęściej i z kiełbasą (tak się jakoś składa). No ale moja zapiekanka jest... moja i oczywiście wyjątkowa! ;) Powstawała na bieżąco i kiedy siekałem kapustę, to nie wiedziałem jeszcze, że za chwilę dodam(...)naprawdę pyszne obiadowe danie, za które zebrałem mnóstwo pochwał od żony - skądinąd surowego krytyka moich kulinarnych działań ;) Szczerze polecam tę zapiekankę - wypróbujcie! Składniki: 3 duże ziemniaki 300 g kapusty kiszonej  1 laska kiełbasy podwawelskiej (lub innej) 1 jabłko 1 duża biała cebula 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka miodu 1/2 bulionetki (esencji do duszenia warzyw

zadanie-gotowanie
Gołąbki bez zawijania 516

Uwielbiam gołąbki. Lecz gdy myślę o ogromnej główce kapusty, którą mam podgotowywać w garnku, w którym mi się mieści, a później moje dzieci i tak zdejmują liść z gołąbka, by wydłubać środek, to aż mi się odechciewa. Dlatego ukrycie kapusty w środku pysznego kotlecika polanego sosem pomidorowym- to jest coś dla mnie   Składniki: 1/4 główki średniej kapusty 1 woreczek(...)rosół poprzedniego dnia, więc bulion był idealny) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru   Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka z gotująca się , lekko osoloną wodą, gotujemy przez 10 minut. Wlewamy na sito, czekamy aż wystygnie. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy

MojaQchnia.pl
Surówka z kapusty 71

Tradycyjna i klasyczna surówka z kapusty. Nie ma nic lepszego do obiadu niż ta o to surówka. Idealnie nadaję się do dań mięsnych. Nic dodać nic ująć, spróbujcie sami.  Składniki: * pół główki kapusty (białej lub włoskiej) * 10 cm białej części pora * dwa słodkie jabłka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * sól, pieprz, cukier * pół średniej marchewki, lub jedna mała * oliwa(...)oliwek Kapustę szatkujemy i w misce doprawiamy solą (około 1/4 łyżeczki). Całość gnieciemy rękoma przez około 3 minuty, aż kapusta puści sok. Pozostawiamy taką przez 30 minut. Przez ten czas, kapusta idealnie zmięknie. Pora drobno siekamy, a jabłka i marchew ścieramy na tartce. Jabłka na dużych oczkach a marchew na małych. Po 30 minutach, do kapusty dodajemy jabłka i marchew

Klasyka Gotowania
Łopatka pieczona w kiszonej kapuście i ananasie 288

obiad dla kilku osób,przy którym nie narobimy się za dużo,a jest pyszny.Jest to przepis Mariety Mareckiej z programu Abc gotowania-który bardzo lubię.mięsko wychodzi mięciutkie a kapusta jest przepyszna przez połączenie jej z ananasem -polecam Składniki: 1,2 kg łopatki wieprzowej 700 g kiszonej kapusty 1 puszka ananasa 1 łyżeczka kolendry 2 goździki 1 łyżeczka pieprzu zielonego(...)ucieramy na pastę. Osuszoną porcję mięsa nacieramy przyprawami i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki. Na drugi dzień łopatkę obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony.  Kapustę mocno odciskamy i szatkujemy drobniej, ananasa odsączamy z zalewy, nie wylewamy jej i kroimy w sporą kostkę.  Na dnie naczynia ceramicznego układamy część kapusty, łopatkę, dodajemy listki laurowe, połowę ananasa

Swojskie jedzonko
Razowe kopytka smażone z kapustą 156

przepis spisałam ale nie opublikowałam, ot co!  Zawieruszył się między kopytkami. Pomysł pochodzi z książki "Kuchnia polska wg Karola Okrasy. Słone", odrobinę go zmieniłam. Razowe kopytka smażone z kapusta kopytka: 1 kg mączystych ziemniaków, ugotowanych 200 g maki pszennej zwykłej 50 g mąki pszennej razowej jajko sól, pieprz Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i mielimy w maszynce(...)omączonej stolnicy wałek, tniemy go na małe kopytka. Gotujemy je w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżka cedzakową na talerz by obeschły trochę. kapusta: 600 g kiszonej kapusty 2 średnie cebule skórka i sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju łyżka miodu wielokwiatowego Kapustę odciskamy i siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bigos mieszany zwany imprezowym 121

Choć bigos to danie głównie mięsne, a nie kapuściane jak się potocznie sądzi, tutaj skorzystałem z jednego z mitów narodowych i skupiłem się na kapuście. Bigos jest w ogóle bardzo wdzięcznym tematem jeśli chodzi o catering imprezowy bo przygotowanie jest mało praco i czasochłonne. Co prawda, aby uzyskać pełne walory należałoby go ugotować kilka dni wcześniej a następnie codziennie podgrzewać(...)się uzyskać w postaci pliku dźwiękowego puszczany w radio w wigilię ze mną w jednej z głównych ról :) Nie wiem czy działa odtwarzacz, bo z nimi różnie :) Składniki: - kapusta świeża - kapusta kiszona - kasza gryczana - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Kapustę szatkujemy i gotujemy w jak najmniejszej ilości wody. Dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy, aż wszystko zmięknie, wtedy dosypujemy ugotowanej kaszy gryczanej

Kryzysowa Książka Kucharska
Bigos Teściowyj ( i nie ma co tłumaczyć ;) ) 165

Receptōw 1 na bigos je kans 2 . Tyn ślōnski je ze przeciyrym ze tōmatōw 3 i nojczyńścij 4 ze kapusty świyżyj i kiszōnyj. Jak żech moji Babie pedzioł 5 , że chciołbych taki narychtować na Sylwestra, to mi padała 6 , ze ôn 7 je za ajnfach 8 i że na Sylwestra to by musiało być co barzi 9 eleganckego(...)dobry, ze śliwkōma, grzibami, winym i całōm gōrōm miysa. Tyn recept je we ôd ni familiji już dojś dugo i zajś idzie na nastympne pokolynie. Co potrza? 2 kg kapusty kiszōnyj 50 dkg wōsztu 12 30 dkg wyndzōnki 80 dkg żeberek wieprzowych 50 dkg karczku abo łopatki 2 cebule trocha masła klarowanego ze 5 liści laurowych 5-7 kulek ziela

Chop w kuchni
Kapusta w pomidorach 139

Proste danie jednogarnkowe – kapusta z pieczarkami, marchewką i pomidorami. Dodatek miodu, kminu rzymskiego, czosnku i suszonej papryki wspaniale urozmaica smak. 1/2 główki średniej wielkości białej kapusty 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 10 pieczarek 2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki suszonego kminu rzymskiego 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki(...)miodu 1/3 szklanki wody 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) olej do smażenia Kapustę drobno posiekać i przełożyć do dużego garnka. Dodać sól, pieprz, wodę i liście laurowe i gotować pod przykryciem, na małym ogniu. Marchewkę pokroić w cienkie plastry. Pieczarki i cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i zaszklić na nim pokrojoną cebulę, a następnie pieczarki i marchewkę

Bullio
Postna kapusta z suszonymi grzybami i śliwkami 313

Składniki: 3 kg kiszonej kapusty (z marchewką) 3 cebule 50 g suszonych grzybów (borowików) 2 szklanki suszonych śliwek 100 ml półwytrawnego czerwonego wina 1 łyżka oleju roślinnego po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jałowca Sposób wykonania: Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na kilka godzin (np. na noc). Kapustę odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki(...)grzybów i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy do kapusty. Gdy kapusta zmięknie, wrzucamy grzyby, śliwki i przyprawy. Wlewamy wino. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu aż kapusta mocno zmięknie i nabierze jasno brązowego koloru

Qchnia po prostu
Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą gryczaną 136

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą gryczaną Składniki – ciasto na pierogi: 1 kg mąki pszennej 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki - farsz: Kapusta kiszona – 1kg Suszone grzyby – 2 szklanki Cebula(...)wymieszać z żółtkami, oliwą i solą. Stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto, aż będzie elastyczne. Wykonanie – farsz: Grzyby namoczyć w wodzie przez 5-6h (najlepiej na noc). Kapustę zalać wodą, dodać grzyby i gotować przez 1 godzinę. Do kapusty można dolać wodę z suszonych grzybów. Gdy kapusta będzie miękką, należy odcisnąć ją z nadmiaru wody. Cebulę drobno posiekać

Kuchnia Bon Appetit