Młoda kapusta która polecam na obiad, z ziemniakami młodymi. Uwielbiam kapustę młodą i mogłabym ją jadać prawie codziennie na obiad w rożnej postaci. Wersja z okrasą idealna dla mężczyzn mięsożernych i nie tylko. 1/2 główki młodej kapusty 1 marchew 1 cebula 1 jabłko kwaśne 1 kiełbasa podwędzana 20 dkg boczku wędzonego 2 ziela angielskie masło klarowane sól, pieprz koper świeży(...)Kapustę szatkuję na kawałki, marchew ścieram na tarce jarzynowej. Przekładam do garnka, wlewam wodę około dwie szklanki, dodaję ziele angielskie i gotuję aż kapusta z marchewką będzie miękka. Cebulę przesmażam na maśle klarowanym, przekładam na talerz. Na tej samej palni smażę boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę, obrane i pokrojone jabłko, i dalej smażę. Na końcu dodaję kapustę, cebulę. Doprawiam
wesoła kuchniamięs i ziemniaków. Ostatnio na moim stole królują buraczki . Jednak przychodzi też czas, że mam ochotę na coś lekkiego. Wtedy przygotowuję surówkę z pora . Tym razem jednak postawiłam na kapustę pekińską. Można z niej zrobić naprawdę kulinarne cuda. Używam jej do potrawki z kurczaka , nie raz wykorzystałam też kapustę pekińską do zupy . Surówkę z kapusty pekińskiej polecam każdemu(...)lubi połączenia warzyw i owców. Wyszło pysznie, lekko i przede wszystkim słodko. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 garście rodzynek puszka ananasa 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki soku z ananasa 2 łyżeczki curry sól, pieprz Sposób przygotowania : Rodzynki zaparzamy wrzątkiem. Kapustę drobno siekamy. Ananasa kroimy w kostkę. Jogurt łączymy z sokiem z ananasa, curry. Solimy i pieprzymy do smaku. Kapustę
Pobite gary Barbaryosoby. Dlaczego 5? Zaraz wyjaśniam.... w kaczej skórze jest sporo tłuszczu, więc postanowiłam zrobić kaczy smalec na sposób francuski z mięsem. Przepis na nogi kacze w kapuście i smalec poniżej. Nogi z kaczki po góralsku 5 kaczych nóżek 1/2 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 1/2 szklanki wytrawnego wina 1 łyżeczka majeranku 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki(...)wstaw na ogień. Przesmaż mięso ze wszystkich stron i wytop jak najwięcej tłuszczu. Zlej nadmiar tłuszczu, podlej winem. Gdy alkohol odparuje oprósz mięso solą, pieprzem i majerankiem. Przykryj mięso kapustą kiszoną i duś mięso na niewielkim ogniu do miękkości podlewają wodą jeśli trzeba. Wyjmij nogi z kapusty. Na patelni na łyżce wytopionego tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Oprósz ją maką
Gotuj Sam!Czosnek niedźwiedzi trzeba zrywać wiosną, gdy liście sa młode. Można je zamrozić lub posiekać drobno i przechować zalane olejem lub oliwą. Eksperyment dodania czosnku do młodej kapusty powiódł się znakomicie - wszystkim smakowała, więc podaję przepis. Młoda kapusta z niedźwiedzią nutą. 1 młoda kapusta pęczek czosnku niedźwiedziego 1 łyżka syropu mniszkowego z imbirem 1 cebula 1 łyżka masła sklarowanego(...)łyżeczka tymianku sok z cytryny do smaku sól i pieprz do smaku Obierz cebulę i kapustę z zewnetrznych liści. Pokrój kapustę w centymetrową kostkę. Posiekaj cebulę drobnoi zeszklij ją na masle po czym dodaj kapustę. lekko ją posól i duś kilka minut, Gdy zmieknie dodaj tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz do smaku. Na małym ogniu duś jeszcze kolejne kilka
Gotuj Sam!pewnie na ten temat bardzo ugruntowane przekonania, ale prawda jest taka, że potrawa ta na przestrzeni wieków bardzo się zmieniała. Np. do połowy XIX w nie było w bigosie kapusty! Kto by pomyślał? Były w nim oczywiście przeróżne mięsa i jakieś kwaśne dodatki - często jabłka. W moim daniu jabłka są również, więc wszystko (no, może nie wszystko, ale coś) się(...)moją żoną. Zdzwoniła do mnie z pytaniem jakiej porcji potrzebuję do fotografii, bo zaraz zje wszystko! Czy muszę jeszcze jakoś inaczej reklamować danie? Nie? Dziękuję! ;) Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 średnia cukinia 2 cebule 3 jabłka 3 duże pieczarki portobello 1 garść suszonych żurawin 1 garść suszonych prawdziwków 2 bulionetki do duszenia warzyw 3 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka
zadanie-gotowanieNajlepszy bigos to właśnie z młodej kapusty, który uzupełniają dodatki takie jak kiełbasa czy boczek. Jednak można też bez dodatków. Ja przygotowałam bigos z kiełbasą z dodatkiem cytryny i powideł śliwkowych. Te dodatki nadają wyjątkowy smak. Jest świetny ! Idealny dodatek do obiadu, do młodych ziemniaków. Ja lubię jeść z samym chlebem. Taki bigos to także fajne danie(...)imprezy za równo domowe jak i te na dworze przy grillu. Składniki : młoda kapusta 1 i 1/2 główki przecier 2 łyżki powidła śliwkowe 2 łyżki sok z cytryny 2 łyzki sól, pieprz do smaku kostka rosołowa 2 szt. kiełbasa zwyczajna lub inna np. śląska 2 pętka woda 2 szkl. + 1 szkl. przyprawa do bigosu do smaku koperek
Kuchnia PaulettesLubicie sałatki na słodko? To ta sałatka jest stworzona dla Was. Jest to mój pomysł na urozmaicenie sałatek z kapusty. Sałatka zawiera same dobre wartości. Zawiera orzechy włoskie, rodzynki dla słodyczy i bardzo smaczny sos ze śmietany o kwaskowo- słodkim smaku. Aby ładnie się zaprezentowała utworzyłam warstwy. Jest to idealna sałatka na imprezy, spotkania, domówki, wesela i inne okoliczności. Jest(...)bardzo smaczna, zdrowa i każda warstwa do siebie pasuje smakowo. SKŁADNIKI: kapusta biała 1 mała główka ( ok. 600 g. ) filety z kurczaka 2 szt. rodzynki 200 g. śmietana kwaśna gęsta 400 g. sok z połowy limonki miód płynny 2 łyżki kurkuma 1/2 łyżeczki sól 1/4 łyżeczki pieprz 1 szczypta przyprawa do kurczaka 1/2 łyżeczki orzechy włoskie 1/2 kubka olej
Kuchnia PaulettesPaszteciki to jedno z dań, które kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Może dlatego, że zapach kapusty i pieczarek rozchodzi się po kuchni, a kapustę kiszoną niezwłocznie łączę ze świętami. Jest to jedno z 12 potraw, które znajduje się na naszym stole wigilijnym. Paszteciki są z ciasta drożdżowego, można je jeść na ciepło jak i na zimno. Najlepiej(...)sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżka suche drożdże 1 op. (8-10 g.) masło roztopione, ostudzone 100 g. mleko letnie 1/2 szkl. Farsz: pieczarki 500 g. kapusta kiszona 800 g. sól, pieprz do smaku cebula 2 szt. olej do smażenia woda 3/4 szkl. Dodatkowo: jajko 1 szt. sezam lub mak do posypania METODA: Ciasto
Kuchnia PaulettesSurówkę z czerwonej kapusty i jabłka pamiętam z dzieciństwa. Zwykle kapustę obgotowuję i doprawiam ją z winegretem. Surowa kapusta jest nieco twarda, ale synowie wolą wersję z jabłkiem i śmietaną. Sałatka: 1 ćwiartka czerwonej kapusty 1 jabłko kawałek cebuli (niekoniecznie) 1 łyżka majonezu 2-3 łyżki śmietany 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz szczypta ziół do sałatek natka(...)pietruszki lub koperek Kapustę cienko poszatkować. Nasolić i wycisnąć rękoma, by puściła sok. Odstawić na pół godziny. Jabłko obrać, zetrzeć na gruber tarce do kapusty. Cebulę drobno posiekać.Wymieszać z pozostałymi składnikami. Schłodzić
Czerwień i błękitBigos dla tych, którzy nie przepadają za wersją tylko z kiszoną albo tylko z białą. Składniki 750 g kapusty kiszonej domowej 750 g kapusty białej 500 dag karkówki 2 pętka kiełbasy polskiej wędzonej 2 pętka kiełbasy Zyguły 1 pętko kiełbasy podwawelskiej różne skrawki mięs pieczonych garść suszonych grzybów sok pomidorowy Pudliszki suszone morele koncentrat pomidorowy kilka ziaren ziela angielskiego(...)czasu , aż mięso upiekło się, pod koniec pieczenia dodałem pokrojoną w plastry cebulę, zdjąłem przykrycie i zapiekałem tak aby cebula się zeszkliła, a mięso przypiekło. Suszone grzyby namoczyłem. Kapustę kiszoną pokroiłem, zalałem w garnku wodą dodałem namoczone pokrojone grzyby, przykryłem i dusiłem. Kapustę białą poszatkowałem, posoliłem, pozostawiłem w misce na 15 minut. Po tym czasie dodałem ją do kiszonej kapusty
R'n'G Kitchenroli głównej. Trudno... Prawda jest też taka, że to, iż oni maja chęć na mięso nie oznacza, że ja też mam je jeść. Poniżej znajdziecie przepis na smakowita kapustę, która może być zarówno samodzielnym posiłkiem jak i dodatkiem do kotleta :) Zalewę do kapusty podpatrzyłam w listopadowej KUCHNI, jest autorstwa Marty Dymek. Modra kapusta z jabłkami 500 g czerwonej kapusty(...)łyżki octu balsamicznego i oleju łyżka syropu klonowego po pół łyżeczki mielonej kolendry i kminu rzymskiego pół łyżeczki kminu w całości spora szczypta cynamonu, soli i pieprzu 1 jabłko Kapustę kroimy niezbyt drobno. W miseczce mieszamy ocet, olej i przyprawy. \Kapustę wrzucamy do blaszki i dokładnie mieszamy z sosem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Pieczmy 10 minut
Dzieje kuchennej WiewióryGołąbki z kapusty włoskiej są mniej pracochłonne i dużo łatwiejsze w wykonaniu niż z białej kapusty. Poza tym, dzięki kapuście włoskiej są bardziej delikatne. Z podanych składników wychodzi 10 gołąbków. Składniki: 1 nieduża włoska kapusta 500 gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 200 gramów pieczarek 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 mała puszka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki(...)sól pieprz czerwona mielona papryka 1 kostka rosołowa - opcjonalnie Liście kapusty oddzielamy od głąba i parzymy wrzątkiem ok. 2 minut Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy do miseczki Pieczarki i cebulę siekamy niezbyt drobno i dusimy do miękkości. Przekładamy do miseczki z mięsem Dodajemy ryż, przyprawy i mieszamy Następnie nadzienie nakładamy
Szczęśliwa kuchniaDzisiaj surówka z kapusty pekińskiej. Jak przystało na początek tygodnia, zrobiłam czyszczenie lodówki i w sałatce wylądował dodatkowo ananas, jabłko i mandarynki. Fajna odmiana dla smaku takiej typowej sałatki z kapusty pekińskiej tym razem w wersji owocowej. Oczywiście, zamiast majonezu, możecie użyć samego jogurtu, wybór należy do Was. Taka surówka świetnie pasuje do mięsa, kasz, ryżu czy makaronów. Drukuj Sałatka(...)kapusty pekińskiej, mandarynek, jabłka i ananasa window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 kapusty pekińskiej 2 mandarynki 3 plastry ananasa 1 jabłko Sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu szczypta cukru, sól, pieprz Sposób przygotowania Składniki sosu wymieszać razem. Kapustę drobno poszatkować. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Ananas pokroić w kostkę. Jabłko obrać i pokroić w cząstki. Wymieszać całość razem
Mieszam w Garnkusię ugotować w jeden dzień. Zanim mój tegoroczny osiągnął pożądany aromat gotowałam go niemal tydzień ale efekt w pełni nas zadowala :-) składniki: 1 1/2 kg białej kapusty 1 1/2 kg kapusty kiszonej 1 kg łopatki 1/2 kg karkówki 1/2 kg żeberek 3 liście laurowe 10 owoców ziela angielskiego 5 jagód jałowca sól, pieprz 20 g suszonych grzybów 2 łyżki(...)powideł wykonanie: Kiszoną kapustę włożyłam do garnka, podlałam niewielką ilością wody i dusiłam do miękkości. Ponieważ nie była zbyt kwaśna nie odciskałam nadmiaru soku ani jej nie płukałam. Dla aromatu dodałam skóry z wędzonego boczku (odcinam je i zamrażam, wykorzystuję do bigosu, fasolki po bretońsku czy grochówki). Białą kapustę poszatkowałam, włożyłam do drugiego garnka, lekko osoliłam, podlałam odrobiną wody
babka w formiewspólnego ucztowania. Bifyj był niczym domowy skarbiec. Dziś drzwiczki tego kredensu zostały uchylone. Pozwolono mi zajrzeć do opolskiego domostwa i zobaczyć, że niedzielny łobiod to nie tylko rolada, modro kapusta i gumiklyjzy, ale także towarzyszą mu krupnioki, żymloki, wursty i kołocze, a kuchnia śląska ma naprawdę wiele do zaoferowania. Chcąc te kulinarne tradycje trochę przybliżyć, Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna(...)nasze serca fenomenalnym żurem grzybowym z domową białą kiełbasą i pianką z maślanki Oleskiej, nadającą mu łagodności. Na danie główne podano nam kaczkę sous-vide z modrą kapustą karmelizowaną z lokalnym miodem, pureé z marchwi oraz sosem demi-glace z pastą truflową. Na deser sernik z miodem (również z Wołczyna). Przepięknie podane dania możecie
Food Square