kapustą - 19268 przepisów (strona:236/1285)

Dietetyczna kapusta z kurczakiem 308

Danie z kapusty, kurczaka i warzyw. Wymaga długiego gotowania żeby kapusta odpowiednio zmiękła. Może na zdjęciach nie prezentuje się zbyt efektownie, ale jest naprawdę pyszne a przy tym dość dietetyczne. Do przygotowania będzie potrzebny duży (co najmniej 4-litrowy) garnek. 1/2 główki białej kapusty 500 g mięsa z piersi kurczaka 500 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 1 opakowanie pomidorów(...)puszce (400 g) ok. 4 łyżeczki soli ok. 4 łyżeczki słodkiej, suszonej papryki ok. 2 łyżeczki suszonego czosnku ok. 1,5 łyżeczki pieprzu 2 szklanki wody Kapustę poszatkować i przełożyć do garnka o pojemności co najmniej 4 litrów. Dodać sól i zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. W tym czasie pozostałe składniki (oczyszczonego kurczaka, pieczarki, paprykę) pokroić

Bullio
Gęsina babci 177

Ponieważ gęś jest teraz towarem luksusowym ( i pomyśleć, że kiedyś chodziły po każdym podwórku ), udało mi się kupić w dobrej cenie same piersi. I nie mogłam sobie odmówić duszenia kapusty kiszonej. Knedle sobie podarowałam, podając tradycyjne ziemniaki. Jedno musicie wiedzieć, jak najmniej stosujemy dodatków smakowych do mięsa. Gęsina sama w sobie jest bardzo smaczna. Szkoda zabijać jej naturalny smak(...)wiec, gotujemy! Składniki: -dwie gęsie piersi ze skórą -smalec (  1/2 łyżki ) -dwa ząbki czosnku -sól do smaku -1/2 kg kiszonej kapusty -1-2 marchewki W gęsiarce lub w głębokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy dobrze smalec. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem piersi kładziemy na gorący tłuszcz skórką do dołu. Smażymy do zrumienienia skórki. Odwracamy mięso na druga stronę

Kulinarne przemyslenia
Gołąbki bez zawijania w jasnym sosie 413

Idealne na obiad, pyszne i syte – gołąbki bez zawijania w jasnym sosie. Przyznam Wam szczerze, że od dziecka owszem lubiłam połączenie mięsa z ryżem, ale już za samą kapustą w którą był zawinięty gołąbek nie przepadałam. Choć uwielbiam kapustę w surówkach czy łazankach , to nie była ona moją faworytką w tej wersji. Tak więc jadłam sam farsz zostawiając(...)talerzu nietknięte liście kapusty. Dlatego wersja gołąbków bez zawijania tak przypadła mi do gustu. Lubię w nich wszystko i niczego już nie zostawiam na talerzu. Oczywiście większość z Wam pewnie przygotowuje gołąbki w sosie pomidorowym, tak też można zrobić i w tym przypadku, ale u nas w domu lubi się je bardziej gdy przenikną smakiem jasnego sosu mięsnego (pieczeniowego). Spróbujcie

Słodkie okruszki
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 215

mojej kuchni FASOLKA Fasolka szparagowa w słoikach na zimę autorka: Kamira90 | blog: W Moim Magicznym Domu Fasolka szparagowa w pomidorach i słówko o pasteryzacji autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie KAPUSTA Kapusta kiszona z kminkiem autorka: colorfulrecipesblog | blog: colorfulrecipesblog Kapusta z rodzynkami i orzechami włoskimi autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem autorka: Di gotuje | blog(...)gotuje Kiszona kapusta na zimę autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia INNE WARZYWA marchew kiszona z imbirem autorka: janiolka | blog: Eksperyment sobotni Sos z pieczonych warzyw autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Kiszona czerwona papryka autorka: dariad | blog: Magiczna kuchnia Darii Papryka marynowana autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Sos paprykowy autorka: sammakko | blog: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty Przetwory:Buraczki

Weekendy w domu i ogrodzie
Białe kiełbaski zapiekane na kapuście kiszonej i papryce 194

czwartkowe popołudnie polecam przepis na pyszne białe kiełbaski zapiekane na kapuście kiszonej i papryce. Potrawa ta to doskonała propozycja na obiad lub ciepłą kolację.  SKŁADNIKI: 4 Białe Kiełbaski Grillówki Hańderek , 300g kapusty kiszonej, 1 cebula, 1/2 strąka papryki czerwonej, 1/2 strąka papryki żółtej, 1/2 strąka papryki zielonej, 1/2 łyżeczki kminku mielonego, 2 łyżki masła, 100ml wody, 2 plastry sera(...)żółtego, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę kiszona przepłukuję i drobno kroję. Papryki kroję w cienkie paski. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na maśle szklę cebulę. Dodaję kapustę, paprykę oraz kminek. Chwilę smażę. Warzywa podlewam wodą i duszę na małym ogniu około 15 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Kapustę z papryką przekładam do naczynek żaroodpornych. Na kapuście

Tradycyjna kuchnia Kasi
Schab duszony w sosie z kiszonej kapusty i ogórków. 465

Kiedyś gotowałam schabowe w młodej słodkiej kapuście i bardzo mi smakowało to danie. Dziś postanowiłam zrobić je w wersji kwaśnej. Mięso dusiłam w kiszonej kapuście i ogórkach z dodatkiem marchewki, cebuli i ziół transylwańskich. Danie wyszło bardzo aromatyczne, a schabowe miękkie i soczyste. Schabowe w takiej wersji idealnie smakują z ziemniakami lub kluskami. Schab można zastąpić żeberkami i też będzie(...)pysznie. Potrawę można zagęścić mąką, ale to nie jest konieczne. Polecam! SCHAB DUSZONY W SOSIE Z KISZONEJ KAPUSTY I OGÓRKÓW. Składniki na 4 porcje: około 750 g schabu (8 plastrów) 1 cebula 250 g kiszonej kapusty 1 marchewka 250 g kiszonych ogórków sól pieprz czarny ostra papryka zioła transylwańskie (mieszanka) 2 liście laurowe 3 ziarenka pieprzu czarnego 3 ziarenka ziela

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Surówka z czerwonej kapusty i pomarańczy 124

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Surówka z czerwonej kapusty i pomarańczy Składniki – 4 porcje: Czerwona kapusta – ½ główki Pomarańcza – 1 sztuka Granat – 1 sztuka Pestki dyni – 2 łyżki Oliwa z oliwek – 1 łyżka Miód – 1 łyżka Sok z ½ cytryny Musztarda(...)dijon – 1 łyżka Sól Wykonanie: Kapustę drobno posiekać i zblanszować. Zblanszowaną kapustę skropić sokiem z ½ cytryny i posolić. Następnie uprażyć na patelni pestki dyni i dodać je do kapusty. Pomarańczę obrać dokładnie ze skóry i pousuwać białe błonki z owocu, a następnie pokroić w kostkę. Do kapusty dodać pomarańczę, granat i wymieszać z oliwą z oliwek, miodem i musztardą. Doprawić

Kuchnia Bon Appetit
PAŁKI DROBIOWE PIECZONE W KAPUŚCIE KISZONEJ 126

Mój codzienny problem... co dziś na obiad? Kupiłam pałki z kurczaka i rozmyślałam jakby je inaczej przygotować. I tak wpadłam na pomysł, żeby upiec je z kapustą kiszoną. Obiad robił się "sam" a ja w między czasie mogłam zrobić wiele innych rzeczy. Pałki wyszły przepyszne, soczyste, lekko pikantne i kwaskowate od kapusty kiszonej. Naprawdę polecam :) Składniki: * 10 pałek z kurczaka(...)kapusty kiszonej * delikata do mięs  * pół szklanki oleju * sól * ostra papryka  * ulubione przyprawy do przyprawienia pałek z kurczaka Wykonanie: W misce wymieszać olej z solą, ostrą papryką i ulubionymi przyprawami (wszystko według uznania), włożyć pałki z kurczaka, wymieszać i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie mięso ułożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego

Zrób to smacznie
ŻEBERKA DUSZONE W KAPUŚCIE 130

potrawa zawsze kojarzy mi się ze Śląskiem.Często gdy byłam tam u brata, na moje życzenie zawsze gotował to danie...Przepyszne żeberka ,kapusta i zapach unoszący się z małej kuchni.Cudowne.Dlatego na letnią melancholię polecam żeberka w kapuście. 1kg.żeberek 2 łyżki majeranku 3cebule 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu mała główka kapusty 2 marchewki koperek 4 listki laurowe smalec sól(...)drobno w piórka cebulę,dodajemy do niej rozgnieciony czosnek,przesmażamy,dolewamy trochę bulionu i doprawiamy majerankiem, kiedy cebula zmięknie dokładam odrobinę masła,pokrojona w talarki  marchewkę, potem poszatkowaną kapustę .Gotujemy chwilę,zasypujemy łyżką mąki i chwilę zasmażamy,układamy na kapuście żeberka,na nich listki laurowe,zalewamy resztą bulionu tak aby zakrył całe żeberka.Posypujemy majerankiem,dodajemy posiekany koperek,przykrywamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Młoda kapusta z dodatkami 108

Zawieruszony przepis z wiosenną młodą kapustą. Nie nazwaliśmy "bigos z młodej kapusty" bowiem kiedyś dodając taki w troszkę innej wersji zostaliśmy " sympatycznie" potraktowani przez trolla.  Składniki młoda kapusta główka ok. 1 kg karkówka 400g cebula 150g (2 średnie) słonina młoda marchewka 4-5 szt koperek pęczek koncentrat pomidorowy 130g 2 suszone pomidory 1 duży pomidor ziele angielskie 5 liść(...)świeżo mielony pieprz   Przygotowanie   Mięso pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem słoninę, smażyłem, aż stało się bardziej miękkie. Pomidora sparzyłem, obrałem ze skórki, pokroiłem na kawałki. Młodą kapustę poszatkowałem, osoliłem, włożyłem do dużego garnka z niewielką ilością gorącej wody, dodałem liść laurowy, ziele angielski, gotowałem przez 10 minut na małym ogniu. W trakcie gotowania pokroiłem marchewki i dodałem

R'n'G Kitchen
Surówka z czerwonej kapusty 180

ViolaPassion Bardzo ważna część do każdego obiadu surówka. Bez niej nasze danie byłoby nie kompletne. Dziś chciałabym wam pokazać wam surówkę z czerwonej kapusty z majonezem. Składniki: Główka mała czerwonej kapusty 1 średnia cebula 1 marchew pieprz ziołowy sól do smaku 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy 3 łyżki majonezu Sposób: Kapustę kroimy na pół i na 3 Kroimy drobno(...)nożem ,albo używamy specjalnej tarki do cięcia kapusty ja taką posiadam i nie ukrywam że jest dużo szybciej. Wsadzamy do miski i nacieramy solą, cukrem. Dzięki tej metodzie nasza kapusta stanie się miękka i smaczna i pozbędziemy się goryczki Obieramy marchew tarkujemy na średnich oczkach na tarce. Obieramy cebulę kroimy drobno w kostkę. Dodajemy oliwę, pieprz ,w razie konieczności sól

Viola cooks with passion
Kapuśniak ze świeżo kiszonej kapusty oraz zupa wietrzenie lodówki :) 131

Ostatnio zaniedbałam gotowanie. Robienie przetworów na zimę tak mnie pochłonęło, że wrzucałam do gara wszystko co było pod ręką :)  I tak oto powstał expresowy kapuśniaczek, ze świeżo kiszonej kapusty i zupa z serii - wszystko do gara lub - wietrzenie lodówki :) Składniki: - 1 kg kiszonej, młodej kapusty ( taka  pięciodniowa ) -30 dag kiełbasy wiejskiej -30 dag boczku -jedna cebula Kapustę zalać(...)wodą tak 2 cm powyżej kapusty. Gotować krótko, ponieważ taka kapusta jest mięciutka. Na patelni wysmażyć boczek na chrupko, dodać pokrojoną w kostkę cebule i podsmażyć do zrumienienia. Dodać do gotującej  się  kapusty wraz z pokrojoną w plasterki kiełbasą wiejską. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa wszystko do gara lub wietrzenie lodówki :) Składniki: -dwie garście

Kulinarne przemyslenia
Surówka z czerwonej kapusty 152

Surówka z czerwonej kapusty jest delikatna w smaku, a jednocześnie bardzo chrupiąca. Idealnie komponuje się z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!      Surówka z czerwonej kapusty Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 2-3 duże marchewki 1 duże jabłko 1 średnia cebula sól, kwasek cytrynowy, pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, zlać gorącą wodą i odstawić, aby kapusta zmiękła. Marchew, jabłko(...)oraz cebule ścieramy na tartce o grubych oczkach. Do miękkiej kapusty, dokładamy starte warzywa, oraz przyprawiamy do smaku

Smaki Natalii
Bigos z młodą kapustą i żurawiną 141

warto zrobić. Można zrobić go na zasadzie porządków w lodówce bądź też celowo lub tak zwyczajnie gdy mamy na niego ochotę. W lodówce czekała w swojej kolejce młoda mała kapusta, kiszoną posiadam własną i tak to się zaczęło. Chciałam coś zmienić. Tak powstał bigos z żurawiną i pomidorami z puszki. Wyszło smacznie. Składniki: 1 mała młoda kapusta Kiszona kapusta – słoik(...)około 720 gram 2 marchewki Ok. 200   gram szynki wędzonej ( można dodać różne ) Pomidory krojone z puszki Pieprz Bulion ½ l Wykonanie: Kapustę szatkujemy ( w końcu kupiłam zwykłą szatkownicę, trzeba tylko uważać na palce ). Marchew obieramy, ścieramy na tarce warzywnej i dodajemy do kapusty. Szynkę kroimy w słupki, również umieszczamy w bigosie. Podlewamy bulionem ( można wykorzystać bulion z kostki ). Gotujemy

Smaki Ewy
LAZANIA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ i mięsa 123

Lazania tym razem dietetycznie, makaron zamieniłam na liście kapusty. Mięsko mielone wzbogaciłam o pieczarki i bakłażana co świetnie wzbogaciło smak całego dania. Lazanie zapiekłam z serem. Muszę przyznać że zapiekanka pierwsza klasa, pyszna i mniej kaloryczna. Polecam, dzieci się nią zajadały(...)SKŁADNIKI :  1 główka kapusty włoskiej 50 dkg chudego mięsa mielonego 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżki oleju 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę  1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę  3 ząbki czosnku 20 dkg pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1 kostka rosołowa rozmieszana w 1/2 szklance wrzątku 2 łyżeczki przecieru

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania