kapustą - 19268 przepisów (strona:243/1285)

Pieczone gęsie udka z ziemniakami Hasselback i modrą kapustą z granatem 178

skosztowania w listopadzie tego szlachetnego drobiu, wszak późna jesień to sezon gdy gęsina jest najsmaczniejsza! Do pieczonych gęsich udek proponuję podać ziemniaki Hasselback, upieczone w gęsim tłuszczu oraz modrą kapustę z granatem. Całe dnie to prawdziwa uczta na wyjątkową okazję.  Składniki: 2 udka z gęsi sól pieprz suszony majeranek Dodatkowo: 6 średniej wielkości ziemniaków gałązki świeżego tymianku Kapusta: mała(...)główka czerwonej kapusty 2 łyżki octu 1 łyżka oleju 1 łyżka miodu 1 czerwona cebula 1 granat sól pieprz Przygotowanie: Gęsie udka nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Wkładamy na noc do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Udka układamy na rozgrzanej patelni skórą do dołu i obsmażamy po około 2 minuty z każdej strony. Nie trzeba dodawać tłuszczu, wytopi się

Smakowity Blog Kulinarny
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą . 704

Miałam dzisiaj ochotę na coś innego , postanowiłam przygotować placki ziemniaczane z kiszona kapustą , pewnie się zdziwicie z kiszoną kapustą ? placki wyszły wspaniałe w smaku , mąż i dzieci się nimi zajadali . Do placków użyłam wyśmienitej Kapusty kiszonej z grzybami z Ogródka Dziadunia , powiem Wam że nie spotkałam się jeszcze z tak pyszną kapustą ze słoika , no po prostu palce lizać. Jako(...)placków użyłam przepysznego Sosu kebab gyros i Sosu madziarów firmy Folwark .Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 6 dużych ziemniaków 1 duża cebula 2 małe marchewki 1 szklanka posiekanej Kiszonej kapusty z Ogródka Dziadunia  3 jajka 2,3 łyżki mąki  domowa vegeta, pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jako dodatek do placków : Sos madziarów  Sos kebab gyros

Sama słodycz i szczypta chili
Modro kapusta ze słoika 221

wstydzę się tego, że od czasu do czasu stosuję w mojej kuchni półprodukty. Czasami jest to brak czasu, chęci albo choroba. Tym razem w mojej kuchni zagościł słoik modrej kapusty od Ogródek Dziadunia . Kapusta jest tak smaczna, że postanowiłam się podzielić z wami tym przepisem. Nie zawsze udaje się kupić dobre przetwory bo są rozgotowane, zbyt kwaśne(...)doprawione jak byśmy chcieli. Dla nas ta kapusta od teraz jest numerem jeden. Ma lekko kwaśną zalewę z wyczuwalną słodką nutą i jest idealnie doprawiona. Ja od siebie dodałam tylko cebulkę i boczek wędzony ale przyznaję, że sporo zjadłam wprost z słoika. Jeśli spotkacie w sklepie zachęcam do kupienia i spróbowania. Jest również możliwość zamówienia jej w sklepie online . Składniki

Ala piecze i gotuje
Łazanki z kapustą kiszoną 225

najchętniej do każdego posiłku :-). Jest to kolejny fenomen jak z kilku prostych, tanich składników można wyczarować coś tak pysznego! Szczerze polecam to danie gdyż jest naprawdę pyszne. Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą dla 4 osób ok 2 h Składniki woreczek kapusty kwaszonej lub pół kilograma kapusty kiszonej pól kilograma makaronu łazanki jedna cebula 30 dag kiełbasy łyżeczka kminku sól(...)pieprz  Do dzieła!!!      Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości - zajmie to ok godziny - trzeba ją ciągle próbować gdyż to na pewno zależy od rodzaju kapusty jaki kupimy. Makaron gotujemy al dente. Na patelni smażymy delikatnie kiełbasę z cebulą aż przejdą swoimi smakami. Dodajemy odcedzoną kapustę i chwilę razem smażymy - ok 5-10 minut. Następnie dodajemy

sierotka maRysia w kuchni
Zapiekanka wiejska z grzybami i boczkiem 1048

Zapiekanka wiejska z grzybami, boczkiem, kapusta i ziemniakami. W sam raz na jesienny obiad. Pycha! Składniki: 600 g ziemniaków 0,5 małej główki kapusty 300 g boczku wędzonego 1 cebula 2 garście grzybów suszonych 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 g sera żółtego 2 liście laurowe sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, majeranek Sposób przygotowania: 1. Grzyby na noc wrzucamy do wody(...)odcedzamy i drobno kroimy. Wody z gotowania nie wylewamy! Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie studzimy i kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm. Kapustę drobno siekamy a cebulę kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni razem z cebulką na rumiano. Następnie dodajemy kapustę, liście laurowe, koncentrat pomidorowy oraz pół szklanki

Na Ciasteczkowych Papierach
MŁODA KAPUSTA 155

Młoda kapusta ! Wreszcie;-) Wiosna niesie ze sobą mnóstwo warzyw. Młodych,świeżych, po które chętnie sięgamy  spragnieni ich po długiej zimie. Składniki: mała główka młodej kapusty pęczek świeżego koperku cebula dymka 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-4 łyżki octu winnego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól pieprz Kapustę obrałam z wierzchnich liści,umyłam i poszatkowałam. Przełożyłam(...)Wymieszałam i posoliłam.    Gotowałam około 15-20 minut. Na patelni rozpuściłam masło i wsypałam mąkę. Mieszałam aż składniki się połączą i zasmażka nabierze złocistego koloru. Wlałam ją do kapusty i wymieszałam. Pod koniec gotowania dodałam koncentrat pomidorowy. Wlałam ocet winny. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Można dodać do kapusty pokrojoną kiełbasę. Podawałam z młodymi ziemniaczkami,surówką z młodej

potrawyregionalne
Wegańskie gołąbki z grzybami i kaszą 142

robię raz na jakiś czas w sporej ilości, bo dobrze się zamrażają i są idealne na czarną godzinę. Nie znoszę jednak pracy przy nich ze względu na zapach parzonej kapusty i dość długiego przygotowania. Dlatego postanowiłam wykorzystać kapusty chińskie ze swojego warzywnika. I muszę przyznać, że to była świetna decyzja, bo zapach zdecydowanie łagodniejszy i czas sparzania liści krótszy. Poza(...)wiele wygodniej się je zawija. A jaki kolor! Polecam wypróbować z tymi kapustami. Składniki : liście kapusty (u mnie liście komatsuny, pak choi i bok choi) 340 g obgotowanych grzybów 200 ml kaszy jaglanej cebula jalapeno sól pieprz kilka mięsistych pomidorów 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego olej Liście kapust wkładać partiami do osolonego wrzątku na 1-2 minuty, żeby

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa niebecz - regionalne danie z ziemi lubuskiej 232

znajdziecie przepis dopracowany troszkę po mojemu. Myślę, że jeśli ugotujecie tę zupę i zasmakuje Wam, to również będziecie szukali swoich sposobów na najlepszy smak i zapach. Pamiętajcie o jednym: kapusta kiszona, jakiej użyjecie, powinna być dobrej jakości. Niech to będzie kapusta ukwaszona, a nie kwaśna od octu, jaką niestety często się spotyka. Najlepiej kupować ją (o ile sami nie kisicie(...)liści laurowych, ugotować wywar. Przecedzić. Dodać ziemniaki pokrojone w średnia kostkę i namoczone grzyby. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę - ja dodałam pokrojoną w grubsze plastry szynkę.  Kapusta: około 60 dkg dobrej kiszonej kapusty liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego świeżo mielony pieprz spora szczypta kminku 1 łyżka smalcu sól Kapustę ugotować z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Najlepsza Domowa Pizza Kebab 2439

przyprawa arabska kebab shoarma (lub jedna z nich) czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz warzywa: cebula/cebula czerwona ogórki konserwowe/kiszone lub surowe 2-3 pomidory ok. połowa małej kapusty pekińskiej   ok. połowa małej czerwonej kapusty papryka konserwowa (opcjonalnie) sos pomidorowy (passata) ok. 100 ml przyprawy: oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprz ok. 150 g mozzarelli lub żółtego sera(...)godziny). Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość. Kapustę siekamy, resztę warzyw tniemy na niewielkie kawałki. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy i smażymy w rozgrzanym oleju ok. 3 minuty.* Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Wyrośnięte ciasto

Słodka Strona
Kapusta duszona z jabłkami, z żurawiną w cukrze 143

Poszukuję. Nowych smaków i zapachów, odkrywczych połączeń. W niedzielne przedpołudnie postanowiłam zrobić coś do tzw. kotleta. Wybór padł na kapustę, a czemu nie połączyć jej z jabłkami? Okazało się, że to dobre i smaczne zestawienie, delikatne, w sam raz do pikantnego mięsa i w towarzystwie cierpko słodkiej żurawiny. Kapusta duszona z jabłkami, z żurawiną w cukrze(...)białej kapusty, poszatkowanej 1 mała cebula, pokrojona w piórka 3 antonówki, obrane i pokrojone w kostkę 2 łyżki masła lub innego tłuszczu 300 ml bulionu (może być zarówno warzywny jak i np wołowy) 100 g żurawiny 50 g cukru W rondlu na łyżce masła podsmażamy cebulę, powinna się zeszklić. Dodajemy kapustę i smażymy. Na patelni, na drugiej łyżce masła, przesmażamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łazanki z kiszoną kapustą i kiełbaską 174

Kolejne, proste  danie makaronowe , kojarzące się z domem i smakami dzieciństwa (oprócz   Murzynka ,  paprykarzu  czy  zupy NIC ), ale niestety zapomniane- łazanki z kiszoną kapustą oraz z podsmażoną cebulą i kiełbasą. Mimo, że przepis jest bardzo prosty, składniki tanie i dostępne w każdym sklepie, a sama potrawa wyglądem nie zachwyca, to smak jest po prostu(...)zachwycający- p odana z czerwonym winem stanowić może nawet i bardzo wyszukane danie... ... danie, które warto odkryć na nowo! :) Porcja dla 4 dorosłych osób: * kapusta kiszona- 500 g* * ulubiona kiełbasa- 200 g * makaron typu łazanki- 200 g * cebula- 1 szt. * woda- 1 szklanka * suszona włoszczyzna- 1 łyżka (opcjonalnie) * olej- 4 łyżki * ziele angielskie, listki laurowe * sól, pieprz Kapustę kiszoną poszatkować

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka gyros z chipsami o smaku grillowanych warzyw 419

Popularna i dobra sałatka gyros z kapustą pekińską sosem kebab -gyros FOLWARK  z warstwą chipsów o smaku grillowanych warzyw, na imprezach rodzinnych niezastąpiona, zapraszam do wypróbowania jej w tej nowej wersji! Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej-(u mnie dość duża) 1 podwójny filet z kurczaka 2 łyżki oliwy przyprawa do gyrosa sól do smaku 100 g chipsów o smaku grillowanych(...)warzyw 1 cebula 5 ogórków konserwowych 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 4 łyżki sosu kebab-gyros ostrego  Folwark 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu łagodnego Sposób przygotowania: Kapustę pekińską myjemy osuszamy kroimy cieniutko, cebulkę szatkujemy drobno. Resztę warzyw kroimy w kostkę. Mięso myjemy kroimy oprószamy przyprawą do gyrosa, smażymy do miękkości na oleju. Studzimy. Poszatkowaną kapustę mieszamy

Wanilia i Kardamon
Gołąbki w sosie pomidorowym 305

Gołąbki w sosie pomidorowym to potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Danie syte, bardzo pyszne w sam raz na niedzielny obiad. Składniki: Farsz 1 kg. mięsa wieprzowego duża główka kapusty włoskiej szklanka ryżu sól pieprz 2 jaja łyżka oleju Przygotowanie: Przygotować farsz: mięso opłukać, osuszyć, zmielić, doprawić solą, pieprzem. Umyć ryż i obgotować(...)przez 3-4 minuty. Odcedzić, wystudzić, dodać do masy mięsnej. Dodać jaja, dokładnie wymieszać. Kapustę sprawić z wierzchnich uszkodzonych liści. Wyciąć głąbik. Włożyć do dużego garnka z gorącą wodą, gotować na małym ogniu przez 5-10 minut. Odsączyć z wody i wystudzić. Wyciąć lub pobić zgrubienia liścia. Nadziewać liście farszem, zawijać niezbyt ciasno. Układać ciasno gołąbki na spodzie rondla uprzednio

Smaczne Potrawy
Gołąbki. 188

się nie zabrałam sama za ich zrobienie. Tym razem będąc u rodziców męża uczestniczyłam przy ich przygotowaniu.  Składniki : (z tej ilości wyjdzie ok.18 dużych gołąbków)  1duża główka kapusty, 1kg200g mięsa mielonego, 3paczki ryżu (każda po 100g), sól, pieprz, majeranek, 1,5L bulionu, przecier pomidorowy - 2 małe słoiczki, mąka, 2 kostki rosołowe na bulion lub mięso i świeże warzywa(...)bulion. Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie - uważać by nie rozgotować.  Kapustę umyć, oberwać niepotrzebne liście i wyciąć głąb kapusty. Zagotować wodę - taką ilość by kapusta się prawie cała zanurzyła. Gdy liście kapusty lekko zmiękną, pojedynczo wyciągać z wody. Mięso mielone wymieszać z ryżem, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Z każdego liścia odciąć zgrubienie.  Na liść kapusty położyć

W kuchni u Moniki
Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym 351

Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym Tradycyjna surówka z białej kapusty z marchewką i jabłkiem znają chyba wszyscy. Najlepiej smakuje w towarzystwie naszego ukochanego, pospolitego schabowego:) A dzisiaj na moim stole zawitała biała kapusta ale bez jabłka, za to z prażonym słonecznikiem, kukurydzą i sosem czosnkowym. Surówka nabrała mocy, innego smaku i od razu schaboszczak smakował o niebo lepiej(...)Składniki: pół główki małej lub średniej białej kapusty 2 średnie marchewki puszka kukurydzy 2 garście uprażonych ziaren słonecznika 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól pieprz Sposób przygotowania: Kapustę poszatkować, lub drobno pokroić nożem. Przełożyć do miski i dość mocno posolić, wymieszać i odstawić na chwilę. Następnie dobrze wygnieść dłońmi, aby kapusta lekko zwiotczała. Marchewkę obrać

na moim stole...

Proponowane wyszukiwania