grzybkami i kapustką smakują wielu amatorom, więc je właśnie w ten czas polecamy... Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 3/4 szklanki gorącego mleka farsz 2 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 3 cebule 3 łyżki masła 2 listki laurowe 2 -3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól, pieprz świeżo mielony 2 łyżki masła 1 cebula(...)Wykonanie: Kapustę przepłukać w zimnej wodzie przekładamy do garnka wlewamy około 3 litrów wody dodajemy listki laurowe, ziarnka ziela, jedną obraną cebulę oraz łyżeczkę soli. Gotujemy kapustę na wolnym ogniu aż będzie miękka. W osobnym garnku gotujemy namoczone grzyby. Ugotowaną kapustę oraz grzyby odcedzamy z wody. Na desce do krojenia siekamy przestudzoną kapustę na drobne kawałki
kgwjanczewokolejna kapusta, która jest u nas na świątecznym stole . My ją wszyscy bardzo lubimy i tak jak kapustę z pieczarkami podaję ją na ciepło. Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 300 g grochu połówki Zasmażka 2 łyżki masła 1 łyżka mąki Do smaku sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Groch ugotować al dente uważając(...)rozgotować. Odcedzić na sitku i przelać zimną wodą. Kapustę przepłukać i pokroić. Jeśli jest bardzo kwaśna można przepłukać dwa razy. Zalać zimną wodą dodać listek, ziele angielskie i ugotować do miękkości. Odcedzić z nadmiaru płynu pozostawiając około pół szklanki płynu. Do kapusty dodać ugotowany groch i wymieszać.W rondelku rozpuścić i lekko zrumienić masło, zdjąć z ognia, chwilkę przestudzić dodać
Ala piecze i gotujeżeberek wieprzowych, 1 kg kapusty kiszonej, 4 cebule, 500 ml żurku (koniecznie prawdziwy w butelce), 20 g suszonych grzybów (prawdziwki), 2 listki laurowe, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 jagód ziela angielskiego, sól, cukier, tłuszcz (wieprzowy lub gęsi, ja używam gęsi) Cebule pokroić w półplasterki. Kapustę kiszoną pokroić. Gdy jest za kwaśna, wypłukać w zimnej wodzie. W naczyniu do zapiekania(...)strony. Mięso wyjąć, włożyć cebulę pokrojoną w półplasterki, podsmażyć dodając szczyptę cukru i soli. Do cebuli dodać rozkruszone grzyby, liście laurowe, pieprz, ziele i dusić aż cebula zmięknie. Dodać kapustę, przesmażyć razem. Dodać trochę tłuszczu, kapusta nie może być sucha. Ważne jest to, szczególnie gdy mamy chude żeberka. Połowę cebuli z kapustą wyjąć resztę rozłożyć na dnie naczynia, następnie ułożyć
królestwo garówłyżki masła, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka garam masala, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryka chili świeżo mielona do smaku, 400 g kuskusa, 1 kapusta włoska, łyżeczka cukru, 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, masło do smażenia i omaszczenia (ok. 1 kostka). Przygotowanie: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę, kilka(...)Dodajemy do niego pieczarki z cebulą, doprawiamy papryką chili, solą i pieprzem. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i 1 łyżeczki cukru. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście z wierzchu można delikatnie ściągnąć, a te które się nie dają pozostawić. Kapustę sparzamy i przekładamy na cedzak. Z każdego liścia, już po sparzeniu
Moniki Smakołykiwigilijnym stole nie może również zabraknąć pysznej kapusty kiszonej z suszonymi podgrzybkami i żurawiną, która nadaje subtelnej słodyczy całości. Danie jest lekkie, smaczne i z pewnością będę przygotowywała je częściej niż tylko od Święta. Kapusta smakuje świetnie solo, nie mniej jednak po przygotowaniu dużej ilości takiej kapusty dobrze sprawdzi się ona jako farsz do tarty, uszek, pierogów(...)pasztecików lub krokietów. Składniki: 500 gram kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki wody 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 lampka cydru wytrawnego 1 szklanka bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz Grzyby moczę przez noc w podanej ilości wody. Następnie gotuję
Mango PapajaSkładniki: Kapusta kiszona marchewka 2-3 cebule liście laurowe ziele angielskie mąka olej sól pieprz cukier Wykonanie: Kapustę kiszoną wypłukać w wodzie aby straciła nadmiar kwasowości, następnie kroimy ją. Pokrojoną kapustę dusimy z startą na tarce marchewką oraz pokrojoną w kostkę podsmażoną na oleju cebulą oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Z mąki i oleju robimy zasmażkę, na końcu dodajemy(...)kapusty. Na samym końcu kapustę należy doprawić solą pieprzem oraz cukrem który nada nietypowy smak. Potrawa idealna do drugiego dania, jest to inna wersja tradycyjnej kapusty
PychotkaaaGołąbki to jedno z najbardziej klasycznych i lubianych dań kuchni polskiej. Choć są proste w wykonaniu to jednak odrobinę czasochłonne ;) Jednak warto pamiętać, że w zależności od wielkości użytej kapusty powstaje ich całkiem pokaźna liczba, więc obiad na kilka dni dla rodziny mamy z głowy :) Do tej pory powstało mnóstwo „gołąbkowych” wariacji, jednak ja chciałam pokazać tą chyba najpopularniejszą wersję(...)Mięsno-ryżowy farsz zawinięty w liście kapusty (białej lub włoskiej), potem długo gotowany w bulionie, podany z pomidorowym sosem. Pychotka! :) Składniki (na ok. 15-20 szt.): główka kapusty (ja użyłam białej) ok. 750 g mielonego mięsa (użyłam mięsa z indyka) 50-70 g ryżu (przed ugotowaniem) sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki przyprawa do mielonego mięsa
MyCookBook.plRzadko robiłam gołąbki, chociaż bardzo je lubię. Moim problemem była przypalona kapusta od spodu garnka. Ostatnio na ten temat rozmawiałam z koleżanką z pracy , która poradziła mi żeby na spód garnka położyć parę wykałaczek od szaszłyków. Postanowiłam spróbować - to działa. Składniki: 300 g ryżu 700 g miesa mielonego 1 cebula łyżka koncentratu pomidorowego. sól, pieprz, wegeta średnia kapusta Sposób(...)wykonania: Kapustę opłukać wyciąć głąb, sparzyć, oddzielić liście, przestudzić, wyciąć nerw. Ryż ugotować , przestudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć. Ryż, mięso mielone i cebulkę wymieszać, doprawiając solą, pieprzem, wegetą i koncentratem pomidorowym. Na każdy liść nakładać farsz. Ciasno zwinąć. Ja swoje gołąbki zawsze gotuję w brytfanie. Do brytfanki włożyć w odstępach 4-5 patyczków do szaszłyków
Darcia w kuchniWiększość osób uważa,że gołąbki są bardzo pracochłonne, choć bardzo smaczne. Używając włosk iej kapust y skrócimy czas gotowania, jest bardziej delikatna, elastyczna i szybko się gotuje. Składniki: 300 g ryżu 600 g mięsa mielonego 1 cebula sól, pieprz, wegeta włoska kapusta Sposób wykonania: Kapustę opłukać wyciąć głąb, sparzyć, oddzielić liście, przestudzić, wyciąć nerw. Ryż ugotować , przestudzić. Cebulę(...)obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć. Ryż, mięso mielone i cebulkę wymieszać, doprawiając solą, pieprzem i wegetą. Na każdy liść nakładać farsz. Ciasno zwinąć. Brytfankę wyłożyć liśćmi kapusty. Poukładać ciasno gołąbki. Zalać wodą od parzenia kapusty. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, wegetę. Przykryć liściem od kapusty. Lekko przycisnąć talerzem. Gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Podawać z sosem pomidorowym
Darcia w kuchniDzisiaj zapraszam na łazanki z kapustą i pieczarkami. Bardzo lubię pierogi z kapustą i pieczarkami, ale nie zawsze mam czas je lepić. Łazanki są równie dobre, a przygotowanie ich zajmie nam dużo mniej czasu :) Składniki farszu ( 4 duże porcje): 3 cebule 1 czubata łyżeczka majeranku sól do smaku pieprz 500 g pieczarek 1 kg kapusty kiszonej oliwa do podsmażenia cebuli(...)solimy oraz pieprzymy do smaku i dolewamy 2 łyżki oliwy. Tak przygotowane grzyby dusimy 5 minut pod przykryciem. Następnie odkrywamy i nadal dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek. Kapustę gotujemy do miękkości. Trwa to około 1 godziny. Po ugotowaniu, kapustę studzimy , odciskamy z wody i kroimy, aby była drobniejsza. Tak przygotowane pieczarki, cebulę i kapustę łączymy, doprawiamy solą oraz
Smak mojego domuskosztowania w listopadzie tego szlachetnego drobiu, wszak późna jesień to sezon gdy gęsina jest najsmaczniejsza! Do pieczonych gęsich udek proponuję podać ziemniaki Hasselback, upieczone w gęsim tłuszczu oraz modrą kapustę z granatem. Całe dnie to prawdziwa uczta na wyjątkową okazję. Składniki: 2 udka z gęsi sól pieprz suszony majeranek Dodatkowo: 6 średniej wielkości ziemniaków gałązki świeżego tymianku Kapusta: mała(...)główka czerwonej kapusty 2 łyżki octu 1 łyżka oleju 1 łyżka miodu 1 czerwona cebula 1 granat sól pieprz Przygotowanie: Gęsie udka nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Wkładamy na noc do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Udka układamy na rozgrzanej patelni skórą do dołu i obsmażamy po około 2 minuty z każdej strony. Nie trzeba dodawać tłuszczu, wytopi się
Smakowity Blog KulinarnyMiałam dzisiaj ochotę na coś innego , postanowiłam przygotować placki ziemniaczane z kiszona kapustą , pewnie się zdziwicie z kiszoną kapustą ? placki wyszły wspaniałe w smaku , mąż i dzieci się nimi zajadali . Do placków użyłam wyśmienitej Kapusty kiszonej z grzybami z Ogródka Dziadunia , powiem Wam że nie spotkałam się jeszcze z tak pyszną kapustą ze słoika , no po prostu palce lizać. Jako(...)placków użyłam przepysznego Sosu kebab gyros i Sosu madziarów firmy Folwark .Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 6 dużych ziemniaków 1 duża cebula 2 małe marchewki 1 szklanka posiekanej Kiszonej kapusty z Ogródka Dziadunia 3 jajka 2,3 łyżki mąki domowa vegeta, pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jako dodatek do placków : Sos madziarów Sos kebab gyros
Sama słodycz i szczypta chiliwstydzę się tego, że od czasu do czasu stosuję w mojej kuchni półprodukty. Czasami jest to brak czasu, chęci albo choroba. Tym razem w mojej kuchni zagościł słoik modrej kapusty od Ogródek Dziadunia . Kapusta jest tak smaczna, że postanowiłam się podzielić z wami tym przepisem. Nie zawsze udaje się kupić dobre przetwory bo są rozgotowane, zbyt kwaśne(...)doprawione jak byśmy chcieli. Dla nas ta kapusta od teraz jest numerem jeden. Ma lekko kwaśną zalewę z wyczuwalną słodką nutą i jest idealnie doprawiona. Ja od siebie dodałam tylko cebulkę i boczek wędzony ale przyznaję, że sporo zjadłam wprost z słoika. Jeśli spotkacie w sklepie zachęcam do kupienia i spróbowania. Jest również możliwość zamówienia jej w sklepie online . Składniki
Ala piecze i gotujenajchętniej do każdego posiłku :-). Jest to kolejny fenomen jak z kilku prostych, tanich składników można wyczarować coś tak pysznego! Szczerze polecam to danie gdyż jest naprawdę pyszne. Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą dla 4 osób ok 2 h Składniki woreczek kapusty kwaszonej lub pół kilograma kapusty kiszonej pól kilograma makaronu łazanki jedna cebula 30 dag kiełbasy łyżeczka kminku sól(...)pieprz Do dzieła!!! Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości - zajmie to ok godziny - trzeba ją ciągle próbować gdyż to na pewno zależy od rodzaju kapusty jaki kupimy. Makaron gotujemy al dente. Na patelni smażymy delikatnie kiełbasę z cebulą aż przejdą swoimi smakami. Dodajemy odcedzoną kapustę i chwilę razem smażymy - ok 5-10 minut. Następnie dodajemy
sierotka maRysia w kuchni