kapustą - 19268 przepisów (strona:243/1285)

75 przepisów fit 2874

kalafiorem i pomidorem z ziołami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pesto z pieczonej dyni Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami(...)owsianymi Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z soczewicy i cukinii Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą i orzechami Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Surówka

Moja smaczna kuchnia
Obiad niedzielny: devolay, knedle i kapusta 170

Szukasz pomysłu na tradycyjny, niedzielny obiad? Co powiesz na devolay z knedlami i surówką z kapusty? Przepis na: Devolay Knedle z pieczarkami Surówkę z kapusty Polecam także: Surówka z czerwonej kapusty w majonezie Surówka z kiszonej kapusty Kapusta czerwona do obiadu Kapusta czerwona na piwie

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z czerwonej kapusty 114

Składniki: mała główka czerwonej kapusty  1 duże słodko winne jabłko 1 cebula około 2 łyżek octu z białych winogron ocet śliwkowy do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Sposób wykonania: Umytą kapustę szatkujemy w cienkie paski i wrzucamy do garnka. Podlewamy wodą (około dwóch szklanek),solimy i gotujemy bez przykrycia aż zmięknie. Gdy kapusta będzie al dente(...)przekładamy ją na durszlak, odcedzamy i przelewamy octem winnym aby nabrała ładnego fioletowego koloru. Tak przygotowaną kapustę wrzucamy do miski, dodajemy starte na tarce jabłko i pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko doprawiamy pieprzem, solą i octem ze śliwek (kapusta powinna mieć słodko kwaśny smak). Na koniec skrapiamy wszystko oliwą z oliwek

Qchnia po prostu
Gołąbki z grzybami 168

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Grzyby - to przepyszne urozmaicenie tradycyjnych gołąbków. (10 sporych sztuk) kapusta Farsz: 350g mięsa mielonego 300g grzybów 1/2 szklanki grzanek namoczonych w mleku (może być sucha bułka) 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie; jeśli masa jest za "luźna") sól, pieprz Dodatkowo: liście kapusty 1 marchewka 3 ząbki czosnku 2 suszone pomidory(...)łyżki majeranku sól Zasmażka (opcjonalnie): 1-2 łyżki mąki 2-3 łyżki masła/oleju     Z środka kapusty wyciąć głąb i całą wsadzić (wycięciem do dołu) do wrzątku.  Gotować na małym ogniu i co jakiś czas oddzielać liście. Z liści poodcinać zgrubiałe nerwy. Przygotować farsz. Oczyszczone grzyby ugotować w osolonej wodzie i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać

Di gotuje
Bigos wigilijny 125

się sam. Trzeba tylko co jakiś czas zaglądnąć do niego i przemieszać. Bigos na święta w tym roku zrobiłam pierwszy raz a to dlatego, że została mi po prostu kapusta. Jest to wersja bez mięsa więc trochę uboga ale i tak kto próbował to twierdził, że jest dobry :) Zakupy: - kapusta kiszona ilość według uznania - pomidory 4 szt. - cebula(...)grzyby suszone - pieczarki - 6 suszonych wędzonych śliwek - koncentrat pomidorowy 3 łyżki - sól, pieprz, maga do smaku Przygotowanie: Kapustę jeśli jest długa kroję w mniejsze kawałki, wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję. Pomidory myję i kroję w kostkę i wrzucam do garnka jak już kapustą jest miękka. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam troszkę na patelni, żeby się zrumieniła

Tanio smacznie i prosto
Kapusta z grochem 421

Kapustę z grochem bardzo lubię choć przyznam szczerze, że dawno nie jadłam. Dlatego też postanowiłam ugotować a przy okazji podzielić się przepisem. Kapustka wyszła przepyszna. Ja lubię z takim rozpadającym się grochem, który zagęszcza całość i nie robię żadnej zasmażki. składniki: 1,2 kg kiszonej kapusty ok 600 g grochu połówek woda 4 listki laurowe kilka ziarenek angielskiego ziela sól(...)Kiszoną kapustę przepłukać we wodzie, jak bardzo kwaśna to dwa razy. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać odrobinę soli, listki laurowe i angielskie ziele. Przykryć i gotować ok 30 minut. Potem odkryć i gotować do miękkości, jeśli płyn za bardzo odparuje a kapusta będzie jeszcze twardawa to podlać wodą. Płyn w większości trzeba odparować ale na dnie musi trochę

Monia miesza i gotuje
Gołąbeczki 140

Gołąbki  Składniki: - 1 większa główka kapusty - 1 woreczek kaszy gryczanej -  2- 3 woreczki ryżu - mięsko mielone 500 dkg ja kupuję wieprzowo - wołowe - 2 cebule - pieczarki (według uznania) - 1 kostka rosołowa Knorr na bulion - sól,pieprz To danie jest trochę pracochłonne więc nie robię go za często ale jak już zrobię to zajadają się wszyscy. Jest przy tym troszkę(...)bałaganu ale wystarczy dobra organizacja w kuchni i wszystko da się pogodzić. Zakupy:  Kapusta koszt ok. 3 zł, woreczek kaszy koszt ok. 0,60 zł, woreczki ryżu koszt ok. 0,97 zł, mięso mielone koszt ok. 7,50 zł, cebule koszt ok. 0,60 zł, pieczarki koszt ok. 4 zł za 500 gram a nam trzeba troszkę, kosztka rosołowa

Tanio smacznie i prosto
Kapusta kiszona z grzybami leśnymi 170

wiadomo są osoby, które nawet wodę w garnku przypalą. Niektórzy narzekają na brak czasu. A ja dla takich osób mam do zaproponowania kiszoną kapustę z dodatkiem grzybów leśnych. I uwierzcie, że tych grzybów jest na prawdę sporo a nie tylko 3-4 kawałeczki na cały słoik. Ja otrzymałam ją od Ogródek Dziadunia . Jest to mała rodzina firma ale zdobyła już(...)sporo nagród i według mnie jak najbardziej im się należały. Taką kapustę z powodzeniem można podać na świątecznym stole ale też i na codzienny obiad. Ja zrobiłam ją trochę kalorycznie bo z zasmażką ale sama w sobie też jest pyszna. Składniki: 1 słoik kapusty kiszonej z grzybami leśnymi 2 płaskie łyżki masła 2-3 płaskie łyżki mąki pszennej sól, pieprz

Ala piecze i gotuje
Kapusta czerwona z nutą słodyczy z jabłkiem, cynamonem i powidłami. 217

Zapraszam na ciekawą odmianę sałatki z czerwonej kapusty. Sałatka podpatrzona w gazecie, zmodyfikowana i wykonana przez moja mamę. Kapusta wykonana w ten sposób wyszła bardzo smaczna, doskonale pasująca do drobiu i dziczyzny. Mama podała ją w towarzystwie pieczonej kaczki. Polecam :) Składniki - 1,2 kg czerwonej kapusty - 1 cebula - 2 jabłka - szklanka soku jabłkowego - laska cynamonu - łyżka masła - 6 łyżek octu(...)balsamicznego - 4 łyżki powideł śliwkowych - sól, pieprz Wykonanie Kapustę poszatkować, cebule posiekać, jabłka pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę, dodać kapustę i jabłka. Wlać sok jabłkowy, dodać cynamon i doprawić do smaku solą, Gotowac na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie. Na koniec dodać ocet balsamiczny, powidła śliwkowe i ewentualnie jeszcze doprawić solą, cukrem, pieprzem do smaku

Kuchnia z widokiem na ogród
Pierogi z kapustą i grzybami 3559

grzybkami i kapustką smakują wielu amatorom, więc je właśnie w ten czas polecamy... Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 3/4 szklanki gorącego mleka farsz 2 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 3 cebule 3 łyżki masła 2 listki laurowe 2 -3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól, pieprz świeżo mielony 2 łyżki masła 1 cebula(...)Wykonanie: Kapustę przepłukać  w zimnej wodzie przekładamy do garnka wlewamy około 3 litrów wody  dodajemy listki laurowe, ziarnka ziela, jedną obraną cebulę oraz łyżeczkę soli. Gotujemy kapustę na wolnym ogniu aż będzie miękka. W osobnym garnku gotujemy namoczone  grzyby. Ugotowaną kapustę oraz grzyby odcedzamy z wody. Na desce do krojenia siekamy przestudzoną kapustę na drobne kawałki

kgwjanczewo
Kapusta z grochem 178

kolejna kapusta, która jest u nas na świątecznym stole . My ją wszyscy bardzo lubimy i tak jak kapustę z pieczarkami podaję ją na ciepło. Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 300 g grochu połówki Zasmażka 2 łyżki masła 1 łyżka mąki Do smaku sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Groch ugotować al dente uważając(...)rozgotować. Odcedzić na sitku i przelać zimną wodą. Kapustę przepłukać i pokroić. Jeśli jest bardzo kwaśna można przepłukać dwa razy. Zalać zimną wodą dodać listek, ziele angielskie i ugotować do miękkości. Odcedzić z nadmiaru płynu pozostawiając około pół szklanki płynu. Do kapusty dodać ugotowany groch i wymieszać.W rondelku rozpuścić i lekko zrumienić masło, zdjąć z ognia, chwilkę przestudzić dodać

Ala piecze i gotuje
Żeberka z kapustą z żurkiem 127

żeberek wieprzowych, 1 kg kapusty kiszonej, 4 cebule, 500 ml żurku (koniecznie prawdziwy w butelce), 20 g suszonych grzybów (prawdziwki), 2 listki laurowe, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 jagód ziela angielskiego, sól, cukier, tłuszcz (wieprzowy lub gęsi, ja używam gęsi) Cebule pokroić w półplasterki. Kapustę kiszoną pokroić. Gdy jest za kwaśna, wypłukać w zimnej wodzie. W naczyniu do zapiekania(...)strony. Mięso wyjąć, włożyć cebulę pokrojoną w półplasterki, podsmażyć dodając szczyptę cukru i soli. Do cebuli dodać rozkruszone grzyby, liście laurowe, pieprz, ziele i dusić aż cebula zmięknie. Dodać kapustę, przesmażyć razem. Dodać trochę tłuszczu, kapusta nie może być sucha. Ważne jest to, szczególnie gdy mamy chude żeberka. Połowę cebuli z kapustą wyjąć resztę rozłożyć na dnie naczynia, następnie ułożyć

królestwo garów
Gołąbki wigilijne z kaszy kuskus i pieczarek 197

łyżki masła, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka garam masala, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryka chili świeżo mielona do smaku, 400 g kuskusa, 1 kapusta włoska, łyżeczka cukru, 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, masło do smażenia i omaszczenia (ok. 1 kostka). Przygotowanie: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę, kilka(...)Dodajemy do niego pieczarki z cebulą, doprawiamy papryką chili, solą i pieprzem. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i 1 łyżeczki cukru. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście z wierzchu można delikatnie ściągnąć, a te które się nie dają pozostawić. Kapustę sparzamy i przekładamy na cedzak. Z każdego liścia, już po sparzeniu

Moniki Smakołyki
Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami i żurawiną 120

wigilijnym stole nie może również zabraknąć pysznej kapusty kiszonej z suszonymi podgrzybkami i żurawiną, która nadaje subtelnej słodyczy całości. Danie jest lekkie, smaczne i z pewnością będę przygotowywała je częściej niż tylko od Święta. Kapusta smakuje świetnie solo, nie mniej jednak po przygotowaniu dużej ilości takiej kapusty dobrze sprawdzi się ona jako farsz do tarty, uszek, pierogów(...)pasztecików lub krokietów. Składniki: 500 gram kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki wody 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 lampka cydru wytrawnego 1 szklanka bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz Grzyby moczę przez noc w podanej ilości wody. Następnie gotuję

Mango Papaja