kapustą - 19268 przepisów (strona:250/1285)

Ziemniaki pod mozzarellą faszerowane kapustą 163

powodzeniem można nafaszerować i zapiec. W efekcie wyglądają rewelacyjnie i tak tez smakują. Możemy bawić się smakiem gdyż gama smakowych farszy jest nieograniczona. Dzisiaj chciałyśmy zaproponować połączenie ziemniaków z kapustą i polędwicą łososiową a całość zapieczona pod mozzarellą. Jaki efekt? Wizualnie super .. a smakowo? Aby się przekonać polecamy je przygotować :)  Ziemniaki pod mozzarellą faszerowane kapustą SKŁADNIKI: 2 duże ziemniaki(...)kapusty włoskiej 2 plastry łososiowej polędwicy wieprzowej koperek sól pieprz 4 plastry mozzarelli szczypiorek i sałata do podania  PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach przez około 20 minut. Kapustę szatkujemy, polędwice kroimy w kostkę, koperek siekamy. Do garnka przekładamy kapustę podlewamy wodą i podduszamy, odlewamy wodę podlewamy świeżą, dodajemy polędwicę i dusimy przez kwadrans. Następnie dodajemy koperek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Łazanki z kiełbasą 337

Jest wiele przepisów na to proste danie, gdyż można je zrobić z różnych dodatkami jak np z mięsem, pieczarkami, czy innymi grzybami. Jednak podstawa jest zawsze ta sama czyli kapusta i makaron w kształcie kwadracików. Dziś zapraszam na wg mnie tą najprostszą wersję czyli łazanki z dodatkiem kiełbasy.  Łazanki z kiełbasą SKŁADNIKI: 500 g kapusty kiszonej 300 g makaronu(...)łazanki 2 cebule 2 kiełbasy np podwawelskie liść laurowy 5 ziarenek ziela angielskiego sól,  pieprz 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE: Kapustę płuczemy, a następnie odciskamy z nadmiaru wody i kroimy drobno.  Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy taką ilością wody, aby ją zakryła. Dodajemy sól, ziele, liścia laurowego i gotujemy do miękkości kapusty - około godziny.  W osobnym garnku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krokiety z kapustą i pieczarkami 120

Krokiety są u mnie w domu potrawą bardzo lubianą. Przygotowuje je dość często i z różnym nadzieniem, te z kapustą i pieczarkami są jednak zarezerwowane na Wigilię i Święta. Staram się robić większą ich ilość i część zamrozić aby mieć przygotowane i wyciągać tylko w razie chęci i potrzeby. Świetnie smakują podane z czerwonym barszczem i chyba tak podane lubimy(...)najbardziej. Krokiety z kapustą i pieczarkami SKŁADNIKI: 7 naleśników 300 g kiszonej kapusty z marchewką 250 g pieczarek 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na małej ilości oleju podsmażamy obrane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Gdy się podsmażą dodajemy pokrojoną kapustę. Gdy kapusta jest za kwaśna wcześniej płuczemy ją w wodzie i dokładnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem 196

Surówka z kapusty pekińskiej to świetny dodatek do drugiego dania.Bardzo prosta i szybka do przygotowania.Surówka jest przepyszna,lekka,winna,kolorowa i chrupiąca dzięki dodatkowi marchewki.Marchewka pokrojona w cienkie paseczki dodaje koloru i uroku surówce,a świeżości  dodaje cytrynowy winegret.Zawiera dużo wartości odżywczych.Patrząc na kapustę pekińską,aż trudno uwierzyć,że w tym blado-zielonym warzywie występuje beta-karoten.Jest(...)tyle dużo,że pół szklanki pokrojonej kapusty pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę.Kolorowo i zdrowo,zapraszam do przepisu! Składniki na 2-3 porcje: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko 1/2 pęczka szczypiorku 2,5 łyżki soku z cytryny lub octu winnego 1/2 łyżki cukru - dałam miód 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól,pieprz Wykonanie: z kapusty odrzucić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kartacze Iglotex 125

zapoznaniu się z kartaczami pomogła mi  rzecz jasna firma  Iglotex Zanim jednak wrzucilam mrożone kartacze Iglotex  na wrzątek, musiałam zrobić dla nich typowo swojskie towarzystwo. Kapustę kwaszoną z grzybami i ze śliwkami. Składniki na danie -kartacze Iglotex -kapusta kwaszona z grzybami rodzynki Skworcu suszona włoszczyzna liść laurowy pieprz zielony czosnek oliwa z oliwek Uduś kapustę z podanymi(...)składnikami, aż nabiora aromatu i przejdą sobą wzajemnie. Do zagęszczenia kapusty użyłam...mielonego siemienia lnianego ! Gdy kapusta już będzie gotowa, to zabieramy się za kartacze. Ugotuj wodę i wrzuć kartacze na wrzątek. Gotuj około 8 minut od wypłynięcia. Są pyszne, nadziane mięskiem i pachnące. Wyciągaj bezpośrednio na talerze , dodaj kapustę. Posyp koperkiem. Smacznego podlaskiego dania życzę

Z Kuchni Do Kuchni
Bigos z młodej kapusty 129

Składniki: 1 duża młoda kapusta 2 marchewki 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka szczypioru z dymki 1/2 pęczka natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 2 kostki rosołowe (lub warzywne) 2 długie laski kiełbasy 90g koncentratu pomidorowego sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę przekroić na ćwiartki i pokroić. Zalać 1,5-2 l wody i gotować na wolnym ogniu. 2. Marchewkę obrać, zetrzeć(...)grubych oczkach tarki i dodać do kapusty. 3. Gdy kapusta będzie na wpół miękka dodać drobno pokrojony koper, pietruszkę, szczypior, lubczyk oraz kostki rosołowe. 4. Kiełbasę przekroić na pół i pokroić a następnie usmażyć na patelni. Usmażoną kiełbasę dodać do kapusty. 5. Całość gotować do miękkości kapusty. Dodać koncentrat, doprawić solą i pieprzem.Gotować jeszcze przez

A Ty Smakuj Mnie
Łazanki 115

Składniki: 1 młoda kapusta 3 marchewki 1 pęczek szczypioru, pietruszki, kopru 2 gałązki lubczyku 1/2 kg kiełbasy śląskiej 20 dag boczku wędzonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 kostka warzywna sól, pieprz, ziarenko smaku Kluski: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/3 łyżeczki soli ciepła woda (ok 1-1,5 szklanki) Sposób przygotowania: 1. Kapustę pokroić. Przełożyć(...)garnka i zalać wodą (ok.1,5 litra). 2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty. 3. Szczypior, pietruszkę i koper drobno pokroić i przełożyć do garnka. Gotować i co jakiś czas przemieszać. 4. Kiełbasę i boczek pokroić. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do kapusty. 5.Dodać kostkę warzywną. 6.Gdy kapusta już będzie miękka dodać

A Ty Smakuj Mnie
Surówka z czerwonej kapusty 364

Typowo zimowa surówka. Mnie urzeka jej kolor.  Kapusta tak przygotowana jest lekko zmiękczona, więc będzie odpowiednia dla tych, którzy nie przepadają za surową, twardą kapustą.     Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1/2 czerwonej cebuli 1 jabłko 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz   Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować. Przełożyć(...)miski, posolić i dobrze wymieszać.  Odstawić na około 30 minut,aż kapusta zmięknie.  Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Cebulę drobno posiekać. Dodać do kapusty razem z jabłkami.  Majonez wymieszać ze śmietaną i cukrem.  Doprawić solą i pieprzem.  Polać surówkę i wymieszać

Sto kolorów kuchni
Gołąbki z mieszanki kasz i ryżu 137

pierwsze samodzielnie zrobione przeze mnie gołąbki w życiu. obyło się bez większych wpadek... a to, że przy odcedzaniu kapusty oparzyłam się wrzącą wodą to nic wielkiego. trud się opłacił :) zapraszam na gołąbeczki: Składniki: -1 średniej wielkości biała kapusta -300 g dowolnego mięsa mielonego (zamiennie można użyć gulaszu angielskiego w konserwie) -100 g ryżu -100 g kaszy gryczanej -85 g kaszy(...)gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy (wg przepisu na opakowaniu). Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Gdy się zrumieni, dodajemy mięso i smażymy. Kapustę myjemy pod bieżącą wodą, następnie wycinamy  z niej rdzeń. Wkładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Do wody dodajemy też trochę kminku i odrobinę oleju. Gotujemy

KasiekGotuje
Tradycyjnie- Gołąbki 357

wielkim kubkiem fasolowej zupy. Musiałam zatem sprostać wyzwaniu i przygotować na obiad coś nadzwyczajnie zwyczajnego. Ja, zdeklarowany wróg zup wszelakich(poza jedną) i tłustych golonek, a przede wszystkim kapusty, w każdej innej postaci niż dobra kwaśnica. Jednym słowem nie darzę sympatią tradycyjnej kuchni. Lubię jeść lekko, uwielbiam makarony, dziki ryż, ryby, dziczyzne wolno pieczoną w czerwonym winie. Wybór padł(...)Gołąbki- sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam do góry nogami proporcje zwiększyłam ilośc mięsa, zmniejszyłam zawartość ryżu, a całość skompałam w pysznym aromatycznym pomidorowym sosie- o zgrozo!- bez śmietany!   Sama zrobiłam Gołąbki! I zjadłam Gołąbki! Chyba muszę zadzwonić do Mamy, napewno mi nie uwierzy... Podsumowując

Zapiski Młodej Żony
Bigos po mysliwsku 158

Bigos... To jedna z najstarszych i najbardziej tradycyjnych polskich potraw, którą każdy robi inaczej. Poza sztandarowymi składnikami jakimi są mięso i kapusta inne składniki, oraz ich proporcje nie są już tak oczywiste. Tym razem przygotowałam bigos myśliwski, z mieszanką wieprzowiny  dziczyzny, suszonymi śliwkami, grzybami i czerwonym winem. Był pyszny. Spróbujecie? Bigos myśliwski (porcja dla 10-12 osób) 2kg kiszonej(...)kapusty 1 kg białej kapusty 1,5kg różnych gatunków mięs (u mnie szynka i boczek z dzika, łopatka i karczek wieprzowy, 500g wędzonej kiełbasy 300g wędzonego boczku 2 średnie cebule 60g suszonych grzybów 200ml wytrawnego czerwonego wina przecier pomidorowy kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca 4 listki laurowe 2 łyżki cukru sól i pieprz Namoczone grzyby gotowałam w szklance wody.Ods

Zapiski Młodej Żony
Surówka z czerwonej kapusty 1066

nadzieję, że dziś skusicie się na surówkę z czerwonej kapusty. Oto idealna surówka do zimowego obiadu, pełna witamin i oczywiście koloru, bo wiadomo nie od dziś, że jemy oczami. Czerwona kapusta zawiera sporo witaminy E i C, a także witamin z grupy B. Dostarcza organizmowi wiele mikro- i makroelementów, między innymi potas, cynk i magnez. Zawiera również przeciwutleniacze,  Moja(...)dodałam do niej minimalną ilość majonezu, a resztę sosu uzupełniłam naturalnym jogurtem.  Surówka jest najlepsza po kilku godzinach, gdy wszystkie smaki się dokładnie przegryzą.   Surówka z czerwonej kapusty Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1000 g czerwonej kapusty (1 mała główka) 1 cebula 1 spore jabłko 1 łyżka oleju 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego

Kulinarne przygody Gatity
ŁAZANKI 99

boczkiem i sosem z leśnych grzybów 2. Szarlotki polskiej 3. Pischingera 4. Gorącej czekolady 5. Tortu czekoladowego (jak z przedwojennej warszawskiej kawiarni "Ziemiańska") 6. Łazanek (z kiszonej i słodkiej kapusty z dodatkiem boczku i pieczarek) 7. Bigosu na gęsinie 8. Chleba domowego Serdecznie zapraszam w imieniu swoim i organizatorów :) Łazanki przetestowane, będzie pysznie :) SKŁADNIKI:  1 kg kapusty słodkiej(...)kapusty kiszonej 1 cebula 1/2 kg pieczarek  40 dag wędzonego boczku sól pieprz gałka muszkatołowa majeranek kminek mielony 1 łyżka smalcu makaron łazanki

Kuchnia w opałach
Paszteciki z kapustą i grzybami 208

Pyszne drożdżowe paszteciki do czerwonego barszczyku.  Paszteciki z kapustą i grzybami  SKŁADNIKI: CIASTO mąka - 400 g drożdże - 20 g jajko - 1 szt masło - 50 g cukier - 1 łyżeczka sól - 1 łyżeczka mleko - 200 ml FARSZ kapusta kiszona - 750 g grzyby suszone - 2 garście cebula - 1 szt sól i pieprz liść laurowy ziele angielskie olej DODATKOWO mak do posypania(...)starannie wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia.  FARSZ  Grzyby namoczyć na całą noc, ugotować do miękkości w wodzie w której moczyły się grzyby, odsączyć, pokrajać w paski, dodać do kapustyKapustę posiekać, ugotować w wywarze z grzybów, dodać do kapusty liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.  Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na tłuszczu i dodać do kapusty, gotować

Kuchnia Danusi
Bigos 191

kiszonej kapusty 1,5 kg świeżej kapusty (waga po poszatkowaniu i wycięciu głąba) 40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków) 2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta) 700 g wieprzowiny tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec) 300 g wędzonego boczku 300 g pieczonego mięsa (np. cielęcina, dziczyzna, kaczka) 300 g kiełbasy 150 g koncentratu pomidorowego mały słoiczek powideł śliwkowych ok. 1 łyżeczki soli(...)jego odmian. Wszystkie jednak opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Podsumowując - przepisów na bigos jest tyle - ile gospodyń :). Kapustę świeżą obrać z wierzchnich, brzydkich liści, przeciąć na pół i wykroić głąb. Drobno poszatkować. Kapustę kiszoną (tylko jeżeli jest zbyt kwaśna!) wypłukać pod bieżącą wodą i jeżeli zawiera grube kawałki, poszatkować

Świat Domowej Kuchni