kapustą - 19268 przepisów (strona:252/1285)

Pyszna surówka z białej kapusty 85

Pyszna surówka z białej kapusty Smaczny, zdrowy i kolorowy dodatek do obiadu. Surówka jest soczysta i chrupiąca, a dzięki zalewie można ją przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. Polecam!     Składniki: pół główki białej kapusty 1 papryka (u mnie pół czerwonej i pół żółtej) 2 marchewki pęczek pietruszki Zalewa: 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki octu 4 łyżki cukru(...)łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu   *** Kapustę szatkujemy i przekładamy do dużej miski *** *** Paprykę kroimy w paseczki *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce *** *** Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy *** *** Wszystkie pokrojone warzywa dokładamy do kapusty, mieszamy *** *** W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę. Całość zagotowujemy mieszając *** *** Gorącą zalewą wlewamy do miski z warzywami, mieszamy i odkładamy na co najmniej pół

Blog z Apetytem
Młoda kapusta z ziemniakami 27

Młoda kapusta z ziemniakami to pyszny zamiennik zwykłych ziemniaków do obiadu. Proste w wykonaniu i bardzo smakowite. Polecam Składniki: 1 niewielka główka młodej kapusty 1 średnia cebula 4 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku olej (do smażenia) 2 łyżki sosu sojowego lub magi (lub do smaku) sól i pieprz czarny mielony (do smaku) świeży koperek Wykonanie:   Cebulę, czosnek i ziemniaki(...)obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, ziemniaki w ćwiartki i na plasterki, a czosnek drobno siekamy. Młodą kapustę kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej, wrzucamy pokrojone cebulę i czosnek  i smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone ziemniaki kapustę, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą

Lamarida.pl
Makaron z sosem orzechowym 25

staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Dzisiaj zabieramy Cię w podróż kulinarną, gdzie poznasz tajemnice przygotowania tego aromatycznego makaronu z sosem orzechowym, wzbogaconego o kolorowe warzywa jak papryki, czerwona kapusta, cukinia i fasolka szparagowa. Sekret sosu z masła orzechowego . Sos z masła orzechowego to serce tego wyjątkowego dania. Jego bogaty, gładki i kremowy smak idealnie komponuje się z makaronem, tworząc(...)odrobinę soku z limonki. Ta mieszanka nadaje daninie głęboki smak z lekkim, egzotycznym akcentem i nutą słodyczy. Kolorowe warzywa, takie jak soczyste papryki w różnych odcieniach, krucha czerwona kapusta, delikatna cukinia i pyszna fasolka szparagowa, to nie tylko doskonałe źródło witamin i składników odżywczych, ale także prawdziwa uczta dla oczu. Ich intensywne kolory tworzą wspaniały kontrast na talerzu, przyciągając wzrok

nietylkopasta.pl
Surówka z białej kapusty i ogórka 43

Pyszna chrupiąca surówka na bazie kapusty. Teraz w sezonie można użyć młodej kapusty.  Składniki: 1/2 główki kapusty 2 ogórki sól siekany koperek cukier pieprz 4 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Kapustę poszatkować, ogórki pokroić w plasterki, a koperek posiekać. 2. Ogórki, kapustę, połowę koperku, sól i cukier wymieszać. Odstawić na około

Kuchnia domowa Ani
Surówka z kapusty z octem ryżowym 27

nawet nie wiem skąd przypałętał się pomysł na tę surówkę. Miałam dziś nadmiar kapusty, więc wylądowała w misce z marchewką i cebulą. Na początku chciałam ją zrobić ze zwykłym octem, ale dojrzałam na półce ryżowy. Potem to już poleciało, cukier i  o b o w i ą z k o w o czosnek.  Składniki: pół główki małej białej(...)kapusty 2 marchewki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki oleju rzepakowego sok z połowy cytryny 1 łyżka cukru sól pieprz Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy i szatkujemy, wrzucamy do miski, ugniatamy dłońmi. Dodajemy do niej startą na najmniejszych oczkach marchewkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Do słoika wlewamy ocet

Kardamonovy
Sałatka z czerwonej kapusty 21

Znając jednak życie, wylądowała z jakimś pieczonym mięsiwem. Ocet możecie zastąpić sokiem z cytryny, ja jednak jestem uzależniona od tego pierwszego, dlatego nie chciałam go pomijać. Składniki: pół czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 2 łyżki octu winnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego płaska łyżeczka cukru  sól pieprz   Kapustę(...)szatkujemy, gotujemy al dente (w ilości wody, która jedynie przykryje kapustę) razem z liściem laurowym, zielem angielskim i octem, odcedzamy, studzimy i wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przelewamy wrzątkiem na sicie, dodajemy do kapusty. Dorzucamy do nich starte na grubych oczkach jabłko, jogurt, majonez, cukier, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Można ewentualnie dolać jeszcze odrobinę octu

Kardamonovy
Zupa gołąbkowa 26

gołąbki podziabane widelcem. No chyba, że chcecie zjeść podziabane widelcem gołąbki, to się nie krępujcie. Składniki: 2,5 l bulionu warzywnego 500 g mielonej łopatki wieprzowej pół główki małej kapusty 190 g koncentratu pomidorowego 150 g ryżu (ja użyłam parboiled) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela(...)mięso mielone i rozdrobniony czosnek, wszystko smażymy około 5 minut. Dolewamy koncentrat, dosypujemy mieloną paprykę, znowu chwilę smażymy. Całość zalewamy bulionem, dorzucamy liście, ziele, majeranek, pokrojoną w grubsze paski kapustę, gotujemy do miękkości kapusty. Następnie dorzucamy ryż, całość gotujemy do jego miękkości. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podobne przepisy: Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską

Kardamonovy
Jarzynowa z młodą kapustą i kalarepą 21

Zupy jarzynowe zawsze są mile widziane u nas w domu. I o dziwo, bez wyjątku, wszyscy je lubimy. Jest sezon na młodą kapustę, więc postanowiłam zrobić z niej zupę. Przypomniałam sobie też o kalarepie, która była w lodówce i tak powstała naprawdę pyszna zupa. Na początku chciałam zrobić z niej minestrone, ale jakoś skończyłam na klasyce. I dobrze. Dodatkowo kalarepa(...)dodaje zupie charakteru. Zresztą sami wiecie jak smakuje gotowana kalarepa – nadaje się wprost idealnie do tego typu zup. Składniki: 2 l wody pół główki młodej kapusty 1 kalarepa z liśćmi 2 średnie marchewki 2 średnie korzenie pietruszki 1 łodyga selera naciowego mała jasna część pora pół pęczka koperku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki śmietany

Kardamonovy
Bigos z cukinią i kurczakiem 25

wiem co mnie natchnęło. A nie, wiem. Kapusta i cukinie, które miałam w lodówce, a te nie były pierwszej świeżości. Przy okazji przypomniał mi się bigos z kurczakiem, który jadłam u teściowej. Był smaczny, zupełnie zwyczajny (w pozytywnym tego słowa znaczeniu), bardzo domowy. Zadzwoniłam do teściowej, powiedziała mi mniej więcej jak go zrobiła, postanowiłam połączyć ten przepis z cukinią(...)wyszło to co wyszło. Smakowo średnio to przypomina klasyczny bigos. Brakuje tam kiszonej kapusty, mieszanego mięsa, grzybów. Brakuje długiego powolnego gotowania. Ale myślę, że tytułową potrawę spokojnie można nazwać bigosem. Poczytałam sobie przed chwilą w internecie czym jest bigos, czym był. Już nic nie zmieniam w tytule. Jest ok. Mimo, że kocham gotować i w kuchni mogę siedzieć całymi dniami

Kardamonovy
Gołąbki bez zawijania – kuchnia podkarpacka 36

gmina Żołynia, powiat łańcucki Gołąbki bez zawijania według Koła Gospodyń Wiejskich w Brzózie Stadnickiej, to skrzyżowanie naszych słynnych podkarpackich gołąbków z kaszą oraz gołąbków bez zawijania, w których poszatkowaną kapustę dodaje się do farszu. Masę na gołąbki przygotowuje się z mielonego mięsa, wspomnianej poszatkowanej kapusty, kaszy gryczanej oraz ryżu. Całość spajają jajka oraz kasza manna. Z tak przygotowanej masy formuje(...)można też podać sos grzybowy lub pomidorowy – według uznania. Przepis pochodzi z publikacji „Śladami tradycji i smaku. Gmina Łańcut i okolice”. Gołąbki bez zawijania – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kapusty 500 g mięsa mielonego 1/2 szklanki kaszy manny 100 g ryżu 100 g kaszy gryczanej 3 jajka 2 cebule sól pieprz olej do smażenia 3-4 szklanki bulionu Kapustę drobno

Trzeci talerz
Surówka z białej kapusty i ogórka kiszonego 34

surówka zasmakuje od pierwszego wejrzenia. Idealna do obiadu ale i do potraw z grilla. Kapusta, ogórek , cebula typowo polskie składniki, które z pewnościa macie w domu. Surówka z białej kapusty i ogórka kiszonego   Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania Czas całkowity 5 min   Składniki ⅓ świeżej kapusty kilka ogórków kiszonych czerwona cebula 1 łyzka soku z cytryny(...)Olej 4 łyżki 1 łyżeczka miodu 3 łyżeczki musztardy sarepskiej sol i pieprz do smaku Wykonanie Kapustę siekamy na drobno Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy albo w pióra, albo w kostke jak kto lubi. Składniki dajemy do miski z czego cebula powinna byc na górze. Polewamy sokiem z cytryny i chwile czekamy. Pzrygotowujemy sos w innej miseczce. Energicznie mieszając

Apetyt na Zielone
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY 40

Dzisiaj podam przepis na bigos z młodej kapusty, bardzo smaczny i aromatyczny.  SKŁADNIKI :   2 nieduże główki młodej kapusty plaster masła 1 cebula 1 kiełbasa (dowolna ) 3 łyżki suszonych warzyw  5 łyżeczek przecieru pomidorowego 2 łyżki ostrego ketchupu  1 łyżka soku z cytryny  sól, pieprz do smaku  1 pęczek koperku  PRZYGOTOWANIE :  Do dużego(...)garnka przekładam plaster masła do tego cebula, kiełbasa wszystko podsmażamy, kapustę należy poszatkować.Do podsmażonej kiełbasy dodaję kapustę. Dodaję jarzynkę,sól,pieprz i mieszam. Nakrywam i duszę około 20 minut. Co jakiś czas ją mieszam.  Następnie dodaję pęczek pokrojonego koperku, doprawiam jeszcze do smaku, dodaję sok z cytryny, ketchup, mieszam i zakręcam gaz. Tak więc mamy wspaniały bigos

Kulinarne Fantazje Marioli
Azjatycka sałatka z makaronem ryżowym 42

kolendry, stąd też decyduję się na dodatek tychże dwóch ziół. Równie dobrze odnajdą się tutaj także zioła jak na przykład bazylia. W kwestii warzyw jest podobnie, można sięgnąć po kapustę głowiastą, zielonego ogórka, paprykę, czerwoną kapustę, marchew, rzodkiew. Wybór jest spory, wszystko zależy od tego jakie warzywa lubimy zajadać w tego typu sałatkach. Tej sałatki nie solę ani nie dodaję(...)łyżki sosu sojowego jasnego 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka syropu klonowego 2 zielone cebule 1/2 łyżeczka oleju 10 dkg czerwonej kapusty 8 dkg prażonych oraz solonych orzeszków ziemnych Sałatka z makaronem ryżowym Jak zrobić azjatycką sałatkę z makaronem ryżowym. Do dużej miski włożyć makaron ryżowy , zalać wrzątkiem i odstawić

MeCooks
Młoda kapusta z ziemniakami 34

Młoda kapusta z ziemniakami to pyszny zamiennik zwykłych ziemniaków do obiadu. Proste w wykonaniu i bardzo smakowite. Polecam Składniki: 1 niewielka główka młodej kapusty 1 średnia cebula 4 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku olej (do smażenia) 2 łyżki sosu sojowego lub magi (lub do smaku) sól i pieprz czarny mielony (do smaku) świeży koperek Wykonanie:   Cebulę, czosnek i ziemniaki(...)obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, ziemniaki w ćwiartki i na plasterki, a czosnek drobno siekamy. Młodą kapustę kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej, wrzucamy pokrojone cebulę i czosnek  i smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone ziemniaki kapustę, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą

Lamarida.pl
Kurczak na pierzynce z młodej kapusty 36

Kurczak na pierzynce z młodej kapusty Pyszny i szybki obiad jednogarnkowy. Dzięki dodatkowi wędzonego boczku i pieczarek danie jest bardzo wyraziste oraz aromatyczne. Za jednym gotowaniem mamy na obiadek soczyste i rumiane mięsko oraz pyszną jarzynkę!     Składniki: 2 filety z kurczaka 10 dkg boczku wędzonego 1 cebula kilka pieczarek (5-6 sztuk) 1 młoda kapusta 1 marchew(...)Filety kroimy na średniej wielkości kawałki *** *** Mięso oprószamy przyprawą do kurczaka *** *** Boczek i pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę *** *** Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Kapustę grubo siekamy *** *** Na patelni na niewielkim ogniu wytapiamy boczek, a następnie dodajemy cebulę, smażymy *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki, podsmażamy *** *** Kiedy pieczarki zrumienią się całość przekładamy na talerz *** *** Na patelni

Blog z Apetytem