kapustą - 19268 przepisów (strona:258/1285)

KAPUŚNIACZKI DROŻDŻOWE 114

Puszyste i lekkie paszteciki drożdżowe, z farszem z kiszonej kapusty. Świetne jako dodatek do barszczu lub przekąska na przyjęciu typu finger food.  Ciasto drożdżowe nie wymaga długiego wyrabiania, ani użycia miksera. Wszystkie składniki wystarczy chwilę ucierać drewnianą łyżką, przykryć i zostawić na 1-2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować farsz, choć najlepszy jest ten przygotowany(...)suszonych 1 łyżka cukru 150 ml mleka, lekko ciepłego 2 jajka 1 i 1/2 łyżeczki soli 50 g roztopionego masła lub oleju FARSZ 500 g kiszonej kapusty 500 ml warzywnego bulionu* lub wody 1 duża cebula 2 łyżki oleju przyprawy: 1 łyżeczka kminku, 4 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, sól, czarny pieprz opcjonalnie: garść suszonych grzybków *użyłam wody

cool and minty
Kapusta kiszona smażona 206

przygotowania potrzebujemy: Kapusta kiszona- 600g Kiełbasa- 190g Boczek- 150g Pieczarki- 90g Cebula- 60g Smalec- 40g Masło- 20g Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Kapustę lekko odciskamy, szatkujemy i gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego, 2 sztuk ziela i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pokrojone pieczarki, kiełbasę i boczek. po kilku minutach dodajemy cebulę. Ugotowaną kapustę lekko odcedzamy(...)wodę zostawiamy). Do kapusty dodajemy usmażoną wędlinę, masło i resztę smalcu. Smażymy około 30minut i w mirę potrzeb podlewamy wodą z kapusty. Smacznego Makro w 100g 158kcl B- 7g T-13g W-1,4g Makro w porcji 288g 454 kcl B- 20g T-37g W-4g __ATA.cmd.push(function() { __ATA.initDynamicSlot({ id: 'atatags-26942-5fb11d3c9d4d2', location: 120, formFactor: '001', label: { text

serzmiesem
Naleśniki 95

słodko to oczywiście te z dżemem, owocami, miodem, kremem czekoladowym czy twarożkiem i cynamonem. Obowiązkowe na weekendowe śniadanie albo szybką kolację. Natomiast wytrawne najczęściej możemy spotkać z serem, mięsem, kapustą kiszoną czy grzybami. Naleśniki świetnie nadają się do faszerowania i zapiekania w dowolny sposób. Można je również przygotować dzień wcześniej i zamrozić albo przechować w szczelnym pojemniku na następny dzień(...)wszystkie składniki na gładką masę. Odstawiamy ciasto na minimum 30 minut, a po tym czasie smażymy na nieprzywierającej patelni (nie trzeba jej już smarować dodatkowo olejem) naleśniki. Farsz Z kapustą kiszoną i grzybami Kapusta kiszona 450 g Cebula 1 sztuka Grzyby (pieczarki lub leśne) 220 g Olej do smażenia 10 g Sól i pieprz  do smaku Kapustę kiszoną opłukujemy

rabarbarowo
Gołąbki bez zawijania. 104

jest wielu przeciwników jak i zwolenników tego dania. Przyznam się, że gołąbki bez zawijania zrobiłam po praz pierwszy i naprawdę bardzo mi posmakowały. Jednak w tradycyjnych gołąbkach bardzo lubię kapustę w którą gołąbki są owijane. W gołąbkach bez zawijania kapusta oczywiście jest, jednak nie tak bardzo wyczuwalna. Podsumowując jest to świetne danie jeśli chcecie szybko przygotować smaczny, tradycyjny obiad(...)kalarepy. Przepis na surówkę znajdziecie tutaj . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Gołąbki bez zawijania Porcje 11 Składniki 100 g ryżu 500 g mięsa mielonego łopatka, szynka, karkówka 400 g kapusty drobno pokrojona 1 cebula 1 jajko 2-3 łyżki oleju 1 ząbek czosnku sól do smaku pieprz do smaku Składniki na sos: 500 ml passaty pomidorowej sól do smaku cukier duża

To co lubię - gotuję i polecam
Surówka z czerwoną kapustą, selerem i marchewką + film 69

Surówka z czerwoną kapustą, selerem i marchewką to świetny dodatek do różnych dań obiadowych. Jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych a do tego jest prosta w przygotowaniu i wyśmienicie smakuje.       składniki na 4 porcje 1 główka czerwonej kapusty ( ok 1 kg ) kawałek selera ( ok 150 g ) 1 marchewka ( ok 70 g ) sok z 1/2 cytryny(...)łyżka oliwy z oliwek czarny pieprz sól przepis Surową kapustę szatkujemy, następnie przekładamy do miski, posypujemy odrobiną soli i lekko wygniatamy, odstawiamy na 15 minut. Seler oraz marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do kapusty. Surówkę polewamy sokiem z cytryny, dodajemy oliwę, wszystko doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną surówkę wstawiamy

Smakowite Dania
Gołąbki bez zawijania pieczone w sosie pomidorowym 96

Lubię gołbki ale jestem zbyt leniwa, żeby je robić. Pokusiłam się raz czy dwa ale zdecydowanie za dużo z nimi roboty, z tym obgotowywaniem kapusty i zawijaniem. Lubię jeść, nie lubię robić:)  Dlatego kombinuje z wersjami dla leniwych,  robiłam zupę kapuścianą z pulpetami, która smakowała gołąbkami, robiłam zapiekankę gdzie warstwy kapusty były przełożone mięsem mielinym z ryżem(...)mięsa z indyka i zjadłam z surówką, więc było lekko i dietetycznie. Gołąbki bez zawijania pieczone w sosie pomidorowym Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 350 g kapusty 100 g ryżu 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 2 cebule  1 łyżka oleju 500 ml passaty pomidorowej  200 ml smietany sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować

Smaczny zeszyt
Rosół gotowany z pomidorem i kapustą. Super smak dzięki nietypowym dodatkom. PRZEPIS 76

Niedawno znajoma poczęstowała nas niezwykle aromatycznym rosołem. Od razu więc podpytaliśmy, jak go zrobiła. Okazało się, że oprócz standardowego zestawu warzyw w garnku wylądował też pomidor i liść kapusty. Nie jest to żaden wymysł, w jej domu rosół robi się tak od zawsze. Też więc taki ugotowaliśmy. Wyszedł przepyszny! Przepis na rosół z pomidorem i kapustą Składniki: cały kurczak(...)albo skrzydełek (można użyć też indyka, kaczki, gęsi lub wołowiny), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 por, 2 marchewki, 1 seler lub podobna ilość korzenia pietruszki, duży liść białej kapusty, 1 dojrzały pomidor, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki. Jak zrobić rosół? Marchewkę, seler, cebulę i czosnek obierz, marchewkę przekrój wzdłuż, cebulę i ząbki czosnku na pół

Kulinarna Polska
Tradycyjne gołąbki z mięsem 119

się nie sprawdzi ale na niezielny obiadek owszem :)   Składniki: 700 g mielonego mięsa (łopatka, szynka lub indyk wg gustu) 100 g ryżu 2 cebule ząbek czosnku 1 biała kapusta (lub młoda) 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1l domowego przecieru pomidorowego lub 3 puszki pelatti 1 łyżeczka cukru przyprawy: s ó l i pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka, cynamon(...)ugotować, odcedzić i ostudzić. Mięso mielone wymieszać z ryżem oraz przyprawami: solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i odrobiną cynamonu. Ostrym, wąskim nożem wyciąć w kształt stożka głąb kapusty. Gotować około 15 minut w osolonym wrzątku. Kapustę odcedzić i przestudzić. Obierać pojedynczo liście. Jeśli mają zgrubienia nerwu należy je delikatnie odciąć. Na środek liścia nakładamy około łyżki ( w zależności

Pyry na Gaz
Krężałki 179

Przeglądając informacje o tradycjach kulinarnych terenów, które obecnie leżą w granicach w południowo-wschodniej Polsce trafiłem na ciekawy sposób podania kapusty, w sam raz na tą porę roku. Właściwie to znalazłem dwie wersje tej samej potrawy. Pochodzącą z Biłgoraju, teoretycznie oficjalna, bo zarejestrowana jako produkt regionalny, wersja, w której kapustę się kisi oraz pochodzącą z terenów sąsiedniego województwa wersja, która(...)nawet może być tą właściwą, ale musi uznać kolejność rejestracji, wersja z kapustą gotowaną, która jest nie tyle prosta, co znacznie mniej czasochłonna. Dlatego to na niej się skupię. Składniki: - mała kapusta - czosnek - sól - ziemniaki Wykonanie: Kapustę kroimy w ćwiartki lub 1/8 i gotujemy. Odcedzamy, studzimy i zalewamy zimną wodą z solą i rozgniecionymi kilkoma ząbkami czosnku. Zostawiamy na kilka

Kryzysowa Książka Kucharska
Surówka z kapusty włoskiej 103

ciekawe albo oczywiste. A tymczasem, gdy podzieliłam się z kilkoma osobami tym przepisem okazało się, że takiej surówki jeszcze nie jedli Zatem podaję podaję sposób na pyszną surówkę z kapusty włoskiej i mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Polecam Fanom surówek polecam również taką z brokuła http://lamarida.pl/2019/09/11/surowka-z-brokula/ , albo http://lamarida.pl/2018/08/14/surowka-z-czerwonej-kapusty-cukinii/ , albo http://lamarida.pl/2018/05/19/koleslaw/ albo kimchi(...)białej kapusty . Składniki: 1/2 główki kapusty włoskiej 1 duża marchewka 1 jabłko 1/2 cebuli ulubione świeże zioła (np. natka pietruszki, kolendra, koperek) 1-2 łyżeczki suszonego oregano (koniecznie!) 2-3 łyżki oliwy z oliwek (lub wegańskiego majonezu albo majonezu ze słonecznika ) sok w połowy cytryny sól i pieprz czarny mielony (do smaku) Wykonanie: Kapustę włoską drobno kroimy, umytą marchewkę trzemy

Lamarida.pl
Kotlety boczkowo- rybne z kapustą po cygańsku 160

przygotowania potrzebujemy: Kapusta biała- 1kg Boczek- 400g Filety z mintaja- 400g Pieczarki- 280g Brokuł- 100g Pomidory suszone- 100g Smalec- 140g Śmietana 18%- 110g Cebula- 70g Papryka czerwona- 60g Koncentrat pomidorowy- 20g Jajko- 1 sztuka Sól, pieprz, pieprz ziołowy, sok z cytryny Poszatkowaną kapustę wraz z pokrojonymi w plasterki pieczarkami wrzucamy do garnka wraz z 120g smalcu. Doprawiamy solą i pieprzem(...)Brokuł i paprykę kroimy na małe kawałki. Dodajemy jajko, trochę soku z cytryny,  przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety i smażymy do lekkiego zrumieniania. Do podduszonej kapusty dodajemy posiekane pomidory, śmietanę i koncentrat. Mieszamy. Do naczynia żaroodpornego przekładamy kapustę, na górę układamy kotlety i zapiekamy w 180C do zrumienienia kapusty i kotletów. Smacznego Makro w 100g

serzmiesem
Kiszona młoda kapusta 101

Kiszona młoda kapusta jest prosta w przygotowaniu, przekonałam się o tym sama. Do kiszenia wystarczył mi duży słoik (pojemność do 1,7 l), mały talerzyk, na którym później kładłam mniejszy słoik z wodą, dzięki czemu kapusta nie wypłynęła na powierzchnię. I to w zasadzie tyle. Zostawiłam kapustę w spokoju na 7 dni, po tym czasie była ... Czytaj dalej Kiszona młoda(...)kapusta Artykuł Kiszona młoda kapusta pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Kapusta kiszona zasmażana 111

Kapusta kiszona zasmażana to pyszny dodatek do obiadu. Ja najczęściej przygotowuję ją do jakiegoś kawałka mięsa, np. karkówki i golonki. Takie danie z pewnością jest dość sycące, ale raz na jakiś czas można dać upust kulinarnym grzeszkom 🙂 Kapustę zasmażaną przygotowuje się bardzo łatwo i nie potrzeba szczególnych starań by ją przygotować, mimo to jest … Czytaj dalej Kapusta kiszona zasmażana(...)Artykuł Kapusta kiszona zasmażana pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Surówka z kapusty, marchewki i papryki 98

Surówka z białej kapusty w zalewie octowej, która najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie składniki zmiękną i się „przegryzą”. Nam się jeszcze nie znudziła. Jeżeli lubicie tego typu surówki, zobaczcie też surówkę z białej kapusty (jak u chińczyka). 1 mała główka białej kapusty 1 marchewka 1 duża cebula 1 papryka (dałam konserwową) Zalewa: 1/4 szkl. wody 1/4 szkl(...)octu 10% 1/2 szkl. oleju 3/4 szkl. cukru 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka soli 1-2 ziarenka ziela angielskiego Kapustę drobno szatkujemy. Cebule kroimy w drobną kostkę. Obraną marchewkę trzemy na dużych oczkach tartki, Paprykę kroimy na krótkie, cienkie paseczki. Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewę wlewamy do miski z surówką. Mieszamy. Odstawiamy

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania