Słoneczne” placki z cukinii i kapusty Placki „słoneczne” to placki z cukinii, kapusty i marchewki z odrobiną słonecznej kurkumy . Jak wiadomo kurkuma jest zdrowa i powinno się ją jadać jak najczęściej . Poprawia odporność, samopoczucie, dodatkowo ma piękny taki właśnie słoneczny kolor , którym chętnie dzieli się z potrawami Smak tej przyprawy nie jest nachalny , więc doskonale sprawdza się(...)młodszy syn jest wielkim amatorem placków ,tak więc goszczą u nas nader często w różnych kombinacjach Ma to swoje zalety , wreszcie wciąga warzywa bez marudzenia Składniki: 2 ziemniaki kawałek kapusty, najlepiej młodej 1 młoda cukinia ( wielkości ogórka szklarniowego ) 2 marchewki , dość duże 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka miodu sól , pieprz biały do smaku 1 jajko
Ogrodnik w podróżyOdświeżająca sałatka o zróżnicowanej teksturze: chrupka kapusta i cieciorka mieszają się z aksamitnym mango. Wszystkie składniki są słodkie, ale każdy na inny sposób. Całość przełamuje kwaskowy dresing. Czas przygotowania : 10-15 minut Liczba porcji : 2 Przez lata słowo mango kojarzyło się w Polsce z pewną dość specyficzną stacją telewizyjną, od kilku lat na szczęście wiemy, że pod tą nazwą kryje(...)jest bogate w witaminy, sole mineralne, ma działania antyrakotwórcze (szczególnie nowotworu piersi i prostaty). W naszej sałatce król owoców, jak mówi się o mango, pożeniliśmy z królową warzyw, czyli kapustą:) Powstał intrygujący związek słodki, chrupiący i aksamitny. Odświeżająca i sycąca sałatka. Składniki: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1 duże albo 1 małe mango 2 małe marchewki 1 puszka cieciorki
Niedzielny kucharzWitajcie. Żar się leje z nieba i naprawdę człowiek nie ma ochoty na gotowanie. Ale przepis Wam podrzucam. To super łazanki z dodatkiem pieczarek i boczku. A słodka młoda kapusta świetnie sprawdziła się w tym daniu! Składniki: 250 g makaronu łazanki 1/2 główki młodej kapusty 1 cebula 200 g pieczarek 150 g boczku wędzonego lub gotowanego sól, pieprz siekany koperek(...)odrobina kminku Sposób wykonania: 1. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości, odcedzić z wody i ostudzić. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody, i drobno pokroić (poszatkować). 2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać posiekaną cebulę i lekko przyrumienić. Następnie dodać pokrojony w kosteczkę boczek i chwilę razem smażyć. Dorzucić pieczarki pokrojone
Kuchnia domowa Aniprawda lipcowa kapusta nie jest już młoda, ale jeszcze można przygotować z niej ekspresowy bigos. Wystarczy główka białej kapusty, marchewka i kawałek kiełbasy. I kilka innych dodatków, które na pewno macie w swojej kuchni. Składniki /4 porcje/: 1/2 główki białej kapusty 2 średnie marchewki 1 cebula ok. 150-200 g kiełbasy 400 ml bulionu pieprz pęczek koperku(...)Wykonanie: Kapustę umyć, usunąć „głąb” i poszatkować. Przełożyć do garnka Czytaj dalej... Artykuł Ekspresowy bigos z białej kapusty pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuGołąbki bez zawijania zapiekane w sosie pomidorowym to świetna alternatywa dla wszystkich, którzy lubią tradycyjne gołąbki z ryżem, ale nie chce im się tracić czasu na parzenie kapusty i żmudne zawijanie farszu w jej liście. Osobiście ta wersja gołąbków smakuje mi o wiele bardziej niż jej tradycyjny odpowiednik – są przepyszne, soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne. Gołąbki bez zawijania są idealne(...)danie podczas spotkania z przyjaciółmi czy na świątecznym stole. Z pewnościom zasmakują wszystkim gościom. Składniki: 500 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 100 g suchego ryżu główka niewielkiej kapusty 2 jajka cebula pół szklanki kaszy manny sól, pieprz Sos: 400 g passaty pomidorowej lub puszka pomidorów szklanka wody lub bulionu warzywnego kilka liści laurowych i ziela angielskiego łyżka mąki
e-PrzepisyKulinarneBogaty w smaku bigos z młodej kapusty i tartych na tarce warzyw korzeniowych: marchewki, pietruszki, selera. Z podsmażonym boczkiem i wiejską kiełbaską. Z dodatkiem białego wina i rozdrobnionych świeżych pomidorów. Z dużą ilością koperku i natki pietruszki. Naprawdę pyszny i gotowy w półgodziny. Po zagotowaniu bigos można zamknąć na gorąco w słoikach i przechowywać w lodówce. Świetnie nadaje się(...)PORCJI 40 g masła 1 cebula 100 g boczku 200 g wiejskiej kiełbaski 1 duża marchewka 1 duża pietruszka gruby plaster selera 4 ząbki czosnku 1/2 główki dużej młodej kapusty 100 ml wytrawnego białego wina 400 ml bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 4 pomidory malinowe
cool and mintyKładzione kluski ziemniaczane okraszone boczkiem i podane z duszoną kapustą kiszoną- mmmm, ależ ta Nasza kuchnia polska jest przepyszna!😋 Kluski przygotowuje się z surowych ziemniaków- stąd nazwa szare, ponieważ delikatnie szarzeją w wyniku utleniania, choć moje, z dodatkiem jajek od szczęśliwej kurki kompletnie nie są sine, a przyjemnie żółte 😊 Zamiast boczku i kapusty wybornie smakują z wszelkimi sosami, gulaszem, twarogiem(...)porostu polane śmietaną. 3-4 porcje: * ziemniaki- 800 g * mąka pszenna- 1 szklanka* * jajko- 2 szt. * mąka ziemniaczana- 2 łyżki * sól- 1 łyżeczka * pieprz- szczypta Okrasa: * kapusta kiszona- około 500 g * boczek- 80 g * cebula- 1 szt. średniej wielkości Kapustę kiszoną z dodatkiem odrobiny wody poddusić do miękkości. Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek z dodatkiem cebuli. W międzyczasie przygotować kluski
Kraina Miodem PłynącaMłoda kapusta z kalarepką – lekka zupa na podsmażonych skrzydełkach Zupy , uwielbiam prawie wszystkie , a szczególnie te z nowalijek . Kalarepka do tego typu dań pasuje znakomicie , a już szczególnie udany jest jej romans z młodą kapustą . W końcu oba warzywa są ze sobą spokrewnione , więc nic dziwnego że się doskonale dogadują Podsmażane na maśle skrzydełka ,wzbogacają aromat , smak i nadają(...)treściwości daniu . Smaczna , lekka zupa , pyszna i bardzo prosta . Genialna na gorące dni Spróbujcie tego połączenia – polecam Składniki : kawałek młodej kapusty ( może być połowa malutkiej główki, ale nie więcej ) 2 kalarepki z liśćmi 1 duża marchewka 1 cebula 1/2 pęczka koperku 1.2 pęczka natki pieruszki 2 ząbki czosnku – wyciśniętego praską 100 ml śmietany ,kremówki 1 łyżka masła
Ogrodnik w podróżyZupa gołąbkowa z młodą kapustą Zupy , ja je uwielbiam , moja rodzinka, ma o większości zgoła odmienne zdanie . Jak stawiam zupę na stole , to z reguły słyszę , ” to co dzisiaj na obiad , bo zupa to nie obiad ” . Może dlatego ,że mając trzech facetów w domu ,ciężko ich nasycić zupą , chyba że jest to treściwa grochówka na golonce Czasami zjedzą(...)się je robić , to czasami robię taką zupę , prościej .. Przepis ,podobny do tego jest już , na moim blogu , ale nie taki sam..zdecydowanie inny Składniki : 1 mała główka , młodej kapusty 1 opakowanie mięsa mielonego z łopatki ( 0,5 kg ) kawałek boczku , wędzonego nie parzonego ( taki 10 cm x 10 cm ) 2 puszki pomidorów w zalewie 1/2 szklanki ryżu 1 duża
Ogrodnik w podróżySurówka z młodej kapusty z rzodkiewką i koperkiem Prosta i smaczna surówka z młodej kapusty to to dobry pomysł na letni dodatek do obiadu, grilla lub hamburgerów. Polecam! Składniki: 1/2 główka młodej kapusty 1 średnia marchewka 1 pęczek rzodkiewek 1/2 pęczka koperku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli szczypta(...)pieprzu *** Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski *** *** Marchew i rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą. Dodajemy oliwę z oliwek wymieszaną z octem winnym oraz cukrem, solą i pieprzem. Ponownie wszystko mieszamy *** *** Przed podaniem surówkę przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ
Blog z Apetytemzapewne większość dzieciaków ma „alergię „na warzywa , ja jako dziecko także od nich uciekałam . Pamiętam ,że mniej straszny był wielki i podły , pies sąsiadów niż surówka z kapusty na talerzu W owym czasie , wolałabym siedzieć razem z nim w klatce niż przełknąć , choćby łyżkę , tej surowizny jarzynowej .. Czasy się zmieniają , ludzie dorastają i warzywa przestają być wrogiem(...)stają się najlepszym przyjacielem … Zdrowa , szybka , mega prosta i przede wszystkim smaczna , polecam Składniki : 1 mała kapusta pekińska ( lub 1/2 dużej ) 1 marchewka dość duża 1 papryka , preferuję cienkie spiczaste w typie Ramiro bo są bardziej chrupiące 1 pęczek świeżego koperku sos : 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżka miodu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego, pieprzu czarnego
Ogrodnik w podróżyugotować na parze al dente. Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej . Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: surówka z młodej kapusty z koperkiem młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym(...)burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony
Kulinarne przygody GatityWątróbki drobiowe w młodej kapuście z boczkiem Wątróbka , czyli podroby , pyszne , nie doceniane skarby natury Wiem ,wiele osób się ze mną nie zgodzi , a u wielu wywołam efekt obrzydzenia , cóż powiem tyle , nawet źle przyrządzona polędwica może smakować paskudnie , mimo iż jest rarytasem . Jako niezmordowany zwolennik podrobów , będę je uparcie promować , tym bardziej iż niewiele osób zdaje sobie sprawę(...)włączenie ich do diety , na pewno wyjdzie Wam na zdrowie . Dzisiaj sezonowa wersja wątróbki, smażonej na krótko z boczkiem i młoda kapustką Pyszności ! Składniki : 1/2 małej główki świeżej kapusty białej ( czyli zwykłej ) 0,5 kg drobiowych wątróbek 1 średniej wielkości cebula kawałek wędzonego , nie parzonego boczku ( mniej więcej 7 x 7 cm ) 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka świeżego koperku
Ogrodnik w podróżykonkretnym posiłku, ale jak nie wolno to prędko wszakże :D Dziś nie napiszę o karkówce, którą miałam na obiad. Napiszę troszkę o dodatku w postaci surówki z kiszonej kapusty. Dziwne to, bo do wielu smaków musiałam dorosnąć. W dzieciństwie nie przepadałam za tego typu dodatkami. Teraz to wcinam nawet skwarki a co mówić taką surówkę :D Dodam tylko, że moje(...)dziecko jest już w takim razie stare, bo przepada za kiszoną kapustą :D To upiekłam tę karkówkę i ugotowałam ziemniaki. Na widok miski z surówką moje dziecko aż rozpromieniło się :D Składniki: * 0,25 kg kiszonej kapusty * 1 marchew * 1 czerwona cebula * olej * sól, pieprz ziołowy i czarny, cukier Kapustę odcisnęłam z nadmiaru soku i posiekałam. Marchew starłam na tarce
Pieprzyć z FantazjąSKŁADNIKI NA FARSZ Kiszona kapusta 250-300g cebula 1 szt boczek wędzony 100g imbir 1 łyżeczka lub 2 cm świeżego czubrica sól pieprz chili 3 ząbki czosnku (przeciśnięte) marchewka 1szt jogurt 2 łyżki masło 1 czubata łyżka 1 jajko 3/4 szklanki wody Do rondla wrzucamy masło, cebulę pokrojoną w kostkę i boczek. Podsmażamy, dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną i startą(...)grubych oczkach marchewkę, wlewamy wodę lub wywar, doprawiamy. Przykrywamy i gotujemy do miękkości kapusty. gdyby woda odparowała a kapusta była jeszcze twarda to uzupełniamy niewielka ilością i dogotowujemy. Gdy kapusta jest miękka sprawdzamy czy należy doprawić, w razie potrzeby odparowujemy a następnie dodajemy jogurt chwilę dusimy i wbijamy jajko. Farsz powinien być ostro-kwaśny. Faszerujemy naleśniki, Ja podałam na rukoli
harrisa