Gołąbki z kapusty włoskiej, a w nich farsz z dodatkiem wołowiny, warzyw i grzybów leśnych. Smaczne, rozpływające się w ustach i aromatyczne. Przepyszne z sosem grzybowym ;) ok 12 liści kapusty włoskiej 1 cebula 1 marchewka 300 g mięsa mielonego wołowego 200 g grzybów ( podgrzybki, borowiki) 1 szklanka ryżu sól pieprz czarny mielony pieprz ziołowy papryka słodka mielona 1 łyżka masła(...)olej rzepakowy do smażenia Ziarna ryżu przepłukać parę razy w zimnej wodzie i ugotować w 2 szklankach osolonego wrzątku. Odstawić, aby ryż całkiem wchłonął wodę i ostygł. Liście kapusty wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować przez 10 minut. Wyjąć z wody, osuszyć i wystudzić. Umyte i oczyszczone grzyby pokroić i przyrumienić na maśle. Zdjąć z patelni i przełożyć
https:KKuchniaMniamFarmerska ” surówka z kapusty i pora Farmerska surówka , jest to kolejna propozycja , znakomitego dodatku do zimowego obiadku Smaczna , prosta , a co najważniejsze bardzo zdrowa . W mojej kuchni surówki , nie są zbyt częstym gościem , ale jak już są , to muszą być pyszne , inaczej , problemem jest zachęcić domowników , do ich degustacji , gdyż są zwolennikami gotowanej jarzyny Cóż , dobra surówka , nie jest(...)zła Składniki : ćwiartka małej główki , białej kapusty 1 mała puszka kukurydzy lub 1/2 zwykłej 1 mały por ( bez ciemnozielonej części ) 1 średnia marchewka 1 jabłko 2 łyżki majonezu 1 łyżka octu winnego 1 czubata łyżeczka cukru ( można zastąpić miodem ) sól , pieprz do smaku koperek do dekoracji Kapustę szatkujemy , najcieniej jak się da . Genialna do tego, jest nastawna mandolina do warzyw
Ogrodnik w podróżyprzygotowana kapusta pekińska jest idealna, gdy nie mamy do niej żadnych innych dodatków. Wystarczy majonez wymieszać z odrobiną miodu i musztardą francuską i wszystko inne staje się zbędne. Kapusta ma zdecydowany i wyrazisty smak. Od początku miesiąca robiłam ją już kilkukrotnie. Wszystkim nam bardzo smakuje, dlatego też polecam i Wam:) 1 duża kapusta pekińska 2-3 łyżki majonezu(...)łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżeczki musztardy francuskiej 1 płaska łyżka miodu sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy sól, pieprz Kapustę drobno kroimy. Doprawiamy solą, pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Polewamy 1-2 łyżkami oliwy. W garnuszku mieszamy majonez, śmietanę, miód oraz musztardę francuską. Łączymy z poszatkowaną kapustą. Gotowe
Smaki Na TalerzuSzukacie szybkiego przepisu na zupę? Oto i jest :) Do zrobienia kapuśniaczka ze świeżej kapusty zainspirowała mnie córka. We wtorek wróciła z poplamioną koszulką i pytam skąd te plamy. A ona na to: "Mamo jadłam w przedszkolu taką pyszną zupę ze słodkiej kapusty, że tak szybko chciałam ją zjeść aż się poplamiłam - taka pyszna była!". No i mama zrobiła taką zupę(...)domu :) Składniki: 2-3 litry dowolnego wywaru - u mnie z porcji rosołowej kaczki 1/2 główki niedużej kapusty 5 ziemniaków 2 marchewki kawałek selera 1 cebula 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego ziele angielskie liść laurowy majeranek suszony lubczyk kminek sól, pieprz opcjonalnie podsmażony boczek lub kiełbasa Sposób wykonania: 1. Obrać ziemniaki, marchew i selera. Dowolnie pokroić. Do wywaru mięsnego dodać ziele
Kuchnia domowa Aniplacki ziemniaczane – placki z kalafiora – placki z ziemniaków i marchewki – placki ziemniaczane z łososiem – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami PLACKI Z kiszonej kapusty PRZYGOTOWANIE: 25 minut ILOŚĆ PLACKÓW: 10 placków SKŁADNIKI: – 125 ml mleka – pół szklanki mąki pszennej – 1 jajko rozmiar M – 100 g kiszonej kapusty – sól, pieprz(...)olej do smażenia do podania: śmietana, łosoś, natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Do miski dodaj mąkę, mleko i jajko. Dokładnie połącz składniki aby uzyskać ciasto jak na naleśniki. Kapustę odciśnij z nadmiaru soków. Drobno ją poszatkuj i dodaj do ciasta naleśnikowego. Całość dopraw solą i pieprzem, pamiętając że kapusta może być już słona. Na patelni rozgrzej olej i smaż średniej wielkości placuszki
nietylkopasta.pldania. Ja jestem zwolennikiem "słoikowania" dań, dlatego gorący bigos przełożyłam do wyparzonych słoików, które przechowywałam w chłodnym miejscu. Składniki na porcję dla 4-5 osób: 1 bardzo duża kapusta pekińska (wagowo 1,5 kg) 0,5 kg mięsa z łopatki 0,2 kg boczku parzonego (wędzonego) 2 szklanki wody 1 duża cebula 1 duża marchewka 2 ząbki czosnku papryka(...)odrobiną soli, pieprzem i ostrą papryką. Po podsmażeniu mięsa, dodać startą marchewkę i wlać wodę oraz sos sojowy. Dusić pod przykryciem (najlepiej na średnim ogniu), aż do miękkości mięsa. Kapustę pekińską umyć i poszatkować. Do miękkiego mięsa przełożyć kapustę. Gotować kilka minut, aż do lekkiej miękkości kapusty. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę gotować. Podsmażanie warzyw
UgotowaćJeżeli smakują Wam klopsiki a’la Ikea z mojego przepisu to te dzisiejsze pokochacie równie mocno. Głównym ich składnikiem jest kapusta pekińską, którą należy mocno zmorzyć (wymiętolić, wygnieść) alby puściła sok, dzięki temu zabiegowi do klopsików nie trzeba już dodawać innych płynów, są wilgotne ale zwarte jednocześnie. Można je usmażyć lub upiec. Po przygotowaniu można je przechowywać w lodówce(...)jest na tyle uniwersalny, że można do dodawać do wszystkiego. Tu znajdziecie przepis na sos: Uniwersalny wegański kremowy sos pomidorowy Składniki na około 20 sztuk: około 1 kg kapusty pekińskiej 200 g nerkowców 200 g mąki kukurydzianej lub innej bezglutenowej (ciecierzycy, jaglanej) łyżeczka kuminu łyżeczka suszonego czosnku lub 3 ząbki świeżego łyżeczka pieprzu łyżeczka soli łyżeczka słodkiej papryki świeża kolendra
greenscarfZimówka ” ,czyli zimowa surówka z białej kapusty Zimą , zawsze większą uwagę , przykładam do wciskania w dzieciaki warzyw , najlepiej w postaci surówek .. No nawet , nie myślcie ,że to się udaje , takie coś, na obiad u moich , chłopaków , nigdy nie przechodzi . Surówka z białej kapusty, jest smaczna , zdrowa i prosta, dostarcza , szczególnie zimą wielu potrzebnych witamin , ale zapewne niewiele dzieciaków(...)nią sięgnie Składniki : ćwiartka główki , białej kapusty jedno jabłko 1 duża marchewka kawałek pora ( tyle, ile lubicie ) jeden , mały lub kawałek z dużego , świeżego ogórka sos : 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu ( można zamienić na jogurt , ale majonez daje fajny smak ) 1 ząbek czosnku , wyciśnięty przez praskę 1 czubata łyżeczka cukru 1 łyżka octu jabłkowego sól , pieprz do smaku
Ogrodnik w podróżyDziś na blogu kolejny przepis, który został przygotowany zgodnie z zasadami diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej. Duet pod tytułem kwaśna kapusta kiszona i słodki granat jest po prostu idelany. Oczywiście po zakończeniu diety czy postu możemy też przygotować sobie taką pyszną sałatkę. urozmaicając ją o jakieś zdrowe tłuszcze, czyli na przykład oliwę z oliwek extra virgin czy olej rzepakowy(...)tłoczony na zimno. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków
Kulinarne przygody GatityPołączenie kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem daje bardzo soczystą i smaczną surówkę. Taka surówka wspaniale smakuje z razowym pieczywem, a dodana do dania obiadowego bardzo je ożywia i urozmaica. Uwielbiam surówki i przy każdej okazji staram się w nich łączyć warzywa, które są zdrowe, a ich jedzenie sprawia przyjemność. Tym razem kapusta pekińska z kiszonym ogórkiem jest z dodatkiem papryki(...)koperku, natki pietruszki i czosnku. Surówka jest bardzo soczysta i chrupiąca. Składniki: (3 - 4 porcje) 1 mała kapusta pekińska 1 papryka czerwona 5 małych ogórków kiszonych 3 gałązki świeżego koperku 1 gałązka natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Kapustę umyć i drobno pokroić. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda
Kuchcik gotujeSurówka z kapusty pekińskiej to wyśmienity dodatek do obiadu, mięs na zimno czy na grilla. Surówka jest pyszna, chrupiąca i zdrowa, zasmakuje każdemu. Składniki: pół kapusty pekińskiej 3 ogórki konserwowe średnia marchew mała cebula pół łyżeczki cukru łyżka majonezu łyżka zalewy z ogórków sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce, ogórka i cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki(...)zalewę z ogórków konserwowych. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na pół godziny. [caption id="attachment_7160" align="aligncenter" width="1024"] Surówka z kapusty pekińskiej[/caption] Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i ogórkiem pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneNawet nie przypuszczałam, że to danie może być tak smaczne! Ciapkapusta to śląskie danie przygotowywane z puree ziemniaczanego i kapusty kiszonej, z dodatkiem zrumienionej cebuli. Potrawa ta zazwyczaj jest podawana z mięsem, często z żeberkami, ale mnie smakuje jako samodzielne danie. Inne nazwy ciapkapusty to: ciaperkapusta, ciaperkraut, ciaprówa, pańczkraut. Spotkaliście wcześniej(...)razu przeszłam do czynów i ugotowałam sobie to pyszne danie. Można ją również przyrządzić, gdy zostaną nam ziemniaki z obiadu. Wystarczy wtedy tylko dogotować kapustę. Składniki: – 1/2 kg kapusty kiszonej – 1/2 kg ziemniaków – 1 cebula – 2 łyżki masła – 2 liście laurowe – 5 ziaren ziela angielskiego – pieprz, sól
To co kochamPyszna sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską w sosie czosnkowym jest lekka i pożywna. Idealna na grilla, imprezę czy jako lunch do pracy. [embed]https://youtu.be/eVzidSVzyKA[/embed] Składniki: pół główki kapusty pekińskiej duża pierś z kurczaka papryka czerwona puszka kukurydzy cebula czerwona około 150 g oliwek zielonych drylowanych 3 łyżki majonezu 180 ml jogurtu 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy sól(...)przyprawa do kurczaka Przygotowanie Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Podsmażamy na oleju i odsączamy na ręczniku papierowym. Pierś odstawiamy do ostygnięcia. Kapustę szatkujemy, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, oliwki i kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Majonez łączymy z jogurtem, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą
e-PrzepisyKulinarneCzerwona kapusta pekińska debiutuje na rynku. Jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa, bo czerwone barwniki - antocyjany - to naturalne antyoksydanty. Przedstawiam odmianę Scarlette, o zielono-czerwonych liściach i czerwonej główce w środku. Druga odmiana ma czerwone liście i z zewnątrz i wewnątrz. Nowa odmiana jest pyszna, słodka, bez odrobiny goryczki, nie farbuje innych warzyw i nie traci na objętości(...)czerwonej kapusty pekińskiej przygotowałam bardzo smaczną surówkę. Jest lekka, winna i bardzo zdrowa, bo sos opiera się na klasycznym winegrecie. Świetny dodatek do prawie każdego dania obiadowego. Polecam! Koloru w kuchni i na talerzu nigdy za wiele! Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchew 1 jabłko sól, pieprz 3 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!woda (w wersjo na bogato dodaje się jajko Choć lepienie pierogów jest czasochłonne to te chwile spędzone w kuchni się opłacają – pierogi zawsze smakują pysznie. Pierogi z kapustą i pieczarkami podałam z rzeżuchą, są pyszne, polecam Składniki: ciasto: 0,5 kg maki pszennej 1 jajko łyżeczka miękkiego masła szczypta soli gorąca woda – na oko , podczas dodawania wody(...)ciasta sami zobaczycie kiedy więcej jej nie dodawać, ciasto ma być elastyczne, nie lejące się, bo nic z nich nie ulepicie farsz: 500 g pieczarek 800 g kiszonej kapusty 2 średnie cebule masło klarowane sól, pieprz, papryka słodka i ostra, lubczyk, majeranek Przygotowanie: Ciasto: W mące zrobić dołek, dodać masło, szczyptę soli i wbić jedno jajko. Wymieszać dokładnie palcami. Wyrabiając
Zasmakuj Kuchni