Rześkie powietrze. Świąteczny nastrój. Pierwsze przygotowania. Wpadam do Was z poślizgiem z przepisem na paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. Jest to idealna przekąska do barszczu. Pulchne ciasto drożdżowe i aromatyczny farsz z kapusty kiszonej i grzybów. Wprawdzie nie potrafiłabym zajadać się tym codziennie bo mój żołądek by zastrajkował, ale na święta czy sylwestra będzie w sam raz :) Farsz możecie(...)mąki 250 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 2 małe jajka 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 50 g stopionego masła Farsz: 500 g kiszonej kapusty 1 cebula 200 g pieczarek 30 g suszonych grzybów 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania mak, sezam
My simple kitchenkażdej porze roku. Jest nie tylko smaczna i prosta w wykonaniu, ale także nie przytłacza kalorycznością. Przygotować ją raz w roku to zdecydowanie za mało. 😋 kg kiszonej kapusty kg łuskanego żółtego grochu duża cebula 2 łyżki masła łyżeczka cukru łyżka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego liść laurowy kilka kulek ziela angielskiego sól, czarny pieprz i kminek według smaku woda Dzień wcześniej(...)zalewamy groch wodą i moczymy do rana. Rano zlewamy wodę, dajemy świeżą i gotujemy aż będzie miękki. Kapustę lekko przepłukujemy aby nie była zbyt kwaśna, kroimy na drobno. Zalewamy wodą, dodajemy liść, ziele i połowę ugotowanego już grochu, gotujemy do miękkości. Gdy kapusta jest miękka dodajemy resztę przypraw, grochu, pokrojoną i zeszkloną na maśle cebulę. Chwilę razem gotujemy
Dieta moja pasjasłodkiej lub ostrej jak lubicie ) 2 łyżki ketchupu 1 łyżka, suszonej, mielonej ,cebuli sól i pieprz do smaku ( ja pieprzu, daję sporo -czarny pieprz ) 1 jajko pozostałe : 1 główka, kapusty białej ( duża ) 4 – 5 szklanek soku pomidorowego kawałek, wędzonego na zimno boczku ( około 150 g ) 200 ml słodkiej śmietany mąka , rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu sól , pieprz(...)smaku ( pieprzu, znowu dużo ) 1 płaska łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka cukru smalec do smażenia Składniki na farsz , umieszczamy w misce i mieszamy , do uzyskania zwartej masy . Kapustę , nacinamy wokół głąba i oparzamy w garnku z wrzątkiem , żeby łatwiej zdjąć liście . Rozdzielone liście , odkładamy do wystygnięcia . Następnie na każdym liściu układamy dużą ,czubatą łyżkę farszu i zawijamy ( ja ,gołąbków , nigdy
Ogrodnik w podróżyKruche paszteciki z kapustą i grzybami Są mięciutkie, kruche i rozpływają się w ustach. Idealnie smakują zarówno jako przekąska, jak i w towarzystwie czerwonego barszczu. Można zajadać na ciepło jak i na zimno. Paszteciki zachwycają smakiem i aromatem, polecam je na święta, domowe przyjęcia i inne okazje. Przepis jest prosty i przygotowanie nie zajmuje dużo czasu :)) Składniki: Farsz wykonany według(...)tego przepisu: Kapusta z grzybami Ciasto: 350g mąki 200g masła lub margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 100g gęstej kwaśnej śmietany *** W pierwszej kolejności wykonujemy farsz, czyli kapustę z grzybami ( według TEGO przepisu) *** *** Następnie przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy margarynę lub masło, jajko, sól i śmietanę. Wszystko zagniatamy na jednolitą, sprężystą masę *** *** Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt
Blog z Apetytemrazy. Bigos piecze się powoli i nie przypala się. Pieczony bigos nie pachnie zbyt mocno, co jest dosyć istotne dla osób, które nie lubią zapachu gotowanej kiszonej kapusty. Bigos wg tego przepisu nie należy do kalorycznych dań. Użyłam chudej, mocno wędzonej kiełbasy i to jedyny składnik, który zawiera tłuszcz. Taki bigos lubię najbardziej - kwaśny, nietłusty, aromatyczny(...)Jeśli lubisz bardziej mięsny bigos, to dołóż go tyle ile chcesz. Na moim blogu znajdziecie również przepis na bigos świąteczny i staropolski bigos postny . Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 2 garści suszonych grzybów + 2 szkl. gorącej wody 1/2 szkl. wina (czerwone półsłodkie) 10 śliwek suszonych bez pestek 80 dkg chudej kiełbasy mocno uwędzonej 1 szkl. pokrojonych pomidorów
Codziennik Kuchennydorzucamy buraki, gotujemy na małym ogniu 10 minut. Następnie dodajemy majeranek, ocet, zakwas, sól, pieprz i cukier, całość gotujemy 10 minut. Barszcz odcedzamy przez gęsto sito. Przepis na kapustę z grzybami: Składniki: 600 g kiszonej kapusty 3 garści suszonych grzybów 1 duża cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła sól pieprz Grzyby(...)moczymy w wodzie 12 godzin. Po tym czasie kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go), szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy około 30 minut. W międzyczasie można dolewać wody, jeżeli wyparowała. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoty kolor. Do kapusty dodajemy pokrojone w małe kawałki grzyby i wodę, w której się moczymy, podsmażoną cebulę
Kardamonovyzawsze i wciąż kojarzyć mi się będzie z moją babcią. Wszelkiego rodzaju imieniny, urodziny, spotkania rodzinne no i przede wszystkim Święta Bożego Narodzenia rozpoczynały się od miseczki gorącego, pachnącego kapustą, grzybami i jałowcem bigosu. Do tego kromka domowego, świeżutkiego chleba i posiłek gotowy. Podstawą dobrego bigosu są jego składniki – kapusta kiszona, mięso, śliwki, jałowiec oraz czas gotowania. Im więcej(...)pokrojonego w kostkę 1 cebula, drobno pokrojona 2 łyżki oleju roślinnego 3 szklanki wody 30 g suszonych grzybów 2 łyżki powideł śliwkowych lub kilka suszonych śliwek 1 kg kiszonej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól i pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżeczki majeranku, kilka ziaren jałowca Przygotowanie
Życie ze smakiemsolo nawet na zimno np. z rożnego rodzaju sosami jako przystawki. Polecam także z innymi farszami np. z mięsnym, mięsno-warzywnym lub rybnym. Składniki na farsz z kapusty i grzybów: 20 g suszonych grzybów 250 g kapusty kiszonej 40 g cebuli 30 g masła klarowanego lub oleju kokosowego liść laurowy kilka ziarenek pieprzu czarnego kilka ziarenek ziela angielskiego sól himalajska(...)wodzie, w której się moczyły, aż zmiękną. Następnie odcedzić i zachować wywar. Wywar, w którym moczyły się grzyby, uzupełnić wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Kapustę dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i gotować w wywarze z grzybów z przyprawami do miękkości około 45 minut. Cebulę zeszklić na tłuszczu. Odsączone grzyby zmielić lub zblendować. Dodać odciśniętą z wody
Ola la LCHFKotlety schabowe duszone w kapuście kiszonej na winie Rozgrzewające danie na zimowe wieczory! Gwarantowana satysfakcja i ocieplenie :) Składniki: 4 świeże kotlety schabowe 1 kg kapusty kiszonej 500 ml wina Riesling z Alzacji 2 łyżki smalcu gęsiego 1 łyżka miodu sól i pieprz 2 liście laurowe kilka ziaren jałowca czerwony pieprz do przyozdobienia(...)Wykonanie: Kapustę kiszoną przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać, liście laurowe, jałowiec i jedną łyżkę smalcu gęsiego oraz miodu, zalać winem (około 300 ml), przyprawić solą i pieprzem do smaku. Piec pod przykryciem około 40 minut w piecu nagrzanym do 200 stopni. Na patelni rozgrzać tłuszcz gęsi i obsmażyć kotlety oprószone solą i pierzem z obydwu stron. Do uduszonej kapusty
Wino Francja KuchniaBardzo prosty dodatek do obiadu. Wystarczy do poszatkowanej kapusty dodać kilka pokrojonych ogórków konserwowych, wymieszać to z majonezowo-jogurtowym sosem o cytrynowo-pietruszkowym aromacie i pyszna, prosta, lekko kwaśna sałatka obiadowa gotowa:) 1/2 większej kapusty pekińskiej 1 duża cebula 4-5 ogórków konserwowych 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny szczypta cukru sól, pieprz, zioła(...)prowansalskie do smaku 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku Przekrojoną na pół kapustę pekińską nacinamy wzdłuż w 3-4 miejscach. Następnie drobno siekamy. Przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ogórki kroimy na plasterki lub półplasterki. Dodajemy do kapusty. Majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy do smaku szczyptą cukru, solą, pieprzem oraz
Smaki Na TalerzuCześć Dzisiaj będzie przepis na bardzo smaczną zupę. Kapuśniak (my z babcią i z mamą na taką zupę mówiłyśmy kapuśniak, a tata zawsze na kapuśniak ze świeżej kapusty mówił parzybroda) wszystkim tak zasmakował, że na pewno na stałe zagości na naszym stole. Chociaż nie dodałam mięsa i przygotowałam zupę na bulionie drobiowym, to i tak kapuśniak wyszedł gęsty i pożywny(...)siebie pominęłam natkę pietruszki, bo akurat za nią specjalnie nie przepadam (dużo bardziej lubię gotowany korzeń pietruszki). Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na blogu wszystko-smaczne.pl . Kapuśniak ze świeżej kapusty z kiełbasą (Parzybroda z kiełbasą) Przygotuj miski, garnek, nóż i deskę do krojenia, łyżkę i łyżeczkę, papierowe ręczniki, wagę kuchenną, miarkę kuchenną, patelnię, łopatkę do mieszania. Przygotuj składniki (4 porcje
blog.moje-pasje.infoBigos bezmięsny pachnący mocno kiszoną kapustą i przyprawami. Delikatności potrawie nadaje fasola Piękny Jaś Jamar . Pyszny i wyrazisty. Bigos podaję z ziemniakami. Zdarza się, że podjadamy go z chrupiącą bagietką, na szybko. W zależności jakie wybierzecie dodatki z pewnością będzie to syte i dobre danie. Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej opakowanie fasoli Piękny Jaś Jamar 2 cebule 6 pieczarek(...)szklanka 250 ml passaty pomidorowej pieprz, lubczyk, papryka słodka i ostra, kminek, kilka ziarenek ziela, 3 liście laurowe, 2 goździki opcjonalnie: łyżka cukru olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę lekko odciskam, siekam. Wrzucam do garnka, zalewam zimną wodą, tak by lekko przykryła kapustę, doprowadzam do wrzenia. Gotuję 30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie część wody odlewam. Obrane cebule siekam
Zasmakuj KuchniLekko ostra sałatka z czerwonej kapusty. Ostrości nadaje jej czosnek, koloru kapusta, a zapachu i smaku koperek. Pasuje do dań mięsnych oraz klusek śląskich z sosem. Składniki: pół główki małej kapusty czerwonej 2 łyżki soku z cytryny 1 cebula 3 czubate łyżki siekanego, świeżego koperku 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka cukru pudru sól(...)pieprz do smaku 2 duże łyżki majonezu Wykonanie: Kapustę szatkujemy, polewamy sokiem z cytryny, mieszamy. Cebulę drobno kroimy, dodajemy do kapusty. Dodajemy koperek, czosnek, cukier puder, pieprz, majonez oraz sól do smaku. Całość mieszamy. Sałatkę wkładamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego
Smak mojego domuwymieszać z przyprawami, oliwą i upiec w piekarnika. Mało tego z warzywami można upiec nuggets z kurczaka i nuggets z ryby . Korzystając z jesiennych dobroci przyrządziłam surówkę z czerwonej kapusty. Uwielbiam sezonowe surówki. Są tanie, kolorowe, zdrowe i pyszne. Surówka z kapusty, rybne nuggets i pieczone warzywa to niewątpliwie tani obiad dla każdej rodziny. Tani obiad Składniki: na 5 porcji(...)filetów z dorsza 2 łyżki szczypiorku 3 jajka sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 100 g tartej bułki lub panko 2 łyżki oliwy Surówka z kapusty 300 g modrej kapusty 1 szalotka 1 łyżka szczypiorku 2 marchewki 1 duże jabłko 2 łyżki soku z cytryny 2 czubate łyżki majonezu, domowy sól i czarny pieprz do smaku Obierz warzywa
codojedzeniablogu, to bardzo lubię różnego typu surówki. Ostatnio przygotowuję je coraz częściej, więc dzisiaj będzie kolejny przepis na pyszną surówkę. Oryginalną wersję znajdziecie na blogu Joanny . Surówka z białej kapusty Przygotuj miski (w tym jedną dużą), nóż i deskę do krojenia, tarkę o dużych oczkach, łyżkę. Przygotuj składniki: ½ średniej wielkości kapusty, 3-4 marchewki, 1 małą cebulę, 4 łyżki drobno(...)pokrojonych ziół: koperku i natki pietruszki, 1 łyżkę śmietany 22%, 1 łyżkę jogurtu greckiego, sól, pieprz. Kapustę dość drobno poszatkuj. Pokrojoną kapustę przełóż do większej miski, lekko posól i dokładnie wymieszaj. Odstaw ją na mniej więcej 30 minut, aby puściła sok i zmiękła. W tym czasie obierz i drobno posiekaj cebulę. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Do „miękkiej
blog.moje-pasje.info