kapustą - 19268 przepisów (strona:268/1285)

Szare kluski z surowych ziemniaków 627

Kładzione kluski ziemniaczane okraszone boczkiem i podane z duszoną kapustą kiszoną- mmmm, ależ ta Nasza kuchnia polska jest przepyszna!😋 Kluski przygotowuje się z surowych ziemniaków- stąd nazwa szare, ponieważ delikatnie szarzeją w wyniku utleniania, choć moje, z dodatkiem jajek od szczęśliwej kurki kompletnie nie są sine, a przyjemnie żółte 😊 Zamiast boczku i kapusty wybornie smakują z wszelkimi sosami, gulaszem, twarogiem(...)porostu polane śmietaną. 3-4 porcje: * ziemniaki- 800 g * mąka pszenna- 1 szklanka* * jajko- 2 szt. * mąka ziemniaczana- 2 łyżki * sól- 1 łyżeczka * pieprz- szczypta Okrasa: * kapusta kiszona- około 500 g * boczek- 80 g * cebula- 1 szt. średniej wielkości Kapustę kiszoną z dodatkiem odrobiny wody poddusić do miękkości. Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek z dodatkiem cebuli. W międzyczasie przygotować kluski

Kraina Miodem Płynąca
Młoda kapusta z kalarepką – lekka zupa na podsmażonych skrzydełkach 132

Młoda kapusta z kalarepką – lekka zupa na podsmażonych skrzydełkach Zupy , uwielbiam prawie wszystkie , a szczególnie te z nowalijek . Kalarepka do tego typu dań pasuje znakomicie , a już szczególnie udany jest jej romans z młodą kapustą . W końcu oba warzywa są ze sobą spokrewnione , więc nic dziwnego że się doskonale dogadują Podsmażane na maśle skrzydełka ,wzbogacają aromat , smak i nadają(...)treściwości daniu . Smaczna , lekka zupa , pyszna i bardzo prosta . Genialna na gorące dni Spróbujcie tego połączenia – polecam Składniki : kawałek młodej kapusty ( może być połowa malutkiej główki, ale nie więcej ) 2 kalarepki z liśćmi 1 duża marchewka 1 cebula 1/2 pęczka koperku 1.2 pęczka natki pieruszki 2 ząbki czosnku – wyciśniętego praską 100 ml śmietany ,kremówki 1 łyżka masła

Ogrodnik w podróży
Zupa gołąbkowa z młodą kapustą 119

Zupa gołąbkowa z młodą kapustą Zupy , ja je uwielbiam , moja rodzinka, ma o większości zgoła odmienne zdanie . Jak stawiam zupę na stole , to z reguły słyszę , ” to co dzisiaj na obiad , bo zupa to nie obiad ” . Może dlatego ,że mając trzech facetów w domu ,ciężko ich nasycić zupą , chyba że jest to treściwa grochówka na golonce Czasami zjedzą(...)się je robić , to czasami robię taką zupę , prościej .. Przepis ,podobny do tego jest już , na moim blogu , ale nie taki sam..zdecydowanie inny Składniki : 1 mała główka , młodej kapusty 1 opakowanie mięsa mielonego z łopatki ( 0,5 kg ) kawałek boczku , wędzonego nie parzonego ( taki 10 cm x 10 cm ) 2 puszki pomidorów w zalewie 1/2 szklanki ryżu 1 duża

Ogrodnik w podróży
Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i koperkiem 169

Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i koperkiem Prosta i smaczna surówka z młodej kapusty to to dobry pomysł na letni dodatek do obiadu, grilla lub hamburgerów. Polecam!     Składniki: 1/2 główka młodej kapusty 1 średnia marchewka 1 pęczek rzodkiewek 1/2 pęczka koperku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli szczypta(...)pieprzu     *** Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski *** *** Marchew i rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą. Dodajemy oliwę z oliwek wymieszaną z octem winnym oraz cukrem, solą i pieprzem. Ponownie wszystko mieszamy *** *** Przed podaniem surówkę przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ

Blog z Apetytem
” Pekinka ” , prosta , pyszna surówka 118

zapewne większość dzieciaków ma „alergię „na warzywa , ja jako dziecko także od nich uciekałam . Pamiętam ,że mniej straszny był wielki i podły , pies sąsiadów niż surówka z kapusty na talerzu W owym czasie , wolałabym siedzieć razem z nim w klatce niż przełknąć , choćby łyżkę , tej surowizny jarzynowej .. Czasy się zmieniają , ludzie dorastają i warzywa przestają być wrogiem(...)stają się najlepszym przyjacielem … Zdrowa , szybka , mega prosta i przede wszystkim smaczna , polecam Składniki : 1 mała kapusta pekińska ( lub 1/2 dużej ) 1 marchewka dość duża 1 papryka , preferuję cienkie spiczaste w typie Ramiro bo są bardziej chrupiące 1 pęczek świeżego koperku sos : 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżka miodu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego, pieprzu czarnego

Ogrodnik w podróży
Sałatka z kalafiora, czyli udawane tabbouleh (dieta dr Dąbrowskiej) 212

ugotować na parze al dente. Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie   podstawowe zasady diety warzywno-owocowej . Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: surówka z młodej kapusty z koperkiem młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym(...)burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony

Kulinarne przygody Gatity
Wątróbki drobiowe w młodej kapuście z boczkiem 165

Wątróbki drobiowe w młodej kapuście z boczkiem Wątróbka , czyli podroby , pyszne , nie doceniane skarby natury Wiem ,wiele osób się ze mną nie zgodzi , a u wielu wywołam efekt obrzydzenia , cóż powiem tyle , nawet źle przyrządzona polędwica może smakować paskudnie , mimo iż jest rarytasem . Jako niezmordowany zwolennik podrobów , będę je uparcie promować , tym bardziej iż niewiele osób zdaje sobie sprawę(...)włączenie ich do diety , na pewno wyjdzie Wam na zdrowie . Dzisiaj sezonowa wersja wątróbki, smażonej na krótko z boczkiem i młoda kapustką Pyszności ! Składniki : 1/2 małej główki świeżej kapusty białej ( czyli zwykłej ) 0,5 kg drobiowych wątróbek 1 średniej wielkości cebula kawałek wędzonego , nie parzonego boczku ( mniej więcej 7 x 7 cm ) 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka świeżego koperku

Ogrodnik w podróży
surówka z kiszonej kapusty 139

konkretnym posiłku, ale jak nie wolno to prędko wszakże :D Dziś nie napiszę o karkówce, którą miałam na obiad. Napiszę troszkę o dodatku w postaci surówki z kiszonej kapusty. Dziwne to, bo do wielu smaków musiałam dorosnąć. W dzieciństwie nie przepadałam za tego typu dodatkami. Teraz to wcinam nawet skwarki a co mówić taką surówkę :D Dodam tylko, że moje(...)dziecko jest już w takim razie stare, bo przepada za kiszoną kapustą :D To upiekłam tę karkówkę i ugotowałam ziemniaki. Na widok miski z surówką moje dziecko aż rozpromieniło się :D Składniki: * 0,25 kg kiszonej kapusty * 1 marchew * 1 czerwona cebula * olej * sól, pieprz ziołowy i czarny, cukier Kapustę odcisnęłam z nadmiaru soku i posiekałam. Marchew starłam na tarce

Pieprzyć z Fantazją
NALEŚNIKI NA OSTRO Z FARSZEM Z KISZONEJ KAPUSTY 160

SKŁADNIKI NA FARSZ Kiszona kapusta 250-300g cebula 1 szt boczek wędzony 100g imbir 1 łyżeczka lub 2 cm świeżego czubrica sól pieprz chili 3 ząbki czosnku (przeciśnięte) marchewka 1szt jogurt 2 łyżki masło 1 czubata łyżka 1 jajko 3/4 szklanki wody Do rondla wrzucamy masło, cebulę pokrojoną w kostkę i boczek. Podsmażamy, dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną i startą(...)grubych oczkach marchewkę, wlewamy wodę lub wywar, doprawiamy. Przykrywamy i gotujemy do miękkości kapusty. gdyby woda odparowała a kapusta była jeszcze twarda to uzupełniamy niewielka ilością i dogotowujemy. Gdy kapusta jest miękka sprawdzamy czy należy doprawić, w razie potrzeby odparowujemy a następnie dodajemy jogurt chwilę dusimy i wbijamy jajko. Farsz powinien być ostro-kwaśny. Faszerujemy naleśniki, Ja podałam na rukoli

harrisa
Naleśniki z farszem z młodej kapusty 152

lubię mieć wszystko dobrze zaplanowane (kto ma napięty grafik ten wie, jak bardzo się to przydaje) i oczekuję tego również od innych. Hm... czy to zbyt wiele? Młoda kapusta jest moim zdaniem, na tyle pyszna, że postanowiłam dodać ją również do naleśników, i nie ograniczać się tylko w dodawaniu jej do zupy czy podawania jako dodatku do mięsa. Wyszło pysznie(...)Coś innego niż dotychczas a jednocześnie prosto. Składniki na 10 naleśników: Naleśniki: 2 jajka 300 ml wody 300 ml mleka 1,5 szklanki mąki szczypta soli Farsz z młodą kapustą: 1/2 małej główki młodej kapusty 350 g pieczarek 100 g  wędzonego boczku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier świeży koperek, świeży tymianek Naleśniki : Składniki zmiksować ze sobą

My simple kitchen
Młoda kapusta z koperkiem 176

Młoda kapusta zasmażana, z dużą ilością koperku Składniki: ze strony Filozofia Smaku 1 mała młoda kapusta 1 marchewka 1 cebula 1 pęczek koperku 1 łyżka mąki (użyłam ryżowej) sól, pieprz do smaku olej Marchewkę zetrzeć na tarce. Kapustę posiekać. Przełożyć do garnka. Dodać łyżeczkę soli i całość zalać około 1-1,5 szklani wody. Gotować około 10-15 minut(...)patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebule. Zasypać mąką i zrobić zasmażkę. Dodać chochelkę wody z kapusty, wymieszać i całość przełożyć do garnka z kapustą. Dodać posiekany koperek i podgrzewać około 2-3 minuty. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą

Moja Galeria Smaku
Colesław z kapusty pekińskiej 132

Colesław z kapusty pekińskiej to pyszny dodatek do obiadu czy dań z grilla. Surówka jest szybka i prosta w przygotowaniu, a smakiem urzeknie każdego. Nic dziwnego, że jest jedną z najpopularniejszych surówek. Składniki: główka kapusty pekińskiej spora marchew cebula czerwona Sos: 2/3 szklanki majonezu 1/2 szklanki mleka 4 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki octu winnego - może być również ocet jabłkowy(...)zwykły 10% (wtedy dajemy jedną łyżeczkę) sól, pieprz Przygotowanie Kapustę drobno kroimy nożem. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dość drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą. Warzywa przekładamy do dużej miski, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Surówkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się „przegryzły”. [caption id="attachment

e-PrzepisyKulinarne
Surówka z młodej kapusty 120

Pyszna surówka, świetnie pasująca do wszelkich mięs. Młoda kapusta już jest dostępna, trzeba z tego korzystać. Najbardziej lubię młodą kapustę surową więc dla mnie to smakowita propozycja. Jeszcze tylko młode ziemniaki, jajko sadzone lub kawałek mięsa i obiad gotowy. Polecam! składniki 1/2 główki młodej kapusty pęczek koperku 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 3 - 4 rzodkiewki sos: 80 ml oliwy 2 łyżki(...)octu winnego 2 starte ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli - lub do smaku 1/2 łyżeczki pieprzu przygotowanie Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Przekroić na pół, a następnie połówkę której używamy podzielić jeszcze raz wzdłuż na dwie części. Wyciąć głąb i pokroić kapustę w poprzek na bardzo cieniutkie paski. Przepłukać na sicie, osączyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przełożyć do miski. Dodać pokrojony koperek

Stare Gary
Surówka z młodej kapusty 116

Surówka z młodej kapusty Pyszna, zdrowa i kolorowa surówka z młodej kapusty. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu i na grilla. Polecam!     Składniki: pół główki młodej kapusty 1 marchew 5 rzodkiewek pół pęczka koperku pół szklanki kukurydzy konserwowej 2 łyżki oliwy z oliwek sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru sól i pieprz – do smaku(...)Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski *** *** Marchew i rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Koperek drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą. Dodajemy oliwę z oliwek wymieszaną z sokiem z cytryny oraz cukrem i ponownie wszystko mieszamy *** *** Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: SURÓWKI

Blog z Apetytem
Kotlety schabowe duszone w kapuście kiszonej na winie 178

Kotlety schabowe duszone w kapuście kiszonej na winie Rozgrzewające danie na zimowe wieczory!  Gwarantowana satysfakcja i ocieplenie :) Składniki: 4 świeże kotlety schabowe 1 kg kapusty kiszonej  500 ml wina Riesling z Alzacji 2 łyżki smalcu gęsiego  1 łyżka miodu sól i pieprz  2 liście laurowe kilka ziaren jałowca  czerwony pieprz do przyozdobienia(...)Wykonanie: Kapustę kiszoną przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać, liście laurowe, jałowiec i jedną łyżkę smalcu gęsiego oraz miodu, zalać winem (około 300 ml), przyprawić solą i pieprzem do smaku. Piec pod przykryciem około 40 minut w piecu nagrzanym do 200 stopni. Na patelni rozgrzać tłuszcz gęsi i obsmażyć kotlety oprószone solą i pierzem z obydwu stron. Do uduszonej kapusty

Wino Francja Kuchnia