kapustą - 19268 przepisów (strona:259/1285)

Surówka z kapusty, marchewki i papryki 98

Surówka z białej kapusty w zalewie octowej, która najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie składniki zmiękną i się „przegryzą”. Nam się jeszcze nie znudziła. Jeżeli lubicie tego typu surówki, zobaczcie też surówkę z białej kapusty (jak u chińczyka). 1 mała główka białej kapusty 1 marchewka 1 duża cebula 1 papryka (dałam konserwową) Zalewa: 1/4 szkl. wody 1/4 szkl(...)octu 10% 1/2 szkl. oleju 3/4 szkl. cukru 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka soli 1-2 ziarenka ziela angielskiego Kapustę drobno szatkujemy. Cebule kroimy w drobną kostkę. Obraną marchewkę trzemy na dużych oczkach tartki, Paprykę kroimy na krótkie, cienkie paseczki. Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewę wlewamy do miski z surówką. Mieszamy. Odstawiamy

Smaki Na Talerzu
Sałatka z kapusty pekińskiej z fetą i pestkami słonecznika 101

Sałatka z kapusty pekińskiej z fetą jest świetnym rozwiązaniem na upalne dni, kiedy nie chce się gotować a w sklepach królują świeże sezonowe warzywa . To wersja która nam najbardziej przypadła do gustu, chrupiące warzywa przełamane słoną fetą i aromatycznymi pestkami słonecznika. Gorąco polecam! Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej z fetą Składniki 2 łyżki nasion słonecznika (30 g) ćwierć kapusty(...)Ilość: około 650 g sałatki Ilość porcji: 3 porcje Przygotowanie Słonecznik prażymy na suchej patelni na średniej mocy palnika, dopóki się nie zarumieni. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie siekamy kapustę pekińską , oraz kroimy pomidory , ogórka i fetę w kostkę. Wszystko dodajemy do jedne miski. W osobnym naczyniu mieszamy majonez z jogurtem oraz przyprawiamy koperkiem oraz solą i pieprzem wedle uznania

WegePrzepis
Kotlety mielone z kalafiorem i kapustą pekińską + film 83

Kotlety mielone z kalafiorem i kapustą pekińską to smaczna alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Takie kotleciki podane z ziemniakami i surówką stanowią pyszne oraz pożywne danie obiadowe dla całej rodziny i będą świetną propozycją na urozmaicenie monotonnego jadłospisu.     składniki na około 20 sztuk 500 g mięsa mielonego 1 średni ugotowany kalafior 3 duże liście kapusty pekińskiej 1 cebula(...)miski, dodajemy przyprawę Vegeta Natur i całość dokładnie łączymy dłonią po czym odstawiamy do lodówki na 15 minut. Ugotowanego odsączonego z wody i wystudzonego kalafiora rozgniatamy widelcem. Liście kapusty pekińskiej bardzo drobno siekamy. Cebulę również drobno siekamy. Następnie do mięsa mielonego dodajemy rozgnieciony kalafior, posiakaną kapustę, cebulę, jajko oraz bułkę tartą , wszystko doprawiamy według uznania solą oraz czarnym pieprzem, masę

Smakowite Dania
Surówka z młodych warzyw i kapusty 85

votes ) Surówka z młodych warzyw i kapusty Kolejna surówka z młodych warzyw i kapusty. Tym razem jest to miks, zawierający pomidory i chrupiące rzodkiewki. Genialne połączenie, tekstur i smaków. Tu właściwie nie ma co pisać , ani zbytnio się rozwodzić.. Pychotka, zrób i przekonaj się sam czy to Twoje smaki składniki: 1/2 małej główki, bardzo młodej kapusty 4-5 dość(...)łyżka oleju z pestek winogron ( można zastąpić innym) 1 łyżeczka miodu z mniszka lub zwykłego 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapustę poszatkuj, dodaj do niej drobno posiekana cebule i wygnieć wszystko ręką aż puści sok. Następnie dodaj pokrojone pomidory i rzodkiewkę. Składniki na sos zmieszaj ze sobą i wlej do warzyw. Wymieszaj łyżką

Ogrodnik w podróży
Pieczony filet rybny na młodej kapuście 89

Pieczony filet rybny na młodej kapuście to pyszne i proste danie obiadowe. Świetna lekka i sezonowa potrawa. Zasmakuje wielbicielom ryb.Ja podałam je z ugotowanymi młodymi ziemniakami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3-4 filety rybne u mnie mintaj ale może być dorsz lub inna ulubiona ryba 1/2 główki młodej kapusty 1 marchewka 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 1 pęczek świeżego(...)koperku sok z połówki cytryny olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb ok 2 łyżeczki masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: kapustę szatkujemy, marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, koperek siekamy., na patelni na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, gdy się podsmaży dodajemy do niej kapustę i marchewkę. Dusimy do momentu aż warzywa zwiędną

Blog kulinarny S9.PL
Kwaśnica wegetariańska 73

Kwaśnica jest tradycyjną zupą góralską, którą przyrządza się na co dzień i od święta. Oryginalna kwaśnica to zupa bardzo kwaśna gotowana na wędzonych żeberkach, mięsie z dodatkiem kwasu z kapusty. Do zupy dodaje się krojoną kiełbasę, pieczony boczek, ziemniaki lub chleb. Kwaśnica gotowana jest bez dodatku warzyw, to odróżnia ją od kapuśniaku . Dziś chciałaby zaproponować wersję trochę inną, czyli będzie(...)kwaśnica, ale wegetariańska . Oczywiście główny składnikiem jest dobra kiszona kapusta , ziemniaki i sporo aromatycznych przypraw. W wersji wegetariańskiej pojawiły się warzywa, ale to oczywiste 😉 Zupa jest bardzo, bardzo smaczna , jeśli lubicie kwaśne zupy, to ta będzie dla was idealna . Kwaśnica pięknie pachnie majerankiem oraz kminkiem, jest rewelacyjna! Można podać ją z chlebem lub tak jak zaproponowałam w przepisie z ziemniakami

SprawdzonaKuchnia.pl
Barszcz czerwony z uszkami 79

Czas czytania: 3 min Barszcz czerwony z uszkami to Polska tradycyjna zupa wigilijna . Najczęściej podajemy ją właśnie z uszkami lub pasztecikami z farszem przygotowanym z suszonych grzybów i kiszonej kapusty. Wariacji na temat barszczu jest tak wiele, że trudno to zliczyć. Dziś prezentuję moją wersję i muszę przyznać, że jest to jedna z moich ulubionych zup. Przygotowana na bulionie warzywnym(...)sporą ilość suszonego majeranku . Barszcz czerwony z uszkami nabiera wtedy wyjątkowego smaku! Zupę należy przed podaniem przecedzić , aby była klarowna. Do barszczu wigilijnego można również podać paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami w cieście serowo-francuskim. Pasztecik i te są obłędnie dobre, ciasto jest delikatne i przepyszne, koniecznie spróbujcie. Polecam! Print Barszcz czerwony .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full

SprawdzonaKuchnia.pl
Surówka z białą kapustą i jajkiem 132

Klasyczna surówka z białej kapusty urozmaicona dodatkiem gotowanego jajka Doskonale pasuje do ryb, mięs i klasycznych dań obiadowych (klusek, kasz, ryżu, ziemniaków) . Przyznam, że nigdy wcześniej nie słyszałam o dodawaniu jajek do surówek, ale… spróbowałam u Teściowej i przekonałam się, że to świetna sprawa   Dodatki do obiadu… ** Soczewica z warzywami ** Buraczki z czosnkiem ** Marchewka z groszkiem ** Surówka(...)świeżych ogórków   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 4 porcje: pół główki małej białej kapusty (ok. 500 g) duża marchew 1 por większe jabłko pół puszki kukurydzy 2 jajka 3 łyżki oleju sól i pieprz opcjonalnie sok z cytryny   Jajka ugotuj na twardo (gotuj około 10 minut) , ostudź i obierz ze skorupek. Kapustę przekrój, wykrój głąb i drobno

Kulinarny S.O.S.
kapusta młoda z boczkiem świeżym... 89

Składniki: boczek świeży surowy bez kości 30 dag, cebula 1 sztuka, VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw  "zobacz TUTAJ" 2 szczypty, kapusta młoda 2 główki, VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw  "zobacz TUTAJ" 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 1 łyżka, koperek 1 pęczek Boczek świeży bez kości pokroić w kosteczkę, smażyć na średnim ogniu(...)dużym szybko się zrumieni ale środek będzie nie dopieczony), gdy zacznie się rumienić wsypać drobno pokrojoną cebulkę, smażyć do złotej cebulki, dodać jarzynkę, pieprz mielony. Kapustę młodą pokroić i wsypać do boczku, wsypać VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw   - duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ" i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty około 2o minut na mniejszym ogniu

W Mojej Kuchni Lubię
Polska - Wegańskie szare kluski z kapustą kiszoną i tofu-skwarkami 103

pieczarkami  i  kotlety ziemniaczane z sosem z ogórków kiszonych  (również w wegańskiej wersji). Dzisiaj przyszedł czas na kolejny klasyk, czyli szare kluski z zasmażaną kiszoną kapustą i tofu-boczkiem.  Składniki (3 porcje): - 0.5 kg ziemniaków  - 1 łyżka mielonego siemienia lnianego - 0.5 szklanki mąki pszennej - 3/4 łyżeczki soli - szczypta pieprzu  - 3-4 łyżki oleju(...)cebula - 400-500 g kapusty kiszonej - szczypta pieprzu - 3 łyżki oleju - 60-70 g wędzonego tofu - 0.5 łyżeczki soli wędzonej  - 0.5 łyżeczki papryki wędzonej  Przygotowanie: 1) Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Masę ziemniaczaną przekładamy na około 30-40 minut na sitko do odcieknięcia.  2) Po tym czasie odlewamy wodę, ale zostawiamy skrobię, która

Roślinożerni urlopowicze
Sałatka Gyros 100

elegancko i smakowicie, Sałatka najlepiej wygląda w wysokiej szklanej misce. Składniki sałatki mogą być różne, jednak podstawowe składniki to zawsze smażone piersi z kurczaka z dodatkiem przyprawy gyros oraz kapusta pekińska na górze sałatki. Sałatka Gyros – Składniki Składniki na mięso z kurczaka 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa „gyros” 3 łyżki oleju do smażenia Składniki(...)jogurtu naturalnego 2 łyżki dobrej jakości majonezu 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny garść posiekanego koperku Pozostałe składniki sałatki puszka kukurydzy 4 spore ogórki konserwowe 1 połowa główki kapusty pekińskiej 2 pomidory malinowe 1 świeży ogórek 1 papryka ketchup (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka Gyros – Wykonanie Przygotowanie sałatki Gyros rozpocznij od przygotowania piersi z kurczaka. Pierś dokładnie umyj, osusz

To Musisz Wiedzieć
Wiosenny przekładaniec z młodą kapustą, wieprzowiną i ziemniaczkami 156

Wiosenny przekładaniec z młodą kapustą, wieprzowiną i ziemniaczkami No i mamy cały obiad za jednym zamachem, czyli kruche i aromatyczne mięsko duszone w soczystych warzywach i pyszne rumiane ziemniaczki. A wszystko to upieczone razem w jednym naczyniu. Rewelacyjny obiad z piekarnika.     Składniki: ok 500g karkówki lub szynki wieprzowej pół młodej kapusty 1 marchew 1/3 szklanki bulionu 2 ząbki(...)młodych ziemniaków     *** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę polewamy 2 łyżkami oleju, dodajemy przeciśnięty czosnek i obsypujemy przyprawami *** *** Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na około 1 godzinę *** *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Ziemniaki obieramy, polewamy niewielką ilością oleju, obsypujemy delikatnie przyprawami i mieszamy *** *** W żaroodpornym naczyniu układamy kapustę, mięso i marchew. Całość zalewamy

Blog z Apetytem
Długo duszone żeberka 129

ustach. Najlepiej smakują podane z ziemniakami, polanymi tym pysznym sosem. To wcale nie jest ciężkie danie, mięso jest delikatne i bardzo kruche. Do żeberek idealnie będzie pasować surówka z kapusty, marchewka z jabłkiem, albo mizeria z ogórkiem. Sprawdź przepis na: Mizeria z ogórków i cebuli Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 1 duża cebula 4 marchewki 2 pietruszki 5-6 ziarenek

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Surówka z czerwonej kapusty – pyszna 126

Pyszna surówka z czerwonej kapusty. Doskonała jako dodatek do obiadu, czy też składnik burgerów, hot dogów czy tortilli (przetestowane :)). Zdjęcie minimalistyczne, bo robione tuż przed obiadem, gdzie rodzinka już przebierała nogami, chcąc zasiąść do stołu;) 1/2 główki lub 1 mała kapusta czerwona (u mnie po poszatkowaniu około 400-450 g) 1/2 szkl. wody gazowanej 3 łyżki cukru 8 łyżek oleju(...)łyżki octu (u mnie 10%) 1/2 łyżki soli morskiej Kapustę drobno szatkujemy. Umieszczamy w misce. Łączymy składniki zalewy, a więc gazowaną wodę, olej, ocet, cukier i sól. Dokładnie mieszamy (najlepiej umieścić składniki w słoiczku z wieczkiem i potrząsać nim do połączenia). Wlewamy do miski z kapustą. Dokładnie ugniatamy, aby kapusta nieco zmiękła. Odstawiamy na około 1-2 godziny. Tuż przed

Smaki Na Talerzu
Surówka z gotowanej czerwonej kapusty 93

Pyszna surówka z gotowanej czerwonej kapusty z dodatkiem, marchwi, cebuli i jabłka to pyszny dodatek który będzie idealnie pasował do wielu dań obiadowych. Tą surówkę często podaję do różnych gulaszy, w mojej rodzinie przepis znany od lat (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1 marchew 1 średnia cebula 2 średnie jabłka 4-5 łyżek kwaśniej śmietany(...)łyżki octu sól i pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: z kapusty wykrawamy głąba następnie dość drobno szatkujemy, do gotującej osolonej wody wlewamy ocet, mieszamy i przekładamy naszą kapustę, gotujemy aż będzie do połowy miękka następnie odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia, cebulę kroimy w drobną kostkę, do dużej miski przekładamy kapustę, dodajemy cebulę, obrane jabłka i marchew ścieramy na tarce

Blog kulinarny S9.PL

Proponowane wyszukiwania