kapustą - 19268 przepisów (strona:259/1285)

Łazanki z kapustą i pieczarkami 46

spodziewałam się tak fajnego smaku. Zawsze myślałam, że prawdziwe łazanki muszą targać boczkiem, kiełbasą lub innym wieprzem. No nie, nie muszą, te wyszły naprawdę super. Składniki: 250 g kiszonej kapusty 10 małych pieczarek 1 cebula 1 marchewka 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku ćwierć łyżeczki wędzonej papryki 250 g makaronu łazanki sól pieprz olej rzepakowy (przepis(...)porcji)   Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, wlewamy wodę (tak żeby przykryła kapustę), dodajemy liście i ziele, gotujemy bez pokrywki około 15 minut. W międzyczasie makaron gotujemy al dente, przelewamy go wodą i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojone w plasterki pieczarki, startą na największych oczkach obraną marchewkę i pokrojoną drobno cebulę, wszystko smażymy do lekkiego

Kardamonovy
Jarzynowa z młodą kapustą i kalarepą 50

Zupy jarzynowe zawsze są mile widziane u nas w domu. I o dziwo, bez wyjątku, wszyscy je lubimy. Jest sezon na młodą kapustę, więc postanowiłam zrobić z niej zupę. Przypomniałam sobie też o kalarepie, która była w lodówce i tak powstała naprawdę pyszna zupa. Na początku chciałam zrobić z niej minestrone, ale jakoś skończyłam na klasyce. I dobrze. Dodatkowo kalarepa(...)dodaje zupie charakteru. Zresztą sami wiecie jak smakuje gotowana kalarepa – nadaje się wprost idealnie do tego typu zup. Składniki: 2 l wody pół główki młodej kapusty 1 kalarepa z liśćmi 2 średnie marchewki 2 średnie korzenie pietruszki 1 łodyga selera naciowego mała jasna część pora pół pęczka koperku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki śmietany

Kardamonovy
Surówka z młodej kapusty, selera i rodzynek 47

lodówce miałam jeszcze połówkę młodej kapusty, o której zapomniałam. O seler i rodzynki w naszym domu nietrudno, więc wszystko wylądowało w misce. Całkiem przypadkiem wyszła mi naprawdę bardzo smaczna surówka. Majonezu nie musicie oczywiście dawać, u mnie było go niewiele, nie wiem czy taka ilość w ogóle wpłynęła na smak. Surówka z młodej kapusty, selera i rodzynek to tak naprawdę(...)połączenie dwóch surówek. Lubię takie kombinacje. Składniki: pół główki młodej kapusty 1 średni seler garść rodzynek 1 łyżka majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego pół łyżeczki soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej obrany i starty na największych oczkach seler, a także rodzynki. Wlewamy majonez, jogurt i sok z cytryny. Dodajemy cukier

Kardamonovy
Gołąbki z piekarnika – przepis na fit gołąbki 75

Gołąbki z piekarnika z kapusty włoskiej i farszem z kaszy jęczmiennej i mięsa mielonego z indyka są bardzo smaczne, lekkie i małokaloryczne. Robi się je szybko i bezproblemowo. Jeden mały gołąbek ma tylko niecałe 100 kcal, choć są niezwykle sycące. Wystarczyło mi trzy, żeby się najeść. Gołąbki podałam z sosem pieczarkowym.   Składniki na gołąbki z piekarnika (wyszło około(...)niewielkich sztuk): niewielka główka w ł osk iej kapust y ( 800 g ) 500 g mięsa mielonego z indyka średniej wielkości cebula 100 g kaszy jęczmiennej perłowej łyżka oleju sól, pieprz szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego   Przygotowanie Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor

e-PrzepisyKulinarne
KAPUŚNIACZKI DROŻDŻOWE 102

Puszyste i lekkie paszteciki drożdżowe, z farszem z kiszonej kapusty. Świetne jako dodatek do barszczu lub przekąska na przyjęciu typu finger food.  Ciasto drożdżowe nie wymaga długiego wyrabiania, ani użycia miksera. Wszystkie składniki wystarczy chwilę ucierać drewnianą łyżką, przykryć i zostawić na 1-2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować farsz, choć najlepszy jest ten przygotowany(...)suszonych 1 łyżka cukru 150 ml mleka, lekko ciepłego 2 jajka 1 i 1/2 łyżeczki soli 50 g roztopionego masła lub oleju FARSZ 500 g kiszonej kapusty 500 ml warzywnego bulionu* lub wody 1 duża cebula 2 łyżki oleju przyprawy: 1 łyżeczka kminku, 4 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, sól, czarny pieprz opcjonalnie: garść suszonych grzybków *użyłam wody

cool and minty
Kapusta kiszona smażona 184

przygotowania potrzebujemy: Kapusta kiszona- 600g Kiełbasa- 190g Boczek- 150g Pieczarki- 90g Cebula- 60g Smalec- 40g Masło- 20g Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Kapustę lekko odciskamy, szatkujemy i gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego, 2 sztuk ziela i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pokrojone pieczarki, kiełbasę i boczek. po kilku minutach dodajemy cebulę. Ugotowaną kapustę lekko odcedzamy(...)wodę zostawiamy). Do kapusty dodajemy usmażoną wędlinę, masło i resztę smalcu. Smażymy około 30minut i w mirę potrzeb podlewamy wodą z kapusty. Smacznego Makro w 100g 158kcl B- 7g T-13g W-1,4g Makro w porcji 288g 454 kcl B- 20g T-37g W-4g __ATA.cmd.push(function() { __ATA.initDynamicSlot({ id: 'atatags-26942-5fb11d3c9d4d2', location: 120, formFactor: '001', label: { text

serzmiesem
Naleśniki 82

słodko to oczywiście te z dżemem, owocami, miodem, kremem czekoladowym czy twarożkiem i cynamonem. Obowiązkowe na weekendowe śniadanie albo szybką kolację. Natomiast wytrawne najczęściej możemy spotkać z serem, mięsem, kapustą kiszoną czy grzybami. Naleśniki świetnie nadają się do faszerowania i zapiekania w dowolny sposób. Można je również przygotować dzień wcześniej i zamrozić albo przechować w szczelnym pojemniku na następny dzień(...)wszystkie składniki na gładką masę. Odstawiamy ciasto na minimum 30 minut, a po tym czasie smażymy na nieprzywierającej patelni (nie trzeba jej już smarować dodatkowo olejem) naleśniki. Farsz Z kapustą kiszoną i grzybami Kapusta kiszona 450 g Cebula 1 sztuka Grzyby (pieczarki lub leśne) 220 g Olej do smażenia 10 g Sól i pieprz  do smaku Kapustę kiszoną opłukujemy

rabarbarowo
Gołąbki bez zawijania. 91

jest wielu przeciwników jak i zwolenników tego dania. Przyznam się, że gołąbki bez zawijania zrobiłam po praz pierwszy i naprawdę bardzo mi posmakowały. Jednak w tradycyjnych gołąbkach bardzo lubię kapustę w którą gołąbki są owijane. W gołąbkach bez zawijania kapusta oczywiście jest, jednak nie tak bardzo wyczuwalna. Podsumowując jest to świetne danie jeśli chcecie szybko przygotować smaczny, tradycyjny obiad(...)kalarepy. Przepis na surówkę znajdziecie tutaj . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Gołąbki bez zawijania Porcje 11 Składniki 100 g ryżu 500 g mięsa mielonego łopatka, szynka, karkówka 400 g kapusty drobno pokrojona 1 cebula 1 jajko 2-3 łyżki oleju 1 ząbek czosnku sól do smaku pieprz do smaku Składniki na sos: 500 ml passaty pomidorowej sól do smaku cukier duża

To co lubię - gotuję i polecam
Surówka z czerwoną kapustą, selerem i marchewką + film 59

Surówka z czerwoną kapustą, selerem i marchewką to świetny dodatek do różnych dań obiadowych. Jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych a do tego jest prosta w przygotowaniu i wyśmienicie smakuje.       składniki na 4 porcje 1 główka czerwonej kapusty ( ok 1 kg ) kawałek selera ( ok 150 g ) 1 marchewka ( ok 70 g ) sok z 1/2 cytryny(...)łyżka oliwy z oliwek czarny pieprz sól przepis Surową kapustę szatkujemy, następnie przekładamy do miski, posypujemy odrobiną soli i lekko wygniatamy, odstawiamy na 15 minut. Seler oraz marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do kapusty. Surówkę polewamy sokiem z cytryny, dodajemy oliwę, wszystko doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną surówkę wstawiamy

Smakowite Dania
Gołąbki bez zawijania pieczone w sosie pomidorowym 87

Lubię gołbki ale jestem zbyt leniwa, żeby je robić. Pokusiłam się raz czy dwa ale zdecydowanie za dużo z nimi roboty, z tym obgotowywaniem kapusty i zawijaniem. Lubię jeść, nie lubię robić:)  Dlatego kombinuje z wersjami dla leniwych,  robiłam zupę kapuścianą z pulpetami, która smakowała gołąbkami, robiłam zapiekankę gdzie warstwy kapusty były przełożone mięsem mielinym z ryżem(...)mięsa z indyka i zjadłam z surówką, więc było lekko i dietetycznie. Gołąbki bez zawijania pieczone w sosie pomidorowym Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 350 g kapusty 100 g ryżu 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 2 cebule  1 łyżka oleju 500 ml passaty pomidorowej  200 ml smietany sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować

Smaczny zeszyt
Rosół gotowany z pomidorem i kapustą. Super smak dzięki nietypowym dodatkom. PRZEPIS 61

Niedawno znajoma poczęstowała nas niezwykle aromatycznym rosołem. Od razu więc podpytaliśmy, jak go zrobiła. Okazało się, że oprócz standardowego zestawu warzyw w garnku wylądował też pomidor i liść kapusty. Nie jest to żaden wymysł, w jej domu rosół robi się tak od zawsze. Też więc taki ugotowaliśmy. Wyszedł przepyszny! Przepis na rosół z pomidorem i kapustą Składniki: cały kurczak(...)albo skrzydełek (można użyć też indyka, kaczki, gęsi lub wołowiny), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 por, 2 marchewki, 1 seler lub podobna ilość korzenia pietruszki, duży liść białej kapusty, 1 dojrzały pomidor, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki. Jak zrobić rosół? Marchewkę, seler, cebulę i czosnek obierz, marchewkę przekrój wzdłuż, cebulę i ząbki czosnku na pół

Kulinarna Polska
Tradycyjne gołąbki z mięsem 107

się nie sprawdzi ale na niezielny obiadek owszem :)   Składniki: 700 g mielonego mięsa (łopatka, szynka lub indyk wg gustu) 100 g ryżu 2 cebule ząbek czosnku 1 biała kapusta (lub młoda) 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1l domowego przecieru pomidorowego lub 3 puszki pelatti 1 łyżeczka cukru przyprawy: s ó l i pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka, cynamon(...)ugotować, odcedzić i ostudzić. Mięso mielone wymieszać z ryżem oraz przyprawami: solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i odrobiną cynamonu. Ostrym, wąskim nożem wyciąć w kształt stożka głąb kapusty. Gotować około 15 minut w osolonym wrzątku. Kapustę odcedzić i przestudzić. Obierać pojedynczo liście. Jeśli mają zgrubienia nerwu należy je delikatnie odciąć. Na środek liścia nakładamy około łyżki ( w zależności

Pyry na Gaz
Krężałki 164

Przeglądając informacje o tradycjach kulinarnych terenów, które obecnie leżą w granicach w południowo-wschodniej Polsce trafiłem na ciekawy sposób podania kapusty, w sam raz na tą porę roku. Właściwie to znalazłem dwie wersje tej samej potrawy. Pochodzącą z Biłgoraju, teoretycznie oficjalna, bo zarejestrowana jako produkt regionalny, wersja, w której kapustę się kisi oraz pochodzącą z terenów sąsiedniego województwa wersja, która(...)nawet może być tą właściwą, ale musi uznać kolejność rejestracji, wersja z kapustą gotowaną, która jest nie tyle prosta, co znacznie mniej czasochłonna. Dlatego to na niej się skupię. Składniki: - mała kapusta - czosnek - sól - ziemniaki Wykonanie: Kapustę kroimy w ćwiartki lub 1/8 i gotujemy. Odcedzamy, studzimy i zalewamy zimną wodą z solą i rozgniecionymi kilkoma ząbkami czosnku. Zostawiamy na kilka

Kryzysowa Książka Kucharska