Pyszna surówka z białej kapusty jak u Chińczyka idealnie pasuje do dań orientalnych ale także do fast foodów takich jak kebaby, hamburgery czy hot-dogi. Czas przygotowania : 15 minut Ilość porcji: 2-4 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI : 1/2 małej główki kapusty białej 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 duża marchew 3 łyżki octu winnego 1 łyżka(...)dodajemy cukier i sól, mieszamy do rozpuszczenia składników. Następnie dodajemy olej i wlewamy do warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 1 godzinę. Smacznego!!! Artykuł Surówka z białej kapusty jak u Chińczyka pochodzi z serwisu
karolgotujeSurówka marynarska Smaczna, zdrowa i soczysta surówka warzywna z kapustą pekińską. Świetny dodatek do każdego obiadu! Składniki: pół główki kapusty pekińskiej pół czerwonej cebuli 1 marchew 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek zielonej pietruszki 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżeczki miodu sól i pieprz *** Kapustę drobno szatkujemy. Przekładamy(...)dużej miski, posypujemy łyżeczką soli, mieszamy *** *** Cebulę kroimy w drobną kostkę, delikatnie solimy i dodajemy do kapusty *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Pietruszkę drobno siekamy, dodajemy do miski z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie mieszamy *** *** W małej miseczce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny oraz miodem *** *** Tak powstały
Blog z Apetytemjaki jest Wasz sposób na kapustę z grochem? Na kwaśno czy na słodko? Składniki: • 250 g kapusty kiszonej (można z niej zrezygnować i zwiększyć ilość świeżej kapusty) • 1 średnia główka świeżej kapusty (można z niej zrezygnować i zwiększyć ilość kapusty kiszonej) • 2 marchewki • 1 kg ziemniaków • 3/4 szklanki grochu łupanego • 7 suszonych grzybów • pęczek koperku • 2 cebule
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWietnamskie naleśniki kokosowe z sałatką z kapusty, marchewki, awokado i ziół Kolorowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu wegetariańskie danie. Złociste, aromatyczne i chrupiące naleśniki serwujemy z sałatką z kapusty, marchewki , awokado i ziół. Całość doprawiamy pikantny sosem. To prawdziwa eksplozja smaków i aromatów, uczta i rozkosz dla podniebienia. Składniki NALEŚNIKI 220 g mąki ryżowej 5 g soli 1/2 łyżeczki mielonej(...)kurkumy 1 jajko 400 ml mleczka kokosowego 175 ml wody DODATKI 200 g czerwonej kapusty 2 marchewki 2 – 3 dymki świeże zioła – liście mięty, kolendry, bazylii awokado + sok z limony olej do smażenia SOS 5 łyżek soku z limonki 3 łyżeczki cukru 1,5 łyżki sosu sojowego 1 świeża papryczka chili 2 ząbki czosnku Wykonanie W misce mieszamy
Tajemnice SmakuDzisiaj polecam pyszne i proste w wykonaniu łazanki z kiszonej kapusty. Składniki: 500g dowolnego makaronu 500 g kiełbasy śląskiej 150 g wędzonego boczku cebula 500g kapusty kiszonej z marchewką sól, pieprz, kminek olej Wykonanie: Jeżeli nie mamy kiszonej kapusty z marchewką możemy sami dodać sami jedną tartą marchewkę. Kapustę ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, liścia(...)drobną kostkę i podsmażyć aby wytopił się tłuszcz na którym podsmażymy kiełbasę pokrojoną w kostkę . Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Do ugotowanego makaronu dodać ugotowaną i odcedzoną kapustę oraz podsmażoną cebulkę i kiełbasę z boczkiem. Wszystko dokładnie wymieszać doprawić solą i pieprzem. Artykuł Łazanki pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaProsty dodatek obiadowy, który świetnie smakuje z mięsem pieczonym zarówno szynką, karczkiem jak i łopatką. Składniki: ok pół główki średniej kapusty białej, duża cebula, 300 g kapusty kiszonej z marchewką, pieprz, majeranek, masło. Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy w dużą kostkę, kapustę białką siekamy, wrzucamy do garnka z grubym dnem, dodajemy 2 duże łyżki masła oraz cebulę. Dusimy na średnim(...)ogniu do jakiś czas mieszając. Gdy kapusta będzie już prawie miękka, dodajemy kiszoną, którą również możemy trochę posiekać, doprawiamy pieprzem oraz majerankiem. Dusimy na średnim ogniu jeszcze przez około 20 minut, aż kapusta będzie miękka (możemy dodać jeszcze jedną łyżkę masła - będzie wtedy bardziej kremowa
Lena Gotujejest kwintesencja zimowego, prostego jedzenia. Ziemniaki, boczek, śmietana i kapusta kiszona. Ciężko i kalorycznie to prawda, ale zima ma swoje prawa i potrzebuje kalorii. Danie można uzupełnić lekką sałatą w sosie vinegraitte i od razu zrobi się lżej. Jeżeli lubicie klasyczne smaki będzie Wam smakowało. Sprawdzi się też podsmażona następnego dnia na patelni(...)Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą i boczkiem Składniki: 1 kg ziemniaków 2 pory (białe części) 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka oliwy 100 g wędzonego boczku 200 ml śmietany kwaśnej 18% 200 ml mleka 250 g kapusty kiszonej 150 g sera żółtego dobrze rozpuszczającego się (np cheddar) sól, pieprz masło do smarowania formy Wykonanie: Ziemniaki
Smaczny zeszytpamiętacie z dawnych czasów piątkowe obiady – kostka rybna w panierce podana z ziemniakami z wody i kapusta kiszona. To były pyszne obiady. Warto wracać do tych czasów. Prosty przepis na: Pieczony łosoś z sałatą z sosem musztardowym Składniki (na 2 porcje) 2 kostki rybne np. z dorsza bułka tarta 1 jajko sól pieprz mąka olej do smażenia Dodatkowo kapusta(...)kiszona marchewka mała cebula ziemniaki Rybny obiad – przepis Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Do kapusty kiszonej dodajemy odrobinę startej marchewki i startej cebuli, mieszamy. Kostki rybne rozmrażamy, następnie przyprawiamy solą, pieprzem i panierujemy w mące, później roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż będą rumiane. Podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smarujemy foremki, nie używamy bułki i plastrów z boczku, aby ją obłożyć przed pieczeniem. To wszystko nam zastąpią liście kapusty, których po upieczeniu jeść nie musimy. Jednak zdejmując te bardziej przypieczone można jeść, bo są bardzo smakowite. Liście przed wyłożeniem foremki myjemy, osuszamy i smarujemy tłuszczem. Polecam wypróbować ten sposób, bo pieczeń jest wilgotna i delikatna. Smakuje na ciepło(...)liścia. Jeśli są zbyt sztywne możemy je sparzyć we wrzątku, tak jak to robimy przy robieniu gołąbków. Wybieramy dobry gatunek mięsa. Nie może być też zupełnie chude. W liściach kapusty a w sezonie w liściach chrzanu możemy upiec każde mięso, jak boczek, schab karkowy czy środkowy. Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty z kaszą jaglaną i serem mozzarella / 2 foremki
Leśny Zakątekdwie. Jedną, tytułową, drugą dla My, który obecnie dba o wątrobę. Przepis na nią pojawi się za parę dni. Nie zaskoczę Was niczym nadzwyczajnym, od razu uprzedzam. Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i porem smakiem ciut przypomina coleslawa, wchodzi więc dość dobrze. Wkurza jedynie fakt, że nie mamy obecnie sezonu na warzywa i wszystko jest takie sobie. Parę(...)powrotem do kuchni, dodałam ziół, dosypałam jeszcze odrobinę cukru i dopiero wtedy surówka smakowała tak jak trzeba. Poprawiłam zdjęcie i efekt jest taki jak widzicie. Wersję ze zwykłą kapustą zrobię, gdy będzie na nią sezon. Tego typu surówki świetnie pasują praktycznie do każdego rodzaju obiadu, nie mówiąc o grillach i innych bułkach z szarpaną wieprzowiną. Składniki: 1 duża kapusta pekińska
KardamonovyCzerwona kapusta (modro kapusta) to tradycyjny dodatek do śląskiego obiadu z roladą i oczywiście kluskami śląskimi. Uwielbiam cały zestaw! Czerwona kapusta to również niezastąpiony dodatek do kaczki i gęsi, a właściwie do każdego drugiego dania. Idealny zimowy dodatek! Na blogu znajdziesz wiele przepisów na czerwoną kapustę, np. duszoną w soku pomarańczowym lub w cydrze. Dzisiejszą kapustę przygotowałam tradycyjnie z jabłkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!potrawy została mi młoda kapucha, dodatkowo zioła w lodówce miały się ku końcowi, dlatego trzeba było coś wyczarować. I powstał coleslaw, bardzo podobny w smaku do tego z białej kapusty, ale delikatniejszy. Nie bawiłam się nawet w żadne solenie kapusty i odsączanie, po prostu ją pokroiłam i zmieszałam z resztą składników. Korzystajcie z sezonowych owoców i warzyw, zamieniajcie oryginalne potrawy(...)prowadzicie bloga. Już parę razy dostało mi się po łbie za to, że używałam nazw, których używać nie powinnam. No i co? No i nic. Składniki: pół główki młodej kapusty 1 marchewka 1 ząbek czosnku pół pęczka szczypiorku pół pęczka koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół łyżeczki octu winnego sól pieprz Kapustę i zioła szatkujemy, marchewkę ścieramy
Kardamonovygłowie bigos pieczony w piekarniku. Pomyślałam, że dość już szczypania się z królewiczem. Będzie pieczony bigos z wieprzowiną i powidłami. Kurna… jest przepyszny. Składniki: 1 kg białej kapusty 0,5 kg kiszonej kapusty 0,5 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 1 szklanka wody 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka powideł śliwkowych 1/3 łyżeczki wędzonej papryki 4 ziarna(...)ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 ziarna jałowca sól pieprz olej rzepakowy Białą kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści i szatkujemy, kiszoną odciskamy z soku (nie wylewajcie go). Obie wrzucamy do garnka. Cebulę kroimy w kostkę, chwilę smażymy. Dodajemy do niej pokrojoną w grubą kostkę łopatkę, wszystko smażymy do zrumienienia, wrzucamy do garnka z kapustą, razem z resztą składników. Wszystko
Kardamonovyszybko, bo zaraz lecę na Food Show do Katowic szukać stoiska ze strusiami. Może przytulę jeszcze jakieś dobre piwo. Mam nadzieję, że dostanę jakiegoś sympatycznego Hajera. A kapusta? No co… na kolację żeberka, które zażyczył sobie Ww. I żeby tak wszystko nie ociekało tłuszczem, zapodam je z ciemnym ryżem i tą surówką. Wiem, że będzie dobrze. Lecę. Baj! Składniki(...)mała czerwona kapusta 2 gruszki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sok z połowy cytryny szczypta cukru sól pieprz Kapustę obieramy z zewnętrznych, brzydkich liści, szatkujemy. Wrzucamy do miski i chwilę ugniatamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie do kapusty dorzucamy starte na grubych oczkach, obrane gruszki, jogurt, majonez, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Wszystko dokładnie
Kardamonovyprzepadam za tą kapustą, właściwie nie wiem czemu. Przy okazji ostatniego ogniska chciałam zrobić coś innego sałatkowego i wpadłam na pomysł zrobienia coleslawa z pekinką. Tę sałatkę robi się szybko i przyjemnie. I nie można powiedzieć o niej, że jest niesmaczna. Róbcie więc, ile wlezie. Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki majonezu 1 mały(...)jogurt naturalny 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy pół łyżeczki cukru sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej drobno pokrojoną cebulę i startą na grubych oczkach marchew. Resztę składników wrzucamy do słoiczka, zamykamy i energicznie mieszamy. Powstały sos wlewamy do kapusty, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
Kardamonovy