Sałatka meksykańska to mega smaczna i prosta sałatka warstwowa, przygotowana na bazie kapusty pekińskiej. Oprócz kapusty pekińskiej składa się z wołowego mięsa mielonego smażonego w pikantnym ketchupie, konserwowych ogórków, papryki, czerwonej fasolki, kukurydzy oraz czerwonej cebuli. Podana jest z sosem majonezowo-śmietanowym z dodatkiem pikantnego ketchupu i na wierzchu posypana tartym serem żółtym. Sałatka jest lekko pikantna, a dzięki wołowinie(...)oraz ogórki konserwowe, a inne składniki idealnie ze sobą współgrają. Dzięki temu smakuje ona wyjątkowo, a dodatkowo jest dość sycąca. To prawdziwy hit na wszystkich imprezach! Składniki: 1/2 dużej kapusty pekińskiej 1 czerwona cebula 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 6 ogórków konserwowych 1 czerwona papryka 400 g mięsa mielonego wołowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 200 g sera żółtego
Kuchnia MagdaLenySałatka meksykańska to mega smaczna i prosta sałatka warstwowa, przygotowana na bazie kapusty pekińskiej. Oprócz kapusty pekińskiej składa się z wołowego mięsa mielonego smażonego w pikantnym ketchupie, konserwowych ogórków, papryki, czerwonej fasolki, kukurydzy oraz czerwonej cebuli. Podana jest z sosem majonezowo-śmietanowym z dodatkiem pikantnego ketchupu i na wierzchu posypana tartym serem żółtym. Sałatka jest lekko pikantna, a dzięki wołowinie(...)oraz ogórki konserwowe, a inne składniki idealnie ze sobą współgrają. Dzięki temu smakuje ona wyjątkowo, a dodatkowo jest dość sycąca. To prawdziwy hit na wszystkich imprezach! Składniki: 1/2 dużej kapusty pekińskiej 1 czerwona cebula 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 6 ogórków konserwowych 1 czerwona papryka 400 g mięsa mielonego wołowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 200 g sera żółtego
Kuchnia MagdaLenyZastanawiałam się jak tą zupę nazwać. Kapuśniak to chyba z kapusty kiszonej zwykle czyż nie? a ja tu gotuję ze świeżej, słodkiej kapusty. Niech jednak będzie. Zupa ta to moja propozycja na prosty, tani, zdrowy i sycący obiad jednodaniowy. Soczewica ma wiele cennych właściwości dla naszego zdrowia, dlatego warto ją włączyć do naszej diety. Użyłam dzisiaj soczewicy żółtej, ale możecie(...)też jest w smaku delikatna oraz krótko się gotuje. Wypróbujcie też moje inne przepisy na Kapuśniak z białą kiełbasą , kapuśniak z kurczakiem , Kapuśniak dieta dr Dąbrowskiej , zupa z kiszonej kapusty . PRZEPIS ZUPA KAPUŚNIAK Z SOCZEWICĄ Składniki: 500g ziemniaków 3 łyżki suche soczewicy żółtej 1 cebula 3 łyżki oleju 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 500g kapusty 1 liść laurowy
Dorota SmakujeSkładniki: kiszona kapusta 1 kg, woda 1 litr, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, kostka rosołowa grzybowa 1 sztuka, papryka słodka 1 łyżka, cebula 1 sztuka, pieczarki 50 dag, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 2 łyżeczki, cukier 1 łyżka, sól 2 łyżeczki, mąka pszenna 2 łyżki Kiszoną kapustę jeśli jest mocno kwaśna(...)wypłukać z dwa razy w zimnej wodzie, ugotować kapustę do miękkości z liściem laurowym, zielem angielskim, papryką słodką, kostką rosołową grzybową w nie wielkiej ilości wody. Cebulę pokrojoną drobno podsmażyć na oleju, dodać pokrojone cienko pieczarki, usmażyć z 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas zamieszać. Kapustę z wodą dodać do pieczarek, wymieszać, gotować z 5 minut, dodać pieprz
W Mojej Kuchni LubięFuczki to nic innego jak placki z kiszonej kapusty . Jest to regionalna potrawa pochodząca z Bieszczad. Ale na pewno u nas zagości na dłużej! Przygotowuje się je z ciasta naleśnikowego z dodatkiem kiszonej kapusty, smaży jak placki ziemniaczane. A smakują obłędnie! Polecam w towarzystwie sosu czosnkowego! Inspiracja pochodzi z bloga Smakołyki Moniki . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na placki(...)kiszonej kapusty – fuczki: 0,5 kg odciśniętej kiszonej kapusty 2 jajka 1 duża cebula 1 i 1/2 szklanki mleka 3 szklanki mąki 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka cząbru sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i miksujemy. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę, stale mieszając. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, przekładamy
Gotuj z Prezesemobiad polecam Wam pyszne placuszki z młodej kapusty. Placuszki z dużą ilością jajek, bo bez mąki. Ładnie się smażyły i nie rozpadały, czego bardzo się bałam. Wystarczy dobrze je usmażyć z jednej strony, wtedy masa jest już ścięta i obrócić. Podałam je z młodymi gotowanymi ziemniaczkami. Bardzo lubię takie proste dania. Polecam Wam takie sezonowe placuszki. Potrzebujemy(...)placki: pół główki młodej kapusty 1 średnia marchewka 1 średnia cebula pół pęczka świeżego koperku 4 jajka sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie pysznych placuszków: 1. Oczyszczoną kapustę drobno kroimy, płuczemy i przekładamy do garnka. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę
IzabelawkuchniKolejny pomysł na młodą kapustę bez dodatku mięsa, czyli młoda kapusta duszona z cukinią – super się sprawdzi jako danie obiadowe lub kolacja. Młoda kapusta duszona z cukinią – Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 500-60 The post Młoda kapusta duszona z cukinią appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeGołąbki z młodej kapusty są nadzwyczaj smaczne. Delikatne i pyszne w dodatku szybko się je przygotowuje. SKŁADNIKI : 600 g suchego ryżu 3 cebule + olej do podsmażenia 1 kg mielonego mięsa sól, pieprz i słodka papryka do smaku 5-6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 2 główki młodej, dużej kapusty(...)część słoiczka przecieru pomidorowego 30 % sól, pieprz i cukier do smaku 1 łyżka mąki wymieszanej z wodą PRZYGOTOWANIE : Ryż gotujemy i odkładamy do wystygnięcia. Z kapusty wycinamy głęby. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i wkładamy pojedyńczo kapustę aby sparzyć liście. Liście wyjmujemy z wody i przkładamy na talerz. Cebulę kroimy w kostkę
Kulinarne Fantazje MarioliPlacki z kapusty pekińskiej z dodatkiem żółtego sera to fantastyczna, prosta i niedroga propozycja na szybki obiad dla całej rodziny. Placuszki świetnie smakują zarówno na gorąco jak i na zimno z dodatkiem ulubionych sosów. składniki na około 10-12 sztuk 1/2 główki kapusty pekińskiej ( 300 g) 1 cebula 1 pęczek koperku 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki mąki pszennej 100 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Umytą i osuszoną kapustę pekińską dość drobno siekamy. Obraną cebulę kroimy w małą kostkę. Opłukany koperek drobno siekamy. Do miski wrzucamy posiekaną kapustę, cebulę oraz koperek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, śmietanę oraz makę
Smakowite DaniaMłoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem – zwana również młodą kapustą po wójtowsku – to danie, które często lubię przygotowywać, gdy tylko młoda kapusta pojawi się na ryneczku i w warzywniakach. A, że okres wiosenny już nastał i w The post Młoda kapusta zasmażana appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepokrzyw czy kudronia. W okolicach Jawornika Polskiego na przednówku często gotowano zupę, którą nazywa się tu szabaga. Zupę gotowano z młodej lebiody lub z pierwszych liści młodej kapusty, zrywanych zanim podrosną i zbiją się w zwarte główki. Do zupy dodawano cebulę i zagęszczano ją mąką i śmietaną. Doskonale pasowałyby do niej ziemniaki, jednak na przednówku już ich zwykle nie było(...)oczywiście w komorze była jeszcze słonina. Szabaga to skromna zupa z niewielu składników, ale smakuje doskonale i warto o niej pamiętać początkiem wiosny. Przepis na zupę z liści młodej kapusty podaję za Zespołem „Jawor” z Jawornika Polskiego. Został on opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „ProCarpathia” oraz Województwo Podkarpackie
Trzeci talerzŚwieża surówka z młodą kapustą Uwaga! Nadchodzi pyszna, soczysta i kolorowa bomba witaminowa! Czyli bardzo prosta i szybka w przygotowaniu surówka do obiadu, która idealnie skomponuje się z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem i mięskiem albo rybką. Polecam! Składniki: 1 mała młoda kapusta 1 marchew 1 czerwona papryka pół pęczka natki pietruszki 1 szklanka kukurydzy konserwowej sól(...)pieprz Sos: 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu *** Kapustę cienko szatkujemy, przekładamy do miski, delikatne solimy, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Paprykę kroimy w drobną kostkę *** *** Pietruszkę drobno siekamy *** *** Kukurydzę odsączamy z zalewy i razem z pozostałymi składnikami dodajemy
Blog z Apetytemopublikowany w książeczce „Potrawy Wigilijne Ziemi Brzozowskiej”. Nie czekajcie jednak do grudnia. To danie smakuje o każdej porze roku! Gołąbki z kaszą jęczmienną – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 główka świeżej kapusty średniej wielkości 300 g ryżu 100 g kaszy jęczmiennej perłowej 2 cebule 200-300 g grzybów suszonych 2 łyżki tłuszczu (oliwa, masło lub smalec) sól, pieprz Grzyby do farszu(...)gołąbków płuczemy, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc. Na drugi dzień gotujemy je do miękkości (około 20 minut) i odcedzamy z wywaru. Wywar zostawiamy do podlania gołąbków w garnku. Kapustę obieramy z uszkodzonych liści, wykrawamy głąb, a następnie sparzamy ją w gotującej się, lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Odkrawamy stopniowo liście i z każdego z nich ścinamy
Trzeci talerz