kapustą - 19268 przepisów (strona:254/1285)

Młoda kapusta zasmażana 65

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem – zwana również młodą kapustą po wójtowsku – to danie, które często lubię przygotowywać, gdy tylko młoda kapusta pojawi się na ryneczku i w warzywniakach. A, że okres wiosenny już nastał i w The post Młoda kapusta zasmażana appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zupa Szabaga – kuchnia podkarpacka 463

pokrzyw czy kudronia. W okolicach Jawornika Polskiego na przednówku często gotowano zupę, którą nazywa się tu szabaga. Zupę gotowano z młodej lebiody lub z pierwszych liści młodej kapusty, zrywanych zanim podrosną i zbiją się w zwarte główki. Do zupy dodawano cebulę i zagęszczano ją mąką i śmietaną. Doskonale pasowałyby do niej ziemniaki, jednak na przednówku już ich zwykle nie było(...)oczywiście w komorze była jeszcze słonina. Szabaga to skromna zupa z niewielu składników, ale smakuje doskonale i warto o niej pamiętać początkiem wiosny. Przepis na zupę z liści młodej kapusty podaję za Zespołem „Jawor” z Jawornika Polskiego. Został on opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „ProCarpathia” oraz Województwo Podkarpackie

Trzeci talerz
Świeża surówka z młodą kapustą 70

Świeża surówka z młodą kapustą Uwaga! Nadchodzi pyszna, soczysta i kolorowa bomba witaminowa! Czyli bardzo prosta i szybka w przygotowaniu surówka do obiadu, która idealnie skomponuje się z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem i mięskiem albo rybką. Polecam!     Składniki: 1 mała młoda kapusta 1 marchew 1 czerwona papryka pół pęczka natki pietruszki 1 szklanka kukurydzy konserwowej sól(...)pieprz Sos: 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu         *** Kapustę cienko szatkujemy, przekładamy do miski, delikatne solimy, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Paprykę kroimy w drobną kostkę *** *** Pietruszkę drobno siekamy *** *** Kukurydzę odsączamy z zalewy i razem z pozostałymi składnikami dodajemy

Blog z Apetytem
Gołąbki z kaszą jęczmienną – kuchnia podkarpacka 71

opublikowany w książeczce „Potrawy Wigilijne Ziemi Brzozowskiej”. Nie czekajcie jednak do grudnia. To danie smakuje o każdej porze roku! Gołąbki z kaszą jęczmienną – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 główka świeżej kapusty średniej wielkości 300 g ryżu 100 g kaszy jęczmiennej perłowej 2 cebule 200-300 g grzybów suszonych 2 łyżki tłuszczu (oliwa, masło lub smalec) sól, pieprz Grzyby do farszu(...)gołąbków płuczemy, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc. Na drugi dzień gotujemy je do miękkości (około 20 minut) i odcedzamy z wywaru. Wywar zostawiamy do podlania gołąbków w garnku. Kapustę obieramy z uszkodzonych liści, wykrawamy głąb, a następnie sparzamy ją w gotującej się, lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Odkrawamy stopniowo liście i z każdego z nich ścinamy

Trzeci talerz
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską w sosie pomidorowym 103

Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską w sosie pomidorowym Kolejna wariacja gołąbkowa. Nie tak dawno temu podawałam przepis na proste gołąbki bez zawijania . Jeśli pisałam,że tamte gołąbki były proste w wykonaniu, to dzisiejsze są po prostu banalnie proste :) Dodałam do środka poszatkowaną kapustę pekińską, odrobinę marchewki, a resztę już znacie: mięso - tym razem mieszane z indyka i szynki, ugotowany(...)Proste, smaczne i jakże inne. Składniki: mięso mielone: 300 g z piersi indyka + 300 g z szynki wieprzowej duża cebula 3-4 czosnku przeciśniętego przez praskę 2 marchewki pół kapusty pekińskiej ( około 400- 450 g) woreczek ugotowanego na sypko ryżu 2 jajka olej do smażenia sól pieprz zioła prowansalskie sos: szklanka bulionu (może być z kostki) słoiczek koncentratu pomidorowego puszka

na moim stole...
Pierogi z kaszą gryczaną, kapustą i grzybami leśnymi 65

mąki dodajemy sól i olej, zalewamy wrzątkiem i mieszamy łyżką. Kiedy ciasto przestygnie, zagniatamy ręcznie. Przykrywamy ściereczką i odkłądamy do wystygnięcia. nadzienie 1 szkl kaszy gryczanej 500 g kapusty kiszonej garść grzybów suszonych pół cebuli olej do smażenia sól pieprz szczypta kminku Kaszę gotujemy w 2 szkl, wody aż wchłonie płyn i odstawiamy pod przykryciem. Namoczone grzyby gotujemy osobno(...)pozostawiamy wywar.  Kapustę przepłukujemy na sicie. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy kapustę (dobrze jest ją nieco posiekać by była drobniejsza) Dodajemy kapustę i pokrojone drobno grzybki, Przyprawiamy solą i pieprzem oraz kminkiem i dusimy pod przykryciem podlewając wywarem z grzybów, w razie potrzeby wodą aż do miękkości.  Kapustę mieszamy z kaszą i lepimy pierogi

Gotowanie jest łatwe
Fuczki  buraczane  – smażone placki z buraczków i kiszonej kapusty 52

Fuczki z burakiem i kiszoną kapustą w Jarzynovej wersji Fuczki, czyli ukraińskie lub bieszczadzkie placuszki według klasycznego przepisu przygotowuje się kiszonej kapusty. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby ten przepis trochę zmodyfikować – coś dodać, coś ująć, coś zamienić. Taki przepis znalazłam w książce Dominiki Wójciak „ Jednogarnkowa Jarzynova „. Dominika podaje przepis na fuczki na bazie między innymi(...)drożdżowych 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 1/2 ziaren kminku w całości lub lekko  rozgniecionych w moździerzu szczypta chili lub tyle ile lubicie 3 łyżki oliwy 100 g kiszonej kapusty 100 g buraka  – u mnie pieczony, ale może być surowy lub kiszony olej lub masło klarowane do smażenia DO PODANIA 200 ml gęstego jogurtu lub creme fraiche

Tajemnice Smaku
Chrupiące krokiety świąteczne 90

rumianą i niezwykle chrupiącą panierkę. Jeśli nie macie suszonych lub mrożonych grzybów, nie ma problemu, bo w tym wypadku używamy znanych, lubianych i ogólnie dostępnych pieczarek, które zmieszane z kapustą i odpowiednio dobrze doprawione stworzą pyszny farsz.     Składniki: Ciasto na ok 10 naleśników: 4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki(...)łyżka oleju szczypta soli + olej do smażenia Farsz: 500g kapusty kiszonej z marchewką 250g pieczarek 1-2 cebule 1 łyżka masła przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra mielona, 1 łyżeczka miodu, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego olej do smażenia Panierka: pozostałe ciasto naleśnikowe 1 szklanka płatków kukurydzianych 1 szklanka bułki tartej     *** Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy

Blog z Apetytem
Chrupiąca surówka z białej kapusty 255

Chrupiąca surówka z białej kapusty Smaczny, zdrowy i kolorowy dodatek do obiadu. Świetnie pasuje zarówno do ryb, mięs jak i dań wegetariańskich. Surówka jest soczysta, aromatyczna oraz pysznie chrupiąca. A do tego jest naprawdę łatwa i szybka w przygotowaniu. Polecam!       Składniki: 1/3 główki białej kapusty 1 marchew 1 jabłko 1 pęczek pietruszki lub koperku (lub pół(...)pół) sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu sól i pieprz       *** Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski, posypujemy łyżeczką soli, mieszamy i odkładamy na pół godziny *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja ścieram razem ze skórką, ale można też obrać) *** *** Zieleninę

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania