kapustą - 19268 przepisów (strona:253/1285)

Zupa gołąbkowa 20

gołąbki podziabane widelcem. No chyba, że chcecie zjeść podziabane widelcem gołąbki, to się nie krępujcie. Składniki: 2,5 l bulionu warzywnego 500 g mielonej łopatki wieprzowej pół główki małej kapusty 190 g koncentratu pomidorowego 150 g ryżu (ja użyłam parboiled) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela(...)mięso mielone i rozdrobniony czosnek, wszystko smażymy około 5 minut. Dolewamy koncentrat, dosypujemy mieloną paprykę, znowu chwilę smażymy. Całość zalewamy bulionem, dorzucamy liście, ziele, majeranek, pokrojoną w grubsze paski kapustę, gotujemy do miękkości kapusty. Następnie dorzucamy ryż, całość gotujemy do jego miękkości. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podobne przepisy: Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską

Kardamonovy
Jarzynowa z młodą kapustą i kalarepą 17

Zupy jarzynowe zawsze są mile widziane u nas w domu. I o dziwo, bez wyjątku, wszyscy je lubimy. Jest sezon na młodą kapustę, więc postanowiłam zrobić z niej zupę. Przypomniałam sobie też o kalarepie, która była w lodówce i tak powstała naprawdę pyszna zupa. Na początku chciałam zrobić z niej minestrone, ale jakoś skończyłam na klasyce. I dobrze. Dodatkowo kalarepa(...)dodaje zupie charakteru. Zresztą sami wiecie jak smakuje gotowana kalarepa – nadaje się wprost idealnie do tego typu zup. Składniki: 2 l wody pół główki młodej kapusty 1 kalarepa z liśćmi 2 średnie marchewki 2 średnie korzenie pietruszki 1 łodyga selera naciowego mała jasna część pora pół pęczka koperku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki śmietany

Kardamonovy
Bigos z cukinią i kurczakiem 21

wiem co mnie natchnęło. A nie, wiem. Kapusta i cukinie, które miałam w lodówce, a te nie były pierwszej świeżości. Przy okazji przypomniał mi się bigos z kurczakiem, który jadłam u teściowej. Był smaczny, zupełnie zwyczajny (w pozytywnym tego słowa znaczeniu), bardzo domowy. Zadzwoniłam do teściowej, powiedziała mi mniej więcej jak go zrobiła, postanowiłam połączyć ten przepis z cukinią(...)wyszło to co wyszło. Smakowo średnio to przypomina klasyczny bigos. Brakuje tam kiszonej kapusty, mieszanego mięsa, grzybów. Brakuje długiego powolnego gotowania. Ale myślę, że tytułową potrawę spokojnie można nazwać bigosem. Poczytałam sobie przed chwilą w internecie czym jest bigos, czym był. Już nic nie zmieniam w tytule. Jest ok. Mimo, że kocham gotować i w kuchni mogę siedzieć całymi dniami

Kardamonovy
Gołąbki bez zawijania – kuchnia podkarpacka 32

gmina Żołynia, powiat łańcucki Gołąbki bez zawijania według Koła Gospodyń Wiejskich w Brzózie Stadnickiej, to skrzyżowanie naszych słynnych podkarpackich gołąbków z kaszą oraz gołąbków bez zawijania, w których poszatkowaną kapustę dodaje się do farszu. Masę na gołąbki przygotowuje się z mielonego mięsa, wspomnianej poszatkowanej kapusty, kaszy gryczanej oraz ryżu. Całość spajają jajka oraz kasza manna. Z tak przygotowanej masy formuje(...)można też podać sos grzybowy lub pomidorowy – według uznania. Przepis pochodzi z publikacji „Śladami tradycji i smaku. Gmina Łańcut i okolice”. Gołąbki bez zawijania – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kapusty 500 g mięsa mielonego 1/2 szklanki kaszy manny 100 g ryżu 100 g kaszy gryczanej 3 jajka 2 cebule sól pieprz olej do smażenia 3-4 szklanki bulionu Kapustę drobno

Trzeci talerz
Surówka z białej kapusty i ogórka kiszonego 31

surówka zasmakuje od pierwszego wejrzenia. Idealna do obiadu ale i do potraw z grilla. Kapusta, ogórek , cebula typowo polskie składniki, które z pewnościa macie w domu. Surówka z białej kapusty i ogórka kiszonego   Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania Czas całkowity 5 min   Składniki ⅓ świeżej kapusty kilka ogórków kiszonych czerwona cebula 1 łyzka soku z cytryny(...)Olej 4 łyżki 1 łyżeczka miodu 3 łyżeczki musztardy sarepskiej sol i pieprz do smaku Wykonanie Kapustę siekamy na drobno Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy albo w pióra, albo w kostke jak kto lubi. Składniki dajemy do miski z czego cebula powinna byc na górze. Polewamy sokiem z cytryny i chwile czekamy. Pzrygotowujemy sos w innej miseczce. Energicznie mieszając

Apetyt na Zielone
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY 35

Dzisiaj podam przepis na bigos z młodej kapusty, bardzo smaczny i aromatyczny.  SKŁADNIKI :   2 nieduże główki młodej kapusty plaster masła 1 cebula 1 kiełbasa (dowolna ) 3 łyżki suszonych warzyw  5 łyżeczek przecieru pomidorowego 2 łyżki ostrego ketchupu  1 łyżka soku z cytryny  sól, pieprz do smaku  1 pęczek koperku  PRZYGOTOWANIE :  Do dużego(...)garnka przekładam plaster masła do tego cebula, kiełbasa wszystko podsmażamy, kapustę należy poszatkować.Do podsmażonej kiełbasy dodaję kapustę. Dodaję jarzynkę,sól,pieprz i mieszam. Nakrywam i duszę około 20 minut. Co jakiś czas ją mieszam.  Następnie dodaję pęczek pokrojonego koperku, doprawiam jeszcze do smaku, dodaję sok z cytryny, ketchup, mieszam i zakręcam gaz. Tak więc mamy wspaniały bigos

Kulinarne Fantazje Marioli
Azjatycka sałatka z makaronem ryżowym 37

kolendry, stąd też decyduję się na dodatek tychże dwóch ziół. Równie dobrze odnajdą się tutaj także zioła jak na przykład bazylia. W kwestii warzyw jest podobnie, można sięgnąć po kapustę głowiastą, zielonego ogórka, paprykę, czerwoną kapustę, marchew, rzodkiew. Wybór jest spory, wszystko zależy od tego jakie warzywa lubimy zajadać w tego typu sałatkach. Tej sałatki nie solę ani nie dodaję(...)łyżki sosu sojowego jasnego 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka syropu klonowego 2 zielone cebule 1/2 łyżeczka oleju 10 dkg czerwonej kapusty 8 dkg prażonych oraz solonych orzeszków ziemnych Sałatka z makaronem ryżowym Jak zrobić azjatycką sałatkę z makaronem ryżowym. Do dużej miski włożyć makaron ryżowy , zalać wrzątkiem i odstawić

MeCooks
Młoda kapusta z ziemniakami 32

Młoda kapusta z ziemniakami to pyszny zamiennik zwykłych ziemniaków do obiadu. Proste w wykonaniu i bardzo smakowite. Polecam Składniki: 1 niewielka główka młodej kapusty 1 średnia cebula 4 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku olej (do smażenia) 2 łyżki sosu sojowego lub magi (lub do smaku) sól i pieprz czarny mielony (do smaku) świeży koperek Wykonanie:   Cebulę, czosnek i ziemniaki(...)obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, ziemniaki w ćwiartki i na plasterki, a czosnek drobno siekamy. Młodą kapustę kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej, wrzucamy pokrojone cebulę i czosnek  i smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone ziemniaki kapustę, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą

Lamarida.pl
Kurczak na pierzynce z młodej kapusty 33

Kurczak na pierzynce z młodej kapusty Pyszny i szybki obiad jednogarnkowy. Dzięki dodatkowi wędzonego boczku i pieczarek danie jest bardzo wyraziste oraz aromatyczne. Za jednym gotowaniem mamy na obiadek soczyste i rumiane mięsko oraz pyszną jarzynkę!     Składniki: 2 filety z kurczaka 10 dkg boczku wędzonego 1 cebula kilka pieczarek (5-6 sztuk) 1 młoda kapusta 1 marchew(...)Filety kroimy na średniej wielkości kawałki *** *** Mięso oprószamy przyprawą do kurczaka *** *** Boczek i pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę *** *** Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Kapustę grubo siekamy *** *** Na patelni na niewielkim ogniu wytapiamy boczek, a następnie dodajemy cebulę, smażymy *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki, podsmażamy *** *** Kiedy pieczarki zrumienią się całość przekładamy na talerz *** *** Na patelni

Blog z Apetytem
Pieczona kapusta pekińska 20

Kapusta pekińska daje dużo możliwości kulinarnych. Można ją jeść w surówkach, dusić bigosik, zawijać gołąbki i zapiekać, co też uczyniłam. Pięknie pachnie czosnkiem, jest miękka i idealna jako warzywny dodatek do obiadu lub na podwieczorek jako samodzielne danie z kawałkiem dobrej kiełbaski. Składniki: ? 1 duża kapusta pekińska ? 1/5 szklanki oleju ? 3 ząbki czosnku ? sól, pieprz do smaku ? 100 g sera(...)żółtego Wykonanie: ? Kapustę pokroić w 1-1,5 cm plastry i ułożyć na blaszce do pieczenia posmarowanej olejem. ? Każdy krąg kapusty posmarować olejem, posypać solą i pieprzem. ? Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 15 minut. ? W tym czasie obrać czosnek, zmiażdżyć i wymieszać z resztą oleju. ? Ser żółty zetrzeć na tarce. ? Kapustę wyjąć z piekarnika, polać olejem

To co kocham
Krokiety ze słodką kapustą i grzybami suszonymi 26

Krokiet to potrawa, która składa się z zapiekanego naleśnika z farszem. Farszem może być kapusta kiszona lub słodka z grzybami suszonymi, pieczarkami, warzywny farsz mięsny, mięsno-grzybowy czy mięsno-kapuściany. Moje poprzednie krokiety były z farszem mięsno-kapuściano-pieczarkowym. Teraz zrobiłam jarskie z farszem ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami. I aby to był prawdziwy krokiet należy go opanierować(...)szklanki mleka (1 szklanka to 250 ml) ? 1 szklanka gorącej wody ? 1/2 łyżeczki soli ? 3 jajka ? 2 szklanki mąki ? 2 łyżki oleju Farsz ? 2 garści suszonych grzybów ? 1/2 małej kapusty ? 1 cebula ? sól, pieprz do smaku ? 2 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego ? 3 łyżki oleju Panierka ? 2 jajka ? 1 szklanka bułki tartej ? olej do smażenia Wykonanie: ? Mleko wymieszać

To co kocham
Surówka Coleslaw 18

Coleslaw to popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta głowiasta. W zależności od kraju czy upodobań dodawane są rozmaite dodatki, jak marchew czy jabłko. U mnie w zeszycie figuruje jako obiadowa surówka, po zrobieniu jej wszyscy stwierdzili, że to jest właśnie Colesław. Wychodzi jej trochę, można więc zmiejszyć proporcje, ale ja dwa słoiki rozdałam, a reszta(...)stoi w lodówce i się konsumuje. Przed podaniem można dodać ziarna słonecznika, pestki dynii czy starte jabłko, a nawet wymieszać z odrobiną majonezu czy śmietany. Składniki: ? 1,5 kg kapusty białej – 1 mała główka ? 2 marchewki ? 3 ząbki czosnku Zalewa ? 1/2 litra wody ? 1/2 szklanki cukru ? 1/2 szklanki octu 10% ? 1/2 szklanki oleju ? 1 łyżka czubata soli Wykonanie: ? Zagotować

To co kocham
Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami 20

nimi przepadam. Pamiętam również minę mojej koleżanki, która spodziewała się u mnie na obiedzie pierogów ruskich, a zastała słodkie z serem. Inny „rodzinny” farsz to słodka kapusta z grzybami, i uwielbiam te pierożki. Ale nie smakują mi z kolei takie z kiszoną kapustą. Nie ukrywam, że pierogi są bardzo pracochłonne, u nas w domu goszczą więc bardzo rzadko(...)szklanki gorącej wody ? 1/2 szklanki ciepłego mleka ? 2 łyżki oleju ? 1 jajko ? mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki ? szczypta soli Farsz ? 2 garści suszonych grzybów ? 1 mała kapusta biała ? 1 cebula ? sól, pieprz do smaku ? 2 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego ? 3 łyżki oleju Do gotowania ? sól ? 1 łyżka oleju Wykonanie: Farsz ? Grzyby namoczyć na noc i ugotować

To co kocham
Wybuchowa surówka z kiszonej kapusty 29

Polecam Wam dzisiaj bardzo innowacyjną i wybuchową surówkę z kiszonej kapusty. W sumie nie jest to teraz sezon na kiszoną kapustę ale nie mogłam się jej oprzeć i aby ją trochę uatrakcyjnić, dodałam owoc granatu. W ten sposób i ładnie wygląda, i i dobrze smakuje. Składniki: ? 500 g kiszonej kapusty ? 1 marchewka ? 2 jabłka ? 1 mały granat ? sól, pieprz(...)smaku ? 5 łyżek oliwy Wykonanie: ? Kapustę mocno odcisnąć z soku i pokroić. ? Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. ? Jabłka ze skórką również zetrzeć na grubej tarce. ? Wyłuskać z owocu granatu nasiona. ? Połączyć kapustę z marchewką, jabłkiem i granatem. ? Doprawić solą, pieprzem i wymieszać z oliwą

To co kocham
Ciapkapusta, czyli puree ziemniaczano-kapuściane 29

Nawet nie przypuszczałam, że to danie może być tak smaczne! Ciapkapusta to śląskie danie przygotowywane z puree ziemniaczanego i kapusty kiszonej, z dodatkiem zrumienionej cebuli. Potrawa ta zazwyczaj jest podawana z mięsem, często z żeberkami, ale mnie smakuje jako samodzielne danie. Inne nazwy ciapkapusty to: ciaperkapusta, ciaperkraut, ciaprówa, pańczkraut. Spotkaliście wcześniej? Ja pierwszy raz usłyszałam o niej w ostatniej edycji(...)serwował ją Ślązak Damian. Od razu przeszłam do czynów i ugotowałam sobie to pyszne danie. Można ją również przyrządzić, gdy zostaną nam ziemniaki z obiadu. Wystarczy wtedy tylko dogotować kapustę. Składniki: – 1/2 kg kapusty kiszonej – 1/2 kg ziemniaków – 1 cebula – 2 łyżki masła – 2 liście laurowe – 5 ziaren ziela angielskiego – pieprz, sól

To co kocham