Łazanki z młodą kapustą, boczkiem i kiełbasą, to proste, a zarazem przepyszne danie. Sprawdzi się nie tylko dla zabieganych. Koniecznie musicie spróbować :-) Mi osobiście potrawa bardzo zasmakowała. Mąż również był zachwycony. W związku z tym, że w żadnym sklepie nie dostałam boczku wędzonego, to wykorzystałam parzony i również wyszło smakowicie. SKŁADNIKI 1 średnia młoda kapusta 2 średnie cebule(...)boczku (u mnie parzony) 3 kiełbasy np. śląskie olej rzepakowy 500 g makaronu łazanki 3 łyżki śmietany kwaśnej 18% sól, świeżo mielony pieprz, majeranek, kminek mielony WYKONANIE Z kapusty wyciąć głąb, poszatkować w kostkę i przełożyć do garnka. Następnie zalać wodą i gotować do miękkości (młoda kapusta jest bardzo szybko miękka). Odcedzić z wody i zostawić w garnku. Cebule obrać
Passions hobbies lifemodłę azjatycką oczywiście polecam z całego serca. Farsz zachęcam zrobić sobie dzień wcześniej. Smacznego! :) Składniki: (około 28 sztuk) Farsz: 3 łyżki oleju 2 czerwone cebule 400 g. czerwonej kapusty 1/2 łyżeczki soli 3 szt. suszonych daktyli 1 łyżka masła orzechowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sezamu 2 łyżeczki soku z cytryny 1/4 łyżeczki mielonego imbiru świeżo mielony czarny pieprz(...)szkl. wody Ciasto: 1,5 szkl. maki pszennej 1/2 szkl. mocno ciepłej wody 2 łyżki oleju Do podania: 1 łyżka sezamu szczypiorek oliwa i mielone chilli Kapustę poszatkuj jak najdrobniej. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, podsmaż przez 2 minuty. Dodaj kapustę, wymieszaj i smaż na średnim ogniu, często mieszając, przez 10 minut, aż zaczniesz odczuwać lekkie
Delicious PlacePrzepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami. Jak zrobić idealne ciasto? Wszystkiego dowiesz się z mojego przepisu. Czas przygotowania: 2 godziny Ilość porcji: >6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępne SKŁADNIKI: 500 g kapusty 100 g suszonych grzybów 1 cebula 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pieprz, sól olej do smażenia 500 g mąki 300 ml gorącej(...)wody 4 łyżki oleju do ciasta 1 łyżeczka soli 1. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc żeby się namoczyły. Następnego dnia gotujemy kapustę z dodatkiem ziela i liści przez 30 minut i odcedzamy Tak samo robimy z namoczonymi grzybami, gotujemy przez 30 minut i odcedzamy. 2. Przygotowanie farszu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kapusta
karolgotujegrzybami pieczone w piekarniku to smaczna wersja, z pewnością będę zachęcała u mnie w domu do ich zrobienia. Składniki na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami 1 duża włoska kapusta 300 g kaszy gryczanej niepalonej 500 g boczku wędzonego 2 duże cebule 10 g suszonych grzybów 2 jajka sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Grzyby opłukać, zalać zimną(...)wodą, tak żeby były zakryte. Pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na noc. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą. Gotować 5 minut, wyjąć i zdjąć liście. Jeżeli wewnętrzne liście trudno odchodzą, ponownie włożyć kapustę do wrzątku. Z liści odciąć gruby nerw liściowy. Zachować liście, które nie nadają się do zrobienia gołąbków (zewnętrzne i małe
niecodziennikparyświątecznymi przepisami. Takie domowe gołąbki świetnie sprawdzą się jako danie na pierwszy lub drugi dzień świąt, ale także można je przygotować bez tej szczególnej okazji. Do ich przygotowania użyliśmy kapusty pekińskiej oraz mielonego mięsa z indyka, co doskonale smakowo połączyło się z sosem grzybowym. Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską są daniem sycącym, nie potrzeba do nich żadnych dodatków. Udostępnij(...)gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym Składniki wspólne gołąbków i sosu: 15 g suszonych borowików 3 średnie cebule olej do smażenia Gołąbki bez zawijania: 200 g ryżu 500 g kapusty pekińskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 3 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, pieprz do smaku mąka do obtoczenia gołąbków olej do smażenia Sos grzybowy: 500 g pieczarek
niecodziennikparydymkę, wprowadzając tym samym klimat młodej wiosny i moc aromatu :) Od siebie dodałam jeszcze jeden odcień zieleni w postaci podsmażonego z cebulką szpinaku i chrupiącą surówkę Coleslaw z czerwonej kapusty, której połówka smuciła się w lodówce. Zwieńczeniem całości niech będzie tradycyjny kleks dobrej śmietany i rzut świeżego, pachnącego szczypioru ♥ Chodźcie wszyscy zieloni i w innych kolorach, z kuflami Guinnessa(...)śmietana i świeży szczypiorek do podania Smażony szpinak 1 opakowanie szpianku baby 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju sól i pierz do smaku Coleslaw z czerwonej kapusty 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1 marchewka 1/2 małej czerwonej cebuli 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mocnego chrzanu sól do smaku Sposób przyrządzenia
Kuchnia w Słońcu Skąpanaklasycznego obiadu. Nawet chyba jedliśmy ją z typowym obiadem i stwierdziłam, że coś tu nie gra. Ale zaraz potem przypomniałam sobie bardzo fajne połączenie pulled porka z kapustą i właśnie serem pleśniowym. Albo hamburgera z kapustą i serem pleśniowym. Tak, do kanapek będzie super. Do hot dogów i innych domowych kebsów także. Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty(...)opakowanie sera pleśniowego Lazur 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru sok z połowy cytryny sól pieprz Kapustę myjemy, wycinamy z niej głąb, szatkujemy, wrzucamy do miski, solimy i ugniatamy chwilę rękami. Marchewkę i ser trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę - wszystko dodajemy do kapusty. Z jogurtu
Kardamonovywtedy starczają nam jeszcze na kolejne 2-3 dni. Gołąbki bez zawijania to świetny pomysł obiadowy dla osób, które lubią smak gołąbków lecz nie lubią zawijać mięsa w liście kapusty. Osobiście uważam, że obie metody są przepyszne, delikatnie różnią się smakiem i są równie czasochłonne. Jeżeli jeszcze nigdy nie przygotowywaliście gołąbków sami spróbujcie obu wersji i porównajcie. Tutaj znajdziecie przepis(...)najlepsze gołąbki z włoskiej kapusty FIT . Składniki na 19-20 gołąbków: – 900g kapusty włoskiej (lub białej) – 800g mięsa mielonego z szynki (lub indyka) – 100g ryżu basmati – 2 jajka – 1 cebula Składniki na sos pomidorowy: – 1000g przecieru pomidorowego – 250ml bulionu (lub 250ml wody + 1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 4 łyżki śmietanki
Be Fit Be StrongŚwietna propozycja na bezmięsny obiad. Rewelacyjne w smaku kotlety z białej fasoli i kiszonej kapusty. Dodatek kiszonej kapusty sprawia że kotleciki nabierają fajnego wyrazistego smaku. Świetnie smakują z pikantnym dipem lub np. sosem koperkowym lub pieczarkowym. 240 gramów białej fasoli wcześniej ugotowanej lub z puszki 200 gramów kiszonej kapusty 1 mała cebulka ok.50 gramów 1 łyżka bułki tartej(...)małe jajko 2 łyżki koperku Fasolę zalać wodą i zostawić na noc następnie w tej samej wodzie ugotować i dobrze odsączyć na sicie, Fasolę z puszki po prostu odcedzamy. Kapustę kiszoną bardzo mocno odcisnąć z nadmiaru soku i drobniutko posiekać. Cebulkę pokroić w kosteczkę i lekko zeszklić na odrobinie tłuszczu (u mnie masło) Fasolę i podsmażoną cebulkę przekładamy do miski
Andzia PichciŁazanki to bardzo proste danie obiadowe lub kolacyjne które można przyrządzić na wiele sposobów. Moją ulubioną wersją są łazanki z białą kapustą, boczkiem i kiełbasą, polecam spróbować :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 gram boczku surowego wędzonego 1/2 małej główki białej kapusty 250 gram makaronu łazanki lub innego 2 średnie cebule ok 150 gram kiełbasy sól,pieprz,papryka słodka opcjonalnie olej(...)smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: kapustę drobno szatkujemy i gotujemy na miękko w osolonej wodzie, następnie odcedzamy, cebulę, boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę, na patelni przesmażamy boczek i kiełbasę, gdy ładnie się przyrumieni przekładamy do naczynia, w międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, na wytopionym tłuszczu po boczku podsmażamy cebulkę, ( w razie potrzeby możemy podlać trochę oleju
Blog kulinarny S9.PLprosta sałatka z tuńczyka, jajek i kapusty pekińskiej sprawdzi się przy każdej okazji. Oprócz kilku składników oraz ekspresowego przygotowania jest naprawdę smaczna. Koniecznie sami spróbujcie! Sałatka z tuńczyka, jajek i kapusty pekińskiej - składniki: 3 jajka 1 puszka tuńczyka (najlepiej w sosie własnym lub w wodzie) 1/2 kapusty pekińskiej (niewielkiej) 1/2 puszki kukurydzy kawałek białej części pora (można użyć cebuli(...)Dodatkowo: 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Sałatka z tuńczyka, jajek i kapusty pekińskiej - przygotowanie: Jajka należy ugotować na twardo i następnie pokroić w kostkę, a kapustę z porem drobno posiekać. Tuńczyka oraz kukurydzę dokładnie odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć z majonezem. Sałatkę doprawić do smaku za pomocą soli i pieprzu
Di gotujeKupiłam w markecie chińską kapustę pak choi bez jakiegoś szczególnego pomysłu na nią. I tak sobie leżała kilka dni aż postanowiłam ją wykorzystać do siekanych kotletów jako że miałam też odkrojone kawałki fileta z kurczaka, dołożyłam pieczarki cebulę i tak powstał pyszny obiad. Ale jeżeli nie macie akurat pod ręką kapusty pak choi to można zastąpić każdą(...)inną kapustą. Z podanych składników wyszło 6 kotlecików siekanych 150 gramów fileta z kurczaka 1 małe pak choi ok. 120 gramów użyłam liście i twardą część kapusty 2 średnie pieczarki ok.50 gramów pół malej cebuli czerwonej 1 łyżka majonezu 1 jajko 4 łyżki tak z górką mąki kukurydzianej może być też pszenna sól pieprz wegeta Tłuszcz
Andzia PichciPierogi pełnoziarniste z kapustą, kaszą gryczaną i pieczarkami będą smakować osobom lubiącym wyrazisty, orzechowy smak kaszy gryczanej. Ciasto na pierogi zrobiłam w zdrowszej wersji, bo z mąki pełnoziarnistej i gryczanej. Takie ciasto nie należy rozwałkowywać zbyt cienko, bo pierogi wypełnione farszem łatwo się rozrywają. Farsz z kapusty kiszonej, kaszy gryczanej i pieczarek, to zestaw składników tradycyjnie świetnie sprawdzających się(...)wypełnienia pierogów. Składniki farszu: 1,5 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej palonej 200 g kapusty kiszonej 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 50 g chudego wędzonego boczku sól, pieprz czarny mielony, sos sojowy, majeranek - do smaku olej do smażenia Składniki ciasta na pierogi: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki gryczanej 1 i 1/3 szkl. gorącej
Codziennik Kuchennyniż tradycyjna ale też pełna smaku. Warto się przekonać i spróbować. Styczeń sprzyja lżejszemu jedzeniu:) Bigos z wędzonym tofu SKŁADNIKI: 3 łyżki oleju 1 duża cebula po 300 g kapusty - białej i kiszonej 10 suszonych śliwek 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki przyprawy "5 smaków" 4 ziarna jałowca 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki oleju 200 g wędzonego tofu 1 słoik(...)koncentratu pomidorowego ( 200 g) WYKONANIE: Białą kapustę poszatkować, kiszoną odcisnąć i lekko posiekać. Cebulę drobno posiekać. Nasiona jałowca utrzeć w moździerzu. Śliwki pokroić w paseczki Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przesmażyć aż zmięknie. Dodać kapustę, śliwki, jałowiec- smażyć 15 minut. Dodać przyprawę "5 smaków", wymieszać, zalać wodą i dusić ok 45 minut aż kapusta zmięknie. Na oleju podsmażyć
Smaczny zeszytprzepis właśnie na niego 😉 Bigos nieodłącznie kojarzy się taką okazją. Jego przygotowanie wymaga chwili czasu, ale uwierzcie mi – warto! Spróbujcie sami! 😉 Składniki: 600 g białej kapusty 500 g kapusty kiszonej 400 g mięsa wieprzowego 100 g boczku wędzonego 200 g kiełbasy jałowcowej 1 duża cebula 2 średnie marchewki 40 g suszonych grzybów 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej(...)słodką paprykę. Zalewamy połową szklanki wody i podgrzewamy na małym ogniu. Grzyby wyciągamy z wody, kroimy w drobne paski i dodajemy do mięsa (nie wylewamy wody z grzybów). Białą kapustę kroimy w cieniutkie paski i dorzucamy do garnka razem z kapustą kiszoną. Dolewamy wodę z grzybów. Kiełbasę oraz śliwki kroimy w małe kawałki i dorzucamy do pozostałych składników. Wszystko zalewamy
Mostek w kuchni