Składniki: kapusta biała 1główka średnia, boczek wędzony 30 dag, kiełbasa toruńska 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, papryka słodka 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 1 szklanka Kapustę białą opłukać, pokroić nie za drobno, grube unerwienia odcinać, zalać wrzątkiem w misce i po 10 minutach wodę wylać, kapusta traci gorycz po sparzeniu(...)garnku podsmażyć pokrojony w kostkę boczek wędzony, kiełbasę, pod koniec wsypać cebulę, czosnek, paprykę słodką i podsmażyć. Do garnka wsypać sparzoną kapustę i wlać wodę, wymieszać, dusić bez przykrycia z 15 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec wsypać kucharka, pieprz mielony, podawać z pieczywem - kapusta biała w każdej wersji smakuje nam zawsze wybornie, można też wykorzystać końcówki wędlin,boczku
W Mojej Kuchni LubięWitam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na prostą w przygotowaniu i pyszną surówkę z młodej kapusty. Do przygotowania surówki będziemy potrzebowali: około 500 g młodej kapusty 1 duże jabłko winne (około 300 g) 3 marchewki (około 300 g) na sos: około 5 łyżek oliwy, oleju lnianego lub oleju do sałatek około 2 łyżek soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego(...)kminku ½ łyżeczki cukru, miodu lub ksylitolu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Surówka z młodej kapusty Przygotowanie: Kapustę obieram z wierzchnich liści i drobno kroję, oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o średnich oczkach. Umyte jabłko ścieram razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Do oliwy dodaję sok z cytryny, kminek, cukier, doprawiam
Uwaga Babcia GotujeMłoda kapusta duszona z cebulą i kawałkami indyka w sosie śmietanowym. Pyszne danie jednogarnkowe, w którym króluje przede wszystkim młoda kapusta i koperek. Pyszne, polecam! 1 udziec z indyka 1 główka kapusty 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 1 liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego 2-3 szklanki wody 200 g śmietanki 30% 50 g masła(...)Cebulę pokroić w piórka i obsmażyć razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zeszkloną przełożyć do mięsa. Dusić ok 1 godziny pod przykryciem. Gdyby woda się wygotowała należy ją uzupełnić. Kapustę posiekać i wrzucić do garnka razem z przyprawami. Dusić jeszcze 20 min. W tym czasie przygotować sos. Na patelni podsmażyć masło z mąką i stale mieszając dolewać śmietankę. Zagotować
https:KKuchniaMniamobiad coś innego. Zapiekanka jest niedroga, szybka do przygotowania, choć… nie mogę powiedzieć, że syci na długi czas. Kolorystycznie też pozostawia wiele do życzenia. Ryż, mięso drobiowe, kapusta pekińska – wszystko tutaj ma bardzo zbliżoną kolorystykę. Mimo wszystko przepis przydaje się na awaryjne sytuacje;) 300 g ryżu 1 kapusta pekińska 500-600 g mielonego mięsa drobiowego 2 ząbki czosnku(...)łyżeczki sosu sojowego 1-2 łyżeczki bazylii szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól, pieprz ketchup olej Kapustę szatkujemy. Przekładamy na sito i przelewamy wrzącą wodą. Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, wrzucamy mięso. Smażymy, doprawiając pod koniec gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, bazylią oraz solą i pieprzem. Łączymy z kapustą pekińską. Na dnie natłuszczonego
Smaki Na TalerzuDzisiaj zdrowo, fit i zielono, czyli surówka z kapusty pekińskiej, jarmużu, marchewki i jabłka, która podbiła ostatnio moje serce. Jest nie tylko zdrowa, ale i genialnie pasuje do dań z kurczaka ! Chodź podejrzewam, że z wieprzowym lub wołowym sosem też jest pyszna. Co tu dużo mówić, koniecznie jej spróbujcie, a zapewniam, że zagości na stałe w Waszym menu Surówka(...)kapusty pekińskiej, jarmużu, marchewki i jabłka Składniki: 1/2 małej kapusty penińskiej (lub 1/3 dużej) około 100 g świeżego jarmużu 2 średnie marchewki 1 duże jabłko około 200 – 250 g jogurtu naturalnego lub greckiego 2 łyżeczki cukru sól Na początku siekamy kapustę. Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy większe stwardniałe kawałki, a następnie kroimy w małe kawałki. Marchewki i jabłko obieramy. Później
PatiGotujeSezon na młodą kapustę właśnie się rozpoczął. W tym roku zaczęłam od takiej właśnie wersji kapusty z pieczarkami. To fajny dodatek do ziemniaków, jajka sadzonego i maślanki. Równie dobrze będzie smakować z pieczywem. Składniki: 1 główka młodej kapusty 300-400 g pieczarek 1 cebula 2-3 łyżki siekanego koperku sól, pieprz odrobina wody olej do smażenia opcjonalnie masło i mąka(...)Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę, po czym dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość poddusić. 2. W międzyczasie kapustę poszatkować, dorzucić do podduszonych pieczarek i cebuli. Dodać troszkę soli, 1/4 szklanki wody, przykryć pokrywką i całość dusić do miękkości. 3. Na patelni zrobić z masła i mąki lekką zasmażkę, dodać
Kuchnia domowa AniWitam serdecznie, tym razem zaproponuję przepis na pyszną surówkę z młodej kapusty, z rzodkiewką i ogórkiem. Surówka jest bardzo smaczna i idealnie nadaje się do podania do obiadu lub do podania z mięsem na grillu. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania surówki będziemy potrzebowali: około 500 g młodej kapusty pęczek szczypiorku pęczek rzodkiewki ½ pęczka koperku ½ pęczka natki pietruszki(...)miodu lub cukru około 5 łyżek oliwy lub oleju do sałatek 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Surówka z młodej kapusty Przygotowanie: Oczyszczoną z wierzchnich liści kapustę, drobno szatkuję. Dokładnie wypłukaną i osuszoną zieleninę drobno siekam. Dokładnie umyty ogórek, kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki. Umyte rzodkiewki kroję w cienkie
Uwaga Babcia GotujeWieprzowo-jaglane klopsiki duszone w młodej kapuście Szybkie i proste danie jednogarnkowe. Młoda kapustka duszona z małymi pulpecikami wieprzowymi z dodatkiem kaszy jaglanej. Bardzo smaczny obiad. Kasza jaglana nadaje mięsnym kuleczkom miękkości i delikatności, natomiast w smaku jest prawie niewyczuwalna. Klopsiki robi się dość szybko, łatwo się formuje i nie rozpadają się podczas smażenia. Polecam! Składniki: 500g mięsa(...)mielonego wieprzowego 100g kaszy jaglanej 1 jajko 1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra olej do smażenia 1 mała młoda kapusta 1 cebula 1 marchewka 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego pół szklanki bulionu lub rosołu pół pęczka koperku *** Kapustę kroimy w kosteczkę *** *** Kaszę jaglaną gotujemy według
Blog z ApetytemZupa gołąbkowa z młodej kapusty Gęsta, sycąca i pyszna zupa pomidorowa z młodą kapustą, mięsem mielonym i ryżem. Ciekawy pomysł na szybki i łatwy obiad! Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego 1 niewielka główka młodej kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 niewielki korzeń pietruszki kawałek selera 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 100g białego ryżu(...)mieszając aż się całe zrumieni *** *** Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Mięso zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy pieprz w kulkach, ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę kroimy w kostkę i razem z marchewką, pietruszką i selerem dodajemy do garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 30 minut *** *** Następnie dodajemy suchy ryż, mieszamy i gotujemy jeszcze przez
Blog z Apetytemstraganach pojawiła się już młoda kapusta, którą moja rodzina wręcz uwielbia. Postanowiłam więc ugotować pyszną i treściwą zupę gołąbkową. Z koncentratem pomidorowym Pudliszki nabiera ona wyjątkowego, intensywnego smaku pomidorowego. Zupę koniecznie posypałam świeżym koperkiem, który nadaje jej wiosennego charakteru. Z podanych składników otrzymacie duży garnek tej pysznej zupki więc obiad na dwa dni macie z głowy ;) a na drugi dzień(...)Pulpeciki: 500 g mielonej wołowiny jajko 1/2 małej cebuli ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej łyżeczka majeranku sól, pieprz olej do smażenia Zupa: 2 małe główki młodej kapusty słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki (210g) 1 marchewka korzeń pietruszki kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe łyżeczka cukru sól, świeżo zmielony pieprz pęczek koperku 100 g ryżu Pulpeciki: Do miski
Smakołyki AsiOstatni słoik ze spiżarnianych zapasów kiszonej kapusty zużyłam na przygotowanie tego kolorowego kapuśniaku. Ze zwykłej kiszonej kapusty możesz wyczarować zdrowe, pełne smaku danie, wystarczy zwykłe ziemniaki podmienić batatami. Taki kapuśnieczek doda Ci siły na przetrwanie wiosennego przesilenia i wzbogaci organizm w potrzebne składniki odżywcze. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka plaster selera kawałek(...)laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego kilka suszonych podgrzybków 1 łyżka smalcu/masła ghee 1 łyżka skwarków - opcjonalnie Przygotowanie: obraną cebulę pokroić w piórka i zeszklić na smalcu. Dodać kiszoną kapustę, listek laurowy, ziele angielskie, dolać wodęi zagotować w międzyczasie obrać wszystkie pozostałe warzywa. Bataty pokroić w grubą kostkę, a warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do zupy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kapusta kiszona posiada wiele właściwości zdrowotnych,a przy tym niewiele kalorii. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy,stymuluje układ odpornościowy,obniża poziom cholesterolu we krwi,zmniejsza ryzyko ryzyko wystąpienia chorób serca a także poprawia stan skóry. Jedzmy zatem kiszoną kapustę w postaci surowej robiąc z niej przeróżne sałatki i surówki. ok. 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko(...)łyżka dobrego oleju (np tłoczonego na zimno) świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka cukru Kapustę kiszoną lekko posiekać. Posiekać również cebulę. Marchewkę i jabłko zetrzeć do kapusty na grubych oczkach tarki. Dodać olej,przyprawić pieprzem i cukrem,wszystko dokładnie wymieszać. Surówkę podawać do obiadu lub zjeść jako przekąskę
Kolorowa kuchnia ElkiSzybki pomysł na obiad... potrawka o smaku gołąbkowym z mięsem mielonym, białą kapustą i ryżem w sosie pomidorowym. Taka potrawka to świetna propozycja na wykorzystanie składników po wykonaniu gołąbków, np. mamy resztki kapusty, która nie nadaję się już do ich zawijania. Możemy ją także wykonać, gdy najdzie nas chętka na gołąbki, ale nie mamy ochoty lub czasu na ich zawijanie(...)łatwy sposób otrzymujemy smak gołąbkowy tylko w innej formie podania 😉 Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1/2 główki kapusty 200 g ryżu 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu 500 ml soku pomidorowego sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili olej do smażenia Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy
Kuchnia MagdaLenyświetnie się przechowują w słoikach w lodówce . Zawsze jakiś słoik z tym daniem jest w jej zakamarkach , a to ułatwia życie Składniki : 0,5 kg mielonego 1/2 małej główki kapusty kawałek wędzonego boczku 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 marchewka 3 łyżki surowego ryżu 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka słodkiej mielonej papryki sól , pieprz do smaku Kapustę szatkujemy cienko(...)Boczek kroimy w kawałki , podsmażamy na dnie garnka w którym będziemy gotować zupę . Dokładamy do niego mielone mięso . Smażymy chwilę , ciągle mieszając , aż lekko się przypiecze . Następnie kapusta , ponownie smażymy , aż ona także lekko się zarumieni miejscami . Wlewamy pomidory , dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę , paprykę , 2 l wody ( tyle żeby składniki się uniosły , jak lubicie gęstą , dolejcie mniej
Ogrodnik w podróżyOpis Krokiety z kapustą i grzybami: Krokiety z kapustą i grzybami to idealny danie na spotkania z najbliższymi. Krokiety kojarzą mi się w szczególności ze Świętami, weselami czy Sylwestrem. Pasują one idealnie do wigilijnego barszczu, który podajemy na gorąco. Są to po prostu pyszne i chrupiące naleśniki wypełnione farszem z kiszonej kapusty z dodatkiem grzybów leśnych bądź pieczarek. Przygotowanie(...)przystawka. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki . Składniki na naleśniki: 250 g mąki pszennej 1 jajko 500 ml mleka Sól olej Składniki na farsz: 200 g kiszonej kapusty 250 ml bulionu warzywnego 200 g pieczarek 1 cebula Ząbek czosnku Oliwa z oliwek Pęczek natki pietruszki Ziele angielskie Liść laurowy Sól, pieprz Składniki na panierkę: Bułka tarta 2 jajka
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne