Kulebiak z kapustą i grzybami Dziś podsyłam Wam sprawdzony przepis na duży drożdżowy pieróg wigilijny faszerowany kapustą i grzybami. Wspaniale pachnący i pięknie udekorowany będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu! Składniki: Ciasto: 250g mąki 15g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli pół szklanki mleka 1 jajko 40g masła Dodatkowo: Farsz – kapusta z grzybami PRZEPIS TUTAJ 1 białko(...)jajka – do posmarowania ciasta *** Przygotowujemy farsz – kapustę z grzybami. Farsz mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach lub blendujemy *** *** Przygotowujemy ciasto: Do kubka wkruszamy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, cukier oraz dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia *** *** Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia *** *** Rozczyn i wszystkie składniki na ciasto (oprócz stopionego
Blog z Apetytemsurówka również była dodatkiem do buł z pulled pork. Dodatek chrzanu do kapusty nie był przypadkowy, wiadomo że wieprzowina dobrze czuje się w jego towarzystwie. Zjedzona do dna. I kapusta i łopatka. Składniki: główka kapusty pekińskiej 1 duże jabłko pół małej cebuli 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Kapustę szatkujemy. Dodajemy(...)niej starte na grubych oczkach obrane jabłko i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Z jogurtu, majonezu i soku z cytryny robimy sos, który łączymy z kapustą. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem
KardamonovyKapusta kiszona czerwona jest równie smaczna i zdrowa,jak kapusta biała a surówki z niej są wyśmienite. Dziś zrobiłam surówkę z dodatkiem zielonego grejpfruta i jabłka,dla mnie petarda. Musicie koniecznie wypróbować. ok. 500 g kiszonej czerwonej kapusty 1 jabłko 1/2 zielonego grejpfruta 1 mała cebula 1 łyżka dobrego oleju (np tłoczonego na zimno) 1 łyżeczka cukru świeżo(...)mielony pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i lekko posiekać. Grejpfruta obrać z błonek,podzielić na kawałki,dodać do kapusty. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,cebulę drobno pokroić. Dodać posiekaną natkę,wymieszać razem składniki,doprawić cukrem,olejem i pieprzem
Kolorowa kuchnia Elkicoś pokombinowałam. Miałam ochotę na gołąbki. Takie klasyczne, z ryżem i z mięsem. Dawno nie robiłam. Ale pomyślałam, żeby coś dodać, coś zmienić i zrobiłam wszystko inaczej. Białą kapustę zamieniłam na pekińską, zamiast ryżu dałam kaszę gryczaną, a mięso zastąpiłam pieczarkami, zamiast gołąbków dużych, zrobiłam... mini Składniki: 2 szt. kapusty pekińskiej 450 g kaszy gryczanej prażonej(...)smaku solą i pieprzem i oprószyłam ziołami. Całość przełożyłam do kaszy. Pyszny farsz. Na koniec wbiłam jeszcze jajko, oprószyłam ziołami. Wymieszałam i farsz gotowy. Czas przygotować liście kapusty do moich gołąbków. Z kapusty odcięłam część z głąbem pozostawiając same liście. W dużym rondlu zagotowałam wodę. Liście kapusty pekińskiej są delikatne, dlatego wkładałam je tylko na moment do gorącej
Kuchnia u KrysiZamiast pasztecików czy krokietów proponuję do czerwonego barszczu na wigilijny stół podać właśnie kulebiak z kapustą i suszonymi grzybami. Ciasto jest puszyste, a jeśli je zawiniemy w folię, długo zachowa świeżość. Tak więc z powodzeniem można go upiec dzień wcześniej a tuż przed podaniem podgrzać chwilę w piekarniku. Ciasto: 250 g mąki 7g drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)cukru jajko 1/4 szkl ciepłej wody 2 łyżki oleju Nadzienie: 300 g kapusty kiszonej garść suszonych grzybów 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz łyżeczka przyprawy do dań z kapusty jajko do posmarowania czarnuszka, kminek lub mak do posypania Farsz: Kapustę poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić, ponownie zalać wodą aby ta tylko przykryła kapustę. Dodać grzybki, ziele
Smakołyki AsiGołąbki z pekińską kapustą – pomysł na obiad dla całej rodziny Dziś zapraszam Was na pyszny, prosty obiad dla całej rodziny. Praktycznie całe danie przygotowuję w garnku. No cóż… często tak bywa, że moi bliscy jedzą obiad w różnych godzinach. Dlatego tak cenię sobie dobrej jakości garnki, do których nic nie przywiera podczas gotowania czy też odgrzewania potrawy, które(...)kuchnię, a w szafkach komplet właśnie takich garnków… Ach rozmarzyłam się No nic póki co cieszę się obecnym, a Was zapraszam raz jeszcze na pyszne gołąbki z pekińską kapustą. Jeśli tak jak ja lubicie gołąbki, ale nie przepadacie za ich zwijaniem, ten przepis będzie dla Was idealny. Do tego kapusta pekińska ciekawie urozmaica znany i lubiany smak. Spróbujcie. Składniki
Słodkie okruszkiGenialna kanapka z kiszoną kapustą na ciepło ” Reuben „ Kanapka ” Reuben” to kulinarne odkrycie , bynajmniej dla mnie . Podeszłam do niej sceptycznie , ale że mam w tym roku niespożyte pokłady kiszonej kapusty , a na bigos jakoś jeszcze nie czas , stwierdziłam że zaryzykuję . Ryzyko się opłaciło mimo obaw kanapka jest po prosu boska , pyszna , bajeczna.. Naprawdę , nie dziwię(...)ulicach Nowego Yorku . Koniecznie musicie spróbować tego specjału , występuje w różnych wersjach ale jest genialna . Tak po prostu , to trzeba zjeść Składniki : 2 kromki chleba żytniego trochę kiszonej kapusty , dobrej jakości , kiepska kwaśiura zepsuje wszystko sos tysiąca wysp szynka wędzona domowa ( w wersji oryginalnej wołowina konserwowa ) dwa plastry ostrego w smaku sera , np Cheddar masło do posmarowania wierzchu kanapki Kromkę
Ogrodnik w podróżySzybki pomysł na obiad... potrawka o smaku gołąbkowym z mięsem mielonym, białą kapustą i ryżem w sosie pomidorowym. Taka potrawka to świetna propozycja na wykorzystanie składników po wykonaniu gołąbków, np. mamy resztki kapusty, która nie nadaję się już do ich zawijania. Możemy ją także wykonać, gdy najdzie nas chętka na gołąbki, ale nie mamy ochoty lub czasu na ich zawijanie(...)łatwy sposób otrzymujemy smak gołąbkowy tylko w innej formie podania 😉 Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1/2 główki kapusty 200 g ryżu 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu 500 ml soku pomidorowego sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili olej do smażenia Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy
Kuchnia MagdaLenyPlacki z kapusty pekińskiej ,pomysł na obiad Placki z kapusty pekińskiej , brzmi nieco dziwnie ? Być może ale na pewno jest to pyszne danie . Zainspirowane japońskim plackiem o nazwie „Okonomiyaki” . Inspirowany, gdyż wiele zmieniła i dopasowałam pod gusta domowników . Oczywiście też zrobiłam parę rzeczy , żeby sobie ułatwić pracę w kuchni Generalnie te placki weszły na stałe do naszego repertuaru(...)smakują wybornie zarówno same , jak i z rozmaitymi dodatkami . Prostota wykonania i forma śmieciucha , czyli co wpadnie to będzie pasowało , sprawia że łatwo je pokochać Składniki : 1/2 małej kapusty pekińskiej , ja użyłam fioletowej 2 łodygi selera naciowego 1 żółta papryka 2 strąki świeżego, kolorowego chilli 1 mała puszka kukurydzy 1 cebula kawałek dyni , najlepiej Hokkaido ( połówka małej ) 3 ząbki czosnku
Ogrodnik w podróżyMój rosół nie może obejść się bez kapusty włoskiej , ale zwykle kupuje się całą główkę, do rosołu potrzebna tylko ćwiartka, ewentualnie pół, gdy mała główka, więc co zrobić z resztą? Część idzie do gołąbków bez zawijania , ale nadal pozostaje nam trochę kapusty i co z nią zrobić? Wpadłam na pomysł, czy by nie ugotować takiej innej pomidorowej(...)wielki gar zupy: kawałek mięsa (u mnie golonka indycza) ok. 3 litry wody 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera (korzeń) kawałek pora 1 cebula 3 ziemniaki ćwiartka główki kapusty włoskiej garść liści laurowych i ziela angielskiego 3 łyżeczki soli szczypta czarnuszki i kozieradki eko-przyprawa do rosołu pieprz majeranek słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g ok. 80 ml śmietanki
Kawa z mlekiemkotleciki, które rozpływają się w ustach. Dzięki temu, że w swoim składzie mają aromatyczną kiełbasę w zasadzie nie trzeba się było głowić co dodać, aby były naprawdę smaczne. Świeża kapusta nadała im miękkości, co ja ubóstwiam w kotletach mielonych. Nie lubię kiedy są twarde :) Potrzebujemy: 500 g białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania 1/2 główki małej kapusty 1 czerwona(...)cebula 2 jajka 1 szklanka kaszy manny 2 łyżki oleju plus olej do smażenia sól, pieprz mąka do panierowania Kapustę szatkujemy i dusimy na oleju z dodatkiem soli i odrobiny wody. Musi zmięknąć i odparować cały sok. Do malaksera wkładamy cebulę i ją szatkujemy. Następnie dodajemy podduszoną kapustę oraz obraną z osłonek kiełbasę. Blendujemy aż powstanie nam masa
MamaOskarkaKrokiety po chłopsku Smaczne, aromatyczne i łatwe w wykonaniu – takie są właśnie krokiety po chłopsku. Wypełnione pysznym farszem z kapusty, mięsa i pieczarek oraz podane z domowym sosem czosnkowym, z pewnością zadowolą nie jedno podniebienie. Polecam! Składniki: ok 10 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej 500g kapusty kiszonej z marchewką 250g pieczonego(...)może być mięso z rosołu) 200g pieczarek 1 cebula 1 łyżka musztardy 1 łyżka masła przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego olej do smażenia *** Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości *** *** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z drobno pokrojoną cebulą, często mieszając *** *** Ugotowaną kapustę
Blog z ApetytemKapusta kiszona pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, a z dodatkiem marchewki i oliwy tworzy smaczny dodatek do obiadu. Przygotowanie: 15 minut Koszt: Tanie Spożywanie warzyw to obowiązkowy punkt każdego, kto dba o swoje zdrowie. Zawierają one mnóstwo witamin, błonnika pokarmowego i sycą swoją niewielką ilością kalorii. Lata praktyk na szczęście pokazały, w jakich formach można je spożywać, aby nawet(...)rzecz NIEZBĘDNA do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przymierzam się do napisania artykułu na temat błonnika pokarmowego, także wyczekujcie niedługo krótkiej powieści na mojej stronie. Wracając do przepisu, surówka z kapusty kiszonej jest jedną z moich ulubionych. Choć nie jem jej tak często, jakbym chciała, ze względu na to, że kupuje tylko ją na targu. A nie jestem w stanie być
Zdrowie i pysznie na talerzuSkładniki: 1 kg schabu (bez kości) 1 kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek 2 cebule mielony kminek pieprz czosnkowy słodka papryka w proszku 6 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe sól olej roślinny do smażenia Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek doprawiamy kminkiem, pieprzem, papryką i solą. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy(...)obydwu stron na złoty kolor (smażymy szybko na dużym ogniu). Odkładamy kotlety na talerz a na pozostałym tłuszczu przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka oraz pieczarki pokrojone w plastry. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i razem z zielem angielskim i listkami laurowymi dodajemy do smażącej się cebuli i pieczarek. Mieszamy. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwą kapusty, na nią układamy
Qchnia po prosturównomiernie się rumieniła. Do zrumienionej kiełbasy dodajemy pokrojone w półplasterki cebule – dokładnie mieszamy całą zawartość rondla i czekamy, aż cebula się zeszkli i odrobinę zmięknie. W tym czasie kapustę pozbawiamy wierzchnich, porwanych i obtłuczonych liści, a następnie kroimy ją w cienkie, około 3mm paseczki – ręcznie ostrym nożem albo na mandolinie. Wrzucamy kapustę do rondla, wszystko dokładnie mieszamy, zmniejszamy(...)płomień do niskiego i przykrywamy garnek pokrywką. Dusimy kapustę z dodatkami przez około 7-8 minut, co jakiś czas mieszając – kapusta powinna zmięknąć i odrobinę zmniejszyć swoją objętość. Zdejmujemy przykrycie, przeciskamy przez praskę trzy ząbki czosnku, mieszamy. Dodajemy liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie. W moździerzu ucieramy razem kminek i czarny pieprz, wsypujemy do rondla. Wlewamy piwo i zagotowujemy – gotujemy
Karo in the Kitchen