kapustą - 19268 przepisów (strona:274/1285)

Bułki z kurczakiem i surówką 195

ciepło. Dziś chciałabym zaprezentować bułki, które mogłyby uchodzić za skromniejszą (choć bardzo dobrą) wersję hamburgerów. Zamiast mięsa mielonego, mamy pokrojone kawałki kurczaka, zamiast skromnego liścia sałaty, świetna surówka z kapusty, zamiast pustej hamburgerowej bułki ze sklepu – własnoręcznie przygotowane pieczywo z mąki razowej. Oczywiście, kiedy nie mamy czasu, możemy posłużyć się bułkami z piekarni, będzie równie pysznie(...)piersi kurczaka przyprawa kebab-gyros 1 duża cebula, lub 2 mniejsze 200 g białej kapusty pęczek koperku 3-4 korniszony pomidor 2 ząbki czosnku jogurt naturalny – mały kubeczek sól, pieprz 5-6 bułek (np z tego przepisu) Umyte i oczyszczone mięso kroimy na cienkie paseczki. Posypujemy przyprawą kebab-gyros i odkładamy na około 30 minut do lodówki. Kapustę drobno

Smaki Na Talerzu
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 184

wzbogacić o inne dodatki, ale według mnie nie jest to konieczne. Czasami przygotowuję ją z gotowym sosem sałatkowym. Nie mieszam go jednak z oliwą, tylko bezpośrednio posypuję po kapuście lub łączę z majonezem. 1 mała kapusta pekińska 2 marchewki 1 mała cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz, sok z cytryny opcjonalnie sos sałatkowy koperkowy Kapustę przekrawamy(...)Każdą połówkę nacinamy w kilku miejscach (do około 3/4 długości) i drobno siekamy. Przekładamy do miski. Umytą i obraną marchewkę trzemy na drobnych oczkach tarki bezpośrednio do miski z kapustą. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Mieszamy. Majonez łączymy w garnuszku ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny (lub łączymy z gotowym sosem sałatkowym). Przygotowanym sosem

Smaki Na Talerzu
Golonki duszone w kapuście. 125

chciałby coś innego, a może jej golonka lepiej posmakuje mężowi? Dopytałam o smaki męża, umiejętności mojej rozmówczyni i obiecałam coś zaradzić.... 4 niewielkie  golonki kg kiszonej kapusty cebula 2 liście laurowe łyżka słodkiej papryki łyżka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka mielonego kminku sól i pieprz do smaku łyżka tłuszczu Kapustę odrobinę kroimy, gotujemy około 20 minut(...)obficie posypujemy papryką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz,( ja miałam gęsi smalec) obsmażamy golonki z każdej stron. Wykładamy na talerz i na tym samym tłuszczu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy kapustę przyprawy dokładnie mieszamy. Każą golonkę wciskamy w kapustę, przykrywamy i dusimy do miękkości, bez obracania. Jeśli zajdzie potrzeba, podlewamy wodą, aby się nie przypaliło. Nasza cudowna zgnilizna ( kiszona kapusta) jest

Dieta moja pasja
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami 168

wyśrodkowane. A smaki idealnie się komponowały.  Jeśli użyjemy makaronu bez dodatku jajek, danie będzie również wegańskie. Zapraszam ... Przepis: (dla 4 osób) Składniki: 400 g makaronu kokardki 500 g kapusty kiszonej 500 g pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz, majeranek, mielony kminek, chilli,  2 liście laurowe, 4 ziela angielskie oliwa z oliwek dodatkowo olej do smażenia  Wykonanie(...)kosteczkę.   Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.  2. Cebulę smażymy do zeszklenia, dodajemy pieczarki i smażymy na złoty kolor, doprawiamy solą i pieprzem.  3. Kapustę kiszoną odcedzamy, szatkujemy, zalewamy nie wielką ilością wody, tylko tyle aby lekko zakryć kapustę. Dodajemy listki laurowe, ziela angielskie i odrobinę soli,  gotujemy do miękkości około 20 minut

Mój pomysł na
Kiszona kapusta z olejem lnianym i czarnuszką 178

których założyłam tego bloga, jest to że dzięki niemu nie będę już musiała pamiętać wszystkich przepisów. Bo zwykle ich nie pamiętam. Na przednówku robiłam zawsze surówkę z kiszonej kapusty z różnymi aromatycznymi ziarenkami. Pierwszy raz jadłam ją w wykonaniu Asi Erbel. Potem zaczęłam dodawać olej lniany albo rydzowy z lnianki. Na pewno była wśród nich czarnuszka, ale były jeszcze(...)polskiego” charakteru. Można by ją podawać turystom jako wzór polskich smaków. Tymczasem spisuję ten prosty przepis, bo jeszcze zapomnę nawet o czarnuszce.   Składniki na każdą osobę: garść kiszonej kapusty łyżka oleju lnianego lub rydzowego duża szczypta nasion czarnuszki   Jak przygotować kiszoną kapustę z olejem lnianym i czarnuszką? Czarnuszkę możemy lekko podsmażyć na patelni, żeby stała się bardziej aromatyczna

Ugotowane pozamiatane
Surówka z kiszonej kapusty. 115

Kilka dni temu, pewien Pan zarzucił mi, że na moich zdjęciach króluje surówka  kiszonej kapusty, a nigdzie nie ma na nią przepisu. Hm....cóż, może i racja, człowiek się zajmuje wynalazkami, odgrzebuje starocie, a zapomina o teraźniejszości, o tym co oczywiste. A więc już nadrabiam  zaległości, oto moja surówka. 😋 0,5 kg kiszonej kapusty średnia cebula marchew duże(...)jabłko łyżeczka cukru 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku opcjonalnie szczypiorek lub natka pietruszki Wybierając kapustę pamiętajmy, ma być kiszona, a nie kwaszona. Ta druga to tylko poszatkowana kapusta i ocet, a przecież nie o to chodzi. Odciskamy kapustę z soku i kroimy, aby nie była taka długa. Obraną cebulę kroimy w kostkę, solimy aby lekko zmiękła. Jabłko

Dieta moja pasja
Sajgonki z białą kapustą i słodkim sosem chili 304

robiłem ich sam. Temat przewodni naszego ostatniego numeru magazynu Kocioł  zachęcił mnie do spróbowania szczęścia w ich przygotowaniu. Przygotowując farsz, zainspirowałem się nieco kuchnią koreańską i postanowiłem przyprawić kapustę papryką gochugaru używaną do kimchi. Sajgonki, które widzicie na zdjęciach, nie mają może idealnego kształtu, ale są tak dobre, że można im to wybaczyć. ;) W dodatku z tym słodkim sosem(...)lepiej zachowują strukturę (niestety dowiedziałem się o tym za późno). * SKŁADNIKI na około 24 sztuki Sajgonki: ok. 24 arkusze papieru ryżowego 100 g cienkiego makaronu ryżowego ćwiartka główki białej kapusty 2 marchewki 1 biała cebula 50 g suszonych grzybów mun 1 natka kolendry 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka

Food Square
Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka 233

dodaje się również zgnieciony czosnek, co ja akurat bardzo lubię. Ze względu na luźną konsystencję farszu nakłada się go nieco inaczej niż ryż. Rozsmarowuje się go od nasady liścia kapusty po jego środek, a liść zwija się w rulon, lub składa w pakiecik. Ziemniaki podczas pieczenia nieco przybierają na objętości. Gołąbki piecze się w piekarniku. Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym(...)mogą się one zrobić szare, dlatego surowe ziemniaki zaparzyłam gorącą cebulką, dzięki czemu pozostały jasne i apetyczne. Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 główka kapusty 1 kg ziemniaków surowych 500 g ziemniaków ugotowanych 2 cebule 1/2 litra wywaru 2 łyżki smalcu 1-2 jaja sól pieprz Z kapusty wycinamy głąb i obgotowujemy ją w osolonej

Trzeci talerz
Młoda kapusta z chorizo 175

spotkania został Bartosz Kapustka. Młody, ale niezwykle zdolny i utalentowany. I choć planowałam opublikować dziś zupełnie inny post, to jednak nie mogłam sobie odmówić. Polska młoda kapustka   kapusta z koperkiem i hiszpańskim chorizo - mój pomysł na obiad:) Składniki: 1 główka młodej kapusty (ok 700g) 70g chorizo 1 łyżka masła pęczek koperku 1 nieduża cebula sól pieprz świeżo mielony(...)mała papryczka chili Chorizo obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Kapustę poszatkować dość grubo. Cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać głęboką patelnię, wyłożyć chorizo i smażyć na małym ogniu, żeby wytopił się tłuszcz. Kiełbasę odsunąć na bok, a na patelnię dodać łyżkę masła, posiekaną papryczkę  i cebulę, smażyć aż się zeszkli. Dodać kapustę, dusić pod przykryciem ok 10 minut

Obiad gotowy
Czerwona kapusta duszona z żurawiną 145

sezonie zimowym niełatwo o smaczne świeże warzywa. To okres, kiedy rezygnuję z lekkich surówek  a na moim stole często gości czerwona kapusta duszona z żurawiną. Jest to idealny dodatek do mięsnych dań. Szczególnie pasuje do gęsi . Idealnie komponuje się także z mięsem kaczki . Jak kapusta to muszą i być pyzy . Trochę zachodu no i idealny obiad mamy gotowy. Składniki(...)czerwonej kapusty 2 garście żurawiny 1 duża cebula 3 kwaśne jabłka 1/2 szklanki czerwone wina 4 łyżki octu 4 łyżeczki cukru sól, pieprz 2 łyżki smalcu Sposób przygotowania: Jabłka obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki. Smażymy na smalcu do czasu aż zmiękną. Kapustę siekamy. Dodajemy do jabłek. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dokładamy do jabłek i kapusty. Wlewamy

Pobite gary Barbary
bigos z golonką z szybkowara i z piekarnika... 153

Składniki: kapusta kiszona 1 kg, kapusta biała 1/2 główki/ mała, grzyby suszone 2 łyżki/mielone, śliwki suszone 1 szklanka, przyprawa do bigosu 1 opakowanie, golonka wieprzowa 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 3 sztuki, owoc jałowca 6 sztuk, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, woda 2 szklanki bigos z golonkami najlepiej przygotować w szybkowarze wieczorem(...)drugi dzień w piekarniku zapiec-odgrzać = do szybkowara włożyć pokrojoną białą kapustę i kiszoną kapustę, wsypać wszystkie przyprawy, śliwki suszone bez pestek, suszone grzyby zmielone, wlać wodę, przyprawę w płynie, wymieszać dokładnie włożyć 2 średnie golonki wieprzowe i nakryć je kapustą, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści

W Mojej Kuchni Lubię
Kryzysowa wigilia 172

gęstego wywaru. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do zupy. Przyprawiamy i możemy dodać małej ilości octu. Smak będzie ciekawy. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną. Buraczane pierogi z kapustą i grzybami. Miejsce zupy mamy już zajęte, a poza tym barszcz czerwony z uszkami jest nudny :) Lepsze rozwiązanie to barszcz z uszkami w jednym czyli pierogi z ciastem buraczanym(...)kapustą kiszoną i grzybami. Nie wiem co symbolizuje kapusta, podobno kiszona odrodzenie co w kontekście nowego roku byłoby logiczne natomiast z grzybami jest ciekawsza historia. W wielu religiach, w tym katolickiej, w wigilijny wieczór mamy do czynienia z kontaktami z gośćmi z innego świata. Czasem są to zmarli, a czasem dobre duchy zwane też aniołami czy patronami. W kontaktach

Kryzysowa Książka Kucharska
Bubble and squeak - od wiktoriańskiego Monty Pythona po przepis kryzysowy 108

każdym razie poza tym, że sama idea się nie zmieniła, czyli bierzemy co nam zostało z niedzielnego obiadu, to jednak głównym składnikiem stały się ziemniaki i kapusta. Reszta w zależności od tego co dokładnie było w niedzielę.  Tak oto każda szanująca się polska stołówka ma w niedzielę Pieczeń Rzymską, a każdy szanujący się brytyjski dom ma w poniedziałek bubble(...)squeak :) Składniki:  - ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia  - kapusta - najlepiej też ugotowana :) w moim przypadku to co zostało z zasmażanej  - trochę mąki  - inne :) Wykonanie: Jeśli mamy kapustę w formie główki, to szatkujemy i doprowadzamy do takiej miękkości jaka będzie dla nas zadowalająca pamiętając, że w placku nie zmięknie nam w ogóle więc musimy efekt uzyskać przed przygotowaniem

Kryzysowa Książka Kucharska
Krokiety z kapustą, grzybami i szpinakiem z ciasta na pizzę 240

Krokiety zna i lubi chyba każdy, a na pewno większość z nas. Dziś proponuję sposób na przygotowanie niecodziennych krokietów, a właściwie jednego dużego. Nadzienie z kapusty, grzybów i szpinaku posmakuje każdemu, a ciasto na pizzę, które posłuży nam do przygotowania tego dania, będzie ciekawą alternatywą dla znanych krokietów. 1kg. kapusty kiszonej 500g. szpinaku 800g. pieczarek Czosnek Opcjonalnie cebula Tłuszcz(...)smażenia Ocet jabłkowy lub winny Zioła prowansalskie Sól Pieprz Ciasto na pizzę Kapustę kiszoną gotujemy w wodzie z octem winnym lub jabłkowym do momentu, aż będzie miękka. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Możemy dodać drobno posiekaną cebulkę. Razem z grzybami podsmażamy szpinak – ja użyłem mrożonego z dodatkiem czosnku, jeśli mamy świeży, drobno go posiekajmy a czosnek

MarcinChef
domowe krucho drożdżowe kapuśniaczki 320

smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub kminkiem. Pieczemy w 190 st. przez ok. 15-20 min., aż się zrumienią. Gotowe podajemy z barszczem. składniki na farsz: 500 g kapusty kiszonej 300 g grzybów 100 g cebuli 50 g masła 3 ząbki czosnku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy sól, pieprz dodatkowo: ok. 50 g cebuli na okrasę(...)moczyły (na dnie może być piasek)banner code Przekładamy do małego garnka zalewamy wodą, w której się moczyły, dodajemy czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok. 60 min. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę drobno kroimy. Grzyby również drobno kroimy i dodajemy do kapusty. Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy do kapusty

Domowy Smak Jedzenia