kapustą - 19268 przepisów (strona:283/1285)

Pierogi z kapustą i grzybami 228

Jeszcze nie tak dawno wyśmiałabym każdego, kto powiedziałby mi, że będę lepić pierogi z kapustą i grzybami na święta. Próbowałam się ich nawet pozbyć na rzecz krokietów (narażę się pierogożercom, ale dla mnie krokiety są smaczniejsze), jednak bez rezultatu. Krokiety zostały co prawda zaakceptowane, ale... obok pierogów. W takim razie postanowiłam się z nimi zmierzyć. Okazało się(...)szklanki mąki poznańskiej (na pierogi) 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka masła ¾ łyżeczki soli Farsz 75 - 100 g suszonych grzybów 1 liść laurowy 1 korzeń pietruszki 700 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 1 łyżka klarowanego masła lub oleju sól pieprz gałka muszkatołowa kminek mielony Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na 6-8 godzin. Po tym czasie zagotować

Pełny talerz
Tarta z kapustą i grzybami (drożdżowa) 110

Tarta z kapustą i grzybami (drożdżowa) Ciasto: 250 g mąki 8 g suszonych drożdży 1/3 szklanki letniej wody 1 jajo 1/4 łyżeczki soli 70 g roztopionego masła Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać wodę, jajo, sól, wymieszać. Wyrabiać ciasto przez 10 minut, stopniowo dodając masło. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i nieklejące. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe(...)miejsce na ok. 45 minut. Farsz: 750 g kiszonej kapusty z marchewką (odciśniętej) 50 g suszonych grzybów 80 g suszonych śliwek 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna jałowca 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki kminku sól i świeżo mielony czarny pieprz łyżeczki Grzyby zalać zimną wodą odstawić na kilka godzin (min.2-3, najlepiej na noc). Następnie grzyby

Pełny talerz
Żeberka pieczone w piwie z kiszoną kapustą i ziemniakami 429

Zwłaszcza, że może być całkiem smacznie i pożywnie, choć prosto. Kuchnia niemiecka to nie tylko wurst z piwem i musztardą, zapraszam zatem na żeberka pieczone w piwie z kiszoną kapustą i ziemniakami mojego przepisu. Myślę, że każdy powinien być zadowolony. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych, 3 średnich cebul, 1 kg kiszonej kapusty, 750 gram ziemniaków(...)około 2 minuty z każdej strony, po czym ułożyłem je na dnie dużego naczynia do zapiekania i zalałem je 500 ml jasnego piwa. Na żeberkach równomiernie rozłożyłem delikatnie odciśniętą kapustę kiszoną. Na kapuście ułożyłem pokrojone w grube cząstki obrane i umyte ziemniaki. Ziemniaki posypałem łyżeczką suszonego majeranku, łyżeczką mielonego kminku, dwoma łyżeczkami suszonego tymianku i dwoma łyżeczkami suszonego cząbru. Dodałem

Wyprawy kulinarne
Kiszona kapusta z wieprzowiną po alzacku z wolnowaru 159

Już nie wiem skąd się wziął pomysł aby w wolnowarze to Alzackie danie zrobić. Tak na prawdę,  jeżeli w przepisie jest kiszona kapusta i mięcho, to dla mnie sygnał że należy to wykonać w wolnowarze i będzie pysznie. Alzackie choucroute to typowa  potrawa dla tego rejonu Francji. Nigdy nie miałam okazji spróbować oryginału, wiec moje danie jest raczej(...)się przepisem z  tej  strony składniki   1 średnia cebula, przekrojona na pół i pokrojona w plasterki  sól świeżo zmielony czarny pieprz ok 700 g   kapusty kiszonej,  2 łyżeczki kminku 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 jagód jałowca 2 liście laurowe 2 golonki gotowane 3  - 4 parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki

Stare Gary
Duszona kapusta z białą kiełbasą, koperkiem i papryką 184

mnie w domu największym smakoszem wszelakich dań kapuścianych, jest moja Mama. W zimie mamy swoją kapustę kiszoną, a latem i jesienią wykorzystujemy jej wszelakie odmiany do przygotowania smacznych posiłków. Dzisiaj zapraszam na duszoną kapustę włoską z  białą kiełbasą , koperkiem i papryką. Składniki: 1 główka włoskiej kapusty (ok 1 kg) 0,5 kg  białej kiełbasy 2 czerwone papryki(...)średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła olej kujawski Spsób przygotowania: Kapustę umyć i zszatkować, wrzucić do garnka zalać wodą, dodać soli, pieprzu i dusić prawie do miękkości. Dodać masło. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i wrzucić drobno pokrojoną cebulę oraz plastry pokrojonej papryki i białej kiełbasy. Smazyć aż warzywa

Gosia gotuje
Kapusta z grzybami 144

Kapusta z grzybami to ulubione danie Wigilijne mojej Mamy, która wręcz kocha to warzywo. Bez niej nie ma u Nas Wigili, a  jak zostatnie , to chętnie jest zjadana jako dodatek do pieczonych mięs. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 0,5 kg świeżej kapusty 2 duże cebule 4 ziarna ziela angielskiego 4 goździki 5-6  ziaren  czarnego pieprzu(...)ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka majeranku 15 dkg suszonych podgrzybków 10 szt suszonej śliwki sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Na dnie garnka układany  kiszoną kapustą, zalewamy wodą, tak aby była przykryta. Gotujemy około 30 minut i dodajemy zszatkowana kapustę słodką, przyprawy za wyjątkiem czosnku, namoczone podgrzybki, śliwki, podsmażoną na oleju, pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Mieszamy, przykrywamy

Gosia gotuje
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka do obiadu 181

Kapustę pod każdą postacią uwielbia moja Mama, a ja jako córka  myślę i czuję smaki podobnie. Kapusta modra zazwyczaj jest u nas podawana z mięsem, choć nie zawsze z roladami wołowymi. Lubię ją przykładowo z  kopytkami  okraszonymi boczkiem czy słoninką, lubię jako dodatek do mięsnej kanapki. Jej zaletą w przeciwieństwie do tej z białej surowej kapusty jest(...)zyskuje na czasie. Na drugi dzień smakuje bowiem moim zdaniem znacznie lepiej. Składniki: 1 kg czerwonej kapusty  1 mała cebula 1 duże winne jabłko 2 łyżki octu 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru sól i pieprz do smaku listki natki pietruszki Sposób przygotowania Kapustę umyć, zszatkować, zalać zimną wodą i zagotować. Odsączyć płyn, dodać drobno pokrojone jabłko, ocet, olej

Gosia gotuje
Makaron z łopatką, kapustą i pieczarkami 183

Dzisiaj zapraszam na pyszny makaron duszony z kiszon ą kapustą, karczkiem i pieczarkami. Można  go zrobić  również w wersji wegetariańskiej pomijajac mięso. Składniki: 300 g makarou, u mnie muszle 300 g kapusty kiszonaej  300 g pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku(...)pęczka szczypoiorku olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przepłukać i gotować około 30 minut. W międzyczasie  obrać pieczarki  i pokroić w plasterki, mięso pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju, a gdy będzie gorący wrzucić pokrojone mięso, doprawić solą pieprzem, majerankiem i papryką. Smażyć do miękkości około 30 - 40 minut

Gosia gotuje
Bigos 128

bigos potrzebuje kilku dni, by smakował tak, jak należy, więc jeśłi jeszcze nie zaczęliście go gotować, koniecznie zróbcie to dziś. Jeśli lubicie kwaśny bigos, przed gotowaniem absolutnie nie płuczcie kapusty. Ja wolę go w wersji półkwaśnej, dlatego płuczę połowę jej objętości. Składniki (na duży garnek): 2 kg kwaszonej kapusty 250 g wieprzowiny od szynki 250 g chudej wołowiny(...)łyżki smalcu trzy garście suszonych grzybów 4 liście laurowe 6 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego mały słoik koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kwaszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, a połowę dodatkowo przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i ponownie odcisnąć. Zalać szklanką wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, i rozgniecione ziarna jałowca. Doprowadzić do wrzenia

W SMAK
Lekki bigos (240 kcal) 249

tradycyjnych potraw. Odchudzony bigos wyszedł smaczny, w wersji wegetariańskiej byłby jeszcze mniej kaloryczny, ale takiego bigosu to już nie jestem w stanie znieść Składniki (ok 6 porcji): 1 kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek duża marchew (180 g) 300 g suchej kiełbasy 200 g przecieru pomidorowego olej rzepakowy liść laurowy majeranek, cząber, papryka słodka i ostra sól, pieprz Przygotowanie Kapustę(...)płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie z kilkoma liścikami laurowymi do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy i przekładamy do garnka. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do kapusty, podlewamy 3/4 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu. Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy i dodajemy do kapusty razem ze startą na grubej tarce marchewką. Warzywa dusimy

e-PrzepisyKulinarne
Czerwona kapusta. Po prostu, inaczej. A ja znikam... 83

półmroku. Była olśniewająco piękna, choć to nie światło podkreślało jej rysy, ale półmrok.  W jego objęciach zdawała się być damą otuloną ciemnym atłasem, który skrywa niejedną tajemnicę. Czerwona kapusta. Tak z pozoru oczywista, że aż niezauważalna, w ciemności przykuła mój wzrok. Ten widok nie dawał mi spokoju, nie mogłam przestać o niej myśleć. Szukałam tajemnicy, jaką kryje i myślę(...)coś tak prostego i wyjątkowo pysznego.  Dla mnie to ideał. Kroję, zapiekam, zabieram talerz i znikam. Już wiecie, gdzie mnie szukać. A Wy, gdzie się ukrywacie? PIECZONA CZERWONA KAPUSTA Z GORGONZOLĄ  Uwierzcie, te smaki idealnie do siebie pasują. Podajcie z kawałkiem bagietki lub innego dobrego, najlepiej domowego pieczywa.Tym daniem kapusta przełamuje stereotyp opatrzonego tła do kaczki, pieczeni

KUCHARNIA
Surówka z czerwonej kapusty 2322

duszonym mięsem lub kołdunami (kartaczami, cepelinami, pyzami z mięsem czy jak to u Was się nazywa ). Fajnie też smakuje sama w sobie, na śniadanie czy kolację. Surówka z czerwonej kapusty Drukuj przepis Składniki 0,5 małej czerwonej kapusty (drobno posiekać) 1 czerwona cebula 1 duże jabłko sól pieprz 2 łyżki majonezu listonic_name = "Surówka z czerwonej kapusty (z coolinarnie.pl)"; listonic(...)theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "0,5 małej czerwonej kapusty (drobno posiekać) 1 czerwona cebula 1 duże jabłko sól pieprz 2 łyżki majonezu " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Kapustę posiekać najdrobniej jak się uda. Zetrzeć jabłko na tarce. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Przyprawić i wymieszać z majonezem. Delicja nawet bez głównego dania! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof

CoolinarniePL
Kapusta z grzybami i majerankiem 85

Kapusta z grzybami to sztandarowe danie bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Dodatek sporej ilości grzybów sprawia, że kwaskowa kapusta zyskuje zupełnie nowy smak, a majeranek świetnie komponuje się ze smakiem dania. SKŁADNIKI: 1kg kapusty kiszonej z marchewką (lub bez) łyżka masła klarowanego biała cebula łyżka mąki pszennej 40dag grzybów leśnych (borowiki, prawdziwki itp) sól czarny pieprz majeranek PRZYGOTOWANIE: Grzyby(...)przez noc. Gotujemy. Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy łyżkę mąki i podlewamy niewielka ilością wywaru z gotowania grzybów. Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną z marchewką i gotujemy pod przykryciem podlewając pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem. Najlepiej smakuje

Pyry na Gaz
Bigos 145

niego nie wyobrażam sobie świąt. Mowa oczywiście o bigosie. Zawsze robię go miesiąc, półtora wcześniej i zamrażam. Składniki: 1 duża główka kapusty 1 kg kapusty kiszonej 10 suszonych śliwek 20 dag suszonych grzybów porcja rosołowa ( kawałek mięsa drobiowego ) 30 dag cienkiej kiełbasy 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 kostki rosołowe 2 listki laurowe sól, pieprz do smaku, oraz inne(...)przyprawy wedle uznania. Sposób wykonania: Kapustę pokroić na drobno w paski, dodać do niej kiszoną kapustę, wszystko zalać wodą i dodać przyprawy, kostki rosołowe, mięso, suszone grzyby. Wszystko gotować pod przykryciem na małym ogniu. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i wszystko podsmażyć. Dodać do gotującej się kapusty. Gotować wszystko ok. 3 godzin.  Pod koniec gotowania dodać pomidory

Na słodko lub wytrawnie
Kapusta kiszona na ciepło 278

Bardzo smaczna kapusta kiszona na ciepło z boczkiem, kminkiem, koperkiem i pieprzem. Dobra zarówno jako dodatek do dań mięsnych i bezmięsnych. Mi najbardziej smakuje w zestawie z kotletami mielonymi. Składniki na 6 porcji: 1 kg kiszonej kapusty 100 g wędzonki, np. boczku 2 duże ugotowane, rozgniecione ziemniaki 1-2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżeczki mielonego kminku sól, świeżo mielony pieprz(...)smaku  tłuszcz do podsmażenia boczku Przygotowanie: Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru soku. Jeśli jest zbyt kwaśna, można ją przepłukać pod bieżącą wodą (ja tego nie robię). Następnie przełożyć kapustę do garnka, zalać ok 100 ml wody i podgotować pod przykryciem przez kilka minut. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojony wędzony boczek. Do garnka z  kapustą dodać podsmażony boczek

Ze smakiem i z pasją