lipiec! Zobacz przepisy na dania główne, sałatki i inne pyszne sezonowe receptury. Są to przepisy z sezonowymi warzywami, które królują w lipcu. W składnikach dań znajdziesz takie warzywa: młoda kapusta, cukinia, fasolka szparagowa, szpinak, pomidory, por, świeże ogórki, kalafior, brokuł. Lipiec to gorący miesiąc, więc wszystkie dania są lekkie. Poniżej znajdziesz przepisy m.in. na: sałatki ze świeżymi warzywami warzywne kotlety(...)kalafiora to bardzo smaczna i zdrowa propozycja na podwieczorek lub kolację. Oprócz kalafiora, w skład sałatki wchodzą również… ZOBACZ PRZEPIS Prosta sałatka warstwowa z serem feta i kapustą pekińską Prosta sałatka warstwowa, którą możesz zrobić w wersji z tofu lub z kurczakiem. Sałatka jest lekka, a smaki składników idealnie… ZOBACZ PRZEPIS Pizza z cukinii – lekka domowa pizza
Via Gustostały się ulubioną częścią kuchni chińskiej. Jedzone są teraz przez cały rok i stały się nawet popularnym street foodem w wielu częściach kraju. Jiaozi chińskie pierożki z mięsem i kapustą Dzisiaj można znaleźć jiaozi w różnych smakach i nadzieniach, począwszy od tradycyjnego mięsa wieprzowego i kapusty, aż do bardziej nowoczesnych odmian, takich jak krewetki i grzyby, a nawet czekolada(...)rodzaje chińskich pierogów, które różnią się przede wszystkim sposobem przygotowania oraz kształtem. Jiaozi Jiaozi to pierożki gotowane na parze, wypełnione mięsem — najczęściej wieprzowiną lub wołowiną-, krewetkami, grzybami, kapustą lub mieszanką tych składników. Są one charakterystyczne ze względu na półksiężycowaty kształt, który przypomina półksiężyc. Jiaozi są tradycyjnie jedzonym daniem podczas chińskiego Nowego Roku. Goutie Guotie to pierożki smażone na patelni, które
RafalCookłoda kapsuta zasmażana z piersią z kurczka. Składniki: kapusta 1 szt. cebula 1 szt. bulion 1 szklanka lub jedna kostka sól i pieprz do smaku liść laurowy 1-2 szt. ziele angielskie 3 szt. pierść z kurczka czosnek granulowany 1 łyżczeka lubczyk duza łyżka mąki 3 łyżki oleju lub masła olej trochę Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić(...)paseczki i zamarynować w soli, pieprzu i granulowanym czosnku. Cebulę pokroić w piórka, kapustę poszatkować. W rondlu rozgrzać niewielką ilość oleju i zeszklić cebulę, dodać kapustę chwilkę podsmażać. Wlać bulion, dodać przyprawy i dusić. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju i usmażyć na rumiano paski kurczka. Dodać do miękkiej kapusty. Na małą patelnię wlać 3 łyżki oleju i łyżkę mąki
AZgotuj!białka, a także witaminy z grupy B, witamina C, K i E, a także wapń, potas i magnez. Kalafior jest również bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają w regeneracji mięśni. Kapusta Kapusta to warzywo, które jest źródłem błonnika oraz witamin z grupy B, witamina C i E i K, bogata w przeciwutleniacze, które pomagają w regeneracji mięśni oraz wpływają korzystnie(...)które pomagają w regeneracji mięśni. FAQ-Najczęściej zadawane pytania Jakie warzywa ekologiczne są najbogatsze w białko? Najbogatsze w białko warzywa ekologiczne to fasola, szpinak, brokuł, batat, cukinia, a także kapusta. Czy konieczne jest spożywanie warzyw ekologicznych? Nie jest to konieczne, ale warto wybierać produkty ekologiczne, ponieważ są one wolne od szkodliwych substancji oraz zawierają więcej składników odżywczych. Jakie przeciwutleniacze znajdują
Żyję by jeśćColeslaw - pyszna surówka, popularna niemalże na całym świecie. U mnie dziś w wersji z czerwonej kapusty. Surówka bardzo smaczna, łatwa w wykonaniu z niedrogich składników. Doskonała jako dodatek do obiadu, do grilla, kebaba czy hamburgera. Najlepiej smakuje jak się ją przygotuje co najmniej godzinę przed podaniem, a jeszcze lepiej dzień wcześniej. Polecam :) Składniki - pół niedużej główki czerwonej kapusty - 1 marchewka(...)cebula dymka - 1 łyżka majonezu - 1 łyżka śmietany/jogurtu - 1 łyżka mleka - 2 łyżeczki soku z cytryny - 1/2 łyżeczki cukru pudru - sól, pieprz do smaku Wykonanie Kapustę ścieram na tarce o dużych oczkach (możecie drobno poszatkować) tak samo ścieram marchewkę i obrane ze skórki jabłko, cebulkę kroję w drobną kostkę. Dodaję pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszam i odstawiam
Kuchnia z widokiem na ogródBardzo prosta, dwuskładnikowa sałatka obiadowa. Słodka za sprawą buraków czerwonych, a kwaśna przez kiszoną kapustę. Przy okazji blada kapusta nabrała rumieńców, bo nie tylko walor smakowy, ale i estetyczny jest ważny. Sałatka idealna do obiadu, my jedliśmy do kotletów schabowych. Buraki zamiast kroić w kostkę można zetrzeć na tarce, a śmietanę można zamienić na oliwę. Składniki: ? 2 buraki ugotowane(...)garści kapusty kiszonej ? 2 łyżki śmietany ? 2 łyżki soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku ? 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie: ? Ugotowane buraki w łupinach obrać i pokroić w kostkę. ? Kiszoną kapustę pokroić. ? Wymieszać kapustę z buraczkami, śmietaną. ? Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem
To co kochamSkładniki : Na ciasto : 60 dkg mąki 1 całe jajko szczypta soli około 280 ml letniej wody Na farsz : 1 kg kapusty kiszonej 2 średnie cebule sól pieprz czarny świeżo zmielony 4 - 5 łyżek oleju 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ( opcjonalnie ) Przygotuj dodatkowo : kilka łyżek smalcu ze skwarkami lub oliwy z oliwek Sposób wykonania : K iszoną kapustę(...)odcedzamy z nadmiaru kwasu, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 40 minut. Następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzoną kapustę odciskamy z resztek wody i drobno siekamy tasakiem na deseczce. Posiekaną kapustę wsypujemy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na jasnozłoty kolor. Kapustę mieszamy z przestygniętą cebulą , doprawiamy do smaku solą
Przepisy i porady kulinarneSurówka z kiszonej kapusty inna niż wszystkie Pyszny i bardzo zdrowy dodatek do obiadu. Ta surówka to prawdziwa bomba witaminowa, spróbuj a pokochasz! Składniki: ok 300g kiszonej kapusty pół czerwonej papryki 1 jabłko 1 marchew pół szklanki kukurydzy konserwowej pół pęczka natki pietruszki 3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu pieprz mielony *** Kapustę drobno kroimy, jeśli(...)TAKŻE: SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Surówka z kiszonej kapusty inna niż wszystkie pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytempatentów na zagospodarowanie czerstwego lub "niechcianego" chleba. Tym razem "krwi" rosołu nie było, więc wpadłem na kolejny, genialny (sorki za skromność) pomysł. Otwieram lodówkę i co widzę? Ano widzę kapustę kiszoną. Dosłownie garstka została. Soku z kiszonej kapusty (poprzedniej-po odciśnięciu), podobnie jak z ogórków kiszonych, nie wylewam. Zbieram do słoików. No co, lubię sobie czasami coś pomoczyć(...)koniec najwyżej doprawicie. Smacznego życzę. Wasz "król" czerstwego chleba. Składniki: 300 g czerstwego chleba 1 mała cebula 4 ząbki czosnku 150 g kapusty kiszonej 250 ml soku z kapusty kiszonej 200 g wędzonego boczku 200 g kiełbasy śląskiej 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka soli wędzonej pieprz Przygotowanie
R'n'G Kitchenmuszę przyznać, że przepadam choć moi domownicy niekoniecznie… A wy? Jak często go przygotowujecie? Tylko na święta czy również bez okazji? Uwielbiam tradycyjny bigos, na samej kiszonej kapuście, z mięsiwem, grzybkami suszonymi, wędzonymi śliwkami, podlany winem. Kwaśny i aromatyczny, gotowany 3 dni. Rarytas! Pamiętajcie też, że bigos świetnie się mrozi – więc nadmiar można w ten sposób zachować(...)później. PRZEPIS NA B IGOS ŚWIĄTECZNY Składniki na bigos: 2 – 2,5 kg kapusty kiszonej 4 cebule 4 ząbki czosnku 0,5kg kiełbasy wędzonej 0,5kg boczku wędzonego 0,5kg innego mięsa pieczonego czy okrawków z wędliny 100g grzybów suszonych 250g pieczarek kilka śliwek wędzonych garść suszonych śliwek garść rodzynek 1 mały słoiczek 200g powideł śliwkowych 1 mały słoiczek konfitury
Dorota SmakujeZimowe dni sprawiają, że nabieramy ochoty na pożywne dania na ciepło. Takie danie znalazłam przeglądając stare notatki. Czerwona kapusta w połączeniu z fasolą to świetna alternatywa na sycący i rozgrzewający posiłek. Może to być samodzielne danie lub dodatek np. do schabowego czy mielonego kotleta. Polecam :) Składniki: - mała główka czerwonej kapusty ( ok. 1 kg ) -200 g białej(...)koncentratu pomidorowego -dowolna zielenina Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Drugiego dnia zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować, włożyć do szerokiego rondla, zalać szklanką wody i dusić. Po 20 minutach dodać paprykę, odsączoną fasolę i dusić na małym ogniu. W tym czasie rozgrzać na patelni olej
Kulinarne przemysleniaŁazanki można przygotować ze słodką kapustą lub kiszoną oraz grzybami leśnymi albo pieczarkami. Ja przygotowałam je z kapustą kiszoną i pieczarkami, wyszły bardzo smaczne, polecam państwu przepis. SKŁADNIKI : 1 kg kiszonej kapusty 1 łyżka jarzynki 250 g makaronu-łazanki 500 g pieczarek 1 duża cebula olej do podsmażenia sól, pieprz, magi do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kapustę gotujemy z jarzynką do miękkości, następnie odcedzamy, studzimy i kroimy na kawałki. Pieczarki i cebulę kroimy na kawałki, podsmażamy na oleju aż płyny odparują. Doprawiamy solą i pieprzem następnie dodajemy kapustę i podsmażamy. Makaron mieszamy z farszem i danie gotowe. Smacznego . Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji
Kulinarne Fantazje MarioliJest wiele wersji sosu pomidorowego do gołąbków. Można zrobić sos jak za starych dobrych czasów, z zasmażki z wodą z gotowania kapusty z koncentratem pomidorowym (taki właśnie robiła moja babcia i dokładnie ten sam pojawi się kiedyś na blogu). Można usmażyć cebulę, dodać do niej rzadszej passaty, doprawić, zagotować. Można zrobić też tak jak ja zrobiłam parę dni temu, czyli(...)pasuje, bo po prostu tego nie wiem. Wiem natomiast, że sos pomidorowy to dla mnie podstawa i tak naprawdę z tej całej potrawy najbardziej smakuje mi kapusta w tym sosie. Ciężko jest więc mi z niego zrezygnować. A, wspomnę Wam jeszcze o jednej rzeczy: o tym w jaki sposób ten sos można wykorzystać do gołąbków. Ja mam w sumie przećwiczone
KardamonovySkładniki: 500 g kiszonej kapusty 140 g chorizo 1 cebula 6 średnich ziemniaków 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 2 łyżki oleju sól, pieprz posiekana natka pietruszki Sposób wykonania: W dużym garnku podgrzewamy olej. Wrzucamy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, szklimy. Dodajmy pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo i obsmażamy ją razem(...)chorizą będą rumiane wlewamy gorący bulion. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującej się zupy. Ziemniaki gotujemy do miękkości a w tym czasie odciskamy i szatkujemy kapustę. Przygotowaną kapustę wrzucamy do zupy, dodajemy kumin, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy około 15 minut, do miękkości kapusty. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki
Qchnia po prostu