Zapraszam na pyszne, chrupiące krokiety z kapustą kiszoną i boczkiem wędzonym. Chociaż krokiety należą do tych dan pracochłonnych, to myślę że dla nich warto poświęcić ten czas. Składniki: ciasto na naleśniki tu 700 g kapusty kiszonej 250 g boczku wędzonego 2 cebule olej do smażenia 1 płaska łyżeczka kminku 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe(...)łyżki mleka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Cebulę i boczek kroję w drobną kostkę. W garnku rozgrzewam tłuszcz, podsmażam cebulę i dodaję boczek, razem smażę. Kapustę odciskam, szatkuję i przekładam do garnka z boczkiem. Dodaję majeranek, liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek. Wlewam 1/2 szklanki wody, dusze około 30 minut. Od czasu do czasu
magiczna kuchnia Kasipiekarnika podczas zapiekania jest niego opisania, a o smaku już nie wspomnę. Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA GOŁĄBKI Z MIĘSEM I PIECZARKAMI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 1 główka kapusty 600 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g ryżu 500 g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz papryka słodka Wykonanie Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawić(...)przestygnięcia. Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć we wrzątku. Następnie oddzielać liście, z każdego z nich poodcinać twarde części. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na odrobinie masła. Kolejno do cebuli dodać pokrojone pieczarki, dusić przez kilka minut. Do dużej miski przełożyć ryż, mięso, podsmażoną z pieczarkami cebulę, jajko, sól, pieprz oraz paprykę słodka. Całość wymieszać na jednolitą masę
Przepiski.plSkładniki: młoda kapusta 2 główki większe, olej rzepakowy 2 łyżki do parzenia kapusty, ryż do gotowania 2 szklanki, mielona karkówka 50 dag, przyprawa do karkówki 1 opakowanie, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżka, jajka 2 sztuki, koperek siekany 1/2 pęczka, woda 3 szklanki, sok pomidorowy 1 litr, śmietana 1 łyżka, mąka pszenna 1,5 lyżki(...)główki kapusty wyciąć głąb, włożyć główkę do wrzątku z olejem, tak co pół minuty ściągać widelcem liście z główki, z wystudzonych liści małym nożykiem ściąć na płasko kawałek grubego nerwu. Ryż ugotować, odcedzić na durszlaku, wsypać do miski i dobrze wymieszać ręką z mięsem mielonym, przyprawą do karkówki, papryką, pieprzem czarnym, kucharkiem, koperkiem, jajkiem. Na każdy liść nałożyć porcję farszu
W Mojej Kuchni Lubięprzekroczeniu norm spożywanej soli, zwłaszcza tej kuchennej. Sól kłodawska wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, antybakteryjne, stosowana z cytryną łagodzi objawy migreny. Sól kłodawska ma bardzo wiele prozdrowotnych właściwości. Sok z kiszonej kapusty – 1 szklanka dziennie Kapusta kiszona – poddana naturalnemu procesowi fermentacji. Zawiera wiele pożytecznych dla naszego organizmu bakterii. Należy pamiętać, że nie możemy do tego celu używać soku z kapusty(...)kwaszonej! Najlepszym sposobem jest samodzielne kiszenie kapusty, lub kupowanie kapusty kiszonej i wyciskanie z niej soku. Sok z ogórków kiszonych – 1 szklanka dziennie Zarówno sok jak i same kiszonki, to cenne źródło bakterii kwasu mlekowego, który ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim wzmacnia organizm, poprawia pracę układu trawiennego, ułatwia wchłanianie do organizmu substancji odżywczych. Kiszonki zawierają
ProstePesto.plbyło moje zdziwienie gdy usłyszałem… Moja babcia też robiła w piekarniku… Ale, bo zawsze jest, jakie 😊 powinno być więcej czosnku i majeranku 😊 Wymyśliłem sobie do tego kiszoną kapustę z bekonem i suszonymi pomidorami. Lenka i moje domowe Jury stwierdziło… Rewelacja 😊 Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, zapraszam na Placki ziemniaczane Zemiakové Placky i życzę(...)Jajko – 2 sztuki Mąka – 50-70 gram Czosnek – 5 ząbków Majeranek suszony – 5 łyżeczek Sól – do smaku Pieprz świeżo zmielony – do smaku Dodatek ⤵️ Kapusta kiszona – 700 gram Suszone pomidory – 100 gram Bekon w kostkach – 400 gram Sól – do smaku Pieprz świeżo zmielony – do smaku Z pewnością składniki są już
RafalCookPyszny bigos z młodej kapusty ale zapiekany. Zrobiłam go z żeberkami i parówkami bo akurat to miałam w lodówce. Możecie dodać inne mięso i wędliny. Bigos tak naprawdę piecze się sam a my tylko czekamy na efekt końcowy. Wyszedł pyszny bigosik. 1 cebula 1 główka młodej kapusty nieduża 30 dkg parówek 50 dkg żeberek 1 marchewka 1 kawałek pora(...)wina białego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki wędzonej tymianek olej rzepakowy 750 ml wody Kapustę szatkuję, marchew obraną i seler ścieram na tarce jarzynowej. Cebulę i por drobno kroję. Na patelni przesmażam na oleju cebulę i por, dodaję marchewkę, seler, koncentrat pomidorowy, paprykę pokrojoną,paprykę wędzoną, wino
wesoła kuchniaKlopsiki duszone w młodej kapuście to przepyszne i proste danie jednogarnkowe . Sezon na młodą kapustę w pełni, więc trzeba to wykorzystać. Pulpeciki są doskonałym pomysłem na obiad , podane z dodatkiem młodych ziemniaków, posypane dużą ilością świeżego koperku smakują wybornie. Takie klopsiki jadłam kiedyś dawno temu u przyjaciół na obiedzie i tak mi posmakowały, że przygotowuję je co roku w sezonie(...)wiosenno- letnim. Klopsiki duszone w młodej kapuście - składniki: Pulpety: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 1 cebula * pół bułki kajzerki namoczonej w mleku * 1 płaska łyżeczka soli * pół łyżeczki czarnego pieprzu mielonego * 1/3 szklanki wody * bułka tarta do panierki * olej do smażenia Dodatkowo: * pół główki młodej kapusty * 1 cebula * 1 marchewka * 2 łyżki masła * 3 liście laurowe
Zrób to smaczniePyszne żeberka z kiszoną kapustą w słoiku. Danie obiadowe zamknięte na dłużej :) SKŁADNIKI : 3 kg kiszonej kapusty liść laurowy, pieprz w ziarnkach i ziele angielskie 2-3 kg żeberek(...)Żeberka myjemy , osuszamy i przyprawiamy. układamy na blaszce piekarnika, przykrywamy folia i pieczemy około 1-2 godzin, w temperaturze 180 % C, do miękkości. Pod koniec pieczenia ściągamy folię. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Do kapusty wlewamy soki które wytworzyły się z pieczenia żeberek. Mieszamy. Do słoików wkładamy porcję kapusty
Kulinarne Fantazje Mariolikolorową pierzynką to idealna propozycja na szybki obiad. Kurczak pod kolorową pierzynką to nic innego, jak kotleciki otulone pyszną pierzynką składającą się z kolorowych warzyw, takich jak młoda kapusta, por, marchewka i czerwona papryka. Samo mięso jest bardzo soczyste i delikatne a kolorowa pierzynka dodaje mu jeszcze lepszego smaku. Dzięki temu, że danie to jest kolorowe, dzieciaki bardzo chętnie(...)kolorowe danie obiadowe idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Smacznego! PRZEPIS NA KURCZAKA POD KOLOROWĄ PIERZYNKĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 500 g fileta z kurczaka 1/2 główki młodej kapusty 1/2 pora 1 marchewka 1/2 czerwonej papryki 200 g żółtego sera 4 łyżki śmietany lub twarogu delikatnego „President” ze szczypiorkiem sól pieprz papryka słodka przyprawa do kurczaka Wykonanie Filety
Przepiski.plPlacuszki ziemniaczane z młodą kapustą Znudziły się Wam ciągle gotowane ziemniaki. Proponuje placuszki z ziemniaków młodych z młodą kapustką. Takie placuszki z ziemniaków możemy polać sosem oraz mięsem. Smakują jak kopytka, ale są dużo lepsze. 12 porcji 50 minut czas przygotowania Składnik: · ½ kg ziemniaków młodych · ½ główki kapusty(...)ugotowaniu studzimy i przeciskamy przez praskę albo mielimy. 3. Wbijamy jajka, wlewamy oliwę, wsypujemy sól oraz pieprz i dodajemy obraną, drobno pokrojoną usmażoną cebulę. 4. Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. 5. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy z kapustą. 6. Wsypujemy Vegetę, cukier
Kulinarna Chwilaprzepis stworzyłam specjalnie dla mojego męża, który bardzo lubi czerwoną kapustę, a w tej surówce wprost uwielbia. Surówka doskonale sprawdza się jako dodatek do obiadów, ale również do grilla, bułek, pity, tortilli... Możecie ją trzymać w lodówce ok. 2 tygodnie, z każdym dniem jest lepsza Co potrzeba: 700 g czerwonej kapusty, 1 marchewka (ok. 170-180 g), 1 średnia cebula(...)potrzeba na zalewę: 50 g cukru, 50 ml wody, 50 ml oleju, 50 ml octu jabłkowego, 1 płaska łyżeczka soli Wykonanie: Kapustę kroimy w cienkie paseczki lub szatkujemy, dajemy do większego pojemnika. Dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach, cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Całość mieszamy. Wszystkie składniki na zalewę dajemy do rondelka, mieszając doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do rozpuszczenia się
Bułka z ChlebemZrazy z mozzarellą w młodej kapuście Pyszne zrazy z mięsa wieprzowego z dodatkiem mozzarelli, która sprawia, że mięso jest soczyste, podane w młodej kapuście. 11 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: · 1 kg schabu · 2 kulki mozzarelli · Mąka do panierki(...)Olej do smażenia · 1 główka młodej kapusty · 10 dag boczku wędzonego · 1 marchew · 1 cebula · 1 łyżeczka octu jabłkowego · ½ łyżeczki cukru
Kulinarna ChwilaSurówka z białej kapusty, pora i rzodkiewki – prosta w wykonaniu a jednocześnie pyszna. Pasuje do dań obiadowych zarówno tych mięsnych, jak i rybnych. Czas przygotowania : 30 minut Ilość porcji: 2-4 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI : 1/2 małej główki kapusty białej 1 duży por 1 pęczek rzodkiewki 2 łyżki majonezu sól pieprz(...)Kapustę szadkujemy. Pora i rzodkiewkę kroimy w półplasterki. Warzywa wrzucamy do miski solimy i odstawiamy na 20 minut. Po 20 minutach odlewamy sok który puścil z warzyw. Dodajemy majonez i mieszamy. Pieprzymy i solimy do smaku. Gotowe…. Smacznego Artykuł Surówka z białej kapusty, rzodkiewki i pora pochodzi z serwisu
karolgotuje