Szybkie i łatwe gołąbki z młodą kapustą. U mnie w wersji nieco nowoczesnej dla tych co nie mają czasu i kochają kuchnie jednogarnkową. Jest to również potrawa którą możecie zrobić w kociołku na letnich spotkaniach w gronie znajomych. Duża porcja która tutaj robię spokojnie wystarcza dla 6-8 osób. Składniki na mięsny farsz: - 70 dag mielonej łopatki(...)bułki tartej - jajko - sól - pieprz - olej do smażenia 1. W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki farszu aby powstała zwarta masa. Formujemy pulpety. Obsmażamy na złoty kolor. Kapusta w sosie: - 1 główka młodej kapusty - 2 duże marchewki - 1 cebula - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - sól - pieprz - olej 1. Drobno kroimy kapustę i cebulę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych
Apetyczna babeczkaPomysł na sezonowy obiad- bigos ze słodkiej i kruchej, młodej kapusty z dodatkiem pomidorów i kiełbasy, doskonały na wiosenno-letni obiad (bo smakiem młodej kapusty będziemy cieszyć się jeszcze latem). Jednogarnkowy i ultraszybki, bo do zrobienia w 20 minut! A jak wolisz wersję młodej kapusty bez kiełbaski i pomidorów, to zapraszam po przepis na bigos maślany (klik) . 5-6 porcji(...)młodej kapusty 250 g kiełbasy 100 g masła 4 pomidory 1 szklanka wody 1 cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka suszonej włoszczyzny sól, pieprz do smaku Pomidory zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, a następnie ściągnąć skórę i pokroić na większe kawałki. Posiekaną cebulę wraz z pokrojoną w plastry kiełbaską podsmażyć na oleju, dodać poszatkowaną kapustę, chwilę podsmażyć
Kraina Miodem Płynącaprzygotowania potrzebujemy: Młoda kapusta– 700g Boczek- 300g Pieczarki- 230g Pomidorki rzymskie- 160g Masło- 70g Smalec- 50g Sos chili- 25g Sól, pieprz, papryka słodka Kapustę myjemy i szatkujemy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, boczek w cienkie plasterki. W szerokiej patelni smażymy boczek z dodatkiem smalcu. Gdy boczek się zrumieni, odsuwamy go na bok i podsmażamy przez chwilę przekrojone na pół(...)pomidorki. Pomidorki wyjmujemy, dodajemy masło, kapustę i pieczarki. Przyprawiamy. Smażymy do preferowanej miękkości kapusty. Dodajemy sos i pomidorki i całości mieszamy i smażymy chwilę. Smacznego Makro w 100g 142kcl B- 4,5g T-12g W-2,2g Makro w porcji 383g
serzmiesemkomperami – kuchnia podkarpacka Pod tą tajemniczą nazwą kryje się wywar z kości baranich na kwasie z kiszonej kapusty, podawany z gotowanymi ziemniakami. War z komperami to bardzo prosta zupa, jednak dzięki wodzie z kiszonej kapusty ma mocny, charakterystyczny smak, który doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami i innymi warzywami korzeniowymi. Danie to jest typowe dla Beskidu Niskiego i wywodzi się(...)rosołu (3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, cebula) 1-2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego szczypta majeranku, 3 ząbki czosnku około 500 ml soku z kiszonej kapusty sól, pieprz Kości baranie lub jagnięce zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem obranych jarzyn, liści laurowych i ziela angielskiego aż do powstania esencjonalnego rosołu. Przecedzamy. Do waru dodajemy
Trzeci talerzRyba z młodą kapustą w naleśniku Lubię robić eksperymenty na potrawach i muszę przyznać, że połączenie ryby z młoda kapustą to był super pomysł Składniki na naleśniki: · 2 szk. mąki pszennej · Jajko · 1 szk. wody gazowanej(...)szklanka mleka · Szczypta soli Składniki na farsz: · 1 mała główka kapusty młodej · 1 marchew · Vegeta · Trochę octu · 1 łyżka mąki pszennej
Kulinarna Chwilataki jedliśmy i bardzo nam posmakował. Dlatego od razu poprosiliśmy o przepis, a dziś dzielimy się nim z wami. Pychotka! Przepis na bigos z mięsem mielonym Składniki: główka młodej kapusty, 3 cebule, 500 gramów mielonej wieprzowiny, 250 gramów pieczarek, 1 papryka, puszka pomidorów w zalewie, łyżka papryki w proszku, sól, pieprz, olej. Jak zrobić bigos z mięsem mielonym? W dużym(...)wrzuć posiekaną cebulę, pieczarki pokrojone w plasterki i mięso. Smaż około 10 minut, jednocześnie rozdrabniając mięso, aż wszystko lekko się zrumieni, wsyp paprykę i wymieszaj. Teraz do garnka dodaj kapustę pokrojoną dość grubo, paprykę pokrojoną w paski i pomidory razem z sokiem, dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem 10-15 minut. Rada: bigos można też przygotować ze zwykłej kapusty, wówczas jednak
Kulinarna Polskaktórym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej, między innymi: sałatkę z pieczonych buraków surówkę z czerwonej kapusty z chrzanem pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę(...)kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków
Kulinarne przygody GatitySkładniki: golonki wieprzowe 4 sztuki średnie, woda 1,5 litra, przyprawa do soczystych żeberek VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kiszona kapusta 1 kg, cukier 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka Oczyszczone, umyte średniej wielkości golonki wieprzowe włożyć do szybkowara, wsypać przyprawę do soczystych żeberek VEGETA NATUR - duży wybór tej marki "zobacz(...)liście laurowe, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasdyczeniu pary gotować na średnim ogniu około 60 minut. Szybkowar otworzyć gdy spuści ciśnienie, golonki wyjąć z wywaru, do wywaru dodać kiszoną kapustę, zamknąc szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 20 minut na średnim ogniu, po ugotowaniu można nadmiar wywaru odlać z kapusty, wsypać cukier, paprykę ostrą, wymieszać. Do kapusty dodać golonki, podawać
W Mojej Kuchni LubięPrzepis zero waste, czyli łazanki z pozostałych naleśników oraz z czerwonej kapusty... a do nich do popicia zakwas z buraków Ciasto gryczane: 200 gram mąki gryczanej 2 szklanki wody jajko ( u mnie bez niego) sól do smaku olej do smażenia 1/2 główki czerwonej kapusty pokrojonej w kostkę cebula czerwona pokrojona w kostkę 3 liście laurowy ziele angielskie sól i pieprz(...)smaku olej do przesmażenia Z mąki, wody i szczypty soli zrobić ciasto. Smażyć cienkie naleśniki. Wystudzić. Powinny być zimne, wtedy lepiej się kroją. Kapustę zalać wrzątkiem i pogotować kilka minut w niewielkiej ilości wody z liściem i zielem angielskim. Dosolić do smaku. ( Można wsypać trochę bulionu w proszku lub zagotować w bulionie warzywnym). Przecedzić. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć
AZgotuj!kości i skóry 4 sztuki, jogurt naturalny 180 gram, przyprawa kebab-gyros 1 opakowanie, przyprawa w płynie VEGETA NATUR 1 łyżeczka "zobacz TUTAJ" olej rzepakowy do smażenia 4 łyżki kapusta biała 1 mała główka, cebula 1 sztuka, cukier 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka, olej rzepakowy 2 łyżki jogurt naturalny gęsty grecki(...)gorący olej włożyć mięsko z marynatą, podsmażać z każdej strony na złocisto, wlać 1/2 szklanki i pod przykryciem dusić z 30 minut na średnim ogniu, wystudzić na letnie mięsko. Kapustę białą drobno pokroić, zalać wrzątkiem, po 2 minutach wylać na sito, cebulę drobno pokroić wsypać do miski z cukrem, solą, pieprzem, wsypać kapustę z sitka, wymieszać, wlać olej i ocet
W Mojej Kuchni LubięBardzo prosta surówka z czerwonej kapusty Składniki: 500g czerwonej kapusty 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli pieprz sok z cytryny posiekaj kapustę w cienkie paseczki posyp solą i cukrem i dokładnie wymieszaj. odstaw na bok na pół godziny po tym czasie wymieszaj znowu lekko ją wyciskając. odstaw na kolejne pół godziny po tym czasie dopraw kapustę pieprzem. Połowę dopraw również(...)jednej strony była ciemniejsza, a z drugiej jaśniejsza* Smacznego! *zarówno w wersji z jak i bez cytryny ta surówka jest bardzo smaczna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY pochodzi z serwisu SandraFrej.com
SandraFrej.comnaszej diety szczególnie teraz, kiedy musimy dbać o dobrą odporność. Co ważne jaglana zawiera żelazo, krzem, lecytynę i jest bezglutenowa. Sezon by dbać o siebie w pełni, więc kapusta kiszona na piedestale – tania i jaka zdrowa! Wypróbujcie też moje inne przepisy na Kapuśniak z białą kiełbasą , kapuśniak z kurczakiem , Kapuśniak dieta dr Dąbrowskiej , zupa z kiszonej kapusty . PRZEPIS ZUPA KAPUŚNIAK(...)KASZĄ JAGLANĄ Składniki zupa kapuśniak z kasza jaglaną: 800g ziemniaków 5 łyżek kaszy jaglanej suchej 1 cebula 3 łyżki oleju 4 marchewki 200-300g kiszonej kapusty (ilość w zależności od kwaśności) 2 łyżki soczewicy czerwonej suchej 1 liść laurowy 10 szt ziela angielskiego sól pieprz ziołowy 1 łyżeczka czosnku granulowanego mielony ostropest do oprószenia przed podaniem – opcjonalnie
Dorota SmakujeBardzo smaczna surówka z białej kapusty, cebuli i tartej marchewki. Większości pewnie bardzo dobrze znana. Im dłużej stoi, tym lepiej smakuje. Super, gdy chcemy „załatwić” surówkę na 2 dni z rzędu;) 1/2 główki białej kapusty (około 500 g już poszatkowanej) 1 marchewka 1 cebula Sos: 2/3 szkl. majonezu (u mnie kielecki) 1/2 szkl. mleka 4 łyżeczki cukru pudru(...)łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu Kapustę szatkujemy drobno. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Obraną marchewkę trzemy na tarce jarzynowej. Składniki na sos mieszamy razem. Łączymy z kapustą, marchewką i cebulą (przed dodaniem sosu, warzywa można lekko ugnieść). Mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Źródło
Smaki Na TalerzuGolonki zapiekane z kapustą kiszoną to przysmak nie jednej osoby. Kapustka i golonki tak przygotowane są mięciutkie i pyszne. Polecam. SKŁADNIKI : 6-8 małych golonek wieprzowych 3 liście laurowe kilka kulek pieprzu 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka chili słodka do smaku(...)KAPUSTA : 1 kg kiszonej kapusty 1 duża cebula trochę oleju 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego sól do smaku 1 marchew, kawałek selera 3 szklanki wywaru z gotowania się golonek jarzynka do smaku słodka i ostra papryka 4-5 ząbków czosnku
Kulinarne Fantazje MarioliOstra od chrzanu, słodka od jabłka i marchewki i lekko kwaskowa od cytryny. Jest nieco podobna do wszystkim znanego colesława, jednak nie zawiera tak dużo majonezu, zrobiona jest z kapusty pekińskiej, która jest bardziej lekkostrawna od zwykłej kapusty głowiastej, nie zawiera musztardy i octu, ma za to ostry polski chrzan:) 8 liści kapusty pekińskiej 1 średnia marchewka 1 średnie jabłko(...)mała cebula 200 g jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka sól i pieprz Liście kapusty umyć i drobno pokroić. Jabłko i marchew obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Kapustę , jabłko i marchew wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać jogurt, majonez, chrzan, sok z cytryny, sól i pieprz. Dodać
Krylowa Kuchnia