kapustą - 19268 przepisów (strona:300/1285)

Surówka z białej kapusty (jak w barze chińskim) 102

chińskiego baru.  Czasami sama coś ugotuję na wzór tamtej kuchni. Tym razem zrobiłam surówkę, którą wręcz zawsze opycham się, będąc w takim barze.  Składniki: * 70 dkg białej kapusty * 1 duża marchew * 1 nieduża papryczka chilli * 75 ml octu ryżowego * 1/3 szklanki oleju rzepakowego * 3 łyżki cukru * 1 płaska łyżeczka soli Kapustę posiekałam dość drobno i posoliłam. Wymieszałam(...)odstawiłam na 30 minut, żeby kapusta trochę puściła sok.  Po tym czasie odcisnęłam nadmiar soku z kapusty i starłam na tarce jarzynowej na grubych oczkach marchew.  Pokroiłam drobno papryczkę chilli i wszystkie składniki wymieszałam.  Wlałam olej i ocet ryżowy. Dosypałam cukier. Wymieszałam i odstawiłam do lodówki na ok. 30 minut by surówka przeszła smakami.  Świetny dodatek

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka drobiowa z kapustą pekińską 441

Zaciekawiła mnie ta sałatka z dodatkiem kapusty pekińskiej. Do niedawna jedyną sałatką z jej udziałem jaką przygotowywałam była sałatka „Gyros”. Ta jest równie dobra, choć moim zdaniem najlepsza jest tego samego dnia po przygotowaniu. 1 średniej wielkości kapusta pekińska 2 wędzone piersi kurczaka (lub surowe) 5 jajek 5-6 ogórków konserwowych 3-4 płaty papryki konserwowej 1 puszka(...)kukurydzy 1 por sól, pieprz majonez (np kielecki) Kapustę drobno szatkujemy. Zasypujemy ją niewielką ilością soli i mieszamy. Po czasie odciskamy nadmiar wody. Mięso kurczaka kroimy w kostkę (surowe doprawiamy i obsmażamy na rozgrzanej patelni). Ogórki konserwowe oraz paprykę kroimy w kostkę. Por kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie dużą ilością wrzątku. Jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy białka od żółtek

Smaki Na Talerzu
Obiadowe łazanki z paprykowo pomidorową nutą 135

urozmaicać znane i lubiane dania. Dziś dodałam trochę przypraw, przecieru, dużo kiełbasy i… wyszło naprawdę pysznie. Spróbujcie, polecam i Wam takie obiadowe łazanki z paprykowo pomidorową nutą. Makaron, kapusta, pieczarki i duża ilość kiełbasy. To musi smakować Składniki: 1 główka białej kapusty opakowanie kiełbasy – u mnie śląska wieprzowa Duda 1 cebula 1-2 łyżki słodkiej czerwonej papryki mała(...)łyżki posiekanej zielonej pietruszki 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 250 g pieczarek 250 g makaronu łazankowego czarny pieprz i sól do smaku 2-3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy / trzemy na tarce. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W dużym garnku podsmażamy na oleju pokrojoną drobno cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w dużą kostkę pieczarki (wcześniej obrane, ja używam

Słodkie okruszki
Surówka z czerwonej kapusty z granatem 78

biorąc pod uwagę pogodę, która panuje dzisiaj za oknem – deszcz, śnieg, wiatr, a potem przeziębienie gotowe. Dlatego aby uchronić nasz organizm przed takim scenariuszem polecam surówkę z czerwonej kapusty z pestkami granatu. Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, wapnia, magnezu oraz potasu, a przy tym jest bardzo nisko kaloryczna w 100g ma tylko 4o kcal więc(...)pewno nie zagrozi naszej sylwetce. Do tego granat bogaty w białko, błonnik, kwas foliowy i beta karoten. Nie bez znaczenia nazywany jest owocem życia! Składniki: 1/4 małej główki czerwonej kapusty owoc granatu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego koperku sól, pieprz, oliwa Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy natkę, koperek, sól, pieprz oraz 3 łyżki oliwy

Życie ze smakiem
Bigos z czerwonej kapusty 97

podgrzybków 1 pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu mięsnego 1/2 litra passaty pomidorowej 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 liście laurowe 4 sztuki ziela angielskiego 200 g cukinii 1/2 główki kapusty czerwonej 1 szklanka kapusty kiszonej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku mielonego sól, pieprz Przygotowanie Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (około 3 litry ), dodajemy ½ łyżeczki soli, ziele(...)kawałki, przekładamy do drugiego garnka, wlewamy bulion z gotowania (500 ml), passatę, ketchup, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ugotowane grzyby suszone i pokrojone w paski, posiekaną natkę i kapustę kiszoną. Gotujemy na średnim ogniu przez 60 min. Następnie dodajemy kapustę poszatkowaną kapustę czerwoną i pokrojoną w zapałkę cukinię. Wsypujemy kminek i dusimy pod przykryciem przez 40 min. Często mieszamy

R'n'G Kitchen
Surówka Colesław 129

Popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta głowiasta. Nazwa pochodzi od niderlandzkiego słowa koolsla, oznaczającego sałatkę kapuścianą. W zależności od kraju czy upodobań dodawane są rozmaite dodatki jak: marchew, jabłko czy ananas. Jako sos używany bywa majonez lub maślanka, musztarda, czy ocet. Dodaje się również różne przyprawy i zioła. Od upodobań również zależy przygotowanie(...)starożytnych Rzymian, skąd została wcielona do wielu kultur kulinarnych Europy jak i świata. Sama nazwa surówki pochodzi z języka niderlandzkiego od słowa koolsla, które jest skrótem koolsalade (surówka z kapusty). Składniki: • 1 mała kapusta lub 1/2 główki większej (ok. 700 g) • 2 marchewki • 1 duża cebula • świeży koperek • sól • pieprz • ok 3-4 łyżki cukru pudru • ok. 2 łyżki majonezu

KUCHNIA POLSKA
Marynowana kapusta z marchewka w stylu koreanskim 98

Składniki   Bardzo smaczna przekąska, którą bardzo łatwo przygotować. 1 średnia kapusta biała 2 łyżeczki sól 1 łyżeczka olej roślinny 2-3 łyżeczki ocet probiotyczny np. . tutaj marchew 1,5-2 kg marchew 1 główka czosnku ostra papryka – opcjonalnie przyprawy do marchwi w języku koreańskim kupna ,lub własnej roboty 2 łyżki olej słonecznikowy 2 łyżeczki sól Do marynaty: 1 litr(...)przyprawa do marchwi: 1,5 łyżeczki bazylii suszonej 2 łyżeczki kolendry w proszku 1 łyżeczka papryki w proszku 1 łyżeczka kurkumy w proszku Wykonanie Przygotować kapustę jak na gołąbki we wrzącej wodzie . W dużym rondlu wlej wodę i włóż kapustę. Dodać sól (2 łyżeczki), olej roślinny (1 łyżeczka) i ocet (2-3 łyżeczki). Przykryć pokrywką ,zagotować .Gdy kapusta zacznie się

mojej kuchni
Kwaśny kapuśniaczek 133

Jedna z moich ulubionych zup. Idealna na zimę. Rozgrzewająca i tak syta, że nie przygotowuję już drugiego dania. Składniki: pół lub 3/4 słoika kapusty kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta , majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy(...)wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą i gotujemy. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, siekamy lekko kapustę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika

Na moim talerzu
Paszteciki 76

jest na prawdę warte polecenia, gdyż świetnie się z nim "pracuje". Paszteciki można nadziać tym czym mamy w lodówce, szpinakiem, kiełbasą, pasztetową, cebulą itd. moja wersja świąteczna z kiszoną kapustą i pieczarkami. Składniki: 1 kostka margaryny 1/4 l śmietany 50 g drożdży 600 g mąki 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki cukru Drożdże kruszymy i rozcieramy z cukrem, dodajemy(...)kostkę, dodajemy jajko i żółtka, wyrośnięte drożdże, śmietanę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło. (ok. 30 minut) Przygotowujemy farsz. Składniki: cebula 1/2 kg kiszonej kapusty 200 g pieczarek sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek Kapustę, gdy jest za kwaśna, płuczemy zimną wodą, odciskamy. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na oleju dodajemy

Na moim talerzu
Tort gołąbkowy 129

Jako setny przepis na moim blogu prezentuje Wam tort gołąbkowy. To tradycyjne gołąbki inaczej. Sposób przygotowania łatwiejszy, szybszy, bez zawijania i prezentuje się bardzo ładnie. Kapusta rozpływa się w ustach, jest bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe i z indyka) dwie szklanki (400 g) ryżu dwie małe kapusty dwa ząbki czosnku papryka czerwona ostra/słodka(...)pieprz, sól morska, bazylia cebula passata/przecier pomidorowy/pomidory w puszce 1. Z kapusty wycinamy głąb i siekamy ją na duże kawałki, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odcedzamy. 2. Gotujemy ryż na pół twardo (2 szklanki ryżu + 3 szklanki osolonej wody). Studzimy. 3. Mięso przyprawiamy (sól, pieprz, vegeta lub przyprawa do mięsa), dodajemy posiekany

Na moim talerzu
KARKÓWKA W KISZONEJ KAPUŚCIE NADZIEWANA CEBULĄ 133

śpieszę Wam z pomocą, tą karkówkę zdążycie przygotować jeszcze na dzisiejszy obiad. Tak przygotowana karkówka jest mięciutka i krucha, zasmakuje wszystkim Składniki: 1,5 kg karkówki 1 kg kiszonej kapusty przyprawa do karkówki 4 cebule Wykonanie: W karkówce nacinamy kieszenie, do 2/3 mięsa.Całe mięso dobrze nacieramy przyprawą, również w środku kieszeni. W każde nacięcie ( co 2 cm) wkładamy(...)pokrojone plastry cebuli. Tak przygotowaną karkówkę odkładamy na kilka godzin do lodówki.  Na dno naczynia żaroodpornego układamy warstwę kiszonej kapusty, na niej układamy mięso, z boków i wierzchu przykrywamy je kapustą. Naczynie zakrywamy pieczemy razem 2 godz. Po tym czasie naczynie odkrywamy, kapustę rozsuwamy na boki, aby zrumienić mięso. Podajemy z kapustą

Z Majeczką w kuchni
Gołąbki 153

robione przez mamę. Ostatnio zostało mi trochę ugotowanego ryżu z dnia poprzedniego więc postanowiłam zrobić gołąbki. Wymagają one trochę zachodu, ale warto ;) Gołąbki składniki 1 średniej wielkości biała kapusta 200 g mięsa wieprzowego  1/2 szklanki ryżu 1/2 litra bulionu  2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 mała cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gołąbki wykonanie: Ryż ugotować na sypko, dodać do mięsa(...)cebule drobniutko posiekać, można zetrzeć ją również na tarce. Mięso doprawić pieprzem i solą, majerankiem, słodką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszać. Kapustę gotujemy we wrzątku przez około 15 minut i obracając ją co kilka minut, uprzednio wycinając głąb. Po ostudzeniu obieramy z liści, odkrawamy z wierzchu tą grubszą część liścia. Jeżeli liście bliższe środka główki kapusty są zbyt twarde należy

Delusional Trine
Pierogi z kapustą i grzybami II wersja elastyczne ciasto 428

Święta już lada dzień, zaczyna się właśnie gorący okres w kuchni :) O tym co się dzieje w sklepach wolę nie wspominać :)) Spieszę do Was z przepisem na pierogi z kapustą i grzybami. Co prawda jeden, bardzo podobny przepis jest już na blogu, jednak ten różni się ciastem, które jest bardzo miękkie, elastyczne i bez problemu się je rozwałkowuje. Po ugotowaniu(...)koniec wbić całe jajka, wymieszać z ciastem. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30-60minut, by ciasto przestygło. Farsz:   1 kg kapusty kiszonej,  garść suszonych grzybów,  2 cebule,  sól, pieprz,  łyżka kaszy manny,  2 liście laurowe,  3 ziarna ziela angielskiego,  3 ziarna czarnego pieprzu,  olej

Z miłości do słodkości
Kulebiak z ciasta francuskiego z kapustą, grzybami i śliwkami 150

Przedstawiam przepis na świąteczny kulebiak, który z powodzeniem możemy podać do barszczu zamiast pasztecików. Jest łatwy do wykonania, bo musimy przygotować jedynie kapustę - ciasto francuskie kupimy w sklepie. 1 arkusz ciasta francuskiego  1/2 kg kapusty kiszonej  30g suszonych podgrzybków 1 cebula 100g suszonych śliwek olej sól, pieprz  1 jajko 1. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzątku, zostawiamy(...)przykryciem na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Odcedzamy na sitku, zachowując wodę z moczenia grzybów. Kapustę płuczemy pod zimną wodą, odciskamy i siekamy. Grzyby i śliwki kroimy na mniejsze kawałki. 2. Kapustę i grzyby zalewamy wodą z moczenia grzybów, gotujemy pod przykryciem przez 1h, do odparowania wody.Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i suszone śliwki. Dodajemy ugotowaną kapuste

Szefowa kuchni