okresie Bożego Narodzenia na Naszych stołach króluje kapusta i grzyby. Tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie wciąż wiecznie żywa!. Mimo, że czasem pozwolimy sobie na odrobinę nowocześności to jednak kapusta w grzybami w rodzinnym domu smakuje najlepiej. U mnie mocno grzybowa z aromatem jałowca. W tym roku pokusiła się o dodanie oleju rydzowego SemCo , co dodatkowo podkręciło aromat dania(...)Składniki: - 1 litr kiszonej kapusty, najlepiej domowej - 2 duże cebule - 1 szklanka grzybów suszonych, mogą być mieszane - kozaki, prawdziwki, podgrzybki - 1 szklanka czerwonego wina, polecam domowe porzeczkowe - 6 łyżek oleju rydzowego - 3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej - 3 wędzone śliwki z pestką - 10 ziaren jałowca - 10 ziaren pieprz - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 łyżki cukru 1. Grzyby zalewamy zimną wodą
Apetyczna babeczkaPoniżej przedstawiam prosty przepis na bigos, bez zbędnych dodatków. Jest dokładnie taki, jak kiedyś robiła moja babcia. źródło: pixabay.com Składniki: Kilogram kiszonej kapusty Kilogram mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka) Dwa pętka kiełbasy wiejskiej Mały przecier pomidorowy Pieprz mielony Sól Przygotowanie: Do garnka wlewamy pół litra wody, wrzucamy kilogram kapusty kiszonej, dodajemy sól. Gotujemy kiszoną kapustę(...)przez półtorej godziny, musi być miękka. Pamiętamy od przemieszaniu kapusty od czasu do czasu. W międzyczasie kroimy łopatkę i kiełbasę w kostkę, podsmażamy na patelce, a później prużymy w garnku, aż do ugotowania. Jak kapusta będzie miękka, wtedy dodajemy przecier pomidorowy i mięso. Całość mieszamy, próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Jak u mamyszklanki mąki, 1 jajko, około 1 szklanki letniej wody, szczypta soli. Farsz: 600 g ugotowanych ziemniaków, 600 g kapusty kiszonej, 2 łyżeczki miękkiego masła, 4 łyżki oleju, 2 płaskie łyżeczki majeranku, sól, pieprz do smaku. Kiedy zobaczyłam te pierożki po raz pierwszy od razu wiedziałam, że muszę je zrobić :) Urzekły mnie zarówno formą, jak i pomysłem na farsz, o którym(...)przyznam się szczerze, spotkałam się po raz pierwszy. Na moim stole Wigilijnym królowały zawsze pierogi z kapustą i grzybami lub pierogi ruskie - a tu poznałam bardzo ciekawą alternatywę na nowy smak - połączenie ugotowanych ziemniaków z kiszoną kapustą. Pomysł na ten farsz zaczerpnęłam z bloga sio-smutki , natomiast na ciasto pierogowe wykorzystałam tradycyjnie swój, sprawdzony przepis. Kapustę kiszoną drobno posiekać. Przełożyć
Świat Domowej KuchniPyszna, chrupiąca i bardzo zdrowa surówka z czerwonej kapusty z selerem naciowym i jabłkiem, będzie idealny dodatek do obiadu. Tym bardziej t eraz gdy za oknem zimno, musimy zadbać o dodatkowe witaminy. Składniki: 1/3 główki czerwonej kapusty 3 łodygi selera naciowego 1 jabłko sok z 1/2 cytryny majonez cukier sól, pieprz Wykonanie: Kapustę drobno(...)lekko posolić, wygnieść i odłożyć na 10 minut. Seler naciowy pokroić w cienkie plasterki, jabłko obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Seler i jabłko dodać do kapusty, skropić cytryną wymieszać. Dodać majonez i doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia KasiMoja propozycja na wigilijny stół - bigos z czerwonej kapusty. 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty ( (Przepis!) kilka liści laurowych ziele angielskie 2 sztuki czerwonej cebuli sól i pieprz do smaku kilka sztuk suszonej żurawiny i wiśni łyżeczka miodu szklanka czerwonego wina olej rzepakowy olej lniany z pierwszego tłoczenia do polania majeranek Na oleju zeszklić pociętą w piórka cebulę. Dodać(...)kapustę i przyprawy. Ponieważ maja domowa kapusta jest drobniutko pocięta - nie musiałam jej siekać. Dusić od czasu do czasu mieszając, wlać wino, odparować chwilę, dodać suszone owoce żurawiny i wiśni. Dodać łyżeczkę miodu. Dusić aż kapusta będzie miękka. Mnie zajęło to około 2 godzin
AZgotuj!Jesień warzywa kolorowe nam proponuje, z których smaczne i zdrowe dania wyczarowuję. Tym razem gołąbki przygotowałam, w liściach kapusty nietypowy farsz schowałam. Cebula, marchew papryki kolorowe, dynia, kasza i przyprawy w smaku wyjątkowe. Gołąbki olejem chili polałam i w piekarniku je wypiekałam. Podczas pieczenia wszystkie smaki się zmieszały, dzięki temu farsz wyszedł doskonały. Wędzona papryka była wyczuwalna(...)łyżeczka cukru brązowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 3 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego, 2 łyżki pietruszki suszonej, ponadto: sól himalajska do smaku, duża biała kapusta na gołąbki, świeży szczypiorek, jogurt naturalny albo śmietana 18%, sól, pieprz do smaku, olej rzepakowy chili. Przygotowanie: Farsz: Kaszę, dynię i warzywa na patelni można przygotować równocześnie. Kaszę gotujemy
Moniki SmakołykiKapuśniak z kiszonej kapusty i z wędzonymi żeberkami to pozycja, która gościła w kuchni mojej Mamy, odkąd sięgam pamięcią. Każdej jesieni (i jest tak też w tym roku), Mama kisi najlepszą kapustę, jaką można zjeść. Cieszymy się nią w Boże Narodzenie albo przygotowując bigos. Jednak nigdy nie może zabraknąć przepysznej zupy z jej udziałem. Bo to nie tylko wspaniały smak(...)chodzi o smaki wyniesione z domu. Wędzonka naprawdę daje bardzo dużo, chociaż nie wszędzie pasuje. Tutaj zdecydowanie podnosi smak potrawy. Jak ugotować pyszny kapuśniak? Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty i z wędzonymi żeberkami. Przepis na 6 porcji Składniki: 3 litry wody 70 dag wędzonych żeberek 3 duże ziemniaki 3 marchewki nieduża pietruszka plaster korzenia selera 1 cebula liść laurowy
Poezja Smaków - blog kulinarnyDziś zapraszam Was na surówkę z białej kapusty z cukinią i marchewką. Szybka, prosta i bardzo smaczna. Taka surówka będzie świetnym dodatek do dania głównego. Polecam :) Składniki: 1/3 główki białej kapusty 2 marchewki 1 cukinia 1 mała cebula sos 1 łyżeczka miodu 4 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny sól, pieprz Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, przełożyć(...)miski, lekko posolić, wygnieść i odłożyć na 10 minut. marchewkę i cebulę obrać. Cukinię z marchewką zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Do kapusty dodać marchewkę, cukinię oraz cebulę, wymieszać. W miseczce dokładnie wymieszać oliwę z miodem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać surówkę, dokładnie wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia KasiKlasyka! Surówka z czerwonej kapusty. Znana w naszym domu od zawsze, a jednak jeszcze do niedawna nie potrafiliśmy jej przygotować. Zupełnie przez przypadek udało się nam podglądnąć proces jej powstawania i jak się okazało to banalnie proste! Teraz gości na naszych talerzach przynajmniej raz w tygodniu, jako dodatek do wszelakich kotletów czy pieczeni :) Nie tylko świetnie uzupełnia dania, ale również(...)wnosi kolor do całej potrawy :) SKŁADNIKI: 1/2 główki czerwonej kapusty (ok. 1/2 kg) 1 średnie jabłko (ok. 150 g) 1 łyżka octu spirytusowego 3 łyżki oleju pieprz sól Kapustę drobno siekamy i przekładamy do garnka z osoloną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy przez ok 10 minut - do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Do zimnej kapusty ścieramy na tarce
Kuchnia od dwojganazwa pysznego zimowego dania włoskiego. Idealna sprawa na rozgrzewkę, o czym wie każdy, kto był na nartach we Włoszech. Jeśli nie masz bigosu można go zastąpić zwykłą kapustą i dłużej poddusić. Albo zrobić kapustę wigilijną specjalnie wg tego przepisu . Ta wersja przepisu jest szybsza niż tradycyjna, która zakładała gotowanie wszystkich składników w jednym garnków zaczynając od najdłużej się gotujących(...)ziemniaków, potem kapusty a na koniec gotowanie makaronu razem z pozostałymi warzywami. To jest szybsza i prostsza wersja, ale jeśli w jakiejś potrawie jest masło, zapieczony żółty ser i czosnek, to nie może być ona zła. Właściwie jest tak dobra, że warto sobie przygotować więcej bigosu i zamrozić, żeby mieć na zapas. My się zimy nie boimy! Składniki
Ugotowane pozamiataneSurówka z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminy C. Naturalne kiszonki to doskonały sposób na wzmocnienie odporności. Ta surówka jest nie tylko zdrowa, ale też smaczna i prosta w przygotowaniu. Kupując kapustę trzeba zwrócić uwagę, by była ona kiszona a nie kwaszona (z dodatkiem octu). 300 g kapusty kiszonej (może być z marchewką) 2 łyżki oleju 1 małe jabłko(...)małej cebuli 0,5 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli pieprz do smaku Kapustę odciskamy z soku i kroimy drobno. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki w misce i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz olejem. Gotowe
Dieta bez mlekaSkładniki: Kiszona kapusta 1 celula 3 ziemniaki kostka rosołowa sól, pieprz kilka suszonych grzybków Wykonanie: Kapustę opłukać 2 razy wodą (jeśli wolicie żeby kapuśniak był bardziej kwaśny można pominąć płukanie). Kapustę wrzucić do garnka, dolać wody, dodać cebulę i kostkę rosołową. Można również dodać kilka suszonych grzybków. Gotować do czasu kiedy kapusta będzie miękka. W osobnym garnku ugotować(...)pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy ziemniaki i kapusta będą miękkie połączyć je w jednym garnku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jest to przepis na kapuśniak bezmięsny ale można ugotować go również na żeberkach, wtedy zamiast kostki rosołowej gotuje się wywar z żeberek
Olga Piecze i GotujePomysł na niedzielny obiad. Drobiowe roladki z farszem z kapusty owinięte w boczek i tak zapieczone. Sporo pracy, ale warto spróbować filetów w takiej wersji. ROLADKI z KURCZAKA w BOCZKU Składniki: 1 duży filet z kurczaka 300 g kapusty kiszonej 1 garść grzybów suszonych 1 cebula liść laurowy 3 łyżki masła pieprz i sól do smaku 12 plastrów boczku kilka(...)gałązek świeżego rozmarynu (opcjonalnie) Przygotowanie: Grzyby moczymy, a następnie kroimy. Kapustę gotujemy z liściem laurowym. Kiedy zacznie robić się miękka dodajemy grzyby i gotujemy kilka minut razem. Po ugotowaniu całość odcedzamy z wody i studzimy. Wystudzoną kapustę z grzybami dodatkowo odciskamy z wody. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Filet
Bon appetit mon amieGęś ugotowałam sous vide, a następnie obsmażyłam. Trochę poszalałam z dodatkami, dlatego nie wymieniłam ich wszystkich w tytule ;) Oczywiste było, że podam gęś z quinoą i klasycznie z czerwoną kapustą, do której dla urozmaicenia dodałam jeżyny. W międzyczasie przyszło mi do głowy, że fajnie byłoby wykorzystać nadmiar gęsiej skórki do zrobienia chrupiących chicharronów. Usmażyłam je na 100% oleju rzepakowym Wielkopolskim(...)tego purée z fioletowych ziemniaków i granat, bo nie mogłam się oprzeć kolorom, idealnie pasowały mi do modrej kapusty ;) No i brakuje jeszcze sosu, zrobiłam go na bazie czerwonego wina z czarnym czosnkiem. Może trochę tego wszystkiego dużo, ale za to komponuje się genialnie, no i w końcu od święta można trochę kulinarnie zaszaleć i olać konwenanse . #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
Quinoa Raz!bulionu mięsnego 0,5 l sosu pomidorowego w kartonie lub tomatery do smaku sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra Dodatkowo: 1 duża główka białej kapusty 30 g masła Przygotowanie: W dużym garnku zagotować wodę i lekko osolić. Z kapusty obrać wierzchnie liście, wyciąć głąb i ostrożnie włożyć do garnka. Po kilku minuta pierwsze liście zaczną odchodzić więc(...)smaku. Z liści wyciąć zgrubiały nerw. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zwijać roladki tak jak krokiety. Blachę wysmarować olejem na dnie ułożyć małe lub uszkodzone liście z kapusty i układać gołąbki. Przygotowanie sosu: Na niewielkiej ilości oleju zeszklić pokrojoną cebulę. Wlać bulion, tomaterę, dodać koncentrat pomidorowy zagotować i lekko zredukować. Sos doprawić przyprawami a jeśli jest zbyt kwaśny
Ala piecze i gotuje