kapustą - 19268 przepisów (strona:299/1285)

Surówka z kapusty i szczypiorku 123

miała być zwykła surówka z kapusty i marchewki ale okazało się, że nie ma w domu marchewki.... Do kapusty dodałam więc jabłko i szczypiorek i powiem, że surówka wyszła naprawdę pyszna. Jest doskonałym dodatkiem do obiadu ale również będzie nadawała się na drugie śniadanie do pracy. Zamiast majonezu można dodać gęsty jogurt lub śmietanę. 1/2 główki niedużej białej kapusty pęczek(...)szczypiorku duże kwaśne jabłko łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki majonezu 1-2 łyżeczki cukru sól, pieprz Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać starte jabłko, posiekany szczypiorek i sok z cytryny. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem i odstawić do lodówki na godzinę aby smaki się przegryzły

Smakołyki Asi
Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i ogórkiem 115

kryć, kapusta pekińska króluje u nas jako najczęściej wybierany dodatek do obiadu. Staram się jednak, by surówki z niej przygotowywane nie były nudne i różniły się między sobą, choćby delikatnym akcentem. Czasem niewielka zmiana robi dużą różnicę, prawda? Dziś bardzo prosta, szybka surówka z dodatkiem konserwowych ogórków, słodkiego jabłka i zaostrzającej całość czerwonej cebulki. Zapraszam:) 1 kapusta pekińska(...)jabłka 4-5 ogórków konserwowych 1 czerwona cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka czerwonego octu winnego sól, pieprz, cukier Oczyszczoną kapustę drobno szatkujemy. Oprószamy solą i odstawiamy na około 30 minut. Do kapusty dodajemy pokrojoną w drobne piórka czerwoną cebulę oraz obrane i starte na dużych oczkach jabłka i ogórki. Całość mieszamy. Dodajemy olej oraz ocet winny. Doprawiamy do smaku

Smaki Na Talerzu
GŁĄBKI - jak zrobić smaczne gołąbki 509

mama, zawsze się udają i szybko znikają. W dodatku podaję je z sosem który przygotowuję z wywaru gotowanych gołąbków. Są przepyszne, polecam mój przepis.  SKŁADNIKI : 1 duża kapusta ( około 2 kg ) 0,5 kg ryżu 700 g mięsa mielonego, mieszanego 2 cebule 2-3 łyżki smalcu z mięsem ( lub tuszonki ) 5 ząbków czosnku 1łyżka soli 1 łyżka pieprzu(...)PRZYGOTOWANIE : Z kapusty obieramy wierzchnie liście, usuwamy głąb. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, wkładamy kapustę, musi być zakryta wodą, i parzymy na małym ogniu około 10 minut. Kiedy liście zaczną odchodzić, wyjmujemy je na talerz. Cebulę drobno kroimy i podpiekamy na patelni na smalcu aż się zrumieni. Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso mielone, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i podpieczoną

Kulinarne Fantazje Marioli
Surówka z czerwonej kapusty 105

Bardzo lubię czerwoną kapustę 😊  Za każdym razem łączę ją z innymi  dodatkami i zawsze wychodzi pysznie 😋 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(...)window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -1/2 główki czerwonej kapusty -1 duża cebula  -1 ogórek kiszony -1 jabłko -2 łyżki groszku konserwowego -sok z  połowy cytryny -1 łyżeczka cukru -1 łyżka oliwy lub oleju np.lnianego -sól, pieprz do smaku Kapustę drobno poszatkować, zalać wodą i gotować

Kulinarne przemyslenia
GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ 84

Gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami Jeżeli masz ochotę przyrządzić gołąbki z kaszą jaglaną to musisz zaopatrzyć się w : 1 główka młodej kapusty 150 gram kaszy jaglanej 200 gram pieczarek 2 małe cebule Szczypta curry Szczypta chili Sól Oliwa 2 ząbki czosnku Pomysł zawinięcia jedzenia w liście zrodził się w ludzkiej głowie bardzo dawno, prawdopodobnie idea ta zaiskrzyła w głowie(...)może poczekać 20 -30 min. lub dłużej. Skoro kaszę mamy zabezpieczoną, to w dużym garnku nastawiamy osoloną wodę i doprowadzamy ją do wrzenia, gdy jest już gotowa, wkładamy główkę kapusty do wody, zwracając uwagę aby cała główka była zanurzona. Wtedy to zewnętrzne liście kapusty zmiękną i ułatwi to nam zawijanie farszu. Po opływie 5 – 10 min kapustę wyjmujemy i odcinamy

Markowy smak
Surówka z kapusty prosta, zdrowa 137

Surówka z kapusty prosta, zdrowa Przepis na super smaczną surówkę z młodej kapusty, zawierającą cały zestaw witamin. Jest wyjątkowo smaczna. Po co kupować jak można sobie zrobić samemu i przynajmniej wiadomo co jest w środku i co zjemy. SKŁADNIKI pół młodej kapusty 2 średnie marchewki 1 jabłko 1 mała cebula ząbek czosnku natka pietruszki 3 łyżki oleju z oliwek(...)łyżki soku z cytryny 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru pudru pół łyżeczki soli wyciśnięty sok z czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka z wrzącą wodą. Nie gotować i od razu odcedzić. Jeśli kapusta nie jest młoda to ją chwilę w tej wodzie potrzymać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Odcedzoną kaustę odstawić do wystygnięcia i w tym czasie przygotować

zielonacukinka
Surówka z czerwonej kapusty z boczkiem i awokado 128

Pojawiły się prośby o surówkę z czerwonej kapusty, a więc jest. Mam nadzieję, że sprosta oczekiwaniom. Moim zdaniem to surówka petarda. Poszatkowana kapusta, miękkie awokado i chrupiący boczek, który dodaje tego czegoś. Do tego sok z cytryny i musztarda. Pycha! Wypróbujcie jako dodatek do obiadu lub kolacja z kromką chleba. Ilość porcji: 2-3 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki(...)kapusta czerwona – 300g awokado – ½ sztuki cebula czerwona – ¼ sztuki boczek wędzony – 100g musztarda – ½ łyżeczki majonez – ½ łyżeczki sok z cytryny – 1 łyżka sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkuj, awokado obierz i pokrój w niedużą kostkę, cebulę pokrój w piórka, boczek pokrój w wąskie paseczki i podsmaż na suchej patelni. Wszystko przełóż do głębokiej miski. Dodaj musztardę

wiecejwarzyw.pl
GOŁĄBKI WIGILIJNE 205

lekkie i niezbyt sycące. Idealnie pasują na wigilijny stół...   Składniki: 200 g kaszy gryczanej prażonej 50 g suszonych grzybów 2 duże cebule 3 średnie ziemniaki 1 główka białej kapusty sól, pieprz olej do smażenia 1 kostka bulionowa grzybowa Sos: wywar z grzybów 150 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz Wykonanie: Farsz: Suszone(...)smaku solą oraz pieprzem. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z namiaru soku i wrzucamy do kaszy z grzybami. Mieszamy. Gołąbki: Z kapusty usuwamy głąb, a następnie umieszczamy ją w garnku i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy około 10 min., a następnie odrywamy liście, a z każdego liścia wycinamy gruby nerw. Na środek każdego liścia nakładamy

Kuchnia MagdaLeny
Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną 126

Tradycyjne placki ziemniaczane wiadomo jak smakują, ale z dodatkiem kapusty kiszonej już niekoniecznie. Inspiracją do tego dania stał się ten przepis na placki tylko z kapusty kiszonej. Ja mając w planach obiadowych właśnie tradycyjne postanowiłem odłożyć część masy ziemniaczanej, dołożyć kapusty i wypróbować to połączenie smakowe. Szczerze przyznam, że się nie zawiodłem. Wyszły bardzo dobre, a zostały zjedzone z kleksem(...)jogurtu i szczypiorkiem :) Składniki : - około 1/2 kg ziemniaków, - 1 cebula, - 300 g kapusty kiszonej, - jajko, - 3 - 4 łyżki mąki pszennej, - sól, pieprz, - olej do smażenia. Wykonanie : Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce lub w robocie. Kapustę drobno poszatkować i razem z pozostałymi składnikami dodać do ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodać mąki i smażyć na rozgrzanym oleju

Przepisy Mikołaja
SOLIANKA 88

Wczoraj dostałam od Mamy wiele darów. W tym kiszoną kapustę i ogórki. Kapusta rzadko gości na naszym stole i po wykorzystaniu części na surówkę, nie bardzo wiedziałam, co ciekawego zrobić z resztką, która mi została. Ogórków też było sporo i takich dosyć słonych, więc postanowiłam zrobić soliankę, zupę, której nigdy w życiu nie próbowałam. Rozpoczęłam research na Youtube(...)koledzy. Wężowi smakowało. Ciekawa jestem Waszej opinii ;) Składniki: kawałek wołowiny  kawałek cielęciny kawałek wieprzowiny kawałek wędzonki np. boczku kawałek kiełbasy 3 cebule 5 ząbków czosnku 6 ogórków odrobina kapusty kiszonej 150g masła oliwa z oliwek garść kaparów garść czarnych oliwek garść zielonych oliwek 4 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka mielonego kminku listek laurowy ziele angielskie pieprz sól cytryna Każde

Cytryna&Co.
ZUPA KREM Z KAPUSTY KISZONEJ - NIE UWIERZYCIE! TO JEST SUPER :) 116

Ostatnio, jak nigdy, mam ochotę na kiszoną kapustę. Nie lubię kapuśniaku, nie lubię bigosu, ale surową kapustę w ostatnich dniach mogę jeść garściami - nie wiem, co się stało, rodziny z pewnością nie powiększam ;) Dostałam od wspaniałej dietetyczki Ilony Cicheckiej pomysły na różne jadłospisy i był tam przepis na ów krem. Aż się zdziwiłam i do niej zadzwoniłam, zapytać(...)krem z kapuchy kiszonej?! Nigdy o czymś takim nie słyszałam. Uspokoiła, że dobry i że robiła. Postanowiłam koniecznie spróbować w tym celu w GalMoku nabyłam ponad pól kilo kapusty kiszonej z przyprawami. Przepis udoskonaliłam ziemniakami, żeby było bardziej kremowo :) Ale osoby stroniące od tego warzywa, zapewniam, że w oryginalnym przepisie ich nie ma. Składniki: pół kg kapusty kiszonej 2 marchewki

Cytryna&Co.
Placki kapuściane (fuczki) 136

Fuczki regionalne, danie łatwe, w przygotowaniu wręcz banalne .  Dzięki dobrej kapuście są znakomite, podane ze śmietaną czy jogurtem naturalnym - wyśmienite. Fuczki to moje ulubione danie regionalne, jako propozycja szybkiego dania,  szczególnie dla zapracowanych są genialne. Składniki na ok. 12 szt: 200 g mąki pszennej, 250 ml mleka 2%, 1 wiejskie jajko, ok. 250 g delikatnie odciśniętej kapusty kiszonej(...)Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten, ciasto zgęstnieje (w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka).  Rada: ciasto nabrane łyżką powinno powoli z niej spływać. Odciśniętą kapustę drobno kroimy. Cały kminek kroimy na mniejsze kawałki, tak żeby był wyczuwalny. Do ciasta dodajemy kapustę, kminek mielony i pokrojony, pieprz, całość mieszamy. Na samym końcu doprawiamy solą do smaku

Moniki Smakołyki
Sałatka z kapustą pekińską i tuńczykiem 296

jedna z tych sałatek, które całkiem pozytywnie zaskakują. Patrząc na składniki wiedziałam, że może być fajna, choć jednocześnie przyznać muszę, że kapusta pekińska jako baza bardziej kojarzyła mi się z dodatkiem do obiadu, a nie samoistną sałatką. Do tego nie spodziewałam się, że będzie tak sycąca (okazała się doskonała na drugie śniadanie do pracy). Kolejny jej plus? Jest niemalże błyskawiczna(...)przygotowaniu. To, razem z fajnym smakiem, daje kombinację idealną, prawda? Jedyne zastrzeżenie mam do jej koloru. W sklepie dostępne były jedynie takie „blade”, prawie żółte sztuki kapusty, ale jeśli traficie na ładną zieloną, sałatka będzie jeszcze ładniej wyglądała;) 1 nieduża kapusta pekińska 1 słoiczek tuńczyka w oleju (ja kupuję w lidlu, można ewentualnie wykorzystać 2 puszki tuńczyka

Smaki Na Talerzu
Surówka z czerwonej kapusty z cynamonem 123

Przygotowana w ten sposób surówka z czerwonej kapusty budzi we mnie wielki sentyment. Po raz pierwszy jadłam ją kilka lat temu, kiedy to przygotowaliśmy ją podczas kursu gotowania. Od tamtego czasu wracam z przyjemnością do tego smaku. Surówka jest szybka i prosta do zrobienia. Ilość cynamonu jak i soku z cytryny oraz pozostałych przypraw należy dostosować według osobistych preferencji(...)główki czerwonej kapusty 1 duże jabłko sok z 1/3 cytryny 2 łyżki majonezu sól, pieprz, cukier, cynamon Czerwoną kapustę szatkujemy. Jabłko trzemy na dużych oczkach tarki, dodajemy do kapusty. Skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz cynamonem

Smaki Na Talerzu
Gołąbki bez zawijania 161

gołąbki muszą być w sosie pomidorowym, a dla ilu w sosie grzybowym? Ale mniejsza już o ten sos. Dla mnie tradycyjne gołąbki są daniem pracochłonnym. Sama myśl o parzeniu kapusty już skutecznie mnie powstrzymuje przed częstym ich przygotowywaniem. Poniższy przepis jest alternatywą. Zdecydowanie szybszą i z możliwością łatwiejszego dostosowania ilości składników do ilości osób.  Składniki: mięso mielone ryż biały(...)kapusta jajko mąka pszenna sól pieprz 2 ząbki czosnku - opcjonalnie olej roślinny sos pomidorowy Przygotowanie: Kapustę szatkuję, szczodrze solę i odstawiam by puściła sok. Przelewam wrzątkiem. Odstawiam. Mięso. Używałam zarówno wieprzowego, tu najlepiej sprawdzała się łopatka, ale także indycze sprawdziło się znakomicie. Ryż gotuję osobno, wybieram najczęściej paraboliczny lub jaśminowy. Zalecam przed gotowaniem przepłukanie chociażby pod bieżącą wodą, nawet

Karczma Honorietty