Pyszna, rozgrzewająca zupa z kapusty włoskiej i białej fasoli. Ja dodatkowo dodałam do zupy ryżu p rzez co zupa stała się bardzo sycąc. Idealna na mroźne dni. Składniki: 2 L bulionu 1/2 główki kapusty włoskiej 1 puszka białej fasoli 1/2 szklanki ryżu 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego majeranek(...)kminek mielony pieprz cayanne sól, pieprz Wykonanie: Warzywa obrać i umyć. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w półksiężyce a marchewkę w talarki.W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę z marchewką i czosnkiem, podsmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę, przesmażyć całość. Zalać bulionem, dodać przyprawy, zagotować. Następnie do gotującej zupy wsypać ryż. Gotować do miękkości ryżu. Na sam koniec dodać fasolę, zagotować. W razie potrzeby
magiczna kuchnia KasiSKŁADNIKI: 1,7kg kapusty białej 300g makaronu łazanki 3-4 cebulki szalotki 300g boczku pieczonego firmy DUDA 2-3 łyżki masła sól pieprz WYKONANIE: 1. Makaron łazanki ugotować. 2. Kapustę pokroić na ćwiartki, ugotować, odcedzić. 3. W dużym garnku rozgrzać masło, kapustę pociąć w drobne paski i smażyć. 4. Na patelni podsmażyć cebulę pokrojona w kostkę, dodać do kapusty(...)Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelce, dodać do kapusty. 6. Całość jeszcze chwilę smażyć, doprawić solą i pieprzem, na samym końcu dodać makaron łazanki, dokładnie wymieszać. Kochani w wolnej chwili zapraszam was do oglądnięcia różnych cudeńków w sklepie internetowym Tarka i Miarka . Drewniana tacka na zdjęciu pochodzi z tego sklepu maja tak rewelacyjne produkty że warto tam zajrzeć
Dziś Ja gotujePierogi z kiszoną kapustą i twarogiem to danie, które moja mama przygotowuje co roku na wigilię. Nie wiem skąd, ale przyszła mi nagle ochota na te pierogi i nie miałam wyjścia, musiałam je przygotować. Zrobiłam porcję na dwa dni dla naszej czwórki. Odsmażane smakują równie wyśmienicie co świeże. Obowiązkowo okraszone skawarkami... Farsz: ok. 500 g kiszonej kapusty 1 duża(...)poznańskiej 1 jajko 5 łyżek oleju łyżeczka soli ok. 1 i 1/3 szklanka bardzo ciepłej wody kawałek słoniny, masło klarowane do smażenia lub olej do smażenia Przygotować farsz. Kapustę przepłukać i ugotować. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Twaróg rozdrobnić widelcem
Czerwień i błękitŁatwe Przystępne Przepis na zupę z kapusty włoskiej. Często zdarza się, że robiąc jeden obiad, zostaje nam jakiś składnik. Tak też było u mnie. Szukałam sposobu na spożytkowanie kapusty włoskiej, która została mi z przygotowania klusek z kapustą. Takim to sposobem, pojawił się przepis na zupę z wykorzystaniem włoskiej kapusty. Powiem Wam, […] Artykuł Zupa z kapusty włoskiej pochodzi
PysiaGotuje.plWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 20 dag kapusty kiszonej, mała marchewka, 2 większe cebule, 20 dag pieczarek, 1/2 dużej papryki czerwonej, 20 dag kiełbasy, 3 łyżki oleju, 2 płaskie łyżki śmietany, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól i pieprz, woda. Przygotowanie: Cebulę kroję w pióra, pieczarki w plastry, paprykę(...)średniej wielkości kostkę, kiełbasę w półplastry. Kapustę odciskam, siekam na mniejsze kawałki, marchew ścieram na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanym oleju szklę cebulę z dodatkiem soli. Następnie dodaję pieczarki i kiełbasę, duszę pod przykryciem około 7 minut. Do warzyw dodaję kapustę, smażę 10 minut, co jakiś czas mieszając. Do kapusty dodaję marchewkę i podlewam wodą (nie za dużo), duszę
JejKuchniaChoć na tę tradycyjną potrawę powstało już tyle przepisów, z dodatkami bez, tyle sposobów przygotowania, u nas najczęściej gości ten podstawowy. Klasyczny bigos z mięsem wieprzowym z kiszonej kapusty. Składniki (4 porcje) -800 g kiszonej kapusty -500 g mięsa wieprzowego z szybki lub łopatki -1 marchewka -1 pietruszka -1 mała cebula -2 łyżki oleju -1 szklanka wody -listek(...)laurowy -ziele angielskie -majeranek Przygotowanie Kapustę przełożyć do garnka. Jeżeli kawałki są za duże, można ją wczęśniej drobniej pokroić. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i zalać wodą. Podgotować. Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do kapusty. Gotować całość do miękkości. Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na oleju. Mięso pokroić w drobne kawałki, przesmażyć
Zielona Kuchnialubimy bujać się po lesie. Większość i tak rozdaliśmy, bo ileż można…ale samo zbieranie jest niesamowite. Lubimy też dziczyznę, więc postanowiliśmy spleść wszystko w jedno. Składniki 500 g kapusty kiszonej 500 g kapusty słodkiej 500 g udźca z sarny 300 g mrożonych prawdziwków 500 ml zimnej wody (w razie potrzeby uzupełniamy) 1 łyżka koncentratu pomidorowego natka pietruszki sól, pieprz(...)ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka mielonej papryki 1 gwiazdka anyżu Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę, lekko podsmażamy, dodajemy kapustę kiszoną i przyprawy (uprzednio zmielone). Zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę. Następnie dodajemy poszatkowaną słodką kapustę, posiekaną natkę, koncentrat pomidorowy, grzyby i dusimy
R'n'G KitchenDzień Dobry :-) Jak nie macie pomysłu na obiad, a lubicie gołąbki, to polecam te bez zawijania. Są pyszne, nie musimy ich zawijać w liście kapusty, bo kapusta jest w nich. W dodatku są w pysznym sosie pomidorowym. Nam smakowały bardzo, jedliśmy dwa dni :-). Miłego czwartku Wam życzę :-) Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki) 400 g kapusty(...)ryżu 1 cebula 1 jako 2 ząbki czosnku sól pieprz mąka olej Sos: 1 litr bulionu warzywnego 400 g passaty 1 łyżka mąki sól pieprz bazylia suszona 1. Kapustę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na małej ilości oleju. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Do większej miski przekładamy mięso, dodajemy do niego jajko
kruche babeczkiDanie kuchni polskiej, które obok galarety wieprzowej i gołąbków, najczęściej stoi na naszym stole. Składniki 500 g kapusty kiszonej 500 g karkówki wieprzowej 2 łyżki smalcu 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 5 ząbków czosnku 1 garść grzybów suszonych bulion warzywny 180 g koncentratu pomidorowego 500 g białej kapusty kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy(...)kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym smalcu z dodatkiem czosnku, dodajemy do kapusty, Grzyby gotujemy do miękkości, kroimy w kostkę lub paski, razem z płynem z ich gotowania, dodajemy do całości. Dolewamy 500-600 bulionu warzywnego, dusimy na małym ogniu przez kilka godzin. Następnie dodajemy
R'n'G Kitchenobiad i równie pyszny! Proste szaszłyki z kurczaka, które urozmaiciłam dodając na szpadki świeżego ananasa, jako dodatki postawiłam na ryż jaśminowy, ale gotowany w mleku kokosowym i karmelizowaną kapustę pak czoi. Prosto ale nietuzinkowo! Prosto ale zaskakująco pysznie! Spróbuj! PRZEPIS NA SZASZŁYKI Z KURCZAKA: - 2 filety z kurczaka (lub mięso z udek) - 1/2 świeżego ananasa (w zastępstwie ten z puszki(...)porcje ryżu jaśminowego - 1/2 puszki mleka koksowego + woda - sól Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, ale zamiast użyć wody, zastępujemy 1/2 szklanki wody połową szklanki mleka kokosowego. - Kapusta pak choi po 1-2 szt na porcje - oliwa z oliwek - 2 łyżki miodu Na oliwie z oliwek podsmaż kapustę z każdej ze stron, oprósz solą, dodaj an patelnie miód
SMYKWKUCHNIMuszę się przyznać, że nie robiłam nigdy gołąbków z kaszą jaglaną i jak dobrze pamiętam do gołąbków nie wykorzystywałam kapusty włoskiej. Kapusta włoska jest specyficzna w smaku a to jakoś mi nie pasowało. Jakże byłam pozytywnie zaskoczona z wyników mojego gotowania. Koniecznie spróbujcie. Mnie bardzo smakowało. Składniki: 1 mała główka kapusty włoskiej 500 mięsa mielonego z indyka Garść suszonych grzybów(...)kaszy jaglanej ( waga przed ugotowaniem ) Sól Pieprz ½ puszki krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka almette śmietankowe Łyżeczka oleju bulion Wykonanie: Grzyby namaczamy w gorącej wodzie aż zmiękną. Kapustę parzymy aby oddzielić liście i aby były elastyczne. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Odsączamy. Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na patelni. Do miski wykładamy mięso mielone
Smaki EwyKapusta pekińska to świetny materiał na surówkę. Może w niej występować jako solistka albo można zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i kolorowych warzyw . Świetnie łączy się z wieloma z nich. Surówka z pekinki jest delikatniejsza i szybsza do przygotowania niż podobna surówka z kapusty białej. Ta pierwsza ma po prostu delikatniejsze liście i jej włókna szybciej miękną pod wpływem soli(...)kwasu. Jest też delikatniejsza w smaku co sprawia, że lubią ją nawet Ci, którzy za zwykłą kapustą nie przepadają. Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo prostą, ale też bardzo smaczną wersję surówki z pekinki . Taką do zrobienia w kilka minut. Bardzo ją lubimy więc śmiało mogę ją polecić wszem i wobec. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaBardzo podobną sałatkę z kapusty jadłam będąc u znajomych na Śląsku.Jedno mogę powiedzieć ,że bardzo mi smakuje taki sposób podania kapusty z boczkiem. 80 dag.białej kapusty 1 winne jabłko(...)szczypiorek ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kapustę kroimy w ćwiartki,wycinamy głąb.Szatkujemy liście,przekładamy do rondla.Podlewamy małą ilością wody,solimy,dusimy na małym ogniu ok.5 min.Kapustę osączamy,studzimy.Przekładamy na półmisek.Boczek kroimy w kosteczkę,wysmażamy na suchej patelni.Wlewamy ocet,przestudzamy i mieszamy z olejem.Doprawiamy solą i pieprzem.Kapustę polewamy boczkową
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSurówka z czerwonej i białej kapusty była dodatkiem do tradycyjnych kotletów schabowych z ziemniakami. Zazwyczaj podajemy mizerię z ogórków lub surówkę z marchewki, lecz tym razem chciałam podać całkowicie inną surówkę. Padło na miks czerwonej i białej kapusty, lecz tradycyjną surówkę z kapust urozmaiciłam nietypowym świeżym zielem – kolendrą. Zaciekawieni? Zapraszam do lektury i do... Więcej The post Surówka(...)czerwonej i białej kapusty appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekŁatwy sposób na kurczaka? Upiecz go w bigosie ;-) Planowałam go zrobić na kwaszonej kapuście, ale podobnie robiłam z pyszną karkówką ( tutaj ) i dodatkowo przypomniało mi się, że mam jeszcze dwa słoiczki domowego bigosu... Kurczak lubi się zapiekać w pomidorowych smakach, tak samo, jak lubi się z pyszną kapuchą... Tak więc jest - kurczak pieczony w bigosie. Jeżeli macie w domu(...)bigosie Składniki: 1 kurczak o wadze ok 1,5 kg 2 łyżki oliwy łyżka ziół prowansalskich sól i pieprz Około 1,5 kg mokrego bigosu lub: 1 kg kwaszonej kapusty 2 szklanki rosołu lub wody 1 biała cebula 1 szklanka suszonych grzybów 20 dag wędzonego boczku 200 g koncentratu pomidorowego odrobina tłuszczu do podsmażania liść laurowy płaska łyżka majeranku łyżeczka
Poezja Smaków - blog kulinarny