Fantastyczna sałatka z czerwonej kapusty na zimę do słoików. Dodatek śliwek, gruszki i aromatycznych przypraw wspaniale się uzupełnia. Kolejne zapasy na zimę do mojej domowej spiżarni, a może i do Waszej?... Składniki na 5 litrowych słoików: - 2 kg czerwonej kapusty - 1 kg śliwek - 1 duża twarda gruszka(...)liście laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - 6 goździków - 1/2 łyżeczki cynamonu Przyprawy dobrej jakości kupicie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Kapustę poszatkować, śliwki wypestkować i drobno pokroić, gruszkę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić razem ze skórką. Kapustę zasolić, gdy puści sok lekko odcisnąć w dłoniach. 2. Zalewę zagotować z wszystkimi składnikami
Apetyczna babeczkaSkładniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 2 kiełbasy podwawelskie 400 g mięsa wieprzowego z łopatki 8 ziarenek ziela angielskiego 5-6 liści laurowych 3 suszone śliwki przyprawa do bigosu, sól, pieprz 2 cebule 220 g przecieru pomidorowego Kapustę przepłukać pokroić i wrzucić do garnka, dolać wody tak aby była do 3/4 poziomu kapusty, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe oraz śliwki(...)gotować do miękkości kapusty. Mięso(płuczemy) oraz kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę w półksiężyce. Mięso podsmażamy na odrobinie oleju razem z cebulą. Następnie osobno podsmażamy kiełbasę. Kiedy kapusta już będzie miękka wrzucamy do niej przygotowane mięso i kiełbasę. Doprawiamy przyprawami, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 30 minut. Bigos można przechowywać w słoikach około
Moje-pitraszenieBiała kapusta jest składnikiem wielu polskich dań, sama często występuje w roli głównej! Dziś przygotowałam pieczoną kapustę do obiadu, była po prostu pyszna! Spróbujcie! SKŁADNIKI: 1 mała główka kapusty 2-3 łyżki klarowanego masła sól, pieprz, czosnek granulowany lub 2-3 ząbki przeciśnięte przez praskę 1 łyżka vegety WYKONANIE: kapustę obrać z wierzchnich liści, obgotować w słonej wodzie(...)następnie pokroić na ósemki, tak, aby każda miała trochę głąba, masło topimy, dodajemy sól, pieprz, czosnek, vegetę, dokładnie mieszamy, naczynie żaroodporne smarujemy aromatycznym masłem, kładziemy kapustę, smarujemy ją masłem i wkładamy do piekarnika 180- 200 stopni na 30-40 min, pieczemy do miękkości, podajemy polaną masłem jako dodatek do obiadu lub samą z sosem czosnkowym-pyszna
Kuchnia Beatypyszna i zdrowa surówka z czerwonej kapusty. Jest bardzo prosta do przygotowania, idealnie będzie pasowała jako dodatek do każdego dania obiadowego. Najbardziej lubię ja przyrządzać gdy czerwona kapusta jest jeszcze młoda i delikatna. Koniecznie z dużą ilością posiekanego koperki. Do czego i Was serdecznie zachęcam. Surówka z czerwonej kapusty Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 główka młodej czerwonej kapusty(...)czerwona cebula 1 pęczek koperku 1 łyżeczka cukru sok z cytryny olej rzepakowy sól pieprz Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy, posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut, żeby zmiękła. Cebule kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy. Wszystko mieszamy, wlewamy olej i sok z cytryny, dodajemy przyprawy wedle uznania. Ponownie mieszamy
Kulinarne przygody GatityNajszybsza i jedna z moich ulubionych surówek. Kapusta pekińska jest idealną bazą na takowe dodatki do obiadu. Można je łączyć z każdym warzywkiem przez nas lubianym. Dodatkowy atut to moc witamin i fakt, że przygotowuje się je błyskawicznie :) Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i koperkiem Składniki: około 400 g kapusty pekińskiej 1 mała papryka czerwona 1 pęczek świeżego(...)koperku oliwa sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, przekładamy do miski. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w kosteczkę, dodajemy do kapusty wraz z posiekanym świeżym koperkiem - mieszamy. Surówkę skrapiamy oliwą, doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem - mieszamy. Odstawiamy na kwadrans i podajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBłyskawiczne gołąbki bez zawijania w kapuścianym pomidorowym sosie. Młode warzywa sprawiają że danie jest niezwykle apetyczne i szybkie w przygotowaniu. 250 g mięsa mielonego indyczego 1/4 główki młodej kapusty 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Chilii pieprz cayenne 300 ml wody 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego Mąka pszenna do obtoczenia Młodą(...)kapustę bardzo drobno szatkujemy. Dzielimy na dwie części. W misce wyrabiamy mielone mięso z jajkiem, bułką tartą, połową kapusty, cebulą i przyprawami – solą, pieprzem i chilli. Formujemy kulki. Każdego kotleta obtaczamy w mące tworząc stożek. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Drugą część kapusty przekładamy do garnka. Dokładamy obraną i pokrojoną w pół plasterki marchewkę
VioletoweKucharzenietafiły nieznane mi do tej pory produkty firmy Dagoma więc do zupki dodałam koncentrat pomidorowy, który idealnie się do niej wkomponował i lekko zakwasił zupkę. składniki: 700 g młodej kapusty 3 młode marchewki 350 g obranych młodych ziemniaków 2 liście selera 2 liście pora 2 listki laurowe 1 mały pęczek koperku 2 łyżki koncentratu pomidorowego ok 2,2 l bulionu(...)Kapustę grubo pokroić, do zupki można wykorzystać też kapustę która pozostała nam po gołąbkach. Pokrojoną kapustę przełożyć do garnka. Zalać bulionem i zagotować. W międzyczasie dokładnie umyć marchewkę i pokroić w plastry ( młodej marchewki nie obieram). Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. Posiekać liście pora i selera oraz koperek. Gdy zawartość garnka się zagotuje, gotować chwilę i kilka razy przemieszać
Monia miesza i gotujeDelikatne i miękkie małe pierożki z aromatycznym nadzieniem z kiszonej kapusty, grzybów i podsmażonej do miękkości cebulki. Zazwyczaj podaję je prosto z wody, ale osobiście uważam, że najlepsze są odsmażone "na chrupiąco", na niewielkiej ilości, dobrze rozgrzanego klarowanego masła lub oleju. Obowiązkowo podaję je okraszone podduszoną i słodką w smaku cebulką. Ciasto z dodatkiem gorącej wody, masła i żółtka jest(...)czasie i farsz przygotować dzień wcześniej. Polecam szczególnie na Wigilię, ale i na codzienny obiad w chłodne, zimowe dni. SKŁADNIKI / ok. 100 małych pierogów FARSZ 800 g kapusty kiszonej 80 g suszonych grzybów 2 cebule 25 g masła 2 łyżki oliwy PRZYPRAWY: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki oleju
cool and mintyPierogi nadziane młodą kapustą i boczkiem można zaliczyć do pierogów letnich. Smaczne, pachnące koperkiem wzbogacone o boczek. Takie pierożki po ugotowaniu rozchodzą się migiem(...)Farsz : 1/2 główki młodej kapusty 1 marchew 250 ml bulionu 200 g wędzonego boczku, drobno pokrojonego 1 cebula sól, pieprz do smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki oleju
Kulinarne Fantazje MarioliSezon na młodą kapustę trwa krótko i warto ją wykorzystać do naszych letnich obiadów. Smakowita propozycja schabu duszonego w młodej kapuście, a do tego ziemniaki z koperkiem i domowy kompot...niebo w gębie!. Składniki: - 4 plastry schabu z kością - 1 główka młodej kapusty - 1 duża cebula - 1 duża marchewka - 1 pęczek koperku - 1 stołowa łyżka octu - 1 płaska(...)łyżeczka mielonego kminku - smalec - sól - pieprz 1. W rondlu na smalcu przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i startą na tarce marchewkę. Dodajemy sól, pieprz, koper i ocet, podlewamy wodą i dusimy ok. 15 minut na małym ogniu. 2. Mięso myjemy, rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na patelni z obu stron, a następnie wkładamy
Apetyczna babeczkadodatkiem koperku i zasmażką jest przepysznym dodatkiem do letniego obiadu. Oczywiście można też z niej ugotować bigosik łącząc z młodą włoszczyzną i marchewką. składniki: 1 duża główka młodej kapusty ( ok 2 kg) 1 l wody lub bulionu pęczek koperku 2 duże cebule 3 łyżki domowego smalcu ze skwarkami sól 3-4 listki laurowe Kapustę pokroić lub poszatkować na szatkownicy. Przełożyć(...)garnka. Wlać wodę lub bulion. Zagotować, przemieszać kilka razy aby kapusta w całości zmniejszyła swoją objętość. Koperek drobno posiekać i dodać do kapusty. Dodać też listki laurowe i gotować aż kapusta będzie miękka. W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w półplastry. Na patelni rozpuścić smalec, dodać cebulę i smażyć aż cebulka się przyrumieni. Następnie dodać mąkę i wymieszać aby połączyła
Monia miesza i gotujePyszna młoda kapustka pachnąca koperkiem, a do tego młode kartofelki, mniam mniam. Do tej pierwszej młodej kapusty raczej nie dodaję żadnych dodatków prócz koperku i staram się jej nie zagęszczać. Składniki: 1 duża młoda kapusta lub dwie małe pęczek koperku 3 listki laurowe 4 ziela angielskie sól. pieprz, maggi sok z cytryny lub kwasek cytrynowy Kapustę obrać z wszystkich(...)nieładnych liści, przekroić na ćwiartki, usunąć głąb i poszatkować. Przełożyć do garnka i dolać trochę wody, aby się nie przypaliła ( nie za dużo, ponieważ kapusta puści swoje soki). Dodać ziele angielskie, listki laurowe i trochę soli, gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek i troszkę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego do smaku. Przyprawić solą, pieprzem i maggi
talerz przyjemnościjednogarnkowych. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne :) Sprawdzi się zarówno jako szybki obiad lub posiłek do pracy. Delikatna nuta mięty dodaje ciekawego posmaku. Zapraszam! Makaron z mięsem mielonym, młodą kapustą i pomidorami Składniki: 400g mięsa mielonego 2 szklanki makaronu (u mnie makaron pełnoziarnisty) puszka pomidorów 2 szklanki poszatkowanej młodej kapusty mała garść posiekanej mięty mała cebula ostra i słodka papryka(...)łyżce oliwy. Wrzucić mięso mielone, lekko przesmażyć. Doprawić słodką papryką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Wymieszać. Dodać do mięsa puszkę pomidorów przyprawić odrobiną oregano i bazylią. Wrzucić poszatkowana kapustę. Dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Odstawić. Do mięsa, pomidorów i kapusty dodać miętę. Jeśli jest potrzeba doprawić do smaku. Wrzucić makaron
Tagebuch po polskuKapusta pekińska, nie tylko w surówce ;) Składniki średnia kapusta pekińska 300 g suszonych grzybów shitake 3 dymki 250 ml rosołu z kury 4 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka maki kukurydzianej olej sezamowy Przygotowanie Grzyby zalałem wrzątkiem, moczyłem 30 minut. Odciąłem twarde ogonki. Kapustę umyłem, pokroiłem w paski. Oczyściłem dymki, posiekałem je, szczypior(...)pokroiłem w długie paski. W woku rozgrzałem 3 łyżki oleju, wrzuciłem kapustę, smażyłem ją 2 minuty. Dodałem rosół z kury, sos sojowy i cukier. Dusiłem pod przykryciem 5 minut. Zagęściłem mąką kukurydzianą rozrobioną niewielką ilością wody. Dymkę i szczypior podsmażyłem na łyżce oleju. Dodałem grzyby. Smażyłem 3 minuty ciągle mieszając. Skropiłem olejem sezamowym. Podałem razem z kapustą
R'n'G KitchenDziś szybciutka propozycja - kapuśniak ze świeżej kapusty. Delikatny, wspaniały, z przepisu i z poradami od mojej mamy :) Taki kapuśniak jest naprawdę lekką zupą w sam raz na lato i wiosnę. Smacznego! Składniki: cebula 1 marchew pół niedużej główki kapusty 1,5 l wody lub bulionu łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany do zup koperek 2 łyżki masła sól, pieprz(...)smaku Wykonanie: Kapustę siekamy i wrzucamy do garnka, zalewamy go wodą i czekamy aż się zagotuje. Gdy tylko się zagotuje - wyłączamy i odcedzamy kapustę. Dzięki temu nie będzie ona gorzka. Cebulę i marchew kroimy w kostkę, w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę i marchew i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, kapustę i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy
psgotujemy