kapustą - 19268 przepisów (strona:311/1285)

Łazanki czy makaron z kapusą? 135

momentu gdy zostałem uświadomiony podczas obiadu. Podziwiam KREATYWNOŚĆ Agnieszki, obiad fantastyczny. P.S. Trochę się do uwolnienia tej kreatywności przyłożyłem kupując skrzynkę pieczarek...   Składniki: paczka dowolnego makaronu (400g) kapusta kiszona 350g pieczarek 2 cebule sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (jeśli kapusta jest bardzo(...)kwaśna to należy przed gotowaniem wypłukać w zimnej wodzie). Ugotowaną kapustę odcedzamy na sicie, a po wystygnięciu odciskamy nadmiar wody. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy cebulę i smażymy z 10 minut, następnie dokładamy obrane i pokrojone w większe kawałki pieczarki . Całość dusimy aż wszystko będzie miękkie i wyparuje woda, która się wydzieliła z pieczarek

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
OBŁĘDNA WEGAŃSKA POTRAWKA Z KAPUSTY I PORA 117

Bigos, kapuśniak, farsz do pierogów - to najczęstsze zastosowania kapusty. W naszej kuchni najczęściej występuje jako składnik sałatek. Dziś jednak została wykorzystana inaczej, a mianowicie do przyrządzenia przepysznej, bardzo oryginalnej, niebanalnej w smaku potrawce. W połączeniu z zieloną częścia pora, imbirem, czosnkiem i gęstym, śmietanowym wręcz mlekiem oraz słodkimi rodzynkami uczyniła najlepszą ucztę dla podniebienia. Nie bójmy sie jeść kapusty(...)jest ciężkostrawna, a dodatki z którymi zazwyczaj występuje w tradyjnych jej zastosowaniach. Kapusta to skarbnica wielu witamin i minerałów, w tym wapnia, potasu i magnezu. Polecam jeść często, a wyjdzie to Wam na zdrowie! Składniki na 3 porcje: 1/2 główki małej kapusty, 1 por (zielona część), imbir wielkości opuszka palca, 4 ząbki czosnku, 1 1/4 szklanki gęstego mleka roślinnego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Szybkie Gołąbki Z Młodej Kapusty 1775

Pyszne gołąbki z młodej kapusty smakują doskonale, nie trzeba ich długo gotować/piec a młoda kapusta ma swój nie powtarzalny smak. Dlatego wykorzystujmy ją bo czas nowalijek szybko ucieka :) Składniki na około 12-14 gołąbków: 1 średnia główka młodej kapusty około 300 gr mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka(...)domowe około 800 ml wody lub bulionu 1. Ryz gotujemy krócej niż podano na opakowaniu ( u mnie 15 min ) następnie otwieramy woreczek i wysypujemy ryż aby ostygł. 2. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i odkrajamy końcówkę głębia. 3. Zagotowujemy lekko osolona wodę w garnczku.  Zdejmujemy powoli liście z kapusty i zanurzamy we wrzątku na około 1 -2 minuty, wyjmujemy

Gotowanie...to proste !
Pyszna zapiekanka z młodą kapustą 161

Biała kapusta o tej porze jest bardzo pyszna, poza tym ma bardzo mało kalorii około 32 kcal w 100 g. Na dzisiejszy obiad zrobiłam zapiekankę z dodatkiem tego warzywa, ryżem i mięsem drobiowym- można powiedzieć dietetyczny obiadek.  Zapiekanka wyglądał jak lazania, a smakowała jak gołąbki. Polecam wszystkim. SKŁADNIKI: 0,5 kg fileta z kurczaka mała główka kapusty 1 szalotka(...)łyżki koncentratu rozpuszczonego w szkl. wody 2 jajka 2 woreczki ryżu sól, pieprz, papryka słodka i ostra 1 łyżka oliwy z oliwek vegeta WYKONANIE: filet zmielić na grubych oczkach, kapustę pociąć na cztery części, wyciąć głąb, gotować w wodzie z dodatkiem vegety 10 min., ryż ugotować(do wody dodać vegety), wystudzić, cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać

Kuchnia Beaty
Kapuśniak z młodej kapusty 149

może być coś lepszeg od młodej kapusty z dużą ilością koperku, hmm...   Tak wiec dziś zapraszam na pyszny, delikatny kapuśniak z młodej kapusty,  czyli najpyszniejsza zupa wiosenna :) Składniki: 1 mała główka młodej kapustyok 2 L bulionu drobiowego 2 marchewki 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 pęczek koperku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego masło do smażenia(...)kminek mielony sól, pieprz Wykonanie: Warzywa umyć, obrać. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w półplasterki, a ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło wrzucić cebulę razem z marchewką, podsmażyć. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek ( można go pominąć), zalewamy bulionem i gotujemy przez 5 minut. Następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy do ich miękkości. Na koniec doprawiamy

magiczna kuchnia Kasi
Gołąbki z mięsem i ryżem 474

Gołąbki z mięsem i ryżem Składniki : 1,2 kg łopatki wieprzowej bez kości 1,5 szkl.  ryżu  główka kapusty białej - 1 szt 1 duża cebula tłuszcz do smażenia bulion - 0,5 l Sos :  koncentrat pomidorowy - 3 łyżki papryka słodka mielona  vegeta pieprz sól mąka pszenna - 1 łyżka Przygotowanie : Kapustę obrać, zdjąć zewnętrzne liście, wyciąć głąb, włożyć(...)gotowanej i osolonej wody, gotować przez kilka minut. Za pomocą łyżki i widelca, zdejmować co jakiś czas wierzchnie liście, pozostałe liście na kapuście, które są twarde, dalej gotować, wyjmować liście na durszlak, ostudzić. Z każdego liścia usunąć grube nerwy. Farsz: Ryż ugotować al.- dente w osolonej wodzie, ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso zmielić w maszynce

Kuchnia Danusi
BIGOSIK Z MŁODEJ KAPUSTY 112

Młoda kapusta już coraz częściej i więcej pojawia się na straganach. Możemy z niej wyczarować pyszne danie w kilka chwil. Ja uwielbiam młodą kapustkę, a Wy?  Składniki: główka młodej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka pęczek koperku 30 dag boczku- może być wędzony a może być surowy sól, pieprz ziele ang- 4 ziarna liście laurowe- 3 sztuki zasmażka: 3 łyżki(...)masła 1,5 łyżki mąki Wykonanie: Jeśli używamy surowego boczek kroimy go w kostkę, obsmażamy, osączamy. Jeśli korzystamy z boczku wędzonego to tylko kroimy. Kapustę drobno kroimy, wkładamy do garnka, wlewamy wodę- tyle by zakryło kapustę. Dorzucamy potarkowaną marchewkę, całą pietruszkę, posiekany koper. Dokładamy ziele ang, liście laurowe. Dorzucamy też boczek. Wszystko razem gotujemy ok 30 minut doprawiając do smaku

Z Majeczką w kuchni
Gołąbki. 137

Składniki: 1 główka młodej kapusty 500 g mięsa mielonego 200 g ryżu 1 jajko sól, pieprz, majeranek, słodka papryka koncentrat pomidorowy śmietana 18 % Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu odejmując 2 minutki żeby ugotował się al dente. Mięso mielone oraz przestudzony ryż doprawiamy, mieszamy dokładnie ze sobą, dodajemy jajko i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Z kapusty odrywamy te zielone duże(...)liście (nie wyrzucamy), wycinamy głąb, a następnie parzymy ją przez 5 minut w gotującej się wodzie - wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy delikatnie od siebie liście kapusty.  Farsz formujemy w dłoniach i układamy na liściach, dokładnie zawijamy. Na dnie garnka układamy pozostawione liście kapusty, na nich układamy gołąbki, zalewamy wodą, tak aby przykryć gołąbki, dodajemy masło. przykrywamy jednym liściem kapusty

Moje-pitraszenie
Krokiety z kurczakiem, kapustą i pieczarkami 484

Krokiety z kurczakiem, kapustą i pieczarkami to kolejny obiad, który przyrządzam zazwyczaj z resztek mięsa. Z kurczaka gotuję rosół, mięso odbieram od kości i wykorzystuję na knedle lub panierowane naleśniki . Bardzo lubię krokiety ale uważam je za pracochłonne. Mimo wszystko jak już za nimi zatęsknię to podchodzę do ich przyrządzenia bardzo namiętnie. Krokiety muszą być smaczne! Mięciutkie i aromatyczne(...)tylko jeść oczami. Krokiety z kurczakiem Składniki: 10 krokietów Ciasto naleśnikowe 150 g mąki 2 jajka 500 ml mleka sól do smaku olej do smażenia Nadzienie 300 g białej kapusty 250 g pieczarek 1 łyżka masła 2 łyżki natki pietruszki 300 g gotowanego lub smażonego kurczaka 2 jajka 80 g tartej bułki sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia

codojedzenia
Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. 119

przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża (niekiedy używa się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki (lub wędzone), cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej(...)koncentrat pomidorowy (nieznany w kuchni staropolskiej) oraz zioła: kminek, majeranek, ziele angielskie. Zgodne z tradycją jest dodanie powideł śliwkowych. Według wielu przepisów mięsa powinno być wagowo tyle samo, co kapusty. Bigos można też robić wyłącznie z kapusty kiszonej, bywa jednak wtedy często zbyt kwaśny. Aby temu zapobiec, należy kapustę kiszoną przepłukać pod bieżącą wodą lub nawet wstępnie obgotować. Bigos tradycyjnie

KUCHNIA POLSKA
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 126

Kapuśniak to zmora i trauma niejednego dzieciaka. Ja jednak uwielbiam jego smak, zarówno w wersji z kapusty kiszonej jak i słodkiej. Z kapusty słodkiej robi się bardzo szybko, ok. 30 minut - jeśli ma się wcześniej przygotowany wywar z mięsa. Składniki: (na ok. 3 litry zupy) 1 - 2 litry rosołu ok. 400 g kapusty włoskiej nie kiszonej 3-4 ziemniaki(...)średniej wielkości 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego mała cebulka 2-3 łyżki smalcu 2 łyżki mąki - u mnie mąka bezglutenowa sól, pieprz, mielony kminek Do rosołu wrzucić poszatkowaną kapustę i ziemniaki - obrane i pokrojone w kostkę.  Zagotować i gotować do miękkości ziemniaków i kapusty. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i odrobinę kminku i gotować dalej na małym ogniu. Na patelni

Ze smakiem bez glutenu
Młoda kapusta z pomidorami 89

Sezon na to pyszne warzywka już się  rozpoczął. Można przyrządzać je na wiele sposobów, ja chciałabym zachować ich niską kaloryczność i zamknąć ich wspaniały smak. Dziś młoda kapusta z pomidorami. SKŁADNIKI: 1 główka kapusty kilka pomidorków koktajlowych lub 2 duże liść laurowy pieprz sól, trochę maggi cebulka szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju(...)pestek winogron WYKONANIE: cebulkę i czosnek pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie, pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. dodać do cebuli, kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić, wyciąć głąb, poszatkować, do garnka wlać około 1/2 szkl. wody, włożyć liść laurowy, poszatkowaną kapustę, sól, pieprz, maggi, jak kapusta będzie aldente, dołożyć cebulkę i czosnek z pomidorami, gotować do wyparowania

Kuchnia Beaty
Łazanki z makaronem szpecle 133

Pyszne nieco inne łazanki.  Kuchnia Bawarska w moim wydaniu Składniki • 1 kg kiszonej kapusty( mam kapustę z marchewką  i cebulką przepis w mojej kolekcji ) • 300 g kiełbasy  • 100 g surowego boczku wędzonego • 1 cebula  • ząbek czosnku  • 1 opakowanie szpecli (kluski lane gotowane) • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej  • pęczek ziół lubczyk ,pietruszka może być z zamrażarki(...)sól  • pieprz Sposób przygotowania 1.  Kapustę przepłukać ugotować do miękka odcedzić wodę 2.  Do wrzątku wrzucić szpecle gotować aż wypłyną  odcedzić dodać do kapusty nie gotować już 3.  Na patelni podsmażyć pokrojony boczek dodać cebulę, przeciśnięty czosnek ,pokrojoną kiełbasę .  Wszystko razem usmażyć dodać do kapusty dodać  posiekane zioła i przyprawy wymieszać

W królestwie smaków Beaty