kapustą - 19268 przepisów (strona:311/1285)

Kapuśniak ze słodkiej kapusty 128

Kapuśniak to zmora i trauma niejednego dzieciaka. Ja jednak uwielbiam jego smak, zarówno w wersji z kapusty kiszonej jak i słodkiej. Z kapusty słodkiej robi się bardzo szybko, ok. 30 minut - jeśli ma się wcześniej przygotowany wywar z mięsa. Składniki: (na ok. 3 litry zupy) 1 - 2 litry rosołu ok. 400 g kapusty włoskiej nie kiszonej 3-4 ziemniaki(...)średniej wielkości 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego mała cebulka 2-3 łyżki smalcu 2 łyżki mąki - u mnie mąka bezglutenowa sól, pieprz, mielony kminek Do rosołu wrzucić poszatkowaną kapustę i ziemniaki - obrane i pokrojone w kostkę.  Zagotować i gotować do miękkości ziemniaków i kapusty. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i odrobinę kminku i gotować dalej na małym ogniu. Na patelni

Ze smakiem bez glutenu
Młoda kapusta z pomidorami 93

Sezon na to pyszne warzywka już się  rozpoczął. Można przyrządzać je na wiele sposobów, ja chciałabym zachować ich niską kaloryczność i zamknąć ich wspaniały smak. Dziś młoda kapusta z pomidorami. SKŁADNIKI: 1 główka kapusty kilka pomidorków koktajlowych lub 2 duże liść laurowy pieprz sól, trochę maggi cebulka szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju(...)pestek winogron WYKONANIE: cebulkę i czosnek pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie, pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. dodać do cebuli, kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić, wyciąć głąb, poszatkować, do garnka wlać około 1/2 szkl. wody, włożyć liść laurowy, poszatkowaną kapustę, sól, pieprz, maggi, jak kapusta będzie aldente, dołożyć cebulkę i czosnek z pomidorami, gotować do wyparowania

Kuchnia Beaty
Łazanki z makaronem szpecle 135

Pyszne nieco inne łazanki.  Kuchnia Bawarska w moim wydaniu Składniki • 1 kg kiszonej kapusty( mam kapustę z marchewką  i cebulką przepis w mojej kolekcji ) • 300 g kiełbasy  • 100 g surowego boczku wędzonego • 1 cebula  • ząbek czosnku  • 1 opakowanie szpecli (kluski lane gotowane) • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej  • pęczek ziół lubczyk ,pietruszka może być z zamrażarki(...)sól  • pieprz Sposób przygotowania 1.  Kapustę przepłukać ugotować do miękka odcedzić wodę 2.  Do wrzątku wrzucić szpecle gotować aż wypłyną  odcedzić dodać do kapusty nie gotować już 3.  Na patelni podsmażyć pokrojony boczek dodać cebulę, przeciśnięty czosnek ,pokrojoną kiełbasę .  Wszystko razem usmażyć dodać do kapusty dodać  posiekane zioła i przyprawy wymieszać

W królestwie smaków Beaty
Kotlety mielone czosnkowe z młodą kapustą. 235

kotleciki mielone, to dobra propozycja na obiad lub do kolacji. Po usmażeniu wyglądają jak klasyczne mielone, jednak w smaku są zupełnie inne. Potrzebujemy: 1/2 kg mięsa mielonego, główkę młodej kapusty, 2 jajka,  6 ząbków czosnku, trochę bułki tartej, pęczek koperku, sól i pieprz. Kapustę ucieramy na grubych oczkach i wkładamy do miski razem z mięsem,  potem dodajemy pozostałe(...)składniki, dokładnie mieszamy.  Liście kapusty, które odpadły podczas ucierania kroimy na drobno, żeby potem dorzucić do  bulionu, który zrobimy z kostek rosołowych. Formujemy kotlety, otaczamy mąką i rozgrzewamy tłuszcz na patelni. W garnku gotujemy bulion z kapustą i potem miksujemy blenderem, żeby uzyskać zielony "sos" Kotlety smażymy z obu stron i gorące podajemy w kapuścianym zielonym bulionie. Smacznego

chleba naszego
Sałatka z młodej kapusty i paluszków krabowych 203

Sałatka z młodej kapusty z dodatkiem paluszków krabowych. Rewelacyjna w smaku, kolorowa i szybka do zrobienia. Idealna do obiadu, kanapek lub jako samodzielne danie. Bardzo lubię sałatki i staram się je robić dość często. Młoda kapusta już jest w sklepach, więc koniecznie wypróbujcie. Czekam na Wasze opinie w komentarzach. Składniki 1 średnia główka młodej kapusty 250 g paluszków krabowych(...)czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu sól pieprz ziołowy Kapustę przekroić na pół i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i paluszki krabowe drobno pokroić. Kukurydzę odcedzić na sicie. Szczypiorek i koperek posiekać. Wszystko połączyć z pozostałymi składnikami i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. sałatka z młodej kapusty

O kuchni z uczuciem
Młoda zasmażana kapusta 124

Jeśli szukacie pomysłu na szybki obiad zapraszam do mnie ;) Dzisiejsza propozycja w sam raz na lekki, niedzielny obiad w piękny, słoneczny dzień ;) Składniki: 1 młoda kapusta 1 marchewka sól i czarny pieprz do smaku 3 listki laurowe  5 kulek ziela angielskiego dużo koperku świeżego zasmażka: masło mąka Przygotowanie: Kapustę szatkujemy w cienkie paseczki. Przekładamy do garnka, następnie dodajemy marchew(...)startą na grubych oczkach. Wlewamy wodę, ilość tak maksymalnie do połowy kapusty. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy listki i ziele. Dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Ilość wody jak i zasmażki czyli masła i mąki jest zależna od wielkości kapusty.  Na główkę kapusty wielkości klasycznego melona użyłam około 50 gram masła i 1 łyżkę mąki. Na patelni rozpuszczamy masło

Życie zaczyna się w kuchni
Bigos z młodej kapusty 196

Składniki: Główka młodej kapusty; 2 średnie cebule; 400 g dobrej jakości kiełbasy (u mnie Morliny , z piersi kurczaka); Pęczek koperku; 1 litr zimnej wody; 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 kostka bulionowa, grzybowa; 1 łyżeczka białego cukru; Sól; Pieprz. Zasmażka: 3 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej.   Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować, włożyć do garnka. Koperek umyć(...)osuszyć, drobno posiekać. Cebule obrać, drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę. Do garnka z pokrojoną kapustą dodać połowę posiekanego koperku i pokrojoną cebulę. Wlać zimną wodę (1 litr). Dodać kostkę bulionową, grzybową, sól i pieprz. Gotować na średnim ogniu, aż kapusta zmniejszy swoją objętość i stanie się miękka. Dodać pokrojoną kiełbasę i gotować na średnim ogniu, aż nadmiar wody odparuje

Gospodyni Miejska
Bigos z kapusty pekińskiej 168

Bigos w smaku przypomina bigosik z młodej kapusty, jest słodko kwaśny,idealny na różne okazje, prosty i szybkiw przygotowaniu. Przepis otrzymałam od koleżanki.                                                             Bigos z kapusty pekińskiej Składniki(...)kapusta pekińska - 1 szt duża  czosnek - 1 ząbek  kiełbasa cienka -1 pętko pieczarki - 0,5 kg papryka - 3 szt cebula - 5 szt ogórki kiszone - 5 szt keczup pikantny 280 g Kuleczki : mięso mielone - 600 g jajko - 1 szt bułka tarta - 2 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Kapustę pekińską, pokroić, przełożyć do garnka, podlać małą ilością

Kuchnia Danusi
Dla mięsożerców- łazanki style ;) 144

mięsożerców, powiem więcej- zwłaszcza dla miłośników podrobów, gdyż jednym z głównych składników jest kaszanka, która niesie ze sobą smaki tak zwanej "piątej ćwiartki". W połączeniu z cudownie kwaśną kiszoną kapustą tworzą świetne połączenie, które dopełnia ostry smak pieprzu. Składniki na 3 solidne porcje to: 250 g kaszanki 250 g kapusty kiszonej (po odciśnięciu soku) średnia cebula łyżeczka brązowego cukru(...)świderki Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki obraną kaszankę i podsmażamy kilka minut. Gdy ta zacznie się rozpadać, dodajemy przesiekaną, a wcześniej odciśniętą kapustę kiszoną. Podsmażamy kilka minut. Następnie wlewamy bulion, ale woda także wypełni zadanie. Dodajemy cukier lub miód, który stanie w kontraście do kwaśnej kapusty i ten smak dodatkowo podkreśli. Kapustę dodajemy

Pichceniomania
ZUPA Z WLOSKIEJ KAPUSTY 169

Pożywna i bardzo prosta w przygotowaniu ZUPA Z WŁOSKIEJ KAPUSTY, swym niebanalnym smakiem i ujmie niejedno podniebienie. Świetnie smakuje z ziemniakami okraszonymi skwarkami ze świeżej słoniny. Polecam przepis na tą zupę ! ----------------------------------- Liczba porcji: 4 Czas przygotowania : 30 minut ----------------------------------- SKŁADNIKI: 1/2 główki kapusty włoskiej, średniej wielkości (z lekko ułożonymi liśćmi) 2 marchewki tłuszcz do smażenia 1 litr rosołu mięsno-warzywnego mała(...)przyprawy typu maggi sól pieprz posiekany koperek PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce do jarzyn - zasmażamy na łyżce tłuszczu, na niewielkim ogniu, aż zmięknie. Krok 2. Z kapusty odrzucamy głąb i zielone, twarde liście, resztę kroimy w cienkie paski - płuczemy i odsączamy na sicie. Krok 3. Do gorącego rosołu dodajemy poszatkowaną kapustę, zeszkloną marchewkę wraz z tłuszczem, przyprawy

Moja Książka Kucharska
Rosół z trzech mięs 272

średnie pietruszki; 1/2 średniego korzenia selera; 1 cały por (biała i zielona część); Pęczek natki pietruszki; Gałązka świeżego lubczyku; 1 średnia cebula + łupiny z połowy cebuli; 3 liście kapusty włoskiej; 1 duży liść laurowy; 5 ziaren ziela angielskiego; 5 ziaren czarnego pieprzu; 1 łyżka soli; 2,5 l zimnej wody. Dodatkowo/ do podania: Drobno posiekana natka pietruszki; Makaron nitki(...)Sposób przygotowania: Marchewki, pietruszki, seler, por (biała i zielona część) oraz liście kapusty umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać ze skóry. Wszystkie warzywa (oprócz kapusty) pokroić na duże kawałki. Liście kapusty zostawić w całości. Natkę pietruszki oraz gałązkę lubczyku umyć, osuszyć, pozostawić w całości, nie kroić. Cebulę obrać ze skórki (połowę łupin pozostawić), przekroić na pół i opiec

Gospodyni Miejska
Pierogi z kapustą 165

SUKCES!!! W końcu udało mi się namówić Agnieszkę na pierogi. Oczywiście z kapustą bo pierogi z serem lub mięsem nie są zgodne z dietą rozdzielną... 😄     Doskonały przykład dania na święta i Wigilię wg diety rozdzielnej, o czym napiszę w najbliższych dniach. 😆 Składniki na farsz: 2 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kapustę(...)ugotować, wystudzić i dobrze odcisnąć z wody. Cebulę pokroić w  drobną kostkę i podsmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Następnie podsmażoną cebulkę dodać do odciśniętej kapusty (jeśli kapusta jest zbyt długa to trzeba ją pokroić nożem) i dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gotowe. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki duża szczypta soli około 200 ml gorącej

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Wigilia z Dietą Rozdzielną 147

potrawy węglowodanowe , po których uszczęśliwiamy się deserami bo też należą do węglowodanów, a druga to potrawy białkowe. Dania węglowodanowe: Barszcz czerwony z uszkami z grzybów lub grzybów i kapusty Pierogi z kapustą lub kapustą i grzybami Kluski z makiem Zupa grzybowa z makaronem  Krokiety z grzybami i kapustą Paszteciki Kutia Łazanki z kapustą  Ciecieżyca à la ryba

Dieta Rozdzielna i Zdrowie