Delikatne i miękkie małe pierożki z aromatycznym nadzieniem z kiszonej kapusty, grzybów i podsmażonej do miękkości cebulki. Zazwyczaj podaję je prosto z wody, ale osobiście uważam, że najlepsze są odsmażone "na chrupiąco", na niewielkiej ilości, dobrze rozgrzanego klarowanego masła lub oleju. Obowiązkowo podaję je okraszone podduszoną i słodką w smaku cebulką. Ciasto z dodatkiem gorącej wody, masła i żółtka jest(...)czasie i farsz przygotować dzień wcześniej. Polecam szczególnie na Wigilię, ale i na codzienny obiad w chłodne, zimowe dni. SKŁADNIKI / ok. 100 małych pierogów FARSZ 800 g kapusty kiszonej 80 g suszonych grzybów 2 cebule 25 g masła 2 łyżki oliwy PRZYPRAWY: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki oleju
cool and mintyZachciało się pierożków oj zachciało.Mimo upału wzięłam się do roboty od samego rana bo wiadomo , że kapusta potrzebuje trochę czasu by dojść do siebie. Składniki: kapusta kiszona 600 g Bioline pieczarki 300 g marchew 2 szt kiełbaska jaką chcecie 300 g sól do smaku pieprz do smaku ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt 2 szklanki bulionu drobiowego(...)Krok 1 Pieczarki opłukałam pokroiłam drobno ,podsmażyłam na patelni i przełożyłam je do wolnowara , dodałam startą marchew i nastawiłam na stopień 2 Krok 2 Kapustę przepłukałam pod wodą i pokroiłam drobno, dodałam do pieczarek z marchewką. Dodałam listek laurowy i ziele angielskie,zalałam bulionem . Po 4 godzinach kapusta była miękka. Krok 3 Na stolnicę
Różowa kuchniaPierogi nadziane młodą kapustą i boczkiem można zaliczyć do pierogów letnich. Smaczne, pachnące koperkiem wzbogacone o boczek. Takie pierożki po ugotowaniu rozchodzą się migiem(...)Farsz : 1/2 główki młodej kapusty 1 marchew 250 ml bulionu 200 g wędzonego boczku, drobno pokrojonego 1 cebula sól, pieprz do smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki oleju
Kulinarne Fantazje MarioliSezon na młodą kapustę trwa krótko i warto ją wykorzystać do naszych letnich obiadów. Smakowita propozycja schabu duszonego w młodej kapuście, a do tego ziemniaki z koperkiem i domowy kompot...niebo w gębie!. Składniki: - 4 plastry schabu z kością - 1 główka młodej kapusty - 1 duża cebula - 1 duża marchewka - 1 pęczek koperku - 1 stołowa łyżka octu - 1 płaska(...)łyżeczka mielonego kminku - smalec - sól - pieprz 1. W rondlu na smalcu przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i startą na tarce marchewkę. Dodajemy sól, pieprz, koper i ocet, podlewamy wodą i dusimy ok. 15 minut na małym ogniu. 2. Mięso myjemy, rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na patelni z obu stron, a następnie wkładamy
Apetyczna babeczkaZnowu kupiłam młodą kapustę, tym razem chciałam ugotować z niej lekki bigosik. Wpadłam na to, żeby do tego bigosu, jaki zwykle gotuję dodać botwinkę. To był naprawdę genialny pomysł. Bigos w tej wersji smakuje rewelacyjnie. Z moim to się nawet biliśmy o niego ;). A tak na poważnie to szczerze polecam Wam ugotować taki inny bigos i samemu się przekonać(...)jest tak dobry jak piszę :). Już wiem, że nie raz jeszcze szczególnie na wiosnę go przyrządzę. BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z BOTWINKĄ. Składniki; 1 kg młodej kapusty około 400 g marchewki 200 g kiełbasy śląskiej cienkiej duży pęczek botwinki bez buraczków 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 300 ml gorącego bulionu
Zakątek rozkoszy kulinarnychdodatkiem koperku i zasmażką jest przepysznym dodatkiem do letniego obiadu. Oczywiście można też z niej ugotować bigosik łącząc z młodą włoszczyzną i marchewką. składniki: 1 duża główka młodej kapusty ( ok 2 kg) 1 l wody lub bulionu pęczek koperku 2 duże cebule 3 łyżki domowego smalcu ze skwarkami sól 3-4 listki laurowe Kapustę pokroić lub poszatkować na szatkownicy. Przełożyć(...)garnka. Wlać wodę lub bulion. Zagotować, przemieszać kilka razy aby kapusta w całości zmniejszyła swoją objętość. Koperek drobno posiekać i dodać do kapusty. Dodać też listki laurowe i gotować aż kapusta będzie miękka. W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w półplastry. Na patelni rozpuścić smalec, dodać cebulę i smażyć aż cebulka się przyrumieni. Następnie dodać mąkę i wymieszać aby połączyła
Monia miesza i gotujePyszna młoda kapustka pachnąca koperkiem, a do tego młode kartofelki, mniam mniam. Do tej pierwszej młodej kapusty raczej nie dodaję żadnych dodatków prócz koperku i staram się jej nie zagęszczać. Składniki: 1 duża młoda kapusta lub dwie małe pęczek koperku 3 listki laurowe 4 ziela angielskie sól. pieprz, maggi sok z cytryny lub kwasek cytrynowy Kapustę obrać z wszystkich(...)nieładnych liści, przekroić na ćwiartki, usunąć głąb i poszatkować. Przełożyć do garnka i dolać trochę wody, aby się nie przypaliła ( nie za dużo, ponieważ kapusta puści swoje soki). Dodać ziele angielskie, listki laurowe i trochę soli, gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek i troszkę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego do smaku. Przyprawić solą, pieprzem i maggi
talerz przyjemnościjednogarnkowych. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne :) Sprawdzi się zarówno jako szybki obiad lub posiłek do pracy. Delikatna nuta mięty dodaje ciekawego posmaku. Zapraszam! Makaron z mięsem mielonym, młodą kapustą i pomidorami Składniki: 400g mięsa mielonego 2 szklanki makaronu (u mnie makaron pełnoziarnisty) puszka pomidorów 2 szklanki poszatkowanej młodej kapusty mała garść posiekanej mięty mała cebula ostra i słodka papryka(...)łyżce oliwy. Wrzucić mięso mielone, lekko przesmażyć. Doprawić słodką papryką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Wymieszać. Dodać do mięsa puszkę pomidorów przyprawić odrobiną oregano i bazylią. Wrzucić poszatkowana kapustę. Dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Odstawić. Do mięsa, pomidorów i kapusty dodać miętę. Jeśli jest potrzeba doprawić do smaku. Wrzucić makaron
Tagebuch po polskuKapusta pekińska, nie tylko w surówce ;) Składniki średnia kapusta pekińska 300 g suszonych grzybów shitake 3 dymki 250 ml rosołu z kury 4 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka maki kukurydzianej olej sezamowy Przygotowanie Grzyby zalałem wrzątkiem, moczyłem 30 minut. Odciąłem twarde ogonki. Kapustę umyłem, pokroiłem w paski. Oczyściłem dymki, posiekałem je, szczypior(...)pokroiłem w długie paski. W woku rozgrzałem 3 łyżki oleju, wrzuciłem kapustę, smażyłem ją 2 minuty. Dodałem rosół z kury, sos sojowy i cukier. Dusiłem pod przykryciem 5 minut. Zagęściłem mąką kukurydzianą rozrobioną niewielką ilością wody. Dymkę i szczypior podsmażyłem na łyżce oleju. Dodałem grzyby. Smażyłem 3 minuty ciągle mieszając. Skropiłem olejem sezamowym. Podałem razem z kapustą
R'n'G KitchenDziś szybciutka propozycja - kapuśniak ze świeżej kapusty. Delikatny, wspaniały, z przepisu i z poradami od mojej mamy :) Taki kapuśniak jest naprawdę lekką zupą w sam raz na lato i wiosnę. Smacznego! Składniki: cebula 1 marchew pół niedużej główki kapusty 1,5 l wody lub bulionu łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany do zup koperek 2 łyżki masła sól, pieprz(...)smaku Wykonanie: Kapustę siekamy i wrzucamy do garnka, zalewamy go wodą i czekamy aż się zagotuje. Gdy tylko się zagotuje - wyłączamy i odcedzamy kapustę. Dzięki temu nie będzie ona gorzka. Cebulę i marchew kroimy w kostkę, w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę i marchew i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, kapustę i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy
psgotujemyIdealny dodatek do czerwcowego obiadu. Właśnie teraz młoda kapusta jest w szczycie sezonu. Składniki: 1 główka młodej kapusty 10 dag kiełbasy 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól do smaku cukier do smaku 1 łyżka tłuszczu 1 łyżka mąki Wykonanie: Kapustę oczyścić, i pokroić. Włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru, dodać pokrojoną wędzonkę lub wędlinę i ugotować do miękkości. Następnie(...)mąki i tłuszczu przygotować zasmażkę i zaciągnąć kapustę. Doprawić do smaku, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Kapustę możemy przygotować na kwaśno, dodając zamiast cukru kwasek cytrynowy
Tradycyjna KuchniaCiepło. Zimno. Słońce. Deszcz. Gorąca kawa. Zimne lody. Bardzo łatwa i szybka surówka z młodej kapusty, która nada się do niejednego obiadu :) Przepis dostałam od koleżanki :) Składniki: 1/4 główki z dużej, młodej kapusty 1 duża marchewka mały pęczek koperku mały pęczek szczypiorku sól, pieprz 2 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej Kapustę drobno poszatkować. Posypać sporą szczyptą(...)soli. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Marchewkę wraz z zieleniną dodać do kapusty. Olej wymieszać z musztardą i miodem. Dodać do surówki. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem (sól już nie będzie konieczna). Najlepiej odstawić na godzinę aby smaki się przegryzły, ale nie jest to konieczne
My simple kitchenDzisiaj to proste danie w nowoczesnym wydaniu: ciecierzyca i czerwona kapusta zamiast grochu i białej kapusty (pomysł pochodzi z książki Elżbiety Kowalewskiej). Do tego młode ziemniaki ugotowane na parze w łupince i polane olejem lnianym. To danie świetnie smakuje też z maślanką. Składniki: ½ szklanki ciecierzycy ½ małej główki czerwonej kapusty 2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego majeranek, mielony kminek, sól(...)pieprz, chili, cynamon, imbir Ciecierzycę namocz na noc i następnego dnia ugotuj w osolonej wodzie (ja gotuję od razu większą ilość i zamrażam lub robię humus). Kapustę drobno posiekaj (np. za pomocą blendera). W garnku rozgrzej olej lub masło, wrzuć kapustę, majeranek i kminek, wlej kilka łyżek wody i duś do miękkości (kilkanaście minut). Następnie dodaj pozostałe przyprawy
Qlinarnie i QlinarnieNiedawno obiecałam, że częściej będą pojawiać się na blogu surówki, więc dziś kolejna. Tym razem klasyczna surówka z białej kapusty. Klasyczny, ale bardzo smaczny dodatek do obiadu. Poza tym, kapusta jest wyjątkowo zdrowym warzywem. Zawiera tyle samo witaminy C co cytryna. Jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, zawiera sporo witaminy A, trochę witamin E,K i rutyny. Jest również(...)źródłem wapnia, magnezu i potasu. Natomiast żelaza i kwasu foliowego najwięcej znajduje się w zewnętrznych, zielonych liściach. 100g kapusty to zaledwie 40 kalorii. Składniki: 1/2 średniej główki białej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 4-5cm pora pół puszki kukurydzy sok z połowy cytryny 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz cukier Kapustę drobno siekamy lub trzemy
kuchnia doskiGołąbki bez zawijania, pyszny, pożywny obiad w wersji dietetycznej. Bez zawijania, ponieważ kapusta została poszatkowana i jest składnikiem gołąbków. Tradycyjny ryż zastąpiłam kaszą jaglaną, mielone mięso wieprzowe piersią z indyka, a w roli tradycyjnej kapusty wystąpiła młoda Spitzkohl. Nie mogło oczywiście zabraknąć sosu pomidorowego, bo właśnie z tym sosem smakują wyjątkowo. Gołąbki są bardzo delikatne i mięciutkie, konsystencją bardziej przypominaja(...)podanych składników przygotujesz kilkanaście gołąbków, obiad na kilka dni gotowy. Składniki na farsz: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub 1/2 szklanki surowej 800 g piersi z indyka 1/2 młodej kapusty (u mnie Spitzkohl) - 400g 1 duża cebula 1 jajko sól, pieprz lubczyk lub pietruszka 3-4 łyżki bułki tartej mąka do obtaczania olej do smażenia Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!