przygotowania krokietów będziemy potrzebować farsz i naleśniki. Można to przyrządzić według własnego uznania. Dla nowicjuszy podaje przepis na naleśniki i na farsz. Przepis na farsz. Składniki: -0,5kg kapusty kiszonej -0,5kg pieczarek -cebula -przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) -smalec -margaryna do smażenia Sposób przygotowania: Musimy usmażyć osobno pieczarki i kapustę a następnie to ze sobą połączyć(...)Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na margarynie. Dodajemy do nich cebule pokrojoną w kosteczkę i przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż będą miękkie. Kapustę kiszoną siekamy na mniejsze części i wrzucamy na roztopiony smalec. Doprawiamy pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotujemy, aż będzie miękka. Żeby zapobiec przypalaniu ja dodaje wodę przez co też szybciej mięknie. Oczywiście gotuje
Magia jedzenia.wagę w osiedlowym sklepie. Dokładnie, kupowałam, nawet nie z lenistwa, może z wygodnictwa? Nie umiem tego racjonalnie wytłumaczyć. Ostatnio to był spontan, w sklepie wpadła mi w ręce nieduża kapusta i to było przeznaczenie, w głowie zagnieździł się Colesław i już. Nie chciało mi się nawet szperać w swoich zeszytach z przepisami w poszukiwaniu za moim przepisem, od razu polazłam(...)Margarytki i zrobiłam wszystko tak jak tam pisze, tylko zamiast z połowy kapusty zrobiłam z całej, no bo po co mi ta połówka, która by została? Jak się domyślacie narobiłam całą dużą michę surówki. Wykonanie trwało kilka minut, bo wszystko poszatkowałam w starym malakserze, potem tylko leżakowanie. A na końcu jedzenie, hmmm jakie to było dobre! Dokładnie taka jaką robiła
Blondynka Gotujeszybkie danie kuchni holenderskiej. Bazą są ugotowane ziemniaki a reszta to: wybrane warzywa z lub bez podsmażonym boczkiem, czasami serem. Najczęstsze kombinacje to: → ziemniaki z podduszaną kiszona kapustą z boczkiem → ziemniaki z poszatkowanym, zblanszowanym młodym jarmużem → ziemniaki z podgotowaną marchewką czasem z rodzynkami... Możliwych kombinacji jest jednak dużo więcej a każdy może stworzyć własną Do takich tłuczonych(...)bazie ciemnej zasmażki z mąki, dużej ilości masła i dobrego bulionu, do uzyskania aksamitnego, szklistego, gęstego sosu. SKŁADNIKI: 1 kg mączystych ziemniaków 250 g zimowej marchwi 1/2 główki czerwonej kapusty 3 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 150 ml chudego mleka 40 g selera 100 g jasnych rodzynek kilka gałązek natki pietruszki
Sztuka gotowania w/g Samirydań, jednakże odchodzimy już od jego przyrządzania na rzecz nowych potraw, a bigos kojarzy nam się już z przeszłością, niemniej jest wielu jego amatorów, no i tym lepiej, gdyż kapusta jest bardzo zdrowym warzywem, a w tej wersji bigos ma coś z tradycji i nowoczesności, przekonajcie się sami... Składniki: średnia główka słodkiej kapusty 0,75 dkg mięsa mielonego sol, pieprz(...)majeranek papryka słodka w proszku koncentrat pomidorowy liść laurowy koperek świeży lub mrożony Do zasmażki 4 łyżki masła klarowanego lub zwykłego 2 łyżki mąki Wykonanie: Kapustę zszatkować dość drobno, przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem 30-45 min. Mięso mielone smażyć na patelni (ja smażę na suchej patelni). Po usmażeniu, mięso przełożyć do ugotowanej kapusty, doprawić
kgwjanczewoSkładniki: (na 6 słoików 0,9l) 2 główki czerwonej kapusty ( moje ważyły 1,7kg i 1,5kg), 4 cebule, 4 jabłka, 3l wody, 1szklanka octu (250ml), 250g cukru (14łyżek), 30g soli (2łyżki), 8łyżek oleju. Przygotowanie: Kapusty pokroić na 4 części i poszatkować. Cebule pokroić w kostkę. Jabłka obrać, wykroić z nich twarde części i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)cukier, sól i olej. Przemieszać i postawić na kuchenkę. Zagotować, zmniejszyć gaz i pozostawić na średnim ogniu na 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i jeszcze gorącą kapustę przełożyć do słoików. Kapustę w słoikach docisnąć łyżką i gdy będzie już nałożona uzupełnić zalewą, w której kapusta była gotowana. Słoiki w miejscu gdzie będą nakrętki dokładnie oczyścić i osuszyć
W kuchni u MonikiGołąbki Składniki: 500 g mięsa wieprzowego ( zmieliłam łopatkę) 1 duża kapusta 1 duża cebula 3/4 szklanki ryżu naturalny, domowy przecier pomidorowy, 2 szklanki sól pieprz 2 liście laurowe kminek estragon Kapustę zalałam wodą i gotowałam na wolnym ogniu łącznie ok 1 h. Ważne jest aby liście zmiękły i dobrze się odrywały. Liście odrywałam etapowo. To raczej proces parzenia i czas(...)zależy od wielkości kapusty, (moja była duuuuża). Ryż ugotowałam do miękkości. . Mięso zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Cebulkę również zmieliłam tym razem w maszynce. Mielone wymieszałam z ryżem i cebulką, dodałam przyprawy i zioła. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Odpowiednio przygotowane mięso z ryżem nałożyłam na liście kapusty i ciasno zawinęłam. Dno dużego garnka wyłożyłam pozostałymi liśćmi kapusty
nietadietagustu. Jajko lekko rozbić za pomocą widelca i wlać do jajek trochę ciepłego sosu, żeby jajko zahartować. Teraz już można jajko wlać do sosu, wymieszać. Cebulę obrać i posiekać, kapustę poszatkować, czosnek obrać i posiekać drobno. Na patelni z odrobiną oleju obsmażyć cebulę i czosnek, jak już wszystko się zarumieni natychmiast zdjąć z patelni. Ryż ugotować do miękkości. Do miski(...)majeranek, ugotowany ryż, obsmażoną cebulę i czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę doprawić do smaku jak lubicie. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub olejem i rozłożyć część posiekanej kapusty, na to część masy z mielonym mięsem. Polać połową sosu. Następnie znowu kapusta i mięso. Ostatnia warstwa znowu kapusta i polać pozostałym sosem. Zapiekankę przykryć i tak cały czas piec
Kuchnia PokoleńWarzywny dodatek do obiadu musi być nawet w najprostszej postaci jak ta surówka. Czerowna kapusta i marchewka oraz trochę oleju i soku z cytryny i nic więcej nie potrzeba. składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty (ok 1 kg) 3-4 marchewki olej rzepakowy 2 łyżki oleju sezamowego sok z cytryny do smaku Czerwoną kapustę drobno pokroić lub poszatkować na szatkownicy(...)warzyw. Można posolić i odstawić a potem odcinać ze soku aby kapusta zmiękła, ja jednak wolę taką chrupiącą. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posztkowaną kapustę i startą marchewkę dokładnie wymieszać. Solidnie skropić olejem sezamowym i rzepakowym oraz sokiem z cytryny. Ponownie wymieszać
Monia miesza i gotujeczasu do czasu będą pojawiały się na blogu. Dzisiaj prezentuję barszcz wołyński. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: Ok. 300 – 500 gram chudego mięsa ( szynka, łopatka, ja ugotowałam na kurczaku ) Główka białej kapusty ( mała około 1 kg ) 2 ½ l wody Buraki ćwikłowe ( około 700 gram ) 1 spora marchew 1 pietruszka 1 cebula Pomidory w całości z puszki, gdy nie ma dobrych świeżych(...)garnka wlewamy wodę i dodajemy mięso. Szumujemy i wsypujemy sól, ziele, liść laurowy, pieprz oraz otartą skórkę z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Gotujemy mięso do miękkości. W międzyczasie szatkujemy kapustę i przesypujemy ją łyżeczką soli, aby puściła sok ( na kilka minut ). Ugotowane mięso wyjmujemy. Kapustę odciskamy. Przecedzonym wywarem zalewamy odciśniętą kapustę. Gotujemy około 30 minut. Cebulę siekamy, marchew i pietruszkę
Smaki EwySurówka Colesław Żeby coś urozmaicić w domu do obiadu zrobiłam surówkę Colesław. Zjadłam jej nie dużo ponieważ zawiera majonez i kapustę a ja jak już wiecie staram się unikać tak ciężkich rzeczy. Ale spróbowałam, bo nie wyobrażam sobie tego, że będę Wam cokolwiek polecać co nie wiem jak smakuje. Smakuje a nawet bardzo więc trudno było z niej zrezygnować(...)Polecam sami się przekonajcie. Zakupy: - 1/2 główki białej kapusty - 2 marchewki - cebula - sól ( 1/2 łyżki) Sos: - cytryna ( 1 łyżka soku) - majonez (3-4 łyżki) - jogurt naturalny ( 2 łyżki) - cukier puder (2 łyżeczki) - pieprz a czubku łyżeczki Przygotowanie: Kapustę szatkuję na drobno i solę i odstawiam na jakieś 30-40 minut, żeby kapusta mogła zmięknąć. Niektórzy odciskają nadmiar wody ja natomiast
Tanio smacznie i prostoczasu znajdziecie tutaj proste i sprawdzone przepisy na domowe obiady, proste ciasta i nieskomplikowane desery. Dzisiaj na pierwszy rzut idzie jedna z moich ulubionych surówek do obiadu. Surówka z kapusty pekińskiej, z dodatkiem startej marchwi, jabłka i mango. Proste i smaczne rozwiązanie na domowy obiad! SKŁADNIKI: - 1 mała kapusta pekińska - 2 jabłka - 2 małe marchewki - 1 mango średnie - 2 łyżki(...)majonezu + 4 łyżki śmietany - sól, pieprz Kapustę siekamy, przekładamy na sito i przelewamy obficie wrzątkiem. Ten zabieg spowoduje, że kapusta nie będzie gorzka i nie będzie Was po niej bolał brzuszek ;-) Kapustę oblewamy zimną wodą z kranu. Będzie dzięki temu nadal chrupiąca. Marchewki, mango i jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mango jeśli macie dość
SMYKWKUCHNIOtrzymałam od kolegi słoik kapusty, którą kisił osobiście. Wiejska kapustka kiszona w tradycyjny sposób. Od razu pojawił się pomysł aby powstał z niej bigos. Niestety mięsożerny małżonek również zamarzył o bigosie ... ale z dodatkiem mięsnym :). A do takiego bigosu stwierdziłam, że jednak nie będę miała serca, ani chęci jedzenia:). Po dwutygodniowych negocjacjach powstał wegetariański :). Małżonek zajada i wychwala(...)choć pod nosem dodaje, że byłby dużo lepszy z dodatkiem nawet małej kiełbaski :) Potrzebne składniki: 1 litr kiszonej kapusty 0,5 główki białej kapusty 20 suszonych grzybów 2 cebule 5 śliwek suszonych oliwa 2 ząbki czosnku 10 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskie 3 goździki 4 liście laurowe 1 łyżeczka kminu 1 łyżeczka majeranku
Łycha smakówkaszy jęczmiennej 40 dag mięsa mielonego 1 słoik mielonki (lub z puszki) około 30 dag. 20 dag pieczarek 1 łyżka masła 1 cebula 3 ząbki czosnku główka kapusty białej lub włoskiej sól, pieprz sok pomidorowy Przygotowanie; Z kapusty wyciąć głąb a następnie włożyć ją do dużego garnka, zalać woda, posolić i zagotować. Po kilku minutach(...)ściągać odchodzące wierzchnie liście aż do całkowitego "rozebrania" kapusty. Ryz ugotować do miękkości w dużej ilości wody. Odcedzić(ja gotuje ryż na sypko, nie lubię takiej "paćki", ale większość osób gotuje ryż do momentu wchłonięcia wody, każdy ma swoją szkołę gotowania ryżu) tak samo ugotować kasze. Wodę do gotowania należy posolić. Cebule zeszklić, dodać do niej
Radość kipiąca uśmiechem.lodówce. Nstępnie wyjąć i obsmażyć na suchej patelni tylko do lekkiego zrumienienia Przełożyć wszystko do naczynia zalać marynatą. Piec około 2 godz. w 200st. Karkówkę podałam z czerwoną kapustą. Składniki: • 1 kapusta czerwona • 3 cebule całkiem duże • 3 ząbki czosnku • 4 jabłka • 4+6 łyżek oleju (u mnie kokosowy) • 2 szklanki wody • 60 ml wina czerwonego lub 3 łyżki soku(...)cytryny • 2 łyżki miodu lub innego słodu (u mnie syrop z daktyli) • sól • czarny pieprz • 3 łyczki mąki kukurydzianej, ryżowej lub pszennej Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkować wycinając głąba. Cebule obrać i pokroić w drobna kostkę razem z czosnkiem i podsmażyć na 4 łyżkach oleju. Do garnka wrzucić kapustę, dodać cebulę, czosnek, wodę i starte na tarce razem ze skórką
Kubki smakusię przydała, bo zawiera przepisy z kuchni staropolskiej, i właśnie tam znalazłam przepis na kulebiaka, ciut przepis podrasowałam, zweganizowałam i tak oto w tym roku zamiast pierogów z kapustą i grzybami jest kulebiak na Wigilę. Ps. Zdjęcie przed pieczeniem- właśnie siedzi w piekarniku. Składniki: ciasto: 300 g mąki 80 g masła kokosowego 150 ml mleka roślinnego (sojowe) łyżeczka soli łyżeczka(...)gałki muszkatołowej łyżeczka cukru 30 g świeżych drożdży farsz: pół kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek (startych na tarce o grubych oczkach) 1 posiekana cebula łyżka zmielonego siemienia lnianego zalanego 5 łyżkami gorącej wody (glut do sklejenia farszu) łyżka kminku *Misek oficjalnie nie lubi, tj. jak zauważy, ale jak zmiażdżę w moździerzu i nie zauważy tych charakterystycznych ziarenek
greenscarf