kapustą - 19268 przepisów (strona:330/1285)

Sałatka z czerwonej kapusty. 241

Kapusta często używana jest w kuchni jednak zwykle biała odmiana. Czerwona kapusta według mnie  właśnie najlepiej sprawdza się do wszelkich surówek oraz sałatek podawanych do dań obiadowych. Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty  1 duża cebula 2 łyżki octu 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, a następnie(...)gotujemy do miękkości. Odcedzamy ją na sitku, wkładamy do miski i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty. Wszystko doprawiamy octem, oliwą, solą oraz pieprzem. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Symfonia smakowa
Azjatycka zupa pak choi 149

choi (bok choy / kapusta chińska) – może nie wydawać się tak popularna, jak zwykła kapusta spotykana na rynku, jednak to gwiazda wśród zdrowej żywności. Ma potencjał, aby chronić przed nowotworami, obniżać ciśnienie krwi, a nawet wiele więcej”. Dania azjatyckie charakteryzuje bogactwo smaków i kolorów, a także szybkość i prostota przygotowania. Azjatycka zupa pak choi to danie, które sprawi przyjemność(...)gotującemu i konsumującemu.     Składniki: - bulion drobiowy lub warzywny (ok. 3 l) - 4 szt. kapusty pak choi - 2 duże obrane marchewki - 3 białe części pora - 3 szalotki - 4 ząbki czosnku - imbir świeży lub suszony (2 łyżeczki lub 3 cm kawałek) - 1 czerwona papryka słodka - trawa cytrynowa (2 łyżeczki) - chilli suszone (1 łyżeczka – można więcej) - sok z ½ limonki - skórka

mojewypiekiinietylko
Bigos staropolski 159

Kolejna odsłona bigosu, tym razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni. Składniki  2,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz  0,5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku 0,5 kg dobrej wędzonej kiełbasy 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego(...)mielonego kardamonu  sól i mielony pieprz do smaku  Przygotowanie W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie zakryta. Dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jajka naturalnie farbowane w czerwonej kapuście 142

brązowo, uważałam, że to totalny bezsens. Dziś sądzę inaczej i uważam, że szukanie naturalnych sposobów na barwienie jaj to świetna sprawa. W tym roku postawiłam na kolorowanie jaj czerwoną kapustą, a właściwie wywarem z czerwonej kapusty. Całe przedsięwzięcie jest dość czasochłonne, ale nie jest skomplikowane. Potrzebne będzie Wam pół główki czerwonej kapusty, ocet i sól oraz jaja. Gdy przygotujecie sobie(...)jaja zanurzycie w szklankach lub miseczkach, jedyne co będzie Wam potrzebne to czas. Po 1 godzinie barwienia jaja będą błękitne, po całej nocy - ciemno niebieskie. Naturalne barwienie jaj - czerwona kapusta Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty, 1 litr wody, 2 łyżki octu, 1 łyżka soli, jaja z jasnymi skorupkami. Przygotowanie: Jaja włożyć do garnka z wodą, tak, żeby były w pełni

Pełna Lodówka
Mój bigos 178

Składniki:   2,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg wieprzowiny od szynki, 500 g wołowiny, 300 g kiełbasy, 200 – 250 g boczku wędzonego, grzyby suszone lub pieczarki, 3 – 4 cebule, 3 – 5 ząbków czosnku, 1 – 3 liście laurowe, parę ziaren jałowca, sól, vegeta, pieprz ziarnisty i ziołowy,, cukier, 1 łyżka miodu, 200 ml czerwonego wina,  koncentrat pomidorowy, ketchup, majeranek(...)olej lub smalec. Przyrządzenie: Kapustę wypłukać (niekoniecznie). Grzyby namoczyć, najlepiej na noc(pieczarki obrać i pokroić w plasterki). Kapustę przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, pieprz ziarnisty i jałowiec. Dodać grzyby (pieczarki podsmażyć). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Podsmażyć na złoty kolor. Dodać do kapusty.Mięso opłukać i  pokroić na kawałki, boczek pokroić w plasterki, kiełbasę w kostkę

kulinarnajamka.blogspot.com
Sałatka warzywna Babuni...z dodatkami 202

skadnikow, wyważone przyprawy i niewiele czasu.. to wszystko daje gwarancję wyśmienitego smaku i nietuzinkowego aromatu! Zapraszam ! Składniki sałatka warzywna Babuni  ORZECH czerwona-jak dla mnie to fioletowa = kapusta marchew jabłko vinaigrette Monini limonka i pomarańcza-nie wyobrażam sobie tych surówek – sałatek bez tego dodatku cała wielgachna natka pietruszki-pęczek opcjonalnie łyżka majonezu z łyżką musztardy zmiksowane z pieprzem(...)tego dlatego, żeby mówić..tylko dlatego, że taka jest i można ją wyjeść ze słoika bezpośrednio, jak się nie ma dość silnej woli. Marchwkę zetrzeć na malutkich oczkach, natomiast kapustę poszatkować. Jabłko poszatkować. Kapustę zasypać solą i zostawić na około półtorej godziny aby puściła sok. Odcisnąć kapustę. Do miski włożyć kapustę fioletową, marchewkę, jabłko, oraz sałatkę Babuni..i wymieszać dokładnie

Z Kuchni Do Kuchni
Kuchnia japońska: Okonomiyaki 119

KUCHNIE ŚWIATA - JAPONIA Składniki: (na 2 porcje) Ciasto: pół główki białej kapusty (opcjonalnie kapusty pekińskiej) 2 jajka 300 g mąki pszennej 200-220 ml wody 20 g cieniutkiego pora opcjonalnie wiórki z suszonego tuńczyka: katasuobushi oliwa z oliwek do smażenia Do dekoracji majonez plasterki świeżego, małego pora pokrojonego w cienkie paseczki (2 małe garstki) lub opcjonalnie kiełki soi bądź brokuła(...)łyżki sosu sojowego 2 łyżki przecieru pomidorowego, opcjonalnie ketchupu 3 łyżki cukru 1 łyżka sake (opcjonalnie innego mocnego alkoholu np. whisky) sól do smaku Przygotowanie: Okonomiyaki  Pokroić cienko kapustę oraz por. W misce zmieszać wodę, mąkę oraz jajka na gładką masę, dodać kapustę i por, wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać około łyżki oliwy. Położyć najpierw składniki farszu

KreatywnePiny
Kociołek z młodą kapustą, ziemniakami i kiełbasą + film 194

Kociołek z młodą kapustą, ziemniakami i kiełbasą to pożywne szybkie i proste danie jednogarnkowe w sam raz na obiad dla całej rodziny. Dla wielbicieli takich potraw młodą kapustę można zamienić na kiszoną. Pyszny smak i sycący obiad gwarantowany. składniki na 5 porcji 1 mała główka młodej kapusty 50 dag ziemniaków 1 duża cebula lub 2 małe 50 dag cienkich kiełbasek(...)litr bulionu 2 łyżki oleju 2 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka suszonego oregano 5 - 6 ziaren ziela angielskiego przepis Młodą kapustę szatkujemy, cienką kiełbaskę kroimy w grubsze plastry a cebulę drobno siekamy, obrane ziemniaki kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i przesmażamy na nim kiełbaski od czasu do czasu mieszamy. W dużym garnku

Smakowite Dania
Gołąbki w sosie pomidorowym - duszone na patelni 221

SKŁADNIKI 1 kapusta 200 g ryżu 200 miesa mielonego 500 ml przecieru pomidorowego listek laurowy serki w plasterkach olej z oliwy czosnek papryczka chili sól,cebula SPOSÓB PRZYGOTOWANIA FARSZ Ugotować ryż trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu, dodać do niego mięso mielone - usmażone z drobno pokrojoną cebulą i papryczką chili. Dokładnie wymieszać doprawić solą do smaku. Można dodać ulubione(...)przyprawy. W dużym garnku zagotować posoloną wodę i dodać liście kapusty. Obgotować 2-3 minuty poczym zalać zimną wodą aby zatrzymać czas gotowania. Odcedzić i wybrać najładniejsze i największe liście. Usunąć z nich zgrubienie głównego nerwa.  Przygotowany farsz nałożyć na liście kapusty, dodać kawałek serka w plasterkach i formować gołąbki. Aby gołąbki nie rozwinęły się podczas gotowania należy najpierw

zielonacukinka
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 137

Michelin - Wojciecha Modesta Amaro, który wyszkolił również kucharzzy restauracji. Ja zrezygnowałam z przystawki/zupy. PanMąż zjadł zalewajkę z ziemniaków i pora, robioną na zakwasie, podawaną z uszkami z farszem z kapusty - zupę, którą pamiętam z dzieciństwa, zupę, którą robił mój Dziadek. Ja pamiętałam ją trochę inaczej niż to, co zostało podane, ale na szczęście Mąż był zadowolony. Była ona również ciekawie(...)Kurki nie były mrożone, więc dodatkowy plus za świeże produkty! PanMąż zjadł rosół i był zachwycony makaronem - pysznym i domowym. Jako danie główne zamówił schabowego z ziemniakami i zasmażaną kapustą. Kapusta była bardzo dobra - wiem, bo sama mu ją podjadałam ;) Schabowy, który jest przez niego bardzo rzadko jadany, również zyskał dobrą opinię, to samo ziemniaki. Wiem, że chwalony był też

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sałatka z białej kapusty i buraczków do słoiczka, na każdą porę roku 359

Sałatka z białej kapusty i buraczków nie jest droga w wykonaniu, za to w smaku pyszna, a co najważniejsze można ją zrobić o każdej porze roku, bo buraczki i kapusta dostępne są w sklepach zawsze. Do tego jest zdrowa i można ją długo przechowywać. No, a poza tym zawsze dobrze mieć coś zmagazynowanego na czarną godzinę, kiedy przydałaby się jakaś(...)sałatka, czy surówka do obiadu, a nie ma czasu, czy pomysłu na coś. Polecam :) Składniki: 2kg białej kapusty 2kg buraków Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 1 ½ łyżki soli Około 10 ziarenek ziela angielskiego Białą kapustę szatkujemy, po czym gotujemy w niewielkiej ilości wody, około 10 minut od zawrzenia. Następnie średniej wielkości buraczki myjemy i gotujemy

Smakowy Raj
Surówka z czerwonej kapusty 5883

Zmodyfikowalam tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty i moge rzec śmiało, że jest...pyszna!Genialna do obiadu, dobra nawet do wędlin zamiast sałatki! Tradycyjna ma sok z cytryny i cebulę, u mnie nie ma ani soku z cytryny ani cebuli. Składniki pół główki czerwonej kapusty vinaigrette lime i pomarańcza marchewka jabłko majonez musztarda sól i pieprz Poszatkuj kapustę i posól. Odstaw(...)misce na około godzinke, może być więcej. W tym czsie kapusta zmięknie i puści soki. Po tym czasie odciśnij ją bardzo dobrze. Zetrzyj marchewkę na małych oczkach. Jabłko zetrzyj na troszkę większych. Kapustę skrop winegretem pomarańcza i lime. Dodaj marchewkę, jabłko. Wymieszaj. Przygotuj majonez. Zmiksuj kilka łyżek majonezu z lyżką musztardy i winegretem-do smaku. Popieprz. Zalej kapsutę, wymieszaj. Wstaw

Z Kuchni Do Kuchni
Gołąbki inaczej 229

wszyscy lubią kotlety mielone, ale z dodatkiem ryżu i kapusty zmieniają swój smak i są wspaniałym daniem. To takie gołąbki , ale bez zawijania farszu w liście kapusty. Składniki: 70 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 torebka ugotowanego ryżu 1 mała główka kapusty 1 cebula 2 jajka pieprz sól koncentrat pomidorowy bułka tarta olej do smażenia Główkę kapusty szatkujemy dość grubo(...)pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju. Na dno garnka układamy trochę poszatkowanej kapusty (jeśli nam jej zostało), wlewamy ok. 1,5 litra wody,  doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy i układamy obsmażone kotlety. Gotujemy je na małym ogniu ok. 40 minut. Smacznego

Salonik smaków
Gołąbki inaczej, parszywa dwunastka 167

chłodniejsze dni. Podawaj z sosem, np. pomidorowym lub grzybowym. Składniki: ½ szklanki kaszy gryczanej ½ szklanki kaszy jaglanej ½ szklanki kaszy pęczak całej 4 ząbki czosnku 2 cebule 3/4 średniej główki kapusty włoskiej (może być też zwykła biała) 4-5 kulek ziela angielskiego 4 liście laurowe sól, pieprz, sos sojowy 1 łyżka lubczyku 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 6 łyżek bułki tartej olej(...)Zielenina: 2-3 pęczki, np. szczypiorku i natki pietruszki Ugotuj każdą z kasz oddzielnie. W szerokiej patelni lub woku podsmaż na oleju drobno pokrojone cebule i czosnek. Dodaj posiekaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie i chwilę podsmaż. Następnie podlej wodą (1 szklanka) i duś do miękkości ok. 10-15 minut (jeśli kapusta jeszcze nie jest miękka, dolej więcej wody

Qlinarnie i Qlinarnie
58. Tajska zupa z niespodzianką 134

spodziewamy, lub tam, gdzie się ich nie spodziewamy! 1 opakowanie Winiary pomysł na Zupę   tajską z kurczakiem 200 g filetu z kurczaka 1 marchewka 1/2 pora kilka liści kapusty pekińskiej Produkty na  niespodziankę:   4 duże liście kapusty pekińskiej  1 liść z pora 12 sztuk krewetek tygrysich  lub królewskich 250 g sera ricotta 2 ząbki czosnku(...)łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku. 1. Mięso, por, kapustę pekińską  i marchewkę pokroić w paseczki.  2. Zagotować 750 ml wody, wrzucić pokrojone mięso i gotować przez 10 minut, następnie dodać marchewkę i dalej gotować przez 10 minut.  3. Zawartość większej saszetki rozprowadzić w 250 ml zimnej wody i wlać do zupy, gotować przez

Jadło i czytadło