Nowalijki, dzień dobry. Powoli zaczyna się mój ulubiony sezon warzywno-owocowy. Póki co walczymy z młodą kapustą. Dziś polecam Wam przepis na surówkę. Ocet z powodzeniem możecie zastąpić sokiem z cytryny. Składniki: pół główki młodej kapusty 1 marchewka pół małej cebuli pół łyżeczki octu winnego 1 łyżka oliwy extra virgin sól Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej(...)obraną i startą na dużych oczkach marchewkę i pokrojoną w kostkę cebulę. Dolewamy ocet i oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Artykuł Surówka z młodej kapusty i marchewki pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysmakuje jak papier. Albo w sumie gorzej. Skończyło się na natce i koperku. Jak dostaniecie szczypiorek, który smakuje jak szczypiorek, dodajcie go zamiast cebuli. Składniki: pół główki białej kapusty mały pęczek koperku mały pęczek natki pietruszki pół małej cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Kapustę obieramy(...)zewnętrznych, brzydkich liści, szatkujemy. Wrzucamy do miski i chwilę ugniatamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie do kapusty dorzucamy poszatkowane zioła, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na godzinę, żeby smaki się połączyły. Artykuł Surówka z białej kapusty z ziołami pochodzi z serwisu
Kardamonovymoje można nazwać fuczkami, bo są na zsiadłym mleku… nie będę więc tutaj czarować nazewnictwem. Jeżeli jeszcze nie jedliście takiego cuda, lećcie do sprawdzonego warzywniaka, kupcie dobrą kapustę i działajcie. Składniki: 400 g odciśniętej kiszonej kapusty 1,5 szklanki mąki pszennej 500 ml zsiadłego mleka (zamiennie można użyć 350 ml wody lub mleka) 2 jajka pieprz(...)sól (opcjonalnie) olej rzepakowy (przepis na około 15 placków) Kapustę drobno szatkujemy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej resztę składników, dokładnie mieszamy. Na rozgrzany olej wykładamy łyżką ciasto, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na średnim ogniu, do zrumienienia. Artykuł Placki z kiszonej kapusty pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyBardzo przypadkowa potrawa. Z weekendu zostało mi pół główki kapusty, przy okazji zachciało mi się zupy. Plusem tego kapuśniaku było to, że nie musiałam do niego niczego dokupować. Ja w ogóle lubię gotować z domowych resztek, serio serio. Obecny czas bardziej sprzyja kombinowaniu, bo nie chcę niepotrzebnie wychodzić z domu. Zupa wyszła tak pyszna, że wrąbaliśmy cały garnek w ciągu(...)jednego dnia (1,5 roczna Tola także). Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego pół małej kapusty pół szklanki suchej czerwonej soczewicy puszka pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki sól pieprz oliwa (przepis na 5 porcji) Kapustę obieramy z brzydkich liści, myjemy i szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę, obie wrzucamy na oliwę
Kardamonovyfarmerski to takie ustrojstwo, które idealnie uzupełnia sporą ilość surówek i sałatek. Nie jest więc niczym dziwnym, że połączyłam go z pekinką. Na dodatek udało mi się dostać młodą kapustę. Surówka będzie dobrze pasować (także) do potraw z grilla, my wchłonęliśmy ją z kotletami z ziemniaków. Składniki: mała główka kapusty pekińskiej 1 większa marchewka 1 mała cebula 2 łyżki uprażonych(...)ziaren słonecznika pół porcji sosu farmerskiego sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej obraną, startą na największych oczkach marchewkę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wlewamy sos, dorzucamy słonecznik, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i sosu farmerskiego pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyTego typu surówki najbardziej pasują mi do mięs z sosem. Wiecie, schab w sosie własnym, zrazy i inne pulpety właśnie. Ostatnio udało mi się wyhaczyć młodą kapustę pekińską, więc postanowiłam zrobić z niej surówkę. Dla mnie idealnym uzupełnieniem do tej surówki i pulpetów był brązowy ryż. I tak powstał obiad niemal idealny. Przepis na pulpety macie tutaj → pulpety gotowane(...)teraz tak myślę, to takie surówki dobrze sprawdzą się także przy okazji grillów czy kanapek z szarpaną, zastosowań macie pierdyliard. Jedzcie do czego chcecie, na zdrowie. Składniki: główka małej kapusty pekińskiej (ja użyłam młodej) mały por (biała część) pęczek koperku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego pół łyżeczki soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy
Kardamonovymięsożerców. Pyszny, łatwy do przygotowania i niecodzienny zachwyci wszystkich gości. W podstawie aromatyczne suszone grzyby zebrane tej jesieni i czerwona fasola dla umocnienia konsystencji, a do tego kiszona kapusta z glinianego gara, który o tej porze roku zajmuje na balkonie honorowe miejsce. Całości dopełniają suszone zioła i ciepły akcent gałki muszkatołowej, który wynosi wszystkie smaki na wyższy poziom. Kiedy pierwszy(...)pyszny pasztet przy świątecznym stole :) Wigilijny pasztet z suszonych grzybów Potrzebujesz: 1 dużą cebulę 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju roślinnego 50g bułki tartej 50g suszonych grzybów 100g kiszonej kapusty 2 puszki czerwonej fasoli 3 jajka 1/3 łyżeczki suszonego majeranku 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 3 szczypty mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. 4 sztuki suszonych
Kuchnia w Słońcu Skąpanapory jeszcze nie zagościła u mnie na blogu, choć przecież okazji jej przygotowania miałam już kilka! Bardzo lubię taka prostą wersję – z dobrze doprawionym mięsem , świeżą kapustą pekińską. kukurydzą , cebulką , sosem czosnkowym i konserwowym ogórkiem. Nie dodaję nic więcej choć można się pokusić o pomidora, paprykę czy też warstwę keczupu – będzie równie pysznie! Spróbujcie! Będzie idealna na nadchodzące(...)Święta! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 300 g * przyprawa gyros – 3 łyżki * oliwa z oliwek * kapusta pekińska – 0,5 główki * kukurydza konserwowa – 1 puszka * cebula biała – 2 szt * ogórki konserwowe – 1 słoik * majonez – 150 ml * gęsty jogurt naturalny – 150 ml * czosnek – 3 żabki * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pamiętajcie, że mięso
Ostra na SłodkoPieczone pierogi z ciasta drożdżowego wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek to wspaniała alternatywa dla uszek w barszczu lub pasztecików. Znakomicie sprawdzą się jako dodatek do czystego barszczu podczas wigilijnej wieczerzy choć oczywiście nie musicie czekać do Bożego Narodzenia. Pieczone pierogi drożdżowe to super pomysł na ciepłą kolację, u nas zniknęły błyskawicznie. Z podanej porcji składników wyszło około(...)pierożków. składniki: 500 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki oleju do smażenia sól, pieprz 1 pełna łyżka miodu 1 kg mąki 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 250 g masła 1/2 litra mleka 2 jajka 25 g świeżych drożdży 1 jajko do posmarowania do dekoracji: siemię lniane, czarnuszka, sezam, mak wykonanie
babka w formieSurówka z modrej kapusty, w tej formie króluje u nas od "wieków", tak szczerze to już ponad 20 lat. To przepis z mojego rodzinnego domu. I choć bywa u nas od zawsze, to po raz pierwszy przygotowywałam ją sama od początku do końca 💪 Dzięki temu miałam też możliwość spisania składników. Zwykle bywa "na oko". To zdecydowanie nasza ulubiona surówka, niezastąpiona(...)m.in do kaczyny, gęsiny i wielu innych dań. Składniki: - 1 kg kapusty (waga już zszatkowanej, bez głąba ) - kawałek białej części pora - 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej, zwykłej mniej - 5 łyżeczek ksylitolu (lub cukru) - 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego (lub odpowiednia ilość cytryny- do smaku) - 1 łyżeczka musztardy dijon (lub inna ostra) - 2 łyżki dobrego majonezu - pęczek natki pietruszki Do drobno
Smaczne ZdroweMoja propozycja na pyszny obiad to ryżowe kotleciki z marchewką, z sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty. Pracochłonne danie, ale warto je przygotować, bo jest pyszne. Kotleciki ryżowe bardzo lubimy i często goszczą na naszym stole. Podaję je z różnymi dodatkami. Tym razem podałam z sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty. Bardzo polecam Wam taki obiad. Smacznych inspiracji(...)pieczarek 1 cebula 1 płaska łyżka masła 1 szklanka śmietany 18 % sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku koperek suszony według uznania Na surówkę: 50 dag kiszonej kapusty 1 mała cebula 1 większa marchewka 2-3 łyżki oleju sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta do obtaczania kotlecików natka pietruszki
Izabelawkuchnijest bardziej zbita ze względu na dużą zawartość mięsa. Jak wspomniałam do zapiekanki można dodać obojętnie jaką kielbasę. Mimo sporej ilości warzyw przygotowałam do obiadu surówkę z modrej kapusty . My dorośli poczęstowaliśmy lampką chardonnay. To samo wino dodałam do sosu. Bardzo polecam ten przepis. Obiad jest tani z luksusową nutą. Wiem, wiem bataty trochę kosztuję, ale w tym daniu można(...)łyżki pszennej mąki 30 g masła 200 ml wytrawnego białego wina 250 ml mleka 5 liści świeżej szałwii, drobno pokrojonej sól i czarny pieprz do smaku Surówka z modrej kapusty 300 g modrej kapusty 50 g selera 1 duże jabłko 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu sól i czarny pieprz młotkowany do smaku
codojedzeniałyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano i mielonego kuminu, szczypta chili w proszku główka białej kapusty 400 ml bulionu ( u mnie woda z 2 łyżkami bulionu ze słoiczka) 1 łyżka mąki pszennej + 3 łyżki zimnej wody WYKONANIE Grzyby płuczemy na sicie, przekładamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką(...)sojowy. Smażymy 7 minut. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z kaszą. Dodajemy posiekaną natkę i świeży koperek. Mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i wycinamy głąb. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wkładamy kapustę (wyciętą stroną do dołu) i gotujemy około 10 minut, na małym ogniu. Wyjmujemy z wrzątku
cool and mintytych, którzy szukają przepisu na ładną, kolorową przekąskę. Zachęcamy Was również do sprawdzenia innych naszych propozycji na surówki i sałatki na każdą okazję. Min. pyszną, chrupiącą surówkę prowansalską z kapusty , kolorową sałatkę z jajkiem i warzywami w kremowym sosie , czy szybką sałatkę z czerwoną fasolą i makaronem . Mamy nadzieję, że każdy z Was znajdzie w nich coś dla siebie. Sałatka(...)warstwowa z szynką Składniki: marchew: 3 szt. kapusta pekińska: kilka liści szynka wędzona: 150 – 200 g szczypiorek: pół pęczka Sos: jogurt gęsty naturalny: 200 ml chrzan tarty: 1 łyżka sól i pieprz do smaku Sałatka warstwowa z szynką Wykonanie: 1. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na drobne pazurki. Kapustę pekińską rwiemy na małe kawałki. Szynkę kroimy w niewielką kostkę
Kuchnia Na WypasieFajny pomysł na wykorzystanie ryżu który pozostał z obiadu. Gołąbki bez zawijania. Klopsy z mięsa mielonego z ryżem i kapustą w sosie pomidorowym. Bardzo prosty i szybki do przygotowania pyszny obiad. . 6 gołąbków 250 gramów mięsa mielonego 50 gramów ryżu około 150 gramów kapusty białej pół średniej wielkości cebuli sól pieprz majeranek opcjonalnie wegeta Sos 1 kopiasta łyżka(...)koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu szczypta cukru łyżka mąki Ryż ugotować. Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w kosteczkę można przesmażyć na odrobinie tłuszczu. Mięso przyprawić sola pieprzem majerankiem, dodać cebulę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ryż i drobno poszatkowaną kapustę. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie zwilżonymi dłońmi formować gołąbki, każdy obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać około 4-5 łyżek oleju
Andzia Pichci