Uwielbiam również ten aromat unoszący się w mieszkaniu, kiedy jest przygotowywany, mniam! A Wy, lubicie? Macie swój ulubiony przepis? Składniki na 5-6 porcji: – 800-1000g kiszonej kapusty – 750ml bulionu (lub 750ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 400g karkówki – 200g kruchej kiełbasy – 2 cebule – 1 marchewka – 40g suszonych grzybów(...)suszone grzyby (większe możemy połamać), przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 45 minut. Dodajemy listek laurowy, ziela angielskie, kminek, majeranek, powidła i mieszamy. Następnie dorzucamy odciśniętą i pokrojoną kiszoną kapustę oraz pozostały bulion, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Kiełbasę pokrojoną w kostkę dodajemy do kapusty i gotujemy przez 30 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz
Be Fit Be Strongsklepie zabrakło białej kapuchy. Ku uciesze My, była natomiast czerwona (jego zdaniem jest lepsza), nie było szans na dyskusje – czerwona wylądowała w koszyku. Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem ma w sumie podobny skład jak coleslaw, postanowiłam ją jedynie podrasować właśnie chrzanem. I oczywiście najlepiej smakuje na drugi dzień. Tak w ogóle, to do ziemniaków z boczkiem(...)czna. Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 duża czerwona cebula 1 kubek dużego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 1 łyżeczka cukru sok z połowy cytryny sól pieprz Kapustę myjemy, wycinamy z niej głąb, szatkujemy. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Z reszty składników robimy sos. Warzywa wrzucamy
Kardamonovyzło, kasza to zło… dodałam wieprzowinę. Myślę, że przejdzie. Kiełbasa to w końcu kiełbasa, nie? Zupa rozgrzewająca, bardzo pożywna, na marzec całkiem si. Zapomniałam jak fajnie smakuje gotowana kapusta, w końcu z gołąbków też najbardziej lubię właśnie ją. Zupę się robi bardzo sprawnie i jest naprawdę bardzo smaczna – a też nie należę to amatorów zup. No i muszę(...)się w końcu zając naprawą obiektywu i zrobić nowe dechy. Same się nie zrobią. Składniki: 2 litry bulionu warzywnego pół małej główki kapusty włoskiej biała część małego pora 2 średnie marchewki 2 małe korzenie pietruszki 2 ząbki czosnku 1 szklanka zielonej soczewicy kawałek ulubionej kiełbasy płaska łyżeczka majeranku 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz 1 łyżka masła (przepis
KardamonovyZupa zrobiona bez zastanowienia. Miałam akurat w lodówce małą kapustę, a jak wiadomo, nic się nie może zmarnować. Dla mnie sezon zimowy to jedyny dobry czas na zupy, więc czemu nie? I najważniejsze, pierwszy raz użyłam do zupy czubrycy zielonej. To bułgarska mieszanka przypraw. Znacie? Jeżeli macie jednak obawy, możecie użyć innych ziół, np. tymianek powinien być ok. Zupa gotowa(...)zawekowana, nie będę musiała siedzieć przy garach po pracy (mimo, że czasem to lubię, żeby nie było). Składniki: 2 l wody 1/3 małej kapusty włoskiej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1/3 małego selera 1 łyżka czubrycy zielonej sól pieprz olej rzepakowy 100 g makaronu (przepis na 4 porcje) Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę
Kardamonovybył dodatkiem do faszerowanych papryk. Faszerowanych oczywiście tonami mięsa, a jakże. Wszystko ładnie się uzupełniło. Zresztą tego typu surówka pasuje praktycznie do wszystkiego. I możecie ją zrobić z każdej kapusty, nie tylko młodej. Potrzebuję nawet czegoś podobnego na najbliższą niedzielę, ale w tych upałach (na wynos) raczej się nie sprawdzi. Spoko, coś wymyślę. Składniki: 1 główka młodej kapusty(...)puszka kukurydzy 2 ogórki gruntowe 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Z kapusty pozbywamy się brzydkich zewnętrznych liści, szatkujemy ją i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej kukurydzę i ogórki pokrojone w kostkę (ja ich nie obierałam). Do słoika wlewamy jogurt, majonez i sok z cytryny, zamykamy go i energicznie
KardamonovyWiem, znowu surówka. Miało być zupełnie coś innego, ale facet na targu opchnął mi młodą czerwoną kapustę, z którą to nie miałam jeszcze nigdy do czynienia. No i wiedziałam, że muszę się z Wami tym podzielić – jakoś to przeżyjecie. A! No i grillowaliśmy w sobotę, więc surówka pasowała idealnie. Nie mogłabym żyć bez warzyw. Chociaż pisałam Wam kiedyś(...)potrafiłabym żyć także bez mleka, a jakoś daję radę. No dobra, nie liczę tego koktajlu z rana, ale zabrakło mi mleka roślinnego… Składniki: 1 główka młodej czerwonej kapusty 2 marchewki 1 pęczek koperku 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny szczypta cukru sól pieprz Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, szatkujemy ją. Dodajemy do niej starte
Kardamonovydodatkowo większość potraw mi nie smakowała. No cóż, zdarza się i tak. Mam jednak dla Was zupę, którą zrobiłam jakoś tydzień temu, zdjęcie czekało na publikację. Dzięki zakwasowi i kapuście, smakowała trochę jak barszcz ukraiński. Dla mnie, superekstradyska. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1/4 główki czerwonej kapusty pół litra zakwasu z buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)majeranku 1 łyżeczka octu winnego (lub więcej) pół łyżeczki cukru (lub więcej) pół małego pęczka koperku mały kubek jogurtu naturalnego sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Kapustę szatkujemy, wrzucamy na patelnię, smażymy na wolnym ogniu około 10 minut, często mieszając. Po tym czasie dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy kolejne
Kardamonovyjest mój najambitniejszy i najlepszy przepis. Skupiłam się jednak na tym, aby był na maksa wypełniony zdrowymi elementami. Do świąt faszerujemy się różnymi takimi, dodatkowo w lodówce leżakował kawałek kapusty włoskiej, więc postanowiłam zrobić z niej dodatek do obiadu. Sałatkę wchłonęliśmy z faszerowanymi batatami, na które przepisu póki co nie będzie, bo były dla nas za słodkie i średnio(...)przez to smakowały. Składniki: 1/4 małej główki kapusty włoskiej 1 duży grejpfrut pół czerwonej cebuli pół małej marchewki duża garść uprażonych orzechów włoskich 1 mały ząbek czosnku pół łyżeczki musztardy 1 łyżka oliwy extra virgin sól pieprz (przepis na 2-3 porcje) Skórę z grejpfruta obieramy nożem w taki sposób, aby nie pozostało na nim białych błon. Później
Kardamonovywiem jak dla Was, ale dla mnie czerwona kiszona kapusta to nowość. I w sumie mam mieszane uczucia. Bo z jednej strony brudzi wszystko czego dotknie (co mnie trochę irytuje), z drugiej strony jako ciemne warzywo jest chyba zdrowsza od białej. I żeby nie było, że wydziwiam i wymyślam… będę jej używała w kuchni, nie oszalałam jednak(...)punkcie. Składniki: 200 g kiszonej czerwonej kapusty pół czerwonej cebuli 1 średnia marchewka pół łyżeczki cukru sól pieprz 1 łyżeczka oleju rzepakowego Kapustę odciskamy z soku, można ją drobniej pokroić, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę i startą na największych oczkach marchewkę. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wlewamy olej, dokładnie mieszamy. Artykuł Surówka
KardamonovyKolejny dodatek do bułek z szarpaną wieprzowiną. Ciężko mi sobie wyobrazić je bez coleslawa lub podobnej surówki. Tym razem zrobiłam surówkę z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i koperkiem. Wyszła w dechę. Składniki: pół czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 duże jabłko mała czerwona cebula 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu pęczek koperku pół łyżeczki soku z cytryny(...)sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski, chwilę ugniatamy. Dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, obrane i starte na dużych oczkach marchewkę i jabłko, poszatkowany koperek, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Surówka najlepsza jest na drugi dzień. Artykuł Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką
KardamonovyNowalijki, dzień dobry. Powoli zaczyna się mój ulubiony sezon warzywno-owocowy. Póki co walczymy z młodą kapustą. Dziś polecam Wam przepis na surówkę. Ocet z powodzeniem możecie zastąpić sokiem z cytryny. Składniki: pół główki młodej kapusty 1 marchewka pół małej cebuli pół łyżeczki octu winnego 1 łyżka oliwy extra virgin sól Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej(...)obraną i startą na dużych oczkach marchewkę i pokrojoną w kostkę cebulę. Dolewamy ocet i oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Artykuł Surówka z młodej kapusty i marchewki pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysmakuje jak papier. Albo w sumie gorzej. Skończyło się na natce i koperku. Jak dostaniecie szczypiorek, który smakuje jak szczypiorek, dodajcie go zamiast cebuli. Składniki: pół główki białej kapusty mały pęczek koperku mały pęczek natki pietruszki pół małej cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Kapustę obieramy(...)zewnętrznych, brzydkich liści, szatkujemy. Wrzucamy do miski i chwilę ugniatamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie do kapusty dorzucamy poszatkowane zioła, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na godzinę, żeby smaki się połączyły. Artykuł Surówka z białej kapusty z ziołami pochodzi z serwisu
Kardamonovymoje można nazwać fuczkami, bo są na zsiadłym mleku… nie będę więc tutaj czarować nazewnictwem. Jeżeli jeszcze nie jedliście takiego cuda, lećcie do sprawdzonego warzywniaka, kupcie dobrą kapustę i działajcie. Składniki: 400 g odciśniętej kiszonej kapusty 1,5 szklanki mąki pszennej 500 ml zsiadłego mleka (zamiennie można użyć 350 ml wody lub mleka) 2 jajka pieprz(...)sól (opcjonalnie) olej rzepakowy (przepis na około 15 placków) Kapustę drobno szatkujemy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej resztę składników, dokładnie mieszamy. Na rozgrzany olej wykładamy łyżką ciasto, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na średnim ogniu, do zrumienienia. Artykuł Placki z kiszonej kapusty pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyBardzo przypadkowa potrawa. Z weekendu zostało mi pół główki kapusty, przy okazji zachciało mi się zupy. Plusem tego kapuśniaku było to, że nie musiałam do niego niczego dokupować. Ja w ogóle lubię gotować z domowych resztek, serio serio. Obecny czas bardziej sprzyja kombinowaniu, bo nie chcę niepotrzebnie wychodzić z domu. Zupa wyszła tak pyszna, że wrąbaliśmy cały garnek w ciągu(...)jednego dnia (1,5 roczna Tola także). Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego pół małej kapusty pół szklanki suchej czerwonej soczewicy puszka pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki sól pieprz oliwa (przepis na 5 porcji) Kapustę obieramy z brzydkich liści, myjemy i szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę, obie wrzucamy na oliwę
Kardamonovyfarmerski to takie ustrojstwo, które idealnie uzupełnia sporą ilość surówek i sałatek. Nie jest więc niczym dziwnym, że połączyłam go z pekinką. Na dodatek udało mi się dostać młodą kapustę. Surówka będzie dobrze pasować (także) do potraw z grilla, my wchłonęliśmy ją z kotletami z ziemniaków. Składniki: mała główka kapusty pekińskiej 1 większa marchewka 1 mała cebula 2 łyżki uprażonych(...)ziaren słonecznika pół porcji sosu farmerskiego sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej obraną, startą na największych oczkach marchewkę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wlewamy sos, dorzucamy słonecznik, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i sosu farmerskiego pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy