surówka zasmakuje od pierwszego wejrzenia. Idealna do obiadu ale i do potraw z grilla. Kapusta, ogórek , cebula typowo polskie składniki, które z pewnościa macie w domu. Surówka z białej kapusty i ogórka kiszonego Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania Czas całkowity 5 min Składniki ⅓ świeżej kapusty kilka ogórków kiszonych czerwona cebula 1 łyzka soku z cytryny(...)Olej 4 łyżki 1 łyżeczka miodu 3 łyżeczki musztardy sarepskiej sol i pieprz do smaku Wykonanie Kapustę siekamy na drobno Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy albo w pióra, albo w kostke jak kto lubi. Składniki dajemy do miski z czego cebula powinna byc na górze. Polewamy sokiem z cytryny i chwile czekamy. Pzrygotowujemy sos w innej miseczce. Energicznie mieszając
Apetyt na Zielonenawiązuje do słońca, którego wkrótce będzie coraz więcej. Dla Japończyków słońce też jest bardzo ważne, bo mają je nawet na fladze narodowej. Taiyaki można faszerować na słodko, ale też kapustą lub kiełbasą. Ja dałem i jedno, i drugie, bo miałem resztkę kapusty pekińskiej po sałatce kebab/gyros. Składniki: - ziemniaki - mąka gryczana - zmielona niepalona kasza gryczana - olej - kapusta pekińska - parówki Wykonanie: Ziemniaki(...)gotujemy i ugniatamy z mąką w stosunku 3:1, dodając trochę oleju. Kapustę pekińską podsmażamy z parówkami. Do okrągłej formy (ja wybrałem rybę fugu, ale możecie użyć innego kształtu) nakładamy masę ziemniaczaną, kładziemy farsz i na to znów masę ziemniaczaną. Wkładamy do nagrzanego do poziomu 180 stopni Celsjusza piekarnika aż będzie rumiane
Kryzysowa Książka KucharskaNaleśniki z mlekiem kokosowym, kurkumą, mąką ryżową, podane z orzeźwiającą sałatką Kolorowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu wegetariańskie danie. Złociste, aromatyczne i chrupiące naleśniki serwujemy z sałatką z kapusty, marchewki , awokado i ziół. Całość doprawiamy pikantny sosem. To prawdziwa eksplozja smaków i aromatów, uczta i rozkosz dla podniebienia. Składniki NALEŚNIKI 220 g mąki ryżowej 5 g soli 1/2 łyżeczki mielonej(...)kurkumy 1 jajko 400 ml mleczka kokosowego 175 ml wody DODATKI 200 g czerwonej kapusty 2 marchewki 2 – 3 dymki świeże zioła – liście mięty, kolendry, bazylii awokado + sok z limony olej do smażenia SOS 5 łyżek soku z limonki 3 łyżeczki cukru 1,5 łyżki sosu sojowego 1 świeża papryczka chili 2 ząbki czosnku Wykonanie W misce mieszamy
Tajemnice SmakuSchab w kapuście kiszonej to pomysł na pyszny obiad z piekarnika. Soczyste kawałki schabu z dodatkiem kapusty kiszonej i pieczonych ziemniaków na pewno zasmakują każdemu, więc gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Schab w kapuście Dziś podrzucam The post Schab w kapuście kiszonej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojenaszym kraju zwyczajnie nie było. Od tej pory będziemy robić zarówno jeden, jak i drugi, bo choć inne, są równie pyszne. Przepis na bigos domowy Składniki: 800 gramów kapusty kiszonej, 300 gramów boczku wędzonego, 3 kiełbasy śląskie, 400 gramów mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka), 3 cebule, garść śliwek suszonych, 20 gramów grzybów suszonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, opakowanie papryki słodkiej(...)mielonej (20g), majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, olej. Jak zrobić bigos domowy? Kapustę przełóż do garnka, zalej świeżą wodą, wymieszaj, wodę odlej. Do garnka wlej ponownie około 2 szklanek wody, dodaj grzyby oraz wszystkie przyprawy poza papryką i solą, gotuj pod przykryciem. Boczek, kiełbasę i mięso pokrój w dość drobną kostkę. Posiekaj też cebulę. Na dużą patelnię
Kulinarna PolskaDzisiaj proponuję Wam przepis na smakowitą i oryginalną tartę, a raczej quiche z kapustą włoską, pomidorami i orzechami włoskimi, którą możecie podać (choć niekoniecznie) ze zdrową sałatką z cykorii, która jest doskonałym źródłem witamin, potasu, magnezu, żelaza i kwasu foliowego. Nie mówiąc o tym, że jest niskokaloryczna, a zatem idealna dla osób dbających o linię. Przygotowanie: 40 min. Pieczenie(...)spód do tarty) ● 250 g mąki pszennej (Typ 450 lub 550) ● 125 g miękkiego masła ● 1 jajko ● Szczypta soli ● ok. 5 cl wody Składniki na farsz: ● 300 g kapusty włoskiej ● 200 g cebuli ● 80 g wyłuskanych orzechów włoskich ● 60 g koziego sera gouda (lub zwykłego) ● 50 g suszonych pomidorów ● 4 duże jajka ● 40 cl śmietanki kremowej ● 2 łyżki oleju
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaprzygotowania potrzebujemy: Łopatka wieprzowa- 400g Kapusta kiszona- 350g Ser żółty- 180g Papryka czarowna- 160g Cebula- 160g Pieczarki- 130g Śmietana 30%- 120g Smalec- 120g Majonez- 80g Masło- 50g Czosnek- 10g Sól, pieprz Mięso mielimy. Cebule, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, kapustę odciskamy z wody i szatkujemy. Na jednej patelni rozpuszczamy połowę smalcu i smażymy na rumiano połowę cebuli, następnie dodajemy(...)kapustę, masło, przyprawy i smażymy do miękkości podlewając wodą. Na drugiej patelni smażymy resztę cebuli na smalec. Dodajemy mięso, resztę warzyw i przyprawy. Smażymy do miękkości. Śmietanę, czosnek i majonez łączymy razem Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Do naczynia przekładamy farsz mięsny, polewamy połową sosu, kładziemy kapustę, resztę sosu i posypujemy serem. Zapiekamy do zrumienienia sera w 180C
serzmiesemŚwiąt Bożego Narodzenia ani Nowego Roku bez prawdziwego, długo gotowanego domowego bigosu. U nas jest to zawsze obowiązkowy punkt naszego świątecznego menu. Ja przygotowuję go zawsze na bazie kiszonej kapusty, której nie płuczę, bo lubimy właśnie taki kwaśny bigos. W środku obowiązkowo ląduje boczek, kawałek szynki wieprzowej, dobra kiełbasa, sporo czerwonego wytrawnego wina, suszone grzyby i śliwki. Dobry bigos robi(...)smaczniejszym i doskonale przyrządzonym. Ponadto wolne gotowanie wydobywa smak z każdego rodzaju mięsa. Świąteczny bigos ze śliwkami Czas przygotowania: 10 godzin Składniki: 2000 g domowej kiszonej kapusty 500 g wieprzowej łopatki 350 g kiełbasy 350 g surowego wędzonego boczku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki suszonych śliwek 500 ml czerwonego wytrawnego wina 60 g suszonych grzybów
Kulinarne przygody GatityIdealna na różnego rodzaju uroczystości rodzinne, święta, Sylwestra. Podzielna i sycąca. Zaskakująca, przez dodatek mięsa mielonego. 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 2 op. mozzarelli w zalewie 2 czerwone cebule kilka ogórków konserwowych (ja daję dużo, bo lubię) 1 puszka kukurydzy 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego) 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonej(...)dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku mieloną papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Smażymy jeszcze chwilę, aż do odparowania z patelni wszelkich płynów. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Kapustę pekińską szatkujemy. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą. Dodajemy
Smaki Na TalerzuUwielbiam również ten aromat unoszący się w mieszkaniu, kiedy jest przygotowywany, mniam! A Wy, lubicie? Macie swój ulubiony przepis? Składniki na 5-6 porcji: – 800-1000g kiszonej kapusty – 750ml bulionu (lub 750ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 400g karkówki – 200g kruchej kiełbasy – 2 cebule – 1 marchewka – 40g suszonych grzybów(...)suszone grzyby (większe możemy połamać), przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 45 minut. Dodajemy listek laurowy, ziela angielskie, kminek, majeranek, powidła i mieszamy. Następnie dorzucamy odciśniętą i pokrojoną kiszoną kapustę oraz pozostały bulion, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Kiełbasę pokrojoną w kostkę dodajemy do kapusty i gotujemy przez 30 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz
Be Fit Be Strongsklepie zabrakło białej kapuchy. Ku uciesze My, była natomiast czerwona (jego zdaniem jest lepsza), nie było szans na dyskusje – czerwona wylądowała w koszyku. Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem ma w sumie podobny skład jak coleslaw, postanowiłam ją jedynie podrasować właśnie chrzanem. I oczywiście najlepiej smakuje na drugi dzień. Tak w ogóle, to do ziemniaków z boczkiem(...)czna. Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 duża czerwona cebula 1 kubek dużego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 1 łyżeczka cukru sok z połowy cytryny sól pieprz Kapustę myjemy, wycinamy z niej głąb, szatkujemy. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Z reszty składników robimy sos. Warzywa wrzucamy
Kardamonovyzło, kasza to zło… dodałam wieprzowinę. Myślę, że przejdzie. Kiełbasa to w końcu kiełbasa, nie? Zupa rozgrzewająca, bardzo pożywna, na marzec całkiem si. Zapomniałam jak fajnie smakuje gotowana kapusta, w końcu z gołąbków też najbardziej lubię właśnie ją. Zupę się robi bardzo sprawnie i jest naprawdę bardzo smaczna – a też nie należę to amatorów zup. No i muszę(...)się w końcu zając naprawą obiektywu i zrobić nowe dechy. Same się nie zrobią. Składniki: 2 litry bulionu warzywnego pół małej główki kapusty włoskiej biała część małego pora 2 średnie marchewki 2 małe korzenie pietruszki 2 ząbki czosnku 1 szklanka zielonej soczewicy kawałek ulubionej kiełbasy płaska łyżeczka majeranku 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz 1 łyżka masła (przepis
KardamonovyZupa zrobiona bez zastanowienia. Miałam akurat w lodówce małą kapustę, a jak wiadomo, nic się nie może zmarnować. Dla mnie sezon zimowy to jedyny dobry czas na zupy, więc czemu nie? I najważniejsze, pierwszy raz użyłam do zupy czubrycy zielonej. To bułgarska mieszanka przypraw. Znacie? Jeżeli macie jednak obawy, możecie użyć innych ziół, np. tymianek powinien być ok. Zupa gotowa(...)zawekowana, nie będę musiała siedzieć przy garach po pracy (mimo, że czasem to lubię, żeby nie było). Składniki: 2 l wody 1/3 małej kapusty włoskiej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1/3 małego selera 1 łyżka czubrycy zielonej sól pieprz olej rzepakowy 100 g makaronu (przepis na 4 porcje) Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę
Kardamonovy