Składniki: kapusta młoda 2 główki średnie, karkówka mielona 50 dag, ryż 4 saszetki, przyprawa do karkówki 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, koperek 1 pęczek, kucharek 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba, woda 4 szklanki, pomidory miękkie1 kg, śmietana 200 gram, koperek 1 pęczek Ryż ugotować w nie solonej wodzie na gęsto, do zimnego dodać zmieloną karkówkę (mielę w maszynce(...)mięsa), przyprawę do karkówki, jajka, dokładnie ręką wyrobić. Do masy wsypać kucharka, posiekany koperek i wszystko dokładnie ręką wyrobić, schować do lodówki. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i sparzać krótko liście ściągając je z główki, z wystudzonych wyciąć gruby nerw. Na każdy liść nałożyć porcję masy, zawinąć ciasno, podsmażać na patelni na oleju, w garnku szybkowarów rozłożyć rozkładane
W Mojej Kuchni Lubiędzieciństwa w naszych domach gościła surówka z kapusty pekińskiej. Niektórym już się dawno przejadła, a inni mogą ją jeść cały czas z wielkim smakiem. Ja osobiście należę do tej drugiej grupy i surówka z kapusty pekińskiej co jakiś czas gości na moim stole np do kotleta z młodymi ziemniakami. Poniżej przedstawiam przepis, z którego korzystam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)kapusta pekińska 1 jabłko 1 duża marchewka 2 łyżki musztardy 2-3 łyżeczki majonezu sól oraz pieprz dla smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Kapustę pekińską kroimy na drobne kawałki (szatkujemy). Obrane jabłko oraz marchewkę należy zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do miski wrzucamy poszatkowaną pekinkę oraz starte jabłko z marchewką i dodajemy do tego 2 łyżki musztardy oraz
Blog kulinarny S9.PLWariacji na temat młodej kapusty nigdy dość ;-) Składniki: 1/2 główki kapusty 2 ogórki gruntowe 1 marchewka sól, pieprz siekany koperek zielona cebulka 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu Sposób wykonania: 1. Kapustę poszatkować, lekko nasolić i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie odcisnąć kapustę z nadmiaru soku. 2. Ogórki obrać, pokroić w plasterki, posolić lekko
Kuchnia domowa AniŁazanki w wersji z młodą kapustą i boczkiem wędzonym to smak mojego dzieciństwa, który kojarzy się z wakacjami. Jest to szybki oraz bardzo smaczny pomysł na letni obiad, a do tego dość tani. Gotowy w 30 minut! Do takich łazanek obowiązkowo należy dodać dużo zieleniny - koperku oraz szczypiorku, która podkreśla smak młodej kapustki i nadaje wspaniały aromat całemu daniu. Korzystajcie(...)póki jest młoda kapusta! Składniki: 1 główka młodej kapusty 300 g boczku wędzonego parzonego ok. 250 g makaronu łazanki 1 duża cebula 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Wykonanie: Młodą kapustkę myjemy pod bieżącą wodą, szatkujemy i przenosimy do dużego garnka. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 3-5 min. Następnie wodę
Kuchnia MagdaLenyŁazanki w wersji z młodą kapustą i boczkiem wędzonym to smak mojego dzieciństwa, który kojarzy się z wakacjami. Jest to szybki oraz bardzo smaczny pomysł na letni obiad, a do tego dość tani. Gotowy w 30 minut! Do takich łazanek obowiązkowo należy dodać dużo zieleniny - koperku oraz szczypiorku, która podkreśla smak młodej kapustki i nadaje wspaniały aromat całemu daniu. Korzystajcie(...)póki jest młoda kapusta! Składniki: 1 główka młodej kapusty 300 g boczku wędzonego parzonego ok. 250 g makaronu łazanki 1 duża cebula 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Wykonanie: Młodą kapustkę myjemy pod bieżącą wodą, szatkujemy i przenosimy do dużego garnka. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 3-5 min. Następnie wodę
Kuchnia MagdaLenySwojski garnek Smakowite i sycące danie jednogarnkowe z klopsikami, młodą kapustą, pieczarkami i ziemniaczkami. Świetny pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego ok 10 dkg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 1 marchew 4-5 ziemniaków 1/2 główki młodej kapusty 1 jajko 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia klopsików przyprawy(...)obieramy i kroimy w ćwiartki, marchew obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na nim ziemniaki z marchewką *** *** Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę kapustę i smażymy wszystko razem przez około 1 minutę ciągle mieszając *** *** Dodajemy klopsiki oraz pieczarki, zalewamy bulionem mieszamy i zagotowujemy *** *** Potrawę gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut
Blog z ApetytemKrucha karkówka do tego kapusta przesiąknięta smakami mięsa to kolejna propozycja na obiad który robi się praktycznie sam a my cieszymy się wolnym czasem. 4 porcje 4 plastry karkówki 4 łyżki oleju sól, 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki wędzonej pół łyżeczki czosnku granulowanego 600 gram kiszonej kapusty 1 łyżeczka wegety przepis na domową wegetę znajdziecie(...)tutaj pół łyżeczki kminku 4/5 kulek ziela angielskiego 3/4 liście laurowe 1 szklanka wody lub bulionu Kapustę jeżeli mocno kwaśna przepłukujemy i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym,przyprawiamy. Przygotowujemy marynatę łącząc olej z przyprawami następnie nacieramy plastry karkówki. Mięso układamy na kapuście kiszonej najlepiej obok siebie,wlewamy wodę lub bulion. Wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy
Andzia Pichcidziś wiadomo, że kapusta zasmażana jest jednym z najsmaczniejszych dodatków do obiadu, idealnie komponującym się z tradycyjnym schabowym i młodymi ziemniaczkami. Na moim stole kapusta zasmażana pojawia się najczęściej wiosną, kiedy to w sklepach i na straganach dostępna jest młoda kapusta, a ogrody obfitują w pachnący koper. Continue reading Młoda kapusta zasmażana at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plMłoda kapusta ze słonecznikiem, koperkiem i cebulą. Idealna do wiosennego obiadu i jako przekąska do pracy. Składniki: pół niewielkiej młodej kapusty duża garść siekanego koperku (może być mrożony) czerwona cebula pół szklanki słonecznika (polecam Skworcu ) 3 łyżki oleju 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżki soku z cytryny sól do smaku Wykonanie: Kapustę drobno siekamy, solimy i mocno ugniatamy rękoma(...)Dzięki temu kapusta zmięknie. Dodajemy drobno posiekany koperek oraz drobno pokrojoną czerwoną cebulę. Słonecznik prażymy na suchej patelni i dodajemy do sałatki. Mieszamy: olej, musztardę francuską, sok z cytryny. Łączymy z sałatką. Smacznego
Smak mojego domuPamiętacie jak pisałam o kiszonej kapuście pekińskiej? Kiszę ją nadal i wykorzystuję do surówek takich jak ta. Kapusta coolwrap to kapusta płaska jak talerz, bardzo zdrowa i smaczna. Razem w jednej surówce sprawują się znakomicie. Polecam serdecznie, na zdrowie! Surówka z kapusty coolwrap, kiszonej na zdrowie! CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePomysł na dodatek do obiadu bądź lekką kolację - surówka z kapusty pekińskiej, pora i pomarańczy. Aby surówka była nieco lżejsza w smaku dodałam do niej jogurt naturalny. Poniższa surówka najlepiej smakuje podana mocno schłodzona. Składniki na 4 porcje: 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 duże pomarańcze 1 por (tylko jasna część) 1/2 opakowania dużego jogurtu naturalnego (150 g) 1 łyżka(...)majonezu sól, pieprz Kapustę umyć, osuszyć, usunąć głąb i drobno ją posiekać. Pora umyć, przekroić na pół i cienko pokroić. Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki (usuwając również białą błonę) i pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę, pora i pomarańcze przesypać do miski. Całość posolić i popieprzyć oraz dodać jogurt wraz z majonezem. Wszystko ze sobą wymieszać. Ewentualnie surówkę mocniej
UgotowaćSkładniki: kapusta młoda 1 główka większa, woda 3 litry, ziemniaki 5 sztuk, włoszczyzna 1/2 pęczka, kostka rosołowa 2 sztuki, groszek konserwowy 1 puszka, masło 2 łyżki, papryka chilli 1 łyżeczka, curry 1 łyżeczka, sól- ile potrzeba, śmietana słodka 12% 200 gram, mąka 4 łyżki, woda 1/2 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek pieprz zielony z mielony 1 łyżeczka Kapustę młodą opłukać(...)zimną wodą i drobno pokroić w misce większej. Wodę zagotować, wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, kostkę rosołową i gotować z 15 minut. Wsypać pokrojoną młodą kapustę, wlać z puszki groszek z zalewą, dodać masło i gotować z 10 minut. Śmietanę słodką wymieszać z mąką i wlać do zupy mieszając do zagotowania, wsypać posiekaną natkę pietruszki, pieprz
W Mojej Kuchni LubięParę dni temu dorwałam w sklepie młodą kapustę. Kraj pochodzenia: Polska. Nie zastanawiałam się nawet z czym ją zjem, po prostu ją wzięłam. Wzięłam też rabarbar, ale nie o tym, nie o tym. Z połowy kapuchy zrobiłam surówkę, z drugiej połowy tytułową potrawę. Zjadłam jedno z drugim. Tak, że tego... Składniki: 8 ziemniaków pół główki młodej kapusty 1 cebula(...)pęczek koperku sól pieprz tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu gęsiego) Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. W międzyczasie na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, sól i pieprz, smażymy na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Pod koniec dorzucamy obrane i pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki, a także poszatkowany koperek. Mieszamy
KardamonovyZakupiłam kapustę Coolwrap i teraz zajadam zdrowe i pyszne surówki. Kapusta Coolwrap to specjalnie hodowana płaska biała kapusta, która słynie ze swojej żywej, zielonej barwy, łagodnego smaku oraz delikatnej struktury. Coolwrap nie zawiera glutenu i pasuje do diety ubogiej w węglowodany. Polecam surówkę do obiadu, do kanapek i zajadania samej. Surówka z kapusty w stylu orientalnym. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie