główka młodej kapusty wiosennej 1 szkl mleka sól pieprz jajko bułka tarta masło do smażenia Kapustę kroimy na ćwiartki lub szóstki , obwiązujemy sznureczkiem by się nie rozpadły. W garnku nastawiamy ok 1,5 szkl wody, Kiedy woda się zagotuje, układamy kapustę i zalewamy mlekiem. Gotujemy pod przykryciem ok 10-13 min. Ostrożnie wyjmujemy na durszlak i osączamy. Kiedy kapusta przestygnie
Gotowanie jest łatweDziś na blogu szybki przepis na surówkę z młodej kapusty z zielonym ogórkiem i kukurydzą. Wystarczy tylko kilka składników i pyszny dodatek do obiadu gotowy. Składniki: 1 mała główka młodej kapusty 1/2 puszki kukurydzy 1 zielony ogórek 1/2 cebuli 1/2 pęczka natki pietruszki majonez jogurt naturalny sól, pieprz Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski. Kukurydzię osączyć(...)sicie z zalewy. Ogórek obrać i pokroić w półplasterki, cebulę w drobną kostkę. Pietruszkę drobno poszatkować. Wszystko dodać do kapusty, wymieszać. Na koniec dodajemy majonez z jogurtem naturalnym 1:1 i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia KasiPrzepyszne placuszki z młodej zielonej kapusty. Dodatek sosu pomidorowo-paprykowego sprawia że danie jest jeszcze smaczniejsze. Składniki : 0,25 kg młodej kapusty 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% 4 łyżki mąki pszennej 10-12 dag startego sera żółtego majeranek sól pieprz Przygotowanie : Młodą kapustę bardzo drobno szatkujemy i przekładamy do misy. Do pojemnika wbijamy 2 jajka dodajemy śmietanę oraz mąkę(...)miksujemy. Dokładamy starty ser i wstępnie doprawiamy. Miksujemy i jeśli trzeba jeszcze doprawiamy. Gotową masę wlewamy do kapusty i dokładnie mieszamy. Smażymy na oleju na ładny mocny złoty kolor. Podałem z sosem pomidorowo-paprykowym
Mechanik w kuchniTrójsmak surówkowy to uniwersalny zestaw surówek do różnych dań obiadowych. Cechuje je różnorodność smaku i koloru oraz prostota przygotowania. Składniki : ok 0,3 kg białej kapusty 2 średnie marchewki 1 burak pół cebuli 1 cytryna olej rzepakowy sól pieprz majonez jogurt ocet jabłkowy Przygotowanie : Surówka marchewkowa : Marchewki ścieramy na tarce na drobnych oczkach dodajemy łyżeczkę oleju, łyżeczkę soku(...)cytryny i doprawiamy odrobiną cukru, soli i pieprzu. Mieszamy i odstawiamy. Surówka z białej kapusty: Kapustę ścieramy na grubych oczkach tarki lub jak ja na szatkownicy. Dodajemy po łyżce majonezu oraz jogurtu, łyżeczkę octu jabłkowego i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy. Surówka z buraków : Burak obieramy ze skórki i trzemy na grubych oczkach tarki, dodajemy drobno poszatkowaną cebulkę
Mechanik w kuchniSkładniki: 1 średnia kapusta pekińska; 1 duża marchewka; 1 duże jabłko; 1/2 średniej, czerwonej papryki; 1/2 szklanki drobno posiekanego szczypiorku; 6 plastrów ananasa z zalewy (z puszki). Dressing: 1/4 szklanki białego cukru; 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 % lub 1 szklanka octu jabłkowego 6 %; 1 szklanka zimnej wody; 1/4 szklanki oleju; 1/2 łyżeczki soli. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób(...)przygotowania: Kapustę pekińską umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Marchewkę i jabłko umyć, osuszyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Dodać do kapusty. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, drobno pokroić. Dodać do kapusty z marchewką i jabłkiem. Wymieszać. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do warzyw. Wymieszać. Plastry ananasa odsączyć
Gospodyni MiejskaKolejna surówka,którą bardzo lubimy.Kiszona kapusta z marchewką i jabłkiem z dodatkiem śmietany :) najczęściej dodaję ją do dań z rybą. SKŁADNIKI 2 jabłka 2 marchewki 250g kapusty kiszonej śmietana 12% zmielony czarny pieprz WYKONANIE Kapustę kiszoną kroimy i przekładamy do miseczki.Jabłka i marchewkę myjemy,obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach.Starte jabłka i marchewkę przekładamy(...)kapusty kiszonej i mieszamy.Następnie dodajemy śmietanę,ale tylko tyle aby składniki się dobrze połączyły - ja dodałam dwie łyżki śmietany i wystarczyło.Jeśli chcecie więcej dodać to też można tylko wtedy surówka wychodzi wodnista.Dokładnie wymieszać i dodać świeżo zmielony pieprz i gotowe :). SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaKapusta czerwona , jabłko, cebula i surówka prawie gotowa.. kawałek kapusty czerwonej 1 cebula czerwona 1 jabłko 3-4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, drobno pokroić.Cebulę i jabłko obrać , cebulę drobno pokroić, jabłko zetrzeć na tarce,dodać do kapusty. Dodać sól i lekko ugnieść ręką. Dodać
Moje domowe kucharzenieDzisiaj zachęcam do przygotowania bardzo smacznej, chrupiącej i pełnej witamin surówki z młodej kapusty, marchewki, jabłka oraz rzodkiewek. Poniższa surówka jest łatwa, szybka i prosta do przygotowania. Ponadto jest to dodatek idealny do młodych ziemniaków :) Składniki: 1/2 główki młodej kapusty, np. stożkowej 1 średniej wielkości marchewka 1 kwaśne jabłko 2 rzodkiewki 2 łyżki majonezu sok z cytryny sól, pieprz Kapustę(...)międzyczasie marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Rzodkiewki i obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłko od razu skropić sokiem z cytryny, Do kapusty dodać marchewkę, jabłko oraz rzodkiewki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z majonezem. Posmakować i ewentualnie doprawić. Surówka najlepiej smakuje podana schłodzona
UgotowaćPyszna surówka z białej kapusty z marchewką, kukurydzą i ogórkiem konserwowym, który nadaje całej surówce fajnego smaku. Do tego łatwa i szybka do zrobienia. Taka suróweczka bedzie pysznym dodatkiem do obiadu, polecam. Składniki : 1/2 główki kapusty 2 marchewki 1 por biała część 1 puszka kukurydzy 4- 5 ogórków konserwowych majonez sól, pieprz Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy lub ścieramy(...)minut, aż trochę zmięknie. Obrać marchewki, kukurydzę osączyć z zalewy. Por pokroić w półksiężyce, a marchewki i ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać wszystko do kapusty. Wsypać kukurydzę i wymieszać. Na koniec dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia KasiGolonka na moim stole nie gości często, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na kawałecze tego bardzo kalorycznego dania. Tym razem zrobiłam golonkę na kapuście i powiem że wyszła pyszna, aromatyczna i bardzo mięciutka, zaprasz am :) Składniki: 4 małe golonki wieprzowe 2 cebule 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 dużego selera 2 ząbki czosnku 6 liści laurowych(...)małym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy obrane warzywa, 1 cebulę i gotujemy wszystko razem do miękkości mięsa. W czasie gdy gotuje się golonka, robimy kapustę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na smalcu, dodać odciśniętą kapustę, kminek, 2 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, zalać 2 szklankami wywaru z golonki, gotować do miękkości. W razie potrzeby podlać
magiczna kuchnia KasiPyszny kapuśniak z sezonowych warzyw. Z młodą kapustą, ziemniaczkami, marchewką i pietruszką. Ugotowany na domowym rosole, z dodatkiem passaty pomidorowej. Wyrazisty w smaku, szybki i łatwy w przygotowaniu. Podałam go z kleksem kwaśnej śmietany, posiekanym koperkiem i podsmażonymi plasterkami chudej kiełbaski np. Lisieckiej. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 500 g młodej kapusty 1,75 litra bulionu drobiowego lub wody(...)obrane i pokrojone w kostkę) sól, świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku OPCJONALNIE : podsmażone plasterki kiełbaski np. Lisieckiej, gęsta kwaśna śmietana WYKONANIE Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb, drobno szatkujemy i lekko solimy. Cebulę, czosnek i papryczkę chili kroimy w drobną kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy
cool and mintySałatka z kapusty pekińskiej, kurczaka, rzodkiewki i ogórka konserwowego jest bardzo szybka do zrobienia. W czasie gdy samży się kurczak, kroimy pozostałe składniki, wrzucamy do miski, dodajemy majonez, odpowiednie doprawiamy i gotowe :) Składniki: 1 kapusta pekińska 300 g piersi z kurczaka 5 ogórków konserwowych pęczek rzodkiewki 3 łodygi selera naciowego 1/2 białej części pora majonez olej do smażenia słodka czerwona(...)sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Kurczaka można przyprawić przyprawą do kurczaka lub gyrosa. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć mięso, wystudzić. Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować, przełożyć do miski, dodać również usmażonego kurczaka. Ogórki, rzodkiewkę, seler i por pokroić w półplasterki, dodać do kapusty. Wymieszać. Na koniec dodać majonez, doprawić solą i pieprzem
magiczna kuchnia KasiProsta, szybka i smaczna sałatka z kapustą pekińską, szynką i świeżym ogórkiem z dodatkiem rzodkiewek, jajek i szczypiorku na bazie majonezu i musztardy, to znakomita propozycja na śniadanie, do pracy czy na kolację. Często podaję ją na domowych imprezach, świetnie sprawdzi się również jako dodatek do potraw przygotowanych na grillu, może także stanowić samodzielną przekąskę. . składniki(...)porcje 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 4 jajka ugotowane na twardo 200 g szynki drobiowej pęczek rzodkiewiek pęczek szczypioru z dymki duży ogórek zielony 3-4 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy czarny pieprz sól przepis Kapustę pekińską drobno szatkujemy po czym wrzucamy do miski. Szynkę, obranego ze skórki ogórka oraz rzodkiewki kroimy w niewielką kostkę, szczypior z dymki drobno siekamy
Smakowite Daniawrzucić pokrojony drobno boczek.Smażyć tak długo aż boczek lekko się przysmaży. Na patelnię wrzucić posiekaną drobno cebulkę i smażyć razem z boczkiem aż cebulka zmięknie. Teraz dodać kapustę kiszoną, kminek, marchew pokrojoną w kostkę, seler pokrojony drobno. Smażyć aż kapusta zmieni kolor na ciemniejszy. Wlać wodę która została po wyjęciu kapusty ze słoika plus 1,5 litra wody. Doprawić
Kuchnia Pokoleń